Soorten brillen voor blinden en slechtzienden

Voor mensen met verminderd zicht zijn er talrijke brillen beschikbaar die hen kunnen helpen om hun visie te verbeteren en dagelijkse taken gemakkelijker uit te voeren. Deze brillen variëren van algemene correctiemiddelen tot gespecialiseerde opties voor specifieke activiteiten. Hieronder staat een uitgebreide selectie van brillen voor mensen met verminderd zicht, elk met unieke eigenschappen. Een ervaren optometrist of oogarts zal de persoonlijke behoeften en oogaandoening(en) van elke persoon beoordelen om zo de meest geschikte bril te kunnen aanbevelen. Bovendien zijn er tegenwoordig “slimme brillen” beschikbaar, zelfs voor mensen met zeer beperkt of geen zicht. Met deze slimme brillen kunnen zij elementen in hun omgeving waarnemen, teksten lezen en meer.

Bifocale brillen

Bifocale brillen maken gebruik van een glas dat is verdeeld in twee delen, met verschillende optische sterktes om tegemoet te komen aan verschillende kijkafstanden. De bovenkant van het glas, meestal het grootste gedeelte, is aangepast voor veraf kijken, terwijl het onderste gedeelte van het glas is aangepast voor dichtbij zien. Hierdoor kunnen mensen met presbyopie schakelen tussen de twee optische zones door simpelweg hun blik naar boven of naar beneden te richten.

Bifocale brillen zijn vooral nuttig voor mensen die zowel correctie voor veraf als voor nabij nodig hebben. Dit komt vaak voor bij mensen ouder dan 40 jaar met presbyopie (ouderdomsverziendheid), aangezien hun ogen moeite hebben om scherp te stellen op nabije objecten zoals boeken, smartphones en computerschermen.

Het dragen van bifocale brillen vereist enige aanpassingstijd. Gebruikers moeten leren om hun ogen effectief te richten op het juiste deel van het glas, afhankelijk van de kijkafstand. Na verloop van tijd ontwikkelen de meeste mensen echter de vaardigheid om naadloos te schakelen tussen veraf en dichtbij kijken.

BiOptic brillen

BiOptic brillen combineren gewone en telescoopglazen voor dagelijkse taken en gedetailleerd zicht. De telescoopglazen zijn meestal gemonteerd in het bovenste gedeelte van de brillenglazen, terwijl het onderste gedeelte voorzien is van reguliere correctieve glazen voor dagelijks gebruik. Gebruikers kunnen naar beneden kijken via de gewone glazen om objecten op normale afstand te zien, en naar boven kijken door de telescoopglazen om objecten op grotere afstand te vergroten.

Deze brillen kunnen bijvoorbeeld handig zijn bij het lezen van straatnaamborden, het herkennen van gezichten op afstand, het volgen van presentaties, en andere situaties waarin details op verschillende afstanden van belang zijn.

Het gebruik van BiOptic brillen vereist wel enige training en vaardigheid. Gebruikers moeten leren wanneer ze naar boven moeten kijken door de telescoopglazen en wanneer ze naar beneden moeten kijken via de gewone glazen. Een optometrist of oogspecialist kan helpen bij het aanpassen van de brillen en het bieden van training om de beste resultaten te behalen.

Brillen voor algemene zichtcorrectie

Brillen voor algemene zichtcorrectie zijn bedoeld om de algehele gezichtsscherpte te verbeteren. Ze kunnen voorgeschreven dioptrieën bevatten die zijn aangepast aan de persoonlijke behoeften van de drager. Bifocale of multifocale brillen zijn handig voor het schakelen tussen dichtbij en veraf zien zonder van bril te hoeven wisselen.

Computerbrillen

Een computerbril, ook wel een beeldschermbril genoemd, ontlast de ogen te bij langdurig computergebruik. Deze brillen hebben speciale glazen met een aangepaste sterkte voor de afstand tussen de gebruiker en het computerscherm. Ze zijn bedoeld om het zogenaamde “computer vision syndrome” te verminderen, dat symptomen zoals vermoeide ogen, droge ogen, hoofdpijn en een wazig zicht kan veroorzaken. Een computerbril is geschikt voor mensen die comfortabel willen werken op een computer zonder voortdurend van bril te hoeven wisselen.

Wazig beeld van een kantoorinterieur

Wazig beeld van een kantoorinterieur

Computerleesbrillen

Een computerleesbril is een variant van een leesbril voor mensen die veel tijd besteden aan het lezen van teksten op een computerscherm. In tegenstelling tot een gewone leesbril, die is afgestemd op een korte leesafstand, hebben computerleesbrillen glazen met een tussenliggende sterkte. Deze sterkte is ideaal voor het bekijken van het computerscherm, dat meestal iets verder weg is dan een boek of document dat je zou lezen. Een computerleesbril is handig voor slechtzienden die vaak achter een computer werken.

Contrastverhogende brillen

Contrastverhogende brillen verbeteren het vermogen van het oog om contrasten waar te nemen. Deze brillen benadrukken het verschil in helderheid tussen verschillende delen van het gezichtsveld. Ze zijn vooral nuttig voor mensen met een verminderd contrastzicht, omdat ze helpen bij het onderscheiden van objecten en details die anders mogelijk moeilijk te zien zouden zijn. Contrastverhogende brillen kunnen voordelen bieden bij situaties met weinig licht, mistige omstandigheden of andere situaties waarin het contrast tussen objecten afneemt.

Contrastversterkende brillen

Contrastversterkende brillen benadrukken kleurverschillen en objecten zodat het makkelijker is om details te onderscheiden. Deze brillen vergroten het contrast tussen verschillende kleuren, waardoor objecten scherper en duidelijker lijken. Ze kunnen vooral gunstig zijn voor mensen die moeite hebben met het onderscheiden van subtiele kleurverschillen in hun omgeving of voor mensen met verminderd kleurenzicht.

Corningbrillen

Corningbrillen verminderen schitteringen en verhogen het contrast, wat resulteert in comfortabeler en helderder zicht, vooral in omgevingen met veel licht. Deze brillen maken gebruik van speciale coatings en technologieën om storende schitteringen van lichtbronnen, zoals zonlicht of kunstmatige verlichting, te verminderen. Dit zorgt voor een verhoogd visueel comfort, minimaliseert visuele vermoeidheid en verbetert de algemene zichtkwaliteit, vooral in situaties waarin fel licht het zicht kan hinderen.

Filterbrillen

Filterbrillen verminderen lichtschitteringen en helpen bij lichtgevoeligheid (fotofobie). Deze brillen maken gebruik van speciale getinte glazen of coatings die het licht filteren en verzachten voordat het het oog bereikt. Hierdoor wordt het ongemak dat wordt veroorzaakt door fel licht verminderd, wat resulteert in een verbeterd zicht en een hoger niveau van comfort, vooral in omstandigheden met veel licht, zoals zonnige dagen of heldere binnenruimtes.

Head-Mounted Display (HMD) brillen

Head-Mounted Display (HMD) brillen zijn een moderne vorm van brillen die digitale technologieën integreren, zoals augmented reality (AR) en virtual reality (VR), om nieuwe visuele ervaringen mogelijk te maken. Deze brillen bevatten ingebouwde displays die informatie, beelden of virtuele omgevingen rechtstreeks voor de ogen van de gebruiker projecteren. Ze kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen, waaronder entertainment, training, educatie, en zelfs medische doeleinden. Voor slechtzienden kunnen HMD-brillen informatie in een vergroot formaat weergeven, objecten markeren of zelfs auditieve aanwijzingen geven om navigatie te vergemakkelijken.

Kappenbrillen

Kappenbrillen, uitgerust met klepjes boven de glazen, verminderen de zijdelingse lichtinval en verminderen lichtgevoeligheid (fotofobie). De klepjes boven de glazen fungeren als een soort luifel die overtollig licht blokkeert dat van bovenaf in de ogen kan schijnen. Dit zorgt voor meer gericht comfortabel zicht, vooral in omstandigheden met fel licht of heldere omgevingen. Kappenbrillen zijn uitermate geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor licht of die zich prettiger voelen met minder lichtinval van boven.

Leesbrillen

Met leesbrillen kunnen mensen dichtbij lezen, bijvoorbeeld boeken, tijdschriften of labels. Ze zijn vooral handig voor mensen die presbyopie (ouderdomsverziendheid) hebben, een veelvoorkomende oogaandoening waarbij de flexibiliteit van de ooglens afneemt naarmate men ouder wordt, waardoor het moeilijk wordt om op korte afstand scherp te stellen. Leesbrillen corrigeren dit probleem door extra vergroting toe te voegen aan het gezichtsveld van de gebruiker, waardoor ze comfortabeler kunnen lezen zonder hun ogen onnodig te belasten.

Lichtfilterende brillen

Lichtfilterende brillen verminderen specifieke soorten licht, zoals blauw licht dat afkomstig is van digitale schermen. Deze brillen zijn bijzonder nuttig voor mensen die veel tijd doorbrengen achter computers, tablets of smartphones. Blauw lichtfilterende brillen kunnen helpen bij het verminderen van oogvermoeidheid en digitale oogstress, en ze kunnen ook bijdragen aan een betere slaapkwaliteit door de blootstelling aan blauw licht voor het slapengaan te beperken. Deze brillen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kunnen het visuele comfort aanzienlijk verbeteren.

Loepbrillen

Loepbrillen (loepenbrillen) vergroten kleine details met behulp van ingebouwde vergrootglazen. Ze zijn ideaal voor een breed scala aan taken, zoals lezen, handwerken, het inspecteren van objecten en meer. Het unieke voordeel van loepbrillen is dat ze handsfree vergroting bieden, waardoor de drager beide handen vrij heeft om andere activiteiten uit te voeren. Dit maakt loepbrillen bijzonder geschikt voor activiteiten waarbij nauwkeurigheid en precisie vereist zijn.

Multifocale brillen

Multifocale brillen, ook wel progressieve brillen genoemd, combineren verschillende sterktes in één glas. Deze brillen hebben geleidelijke overgangen tussen de voorgeschreven sterktes voor dichtbij en veraf zien. Hierdoor kunnen slechtzienden scherp zien op verschillende afstanden zonder van bril te hoeven wisselen. Het bovenste deel van het glas is meestal aangepast voor veraf zien, terwijl het onderste deel geschikt is voor dichtbij kijken. Multifocale brillen zijn een handige oplossing voor mensen met presbyopie, een veelvoorkomende oogaandoening waarbij het vermogen om op korte afstanden scherp te zien afneemt naarmate men ouder wordt.

Nachtzichtbrillen

Nachtzichtbrillen verbeteren het zicht bij weinig licht. Ze werken door bestaand licht te verzamelen en te versterken, waardoor slechtzienden beter kunnen zien in omgevingen met weinig natuurlijk of kunstmatig licht. Nachtzichtbrillen zijn vooral handig voor activiteiten buitenshuis tijdens de schemering of ’s nachts, zoals autorijden, wandelen of observeren. Deze brillen kunnen het contrast en de zichtbaarheid verbeteren en de veiligheid en het comfort vergroten in omstandigheden met weinig licht.

Autorijden, met blik op dashboard van de wagen en de weg

Autorijden, met blik op dashboard van de wagen en de weg

Omkeerbrillen

Omkeerbrillen, ook wel omkerende brillen genoemd, spiegelen het beeld horizontaal of verticaal om. Deze brillen zijn vooral nuttig voor mensen met specifieke visuele afwijkingen die leiden tot een omgekeerde kijkrichting. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij optische afwijkingen zoals prisma’s in de ogen. Door het beeld om te keren, kunnen slechtzienden beter omgaan met hun visuele afwijkingen en de omgeving begrijpen. Omkeerbrillen kunnen worden aangepast aan de individuele behoeften van de drager en kunnen de visuele waarneming verbeteren.

Overzetbrillen

Overzetbrillen worden over bestaande brillen heen gedragen. Deze brillen bieden extra vergroting of correctie zonder dat de drager zijn of haar eigen bril hoeft af te zetten. Dit is vooral handig voor slechtzienden die al een bril dragen maar extra visuele ondersteuning nodig hebben, zoals vergroting of kleurcorrectie. Overzetbrillen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en sterktes, en ze kunnen gemakkelijk worden opgezet en verwijderd, waardoor ze een handige aanvulling zijn op de bestaande bril van de drager.

Prismabrillen

Prismabrillen corrigeren visuele vertekening en verschuiven de beelden. Ze worden vaak gebruikt om dubbelzien (diplopie) te minimaliseren, waarbij twee beelden van één object worden waargenomen. Prismabrillen kunnen ook worden gebruikt om oogstandproblemen aan te pakken, zoals scheelzien. De prisma’s in deze brillen buigen het licht op een specifieke manier, waardoor de visuele waarneming wordt aangepast en de drager een enkel beeld ziet in plaats van dubbele beelden. Deze brillen worden aangepast aan de individuele behoeften van de drager en kunnen de visuele ervaring aanzienlijk verbeteren.

Slimme brillen

Slimme brillen verwijzen naar een bredere categorie van brillen die verschillende functies te bieden naast traditionele zichtcorrectie. Deze brillen kunnen draagbare computers zijn die verbonden zijn met smartphones of andere apparaten, en ze kunnen dienen als informatiedisplays, navigatietools, communicatiemiddelen en meer. Slimme brillen kunnen ook augmented reality (AR) en virtual reality (VR) ervaringen mogelijk maken, waarbij digitale informatie wordt geprojecteerd in het gezichtsveld van de gebruiker. Dankzij slimme brillen worden blinden en slechtzienden onafhankelijker en krijgen ze meer toegang tot informatie. De technologieën in deze brillen evolueren voortdurend en hebben het potentieel om het dagelijks leven van mensen met een visuele handicap aanzienlijk te verbeteren.

Hierna volgen enkele voorbeelden van slimme brillen.

Aira-bril

Aira is een platform dat gebruikmaakt van een slimme bril om mensen met een visuele beperking in real-time ondersteuning te bieden. Een operator kan via de camera van de bril zien wat de gebruiker ziet en hen begeleiden bij verschillende activiteiten, zoals navigeren in onbekende omgevingen, boodschappen doen, en meer.

Bosch VIVAX-bril

Met deze slimme bril kunnen blinde en slechtziende personen navigeren in onbekende omgevingen. De bril maakt gebruik van camera’s en sensoren om obstakels te detecteren en de drager te waarschuwen.

E-Sight-bril

E-Sight is een merk van elektronische bril die het zicht van (zwaar) slechtzienden verbetert. De bril maakt gebruik van geavanceerde technologie, waaronder camera’s en beeldverwerking, om live videobeelden vast te leggen en deze te optimaliseren voor de drager. Het geoptimaliseerde beeld wordt vervolgens weergegeven op het scherm aan de binnenkant van de brilglazen, zodat de gebruiker een duidelijker en vergroot beeld van de omgeving kan zien.

EnChroma-bril

Deze slimme bril helpt mensen met kleurenblindheid. De bril maakt gebruik van speciale glazen en filters om het kleurenzicht te verbeteren, zodat mensen met kleurenblindheid een breder scala aan kleuren kunnen zien.

Envision Glasses

De Envision-Glasses-bril maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en geavanceerde beeldverwerkingsalgoritmen om de omgeving te scannen en belangrijke informatie aan de drager te verstrekken. De bril kan teksten en objecten herkennen en deze omzetten in gesproken woorden, waardoor slechtzienden kunnen horen wat er om hen heen gebeurt. De Envision Glasses zijn met name nuttig bij het lezen van teksten, het herkennen van vrienden en familieleden, en het navigeren in verschillende omgevingen.

Horizon-bril

Deze bril, ontwikkeld door MyEye, kan objecten, gezichten en teksten herkennen en deze informatie omzetten in gesproken woorden die de drager via een koptelefoon kan horen.

NuEyes-bril

Deze slimme bril heeft een ingebouwde camera en een scherm dat vergroot beeldmateriaal direct aan de drager laat zien. Het apparaat is inzetbaar om te lezen, te kijken naar video’s en de omgeving te bekijken.

Orcam-bril

De OrCam-bril is een draagbaar apparaat dat mensen met een visuele beperking ondersteunt. Het apparaat bevat geavanceerde technologieën, waaronder een ingebouwde camera en kunstmatige intelligentie, om tekst, objecten en gezichten te herkennen en deze om te zetten in gesproken woorden die de drager via een koptelefoon kan horen. De OrCam-bril kan aan een brilmontuur worden bevestigd en helpt mensen bij het lezen van teksten, het herkennen van producten en het herkennen van andere mensen.

Oxsight Prism-bril

Deze bril maakt gebruik van augmented reality (AR) om het zicht te verbeteren van mensen met beperkt gezichtsveld, zoals bij aandoeningen zoals glaucoom. De bril vergroot het zicht en maakt het mogelijk om beter om obstakels heen te kijken.

Speciale sportbrillen

Speciale sportbrillen optimaliseren het zicht van slechtzienden te en beschermen tegelijkertijd de ogen tijdens sportactiviteiten. Deze brillen zijn aangepast aan de behoeften van verschillende sporten, zoals fietsen, hardlopen, skiën, en meer. Ze bieden vaak een bredere gezichtshoek, verminderen schitteringen en kunnen schokbestendig zijn om de ogen te beschermen tegen impact en UV-stralen. Sportbrillen verbeteren niet alleen het zicht, maar bieden ook comfort en veiligheid tijdens actieve bezigheden.

Telescoopbrillen

Telescoopbrillen vergroten het zicht van slechtzienden. Deze brillen zijn vooral nuttig bij activiteiten waarbij details van groot belang zijn, zoals lezen en televisiekijken. Telescoopbrillen kunnen op twee manieren worden ontworpen: vast aan het montuur bevestigd of afneembaar voor flexibel gebruik. Vaste telescoopbrillen hebben ingebouwde telescopen die het zicht vergroten zonder dat de gebruiker extra apparaten hoeft te hanteren. Afneembare telescoopbrillen kunnen aan een bestaande bril worden bevestigd wanneer vergroting nodig is.

Verduisterende brillen

Verduisterende brillen zijn nuttig voor mensen die overgevoelig zijn voor (helder) licht (fotofobie). Deze brillen verminderen het binnenvallende licht en bieden daardoor comfortabeler zicht in omgevingen met veel licht. Verduisterende brillen kunnen variëren in de mate van verduistering en kunnen ook handig zijn bij fel zonlicht of kunstmatige lichtbronnen die ongemak kunnen veroorzaken. Ze zijn ideaal om zowel binnen als buiten te dragen en kunnen de ogen beschermen tegen overmatige lichtintensiteit.

Verrekijkerbrillen

Verrekijkerbrillen bieden een helder zicht op verre objecten en zijn vooral nuttig voor activiteiten waarbij het waarnemen van objecten in de verte essentieel is, zoals bij het bijwonen van evenementen of het genieten van landschappen. Deze brillen vergroten het zicht op verre objecten, waardoor details duidelijker en gemakkelijker waarneembaar worden. Kijkers voor afstand kunnen variëren in het niveau van vergroting en aanpassing, afhankelijk van de persoonlijke behoeften.

Zonnebrillen met vergroting

Zonnebrillen met vergroting zijn een handig optisch hulpmiddel voor slechtzienden die buitenshuisactiviteiten ondernemen, zoals wandelen. Deze zonnebrillen combineren de functionaliteit van zonbescherming met het vermogen om objecten en details dichterbij te halen. Ze zijn vaak voorzien van glazen met ingebouwde vergroting, waardoor het gemakkelijker wordt om teksten te lezen, landschappen te observeren en andere activiteiten buitenshuis uit te voeren. Zonnebrillen met vergroting zijn ideaal voor slechtziende personen die tijdens zonnige dagen willen genieten van verbeterd zicht en comfort.

Zwembrillen

Zwembrillen met aangepaste dioptrieën helpen slechtzienden die willen genieten van zwemmen met een helderder zicht. Met deze brillen is het mogelijk om scherper onder water te zien, wat het zwemplezier vergroot en de veiligheid verbetert. De aangepaste dioptrieën in de glazen van de zwembril zorgen ervoor dat de gebruiker het water en de omgeving duidelijker kan zien. Dit is vooral handig voor slechtzienden, omdat traditionele zwembrillen geen rekening houden met hun individuele zichtbehoeften. Dankzij zwembrillen met aangepaste dioptrieën kunnen slechtzienden met vertrouwen zwemmen en van een helder zicht genieten tijdens het zwemmen in zwembaden, meren of andere wateromgevingen.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

  1. NL Oproep: Merkbaar Fit voor sporters met een visuele beperking08-10-2024 04:10:28
  2. Erfelijke oogproblemen: Wat betekent dit als je aan kinderen wilt beginnen?17-06-2024 06:06:56
  3. Corneale crosslinking: Behandeling van progressieve hoornvliesaandoeningen03-06-2024 06:06:10
  4. Contactlenzen en oogmedicatie30-05-2024 06:05:58
  5. Faalangst bij blinden en slechtzienden28-05-2024 03:05:24
  6. Onvoorspelbaarheid en onzekerheid van oogproblemen07-05-2024 05:05:31
  7. Noten en ooggezondheid04-05-2024 06:05:13
  8. Willen blinde en slechtziende personen wel (weer) (goed) zien?16-04-2024 06:04:36
  9. Tips voor thuisverpleegkundigen die bij een blinde of slechtziende persoon komen15-04-2024 07:04:41
  10. Onbegrip over vermoeidheid bij blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:54
  11. Blind of slechtziend: Hand- en polsproblemen tijdens het stoklopen04-04-2024 12:04:21
  12. Omgaan met menstruatie als je een visuele beperking hebt31-03-2024 07:03:13
  13. Misselijkheid bij blinden en slechtzienden27-03-2024 03:03:09
  14. Korstjes op de oogleden27-03-2024 03:03:38
  15. Endoftalmitis (ontsteking van binnenste van oog)27-03-2024 03:03:14
  16. Dacryocystitis (ontsteking van traanzak)27-03-2024 03:03:41
  17. Iritis27-03-2024 03:03:09
  18. Iridocyclitis (uveitis anterior)26-03-2024 06:03:43
  19. Droge lucht en oogproblemen23-03-2024 05:03:09
  20. Verhoogde alertheid bij blinden en slechtzienden21-03-2024 07:03:19
  21. Aanpassingsstoornissen bij personen met een visuele handicap16-03-2024 08:03:41
  22. Vitaminen en ooggezondheid13-03-2024 07:03:10
  23. Oogproblemen bij het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)12-03-2024 12:03:22
  24. Tranende / Waterige ogen08-03-2024 08:03:44
  25. Oogafscheiding07-03-2024 06:03:38
  26. Oogallergie06-03-2024 04:03:47
  27. Gezwollen ogen en oogleden05-03-2024 08:03:08
  28. Brandende ogen04-03-2024 06:03:39
  29. Oogwrijven28-02-2024 03:02:01
  30. Rode ogen27-02-2024 07:02:01
  31. Acupunctuur voor de ogen26-02-2024 04:02:00
  32. Slechtziend: Tips bij plotselinge misselijkheid door fel licht24-02-2024 05:02:38
  33. Problemen met het zien van details24-02-2024 01:02:17
  34. Ectropion (onderste ooglid draait naar buiten)20-02-2024 01:02:26
  35. Waarom mag je niet met je ogen in de zon kijken?20-02-2024 08:02:50
  36. Jeukende ogen19-02-2024 02:02:04
  37. Visuele cortex in hersenen: Verwerken van visuele informatie19-02-2024 02:02:12
  38. Oogproblemen bij Multiple Sclerose (MS)19-02-2024 06:02:50
  39. Wisselend zicht bij slechtzienden19-02-2024 05:02:16
  40. Kunnen blinden en slechtzienden lijden aan reisziekte?09-01-2024 07:01:22
  41. Kunnen blinden en slechtzienden ook claustrofobie hebben?14-12-2023 07:12:22
  42. Posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij blinden en slechtzienden09-12-2023 03:12:00
  43. Automutilatie (zelfverwonding) bij blinden en slechtzienden09-12-2023 02:12:54
  44. Vervormd zien (metamorfopsie)19-11-2023 07:11:22
  45. Maculagat18-11-2023 04:11:07
  46. Iris (regenboogvlies): Aandoeningen en problemen13-11-2023 06:11:03
  47. Oogzenuw (opticus nervus): Aandoeningen en problemen11-11-2023 04:11:00
  48. Oogbindvlies (conjunctiva): Aandoeningen en problemen11-11-2023 02:11:17
  49. Ooglid / Oogleden: Aandoeningen en problemen11-11-2023 01:11:24
  50. Netvlies (retina): Aandoeningen en problemen11-11-2023 08:11:22
  51. Wetenschappelijke onderzoeken die blinden weer willen doen zien06-11-2023 07:11:28
  52. Foropter: Instrument voor oogonderzoeken en bepalen van oogcorrectie04-11-2023 05:11:50
  53. Pterygium04-11-2023 03:11:56
  54. Pinguecula04-11-2023 03:11:33
  55. Trachoom04-11-2023 03:11:05
  56. Premature retinopathie04-11-2023 03:11:22
  57. Trichiasis04-11-2023 03:11:44
  58. Subconjunctivale bloeding04-11-2023 03:11:02
  59. Hoornvlieslittekens04-11-2023 03:11:11
  60. Scleritis04-11-2023 03:11:46
  61. Oogziekte van Graves04-11-2023 03:11:21
  62. De invloed van hydratatie op de ooggezondheid03-11-2023 03:11:38
  63. Oogontsteking02-11-2023 02:11:48
  64. Oogzenuwontsteking02-11-2023 02:11:32
  65. Oogkasontsteking (orbitale cellulitis)02-11-2023 01:11:01
  66. Nachtblindheid01-11-2023 01:11:32
  67. Hormonale veranderingen en oogproblemen01-11-2023 12:11:06
  68. Oogirritatie01-11-2023 07:11:00
  69. Ooginfarct01-11-2023 07:11:35
  70. Oftalmoplegie (verzwakte of verlamde oogspieren)01-11-2023 07:11:51
  71. Oculaire toxoplasmose01-11-2023 07:11:44
  72. Meibomitis29-10-2023 08:10:19
  73. Hoornvlies: Aandoeningen en problemen met de cornea29-10-2023 03:10:09
  74. Ziekte van Coats29-10-2023 02:10:31
  75. Lagoftalmie (niet kunnen knipperen of ogen niet volledig kunnen sluiten)29-10-2023 02:10:45
  76. Macula-oedeem29-10-2023 02:10:30
  77. Maculapucker29-10-2023 02:10:20
  78. Kleurenblindheid29-10-2023 02:10:30
  79. Keratitis (hoornvliesontsteking)27-10-2023 01:10:02
  80. Coördinatieproblemen bij blinden en slechtzienden26-10-2023 02:10:47
  81. Duizeligheid bij blinden en slechtzienden26-10-2023 07:10:21
  82. Hypertensieve retinopathie25-10-2023 05:10:59
  83. Herpes in het oog (oculaire herpes, oogherpes)25-10-2023 05:10:43
  84. Gordelroos in het oog25-10-2023 05:10:07
  85. Hoornvlieszweer25-10-2023 05:10:14
  86. Hoornvliestroebelingen25-10-2023 05:10:27
  87. Paniekaanvallen bij blinden en slechtzienden25-10-2023 05:10:15
  88. Ziekenhuisinfecties die de ogen kunnen aantasten24-10-2023 11:10:48
  89. Invloed van airconditioning op de ooggezondheid24-10-2023 11:10:57
  90. Hart- en vaataandoeningen bij blinden en slechtzienden24-10-2023 05:10:17
  91. Fluoresceïnekleuring van het oog: Diagnostische hulpmiddel voor oogaandoeningen24-10-2023 05:10:22
  92. Ooginfecties23-10-2023 05:10:46
  93. Eenzaamheid bij blinden en slechtzienden23-10-2023 03:10:04
  94. Hordeolum (strontje): Ooginfectie23-10-2023 07:10:57
  95. Hoornvliesletsels23-10-2023 07:10:30
  96. Usher-syndroom23-10-2023 07:10:04
  97. Hemianopsie: Verlies van gezichtsveld in één of beide ogen23-10-2023 07:10:14
  98. Invloed van melatonine op blinden21-10-2023 01:10:58
  99. Leber Congenitale Amaurose21-10-2023 11:10:18
  100. Sneeuwblindheid21-10-2023 11:10:37
  101. Retinoblastoom (netvlieskanker)21-10-2023 11:10:23
  102. Oogkanker21-10-2023 11:10:08
  103. Halo’s en lichtverblinding21-10-2023 11:10:36
  104. Hoornvliesdystrofie21-10-2023 11:10:59
  105. Hand- en polsklachten bij blinden en slechtzienden20-10-2023 03:10:08
  106. Keratoconus (kegelvormig en dunner hoornvlies)20-10-2023 11:10:46
  107. Scotomen (blinde vlekken in gezichtsveld)20-10-2023 11:10:27
  108. Ptosis (ptose): Afhangend ooglid20-10-2023 11:10:25
  109. Visual snow syndrome20-10-2023 11:10:57
  110. Uveïtis20-10-2023 11:10:13
  111. Lichttherapie bij blinden als behandeling voor melatoninetekort19-10-2023 05:10:29
  112. Scleralenzen: Behandeling van verschillende oogproblemen19-10-2023 04:10:22
  113. Scheelzien (strabisme, strabismus)19-10-2023 07:10:52
  114. Vaak voorkomende oogproblemen en oogziekten bij kinderen19-10-2023 06:10:44
  115. Leber Erfelijke Optische Neuropathie (LHON)18-10-2023 11:10:30
  116. Verziendheid (hypermetropie)18-10-2023 07:10:02
  117. Droge ogen17-10-2023 05:10:51
  118. Kunsttranen17-10-2023 04:10:05
  119. Schouderpijn en schouderklachten bij blinden en slechtzienden16-10-2023 10:10:08
  120. Rugpijn en rugklachten bij blinden en slechtzienden16-10-2023 07:10:02
  121. Nystagmus (onwillekeurige, ritmische oogbewegingen)16-10-2023 06:10:24
  122. Binoculair onderzoek: Onderzoek van samenwerking tussen de ogen14-10-2023 06:10:22
  123. MRI-scan van de ogen: Gedetailleerde beelden van ogen en omliggende structuren14-10-2023 06:10:46
  124. Lichtgevoeligheidstest: Onderzoeken van oogreacties op licht14-10-2023 06:10:06
  125. Biopsie van het oog: Weefsel uit oog verwijderen en onderzoeken14-10-2023 06:10:56
  126. Traanfilmonderzoek13-10-2023 06:10:57
  127. Spleetlamponderzoek (biomicroscopie)13-10-2023 06:10:03
  128. Refractie-onderzoek (oogmeting)13-10-2023 05:10:32
  129. Pupilverwijding (pupildilatatie): Pupil vergroten (meestal via oogdruppels)13-10-2023 05:10:18
  130. Pachymetrie van het hoornvlies: Dikte van hoornvlies meten13-10-2023 05:10:22
  131. Oogspierfunctietest: Bewegingen van oogspieren beoordelen13-10-2023 05:10:33
  132. Oogdrukmeting (tonometrie)13-10-2023 05:10:33
  133. Oogechografie: Gedetailleerde blik op de oogstructuren13-10-2023 05:10:44
  134. Oftalmoscopie (fundoscopie): Diepgaand onderzoek van het oog13-10-2023 05:10:47
  135. OCT-angiografie: Beeldvorming van oogbloedvaten zonder kleurstoffen13-10-2023 05:10:10
  136. Netvliesonderzoek: Afwijkingen of problemen in netvlies opsporen13-10-2023 05:10:02
  137. Kleurentest: Beoordeling van kleurenzicht13-10-2023 04:10:08
  138. Gonioscopie: Beoordeling van de ooghoek13-10-2023 04:10:16
  139. Fundusfotografie: Gedetailleerde beelden van achterste deel van het oog13-10-2023 04:10:50
  140. Fluoresceïne-angiografie: Onderzoek van netvliesbloedvaten met kleurstof13-10-2023 04:10:33
  141. Elektrofysiologische oogonderzoeken: Elektrische evaluatie van de gezondheid van het oog13-10-2023 04:10:44
  142. CT-scan van de ogen en oogkas: Gedetailleerde beeldvorming13-10-2023 03:10:58
  143. Corneatopografie: Gedetailleerde meting van het hoornvlies13-10-2023 03:10:53
  144. Contrastgevoeligheidstest: Oogonderzoek om contrastvermogen te onderzoeken13-10-2023 03:10:33
  145. Biometrie: Oogonderzoek om nauwkeurige oogmetingen te krijgen13-10-2023 03:10:08
  146. Oogzalven: Soorten, gebruik, tips en hulpmiddelen13-10-2023 06:10:58
  147. Netvliesloslating09-10-2023 01:10:45
  148. Onzekerheid bij blinden en slechtzienden08-10-2023 01:10:17
  149. Abnormale hoofdpositie bij oogproblemen08-10-2023 01:10:21
  150. Spierstijfheid, spierpijn en spierspanning bij blinden en slechtzienden08-10-2023 12:10:57
  151. Nekpijn bij blinden en slechtzienden08-10-2023 12:10:36
  152. Burn-out bij blinden en slechtzienden08-10-2023 07:10:34
  153. Ziekte van Stargardt (juveniele maculadegeneratie)07-10-2023 01:10:25
  154. Glasvochtbloeding07-10-2023 11:10:22
  155. Fotopsie: (Licht)flitsen of flikkeringen in gezichtsveld zien07-10-2023 06:10:46
  156. Floaters (mouches volantes): Zwevende deeltjes in gezichtsveld07-10-2023 05:10:04
  157. Psychische oorzaken van tijdelijke of permanente slechtziendheid en blindheid05-10-2023 05:10:55
  158. Pupilgrootte: Miosis (abnormaal vernauwde pupillen) en mydriasis (abnormaal verwijde pupillen)05-10-2023 06:10:56
  159. Retinitis pigmentosa (RP)04-10-2023 04:10:18
  160. Vragen stellen aan je oogarts04-10-2023 01:10:21
  161. Zeer slechtziend en naar de oogarts blijven gaan04-10-2023 12:10:50
  162. Gezichtsveld en gezichtsveldonderzoek03-10-2023 04:10:30
  163. Gevoelens van verlies bij blinden en slechtzienden02-10-2023 05:10:25
  164. Mentale impact van ernstige oogproblemen bij blinden en slechtzienden02-10-2023 02:10:33
  165. Hoofdpijn bij blinden en slechtzienden02-10-2023 05:10:58
  166. Exoftalmie (proptosis) (abnormaal uitpuilende ogen)30-09-2023 02:09:01
  167. Episcleritis30-09-2023 02:09:22
  168. Entropion (onderste ooglid draait naar binnen)30-09-2023 02:09:29
  169. Diplopie (dubbelzien)30-09-2023 02:09:56
  170. Dacryostenose30-09-2023 02:09:24
  171. Visuele hallucinaties30-09-2023 10:09:48
  172. Drugsverslaving en medicatiemisbruik: Effecten op de ogen en ooggezondheid30-09-2023 07:09:24
  173. De invloed van het gebruik van medicatie op de ogen en ooggezondheid30-09-2023 06:09:31
  174. Body Integrity Identity Disorder (BIID): Verlangen om blind te zijn29-09-2023 01:09:30
  175. Omgaan met (constante) veranderende en/of bevende beelden in gezichtsvermogen29-09-2023 11:09:46
  176. Kunnen blinden en slechtzienden hoogtevrees hebben?29-09-2023 07:09:20
  177. Weer (iets) kunnen zien na tijdelijk of permanent blind of slechtziend te zijn geweest29-09-2023 07:09:14
  178. Cytomegalovirus (CMV) retinitis28-09-2023 04:09:49
  179. Convergentie-insufficiëntie28-09-2023 04:09:41
  180. Conjunctivitis (oogbindvliesontsteking)28-09-2023 04:09:14
  181. Computer Vision Syndrome28-09-2023 04:09:01
  182. Coloboom28-09-2023 04:09:55
  183. Chalazion (gerstekorrel aan ooglid)28-09-2023 04:09:25
  184. Cerebrale Visuele Inperking (CVI)28-09-2023 04:09:04
  185. Centrale sereuze retinopathie28-09-2023 04:09:08
  186. Cat Eye Syndroom28-09-2023 04:09:30
  187. ADOA (autosomale dominante optische atrofie)28-09-2023 04:09:50
  188. Bradyopsie28-09-2023 04:09:00
  189. Blefarospasme (overmatig oogknipperen)28-09-2023 04:09:28
  190. Blefaritis28-09-2023 04:09:49
  191. Birdshot Chorioretinopathie28-09-2023 04:09:19
  192. Bijziendheid (myopie)28-09-2023 04:09:46
  193. Astigmatisme28-09-2023 04:09:18
  194. Vermoeide ogen (oogvermoeidheid)28-09-2023 04:09:47
  195. Anoftalmie28-09-2023 04:09:15
  196. Anisocorie28-09-2023 04:09:45
  197. Aniridie28-09-2023 04:09:43
  198. Geen dieptezicht hebben27-09-2023 07:09:19
  199. De impact van luchtvervuiling op de ogen en ooggezondheid26-09-2023 07:09:31
  200. De impact van UV-blootstelling op de ogen26-09-2023 06:09:55

Laatst bijgewerkt op 2 april 2024 – 16:51