Fysieke en mentale impact van wandelen door blinden en slechtzienden

Wandelen, een alledaagse activiteit die vaak als vanzelfsprekend wordt beschouwd, heeft een diepgaande impact op zowel de fysieke als mentale gezondheid van mensen, al dan niet met een visuele beperking. Voor blinden en slechtzienden zijn wandelactiviteiten echter meer dan alleen een manier om van A naar B te komen. Wandelen biedt tal van fysieke en mentale voordelen. Er zijn verschillende strategieën en hulpmiddelen beschikbaar om deze fysieke activiteit te vergemakkelijken.

Fysieke voordelen

Mobiliteit en onafhankelijkheid

Mobiliteit verwijst naar het vermogen om zich te verplaatsen en te navigeren in verschillende omgevingen, zowel binnen als buiten. Wandelen speelt een essentiële rol bij het ontwikkelen van mobiliteit, ruimtelijk bewustzijn en zelfstandigheid.

 1. Ruimtelijk bewustzijn: Door te wandelen kunnen mensen hun omgeving verkennen en een gevoel van ruimtelijk bewustzijn ontwikkelen. Dit omvat het begrijpen van de lay-out van gebouwen, straten en openbare ruimtes. Door regelmatig te wandelen, kunnen mensen met een visuele beperking vertrouwd raken met verschillende routes en oriëntatiepunten.
 2. Oriëntatievaardigheden: Het ontwikkelen van effectieve oriëntatievaardigheden is van vitaal belang voor blinde en slechtziende eprsonen. Wandelen biedt praktische ervaring in het leren gebruiken van auditieve en tastbare aanwijzingen om richting te bepalen, zoals het horen van straatgeluiden, voelen van verschillende oppervlakken en herkennen van obstakels.
 3. Vertrouwdheid met omgevingen: Wandelen vergroot de vertrouwdheid met verschillende omgevingen en helpt mensen met een visuele beperking om zich comfortabel te voelen bij het navigeren door diverse plaatsen, zoals winkels, parken en openbare gebouwen.
 4. Veiligheid en zelfvertrouwen: Door wandelen kunnen blinden en slechtzienden leren om veilig te bewegen in hun omgeving. Dit draagt bij aan het opbouwen van zelfvertrouwen en het verminderen van angsten die kunnen ontstaan door het gevoel van afhankelijkheid van anderen.

Het onderzoek uit 2012 gepubliceerd in het “Journal of Visual Impairment & Blindness” benadrukt de noodzaak van specifieke training en ondersteuning bij mobiliteit voor visueel beperkte personen. Professionele mobiliteitstraining, waarbij begeleiders gespecialiseerde technieken en strategieën aanleren, is van onschatbare waarde voor het ontwikkelen van deze vaardigheden.

Cardiovasculaire gezondheid

Wandelen is een toegankelijke en effectieve manier om de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren, ook voor mensen met een visuele beperking. De voordelen van regelmatig wandelen strekken zich uit tot het bevorderen van een gezond hart en het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

 1. Verbeterde bloedcirculatie: Wandelen stimuleert de bloedcirculatie door het hele lichaam. Dit draagt bij aan een verbeterde zuurstoftoevoer naar de weefsels en organen, waardoor het algemene functioneren van het cardiovasculaire systeem wordt verbeterd.
 2. Verlaagd risico op hart- en vaatziekten: Een studie gepubliceerd in het “Journal of Visual Impairment & Blindness” in 2018 benadrukt dat wandelen het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Door regelmatige lichaamsbeweging kan de bloeddruk worden verlaagd, het cholesterolgehalte worden verbeterd en de algehele gezondheid van het hart worden bevorderd.
 3. Verminderde insulineresistentie: Wandelen kan ook de insulineresistentie verminderen, wat gunstig is voor mensen met een visuele beperking die een verhoogd risico lopen op diabetes (voornamelijk vanwege een combinatie van factoren die van invloed zijn op hun levensstijl, bewegingspatronen en toegang tot gezondheidszorg). Een verbeterde insulinegevoeligheid draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel.
 4. Gewichtscontrole: Wandelen kan bijdragen aan gewichtscontrole, wat op zijn beurt de druk op het hart verlicht. Voor mensen met een visuele beperking is het behouden van een gezond gewicht van groot belang om de algehele gezondheid te behouden.

De studie gepubliceerd in het “Journal of Visual Impairment & Blindness” benadrukt specifiek het belang van wandelen voor mensen met een visuele beperking. Het aanmoedigen van regelmatige wandelactiviteiten kan een positieve invloed hebben op de cardiovasculaire gezondheid van blinden en slechtzienden.

De bloeddruk wordt gemeten met een bloeddrukmeter

Wandelen kan de bloeddruk verlagen. Beschrijving foto: De bloeddruk wordt gemeten met een bloeddrukmeter.

Spierkracht en balans

Het stimuleren van wandelactiviteiten kan helpen bij het versterken van de spieren die verantwoordelijk zijn voor balans en stabiliteit, wat op zijn beurt het algehele evenwicht kan verbeteren. Hier zijn enkele manieren waarop wandelen het evenwicht bij mensen met een visuele beperking kan bevorderen:

 1. Spierkracht en stabiliteit: Wandelen is een gewichtdragende activiteit die verschillende spieren in het lichaam, waaronder de beenspieren en de kernspieren, activeert. Deze spieren spelen een cruciale rol bij het handhaven van een goede houding en balans.
 2. Proprioceptie: Wandelen stimuleert de proprioceptieve zintuigen, die informatie naar de hersenen sturen over de positie van het lichaam in de ruimte. Dit helpt mensen om hun lichaamsgewicht gelijkmatig te verdelen en hun houding aan te passen om stabiliteit te behouden.
 3. Vestibulaire systeem: Het vestibulaire systeem in het binnenoor speelt een rol bij het detecteren van beweging en evenwicht. Regelmatig bewegen, zoals wandelen, stimuleert dit systeem en helpt bij het ontwikkelen van adaptieve reacties op veranderingen in beweging en houding.
 4. Oefenen met verschillende omgevingen: Tijdens het wandelen kunnen mensen met een visuele beperking verschillende soorten terreinen en obstakels tegenkomen. Het navigeren door deze verschillende omgevingen vereist aanpassingsvermogen en kan bijdragen aan het ontwikkelen van een sterker gevoel van evenwicht en stabiliteit.

Mentale voordelen

Stressvermindering

Wandelen in natuurlijke omgevingen vermindert stress en bevordert mentale ontspanning bij personen met een visuele beperking. Hoewel een visuele beperking bepaalde uitdagingen met zich meebrengt, biedt wandelen in de natuur tal van voordelen die positieve effecten hebben op zowel de fysieke als mentale gezondheid.

 1. Sensorische ervaring: Wandelen in de natuur biedt een scala aan zintuiglijke ervaringen. Voor blinden en slechtzienden kan de afwisseling van geluiden, geuren en texturen in de natuurlijke omgevingen bijdragen aan een verhoogd bewustzijn van de omgeving.
 2. Mentale afleiding: De overgang van een stedelijke omgeving naar een natuurlijke omgeving kan leiden tot een afleiding van dagelijkse stressoren. Het observeren van natuurlijke elementen zoals bomen, planten en dieren kan een kalmerend effect hebben en de geest ontlasten.
 3. Aanwezigheid in het moment: Wandelen in de natuur moedigt mindfulness aan, waarbij de focus wordt gelegd op het huidige moment en de omgeving. Dit kan helpen om piekergedachten te verminderen en een gevoel van rust te bevorderen.
 4. Lichamelijke activiteit: Wandelen op zichzelf is een vorm van lichaamsbeweging die de aanmaak van endorfines, de “gelukshormonen,” stimuleert. Dit draagt bij aan het verminderen van stress en het bevorderen van een positieve gemoedstoestand.

Het artikel gepubliceerd in het “International Journal of Environmental Research and Public Health” in 2020 onderstreept de therapeutische effecten van natuurlijke omgevingen op de fysieke en mentale gezondheid. Voor mensen met een visuele beperking biedt de natuur een toegankelijke en inclusieve omgeving waarin ze kunnen genieten van dezelfde voordelen als mensen zonder visuele beperking.

Bij het integreren van wandelen in natuurlijke omgevingen voor blinden en slechtzienden is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften en veiligheid van elke persoon. Begeleiding, hulpmiddelen en navigatietechnieken kunnen worden aangepast zodat wandelen een positieve en plezierige ervaring blijft. Activiteiten in de natuur, zoals wandelen, dragen bij aan de algehele kwaliteit van leven en bevordert de gezondheid en het welzijn van mensen met een visuele beperking.

Sociale interactie

Sociale interactie en verbondenheid zijn essentieel voor het welzijn van mensen, ongeacht een eventuele visuele beperking. Voor blinden en slechtzienden is wandelen een waardevolle gelegenheid om sociale interactie te bevorderen en een groepsgevoel op te bouwen.

 1. Groepsactiviteiten: Wandelen kan worden georganiseerd als een groepsactiviteit, waardoor mensen met een visuele beperking de kans krijgen om samen met anderen te wandelen en te communiceren. Dit kan leiden tot nieuwe vriendschappen en sociale contacten die anders mogelijk niet zouden zijn ontstaan.
 2. Gedeelde Ervaringen: Wandelen biedt gedeelde ervaringen en gespreksstof. Mensen kunnen praten over de omgeving, routebeschrijvingen, bezienswaardigheden en andere interessante observaties tijdens het wandelen. Dit draagt bij aan het opbouwen van sociale banden.
 3. Ondersteuning en empathie: Wandelen in een groep kan een gevoel van ondersteuning en empathie creëren. Mensen met vergelijkbare uitdagingen kunnen ervaringen delen, advies geven en elkaar aanmoedigen, wat kan bijdragen aan het verlichten van stress en angstgevoelens.
 4. Boost van zelfvertrouwen: Positieve interacties en sociale betrokkenheid tijdens het wandelen kunnen het zelfvertrouwen vergroten. Het gevoel van verbondenheid en acceptatie binnen een groep kan de eigenwaarde van mensen met een visuele beperking versterken.

Het onderzoek uit 2016 gepubliceerd in “Disability and Rehabilitation” benadrukt het belang van wandelgroepen en sociale ondersteuning voor mensen met een visuele beperking. Het hebben van een ondersteunend sociaal netwerk draagt bij aan de algehele levenskwaliteit en mentale gezondheid van personen met een visuele beperking.

Het organiseren van wandelgroepen, het deelnemen aan sociale evenementen en het stimuleren van interactie tussen mensen met een visuele beperking kunnen allemaal bijdragen aan het creëren van een gevoel van gemeenschap en het bevorderen van sociale inclusie.

Zelfvertrouwen

Succesvol en zelfstandig wandelen verbetert het zelfvertrouwen en het gevoel van eigenwaarde. Het gevoel van controle over hun bewegingen en de omgeving kan angst voor vallen verminderen. De “Journal of Visual Impairment & Blindness” publiceerde in 2013 een onderzoek waarin werd aangetoond dat de ontwikkeling van reisvaardigheden het zelfvertrouwen verhoogde.

Hulpmiddelen en tips

Blinden en slechtzienden kunnen samen met een begeleider wandelen, maar ook kunnen ze er zelfstandig op uittrekken dankzij enkele tips:

 • Witte stok: Een witte stok is een universeel herkend mobiliteitshulpmiddel waarmee mensen met een visuele beperking obstakels kunnen detecteren. Dankzij de witte stok is het ook mogelijk anderen bewust te maken van de aanwezigheid van de visuele beperking.
 • Geleidehond: Ook een blindengeleidehond kan het wandelen vergemakkelijken.
 • Geleidelijnen: Tactiele geleidelijnen op trottoirs en openbare plaatsen helpen mensen met een visuele beperking om routes te volgen.
 • Geluidssignalen: Geluidssignalen bij stoplichten (rateltikkers) en oversteekplaatsen helpen bij het veilig oversteken van wegen.
 • Technologische hulpmiddelen: Smartphone-apps en navigatiesystemen, zoals een stemgestuurde GPS, vergemakkelijken de oriëntatie en routeplanning.
 • Opleiding en training: Oriëntatie- en mobiliteitstraining, aangeboden door blindennazorgwerken (BE en NL), revalidatiecentra (BE en NL) en low vision-centra (BE en NL), helpt mensen met een visuele beperking veilig en zelfstandig te bewegen.
 • Wandelen met begeleiding van een ziende persoon
  • Begeleidend elastiek: Een begeleidend elastiekje dat aan de polsen van de begeleider en de persoon met een visuele beperking wordt bevestigd, kan dienen als fysiek verbindingspunt. Hierdoor kan de persoon met een visuele beperking de bewegingen van de begeleider volgen en zich gemakkelijker oriënteren.
  • Kortere taststok: In sommige gevallen kan een blinde of slechtziende persoon een kortere stok gebruiken om hun omgeving te verkennen en obstakels te detecteren terwijl ze worden begeleid.
  • Audiobeschrijving en verbale instructies: De begeleider kan verbale instructies geven en de omgeving beschrijven, waardoor de persoon met een visuele beperking een beter begrip krijgt van hun omgeving.
Geleidehond

Geleidehond

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Appelcake bakken als je blind of slechtziend bent21-05-2024 06:05:57
 2. Onkruid wieden als je blind of slechtziend bent18-04-2024 02:04:41
 3. Solo reizen met een visuele beperking11-04-2024 03:04:58
 4. Pasen vieren met een visuele handicap10-04-2024 06:04:39
 5. Blind of slechtziend: Feestjes, verjaardagen, drukke evenementen en grote gezelschappen09-04-2024 06:04:32
 6. Zingen in een koor wanneer je blind of slechtziend bent08-04-2024 11:04:53
 7. Blind of slechtziend: Tips om je te vermaken tijdens een lange reis04-04-2024 10:04:40
 8. Kledijkeuze met een visuele beperking04-04-2024 06:04:06
 9. Haakplezier met een visuele beperking02-04-2024 05:04:32
 10. Daten als je blind of slechtziend bent, of als je date met iemand met een visuele beperking25-03-2024 08:03:53
 11. Hoe kies je een haarcoupe als je blind of slechtziend bent?14-01-2024 04:01:32
 12. Blind of slechtziend: Hoe kan je omgaan met geserveerd eten op restaurant?11-01-2024 06:01:40
 13. Hoe kan je een mooie zonsop- of ondergang beschrijven voor blinden en slechtzienden?10-12-2023 07:12:18
 14. DAB-radio’s voor blinden en slechtzienden05-12-2023 06:12:52
 15. Hobby’s voor mensen die blind of slechtziend zijn30-11-2023 04:11:46
 16. Bloemschikken voor blinden en slechtzienden26-11-2023 07:11:11
 17. Videogames en computergames voor blinden en slechtzienden24-11-2023 06:11:44
 18. Meditatie voor blinden en slechtzienden18-11-2023 08:11:41
 19. Pannenkoeken bakken als je blind of slechtziend bent17-11-2023 07:11:41
 20. Boetseren door blinden en slechtzienden08-11-2023 06:11:05
 21. Beeldhouwen door blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 22. Kledingsetjes maken en kleuren combineren als je (kleuren)blind of slechtziend bent30-10-2023 06:10:43
 23. Ontspanningsoefeningen en -technieken voor blinden en slechtzienden14-10-2023 05:10:49
 24. Kleding herstellen met een visuele beperking12-09-2023 11:09:37
 25. Tips voor het bakken van vlees door blinden en slechtzienden11-09-2023 02:09:52
 26. Reizen voor blinde en slechtziende personen: Tips en aandachtspunten06-09-2023 05:09:34
 27. Bij vrienden of familie op bezoek gaan als je blind of slechtziend bent05-09-2023 07:09:09
 28. Hoe kunnen blinden en slechtzienden afbeeldingen zien?02-09-2023 01:09:31
 29. Kerstmis vieren als je blind of slechtziend bent30-08-2023 12:08:50
 30. Kerstboom versieren als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:19
 31. Fysieke en mentale impact van wandelen door blinden en slechtzienden29-08-2023 04:08:14
 32. Voordelen van muziekinstrument bespelen door blinden en slechtzienden23-08-2023 01:08:35
 33. Naar een festival, concert of optreden als je blind of slechtziend bent20-08-2023 05:08:39
 34. Televisiekijken als je blind of slechtziend bent19-08-2023 10:08:59
 35. Sinterklaas vieren met een blind of slechtziend kind18-08-2023 04:08:18
 36. Kan je zelfstandig een markt bezoeken als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 03:08:01
 37. Dansen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 06:08:12
 38. Yoga beoefenen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:50
 39. Cadeautips voor blinden en slechtzienden10-08-2023 06:08:56
 40. Geloof: Aanpassingen en hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden09-08-2023 12:08:34
 41. Make-up aanbrengen (zich opmaken) als je blind of slechtziend bent09-08-2023 06:08:23
 42. Tips voor tuinieren met een visuele handicap03-08-2023 07:08:52
 43. Tips voor het rijden met een tandem02-08-2023 01:08:56
 44. Vissen als je blind of slechtziend bent01-07-2017 04:07:19
 45. Moppen en grappige situaties rond blinden en slechtzienden12-09-2015 10:09:54

Laatst bijgewerkt op 28 mei 2024 – 16:51