Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden

Kleur en contrast spelen een essentiële rol bij het verbeteren van de toegankelijkheid en dan vooral voor slechtziende personen. Slimme kleurkeuzes en sterke contrasten kunnen helpen om meer onafhankelijkheid en veiligheid te ervaren. Door bewust om te gaan met kleur en contrast in de leefomgeving, is het mogelijk om de toegankelijkheid te verbeteren en meer comfort te ervaren in het dagelijks leven.

Inhoudsopgave

Kleur: Het belang van zichtbaarheid

Kleurperceptie

Iedereen is uniek, en dat geldt ook voor slechtziende personen. Zij ervaren namelijk ervaren verschillende niveaus van kleurperceptie. Toch kunnen kleuren nog steeds een krachtig hulpmiddel zijn om het dagelijks leven te verbeteren.

Kleurencirkel

Kleurencirkel

Handige kleurprincipes

Als je je huis wilt beoordelen met toegankelijkheid in gedachten, houd dan rekening met de volgende kleurprincipes:

 1. Heldere kleuren: Over het algemeen zijn heldere kleuren, zoals rood, oranje en geel, het gemakkelijkst te zien vanwege hun vermogen om licht te reflecteren.
 2. Effen, heldere kleuren: Effen en heldere kleuren zijn meestal beter zichtbaar dan pasteltinten.
 3. Verlichting: Onthoud dat de perceptie van kleur kan variëren met verlichting. Zwak licht kan sommige kleuren ‘uitwassen’, terwijl helder licht andere kan versterken.
 4. Uitdagende kleurencombinaties: Sommige kleurencombinaties kunnen moeilijker te onderscheiden zijn voor mensen met een verminderd gezichtsermogen, zoals marineblauw, bruin en zwart, of blauw, groen en paars, en roze, geel en lichtgroen.

Kleur voor veiligheid

Kleur kan ook belangrijke veiligheidssignalen bieden in de leefomgeving:

 • Zichtbare trappen: Maak trappen zichtbaar met witte tape op een donkere achtergrond en gebruik contrasterende relingen.
 • Aanduiding voor verandering: Gebruik kleur als een aanduiding voor verandering in oppervlakken of niveaus, zoals hellingen of trappen.
 • Waarschuwingskleuren: Kleur kan dienen als waarschuwingssignalen voor mogelijke gevaren, zoals deuren of kasten die op een kier staan.
 • Kleurcodering: Gebruik kleur om brieven, documenten, rekeningen en andere administratieve- en financiële zaken te coderen.

Praktische aanpassingen met kleur

Hier zijn enkele praktische aanpassingen die een huis toegankelijker kunnen maken:

 • Fluorescerende kleuren: Gebruik post-it-notities in fluorescerende kleuren, felgekleurde stickers of markeringen bij het organiseren of coderen van spullen
 • Contrasterende tape: Markeer kasten en de randen van deuren met felgekleurde fluorescerende tape om ze gemakkelijker te detecteren.
 • Markering voor specifieke plaatsen: Markeer specifieke plaatsen, zoals stoelen, tafels, of werkruimtes, met heldere kleuren om ze gemakkelijker te vinden.
 • Contrast voor stoelen: Leg een handdoek of deken in een contrasterende kleur over de rugleuning van je favoriete stoel.

Vergeet niet dat de juiste kleurkeuzes jouw leefomgeving niet alleen toegankelijker maken, maar ook veiliger en comfortabeler.

Contrast: Het vergroten van zichtbaarheid

Gevoeligheid voor contrast

Contrastgevoeligheid verwijst naar het vermogen om verschillen tussen lichte en donkere gebieden waar te nemen. Door het contrast tussen een object en de achtergrond te vergroten, wordt het object doorgaans beter zichtbaar, meestal ook voor mensen die slecht kunnen zien.

Praktische contrastprincipes

Houd best rekening met de volgende contrastprincipes:

 1. Wit en felgeel tegen zwart: Objecten of tekst in wit of felgeel tegen een zwarte achtergrond bieden doorgaans het meeste contrast.
 2. Effen achtergronden: Gebruik effen kleuren als achtergrond om objecten op te laten vallen. Vermijd patronen, prints, of strepen.
 3. Lichte objecten op donkere achtergronden: Plaats lichte objecten tegen donkere achtergronden. Een wit vel papier is bijvoorbeeld beter zichtbaar tegen een donkerbruine bureau.
 4. Vermijd doorzichtig glaswerk: Vermijd het gebruik van helder glaswerk, omdat dit meestal moeilijker te zien is.
 5. Donkere objecten op lichtere achtergronden: Plaats donkere objecten tegen lichtere achtergronden. Een donkere stoel steekt bijvoorbeeld beter af tegen witte of crèmekleurige muren.

Algemene contrastaanpassingen

Hier volgen enkele praktische aanpassingen met contrast om het huis toegankelijker te maken:

Contrasterende verf

Schilder deuren, deurknoppen en deurlijsten in heldere kleuren om hun zichtbaarheid te vergroten.

Contrasterende plinten

Schilder plinten in een effen kleur die contrasteert met muren en vloerbedekking.

Effen vloerbedekking

Gebruik effen, niet-gepatroniseerde vloerbedekkingen, zoals tapijt, tegels, of linoleum, om de grens tussen muur en vloer te benadrukken.

Verlichting

Overal in huis is goede verlichting van cruciaal belang. Zorg voor voldoende helderheid en vermijd schaduwrijke gebieden.

Tactiele markeringen

Gebruik eventueel tactiele markeringen, zoals labels met braille of reliëfmarkeringen, om objecten en ruimtes te herkennen.

Schakelaars

Lichtschakelaars en stopcontacten kunnen worden gemarkeerd met contrasterende kleuren of tactiele markeringen, zodat ze contrasteren met muren, vloeren en plinten. Verlichte schakelaars kunnen ook voor goed contrast zorgen in een donkere kamer.

Keuken

Bij het inrichten van uw keuken en eetruimte, zijn er verschillende eenvoudige aanpassingen die u kunt maken om de zichtbaarheid van voedsel en servies te vergroten voor mensen met slechtziendheid:

Donkeromrande borden op wit tafelblad

Bij het opdienen van maaltijden, kan je donkeromrande borden gebruiken op een wit tafelblad of placemat. Dit subtiele contrast maakt het voedsel beter zichtbaar, waardoor het gemakkelijker wordt om te zien en te genieten van de maaltijd.

Gekleurde drinkbekers voor water

Vervang heldere drinkglazen door gekleurde kopjes voor water. De kleuren van de bekers creëren een duidelijk contrast met de omgeving en vergemakkelijken het lokaliseren en gebruiken van drankjes.

Witte mokken voor koffie

Specifiek voor koffieliefhebbers: kies voor witte mokken. Het contrast tussen de donkere koffie en de witte mok maakt het gemakkelijker om het niveau van je drankje te beoordelen, waardoor overlopen wordt voorkomen.

Verschillende gekleurde snijplanken

In de keuken kan je  verschillende gekleurde snijplanken gebruiken voor verschillende soorten voedsel. Overweeg bijvoorbeeld een donkergekleurde snijplank te gebruiken voor lichte voedingsmiddelen zoals uien en aardappelen, en een witte snijplank voor donker voedsel zoals bladgroenten. Deze aanpak verbetert de zichtbaarheid van de ingrediënten en helpt bij het voorkomen van verwarring tijdens het bereiden van maaltijden.

Lichteffecten voor contrastversterking

Gebruik eventueel extra verlichting boven je eettafel of aanrecht om het contrast tussen voedsel, servies en de achtergrond te vergroten. Goed geplaatste verlichting kan schaduwen verminderen en het algemene zicht verbeteren.

Badkamer

In de badkamer kan je felgekleurde handdoeken en matten gebruiken die contrasteren met de kleuren van het aanrecht, de wandtegels en de vloer. Dit maakt het navigeren en gebruiken van de badkamer een stuk eenvoudiger.

Het inrichten van de badkamer met contrastrijk materiaal kan een aanzienlijk verschil maken voor mensen met slechtziendheid. Hier zijn enkele handige tips om de badkamer toegankelijker te maken:

Felgekleurde handdoeken en matten

Gebruik felgekleurde handdoeken en matten in de badkamer die contrasteren met de kleuren van het aanrecht, de wandtegels en de vloer. Deze eenvoudige stap maakt het navigeren en gebruiken van de badkamer een stuk eenvoudiger. Door kleurcontrasten te creëren tussen de badkameraccessoires en de achtergrond, kunnen slechtziende mensen de locatie van handdoeken, matten en andere benodigdheden gemakkelijker herkennen.

Markering van belangrijke spullen

Markeer eventueel belangrijke spullen in de badkamer met contrasterende kleuren. Je kan bijvoorbeeld de doucheknop, de kraan van de wastafel, of de handgrepen van de kasten accentueren met heldere, contrasterende kleuren of tape. Hierdoor kunnen deze essentiële elementen snel worden onderscheiden en gebruikt.

Textuur en tactiele markeringen

Naast kleurcontrast kunt u tactiele markeringen toevoegen aan bepaalde badkamerelementen. Denk aan reliëfmarkeringen of textuurstickers op doucheknoppen, watertemperatuurregelaars, en andere belangrijke bedieningselementen. Deze tactiele aanwijzingen kunnen helpen bij het vinden en bedienen van deze items zonder te hoeven kijken.

Voldoende verlichting

Goede verlichting in de badkamer is essentieel voor slechtzienden. Zorg voor voldoende helderheid in de ruimte en over de spiegel, de wastafel en het toilet. Schaduwen kunnen de zichtbaarheid verminderen, dus vermijd donkere hoeken.

Vloermaterialen

Bij het kiezen van vloermaterialen voor de badkamer, kan je tegels of vloerbedekking gebruiken met een duidelijk en contrasterend patroon ten opzichte van de wanden. Dit helpt bij het waarnemen van drempels en de contouren van de vloer, wat het bewegen in de badkamer veiliger maakt.

Antislipmaatregelen

Veiligheid in de badkamer is van het grootste belang. Installeer antislipmatten in de douche of badkuip en op de vloer van de badkamer om uitglijden te voorkomen. Kies voor matten met contrasterende kleuren om ze duidelijker te maken.

Antislipmat in bad

Antislipmat in bad

Slaapkamer

Beddengoed

Gebruik beddengoed en kussenslopen met contrasterende kleuren ten opzichte van het bedframe en de muur. Dit maakt het gemakkelijker om het bed op te maken en te vinden.

Kast

Gebruik contrasterende kleuren voor de kastdeuren, laden en handgrepen. Gebruik eventueel tactiele markeringen of labels om kledingstukken te herkennen.

Woonkamer

Meubels

Kies meubels die contrasteren met de vloer en muren, zodat ze gemakkelijker te detecteren zijn. Gebruik bijvoorbeeld lichte meubels op een donkere vloer of vice versa.

Afstandsbedieningen

Markeer de knoppen op afstandsbedieningen met contrasterende kleuren of tactiele markeringen.

Gangen en trappen

Trappen

Gebruik contrastrijke markeringen op de randen van trappen, zowel in huis als buitenshuis. Dit helpt om valpartijen te voorkomen.

Leuningen

Schilder of markeer leuningen in een opvallende kleur voor een betere zichtbaarheid en veiligheid.

Kantoor en werkruimte thuis

Als je een thuiskantoor hebt, zorg dan voor een bureau met een contrasterend bureaublad en gebruik contrasterende kleuren voor benodigdheden zoals pennen, markeerstiften en notitieblokken.

Buitenruimten

Tuinpaden

Markeer tuinpaden met contrasterende stenen of materialen om ze gemakkelijker begaanbaar te maken.

Brievenbus

Zorg ervoor dat de brievenbus in een opvallende kleur is geschilderd of gemarkeerd om de locatie ervan aan te geven.

Belang van contrast en kleur bij schermgebruik voor slechtzienden

Slechtziendheid kan het gebruik van digitale apparaten en computers bemoeilijken, maar er zijn verschillende technieken en aanpassingen die kunnen helpen de toegankelijkheid te vergroten. Een van de essentiële aspecten om rekening mee te houden bij het optimaliseren van de digitale ervaring voor slechtzienden is contrast en kleurgebruik.

Waarom contrast en kleur belangrijk zijn

Verbeterde leesbaarheid

Een goed contrast tussen tekst en achtergrond is cruciaal om tekst gemakkelijk leesbaar te maken voor slechtziende personen. Het gebruik van contrasterende kleuren vergroot de zichtbaarheid van de tekst en vermindert vermoeidheid (van de ogen).

Vermoeidheid: Vermoeide vrouw achter laptop

Vermoeidheid: Een goed beeldschermcontrast vermindert vermoeidheid (aan de ogen)

Navigatie vereenvoudigen

Kleurcontrast kan helpen bij het scheiden van verschillende delen van een scherm, zoals knoppen, menu’s en tekstvakken. Dit vergemakkelijkt de navigatie en interactie met digitale inhoud.

Vermindering van fouten

Duidelijke kleuraanduidingen voor statussen, waarschuwingen of foutmeldingen verminderen de kans op het maken van fouten tijdens het gebruik van apps of websites.

Verbetert de algemene gebruikerservaring

Een goede kleurkeuze en contrastverbeteringen dragen bij aan een positieve gebruikerservaring voor slechtzienden, waardoor ze digitale platforms effectiever kunnen gebruiken.

Praktische tips voor verbeterd contrast en kleurgebruik

Gebruik donkere tekst op een lichte achtergrond

Kies voor zwarte of donkere tekst op een witte of lichte achtergrond. Dit zorgt voor het hoogst mogelijke contrast en maakt tekst gemakkelijker leesbaar.

Vermijd te veel kleuren

Beperk het gebruik van kleuren tot een minimum en zorg ervoor dat kleuren een duidelijk doel dienen. Overmatig gebruik van kleuren kan verwarrend zijn.

Gebruik vetgedrukte tekst

Vetgedrukte tekst kan helpen om belangrijke informatie te benadrukken. Gebruik deze functie echter spaarzaam om verwarring te voorkomen.

Onderstreep koppelingen (links)

Koppelingsonderstrepingen kunnen de herkenbaarheid van klikbare links vergroten. Zorg ervoor dat de onderstrepingen duidelijk en consistent zijn.

Pas de tekstgrootte aan

Bied de mogelijkheid om de tekstgrootte aan te passen. Slechtziende gebruikers kunnen zo de tekst naar een voor hen comfortabel niveau vergroten.

Contrasterende knoppen en pictogrammen

Zorg ervoor dat knoppen en pictogrammen een voldoende contrast hebben ten opzichte van hun achtergrond, zodat ze gemakkelijk te onderscheiden zijn.

Toegankelijkheidsinstellingen

Moedig gebruikers aan om toegankelijkheidsinstellingen op hun apparaten aan te passen (het kleurgebruik, de tekstgrootte en andere aspecten van het scherm), zodat dit aangepast is aan de persoonljke voorkeuren en wensen.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 2. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 3. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 4. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 5. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 6. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 7. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 8. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 9. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 10. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 11. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 12. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 13. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 14. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 15. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 16. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 17. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 18. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 19. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 20. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 21. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 22. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 23. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 24. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 25. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 26. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 27. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 28. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 29. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 30. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 31. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 32. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 33. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 34. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 35. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 36. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 37. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 38. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 39. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 40. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 41. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 42. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 43. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 44. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 45. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 46. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 47. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 48. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 49. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 50. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 51. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 52. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 53. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 54. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 55. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 56. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 57. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 58. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 59. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 60. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 61. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 62. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 63. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 64. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 65. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 66. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 67. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 68. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 69. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 70. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 71. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 72. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 73. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 74. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 75. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 76. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 77. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 78. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 79. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 80. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 81. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 82. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 83. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 84. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 85. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 86. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 87. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 88. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 89. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 90. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 91. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 92. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 93. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 94. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 95. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 96. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 97. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 98. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 99. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 100. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 101. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 102. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 103. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 104. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 105. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 106. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 107. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 108. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 109. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 110. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 111. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 112. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 113. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 114. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 115. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 116. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 117. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 118. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 119. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 120. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 121. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 122. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 123. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 124. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 125. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 126. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 127. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 128. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 129. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 130. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 131. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 132. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 133. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 134. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 135. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 136. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 137. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 138. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 139. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 140. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 141. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 142. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 143. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 144. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 145. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 146. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 147. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 148. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 149. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 150. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 151. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 152. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 153. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 154. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 155. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 156. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 157. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 158. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 159. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 160. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 161. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 162. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22
 163. Hoe doe je boodschappen als je blind of slechtziend bent?08-08-2023 06:08:16
 164. Blind of slechtziend: Dranken inschenken zonder te morsen08-08-2023 12:08:59
 165. Een inclusief restaurantbezoek voor blinden en slechtzienden08-08-2023 12:08:25
 166. Notities maken en schrijven als je blind of slechtziend bent07-08-2023 03:08:05
 167. Toegankelijke magnetrons / microgolfovens en voor blinden en slechtzienden06-08-2023 06:08:48
 168. Blind of slechtziend: Verloren voorwerpen terugvinden05-08-2023 02:08:20
 169. Visuele handicap en zelf het huis reinigen05-08-2023 01:08:01
 170. Brailletang: Hulpmiddelen voor het maken van braille-etiketten02-08-2023 05:08:26
 171. Kledij kiezen en kopen als je blind of slechtziend bent02-08-2023 07:08:21
 172. Koken met een visuele handicap02-08-2023 05:08:29
 173. Audiodescriptie voor mensen met een visuele beperking31-07-2023 05:07:42
 174. Beeldschermloep: Leeshulpmiddel voor slechtziende personen29-07-2023 04:07:18
 175. Zwelpapier en reliëfafbeeldingen voor blinden en slechtzienden29-07-2023 03:07:33
 176. Aanpassingen in huis wanneer je slechtziend of blind bent10-08-2021 05:08:09
 177. BE: Terugbetaling brillen, (nacht)lenzen, lensimplantatie, oogpleisters en laserbehandeling05-01-2020 07:01:49
 178. Toegankelijke bloedsuikermeters (glucosemeters) voor blinden of slechtzienden met diabetes18-06-2017 09:06:03
 179. Een hulpmiddel tweedehands kopen16-09-2015 06:09:06
 180. Toegankelijke wasmachines voor blinden en slechtzienden14-09-2015 10:09:22
 181. Toegankelijke kookplaten voor blinden en slechtzienden23-02-2015 04:02:29
 182. Tips voor thuis aan tafel voor personen met een visuele handicap06-06-2011 06:06:24
 183. Tips voor de omgang met blinden en slechtzienden29-05-2011 07:05:26

Laatst bijgewerkt op 12 november 2023 – 06:54