Waarom dragen sommige blinden en slechtzienden een zonnebril?

Heel wat ziende personen maken nog steeds de veronderstelling dat blinde en (zwaar) slechtziende personen een bril met donkere glazen of een zonnebril dragen. Dit stereotiep gedrag klopt echter niet. Het dragen van een zonnebril of een verduisterde bril door blinden en slechtzienden kan verschillende redenen hebben, maar niet alle blinden en slechtzienden dragen een donkere bril. Zoals bij alles varieert dit van persoon tot persoon en hangt dit af van persoonlijke behoeften, voorkeuren en omstandigheden. Het is belangrijk om respectvol en begripvol te zijn ten opzichte van de keuzes die mensen maken om met hun visuele beperking om te gaan.

Stereotiep gedrag

Het dragen van een zonnebril door blinde mensen wordt soms als stereotiep gedrag gezien. Stereotypen zijn algemene overtuigingen of percepties over een bepaalde groep mensen, gebaseerd op veronderstellingen en vooroordelen. Net als bij elke andere groep mensen zijn er individuele verschillen, en het is essentieel om stereotypen te vermijden en elke persoon als een individu te behandelen.

Bij het dragen van een donkere bril door blinden en slechtzienden, kan het stereotiep gedrag voortkomen uit verschillende factoren:

Film en media

In films, tv-shows en andere media worden blinde personages soms afgebeeld met een zonnebril, waardoor dit beeld wordt versterkt in het publieke bewustzijn.

Bekendheid

Mensen zijn vaak meer bekend met blinde beroemdheden of publieke figuren die een zonnebril dragen om privacyredenen of als onderdeel van hun persoonlijke imago.

Zichtbaarheid

Voor mensen die niet bekend zijn met de verschillende visuele beperkingen en hulpmiddelen, kan het dragen van een zonnebril door blinde mensen verwarrend lijken, omdat ze mogelijk niet begrijpen waarom iemand zonder zicht een verduisterde bril zou dragen.

Medische en praktische redenen voor dragen van zonnebril

Bescherming

Blinde en slechtziende mensen kunnen mogelijk de zon niet zien, maar ze kunnen nog steeds gevoelig zijn voor de effecten ervan en dus blootgesteld worden aan de UV-straling. Daarom kan het dragen van een zonnebril ook dienen als bescherming tegen deze schadelijke straling.

Zonlicht

Zonlicht

Lichtgevoeligheid

Sommige blinden en slechtzienden hebben last van overgevoeligheid voor licht (fotofobie), wat kan leiden tot ongemak of pijn bij blootstelling aan fel licht. Een zonnebril met donkere glazen kan helpen om het licht te verminderen en het comfort te verbeteren. Sommige slechtziende mensen kiezen voor een pet met klep in combinatie met of ter vervanging van een zonnebril om lichtverblinding te voorkomen.

Veiligheid

Zelfs als iemand blind is, kan een zonnebril helpen bij het beschermen van hun ogen tegen stof, wind en andere externe elementen.

Persoonlijke en psychologische redenen voor gebruik van donkere bril

Mode en persoonlijke stijl

Zonnebrillen zijn niet alleen functioneel, maar ook een modeaccessoire. Net als bij iedereen, kan het dragen van een zonnebril de persoonlijke stijl en uitstraling van blinde en slechtziende mensen benadrukken. Sommige mensen houden ervan om verschillende zonnebrillen te dragen die passen bij hun kleding of hun persoonlijkheid weerspiegelen.

Privacy en anonimiteit

Het dragen van een donkere bril kan helpen om privacy en anonimiteit te behouden. Voor sommige blinde mensen kan het vermijden van oogcontact met anderen een manier zijn om ongewenste aandacht of ongemakkelijke situaties te voorkomen.

Normalisatie

Het dragen van een zonnebril kan helpen om een gevoel van normaliteit en conformiteit met sociale verwachtingen te bevorderen. In veel samenlevingen is het dragen van een zonnebril een gebruikelijke praktijk, en sommige blinde mensen willen niet opvallen of aandacht trekken vanwege hun visuele beperking. Door een zonnebril te dragen, kunnen ze hun uiterlijk meer in overeenstemming brengen met wat als normaal of gangbaar wordt beschouwd.

Reacties van anderen

Het dragen van een zonnebril kan voor sommige mensen met een visuele handicap een manier zijn om zichzelf te beschermen tegen nieuwsgierige blikken, ongemakkelijke vragen of onbedoelde opmerkingen van anderen. Het kan hen helpen om hun gevoelens van zelfbewustzijn te verminderen en meer zelfvertrouwen te krijgen in sociale situaties.

Zelfvertrouwen

Het dragen van een verduisterde bril kan het zelfvertrouwen vergroten. Dit geldt niet alleen voor blinde mensen, maar ook voor ziende mensen. Het dragen van een accessoire dat iemand mooi of stijlvol vindt, kan bijdragen aan een positief zelfbeeld.

Esthetische onzekerheid

Trauma

Traumatische ervaringen, zoals een ongeval of letsel, kunnen leiden tot fysieke veranderingen aan de ogen, zoals littekens, verwondingen, of het verlies van een oog. Dit kan een emotionele en psychologische impact hebben op de persoon. Dit kan leiden tot gevoelens van onzekerheid of zelfbewustzijn over hoe hun ogen eruitzien. In dergelijke situaties kunnen sommige mensen ervoor kiezen om een zonnebril te dragen om hun ogen te bedekken en zich comfortabeler te voelen in sociale situaties.

Oogaandoening

Sommige mensen kunnen onzeker zijn over het uiterlijk van hun ogen, vooral als ze een oogaandoening hebben die hun ogen er anders doet uitzien dan de norm. Ze kunnen zich bewust zijn van het feit dat hun ogen afwijken van de gebruikelijke uiterlijke kenmerken en kunnen daarom een zonnebril dragen om deze kenmerken te verbergen.

Oogprothese

Mensen met bepaalde oogaandoeningen die een oogprothese dragen die hun ogen vervangen, opteren soms ook voor een verduisterde bril. Hoewel deze prothesen eruitzien als echte ogen, kunnen sommige mensen zich er nog steeds onzeker over voelen en ervoor kiezen om een donkere bril te dragen om ze te verbergen.

Oogcontact

Voor sommige blinde of slechtziende personen kan het dragen van een zonnebril helpen om het ongemak van het gebrek aan oogcontact met anderen te verminderen. Het kan ook voorkomen dat anderen ongemakkelijke of onbedoelde reacties hebben op hun oogconditie.

Zonnebril

Zonnebril

Algemene omgangstips met mensen met een visuele handicap

Het belangrijkste is om met empathie en begrip te handelen wanneer je een persoon (met een visuele handicap) tegenkomt. Net als bij iedereen verdient een blinde of slechtziende persoon respect en waardering voor wie ze zijn, los van hun visuele beperking.

Behandel alle mensen met respect

Onthoud dat een visuele beperking slechts een aspect is van wie ze zijn. Spreek personen met een visuele handicap aan zoals je dat bij elke andere persoon zou doen, met beleefdheid en respect.

Vermijd vooroordelen

Ga er niet van uit dat blinden en slechtzienden de zonnebril dragen om een specifieke reden, zoals hun ogen verbergen. Net als bij iedereen kan de reden voor het dragen van een zonnebril verschillend zijn, en het is niet aan jou om ernaar te raden.

Bied hulp aan indien nodig

Als je ziet dat blinde of slechtziende personen mogelijk hulp nodig hebben, kun je beleefd aanbieden om te helpen. Vraag op een vriendelijke manier of je ergens bij kunt assisteren. Respecteer het als ze de hulp niet nodig hebben of als ze het afwijzen.

Maak oogcontact als je praat

Oogcontact is een gebruikelijk sociaal signaal, maar voor een blinde persoon kan dit uiteraard niet worden opgemerkt. Maak je echter geen zorgen over oogcontact als je met slechtziende of blinde mensen praat; concentreer je op een duidelijke en vriendelijke communicatie.

Wees geduldig

Als je met een blinde of slechtziende persoon praat, geef ze dan de tijd om te reageren. Sommige blinde en slechtziende mensen maken gebruik van hulpmiddelen zoals een witte stok of een geleidehond, en het kan iets langer duren voordat ze reageren.

Geleidehond

Geleidehond

Stel geen onnodige vragen over de visuele beperking

Tenzij de persoon er zelf over begint, is het meestal niet gepast om nieuwsgierige vragen te stellen over hun visuele beperking. Focus op andere onderwerpen in het gesprek.

Wees open voor communicatie

Als je twijfelt over hoe je het beste met blinde en slechtziende personen kunt communiceren, wees dan open en vraag ze hoe je het beste kunt helpen of met ze kunt praten. Ze zullen je waarderen voor je bereidheid om ze tegemoet te komen.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Blind of slechtziend en afspreken met andere blinde of slechtziende persoon09-12-2023 06:12:37
 2. Mensen moeten verder kijken dan de handicap06-12-2023 01:12:10
 3. Zelfredzaamheid bij blinden en slechtzienden05-12-2023 12:12:21
 4. Impact van tastzin voor blinden en slechtzienden04-12-2023 07:12:23
 5. Slechtzienden die dichtbij het televisietoestel plakken25-11-2023 08:11:48
 6. Kunnen blinden bang zijn in het donker?24-11-2023 04:11:00
 7. Aanpassen aan het verlies van het gezichtsvermogen24-11-2023 07:11:17
 8. Inclusieve beeldvorming van blinden en slechtzienden in de media22-11-2023 03:11:00
 9. Negatieve en positieve vraagstelling rond een visuele beperking22-11-2023 11:11:27
 10. Identiteitsvorming bij blinden en slechtzienden21-11-2023 07:11:38
 11. Waarom hebben sommige blinden en slechtzienden alleen contact met lotgenoten?20-11-2023 03:11:14
 12. Waarom kijken blinden en slechtzienden soms naar hun smartphonescherm?18-11-2023 01:11:01
 13. Slechtzienden die absoluut gedrukte tekst willen blijven lezen16-11-2023 06:11:02
 14. Gevoelens van onderhandeling bij blinden en slechtzienden16-11-2023 07:11:36
 15. Gevoelens van minderwaardigheid bij blinden en slechtzienden15-11-2023 05:11:58
 16. Existentiële crisis bij blinden en slechtzienden15-11-2023 04:11:47
 17. Radeloosheid / Besluiteloosheid bij blinden en slechtzienden15-11-2023 08:11:16
 18. Misvatting: Dichterbij staan voor communicatie met blinden en slechtzienden09-11-2023 06:11:09
 19. Misvattingen: Blinden en slechtzienden leven in een instelling en kunnen niet werken09-11-2023 04:11:02
 20. Anderen die het leven van blinden en slechtzienden overnemen06-11-2023 04:11:52
 21. Waarom laten blinde mensen soms het licht aan?06-11-2023 06:11:33
 22. Neuroplasticiteit bij blinden31-10-2023 08:10:17
 23. Stigmatisering van blinden en slechtzienden30-10-2023 05:10:05
 24. Woede bij blinden en slechtzienden30-10-2023 05:10:37
 25. Schaamte bij blinden en slechtzienden30-10-2023 04:10:15
 26. Copingmechanismen bij blind- of slechtziendheid of oogproblemen30-10-2023 04:10:38
 27. Blindgeboren en blind geworden personen: Overeenkomsten en verschillen27-10-2023 06:10:22
 28. Hoe leg je het concept van een regenboog uit aan blindgeboren personen?27-10-2023 05:10:37
 29. Verlies van controle als je blind of slechtziend bent26-10-2023 01:10:35
 30. Motivatie en demotivatie bij blinden en slechtzienden24-10-2023 07:10:20
 31. Hulpeloosheid bij blinden en slechtzienden24-10-2023 06:10:23
 32. Acceptatie van visuele handicap (leren omgaan met je beperking)19-10-2023 01:10:00
 33. Waarom houden blinden de ogen open of juist gesloten?15-10-2023 03:10:31
 34. Concentratieproblemen bij blinden en slechtzienden15-10-2023 02:10:23
 35. Verwardheid / Verwarring bij blinden en slechtzienden15-10-2023 06:10:05
 36. Ontmoediging bij blinden en slechtzienden15-10-2023 05:10:43
 37. Omgaan met vergelijkingen van blindheid of slechtziendheid14-10-2023 04:10:35
 38. Machteloosheid en onmacht bij blinden en slechtzienden10-10-2023 07:10:55
 39. Hoe kan je omgaan met ongepaste opmerkingen van kinderen over blinden en slechtzienden?08-10-2023 06:10:37
 40. Verdriet bij blinden en slechtzienden08-10-2023 05:10:55
 41. Zelfacceptatie, zelfbeeld en eigenwaarde: Omarmen van het blind of slechtziend zijn07-10-2023 06:10:57
 42. Twijfels bij blinden en slechtzienden07-10-2023 05:10:44
 43. Blind of slechtziend: Omgaan met overdreven nieuwsgierigheid van anderen07-10-2023 04:10:03
 44. Toestand van verlamming (freeze-situatie) na een oogdiagnose05-10-2023 01:10:36
 45. Loslaten van je blind of slechtziend kind04-10-2023 06:10:19
 46. Hooggevoeligheid bij blinden en slechtzienden03-10-2023 11:10:41
 47. Zichtbare afwijkingen aan oog of ogen03-10-2023 06:10:24
 48. Humor en zelfspot bij het omgaan met een visuele handicap02-10-2023 02:10:36
 49. Omgaan met je visuele beperking: Welke factoren spelen mee?02-10-2023 01:10:43
 50. Begrip van licht en kleuren voor personen zonder lichtperceptie29-09-2023 04:09:06
 51. De rol van opvoeding, omgeving en sociale factoren bij het omgaan met een visuele handicap27-09-2023 03:09:46
 52. Impact van privacyschending bij blinden en slechtzienden27-09-2023 03:09:22
 53. Inleefwandelingen: De wereld ervaren van blinden en slechtzienden27-09-2023 07:09:34
 54. Visuele herinneringen als je blind of slechtziend bent25-09-2023 02:09:06
 55. Validisme bij blinde en slechtziende personen24-09-2023 05:09:35
 56. Steungroepen en patiëntenverenigingen voor blinden en slechtzienden24-09-2023 06:09:23
 57. Oogcontact maken door blinden en slechtzienden22-09-2023 05:09:45
 58. Grenzen stellen als je blind of slechtziend bent22-09-2023 07:09:00
 59. Blind of slechtziend en over de eigen grenzen heen gaan22-09-2023 06:09:49
 60. Wat missen blinden en slechtzienden het meest?20-09-2023 04:09:06
 61. Discriminatie van mensen met een visuele beperking20-09-2023 03:09:24
 62. Andere zintuigen verbeteren bij blinden en slechtzienden20-09-2023 03:09:22
 63. Frustratie bij blinden en slechtzienden18-09-2023 05:09:07
 64. Dineren in het donker: Voordelen, kenmerken en locaties in België en Nederland17-09-2023 01:09:55
 65. Simulatietools (apps, websites en brillen) voor slechtziendheid17-09-2023 12:09:47
 66. Omgaan met (extreme) bewondering en adoratie vanwege een visuele handicap16-09-2023 05:09:29
 67. Omgaan met reacties en vragen rond visuele handicap en oogproblemen15-09-2023 05:09:22
 68. Omgaan met een visuele beperking: Een persoonlijke reis14-09-2023 02:09:30
 69. De schoonheid van het onzichtbare: Wat is mooi?13-09-2023 11:09:09
 70. Zelfstigmatisering bij personen met een visuele beperking12-09-2023 12:09:28
 71. Kwaliteit van leven bij blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:45
 72. Ontkenning van een visuele beperking09-09-2023 06:09:42
 73. Ongeloof over blind- of slechtziendheid: “Jij kan wel goed zien!”04-09-2023 01:09:35
 74. Het gebruik van de woorden “zien”, “kijken” en “lezen” bij communicatie met blinden en slechtzienden03-09-2023 04:09:11
 75. Alle mensen zijn anders en uniek, ook blinden en slechtzienden02-09-2023 05:09:03
 76. Hoe leg ik kinderen uit wat het is om blind of slechtziend te zijn?02-09-2023 12:09:19
 77. Sociale isolatie bij blinden en slechtzienden01-09-2023 02:09:17
 78. Emoties bij anderen herkennen als je blind of slechtziend bent31-08-2023 12:08:18
 79. Hoe reageer je wanneer je geliefde slecht nieuws kreeg van de oogarts?31-08-2023 06:08:33
 80. Blind of slechtziend en weinig zelfvertrouwen31-08-2023 05:08:34
 81. De oogarts kan mij niet meer helpen en mijn zicht is of wordt heel slecht. Wat nu?30-08-2023 04:08:30
 82. Omgaan met de visuele wereld als je slechtziend of blind bent30-08-2023 08:08:11
 83. Betekenis van eigen uiterlijk en zich opmaken door blinden en slechtzienden27-08-2023 03:08:41
 84. Revalidatietraining voor blinden en slechtzienden26-08-2023 01:08:55
 85. Ervaren wat het is om slechtziend of blind te zijn25-08-2023 02:08:05
 86. Begrijpen en aanleren van kleuren aan blinde personen22-08-2023 02:08:13
 87. Werken de zintuigen van blinden en slechtzienden beter?22-08-2023 01:08:43
 88. Positieve aspecten aan leven met een visuele beperking17-08-2023 04:08:46
 89. Blind of slechtziend geboren en rouwproces rond afwezig of slecht gezichtsvermogen16-08-2023 01:08:35
 90. Ouderschap als je blind of slechtziend bent14-08-2023 07:08:48
 91. Blind of slechtziend: Hoe kan je een sociaal netwerk opbouwen en wat zijn de obstakels?11-08-2023 04:08:22
 92. Hoe leg je slechtziendheid uit en hoe ga je om met vooroordelen?11-08-2023 02:08:16
 93. Omgaan met non-verbale communicatie als je blind of slechtziend bent08-08-2023 03:08:37
 94. Blind of slechtziend: Rouwproces rond verlies van gezichtsvermogen08-08-2023 06:08:00
 95. Kunnen blinden beelden zien in hun dromen?07-08-2023 04:08:09
 96. Tips: Als partner omgaan met iemand die blind of slechtziend is05-08-2023 06:08:34
 97. Vooroordelen en misvattingen over mensen met een visuele beperking05-08-2023 01:08:39
 98. Universele pictogrammen voor blinden en slechtzienden05-08-2023 06:08:07
 99. Waarom dragen sommige blinden en slechtzienden een zonnebril?03-08-2023 06:08:37
 100. Repetitieve bewegingen en handelingen bij blinde en slechtziende personen29-07-2023 02:07:00
 101. Je bent blind of slechtziend als je …07-07-2017 12:07:25

Laatst bijgewerkt op 21 oktober 2023 – 06:25