Chalazion (gerstekorrel aan ooglid)

Inhoudsopgave

Prevalentie van chalazion

Chalazion, ook wel bekend als een hagelkorrel, is een veelvoorkomende aandoening aan het ooglid die zowel in België als Nederland regelmatig wordt waargenomen. Dit goedaardige, pijnloze knobbeltje ontstaat meestal als gevolg van een verstopte talgklier in het ooglid. Hoewel chalazion doorgaans geen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt, kan het ongemak en zichtbare veranderingen aan het ooglid veroorzaken. In deze uitgebreide tekst zullen we dieper ingaan op de prevalentie van chalazion in België en Nederland, de risicofactoren, diagnostische methoden, behandelingsopties en preventieve maatregelen.

België

Hoewel er geen exacte statistieken zijn over de prevalentie van chalazion in België, suggereren klinische waarnemingen en medische rapporten dat deze aandoening vrij vaak voorkomt. Oogartsen en dermatologen in België melden regelmatig gevallen van chalazion bij patiënten van verschillende leeftijden. Het lijkt erop dat de aandoening niet beperkt is tot een specifieke bevolkingsgroep en kan voorkomen bij zowel kinderen als volwassenen.

Nederland

Evenals in België is er geen specifieke prevalentiestatistiek beschikbaar voor chalazion in Nederland. Nederlandse gezondheidsautoriteiten registreren doorgaans geen afzonderlijke gegevens over deze aandoening. Niettemin wordt chalazion als een veelvoorkomend probleem beschouwd in de Nederlandse medische praktijk. Oogartsen en huisartsen zien regelmatig patiënten met klachten gerelateerd aan chalazion, wat suggereert dat het in Nederland geen zeldzame aandoening is.

Oorzaken en risicofactoren van chalazion

Een chalazion, ook wel bekend als een hagelkorrel, is een veelvoorkomende aandoening aan het ooglid die wordt veroorzaakt door een verstopte talgklier. Hoewel het meestal geen ernstige medische problemen met zich meebrengt, kan het ongemak en esthetische zorgen veroorzaken. Het begrijpen van de oorzaken en risicofactoren van chalazion is cruciaal om deze aandoening te voorkomen en effectief te behandelen.

Oorzaken van chalazion

 1. Talgklierverstopping: De meest voorkomende oorzaak van chalazion is een verstopping van de talgklieren in het ooglid. Deze klieren produceren talg, een olieachtige substantie die helpt bij het smeren van het ooglid en het voorkomen van uitdroging van de ogen. Wanneer een van deze klieren verstopt raakt, kan dit leiden tot de ontwikkeling van een chalazion.
 2. Bacteriële infecties: Hoewel een chalazion meestal begint als gevolg van een talgklierverstopping, kan een secundaire bacteriële infectie de aandoening verergeren. Bacteriën kunnen de geblokkeerde talgklier binnendringen en ontstekingen veroorzaken, wat kan leiden tot de vorming van een pijnlijk chalazion.
 3. Ooglidontstekingen: Ooglidontstekingen zoals blefaritis kunnen de kans op chalazion vergroten. Ontstekingen kunnen de normale werking van de talgklieren verstoren en bijdragen aan de ontwikkeling van chalazion.

Risicofactoren voor chalazion

 1. Leeftijd: Chalazion kan op elke leeftijd voorkomen, maar het lijkt vaker voor te komen bij volwassenen dan bij kinderen. Het risico neemt toe naarmate men ouder wordt.
 2. Geslacht: Er is geen significant verschil in prevalentie tussen mannen en vrouwen, wat betekent dat beide geslachten even vatbaar zijn voor chalazion.
 3. Huidtype: Personen met een vette huid hebben mogelijk een iets verhoogd risico op het ontwikkelen van chalazion. De talgproductie is doorgaans hoger bij mensen met een vette huid.
 4. Ooglidhygiëne: Onvoldoende ooglidhygiëne, zoals het niet regelmatig reinigen van de oogleden, kan bijdragen aan de vorming van chalazion. Het verwijderen van oogmake-up voor het slapengaan is ook belangrijk.
 5. Contactlenzen: Het dragen van contactlenzen kan het risico op chalazion vergroten, vooral als lenzen niet goed worden gereinigd. De ophoping van vuil en bacteriën op de lenzen kan de ooglidklieren irriteren.
 6. Ooglidontstekingen: Aandoeningen zoals blefaritis, waarbij de ooglidranden ontstoken zijn, kunnen het risico op chalazion verhogen. Ontstekingen kunnen de normale werking van de talgklieren verstoren.
 7. Onderliggende aandoeningen: Sommige onderliggende medische aandoeningen, zoals rosacea, kunnen het risico op chalazion verhogen. Deze aandoeningen kunnen de huid rond de ogen beïnvloeden en de talgklieren verstoppen.

Erfelijkheid van chalazion

Inleiding

Chalazion, ook wel bekend als een hagelkorrel, is een veelvoorkomende aandoening aan het ooglid die wordt veroorzaakt door een verstopte talgklier. Het is een aandoening die veel vragen oproept, waaronder de rol van erfelijkheid bij het ontstaan ervan. Deze tekst onderzoekt de mogelijke invloed van erfelijkheid op het ontwikkelen van chalazion en wat dit betekent voor personen met een familiegeschiedenis van de aandoening.

Genetische factoren en chalazion

 1. Familiegeschiedenis: Er is enig bewijs dat suggereert dat er een genetische component kan zijn bij het ontstaan van chalazion. Personen met een familiegeschiedenis van de aandoening lopen mogelijk een verhoogd risico om het zelf te ontwikkelen. Dit suggereert dat er genetische factoren kunnen zijn die de gevoeligheid voor chalazion beïnvloeden.
 2. Genetische aanleg: Hoewel de exacte genetische mechanismen die betrokken zijn bij chalazion nog niet volledig zijn begrepen, wijst onderzoek naar bepaalde genetische aanlegfactoren. Deze aanleg kan de kans vergroten dat een persoon een chalazion ontwikkelt in vergelijking met anderen zonder deze aanleg.
 3. Polygenetische aandoening: Chalazion is waarschijnlijk een complexe polygenetische aandoening, wat betekent dat meerdere genen kunnen bijdragen aan de vatbaarheid ervoor. Dit maakt het moeilijker om de exacte rol van erfelijkheid te bepalen.

Risico en erfelijkheid

 1. Niet uitsluitend genetisch: Hoewel erfelijkheid een rol kan spelen bij het risico op chalazion, is deze aandoening niet uitsluitend genetisch bepaald. Omgevingsfactoren en levensstijl spelen ook een cruciale rol in het ontstaan ervan.
 2. Andere risicofactoren: Naast genetische aanleg zijn er tal van andere risicofactoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van chalazion, zoals slechte ooglidhygiëne, contactlensgebruik, huidtype en onderliggende ooglidontstekingen.

Soorten chalazion

Inleiding

Chalazion, een veelvoorkomende ooglidkwaal, is een aandoening waarbij een kleine, pijnloze zwelling ontstaat als gevolg van een verstopte talgklier in het ooglid. Deze aandoening kan vervelend zijn en kan variëren in ernst en symptomen. In deze tekst onderzoeken we de verschillende soorten chalazion, hun kenmerken en behandelingsopties.

Chalazion met interne hordeolum

 1. Kenmerken: Dit type chalazion wordt gekenmerkt door een ontsteking van de meibomklier, een klier in het ooglid die verantwoordelijk is voor de productie van talg om de traanfilm te stabiliseren. Het kan pijnlijk zijn en gaat vaak gepaard met roodheid en zwelling van het ooglid.
 2. Behandeling: De behandeling van chalazion met interne hordeolum omvat meestal warme kompressen en massages om de talgklier te ontstoppen. In sommige gevallen kan antibiotische oogzalf worden voorgeschreven.

Chalazion met externe hordeolum

 1. Kenmerken: Dit type chalazion wordt gekenmerkt door een ontsteking van de haarzakjes en wimpers aan de buitenkant van het ooglid. Het gaat vaak gepaard met een pijnlijke zwelling en soms de vorming van een abces.
 2. Behandeling: De behandeling van chalazion met externe hordeolum omvat vaak het aanbrengen van warme kompressen om de zwelling te verminderen en het afvoeren van eventuele pus. Antibiotica kunnen worden voorgeschreven als er sprake is van een infectie.

Meervoudig chalazion

 1. Kenmerken: Bij meervoudig chalazion ontstaan er gelijktijdig meerdere chalazia op verschillende plaatsen in het ooglid. Dit kan resulteren in meer uitgesproken symptomen en ongemak.
 2. Behandeling: De behandeling van meervoudig chalazion is vergelijkbaar met die van enkelvoudige chalazion. Het vereist vaak geduld en consistente toepassing van warme kompressen en massage om de chalazia te behandelen.

Chalazion bij kinderen

 1. Kenmerken: Kinderen kunnen ook chalazia ontwikkelen, en deze kunnen vergelijkbaar zijn met die bij volwassenen. Ze kunnen echter ongemakkelijk zijn voor kinderen en hun ouders.
 2. Behandeling: De behandeling van chalazion bij kinderen kan uitdagend zijn vanwege de behoefte aan medewerking van het kind. Warme kompressen en zachte massage zijn vaak de eerste benadering.

Chronisch chalazion

 1. Kenmerken: In sommige gevallen kan chalazion een chronische aandoening worden, waarbij herhaalde episoden van zwelling en ontsteking optreden.
 2. Behandeling: Chronisch chalazion kan behandeling met medicijnen of chirurgische verwijdering vereisen. De keuze van behandeling hangt af van de ernst van de aandoening en de reactie op eerdere behandelingen.

Symptomen van chalazion

Chalazion is een veelvoorkomende ooglidkwaal die optreedt als gevolg van een verstopte talgklier in het ooglid. Deze aandoening kan leiden tot verschillende symptomen die variëren in ernst en ongemak.

Zwelling van het ooglid

 1. Kenmerken: Een van de meest opvallende symptomen van chalazion is zwelling van het ooglid. Dit kan variëren van een kleine bult tot een meer uitgesproken zwelling, afhankelijk van de ernst van de aandoening.
 2. Beschrijving: De zwelling wordt meestal gevoeld als een pijnloze bult die zich ontwikkelt aan de binnenkant of buitenkant van het ooglid. Het kan leiden tot een gevoel van druk en ongemak.

Roodheid en irritatie

 1. Kenmerken: Chalazion kan gepaard gaan met roodheid en irritatie van het ooglid.
 2. Beschrijving: Het aangetaste ooglid kan er rood en ontstoken uitzien, wat kan bijdragen aan het ongemak dat de persoon ervaart.

Verlies van wimperharen

 1. Kenmerken: In sommige gevallen kunnen chalazia ervoor zorgen dat wimperharen uitvallen.
 2. Beschrijving: Het verlies van wimperharen kan zowel cosmetisch als functioneel ongemak veroorzaken, omdat wimpers een belangrijke rol spelen bij het beschermen van de ogen tegen vuil en stof.

Gevoeligheid voor licht

 1. Kenmerken: Personen met een chalazion kunnen gevoeligheid voor licht ervaren, wat bekend staat als fotofobie.
 2. Beschrijving: Fotofobie kan leiden tot ongemak wanneer het oog wordt blootgesteld aan fel licht, en patiënten kunnen neigen naar het vermijden van heldere omgevingen.

Pijn en ongemak

 1. Kenmerken: Terwijl chalazion meestal pijnloos is, kan het in sommige gevallen gepaard gaan met lichte pijn of ongemak.
 2. Beschrijving: De pijn wordt meestal beschreven als mild en treedt op als gevolg van de druk die wordt uitgeoefend door de zwelling op het ooglid.

Verminderd gezichtsvermogen

 1. Kenmerken: In zeldzame gevallen kan chalazion het gezichtsvermogen aantasten.
 2. Beschrijving: Als de zwelling groot genoeg wordt en druk uitoefent op het hoornvlies of de oogbol, kan dit leiden tot wazig zicht of vervormd zien.
Wazig beeld van een kantoorinterieur

Wazig beeld van een kantoorinterieur

Lichamelijke gevolgen van chalazion

Chalazion is een ooglidkwaal die zich manifesteert als een verstopte talgklier in het ooglid. Hoewel het meestal als een milde aandoening wordt beschouwd, kan chalazion enkele lichamelijke gevolgen hebben die de algehele gezondheid en het welzijn van een persoon kunnen beïnvloeden.

Zwelling en verandering van uiterlijk

 • Beschrijving: Het meest voor de hand liggende lichamelijke gevolg van chalazion is zwelling van het ooglid. Deze zwelling kan variëren van subtiel tot opvallend en kan leiden tot een verandering in het uiterlijk van het gezicht. Het getroffen ooglid kan er rood en gezwollen uitzien, wat zichtbaar is voor anderen.
 • Impact: De zwelling en verandering van uiterlijk kunnen het zelfvertrouwen van een persoon beïnvloeden. Sommige mensen voelen zich zelfbewust over de zwelling en proberen deze te verbergen, wat hun dagelijkse leven kan beïnvloeden.

Roodheid en irritatie

 • Beschrijving: Chalazion kan gepaard gaan met roodheid en irritatie van het ooglid, waardoor het ooglid er ontstoken uitziet en ongemak veroorzaakt.
 • Impact: Roodheid en irritatie kunnen leiden tot een constant gevoel van ongemak en een wens om het aangetaste ooglid te wrijven, wat de irritatie kan verergeren. Dit kan ook invloed hebben op de esthetiek van het oog.

Verlies van wimperharen

 • Beschrijving: In sommige gevallen kan chalazion ervoor zorgen dat wimperharen uitvallen. Dit kan cosmetisch en functioneel ongemak veroorzaken, omdat wimpers de ogen beschermen tegen vuil en stof.
 • Impact: Het verlies van wimperharen kan het oog kwetsbaarder maken voor externe invloeden, zoals stofdeeltjes en vuil, wat kan leiden tot verdere irritatie.

Verminderd gezichtsvermogen

 • Beschrijving: Hoewel zeldzaam, kan een groot chalazion-gezwel druk uitoefenen op het hoornvlies of de oogbol, waardoor het gezichtsvermogen tijdelijk wordt verminderd.
 • Impact: Verminderd gezichtsvermogen kan van invloed zijn op dagelijkse activiteiten, zoals lezen, autorijden en werken. Dit kan leiden tot frustratie en afhankelijkheid van anderen.
Autorijden, met blik op dashboard van de wagen en de weg

Autorijden, met blik op dashboard van de wagen en de weg

Pijn en oncomfortabel Gevoel

 • Beschrijving: Chalazion is meestal pijnloos, maar in sommige gevallen kan het gepaard gaan met lichte pijn of een ongemakkelijk gevoel, vooral als het ooglid wordt aangeraakt.
 • Impact: Pijn en ongemak kunnen leiden tot prikkelbaarheid en verminderde kwaliteit van leven, omdat ze het comfort van een persoon kunnen verstoren.

Psychische gevolgen van chalazion

Chalazion, een aandoening die wordt gekenmerkt door een verstopte talgklier in het ooglid, kan niet alleen lichamelijke gevolgen hebben, maar ook psychische gevolgen met zich meebrengen. Hoewel het vaak als een milde aandoening wordt beschouwd, kunnen de zichtbare symptomen van chalazion, zoals zwelling en roodheid van het ooglid, het zelfvertrouwen en de psychische gezondheid van een persoon beïnvloeden.

Zelfbeeld en zelfvertrouwen

 1. Beschrijving: Chalazion kan leiden tot zwelling en veranderingen in het uiterlijk van het ooglid. Het getroffen ooglid kan er rood en gezwollen uitzien, wat zichtbaar is voor anderen.
 2. Impact: De veranderingen in het uiterlijk kunnen het zelfbeeld en het zelfvertrouwen van een persoon aantasten. Sommige mensen voelen zich zelfbewust over de zwelling en proberen deze te verbergen, wat kan leiden tot een afname van het zelfvertrouwen.

Angst en depressie

 1. Beschrijving: De zichtbare symptomen van chalazion, zoals roodheid en zwelling, kunnen bij sommige mensen angst en een depressie veroorzaken. Ze kunnen zich zorgen maken over hoe anderen naar hen kijken en zich geïsoleerd voelen.
 2. Impact: Angst en een depressie kunnen leiden tot een verminderde kwaliteit van leven. Ze kunnen de dagelijkse activiteiten en relaties van een persoon beïnvloeden.

Sociale isolatie

 1. Beschrijving: Mensen met een chalazion kunnen zich sociaal terugtrekken omdat ze zich zelfbewust voelen over hun uiterlijk. Ze vermijden mogelijk sociale situaties of het tonen van hun gezicht.
 2. Impact: Sociale isolatie kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en isolatie. Het kan ook invloed hebben op de sociale relaties van een persoon.

Stress en emotioneel onbehagen

 1. Beschrijving: De constante zichtbare symptomen van chalazion kunnen bij sommige mensen stress en emotioneel onbehagen veroorzaken. Ze kunnen zich gefrustreerd voelen door de aanhoudende aandoening.
 2. Impact: Stress en emotioneel onbehagen kunnen de algehele gezondheid van een persoon beïnvloeden en kunnen invloed hebben op hun vermogen om met de aandoening om te gaan.

Zorg om permanente verandering

 1. Beschrijving: Mensen met een chalazion kunnen zich zorgen maken dat de veranderingen in hun uiterlijk permanent zullen zijn, zelfs nadat de aandoening is behandeld.
 2. Impact: De zorg om permanente verandering kan leiden tot langdurige psychische stress en angst.

Diagnose en (Oog)onderzoeken van chalazion

De diagnose van chalazion begint meestal met een grondige medische beoordeling en oogonderzoek. Hoewel deze aandoening vaak gemakkelijk te herkennen is vanwege de typische symptomen, zijn er verschillende diagnostische stappen die kunnen worden genomen om de aard en ernst van het chalazion te bevestigen.

Anamnese en klinisch onderzoek

 • Anamnese: De arts begint meestal met een gedetailleerde medische voorgeschiedenis. Ze zullen vragen stellen over de symptomen, de duur ervan en eventuele eerdere oogproblemen.
 • Klinisch onderzoek: Een grondig lichamelijk onderzoek van het ooglid wordt uitgevoerd. De arts zal het ooglid onderzoeken op tekenen van ontsteking, zwelling en pijn.

Oogonderzoeken

 • Spleetlamponderzoek: Dit is een veelgebruikt instrument bij oogonderzoeken. De arts kan de chalazion en de omringende weefsels nauwkeurig bekijken met behulp van een spleetlamp.
 • Gezichtsscherptemeting: De arts kan ook een onderzoek van de gezichtsscherpte uitvoeren om eventuele veranderingen in het gezichtsvermogen te beoordelen.
 • Oogdrukmeting: In sommige gevallen kan een meting van de oogdruk nodig zijn om andere oogproblemen uit te sluiten.
Oogonderzoek bij oogarts

Oogonderzoek bij oogarts

Differentiële diagnose

 • Uitsluiten van andere aandoeningen: Het is belangrijk om andere oogproblemen uit te sluiten die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken, zoals een infectie of een gerstekorrel (hordeolum).

Bevestigen van chalazion

 • Typische kenmerken: Een chalazion vertoont typische kenmerken zoals een pijnloze zwelling in het ooglid die langzaam groter wordt. Dit, samen met de medische geschiedenis en klinische bevindingen, kan voldoende zijn om de diagnose te bevestigen.
 • Biopsie (zelden): In zeldzame gevallen kan een weefselbiopsie worden uitgevoerd om de aard van de zwelling te bevestigen, maar dit is meestal niet nodig.

Behandeling

Een chalazion, dat kleine bultje op je ooglid, kan behoorlijk vervelend zijn. Het kan jeuken, pijnlijk aanvoelen en zelfs je zicht belemmeren als het groot genoeg wordt. Maar maak je geen zorgen, er zijn stappen die jij kunt nemen om het te behandelen en het ongemak te verminderen.

Warme kompressen gebruiken

De eerste stap is eenvoudig. Neem een schoon doekje, doordrenk het met warm water (niet te heet!) en leg het voorzichtig op je gesloten ooglid. Doe dit gedurende 10 tot 15 minuten, meerdere keren per dag. De warmte zal helpen om de verstopte talgklier te openen en de inhoud ervan los te maken.

Masseer je ooglid

Nadat je het warme kompres hebt gebruikt, kun je voorzichtig je ooglid masseren. Doe dit met schone handen en met lichte druk. Dit helpt om de talg in de richting van de afvoerkanalen te bewegen en kan de genezing versnellen.

Antibiotische oogzalf

Als je merkt dat het chalazion geïrriteerd of geïnfecteerd raakt, kan een arts je een antibiotische oogzalf voorschrijven. Volg de instructies van de arts nauwkeurig op.

Steroïde-injectie

Als het chalazion groot is en niet lijkt te reageren op warme kompressen of oogzalf, kan de arts overwegen om een steroïde-injectie te geven om de ontsteking te verminderen. Dit kan de zwelling helpen verminderen.

Chirurgische verwijdering

In zeldzame gevallen, wanneer het chalazion groot, pijnlijk of langdurig aanwezig is, kan een kleine chirurgische ingreep nodig zijn. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, aangezien dit meestal een eenvoudige procedure is waarbij de arts een kleine incisie maakt om de inhoud van het chalazion te verwijderen.

Je mag het chalazion nooit zelf proberen uit te knijpen of door te prikken, omdat dit infecties en complicaties kan veroorzaken. Het is het beste om altijd een oogarts te raadplegen voor de juiste diagnose en behandeling.

Het goede nieuws is dat chalazia meestal vanzelf verdwijnen, hoewel dit enkele weken tot maanden kan duren. Maar door deze eenvoudige stappen te volgen, kun jij de genezing versnellen en het ongemak minimaliseren. Onthoud dat je ogen kostbaar zijn, dus zorg goed voor ze en raadpleeg altijd een professional als je vragen of zorgen hebt over je ooggezondheid.

Prognose van chalazion

De prognose van chalazion is over het algemeen gunstig, met een hoog percentage van volledig herstel en minimale complicaties. Chalazion is doorgaans een goedaardige aandoening die goed reageert op zowel medische als chirurgische behandelingsopties.

Factoren die de prognose beïnvloeden

 1. Tijdige behandeling: Een vroege diagnose en behandeling van chalazion dragen bij aan een positieve prognose. Personen die snel medische hulp zoeken nadat ze symptomen hebben opgemerkt, hebben over het algemeen een sneller herstel.
 2. Behandelingstype: De keuze tussen medische behandeling (warmekompresstherapie, oogzalven) en chirurgische verwijdering kan van invloed zijn op de prognose. Chirurgische verwijdering kan sneller verlichting bieden, maar ook een iets langere hersteltijd met zich meebrengen.
 3. Oorzaak en ernst: Chalazion kan variëren in grootte en ernst. Kleine, niet-geïnfecteerde chalazions hebben meestal een betere prognose dan grote, geïnfecteerde gezwellen.
 4. Onderliggende Gezondheidstoestand: Personen met onderliggende aandoeningen zoals diabetes of immuunstoornissen kunnen een langzamer herstelproces ervaren.

Behandelingsopties en prognose

 1. Medische behandeling: Warmekompresstherapie en oogzalven kunnen effectief zijn bij kleine chalazions. De meeste patiënten ervaren verlichting binnen enkele weken tot maanden. Het risico op terugkerende chalazions is echter iets hoger bij medische behandeling.
 2. Chirurgische Verwijdering: Chirurgische verwijdering (incisie en drainage) biedt vaak snel verlichting en heeft doorgaans een hoge genezingskans. De meeste patiënten herstellen volledig binnen enkele weken.
 3. Follow-up: Het opvolgen van de aanbevelingen van de arts voor nazorg, zoals het gebruik van voorgeschreven medicijnen en het vermijden van wrijven in de ogen, is cruciaal voor een positieve prognose.

Complicaties en terugkeer

 1. Complicaties: Ernstige complicaties zijn zeldzaam bij chalazion. Mogelijke complicaties zijn littekenvorming, infectie of een blijvende cyste.
 2. Recidief (terugkeer): Bij sommige personen kan chalazion terugkeren, vooral als de onderliggende oorzaak niet is aangepakt. Herhaalde chalazions kunnen dezelfde of andere behandelingen vereisen.

Preventie van chalazion

Chalazion is een veelvoorkomende ooglidafwijking, maar gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om het risico op het ontwikkelen van deze aandoening te verminderen. Preventieve maatregelen richten zich op het handhaven van een goede ooglidhygiëne en het vermijden van factoren die chalazion kunnen uitlokken.

Ooglidhygiëne

 1. Dagelijkse reiniging: Het is belangrijk om je oogleden dagelijks te reinigen, vooral als je gevoelig bent voor ooglidproblemen. Gebruik een milde ooglidreiniger en een schoon wattenstaafje om voorzichtig de basis van je wimpers schoon te maken.
 2. Verwijder oogmake-up: Zorg ervoor dat je ‘s nachts al je oogmake-up verwijdert. Oogmake-up kan de poriën rond je ogen verstoppen, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van chalazion.
 3. Gebruik geen vervallen cosmetica: Controleer regelmatig de vervaldatum van je oogcosmetica en vervang ze indien nodig. Verlopen producten kunnen bacteriën bevatten die ooginfecties kunnen veroorzaken.
 4. Handen wassen: Was je handen grondig voordat je je ogen aanraakt. Vuile handen kunnen bacteriën overbrengen naar je oogleden.

Contactlenzen

 1. Hygiëne bij contactlenzen: Als je contactlenzen draagt, zorg dan voor een strikte hygiëne bij het inbrengen, verwijderen en reinigen ervan. Volg de instructies van je oogarts nauwkeurig op.
 2. Gebruik hoogwaardige lenzen: Kies voor kwaliteitsvolle contactlenzen die passen bij je ooggezondheid en levensstijl. Goedkope of ongeschikte lenzen kunnen oogirritatie veroorzaken.

Algemene gezondheid

 1. Dieet en voeding: Een gezond dieet met voldoende vitamines en antioxidanten kan bijdragen aan de algemene gezondheid van je ogen. Overleg met een arts over voedingssupplementen als je denkt dat je dieet tekortschiet.
 2. Vermijd roken: Roken kan de ooggezondheid negatief beïnvloeden. Als je rookt, overweeg dan om te stoppen.
Roken: Sigarettenpeuken op de grond

Roken: Sigarettenpeuken op de grond

Bescherming tegen stof en irritatie

 1. Draag beschermende brillen: Als je in een omgeving werkt waarin je wordt blootgesteld aan stof, chemicaliën of andere irriterende stoffen, draag dan beschermende brillen om je ogen te beschermen.
 2. Oogdruppels: Gebruik zo nodig oogdruppels om je ogen te hydrateren en irritatie te verminderen. Raadpleeg je arts voor geschikte druppels.

Behandeling van ooginfecties

 1. Behandel ooginfecties direct: Als je symptomen van een ooginfectie opmerkt, zoals roodheid, zwelling, pijn of afscheiding, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Onbehandelde ooginfecties kunnen leiden tot de ontwikkeling van chalazion.
Deel dit:
Advertenties

 1. Onbegrip over vermoeidheid bij blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:54
 2. Blind of slechtziend: Hand- en polsproblemen tijdens het stoklopen04-04-2024 12:04:21
 3. Omgaan met menstruatie als je een visuele beperking hebt31-03-2024 07:03:13
 4. Misselijkheid bij blinden en slechtzienden27-03-2024 03:03:09
 5. Korstjes op de oogleden27-03-2024 03:03:38
 6. Endoftalmitis (ontsteking van binnenste van oog)27-03-2024 03:03:14
 7. Dacryocystitis (ontsteking van traanzak)27-03-2024 03:03:41
 8. Iritis27-03-2024 03:03:09
 9. Iridocyclitis (uveitis anterior)26-03-2024 06:03:43
 10. Droge lucht en oogproblemen23-03-2024 05:03:09
 11. Verhoogde alertheid bij blinden en slechtzienden21-03-2024 07:03:19
 12. Aanpassingsstoornissen bij personen met een visuele handicap16-03-2024 08:03:41
 13. Vitaminen en ooggezondheid13-03-2024 07:03:10
 14. Oogproblemen bij het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)12-03-2024 12:03:22
 15. Tranende / Waterige ogen08-03-2024 08:03:44
 16. Oogafscheiding07-03-2024 06:03:38
 17. Oogallergie06-03-2024 04:03:47
 18. Gezwollen ogen en oogleden05-03-2024 08:03:08
 19. Brandende ogen04-03-2024 06:03:39
 20. Oogwrijven28-02-2024 03:02:01
 21. Rode ogen27-02-2024 07:02:01
 22. Acupunctuur voor de ogen26-02-2024 04:02:00
 23. Slechtziend: Tips bij plotselinge misselijkheid door fel licht24-02-2024 05:02:38
 24. Problemen met het zien van details24-02-2024 01:02:17
 25. Ectropion (onderste ooglid draait naar buiten)20-02-2024 01:02:26
 26. Waarom mag je niet met je ogen in de zon kijken?20-02-2024 08:02:50
 27. Jeukende ogen19-02-2024 02:02:04
 28. Visuele cortex in hersenen: Verwerken van visuele informatie19-02-2024 02:02:12
 29. Oogproblemen bij Multiple Sclerose (MS)19-02-2024 06:02:50
 30. Wisselend zicht bij slechtzienden19-02-2024 05:02:16
 31. Kunnen blinden en slechtzienden lijden aan reisziekte?09-01-2024 07:01:22
 32. Kunnen blinden en slechtzienden ook claustrofobie hebben?14-12-2023 07:12:22
 33. Posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij blinden en slechtzienden09-12-2023 03:12:00
 34. Automutilatie (zelfverwonding) bij blinden en slechtzienden09-12-2023 02:12:54
 35. Vervormd zien (metamorfopsie)19-11-2023 07:11:22
 36. Maculagat18-11-2023 04:11:07
 37. Iris (regenboogvlies): Aandoeningen en problemen13-11-2023 06:11:03
 38. Oogzenuw (opticus nervus): Aandoeningen en problemen11-11-2023 04:11:00
 39. Oogbindvlies (conjunctiva): Aandoeningen en problemen11-11-2023 02:11:17
 40. Ooglid / Oogleden: Aandoeningen en problemen11-11-2023 01:11:24
 41. Netvlies (retina): Aandoeningen en problemen11-11-2023 08:11:22
 42. Wetenschappelijke onderzoeken die blinden weer willen doen zien06-11-2023 07:11:28
 43. Foropter: Instrument voor oogonderzoeken en bepalen van oogcorrectie04-11-2023 05:11:50
 44. Pterygium04-11-2023 03:11:56
 45. Pinguecula04-11-2023 03:11:33
 46. Trachoom04-11-2023 03:11:05
 47. Premature retinopathie04-11-2023 03:11:22
 48. Trichiasis04-11-2023 03:11:44
 49. Subconjunctivale bloeding04-11-2023 03:11:02
 50. Hoornvlieslittekens04-11-2023 03:11:11
 51. Scleritis04-11-2023 03:11:46
 52. Oogziekte van Graves04-11-2023 03:11:21
 53. De invloed van hydratatie op de ooggezondheid03-11-2023 03:11:38
 54. Oogontsteking02-11-2023 02:11:48
 55. Oogzenuwontsteking02-11-2023 02:11:32
 56. Oogkasontsteking (orbitale cellulitis)02-11-2023 01:11:01
 57. Nachtblindheid01-11-2023 01:11:32
 58. Hormonale veranderingen en oogproblemen01-11-2023 12:11:06
 59. Oogirritatie01-11-2023 07:11:00
 60. Ooginfarct01-11-2023 07:11:35
 61. Oftalmoplegie (verzwakte of verlamde oogspieren)01-11-2023 07:11:51
 62. Oculaire toxoplasmose01-11-2023 07:11:44
 63. Meibomitis29-10-2023 08:10:19
 64. Hoornvlies: Aandoeningen en problemen met de cornea29-10-2023 03:10:09
 65. Ziekte van Coats29-10-2023 02:10:31
 66. Lagoftalmie (niet kunnen knipperen of ogen niet volledig kunnen sluiten)29-10-2023 02:10:45
 67. Macula-oedeem29-10-2023 02:10:30
 68. Maculapucker29-10-2023 02:10:20
 69. Kleurenblindheid29-10-2023 02:10:30
 70. Keratitis (hoornvliesontsteking)27-10-2023 01:10:02
 71. Coördinatieproblemen bij blinden en slechtzienden26-10-2023 02:10:47
 72. Duizeligheid bij blinden en slechtzienden26-10-2023 07:10:21
 73. Hypertensieve retinopathie25-10-2023 05:10:59
 74. Herpes in het oog (oculaire herpes, oogherpes)25-10-2023 05:10:43
 75. Gordelroos in het oog25-10-2023 05:10:07
 76. Hoornvlieszweer25-10-2023 05:10:14
 77. Hoornvliestroebelingen25-10-2023 05:10:27
 78. Paniekaanvallen bij blinden en slechtzienden25-10-2023 05:10:15
 79. Ziekenhuisinfecties die de ogen kunnen aantasten24-10-2023 11:10:48
 80. Invloed van airconditioning op de ooggezondheid24-10-2023 11:10:57
 81. Hart- en vaataandoeningen bij blinden en slechtzienden24-10-2023 05:10:17
 82. Fluoresceïnekleuring van het oog: Diagnostische hulpmiddel voor oogaandoeningen24-10-2023 05:10:22
 83. Ooginfecties23-10-2023 05:10:46
 84. Eenzaamheid bij blinden en slechtzienden23-10-2023 03:10:04
 85. Hordeolum (strontje): Ooginfectie23-10-2023 07:10:57
 86. Hoornvliesletsels23-10-2023 07:10:30
 87. Usher-syndroom23-10-2023 07:10:04
 88. Hemianopsie: Verlies van gezichtsveld in één of beide ogen23-10-2023 07:10:14
 89. Invloed van melatonine op blinden21-10-2023 01:10:58
 90. Leber Congenitale Amaurose21-10-2023 11:10:18
 91. Sneeuwblindheid21-10-2023 11:10:37
 92. Retinoblastoom (netvlieskanker)21-10-2023 11:10:23
 93. Oogkanker21-10-2023 11:10:08
 94. Halo’s en lichtverblinding21-10-2023 11:10:36
 95. Hoornvliesdystrofie21-10-2023 11:10:59
 96. Hand- en polsklachten bij blinden en slechtzienden20-10-2023 03:10:08
 97. Keratoconus (kegelvormig en dunner hoornvlies)20-10-2023 11:10:46
 98. Scotomen (blinde vlekken in gezichtsveld)20-10-2023 11:10:27
 99. Ptosis (ptose): Afhangend ooglid20-10-2023 11:10:25
 100. Visual snow syndrome20-10-2023 11:10:57
 101. Uveïtis20-10-2023 11:10:13
 102. Lichttherapie bij blinden als behandeling voor melatoninetekort19-10-2023 05:10:29
 103. Scleralenzen: Behandeling van verschillende oogproblemen19-10-2023 04:10:22
 104. Scheelzien (strabisme, strabismus)19-10-2023 07:10:52
 105. Vaak voorkomende oogproblemen en oogziekten bij kinderen19-10-2023 06:10:44
 106. Leber Erfelijke Optische Neuropathie (LHON)18-10-2023 11:10:30
 107. Verziendheid (hypermetropie)18-10-2023 07:10:02
 108. Droge ogen17-10-2023 05:10:51
 109. Kunsttranen17-10-2023 04:10:05
 110. Schouderpijn en schouderklachten bij blinden en slechtzienden16-10-2023 10:10:08
 111. Rugpijn en rugklachten bij blinden en slechtzienden16-10-2023 07:10:02
 112. Nystagmus (onwillekeurige, ritmische oogbewegingen)16-10-2023 06:10:24
 113. Binoculair onderzoek: Onderzoek van samenwerking tussen de ogen14-10-2023 06:10:22
 114. MRI-scan van de ogen: Gedetailleerde beelden van ogen en omliggende structuren14-10-2023 06:10:46
 115. Lichtgevoeligheidstest: Onderzoeken van oogreacties op licht14-10-2023 06:10:06
 116. Biopsie van het oog: Weefsel uit oog verwijderen en onderzoeken14-10-2023 06:10:56
 117. Traanfilmonderzoek13-10-2023 06:10:57
 118. Spleetlamponderzoek (biomicroscopie)13-10-2023 06:10:03
 119. Refractie-onderzoek (oogmeting)13-10-2023 05:10:32
 120. Pupilverwijding (pupildilatatie): Pupil vergroten (meestal via oogdruppels)13-10-2023 05:10:18
 121. Pachymetrie van het hoornvlies: Dikte van hoornvlies meten13-10-2023 05:10:22
 122. Oogspierfunctietest: Bewegingen van oogspieren beoordelen13-10-2023 05:10:33
 123. Oogdrukmeting (tonometrie)13-10-2023 05:10:33
 124. Oogechografie: Gedetailleerde blik op de oogstructuren13-10-2023 05:10:44
 125. Oftalmoscopie (fundoscopie): Diepgaand onderzoek van het oog13-10-2023 05:10:47
 126. OCT-angiografie: Beeldvorming van oogbloedvaten zonder kleurstoffen13-10-2023 05:10:10
 127. Netvliesonderzoek: Afwijkingen of problemen in netvlies opsporen13-10-2023 05:10:02
 128. Kleurentest: Beoordeling van kleurenzicht13-10-2023 04:10:08
 129. Gonioscopie: Beoordeling van de ooghoek13-10-2023 04:10:16
 130. Fundusfotografie: Gedetailleerde beelden van achterste deel van het oog13-10-2023 04:10:50
 131. Fluoresceïne-angiografie: Onderzoek van netvliesbloedvaten met kleurstof13-10-2023 04:10:33
 132. Elektrofysiologische oogonderzoeken: Elektrische evaluatie van de gezondheid van het oog13-10-2023 04:10:44
 133. CT-scan van de ogen en oogkas: Gedetailleerde beeldvorming13-10-2023 03:10:58
 134. Corneatopografie: Gedetailleerde meting van het hoornvlies13-10-2023 03:10:53
 135. Contrastgevoeligheidstest: Oogonderzoek om contrastvermogen te onderzoeken13-10-2023 03:10:33
 136. Biometrie: Oogonderzoek om nauwkeurige oogmetingen te krijgen13-10-2023 03:10:08
 137. Oogzalven: Soorten, gebruik, tips en hulpmiddelen13-10-2023 06:10:58
 138. Netvliesloslating09-10-2023 01:10:45
 139. Onzekerheid bij blinden en slechtzienden08-10-2023 01:10:17
 140. Abnormale hoofdpositie bij oogproblemen08-10-2023 01:10:21
 141. Spierstijfheid, spierpijn en spierspanning bij blinden en slechtzienden08-10-2023 12:10:57
 142. Nekpijn bij blinden en slechtzienden08-10-2023 12:10:36
 143. Burn-out bij blinden en slechtzienden08-10-2023 07:10:34
 144. Ziekte van Stargardt (juveniele maculadegeneratie)07-10-2023 01:10:25
 145. Glasvochtbloeding07-10-2023 11:10:22
 146. Fotopsie: (Licht)flitsen of flikkeringen in gezichtsveld zien07-10-2023 06:10:46
 147. Floaters (mouches volantes): Zwevende deeltjes in gezichtsveld07-10-2023 05:10:04
 148. Psychische oorzaken van tijdelijke of permanente slechtziendheid en blindheid05-10-2023 05:10:55
 149. Pupilgrootte: Miosis (abnormaal vernauwde pupillen) en mydriasis (abnormaal verwijde pupillen)05-10-2023 06:10:56
 150. Retinitis pigmentosa (RP)04-10-2023 04:10:18
 151. Vragen stellen aan je oogarts04-10-2023 01:10:21
 152. Zeer slechtziend en naar de oogarts blijven gaan04-10-2023 12:10:50
 153. Gezichtsveld en gezichtsveldonderzoek03-10-2023 04:10:30
 154. Gevoelens van verlies bij blinden en slechtzienden02-10-2023 05:10:25
 155. Mentale impact van ernstige oogproblemen bij blinden en slechtzienden02-10-2023 02:10:33
 156. Hoofdpijn bij blinden en slechtzienden02-10-2023 05:10:58
 157. Exoftalmie (proptosis) (abnormaal uitpuilende ogen)30-09-2023 02:09:01
 158. Episcleritis30-09-2023 02:09:22
 159. Entropion (onderste ooglid draait naar binnen)30-09-2023 02:09:29
 160. Diplopie (dubbelzien)30-09-2023 02:09:56
 161. Dacryostenose30-09-2023 02:09:24
 162. Visuele hallucinaties30-09-2023 10:09:48
 163. Drugsverslaving en medicatiemisbruik: Effecten op de ogen en ooggezondheid30-09-2023 07:09:24
 164. De invloed van het gebruik van medicatie op de ogen en ooggezondheid30-09-2023 06:09:31
 165. Body Integrity Identity Disorder (BIID): Verlangen om blind te zijn29-09-2023 01:09:30
 166. Omgaan met (constante) veranderende en/of bevende beelden in gezichtsvermogen29-09-2023 11:09:46
 167. Kunnen blinden en slechtzienden hoogtevrees hebben?29-09-2023 07:09:20
 168. Weer (iets) kunnen zien na tijdelijk of permanent blind of slechtziend te zijn geweest29-09-2023 07:09:14
 169. Cytomegalovirus (CMV) retinitis28-09-2023 04:09:49
 170. Convergentie-insufficiëntie28-09-2023 04:09:41
 171. Conjunctivitis (oogbindvliesontsteking)28-09-2023 04:09:14
 172. Computer Vision Syndrome28-09-2023 04:09:01
 173. Coloboom28-09-2023 04:09:55
 174. Chalazion (gerstekorrel aan ooglid)28-09-2023 04:09:25
 175. Cerebrale Visuele Inperking (CVI)28-09-2023 04:09:04
 176. Centrale sereuze retinopathie28-09-2023 04:09:08
 177. Cat Eye Syndroom28-09-2023 04:09:30
 178. ADOA (autosomale dominante optische atrofie)28-09-2023 04:09:50
 179. Bradyopsie28-09-2023 04:09:00
 180. Blefarospasme (overmatig oogknipperen)28-09-2023 04:09:28
 181. Blefaritis28-09-2023 04:09:49
 182. Birdshot Chorioretinopathie28-09-2023 04:09:19
 183. Bijziendheid (myopie)28-09-2023 04:09:46
 184. Astigmatisme28-09-2023 04:09:18
 185. Vermoeide ogen (oogvermoeidheid)28-09-2023 04:09:47
 186. Anoftalmie28-09-2023 04:09:15
 187. Anisocorie28-09-2023 04:09:45
 188. Aniridie28-09-2023 04:09:43
 189. Geen dieptezicht hebben27-09-2023 07:09:19
 190. De impact van luchtvervuiling op de ogen en ooggezondheid26-09-2023 07:09:31
 191. De impact van UV-blootstelling op de ogen26-09-2023 06:09:55
 192. Mineralen en ooggezondheid24-09-2023 03:09:18
 193. Voedingsvezels en ooggezondheid24-09-2023 01:09:24
 194. Antioxidantrijke voedingsmiddelen en ooggezondheid24-09-2023 01:09:48
 195. Bessen en ooggezondheid24-09-2023 01:09:50
 196. Luteïne en zeaxanthine voor ooggezondheid24-09-2023 01:09:18
 197. Zink en ooggezondheid24-09-2023 01:09:53
 198. Omega-3 vetzuren en ooggezondheid24-09-2023 01:09:04
 199. De invloed van cafeïne op de ogen en ooggezondheid24-09-2023 12:09:01
 200. De invloed van chocolade op de ogen en ooggezondheid24-09-2023 12:09:21

Laatst bijgewerkt op 1 april 2024 – 16:41