Brandende ogen

Oogirritatie met een branderig gevoel kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan oogaandoeningen, allergieën of omgevingsfactoren. Vaak gaat het branderige gevoel gepaard met andere symptomen, zoals jeuk, pijn, tranende ogen of afscheiding. De juiste behandeling hangt af van de oorzaak. Daarom is het belangrijk om een oogarts te raadplegen die de oorzaak van de brandende ogen kan vaststellen. Meestal zijn irriterende stoffen de boosdoener. Gelukkig zijn er preventieve maatregelen die je kunt nemen om brandende ogen te voorkomen. Een goede ooggezondheid en -hygiëne spelen hierbij een belangrijke rol.

Inhoudsopgave

Oorzaken van brandende ogen

Aandoeningen

Brandende ogen zijn een vervelend symptoom dat kan wijzen op verschillende oogaandoeningen, van mild tot ernstig.

Allergische conjunctivitis

Een allergische reactie op pollen, stof of andere allergenen kan leiden tot conjunctivitis, een ontsteking van het oogbindvlies. Dit kan gepaard gaan met brandende ogen, jeuk, roodheid, tranen en zwelling van de oogleden.

Blefaritis

Een ontsteking van de ooglidranden kan leiden tot blefaritis. De symptomen zijn brandende ogen, jeuk, roodheid, korstjes op de oogleden en gevoeligheid voor licht.

Computer vision syndrome

Langdurig beeldschermgebruik kan leiden tot het computer vision syndrome, ook wel bekend als vermoeide ogen. De symptomen zijn brandende ogen, wazig zien, hoofdpijn, pijn in de nek en schouders.

Conjunctivitis

Een ontsteking van het oogbindvlies kan verschillende oorzaken hebben, zoals bacteriën, virussen of allergieën. De symptomen zijn brandende ogen, jeuk, roodheid, tranen en zwelling van de oogleden.

Droge ogen

Een tekort aan traanvocht kan leiden tot droge ogen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals leeftijd, medicatie, hormonale veranderingen of omgevingsfactoren. De symptomen zijn brandende ogen, jeuk, wazig zien, pijn en gevoeligheid voor licht.

Glaucoom

Een verhoogde druk in de oogbol kan leiden tot glaucoom, wat schade aan de oogzenuw kan veroorzaken. De symptomen zijn brandende ogen, pijn, wazig zien, hoofdpijn en misselijkheid.

Beeld van wat een persoon met glaucoom zou kunnen zien

Beeld van wat een persoon met glaucoom zou kunnen zien

Granulomatose met polyangiitis (Wegener)

Een zeldzame auto-immuunziekte die kan leiden tot ontsteking van de bloedvaten in verschillende organen, waaronder de ogen. De symptomen zijn brandende ogen, pijn, wazig zien, dubbelzien en gevoeligheid voor licht.

Hoornvliesletsel

Schade aan het hoornvlies, de buitenste laag van het oog, kan leiden tot brandende ogen, pijn, wazig zien, gevoeligheid voor licht en tranen.

Hoornvlieszweer (cornea ulcus)

Een infectie van het hoornvlies kan leiden tot een zweer, wat ernstige schade kan veroorzaken. De symptomen zijn brandende ogen, hevige pijn, wazig zien, gevoeligheid voor licht, tranen en afscheiding.

Infecties

Bacteriële en virale infecties van het oog kunnen leiden tot brandende ogen, pijn, roodheid, zwelling, jeuk en afscheiding.

Meibomklierdisfunctie (meibomitis)

Een ontsteking van de talgklieren in de oogleden kan leiden tot meibomklierdisfunctie. De symptomen zijn brandende ogen, jeuk, wazig zien, rode en gezwollen oogleden, en korstjes op de ooglidranden.

Oculaire herpes

Een virale infectie van het oog kan leiden tot oculaire herpes. De symptomen zijn brandende ogen, pijn, wazig zien, jeuk, gevoeligheid voor licht en blaasjes op het ooglid.

Oculaire parapemphigus

Een zeldzame auto-immuunziekte die littekens op de ogen kan veroorzaken. De symptomen zijn brandende ogen, pijn, wazig zien, gevoeligheid voor licht en droogte van de ogen.

Oculaire rosacea

Een chronische ontstekingsziekte die de huid kan aantasten, waaronder de ogen. De symptomen zijn brandende ogen, jeuk, roodheid, wazig zien, gevoeligheid voor licht en droge ogen.

Opthalmia neonatorum

Een ooginfectie die pasgeborenen kan treffen. De symptomen zijn brandende ogen, roodheid, zwelling, afscheiding en gevoeligheid voor licht.

Orbitale cellulitis

Een ontsteking van het zachte weefsel van de oogkas kan leiden tot orbitale cellulitis. De symptomen zijn brandende ogen, pijn, roodheid, zwelling, gevoeligheid voor licht, proptosis (uitpuilende ogen) en koorts.

Sarcoïdose

Een ontstekingsziekte die verschillende organen kan aantasten, waaronder de ogen. De symptomen zijn brandende ogen, pijn, wazig zien, droge ogen en gevoeligheid voor licht.

Scleritis

Een ontsteking van de harde oogrok kan leiden tot scleritis. De symptomen zijn brandende ogen, pijn, roodheid, gevoeligheid voor licht en tranen.

Stevens-Johnson-syndroom

Een zeldzame, maar ernstige reactie op medicatie of infectie die kan leiden tot brandende ogen, pijn, wazig zien, blaren op de ogen en andere lichaamsdelen.

Syndroom van Sjögren

Een auto-immuunziekte die de ogen, mond en keel kan aantasten. De symptomen zijn brandende ogen, droge ogen, pijn, wazig zien en gevoeligheid voor licht.

Uveïtis

Een ontsteking van de uvea, de middelste laag van het oog, kan leiden tot uveïtis. De symptomen zijn brandende ogen, pijn, wazig zien, gevoeligheid voor licht en floaters (zwevende vlekjes in het gezichtsveld).

Verziendheid (hypermetropie)

Een afwijking van de ooglens waardoor objecten van dichtbij wazig worden gezien. Verziendheid kan leiden tot brandende ogen, vermoeide ogen, hoofdpijn en wazig zien.

Vermoeidheid: Vermoeide vrouw achter laptop

Vermoeidheid: Vermoeide vrouw achter laptop

Oogallergieën

Oogallergieën zijn een veelvoorkomend probleem dat brandende ogen, jeuk, roodheid, tranen en zwelling kan veroorzaken. De symptomen kunnen mild tot ernstig zijn en variëren van persoon tot persoon.

Allergieën voor dieren

  • Honden- en kattenhuidschilfers: Huidschilfers van huisdieren zijn een veelvoorkomende oorzaak van oogallergieën. De symptomen zijn brandende ogen, jeuk, roodheid, tranen en zwelling.
  • Vogelveren: Vogelveren kunnen ook allergische reacties veroorzaken, met symptomen zoals brandende ogen, jeuk, roodheid en tranen.

Allergieën voor huisstofmijt

Huisstofmijten zijn kleine insecten die in stof leven. De symptomen van een huisstofmijtallergie zijn brandende ogen, jeuk, roodheid, tranen en niezen.

Allergieën voor pollen

Pollen is een stof die wordt geproduceerd door bloemen en planten. Pollenallergie is een veelvoorkomende oorzaak van hooikoorts, met symptomen zoals brandende ogen, jeuk, roodheid, tranen, niesbuien en een loopneus.

Allergieën voor schimmels

Schimmelsporen kunnen in de lucht zweven en allergische reacties veroorzaken. De symptomen zijn brandende ogen, jeuk, roodheid, tranen en hoesten.

Allergieën voor parfum en geuren

Parfum, eau de cologne, wierook en andere geuren kunnen allergische reacties veroorzaken. De symptomen zijn brandende ogen, jeuk, roodheid en tranen.

Allergieën voor schoonmaakmiddelen

Sommige schoonmaakmiddelen bevatten chemicaliën die allergische reacties kunnen veroorzaken. De symptomen zijn brandende ogen, jeuk, roodheid en tranen.

Omgevingsfactoren die leiden tot brandende ogen

Brandende ogen zijn een vervelend symptoom dat eveneens kan worden veroorzaakt door verschillende factoren in onze omgeving.

Chloor in zwembaden

Chloor wordt gebruikt om zwembaden te desinfecteren, maar het kan ook de ogen irriteren. De symptomen zijn brandende ogen, roodheid, jeuk en tranen.

Droge lucht

Droge lucht kan de ogen irriteren en leiden tot branderigheid, jeuk en wazig zien. Dit komt doordat droge lucht het vocht uit de ogen trekt.

Felle lampen

Felle lampen, zoals tl-buizen of halogeenlampen, kunnen de ogen irriteren en leiden tot branderigheid, hoofdpijn en vermoeide ogen.

Haarspray

Haarspray kan de ogen irriteren en leiden tot branderigheid, jeuk en roodheid.

In de lucht irriterende stoffen

Stof, rook, smog en andere irriterende stoffen in de lucht kunnen de ogen irriteren en leiden tot branderigheid, jeuk en roodheid.

Koude lucht

Koude lucht kan de ogen irriteren en leiden tot branderigheid, jeuk en roodheid. Dit komt doordat koude lucht de bloedvaten in de ogen vernauwt.

Leeftijd

Naarmate we ouder worden, produceren we minder traanvocht. Dit kan leiden tot droge ogen, branderigheid, jeuk en wazig zien.

Luchtverfrisser

Luchtverfrissers kunnen de ogen irriteren en leiden tot branderigheid, jeuk en roodheid.

Make-up en oogcosmetica

Sommige make-up en oogcosmetica, zoals mascara, eyeliner en oogschaduw, kunnen de ogen irriteren en leiden tot branderigheid, jeuk en roodheid.

Medicatiegebruik

Sommige medicijnen, zoals antihistaminica en decongestiva, kunnen leiden tot droge ogen, branderigheid en jeuk.

Medicijnen (verschillende soorten verpakkingen met tabletten)

Medicijnen (verschillende soorten verpakkingen met tabletten)

Parfum

Parfum kan de ogen irriteren en leiden tot branderigheid, jeuk en roodheid.

Rook

Rook kan de ogen irriteren en leiden tot branderigheid, jeuk, roodheid en tranen.

Smog

Smog is een mengsel van rook, stof en andere luchtvervuilende stoffen die de ogen kunnen irriteren en leiden tot branderigheid, jeuk, roodheid en tranen.

Vochtige crèmes op de huid

Vochtige crèmes die op de oogleden worden aangebracht, kunnen in de ogen terechtkomen en irritatie veroorzaken, wat leidt tot branderigheid, jeuk en roodheid.

Winderige dagen

Winderige dagen kunnen de ogen irriteren en leiden tot branderigheid, jeuk en roodheid.

Zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème die in de ogen terechtkomt, kan irritatie veroorzaken, wat leidt tot branderigheid, jeuk en roodheid.

Symptomen die gepaard kunnen gaan met brandende ogen

Brandende ogen zijn een vervelend symptoom dat kan wijzen op verschillende aandoeningen. Vaak gaan brandende ogen gepaard met andere symptomen, die meer informatie kunnen geven over de oorzaak van de irritatie.

Dubbelzien (diplopie)

Dubbelzien is het zien van twee beelden van één object. Dit kan worden veroorzaakt door een verstoorde spierbalans in de ogen, een infectie, of een neurologische aandoening.

Oogafscheiding

Een oogafscheiding kan waterig, slijmerig of etterig zijn. Het kan wijzen op een infectie, allergie, of ontsteking van het oog.

Wazig gezichtsvermogen

Wazig zien kan verschillende oorzaken hebben, zoals droge ogen, een brilvoorschrift dat niet meer klopt, of een beginnende cataract.

Wazig beeld van een kantoorinterieur

Wazig beeld van een kantoorinterieur

Fotopsie (lichtflitsen zien)

Lichtflitsen zien kan wijzen op een migraine-aanval, netvliesloslating, of een andere oogafwijking.

Jeukende ogen

Jeukende ogen kunnen worden veroorzaakt door allergieën, droge ogen, of een ontsteking van de oogleden.

Oogfloaters (drijvers, vlekken of mouches volantes in het gezichtsvermogen zien)

Oogfloaters zijn kleine vlekjes of draadjes die in het gezichtsveld zweven. Ze zijn meestal onschadelijk, maar kunnen wijzen op een beginnende glasvochttroebeling of netvliesloslating.

Oogpijn

Oogpijn kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, ontsteking, of trauma.

Roodheid of ernstig bloeddoorlopen ogen

Roodheid van de ogen kan wijzen op een infectie, ontsteking, allergie, of droge ogen.

Waterige ogen

Waterige ogen kunnen worden veroorzaakt door allergieën, droge ogen, of een infectie.

Naast de hierboven genoemde symptomen, kunnen brandende ogen ook gepaard gaan met

  • Hoofdpijn: Hoofdpijn kan een symptoom zijn van verschillende aandoeningen, waaronder brandende ogen.
  • Vermoeidheid: Vermoeide ogen kunnen leiden tot branderigheid, wazig zien en hoofdpijn.
  • Gevoeligheid voor licht: Sommige aandoeningen, zoals migraine of uveïtis, kunnen leiden tot gevoeligheid voor licht.
  • Pijn in de nek of schouders: Pijn in de nek of schouders kan spierpijn zijn, maar het kan ook wijzen op een probleem met de oogspieren.

Wanneer moet je naar de dokter?

  • Als je brandende ogen hebt die langer dan een paar dagen aanhouden.
  • Als je brandende ogen hebt in combinatie met andere symptomen, zoals pijn, wazig zien, roodheid, zwelling of afscheiding.
  • Als je brandende ogen hebt die je dagelijks leven beïnvloeden.

Diagnose en onderzoeken van brandende ogen

Wanneer je al enkele dagen last hebt van brandende ogen en het niet helpt om de uitlokkende factor te vermijden, is het belangrijk om een oogarts te bezoeken.

De oogarts zal:

  • Je bevragen over je symptomen: De oogarts zal je vragen hoe lang je al last hebt van brandende ogen, wat de symptomen zijn, en of er factoren zijn die de symptomen verergeren of verbeteren.
  • Je ogen en oogleden onderzoeken: De oogarts zal je ogen en oogleden met een spleetlamp onderzoeken. Dit is een microscoop met een lichtbron dat de arts een vergroot beeld van je ogen geeft.
  • De pupilreactie op licht bekijken: De oogarts zal een licht in je ogen schijnen om te zien hoe je pupillen reageren.
  • Je oogbewegingen bestuderen: De oogarts zal je vragen om je ogen in verschillende richtingen te bewegen om te controleren of je oogbewegingen normaal zijn.
  • Een gezichtsveldonderzoek uitvoeren: De oogarts zal je vragen om naar een object te kijken terwijl hij of zij je gezichtsveld in kaart brengt. Dit helpt om te bepalen of er gebieden in je gezichtsveld zijn waar je niet goed kunt zien.

Naast deze onderzoeken kan de oogarts ook:

  • Tranenvocht meten: De oogarts kan een test uitvoeren om te meten hoeveel traanvocht je produceert.
  • Oogafscheiding kweken: Als je een oogafscheiding hebt, kan de oogarts een kweekje nemen om te bepalen welk type bacterie of virus de infectie veroorzaakt.
  • Beeldvormingsonderzoek uitvoeren: In sommige gevallen kan de oogarts een OCT-scan of MRI-scan uitvoeren om meer details te zien van de binnenkant van je ogen.

De diagnose van brandende ogen hangt af van de symptomen, de bevindingen van het oogonderzoek en de resultaten van eventuele aanvullende onderzoeken.

Oogonderzoek bij oogarts

Oogonderzoek bij oogarts

Behandeling van brandende ogen

De behandeling van brandende ogen hangt af van de oorzaak.

Meestal zorgt een irriterende stof voor een gevoel van branderige ogen. In dat geval:

  • Vermijd de situatie of ga weg uit de omgeving.
  • Wanneer een huishoudmiddel in je ogen terechtgekomen is: Spoel je ogen grondig en controleer het productlabel grondig voor instructies. Volg de EHBO-richtlijnen bij oogletsels. Neem nadien meteen contact op met een oogarts.
  • Het toepassen van koele kompressen op de oogleden verzacht eveneens het branden en de jeuk.
  • Kunsttranen verlichten de symptomen, vooral bij droge ogen.

Niet alle kunsttranen en vrij verkrijgbare oogdruppels verlichten de symptomen; soms verergeren ze zelfs. Het is bijgevolg belangrijk om de oogarts te raadplegen bij aanhoudende of steeds erger wordende klachten.

Toediening van oogdruppels bij persoon

Toediening van oogdruppels bij persoon

De oogarts kan

  • Bepaalde medicijnen inzetten voor de behandeling van allergieën, zoals antihistaminica.
  • Bacteriële infecties aan de ogen behandelen met antibiotica.
  • Voor de behandeling van bepaalde virale infecties zoals oculaire herpes, antivirale geneesmiddelen inzetten.

Enkele tips:

  • Lees altijd de bijsluiter van oogdruppels en kunsttranen.
  • Gebruik oogdruppels en kunsttranen niet langer dan de aanbevolen periode.
  • Raadpleeg een oogarts als je last hebt van brandende ogen die langer dan een paar dagen aanhouden.
  • Raadpleeg een oogarts als je last hebt van brandende ogen in combinatie met andere symptomen zoals pijn, wazig zien, roodheid, zwelling of afscheiding.

Preventie van brandend gevoel aan de ogen

Via enkele maatregelen kan je een brandend gevoel in de ogen voorkomen.

Kunsttranen

  • Gebruik kunsttranen om je ogen te hydrateren, vooral in droge omgevingen of wanneer je last hebt van droge ogen.
  • Gebruik kunsttranen bij het föhnen van je haar om te voorkomen dat je per ongeluk je ogen föhnt, wat brandende ogen kan veroorzaken.

Contactlenzen

  • Zorg voor een goede contactlenshygiëne.
  • Draag je contactlenzen niet langer dan de aanbevolen periode.
  • Doe je contactlenzen zoveel mogelijk uit, bijvoorbeeld na het werk. Draag dan een bril om je ogen te ontlasten.
  • Kies voor een contactlensvloeistof zonder conserveringsmiddelen.
  • Neem bij klachten met contactlenzen meteen contact op met een oogarts.

Korstige oogleden

  • Gebruik warme kompressen om korstige oogleden te verzachten.
  • Was je oogleden met milde zeep en babyshampoo.
  • Veeg de korst weg als deze loskomt.

Omgeving

  • Blijf uit omgevingen die brandende ogen veroorzaken, zoals omgevingen met veel stof, rook of smog.
  • Vermijd passief roken.
Roken: Sigarettenpeuken op de grond

Roken: Sigarettenpeuken op de grond

Oogbescherming

  • Draag een zonnebril om je ogen te beschermen tegen de zon.
  • Draag een bril of veiligheidsbril om je ogen te beschermen tegen stof, vuil en andere irriterende stoffen.

Voeding

  • Eet een gezonde en evenwichtige voeding met veel groenten, fruit en vezelrijke producten.
  • Beperk de consumptie van zout en suiker.
  • Beperk de consumptie van alcohol, want alcohol kan leiden tot uitdroging van de ogen.
  • Drink voldoende water om je ogen vochtig te houden.

Belang van medisch advies bij brandende ogen

Een regelmatig oogonderzoek is nodig om gebruikelijke oogaandoeningen tijdig op te sporen en te behandelen. Zo kan een brandend gevoel aan de ogen worden voorkomen.

Veelal zijn irriterende stoffen de oorzaak van brandende ogen. Treden er echter nieuwe symptomen of veranderingen in het gezichtsvermogen op, dan zijn dit alarmtekens. In dat geval is het belangrijk om altijd een oogarts te raadplegen.

Het nemen van andere medicijnen, contactlensoplossingen enzovoort is soms vereist om het branderig gevoel te voorkomen. Dit moet je altijd bespreken met de oogarts om mogelijke complicaties die het gezichtsvermogen bedreigen te vermijden.

Bij de aanwezigheid van een onderliggende oogaandoening is het tot slot nodig om deze zo goed mogelijk te (laten) behandelen en te laten opvolgen door de oogarts. Op deze manier zullen de klachten van brandende ogen eveneens verminderen.

Enkele redenen waarom je medisch advies moet inwinnen bij brandende ogen

  • De oorzaak van de brandende ogen kan complex zijn en vereist een professionele diagnose.
  • Zelfbehandeling kan de symptomen verergeren of leiden tot complicaties.
  • Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar, afhankelijk van de oorzaak van de brandende ogen.
  • Een oogarts kan je helpen bij het kiezen van de juiste behandeling voor jouw specifieke situatie.
  • Regelmatige oogcontroles zijn belangrijk om de gezondheid van je ogen te bewaken en oogaandoeningen in een vroeg stadium op te sporen.

Enkele tips

  • Maak een afspraak met je oogarts als je last hebt van brandende ogen die langer dan een paar dagen aanhouden.
  • Vertel je oogarts over je symptomen, medische geschiedenis en alle medicijnen die je gebruikt.
  • Volg de instructies van je oogarts op.
  • Stel je vragen aan je oogarts.

Belangrijk

Deze informatie is geen vervanging voor professioneel advies. Raadpleeg altijd een oogarts als je last hebt van brandende ogen of andere medische problemen.

Deel dit:
Advertenties

  1. Willen blinde en slechtziende personen wel (weer) (goed) zien?16-04-2024 06:04:36
  2. Tips voor thuisverpleegkundigen die bij een blinde of slechtziende persoon komen15-04-2024 07:04:41
  3. Onbegrip over vermoeidheid bij blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:54
  4. Blind of slechtziend: Hand- en polsproblemen tijdens het stoklopen04-04-2024 12:04:21
  5. Omgaan met menstruatie als je een visuele beperking hebt31-03-2024 07:03:13
  6. Misselijkheid bij blinden en slechtzienden27-03-2024 03:03:09
  7. Korstjes op de oogleden27-03-2024 03:03:38
  8. Endoftalmitis (ontsteking van binnenste van oog)27-03-2024 03:03:14
  9. Dacryocystitis (ontsteking van traanzak)27-03-2024 03:03:41
  10. Iritis27-03-2024 03:03:09
  11. Iridocyclitis (uveitis anterior)26-03-2024 06:03:43
  12. Droge lucht en oogproblemen23-03-2024 05:03:09
  13. Verhoogde alertheid bij blinden en slechtzienden21-03-2024 07:03:19
  14. Aanpassingsstoornissen bij personen met een visuele handicap16-03-2024 08:03:41
  15. Vitaminen en ooggezondheid13-03-2024 07:03:10
  16. Oogproblemen bij het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)12-03-2024 12:03:22
  17. Tranende / Waterige ogen08-03-2024 08:03:44
  18. Oogafscheiding07-03-2024 06:03:38
  19. Oogallergie06-03-2024 04:03:47
  20. Gezwollen ogen en oogleden05-03-2024 08:03:08
  21. Brandende ogen04-03-2024 06:03:39
  22. Oogwrijven28-02-2024 03:02:01
  23. Rode ogen27-02-2024 07:02:01
  24. Acupunctuur voor de ogen26-02-2024 04:02:00
  25. Slechtziend: Tips bij plotselinge misselijkheid door fel licht24-02-2024 05:02:38
  26. Problemen met het zien van details24-02-2024 01:02:17
  27. Ectropion (onderste ooglid draait naar buiten)20-02-2024 01:02:26
  28. Waarom mag je niet met je ogen in de zon kijken?20-02-2024 08:02:50
  29. Jeukende ogen19-02-2024 02:02:04
  30. Visuele cortex in hersenen: Verwerken van visuele informatie19-02-2024 02:02:12
  31. Oogproblemen bij Multiple Sclerose (MS)19-02-2024 06:02:50
  32. Wisselend zicht bij slechtzienden19-02-2024 05:02:16
  33. Kunnen blinden en slechtzienden lijden aan reisziekte?09-01-2024 07:01:22
  34. Kunnen blinden en slechtzienden ook claustrofobie hebben?14-12-2023 07:12:22
  35. Posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij blinden en slechtzienden09-12-2023 03:12:00
  36. Automutilatie (zelfverwonding) bij blinden en slechtzienden09-12-2023 02:12:54
  37. Vervormd zien (metamorfopsie)19-11-2023 07:11:22
  38. Maculagat18-11-2023 04:11:07
  39. Iris (regenboogvlies): Aandoeningen en problemen13-11-2023 06:11:03
  40. Oogzenuw (opticus nervus): Aandoeningen en problemen11-11-2023 04:11:00
  41. Oogbindvlies (conjunctiva): Aandoeningen en problemen11-11-2023 02:11:17
  42. Ooglid / Oogleden: Aandoeningen en problemen11-11-2023 01:11:24
  43. Netvlies (retina): Aandoeningen en problemen11-11-2023 08:11:22
  44. Wetenschappelijke onderzoeken die blinden weer willen doen zien06-11-2023 07:11:28
  45. Foropter: Instrument voor oogonderzoeken en bepalen van oogcorrectie04-11-2023 05:11:50
  46. Pterygium04-11-2023 03:11:56
  47. Pinguecula04-11-2023 03:11:33
  48. Trachoom04-11-2023 03:11:05
  49. Premature retinopathie04-11-2023 03:11:22
  50. Trichiasis04-11-2023 03:11:44
  51. Subconjunctivale bloeding04-11-2023 03:11:02
  52. Hoornvlieslittekens04-11-2023 03:11:11
  53. Scleritis04-11-2023 03:11:46
  54. Oogziekte van Graves04-11-2023 03:11:21
  55. De invloed van hydratatie op de ooggezondheid03-11-2023 03:11:38
  56. Oogontsteking02-11-2023 02:11:48
  57. Oogzenuwontsteking02-11-2023 02:11:32
  58. Oogkasontsteking (orbitale cellulitis)02-11-2023 01:11:01
  59. Nachtblindheid01-11-2023 01:11:32
  60. Hormonale veranderingen en oogproblemen01-11-2023 12:11:06
  61. Oogirritatie01-11-2023 07:11:00
  62. Ooginfarct01-11-2023 07:11:35
  63. Oftalmoplegie (verzwakte of verlamde oogspieren)01-11-2023 07:11:51
  64. Oculaire toxoplasmose01-11-2023 07:11:44
  65. Meibomitis29-10-2023 08:10:19
  66. Hoornvlies: Aandoeningen en problemen met de cornea29-10-2023 03:10:09
  67. Ziekte van Coats29-10-2023 02:10:31
  68. Lagoftalmie (niet kunnen knipperen of ogen niet volledig kunnen sluiten)29-10-2023 02:10:45
  69. Macula-oedeem29-10-2023 02:10:30
  70. Maculapucker29-10-2023 02:10:20
  71. Kleurenblindheid29-10-2023 02:10:30
  72. Keratitis (hoornvliesontsteking)27-10-2023 01:10:02
  73. Coördinatieproblemen bij blinden en slechtzienden26-10-2023 02:10:47
  74. Duizeligheid bij blinden en slechtzienden26-10-2023 07:10:21
  75. Hypertensieve retinopathie25-10-2023 05:10:59
  76. Herpes in het oog (oculaire herpes, oogherpes)25-10-2023 05:10:43
  77. Gordelroos in het oog25-10-2023 05:10:07
  78. Hoornvlieszweer25-10-2023 05:10:14
  79. Hoornvliestroebelingen25-10-2023 05:10:27
  80. Paniekaanvallen bij blinden en slechtzienden25-10-2023 05:10:15
  81. Ziekenhuisinfecties die de ogen kunnen aantasten24-10-2023 11:10:48
  82. Invloed van airconditioning op de ooggezondheid24-10-2023 11:10:57
  83. Hart- en vaataandoeningen bij blinden en slechtzienden24-10-2023 05:10:17
  84. Fluoresceïnekleuring van het oog: Diagnostische hulpmiddel voor oogaandoeningen24-10-2023 05:10:22
  85. Ooginfecties23-10-2023 05:10:46
  86. Eenzaamheid bij blinden en slechtzienden23-10-2023 03:10:04
  87. Hordeolum (strontje): Ooginfectie23-10-2023 07:10:57
  88. Hoornvliesletsels23-10-2023 07:10:30
  89. Usher-syndroom23-10-2023 07:10:04
  90. Hemianopsie: Verlies van gezichtsveld in één of beide ogen23-10-2023 07:10:14
  91. Invloed van melatonine op blinden21-10-2023 01:10:58
  92. Leber Congenitale Amaurose21-10-2023 11:10:18
  93. Sneeuwblindheid21-10-2023 11:10:37
  94. Retinoblastoom (netvlieskanker)21-10-2023 11:10:23
  95. Oogkanker21-10-2023 11:10:08
  96. Halo’s en lichtverblinding21-10-2023 11:10:36
  97. Hoornvliesdystrofie21-10-2023 11:10:59
  98. Hand- en polsklachten bij blinden en slechtzienden20-10-2023 03:10:08
  99. Keratoconus (kegelvormig en dunner hoornvlies)20-10-2023 11:10:46
  100. Scotomen (blinde vlekken in gezichtsveld)20-10-2023 11:10:27
  101. Ptosis (ptose): Afhangend ooglid20-10-2023 11:10:25
  102. Visual snow syndrome20-10-2023 11:10:57
  103. Uveïtis20-10-2023 11:10:13
  104. Lichttherapie bij blinden als behandeling voor melatoninetekort19-10-2023 05:10:29
  105. Scleralenzen: Behandeling van verschillende oogproblemen19-10-2023 04:10:22
  106. Scheelzien (strabisme, strabismus)19-10-2023 07:10:52
  107. Vaak voorkomende oogproblemen en oogziekten bij kinderen19-10-2023 06:10:44
  108. Leber Erfelijke Optische Neuropathie (LHON)18-10-2023 11:10:30
  109. Verziendheid (hypermetropie)18-10-2023 07:10:02
  110. Droge ogen17-10-2023 05:10:51
  111. Kunsttranen17-10-2023 04:10:05
  112. Schouderpijn en schouderklachten bij blinden en slechtzienden16-10-2023 10:10:08
  113. Rugpijn en rugklachten bij blinden en slechtzienden16-10-2023 07:10:02
  114. Nystagmus (onwillekeurige, ritmische oogbewegingen)16-10-2023 06:10:24
  115. Binoculair onderzoek: Onderzoek van samenwerking tussen de ogen14-10-2023 06:10:22
  116. MRI-scan van de ogen: Gedetailleerde beelden van ogen en omliggende structuren14-10-2023 06:10:46
  117. Lichtgevoeligheidstest: Onderzoeken van oogreacties op licht14-10-2023 06:10:06
  118. Biopsie van het oog: Weefsel uit oog verwijderen en onderzoeken14-10-2023 06:10:56
  119. Traanfilmonderzoek13-10-2023 06:10:57
  120. Spleetlamponderzoek (biomicroscopie)13-10-2023 06:10:03
  121. Refractie-onderzoek (oogmeting)13-10-2023 05:10:32
  122. Pupilverwijding (pupildilatatie): Pupil vergroten (meestal via oogdruppels)13-10-2023 05:10:18
  123. Pachymetrie van het hoornvlies: Dikte van hoornvlies meten13-10-2023 05:10:22
  124. Oogspierfunctietest: Bewegingen van oogspieren beoordelen13-10-2023 05:10:33
  125. Oogdrukmeting (tonometrie)13-10-2023 05:10:33
  126. Oogechografie: Gedetailleerde blik op de oogstructuren13-10-2023 05:10:44
  127. Oftalmoscopie (fundoscopie): Diepgaand onderzoek van het oog13-10-2023 05:10:47
  128. OCT-angiografie: Beeldvorming van oogbloedvaten zonder kleurstoffen13-10-2023 05:10:10
  129. Netvliesonderzoek: Afwijkingen of problemen in netvlies opsporen13-10-2023 05:10:02
  130. Kleurentest: Beoordeling van kleurenzicht13-10-2023 04:10:08
  131. Gonioscopie: Beoordeling van de ooghoek13-10-2023 04:10:16
  132. Fundusfotografie: Gedetailleerde beelden van achterste deel van het oog13-10-2023 04:10:50
  133. Fluoresceïne-angiografie: Onderzoek van netvliesbloedvaten met kleurstof13-10-2023 04:10:33
  134. Elektrofysiologische oogonderzoeken: Elektrische evaluatie van de gezondheid van het oog13-10-2023 04:10:44
  135. CT-scan van de ogen en oogkas: Gedetailleerde beeldvorming13-10-2023 03:10:58
  136. Corneatopografie: Gedetailleerde meting van het hoornvlies13-10-2023 03:10:53
  137. Contrastgevoeligheidstest: Oogonderzoek om contrastvermogen te onderzoeken13-10-2023 03:10:33
  138. Biometrie: Oogonderzoek om nauwkeurige oogmetingen te krijgen13-10-2023 03:10:08
  139. Oogzalven: Soorten, gebruik, tips en hulpmiddelen13-10-2023 06:10:58
  140. Netvliesloslating09-10-2023 01:10:45
  141. Onzekerheid bij blinden en slechtzienden08-10-2023 01:10:17
  142. Abnormale hoofdpositie bij oogproblemen08-10-2023 01:10:21
  143. Spierstijfheid, spierpijn en spierspanning bij blinden en slechtzienden08-10-2023 12:10:57
  144. Nekpijn bij blinden en slechtzienden08-10-2023 12:10:36
  145. Burn-out bij blinden en slechtzienden08-10-2023 07:10:34
  146. Ziekte van Stargardt (juveniele maculadegeneratie)07-10-2023 01:10:25
  147. Glasvochtbloeding07-10-2023 11:10:22
  148. Fotopsie: (Licht)flitsen of flikkeringen in gezichtsveld zien07-10-2023 06:10:46
  149. Floaters (mouches volantes): Zwevende deeltjes in gezichtsveld07-10-2023 05:10:04
  150. Psychische oorzaken van tijdelijke of permanente slechtziendheid en blindheid05-10-2023 05:10:55
  151. Pupilgrootte: Miosis (abnormaal vernauwde pupillen) en mydriasis (abnormaal verwijde pupillen)05-10-2023 06:10:56
  152. Retinitis pigmentosa (RP)04-10-2023 04:10:18
  153. Vragen stellen aan je oogarts04-10-2023 01:10:21
  154. Zeer slechtziend en naar de oogarts blijven gaan04-10-2023 12:10:50
  155. Gezichtsveld en gezichtsveldonderzoek03-10-2023 04:10:30
  156. Gevoelens van verlies bij blinden en slechtzienden02-10-2023 05:10:25
  157. Mentale impact van ernstige oogproblemen bij blinden en slechtzienden02-10-2023 02:10:33
  158. Hoofdpijn bij blinden en slechtzienden02-10-2023 05:10:58
  159. Exoftalmie (proptosis) (abnormaal uitpuilende ogen)30-09-2023 02:09:01
  160. Episcleritis30-09-2023 02:09:22
  161. Entropion (onderste ooglid draait naar binnen)30-09-2023 02:09:29
  162. Diplopie (dubbelzien)30-09-2023 02:09:56
  163. Dacryostenose30-09-2023 02:09:24
  164. Visuele hallucinaties30-09-2023 10:09:48
  165. Drugsverslaving en medicatiemisbruik: Effecten op de ogen en ooggezondheid30-09-2023 07:09:24
  166. De invloed van het gebruik van medicatie op de ogen en ooggezondheid30-09-2023 06:09:31
  167. Body Integrity Identity Disorder (BIID): Verlangen om blind te zijn29-09-2023 01:09:30
  168. Omgaan met (constante) veranderende en/of bevende beelden in gezichtsvermogen29-09-2023 11:09:46
  169. Kunnen blinden en slechtzienden hoogtevrees hebben?29-09-2023 07:09:20
  170. Weer (iets) kunnen zien na tijdelijk of permanent blind of slechtziend te zijn geweest29-09-2023 07:09:14
  171. Cytomegalovirus (CMV) retinitis28-09-2023 04:09:49
  172. Convergentie-insufficiëntie28-09-2023 04:09:41
  173. Conjunctivitis (oogbindvliesontsteking)28-09-2023 04:09:14
  174. Computer Vision Syndrome28-09-2023 04:09:01
  175. Coloboom28-09-2023 04:09:55
  176. Chalazion (gerstekorrel aan ooglid)28-09-2023 04:09:25
  177. Cerebrale Visuele Inperking (CVI)28-09-2023 04:09:04
  178. Centrale sereuze retinopathie28-09-2023 04:09:08
  179. Cat Eye Syndroom28-09-2023 04:09:30
  180. ADOA (autosomale dominante optische atrofie)28-09-2023 04:09:50
  181. Bradyopsie28-09-2023 04:09:00
  182. Blefarospasme (overmatig oogknipperen)28-09-2023 04:09:28
  183. Blefaritis28-09-2023 04:09:49
  184. Birdshot Chorioretinopathie28-09-2023 04:09:19
  185. Bijziendheid (myopie)28-09-2023 04:09:46
  186. Astigmatisme28-09-2023 04:09:18
  187. Vermoeide ogen (oogvermoeidheid)28-09-2023 04:09:47
  188. Anoftalmie28-09-2023 04:09:15
  189. Anisocorie28-09-2023 04:09:45
  190. Aniridie28-09-2023 04:09:43
  191. Geen dieptezicht hebben27-09-2023 07:09:19
  192. De impact van luchtvervuiling op de ogen en ooggezondheid26-09-2023 07:09:31
  193. De impact van UV-blootstelling op de ogen26-09-2023 06:09:55
  194. Mineralen en ooggezondheid24-09-2023 03:09:18
  195. Voedingsvezels en ooggezondheid24-09-2023 01:09:24
  196. Antioxidantrijke voedingsmiddelen en ooggezondheid24-09-2023 01:09:48
  197. Bessen en ooggezondheid24-09-2023 01:09:50
  198. Luteïne en zeaxanthine voor ooggezondheid24-09-2023 01:09:18
  199. Zink en ooggezondheid24-09-2023 01:09:53
  200. Omega-3 vetzuren en ooggezondheid24-09-2023 01:09:04

Laatst bijgewerkt op 22 april 2024 – 06:29