Ooglid / Oogleden: Aandoeningen en problemen

De oogleden spelen een cruciale rol bij het beschermen van de ogen en het handhaven van een vochtig oogoppervlak. Verschillende aandoeningen aan de oogleden kunnen ontstaan als gevolg van factoren zoals een onjuiste positie van de oogleden, problemen met het knipperen en storingen in de traanafvoer. Wanneer zich een probleem voordoet met de oogleden, kan de patiënt sneller last krijgen van symptomen zoals oogirritatie, droge ogen en oogpijn. Hoewel een goede oogzorg een aantal ooglidproblemen kan helpen voorkomen, zijn sommige van deze aandoeningen niet altijd te vermijden. Behandelingsmogelijkheden voor ooglidproblemen omvatten rust, adequaat onderhoud van de oogleden, medicatie en in sommige gevallen een chirurgische ingreep.

Blefaritis – Ontsteking van de randen van het ooglid

Blefaritis is een ontsteking van de randen van de oogleden, die vaak wordt veroorzaakt door een bacterie die groeit op talg in de haarzakjes van de wimpers of in de talgkliertjes aan de rand van de oogleden. Deze ontsteking kan leiden tot de ontwikkeling van een hordeolum (een pijnlijk bultje op het ooglid) of een chalazion (een onschuldig hard bultje op de ooglidrand) als gevolg van een ontsteking en blokkering van de meibomklieren (talgklieren in het ooglid). Patiënten met blefaritis kunnen last hebben van branderige, jeukende en geïrriteerde oogleden, en soms kunnen er schilfertjes en korstjes tussen de wimpers zitten. De ontsteking kan eenmalig zijn, maar kan ook chronisch worden. Een correcte ooglidhygiëne is essentieel bij deze aandoening, waarbij de oogleden goed gereinigd moeten worden. Daarnaast kan de arts een behandeling met topische antibiotica voorschrijven, zoals chlooramfenicol of fusidinezuur. In sommige gevallen kan preseptale of orbitale cellulitis optreden, waarbij breedspectrum orale antibiotica nodig zijn.

Blefarospasme – Kramp in het ooglid van één of beide ogen

Blefarospasme veroorzaakt overmatig knipperen van één of beide ogen als gevolg van een ongecontroleerde kramp in het ooglid, vaak als gevolg van een probleem in de hersenen. Hoewel de exacte oorzaak onbekend is, kan deze aandoening ernstige problemen met het gezichtsvermogen veroorzaken, aangezien de kramp enkele seconden tot minuten kan aanhouden. Symptomen van blefarospasme omvatten lichtschuwheid, oogpijn, geïrriteerde ogen, tranende ogen en vermoeide ogen. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en de ogen niet overmatig te belasten. Sommige patiënten ervaren verbetering met alternatieve behandelingen, maar professionele zorgverleners kunnen ook effectieve interventies bieden. Dit omvat het injecteren van botox (botulinumtoxine) in het gezicht om de oogspieren te ontspannen. In ernstige gevallen kan een operatie worden overwogen om bepaalde zenuwen en oogspieren te verwijderen. Het is raadzaam professioneel medisch advies in te winnen voor een nauwkeurige diagnose en geschikte behandeling.

Chalazion – Talgklierontsteking op het ooglid

Een chalazion ontstaat door een ontsteking van de meibomklier, een talgklier in het ooglid. Dit resulteert in een pijnlijke zwelling die lijkt op een hordeolum (strontje), maar is doorgaans groter en minder pijnlijk. Het wordt behandeld met warme kompressen en massage, maar in sommige gevallen is een chirurgische ingreep nodig om de verstopte klier te verwijderen.

Dacryocystitis – Ontsteking van de traanzak van het oog

Dacryocystitis is een ontsteking van de traanzak van het oog, meestal veroorzaakt door een verstopping van de traanbuis. Patiënten met deze aandoening presenteren zich vaak met een pijnlijke knobbel aan de zijkant van de neus naast het onderste ooglid. Symptomen kunnen bestaan uit waterige ogen, zwelling, roodheid en pijn in het onderste ooglid. De behandeling omvat meestal orale breedspectrumantibiotica zoals cefalexine. Daarnaast is zorgvuldige opvolging door de oogarts noodzakelijk om tijdig tekenen van cellulitis op te sporen, aangezien dit een ziekenhuisopname vereist. Bij chronische vormen van de aandoening kunnen steroïde oogdruppels nodig zijn.

Dermatochalasis – Slappe oogleden door veroudering van de huid

Dermatochalasis is een aandoening waarbij er overtollige, verslapte huid aan de bovenste oogleden ontstaat, vaak als gevolg van huidveroudering. Naast het feit dat deze aandoening cosmetisch storend kan zijn, kunnen er ook problemen met het gezichtsvermogen en andere ooggerelateerde symptomen optreden. Het bovenste deel van het gezichtsveld en het perifere gezichtsvermogen (zicht aan de zijkant) kunnen namelijk vaak worden aangetast door de hangende oogleden, wat het lezen en autorijden moeilijker kan maken. De behandeling van dermatochalasis omvat meestal een chirurgische ingreep.

Autorijden, met blik op dashboard van de wagen en de weg

Autorijden, met blik op dashboard van de wagen en de weg

Ectropion – Naar buiten gedraaide oogleden

Ectropion is een aandoening waarbij de ooglidrand naar buiten is gedraaid. Hierdoor bevindt de traanpunt zich niet in de juiste anatomische positie om tranen af te voeren. Patiënten met ectropion hebben meestal een waterig oog. De aandoening wordt meestal veroorzaakt door veroudering, maar kan ook het gevolg zijn van een zevende hersenzenuwverlamming of huidaandoeningen. Een operatie is meestal nodig voor de behandeling van ectropion.

Entropion – Naar binnen gedraaide oogleden

Entropion is een aandoening waarbij de rand van het ooglid naar binnen draait, waardoor de wimpers tegen de oogbol wrijven. Dit kan leiden tot oogirritatie, roodheid en symptomen die lijken op conjunctivitis (ontsteking van het oogbindvlies). In sommige gevallen kan het constante wrijven van de wimpers tegen het hoornvlies littekens veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak van entropion is veroudering, maar het kan ook aangeboren zijn of veroorzaakt worden door littekens of vaak krampachtig knijpen met de oogleden. Een operatie is meestal nodig om de ooglidranden weer in de juiste positie te brengen en de klachten te verlichten.

Epiblefaron – Huidplooi op ooglid

Epiblefaron verwijst naar een huidplooi op het ooglid die de wimpers kan irriteren en oogklachten kan veroorzaken. Meestal is de behandeling gericht op het corrigeren van de huidplooi door middel van chirurgie, wat verlichting biedt van de symptomen.

Hemangioma – Bloedvatgezwel op het ooglid

Hemangioma is een goedaardig gezwel van bloedvaten op het ooglid. Het kan vanzelf verdwijnen, maar in sommige gevallen kan behandeling nodig zijn, zoals lasertherapie of chirurgische verwijdering, vooral als het het gezichtsvermogen aangetast.

Hordeolum – Strontje

Een hordeolum is een pijnlijke, rode bult op de rand van het ooglid, meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie van een talgklier. Het kan vanzelf verdwijnen, maar soms is medische behandeling nodig.

Lagoftalmie – Niet kunnen sluiten van oogleden

Lagoftalmie is een aandoening waarbij een persoon de ogen niet volledig kan sluiten. Dit kan leiden tot uitdroging van het hoornvlies, waardoor het zicht verslechtert en symptomen zoals droge ogen, rode ogen en brandende ogen kunnen optreden. Lagoftalmie kan worden veroorzaakt door schade aan de gezichtszenuw, wat kan optreden bij verschillende ziekten en medische behandelingen, zoals aangezichtsverlamming, coma, huidaandoeningen, infectieziekten, een oogkasontsteking, een ooglidcorrectie, schildklierziekten, een trauma, een tumor, enzovoort. De behandeling bestaat meestal uit symptomatische maatregelen, zoals het gebruik van kunsttranen om droge ogen te behandelen, en het behandelen van eventuele complicaties van droge ogen, zoals hoornvlieszweren.

Milia – Kleine, witte cysten op het ooglid

Milia zijn kleine, witte cysten die op het ooglid kunnen verschijnen als gevolg van verstopte talgklieren. Deze kunnen vanzelf verdwijnen, maar in sommige gevallen kan een dermatoloog ze verwijderen.

Neurothekeoma – Zeldzame zenuwtumor in het ooglid

Neurothekeoma is een zeldzame, goedaardige zenuwtumor die op het ooglid kan voorkomen. Een chirurgische verwijdering is meestal de behandeling, hoewel het een laag risico op terugkeer heeft.

Ptosis – Hangende oogleden

Ptosis, ook wel blefaroptosis genoemd, is een aandoening waarbij de bovenste oogleden hangen. Dit kan worden veroorzaakt door een litteken na verlamming, spierzwakte, ouderdom of het syndroom van Horner (een neurologische aandoening). Bij ptosis werken de oogpezen, de oogspieren en/of de oogzenuwen niet goed, wat kan leiden tot een verminderd gezichtsvermogen. De behandeling van ptosis hangt af van de onderliggende oorzaak en kan variëren van conservatieve maatregelen tot chirurgische correctie.

Trichiasis – Naar binnen groeiende wimpers

Trichiasis is een aandoening waarbij de wimpers naar binnen groeien en tegen het oog schuren. Dit kan ongemak en soms schade aan het oog veroorzaken. Behandelingen kunnen variëren van het epileren van de wimpers tot een operatie om de wimpers of de haarzakjes te verwijderen.

Xanthelasma – Vlakke bultjes op oogleden

Xanthelasma zijn gele, vlakke bultjes op de oogleden, meestal veroorzaakt door ophoping van vet onder de huid. Ze zijn meestal onschadelijk en worden vaak behandeld om cosmetische redenen. Behandelingen kunnen variëren van crèmes tot lasertherapie of chirurgie.

Deel dit:
Advertenties

  1. Willen blinde en slechtziende personen wel (weer) (goed) zien?16-04-2024 06:04:36
  2. Tips voor thuisverpleegkundigen die bij een blinde of slechtziende persoon komen15-04-2024 07:04:41
  3. Onbegrip over vermoeidheid bij blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:54
  4. Blind of slechtziend: Hand- en polsproblemen tijdens het stoklopen04-04-2024 12:04:21
  5. Omgaan met menstruatie als je een visuele beperking hebt31-03-2024 07:03:13
  6. Misselijkheid bij blinden en slechtzienden27-03-2024 03:03:09
  7. Korstjes op de oogleden27-03-2024 03:03:38
  8. Endoftalmitis (ontsteking van binnenste van oog)27-03-2024 03:03:14
  9. Dacryocystitis (ontsteking van traanzak)27-03-2024 03:03:41
  10. Iritis27-03-2024 03:03:09
  11. Iridocyclitis (uveitis anterior)26-03-2024 06:03:43
  12. Droge lucht en oogproblemen23-03-2024 05:03:09
  13. Verhoogde alertheid bij blinden en slechtzienden21-03-2024 07:03:19
  14. Aanpassingsstoornissen bij personen met een visuele handicap16-03-2024 08:03:41
  15. Vitaminen en ooggezondheid13-03-2024 07:03:10
  16. Oogproblemen bij het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)12-03-2024 12:03:22
  17. Tranende / Waterige ogen08-03-2024 08:03:44
  18. Oogafscheiding07-03-2024 06:03:38
  19. Oogallergie06-03-2024 04:03:47
  20. Gezwollen ogen en oogleden05-03-2024 08:03:08
  21. Brandende ogen04-03-2024 06:03:39
  22. Oogwrijven28-02-2024 03:02:01
  23. Rode ogen27-02-2024 07:02:01
  24. Acupunctuur voor de ogen26-02-2024 04:02:00
  25. Slechtziend: Tips bij plotselinge misselijkheid door fel licht24-02-2024 05:02:38
  26. Problemen met het zien van details24-02-2024 01:02:17
  27. Ectropion (onderste ooglid draait naar buiten)20-02-2024 01:02:26
  28. Waarom mag je niet met je ogen in de zon kijken?20-02-2024 08:02:50
  29. Jeukende ogen19-02-2024 02:02:04
  30. Visuele cortex in hersenen: Verwerken van visuele informatie19-02-2024 02:02:12
  31. Oogproblemen bij Multiple Sclerose (MS)19-02-2024 06:02:50
  32. Wisselend zicht bij slechtzienden19-02-2024 05:02:16
  33. Kunnen blinden en slechtzienden lijden aan reisziekte?09-01-2024 07:01:22
  34. Kunnen blinden en slechtzienden ook claustrofobie hebben?14-12-2023 07:12:22
  35. Posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij blinden en slechtzienden09-12-2023 03:12:00
  36. Automutilatie (zelfverwonding) bij blinden en slechtzienden09-12-2023 02:12:54
  37. Vervormd zien (metamorfopsie)19-11-2023 07:11:22
  38. Maculagat18-11-2023 04:11:07
  39. Iris (regenboogvlies): Aandoeningen en problemen13-11-2023 06:11:03
  40. Oogzenuw (opticus nervus): Aandoeningen en problemen11-11-2023 04:11:00
  41. Oogbindvlies (conjunctiva): Aandoeningen en problemen11-11-2023 02:11:17
  42. Ooglid / Oogleden: Aandoeningen en problemen11-11-2023 01:11:24
  43. Netvlies (retina): Aandoeningen en problemen11-11-2023 08:11:22
  44. Wetenschappelijke onderzoeken die blinden weer willen doen zien06-11-2023 07:11:28
  45. Foropter: Instrument voor oogonderzoeken en bepalen van oogcorrectie04-11-2023 05:11:50
  46. Pterygium04-11-2023 03:11:56
  47. Pinguecula04-11-2023 03:11:33
  48. Trachoom04-11-2023 03:11:05
  49. Premature retinopathie04-11-2023 03:11:22
  50. Trichiasis04-11-2023 03:11:44
  51. Subconjunctivale bloeding04-11-2023 03:11:02
  52. Hoornvlieslittekens04-11-2023 03:11:11
  53. Scleritis04-11-2023 03:11:46
  54. Oogziekte van Graves04-11-2023 03:11:21
  55. De invloed van hydratatie op de ooggezondheid03-11-2023 03:11:38
  56. Oogontsteking02-11-2023 02:11:48
  57. Oogzenuwontsteking02-11-2023 02:11:32
  58. Oogkasontsteking (orbitale cellulitis)02-11-2023 01:11:01
  59. Nachtblindheid01-11-2023 01:11:32
  60. Hormonale veranderingen en oogproblemen01-11-2023 12:11:06
  61. Oogirritatie01-11-2023 07:11:00
  62. Ooginfarct01-11-2023 07:11:35
  63. Oftalmoplegie (verzwakte of verlamde oogspieren)01-11-2023 07:11:51
  64. Oculaire toxoplasmose01-11-2023 07:11:44
  65. Meibomitis29-10-2023 08:10:19
  66. Hoornvlies: Aandoeningen en problemen met de cornea29-10-2023 03:10:09
  67. Ziekte van Coats29-10-2023 02:10:31
  68. Lagoftalmie (niet kunnen knipperen of ogen niet volledig kunnen sluiten)29-10-2023 02:10:45
  69. Macula-oedeem29-10-2023 02:10:30
  70. Maculapucker29-10-2023 02:10:20
  71. Kleurenblindheid29-10-2023 02:10:30
  72. Keratitis (hoornvliesontsteking)27-10-2023 01:10:02
  73. Coördinatieproblemen bij blinden en slechtzienden26-10-2023 02:10:47
  74. Duizeligheid bij blinden en slechtzienden26-10-2023 07:10:21
  75. Hypertensieve retinopathie25-10-2023 05:10:59
  76. Herpes in het oog (oculaire herpes, oogherpes)25-10-2023 05:10:43
  77. Gordelroos in het oog25-10-2023 05:10:07
  78. Hoornvlieszweer25-10-2023 05:10:14
  79. Hoornvliestroebelingen25-10-2023 05:10:27
  80. Paniekaanvallen bij blinden en slechtzienden25-10-2023 05:10:15
  81. Ziekenhuisinfecties die de ogen kunnen aantasten24-10-2023 11:10:48
  82. Invloed van airconditioning op de ooggezondheid24-10-2023 11:10:57
  83. Hart- en vaataandoeningen bij blinden en slechtzienden24-10-2023 05:10:17
  84. Fluoresceïnekleuring van het oog: Diagnostische hulpmiddel voor oogaandoeningen24-10-2023 05:10:22
  85. Ooginfecties23-10-2023 05:10:46
  86. Eenzaamheid bij blinden en slechtzienden23-10-2023 03:10:04
  87. Hordeolum (strontje): Ooginfectie23-10-2023 07:10:57
  88. Hoornvliesletsels23-10-2023 07:10:30
  89. Usher-syndroom23-10-2023 07:10:04
  90. Hemianopsie: Verlies van gezichtsveld in één of beide ogen23-10-2023 07:10:14
  91. Invloed van melatonine op blinden21-10-2023 01:10:58
  92. Leber Congenitale Amaurose21-10-2023 11:10:18
  93. Sneeuwblindheid21-10-2023 11:10:37
  94. Retinoblastoom (netvlieskanker)21-10-2023 11:10:23
  95. Oogkanker21-10-2023 11:10:08
  96. Halo’s en lichtverblinding21-10-2023 11:10:36
  97. Hoornvliesdystrofie21-10-2023 11:10:59
  98. Hand- en polsklachten bij blinden en slechtzienden20-10-2023 03:10:08
  99. Keratoconus (kegelvormig en dunner hoornvlies)20-10-2023 11:10:46
  100. Scotomen (blinde vlekken in gezichtsveld)20-10-2023 11:10:27
  101. Ptosis (ptose): Afhangend ooglid20-10-2023 11:10:25
  102. Visual snow syndrome20-10-2023 11:10:57
  103. Uveïtis20-10-2023 11:10:13
  104. Lichttherapie bij blinden als behandeling voor melatoninetekort19-10-2023 05:10:29
  105. Scleralenzen: Behandeling van verschillende oogproblemen19-10-2023 04:10:22
  106. Scheelzien (strabisme, strabismus)19-10-2023 07:10:52
  107. Vaak voorkomende oogproblemen en oogziekten bij kinderen19-10-2023 06:10:44
  108. Leber Erfelijke Optische Neuropathie (LHON)18-10-2023 11:10:30
  109. Verziendheid (hypermetropie)18-10-2023 07:10:02
  110. Droge ogen17-10-2023 05:10:51
  111. Kunsttranen17-10-2023 04:10:05
  112. Schouderpijn en schouderklachten bij blinden en slechtzienden16-10-2023 10:10:08
  113. Rugpijn en rugklachten bij blinden en slechtzienden16-10-2023 07:10:02
  114. Nystagmus (onwillekeurige, ritmische oogbewegingen)16-10-2023 06:10:24
  115. Binoculair onderzoek: Onderzoek van samenwerking tussen de ogen14-10-2023 06:10:22
  116. MRI-scan van de ogen: Gedetailleerde beelden van ogen en omliggende structuren14-10-2023 06:10:46
  117. Lichtgevoeligheidstest: Onderzoeken van oogreacties op licht14-10-2023 06:10:06
  118. Biopsie van het oog: Weefsel uit oog verwijderen en onderzoeken14-10-2023 06:10:56
  119. Traanfilmonderzoek13-10-2023 06:10:57
  120. Spleetlamponderzoek (biomicroscopie)13-10-2023 06:10:03
  121. Refractie-onderzoek (oogmeting)13-10-2023 05:10:32
  122. Pupilverwijding (pupildilatatie): Pupil vergroten (meestal via oogdruppels)13-10-2023 05:10:18
  123. Pachymetrie van het hoornvlies: Dikte van hoornvlies meten13-10-2023 05:10:22
  124. Oogspierfunctietest: Bewegingen van oogspieren beoordelen13-10-2023 05:10:33
  125. Oogdrukmeting (tonometrie)13-10-2023 05:10:33
  126. Oogechografie: Gedetailleerde blik op de oogstructuren13-10-2023 05:10:44
  127. Oftalmoscopie (fundoscopie): Diepgaand onderzoek van het oog13-10-2023 05:10:47
  128. OCT-angiografie: Beeldvorming van oogbloedvaten zonder kleurstoffen13-10-2023 05:10:10
  129. Netvliesonderzoek: Afwijkingen of problemen in netvlies opsporen13-10-2023 05:10:02
  130. Kleurentest: Beoordeling van kleurenzicht13-10-2023 04:10:08
  131. Gonioscopie: Beoordeling van de ooghoek13-10-2023 04:10:16
  132. Fundusfotografie: Gedetailleerde beelden van achterste deel van het oog13-10-2023 04:10:50
  133. Fluoresceïne-angiografie: Onderzoek van netvliesbloedvaten met kleurstof13-10-2023 04:10:33
  134. Elektrofysiologische oogonderzoeken: Elektrische evaluatie van de gezondheid van het oog13-10-2023 04:10:44
  135. CT-scan van de ogen en oogkas: Gedetailleerde beeldvorming13-10-2023 03:10:58
  136. Corneatopografie: Gedetailleerde meting van het hoornvlies13-10-2023 03:10:53
  137. Contrastgevoeligheidstest: Oogonderzoek om contrastvermogen te onderzoeken13-10-2023 03:10:33
  138. Biometrie: Oogonderzoek om nauwkeurige oogmetingen te krijgen13-10-2023 03:10:08
  139. Oogzalven: Soorten, gebruik, tips en hulpmiddelen13-10-2023 06:10:58
  140. Netvliesloslating09-10-2023 01:10:45
  141. Onzekerheid bij blinden en slechtzienden08-10-2023 01:10:17
  142. Abnormale hoofdpositie bij oogproblemen08-10-2023 01:10:21
  143. Spierstijfheid, spierpijn en spierspanning bij blinden en slechtzienden08-10-2023 12:10:57
  144. Nekpijn bij blinden en slechtzienden08-10-2023 12:10:36
  145. Burn-out bij blinden en slechtzienden08-10-2023 07:10:34
  146. Ziekte van Stargardt (juveniele maculadegeneratie)07-10-2023 01:10:25
  147. Glasvochtbloeding07-10-2023 11:10:22
  148. Fotopsie: (Licht)flitsen of flikkeringen in gezichtsveld zien07-10-2023 06:10:46
  149. Floaters (mouches volantes): Zwevende deeltjes in gezichtsveld07-10-2023 05:10:04
  150. Psychische oorzaken van tijdelijke of permanente slechtziendheid en blindheid05-10-2023 05:10:55
  151. Pupilgrootte: Miosis (abnormaal vernauwde pupillen) en mydriasis (abnormaal verwijde pupillen)05-10-2023 06:10:56
  152. Retinitis pigmentosa (RP)04-10-2023 04:10:18
  153. Vragen stellen aan je oogarts04-10-2023 01:10:21
  154. Zeer slechtziend en naar de oogarts blijven gaan04-10-2023 12:10:50
  155. Gezichtsveld en gezichtsveldonderzoek03-10-2023 04:10:30
  156. Gevoelens van verlies bij blinden en slechtzienden02-10-2023 05:10:25
  157. Mentale impact van ernstige oogproblemen bij blinden en slechtzienden02-10-2023 02:10:33
  158. Hoofdpijn bij blinden en slechtzienden02-10-2023 05:10:58
  159. Exoftalmie (proptosis) (abnormaal uitpuilende ogen)30-09-2023 02:09:01
  160. Episcleritis30-09-2023 02:09:22
  161. Entropion (onderste ooglid draait naar binnen)30-09-2023 02:09:29
  162. Diplopie (dubbelzien)30-09-2023 02:09:56
  163. Dacryostenose30-09-2023 02:09:24
  164. Visuele hallucinaties30-09-2023 10:09:48
  165. Drugsverslaving en medicatiemisbruik: Effecten op de ogen en ooggezondheid30-09-2023 07:09:24
  166. De invloed van het gebruik van medicatie op de ogen en ooggezondheid30-09-2023 06:09:31
  167. Body Integrity Identity Disorder (BIID): Verlangen om blind te zijn29-09-2023 01:09:30
  168. Omgaan met (constante) veranderende en/of bevende beelden in gezichtsvermogen29-09-2023 11:09:46
  169. Kunnen blinden en slechtzienden hoogtevrees hebben?29-09-2023 07:09:20
  170. Weer (iets) kunnen zien na tijdelijk of permanent blind of slechtziend te zijn geweest29-09-2023 07:09:14
  171. Cytomegalovirus (CMV) retinitis28-09-2023 04:09:49
  172. Convergentie-insufficiëntie28-09-2023 04:09:41
  173. Conjunctivitis (oogbindvliesontsteking)28-09-2023 04:09:14
  174. Computer Vision Syndrome28-09-2023 04:09:01
  175. Coloboom28-09-2023 04:09:55
  176. Chalazion (gerstekorrel aan ooglid)28-09-2023 04:09:25
  177. Cerebrale Visuele Inperking (CVI)28-09-2023 04:09:04
  178. Centrale sereuze retinopathie28-09-2023 04:09:08
  179. Cat Eye Syndroom28-09-2023 04:09:30
  180. ADOA (autosomale dominante optische atrofie)28-09-2023 04:09:50
  181. Bradyopsie28-09-2023 04:09:00
  182. Blefarospasme (overmatig oogknipperen)28-09-2023 04:09:28
  183. Blefaritis28-09-2023 04:09:49
  184. Birdshot Chorioretinopathie28-09-2023 04:09:19
  185. Bijziendheid (myopie)28-09-2023 04:09:46
  186. Astigmatisme28-09-2023 04:09:18
  187. Vermoeide ogen (oogvermoeidheid)28-09-2023 04:09:47
  188. Anoftalmie28-09-2023 04:09:15
  189. Anisocorie28-09-2023 04:09:45
  190. Aniridie28-09-2023 04:09:43
  191. Geen dieptezicht hebben27-09-2023 07:09:19
  192. De impact van luchtvervuiling op de ogen en ooggezondheid26-09-2023 07:09:31
  193. De impact van UV-blootstelling op de ogen26-09-2023 06:09:55
  194. Mineralen en ooggezondheid24-09-2023 03:09:18
  195. Voedingsvezels en ooggezondheid24-09-2023 01:09:24
  196. Antioxidantrijke voedingsmiddelen en ooggezondheid24-09-2023 01:09:48
  197. Bessen en ooggezondheid24-09-2023 01:09:50
  198. Luteïne en zeaxanthine voor ooggezondheid24-09-2023 01:09:18
  199. Zink en ooggezondheid24-09-2023 01:09:53
  200. Omega-3 vetzuren en ooggezondheid24-09-2023 01:09:04

Laatst bijgewerkt op 27 maart 2024 – 13:47