Televisiekijken als je blind of slechtziend bent

De toegankelijkheid van televisie-inhoud is voor blinden en slechtzienden aanzienlijk verbeterd dankzij diverse technologische ontwikkelingen. Verschillende organisaties en initiatieven werken samen om ervoor te zorgen dat visuele media toegankelijk zijn voor blinden en slechtzienden. Blinde en slechtziende personen kunnen op verschillende manieren toegang krijgen tot televisie-inhoud, zelfs zonder het vermogen om visuele informatie te zien. In dit artikel volgen enkele van de methoden en hulpmiddelen die ze kunnen gebruiken om televisieprogramma’s te ervaren:

Audiodescriptie (AD)

Audiodescriptie is een techniek die visuele informatie in televisieprogramma’s en films vertaalt naar gesproken woorden, zodat blinden en slechtzienden een beter begrip van de inhoud kunnen krijgen. Audiodescriptie omvat beschrijvende informatie over visuele elementen zoals personages, scènes en acties die tussen dialogen worden ingevoegd. Hierdoor kunnen stelt kijkers de context en het verloop van het verhaal beter begrijpen.

  • Voorbeelden: Een film met audiodescriptie zou belangrijke visuele informatie beschrijven, zoals “Een vrouw loopt langs een schilderachtig strand bij zonsondergang.”
  • Kenmerken: Audiodescriptie voegt extra audiocommentaar toe tussen dialogen om visuele elementen en acties te beschrijven, waardoor blinde en slechtziende kijkers context krijgen.
  • Voordelen:
    • Biedt visuele context en detail voor belangrijke scènes.
    • Maakt het mogelijk om de verhaallijn en acties te begrijpen zonder visuele informatie.
  • Nadelen:
    • Kan soms gesprekken onderbreken.
    • Kan uitdagend zijn om visuele details volledig te beschrijven zonder de dialoog te verstoren.
  • Tips/Adviezen:
    • Audiodescriptie moet nauwkeurig, beknopt en informatief zijn.
    • Beschrijf visuele elementen en bewegingen in natuurlijke pauzes tussen dialogen.
    • Zorg voor een evenwicht tussen beschrijvingen en de oorspronkelijke audio.

Hoe kan audiodescriptie aangeboden worden bij tv-programma’s?

Audiodescriptie bij tv-kijken kan op verschillende manieren worden geïmplementeerd, afhankelijk van de gebruikte hulpmiddelen en technologieën. Hier zijn enkele van de belangrijkste hulpmiddelen die worden gebruikt voor het faciliteren van audiobeschrijving:

Audiodescriptie via televisiezenders en streamingdiensten

Een aantal televisiezenders en streamingdiensten (NPO, Netflix, VRT, VRT NU, …) bieden officiële AD-spooropties voor programma’s en films. Deze audiotrack bevat extra audiocommentaar dat tussen dialogen wordt ingevoegd om visuele elementen en acties te beschrijven.

Webbox

De Webbox is een speciaal hulpmiddel waarmee mensen met een visuele beperking toegang krijgen tot informatie via spraak. Het kan audiobeschrijvingen en andere gesproken inhoud leveren, zoals nieuws, boeken, radioprogramma’s en meer. Met de Webbox kunnen gebruikers via spraakopdrachten toegang krijgen tot verschillende functies en categorieën. Het toestel kan worden aangesloten op een televisietoestel of andere audiobronnen en biedt een manier om audio-informatie direct naar de gebruiker te verzenden. Hierdoor kunnen mensen met een visuele beperking genieten van televisieprogramma’s en andere inhoud die anders visuele elementen zou bevatten.

App Earcatch

De app Earcatch synchroniseert audiobeschrijvingen met films en televisieprogramma’s. Dankzij de app kunnen mensen met een visuele beperking de visuele inhoud van films en programma’s beter begrijpen doordat beschrijvende audio-informatie toegevoegd is tussen de dialogen.

Hoe werkt Earcatch?

  1. Gebruikers downloaden de Earcatch-app op hun smartphone of tablet.
  2. Tijdens het kijken van een film of tv-programma, synchroniseert de app automatisch met de audio van de uitzending en speelt het de bijbehorende audiobeschrijvingen af.
  3. De beschrijvende audio geeft informatie over visuele elementen zoals personages, scènes, locaties en acties, waardoor gebruikers een completer beeld van de inhoud krijgen.

Beschikbaarheid en ondersteuning

Earcatch biedt ondersteuning voor een verscheidenheid aan films en tv-programma’s die beschikbaar zijn op verschillende platforms. De app heeft partnerships met bioscopen en televisie-omroepen om audiobeschrijvingen toegankelijk te maken voor een breder publiek.

Voordelen van Earcatch

    • Toegankelijkheid: Earcatch maakt entertainment toegankelijker voor mensen met een visuele beperking door hen te voorzien van contextuele audiobeschrijvingen.
    • Gebruiksgemak: De app synchroniseert automatisch met de audio van de inhoud, waardoor gebruikers moeiteloos audiobeschrijvingen kunnen ervaren.
    • Variatie in inhoud: Earcatch is geschikt voor een breed scala aan films en tv-programma’s, waardoor gebruikers kunnen genieten van een diverse reeks visuele ervaringen.

Dvd’s en Blu-ray met audiodescriptie

Dvd’s en Blu-ray discs kunnen audiodescriptie als een speciale functie bevatten. Deze audiodescriptie is een apart audiospoor dat beschrijvende informatie biedt over de visuele elementen van een film of tv-programma. Hierdoor kunnen mensen met een visuele beperking de acties, personages en scènes beter begrijpen, zelfs zonder de visuele aspecten te kunnen zien. Dit kan worden ingeschakeld tijdens het afspelen, waardoor het een flexibele optie is voor toegankelijk entertainment.

Gesproken ondertitels

Gesproken ondertitels zijn een manier om de tekstuele informatie van ondertitels te vertalen naar gesproken taal. Hierdoor kunnen blinde kijkers de context van de dialogen begrijpen, zelfs als ze de geschreven ondertitels niet kunnen lezen. Dit is vooral nuttig bij het volgen van gesprekken en het begrijpen van de interacties tussen personages.

  • Kenmerken: Gesproken ondertitels zetten de geschreven tekst van ondertitels om in gesproken taal om de dialogen en non-verbale reacties over te brengen.
  • Voordelen:
    • Geeft toegang tot dialogen en emotionele nuances in de communicatie.
    • Helpt bij het begrijpen van de interacties tussen personages.
  • Nadelen:
    • Kan soms te snel gaan om te volgen, vooral in snelle conversaties.
    • Non-verbale aanwijzingen worden mogelijk minder goed overgebracht.
  • Tips/Adviezen:
    • Zorg voor een duidelijke en begrijpelijke intonatie bij het overbrengen van ondertitelde dialogen.
    • Pas het spreektempo aan zodat het gemakkelijk te volgen is.

Go-Box

De Go-Box is een handig hulpmiddel voor mensen die moeite hebben met het lezen van ondertiteling op televisie. Wanneer de Go-Box wordt aangesloten op zowel de decoder als de televisie via HDMI, zal deze naadloos de ondertiteling voorlezen, zelfs van live-uitzendingen. In tegenstelling tot de Webbox, die alleen geselecteerde zenders ondersteunt, biedt de Go-Box spraakondersteuning voor alle zenders, uitzending gemist, Netflix en zelfs dvd’s. De Go-Box heeft geen internetverbinding nodig; hij wordt rechtstreeks aangesloten op de televisie en digitale ontvanger. Voor aanpassingen, zoals het instellen van de voorleessnelheid, wordt een meegeleverde afstandsbediening gebruikt, waarbij de instellingen ook worden uitgesproken.

Go-Box+

De Go-Box+ biedt dezelfde opties als een Go-Box maar hierbij is zowel uit uitspreken als vergroten van de ondertitels mogelijk.

OrCam MyReader

De OrCam MyReader is primair ontworpen als een hulpmiddel voor het lezen van gedrukte tekst, zoals boeken, kranten en labels. Het is niet specifiek bedoeld om te helpen bij het tv-kijken, maar kan de gebruiker hierbij wel helpen. De OrCam MyReader gebruikt optische tekenherkenning (OCR) om gedrukte tekst (of in dit geval ondertitels) vast te leggen en om te zetten in gesproken tekst, wat het mogelijk maakt voor gebruikers om tekst te lezen die ze anders niet zouden kunnen zien.

Tekstherkenningsapps

Ook enkele andere tekstherkenningsapps zoals onder andere Seeing AI en TapTapSee kunnen door blinden en slechtzienden ingezet worden voor het lezen van ondertitels.

Vergrote ondertitels of vergroot scherm

Vo-Box

De Vo-box (“Vo” staat voor “Vergrote ondertiteling”) is een compact kastje van 10 bij 10 cm dat eenvoudig aangesloten kan worden op de televisie. De Vo-box vergroot alle ondertiteling op het scherm. Bovendien plaatst de Vo-box de ondertiteling op een donkere achtergrond, wat de leesbaarheid van de tekst verbetert. De slechtziende gebruiker kan zelf de grootte, kleur, lettertype en het contrast aanpassen naar eigen voorkeur.

TV-loepbrillen

Dit zijn speciale brillen met ingebouwde glazen die het televisiebeeld vergroten terwijl de slechtziende persoon kijkt. Ze zijn draagbaar en kunnen worden afgestemd op de gewenste sterkte van de gebruiker. TV-loepbrillen zijn handig voor mensen die graag vanaf verschillende afstanden tv kijken zonder afhankelijk te zijn van vaste vergrotingsapparaten.

TV-voorzetscherm

Een TV-voorzetscherm vergroot het beeld met wel 50%, en het installeren ervan is uiterst eenvoudig, waarbij het nauwelijks ruimte inneemt. Voor gebruikers met een visuele beperking volstaat het om het speciale kunststof vergrootglas voor het scherm te plaatsen, op een afstand van 30 tot 50 cm. Er zijn diverse modellen van TV-voorzetschermen beschikbaar, passend bij de grootte van de televisie.

Geluid en dialoog

Geluid is een cruciaal element bij het begrijpen van televisie-inhoud. Door te luisteren naar dialogen, geluidseffecten en achtergrondmuziek kunnen blinden en slechtzienden veel informatie opvangen over emoties, acties en de sfeer van een scène. Ze vertrouwen op de auditieve aspecten van de inhoud om het verhaal te volgen en zich in te leven in de karakters.

  • Kenmerken: Blinde kijkers vertrouwen op auditieve signalen, dialogen en geluidseffecten om de verhaallijn en sfeer te begrijpen.
  • Voordelen:
    • Geeft directe toegang tot dialogen en geluidseffecten.
    • Creëert een meeslepende ervaring door de emoties en sfeer van de scènes over te brengen.
  • Nadelen:
    • Sommige visuele informatie kan verloren gaan zonder audiobeschrijving.
    • Non-verbale acties kunnen minder duidelijk zijn.
  • Tips/Adviezen:
    • Luister aandachtig naar de dialogen en achtergrondgeluiden om de verhaallijn te begrijpen.
    • Wees je bewust van de emotionele tonen in de stemmen van de personages.
Diverse gezichtsicoontjes naast elkaar: van heel verdrietig naar naar heel blij

Diverse gezichtsicoontjes naast elkaar: van heel verdrietig naar naar heel blij

Audiostreaming en podcasts

Sommige televisieprogramma’s en films worden omgezet in audiobestanden of podcasts, waarbij de visuele inhoud wordt aangepast om te worden beluisterd. Dit biedt blinde kijkers de mogelijkheid om dezelfde verhalen en ervaringen te beleven via geluid, zonder afhankelijk te zijn van visuele informatie.

  • Kenmerken: Tv-programma’s worden aangepast zodat ze alleen via audio kunnen worden ervaren, zonder visuele elementen.
  • Voordelen:
    • Biedt dezelfde verhalen en inhoud in een luisterbare indeling.
    • Elimineert de behoefte aan visuele informatie voor begrip.
  • Nadelen:
    • Kan visueel rijke elementen, zoals visuele grappen, verliezen.
    • Kan moeilijkheden hebben bij het overbrengen van visuele indrukken.
  • Tips/Adviezen:
    • Luister met een open geest en concentreer je op de beschrijvende elementen om de ervaring volledig te begrijpen.
    • Zoek naar podcasts en audioproducties die speciaal zijn ontworpen voor blinde kijkers.

Sociale media en discussiegroepen

Blinde kijkers kunnen gebruikmaken van sociale media platforms en online discussiegroepen om inzicht te krijgen in televisieprogramma’s. Door te communiceren met andere kijkers kunnen ze vragen stellen, gedachten delen en informatie vergaren over de verhaallijnen en gebeurtenissen die zich in een bepaalde aflevering voordoen. Dit helpt hen een beter begrip te krijgen van de inhoud en zich verbonden te voelen met de kijkers.

  • Kenmerken: Door sociale media platforms en online discussiegroepen kunnen blinde kijkers informatie en inzicht verzamelen over tv-programma’s.
  • Voordelen:
    • Biedt een groep om ervaringen en meningen te delen.
    • Maakt het mogelijk om vragen te stellen en te leren over de inhoud.
  • Nadelen:
    • Mogelijke spoilers als anderen details onthullen voordat ze een aflevering hebben gezien.
    • Soms kan de discussie overweldigend zijn.
  • Tips/Adviezen:
    • Volg relevante hashtags en accounts om op de hoogte te blijven van tv-gerelateerde gesprekken.
    • Wees voorzichtig bij het openen van discussies als je spoilers wilt vermijden.

Meer informatie

Bronnen:

Deel dit:
Advertenties

  1. Onkruid wieden als je blind of slechtziend bent18-04-2024 02:04:41
  2. Solo reizen met een visuele beperking11-04-2024 03:04:58
  3. Pasen vieren met een visuele handicap10-04-2024 06:04:39
  4. Blind of slechtziend: Feestjes, verjaardagen, drukke evenementen en grote gezelschappen09-04-2024 06:04:32
  5. Zingen in een koor wanneer je blind of slechtziend bent08-04-2024 11:04:53
  6. Blind of slechtziend: Tips om je te vermaken tijdens een lange reis04-04-2024 10:04:40
  7. Kledijkeuze met een visuele beperking04-04-2024 06:04:06
  8. Haakplezier met een visuele beperking02-04-2024 05:04:32
  9. Daten als je blind of slechtziend bent, of als je date met iemand met een visuele beperking25-03-2024 08:03:53
  10. Hoe kies je een haarcoupe als je blind of slechtziend bent?14-01-2024 04:01:32
  11. Blind of slechtziend: Hoe kan je omgaan met geserveerd eten op restaurant?11-01-2024 06:01:40
  12. Hoe kan je een mooie zonsop- of ondergang beschrijven voor blinden en slechtzienden?10-12-2023 07:12:18
  13. DAB-radio’s voor blinden en slechtzienden05-12-2023 06:12:52
  14. Hobby’s voor mensen die blind of slechtziend zijn30-11-2023 04:11:46
  15. Bloemschikken voor blinden en slechtzienden26-11-2023 07:11:11
  16. Videogames en computergames voor blinden en slechtzienden24-11-2023 06:11:44
  17. Meditatie voor blinden en slechtzienden18-11-2023 08:11:41
  18. Pannenkoeken bakken als je blind of slechtziend bent17-11-2023 07:11:41
  19. Boetseren door blinden en slechtzienden08-11-2023 06:11:05
  20. Beeldhouwen door blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
  21. Kledingsetjes maken en kleuren combineren als je (kleuren)blind of slechtziend bent30-10-2023 06:10:43
  22. Ontspanningsoefeningen en -technieken voor blinden en slechtzienden14-10-2023 05:10:49
  23. Kleding herstellen met een visuele beperking12-09-2023 11:09:37
  24. Tips voor het bakken van vlees door blinden en slechtzienden11-09-2023 02:09:52
  25. Reizen voor blinde en slechtziende personen: Tips en aandachtspunten06-09-2023 05:09:34
  26. Bij vrienden of familie op bezoek gaan als je blind of slechtziend bent05-09-2023 07:09:09
  27. Hoe kunnen blinden en slechtzienden afbeeldingen zien?02-09-2023 01:09:31
  28. Kerstmis vieren als je blind of slechtziend bent30-08-2023 12:08:50
  29. Kerstboom versieren als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:19
  30. Fysieke en mentale impact van wandelen door blinden en slechtzienden29-08-2023 04:08:14
  31. Voordelen van muziekinstrument bespelen door blinden en slechtzienden23-08-2023 01:08:35
  32. Naar een festival, concert of optreden als je blind of slechtziend bent20-08-2023 05:08:39
  33. Televisiekijken als je blind of slechtziend bent19-08-2023 10:08:59
  34. Sinterklaas vieren met een blind of slechtziend kind18-08-2023 04:08:18
  35. Kan je zelfstandig een markt bezoeken als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 03:08:01
  36. Dansen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 06:08:12
  37. Yoga beoefenen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:50
  38. Cadeautips voor blinden en slechtzienden10-08-2023 06:08:56
  39. Geloof: Aanpassingen en hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden09-08-2023 12:08:34
  40. Make-up aanbrengen (zich opmaken) als je blind of slechtziend bent09-08-2023 06:08:23
  41. Tips voor tuinieren met een visuele handicap03-08-2023 07:08:52
  42. Tips voor het rijden met een tandem02-08-2023 01:08:56
  43. Vissen als je blind of slechtziend bent01-07-2017 04:07:19
  44. Moppen en grappige situaties rond blinden en slechtzienden12-09-2015 10:09:54

Laatst bijgewerkt op 25 november 2023 – 10:50