Tekstherkenningsapps voor blinden en slechtzienden

Tekstherkenningsapps zijn bijzonder waardevolle hulpmiddelen voor personen met een visuele beperking, omdat ze gedrukte tekst in digitale tekst kunnen omzetten, wat het lezen en begrijpen van informatie vergemakkelijkt. Hier zijn enkele populaire tekstherkenningsapps voor blinden en slechtzienden:

Be My Eyes (iOS, Android)

Kenmerken

Be My Eyes is een mobiele app die tot doel heeft blinde en slechtziende mensen te verbinden met vrijwilligers via een video-oproep. De hoofdfunctie van Be My Eyes is om visuele ondersteuning te bieden aan personen met een visuele beperking door middel van real-time videocommunicatie. Hier is hoe de functie werkt:

 1. Verbinding maken: Blinde of slechtziende gebruikers kunnen de Be My Eyes-app openen en een oproep plaatsen voor hulp.
 2. Vrijwilligersconnectie: De app verbindt de gebruiker met een beschikbare vrijwilliger via een live video-oproep. Deze vrijwilliger kan iemand zijn die bereid is om visuele hulp te bieden.
 3. Visuele ondersteuning: Zodra de video-oproep is verbonden, kunnen gebruikers de camera van hun smartphone gebruiken om hun omgeving te laten zien aan de vrijwilliger. De vrijwilliger kan dan beschrijvingen geven van wat ze zien, vragen beantwoorden of helpen bij bepaalde taken.
 4. Breed scala aan hulp: De app kan worden gebruikt voor diverse situaties, zoals het voorlezen van etiketten, helpen bij het sorteren van items, navigatie, het vinden van verloren items en meer.
 5. Onmiddellijke toegang: Be My Eyes biedt snelle en directe ondersteuning. Zodra een oproep wordt geplaatst, zoekt de app naar beschikbare vrijwilligers.
 6. Wereldwijde groep: De app heeft een wereldwijde gebruikersbasis en vrijwilligersgroep, waardoor gebruikers op verschillende tijdstippen en in verschillende talen hulp kunnen krijgen.

Voordelen

 • Onmiddellijke hulp: Be My Eyes biedt gebruikers directe visuele hulp wanneer ze het nodig hebben.
 • Samenwerking: De app benut de vriendelijkheid en vrijgevigheid van vrijwilligers die bereid zijn om te helpen bij visuele taken.
 • Diverse toepassingen: De app kan worden gebruikt in verschillende situaties, waardoor het een breed scala aan behoeften kan vervullen.

Nadelen

 • Afhankelijk van beschikbaarheid: De kwaliteit van de ondersteuning hangt af van de beschikbaarheid en expertise van de vrijwilliger op dat moment.
 • Privacyoverwegingen: Aangezien Be My Eyes gebruikmaakt van real-time video-oproepen, moeten gebruikers rekening houden met privacyoverwegingen bij het delen van hun omgeving met vrijwilligers.

In het algemeen biedt Be My Eyes een waardevolle manier voor blinden en slechtzienden om eenvoudige visuele taken uit te voeren met behulp van de hulp van vriendelijke vrijwilligers. Het vergroot hun onafhankelijkheid en zorgt voor een gevoel van verbondenheid binnen de gemeenschap.

Envision AI (iOS, Android)

Kenmerken

Envision AI is een geavanceerde mobiele app die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie om visuele informatie te begrijpen en te interpreteren, en om deze om te zetten in spraak. De app helpt personen met een visuele beperking bij het begrijpen van hun omgeving en het uitvoeren van diverse dagelijkse taken. Hier zijn enkele van de belangrijkste functies van Envision AI:

 1. Tekstherkenning: De app kan gedrukte tekst in realtime herkennen en omzetten in spraak. Hierdoor kunnen stelt gebruikers lezen wat er op borden, tijdschriften, boeken, etiketten en andere gedrukte materialen staat.
 2. Objectherkenning: Envision AI kan objecten in de omgeving herkennen en ze beschrijven aan de gebruiker. Dit omvat het herkennen van objecten zoals meubels, elektronica, voedsel en meer.
 3. Gezichtsherkenning: De app kan gezichten herkennen en beschrijven aan de gebruiker, wat sociale interacties en herkenning van mensen vergemakkelijkt.
 4. Kleurdetectie: Envision AI kan kleuren detecteren en ze beschrijven aan de gebruiker. Dit kan handig zijn bij het matchen van kleding of het herkennen van objecten op basis van hun kleur.
 5. Lezen van handgeschreven tekst: De app kan handgeschreven tekst herkennen en omzetten in spraak, wat nuttig kan zijn bij het begrijpen van aantekeningen of notities.
 6. Lichtdetectie: Envision AI kan licht detecteren en de gebruiker informeren over de intensiteit van het licht in hun omgeving.
 7. Barcodeherkenning: De app kan barcodes scannen en productinformatie voorlezen, wat handig is bij het herkennen van producten tijdens het winkelen.
 8. Voorgeprogrammeerde herkenning: Envision AI heeft voorgeprogrammeerde modi voor specifieke situaties, zoals het lezen van een menu in een restaurant, het herkennen van geldbiljetten, het herkennen van kleuren en meer.
 9. Handsfree bediening: Gebruikers kunnen de app bedienen met stemopdrachten, waardoor handsfree gebruik mogelijk is.

Voordelen

 • Uitgebreide functionaliteit: Envision AI biedt een breed scala aan functies om gebruikers te helpen bij verschillende visuele taken.
 • Realtime herkenning: De app werkt in realtime, waardoor gebruikers onmiddellijke toegang hebben tot informatie.
 • Stemgestuurde bediening: De mogelijkheid om de app met stemopdrachten te bedienen, maakt handsfree gebruik mogelijk.

Nadelen

 • Prijs: Hoewel Envision AI een krachtige app is, is er vaak een maandelijkse of jaarlijkse abonnementsprijs voor volledige toegang tot alle functies.
 • Afhankelijk van Internet: Sommige functies van Envision AI vereisen een internetverbinding.

Over het algemeen biedt Envision AI een uitgebreide oplossing voor personen met een visuele beperking om hun omgeving beter te begrijpen en zelfstandig diverse taken uit te voeren. De app maakt gebruik van geavanceerde AI-technologieën om visuele informatie om te zetten in spraak en biedt gebruikers de mogelijkheid om onafhankelijker en zelfverzekerder te zijn in hun dagelijkse leven.

Euro: Biljetten en munten

Euro: Biljetten en munten

Lookout (Android)

Kenmerken

Lookout is een toepassing ontwikkeld door Google die personen met een visuele beperking helpt bij het begrijpen en navigeren van hun omgeving. De app maakt gebruik van geavanceerde technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en computer vision, om visuele informatie om te zetten in gesproken feedback. Hier zijn enkele van de belangrijkste functies van Lookout:

 1. Objectherkenning: Lookout kan objecten in de omgeving herkennen en deze aan de gebruiker beschrijven. Dit omvat objecten zoals meubels, apparaten, voedsel, elektronica en meer.
 2. Tekstherkenning: De app kan gedrukte tekst herkennen en omzetten in spraak. Hierdoor kunnen gebruikers te lezen wat er op borden, labels, tijdschriften, boeken en andere gedrukte materialen staat.
 3. Documentlezer: Lookout kan documenten scannen en de tekst in realtime voorlezen, waardoor gebruikers toegang hebben tot geschreven informatie.
 4. Valutaherkenning: De app kan geldbiljetten herkennen en beschrijven, waardoor gebruikers kunnen herkennen welk geld ze vasthouden.
 5. Personenherkenning: Lookout kan mensen in de omgeving herkennen en beschrijven, waardoor gebruikers kunnen begrijpen wie er in hun buurt is.
 6. Scèneherkenning: De app kan omgevingsscènes herkennen en beschrijven, waardoor gebruikers een idee krijgen van waar ze zich bevinden.
 7. Licht- en donkerteherkenning: Lookout kan informatie geven over de licht- en donkerniveaus in de omgeving.
 8. Stemgestuurde bediening: Gebruikers kunnen Lookout bedienen met stemopdrachten, waardoor handsfree gebruik mogelijk is.

Voordelen

 • Uitgebreide functionaliteit: Lookout biedt een breed scala aan functies om gebruikers te helpen bij verschillende visuele taken.
 • Realtime feedback: De app werkt in realtime, waardoor gebruikers onmiddellijke toegang hebben tot informatie over hun omgeving.
 • Vriendelijke gebruikersinterface: Lookout heeft een eenvoudige gebruikersinterface waarin gebruikers gemakkelijk kunnen navigeren.

Nadelen

 • Afhankelijk van internet: Sommige functies van Lookout vereisen een internetverbinding.
 • Beschikbaarheid: Lookout kan niet overal beschikbaar zijn en de functies kunnen variëren afhankelijk van het land en de regio.

Al met al biedt Lookout een krachtige oplossing voor personen met een visuele beperking om hun omgeving beter te begrijpen en zelfstandig te functioneren. De app maakt gebruik van geavanceerde technologieën om visuele informatie om te zetten in gesproken feedback, waardoor gebruikers meer onafhankelijkheid en vertrouwen krijgen in hun dagelijkse leven.

LookTel Money Reader (iOS, Android)

Kenmerken

LookTel Money Reader is een mobiele app die blinden en slechtzienden helpt bij het herkennen van valuta, zoals bankbiljetten. De hoofdfunctie van LookTel Money Reader is om geldbiljetten te herkennen en de waarde ervan voor te lezen aan de gebruiker. Hier is hoe de functie werkt:

 1. Valuta herkennen: Wanneer een gebruiker een geldbiljet voor de camera van hun smartphone plaatst, maakt LookTel Money Reader gebruik van beeldherkenningstechnologie om het biljet te herkennen.
 2. Waarde voorlezen: Nadat het biljet is herkend, leest de app automatisch de waarde van het biljet voor aan de gebruiker. Hierdoor kan de gebruiker snel en onafhankelijk weten welke waarde het biljet heeft.
 3. Aanpasbare instellingen: De app biedt aanpasbare instellingen, zoals de mogelijkheid om de snelheid van het voorlezen aan te passen aan de voorkeur van de gebruiker.
 4. Meertalige ondersteuning: LookTel Money Reader ondersteunt meerdere talen, waardoor het geschikt is voor gebruikers in verschillende landen.
 5. Spraakuitvoer: De app gebruikt spraakuitvoer om de waarde van het biljet voor te lezen aan de gebruiker. Hierdoor kunnen blinden en slechtzienden onafhankelijk de valuta herkennen.
 6. Snel en gemakkelijk: De app is snel en gemakkelijk te gebruiken. Gebruikers kunnen het biljet voor de camera plaatsen en binnen enkele seconden de waarde te horen krijgen.

Voordelen

 • Onafhankelijkheid: LookTel Money Reader biedt blinden en slechtzienden de mogelijkheid om zelfstandig geldbiljetten te herkennen zonder de hulp van anderen.
 • Snelheid: De app werkt snel en biedt directe feedback, waardoor gebruikers snel kunnen bepalen welke valuta ze in handen hebben.
 • Meertalige Ondersteuning: De app ondersteunt meerdere talen, wat handig is voor gebruikers in verschillende landen.

Nadelen

 • Afhankelijk van beeldkwaliteit: Zoals bij veel visuele herkenningstoepassingen, is de nauwkeurigheid van LookTel Money Reader afhankelijk van de kwaliteit van het beeld en de belichting van het biljet.
 • Beperkt tot valuta: De app is specifiek gericht op het herkennen van geldbiljetten en kan niet worden gebruikt voor andere soorten visuele herkenning.

In het algemeen biedt LookTel Money Reader een waardevol hulpmiddel voor blinden en slechtzienden om zelfstandig geldbiljetten te herkennen en de waarde ervan te weten te komen. Het vergroot hun onafhankelijkheid bij dagelijkse transacties en zorgt ervoor dat ze zich zekerder voelen bij het omgaan met geld.

Prizmo Go (iOS)

Kenmerken

Prizmo Go is een mobiele app die personen met een visuele beperking helpt om gedrukte tekst te herkennen en om te zetten in spraak. De app maakt gebruik van Optical Character Recognition (OCR) en spraaksynthese-technologieën om gedrukte tekst om te zetten in gesproken woorden. Hier zijn enkele van de belangrijkste functies van Prizmo Go:

 1. Tekstherkenning: Prizmo Go kan gedrukte tekst in realtime herkennen wanneer je je camera op een stuk tekst richt. Dit kunnen borden, boeken, tijdschriften, documenten en meer zijn.
 2. Spraaksynthese: Zodra de app de gedrukte tekst heeft herkend, leest Prizmo Go de tekst hardop voor, zodat de gebruiker deze kan horen.
 3. Meerdere talen: De app ondersteunt meerdere talen, waardoor gebruikers tekst in verschillende talen kunnen herkennen en laten voorlezen.
 4. Handgeschreven tekst: Prizmo Go kan ook handgeschreven tekst herkennen en omzetten in spraak, wat handig kan zijn bij het lezen van notities of aantekeningen.
 5. Scannen en bewaren: Na het herkennen van de tekst, kunnen gebruikers de gescande tekst opslaan voor latere referentie.
 6. Vertalen: De app kan gescande tekst vertalen naar andere talen en de vertaalde tekst voorlezen.
 7. Instelbare snelheid: Gebruikers kunnen de snelheid van de spraaksynthese aanpassen aan hun voorkeur.

Voordelen

 • Realtime tekstherkenning: Prizmo Go kan direct gedrukte tekst herkennen en omzetten in spraak, waardoor gebruikers direct toegang hebben tot informatie.
 • Veelzijdigheid: De app ondersteunt meerdere talen en kan zowel gedrukte als handgeschreven tekst herkennen.
 • Gemakkelijk te gebruiken: Prizmo Go heeft een eenvoudige gebruikersinterface die eenvoudig te navigeren is.

Nadelen

 • Beperkt tot gedrukte tekst: Prizmo Go is voornamelijk gericht op het herkennen van gedrukte tekst en kan geen objecten, mensen of andere visuele elementen herkennen.
 • Afhankelijk van camerakwaliteit: De nauwkeurigheid van de tekstherkenning kan variëren afhankelijk van de kwaliteit van de camera van het apparaat.

Prizmo Go is een handige app voor personen met een visuele beperking die gedrukte tekst willen herkennen en omzetten in spraak. Het is vooral nuttig voor het lezen van tekstdocumenten, borden en andere gedrukte materialen, en biedt gebruikers de mogelijkheid om toegang te krijgen tot geschreven informatie in hun dagelijkse leven.

Samsung Camera-app (Android)

Sommige Samsung-smartphones hebben een ingebouwde functionaliteit in hun camera-app die tekst kan herkennen en hardop kan voorlezen. Deze functie kan handig zijn voor het herkennen van tekst in realtime via de camera. De Camera-app van een Samsung smartphones toont dan de knop “Scannen” wanneer tekst in het camerabeeld verschijnt. Wanneer mensen met een visuele handicap op deze knop drukken om een foto te nemen, dan start de app tekstherkenning. Wanneer blinden of slechtzienden vervolgens de toegankelijkheidsfunctie “Selecteer om voor te lezen” aanduiden, kan de herkende tekst voorgelzeen worden.

De tekstherkenningsfunctie die is toegevoegd aan de Camera-app van Samsung smartphones maakt gebruik van Optical Character Recognition (OCR) -technologie. Door deze technologie kan de camera van de smartphone tekst in het camerabeeld opsporen en herkennen. Hierdoor kunnen gebruikers gemakkelijk teksten vastleggen en omzetten in digitale tekst die ze kunnen lezen, delen of laten voorlezen.

Hoe werkt het:

 1. Tekst detecteren: Wanneer je de Camera-app opent en door je camerabeeld kijkt, zal de app automatisch proberen om tekst in het beeld te detecteren. Als er tekst wordt gedetecteerd, verschijnt de knop ‘Scannen’ op het scherm.
 2. Scannen en herkennen: Door op de ‘Scannen’-knop te tikken, maak je een foto van het gebied waar de tekst zich bevindt. De app zal vervolgens de afbeelding analyseren met behulp van OCR om de tekst te herkennen en te extraheren.
 3. Tekst laten uitspreken: Nadat de tekst is herkend, geeft de Camera-app je de mogelijkheid om de herkende tekst te selecteren. Zodra je tekst hebt geselecteerd, kun je de toegankelijkheidsfunctie ‘Selecteer om voor te lezen’ gebruiken om de tekst hardop te laten voorlezen. Dit kan handig zijn voor personen met een visuele beperking of voor situaties waarin je de tekst liever wilt horen in plaats van lezen.

Deze functie is bijzonder nuttig voor een breed scala aan toepassingen. Het kan helpen bij het lezen van borden, menu’s, tijdschriftartikelen, productlabels en nog veel meer. Hierdoor kunnen gebruikers snel en eenvoudig informatie vastleggen en begrijpen, ongeacht hun visuele beperking.

De nauwkeurigheid van tekstherkenning kan afhankelijk zijn van factoren zoals de kwaliteit van de camera, de helderheid van de tekst en de complexiteit van de lay-out. Over het algemeen biedt deze functie echter een handige en toegankelijke manier om tekst vast te leggen en te begrijpen met behulp van je Samsung smartphone.

Kenmerken

 • Tekstherkenning via camera: De app gebruikt Optical Character Recognition (OCR) om tekst in het camerabeeld te detecteren en te herkennen.
 • Scannen-knop: Wanneer tekst wordt gedetecteerd, wordt de “Scannen”-knop weergegeven, waarmee je een foto kunt maken om de tekst te analyseren.
 • Selecteer om voor te lezen: Gebruikers kunnen de herkende tekst selecteren en de toegankelijkheidsfunctie “Selecteer om voor te lezen” activeren om de tekst hardop te laten voorlezen.

Voordelen

 • Ingebouwd: De functie is rechtstreeks ingebouwd in de Camera-app van Samsung smartphones, waardoor extra apps niet nodig zijn.
 • Realtime tekstherkenning: Gebruikers kunnen tekst direct in realtime herkennen en omzetten.
 • Handig en snel: Voor situaties waarin snelle toegang tot tekst nodig is, biedt deze functie een eenvoudige oplossing.
 • Geen internetverbinding nodig: Omdat de tekstherkenning lokaal wordt uitgevoerd, is geen constante internetverbinding nodig.

Nadelen

 • Nauwkeurigheid: De nauwkeurigheid van tekstherkenning kan variëren afhankelijk van de kwaliteit van de camera, de tekstgrootte en de helderheid van het beeld.
 • Complexiteit van lay-out: Tekst in complexe lay-outs, zoals gedrukte materialen met veel afbeeldingen, kolommen of decoratieve elementen, kan moeilijker te herkennen zijn.
 • Beperkt tot Samsung-apparaten: Deze specifieke functie is alleen beschikbaar op Samsung-smartphones die deze functionaliteit ondersteunen.
 • Mogelijke beperkte ondersteuning voor talen: De nauwkeurigheid kan variëren afhankelijk van de taal en het lettertype.

Seeing AI (iOS)

Kenmerken

Seeing AI is een iOS-app ontwikkeld door Microsoft die personen met een visuele beperking helpt de omgeving te begrijpen. De app maakt gebruik van kunstmatige intelligentie en computer vision-technologie om verschillende taken uit te voeren en informatie te verstrekken. Hier zijn de functies, voordelen en nadelen van Seeing AI:

 1. Tekstherkenning: Seeing AI kan gedrukte tekst omzetten in gesproken tekst, waardoor gebruikers boeken, borden, menu’s en meer kunnen begrijpen. Het lukt de tekst vaak om handgeschreven tekst te herkennen en om te kunnen zetten in gesproken tekst.
 2. Objectherkenning: De app kan objecten herkennen en beschrijven, waardoor gebruikers kunnen weten wat er in hun omgeving is, zoals geld, voedsel, elektronica, enz.
 3. Persoonsherkenning: Seeing AI kan mensen in de buurt herkennen en beschrijven, inclusief hun leeftijd, geslacht en emoties.
 4. Kleurenherkenning: De app kan kleuren van objecten herkennen en voorlezen, waardoor gebruikers kunnen onderscheiden tussen verschillende kleuren.
 5. Lichtdetectie: Seeing AI kan de helderheid van de omgeving inschatten en feedback geven over lichtniveaus.
 6. Barcode- en productherkenning: De app kan barcodes scannen en informatie geven over producten, wat handig kan zijn tijdens het winkelen.
Diverse gezichtsicoontjes naast elkaar: van heel verdrietig naar naar heel blij

Diverse gezichtsicoontjes naast elkaar: van heel verdrietig naar naar heel blij

Voordelen

 • Zeer toegankelijk voor personen met een visuele beperking, met functies zoals VoiceOver-integratie.
 • Gebruiksvriendelijke interface met eenvoudige bedieningselementen.
 • Breed scala aan functionaliteiten, waardoor het verschillende aspecten van het dagelijks leven dekt.
 • Continu bijgewerkt door Microsoft met verbeteringen en nieuwe functies.

Nadelen

 • Afhankelijk van de kwaliteit van de camera voor object- en tekstdetectie.
 • Sommige functies kunnen in complexe of drukke omgevingen minder nauwkeurig zijn.
 • De beschikbaarheid van de app kan afhankelijk zijn van de regio waarin je je bevindt.
 • Sommige gebruikers kunnen specifieke verbeteringen of extra functies willen die nog niet zijn geïmplementeerd.

TapTapSee (iOS, Android)

TapTapSee is een mobiele app die blinden en slechtzienden helpt om objecten en teksten herkennen door simpelweg een foto te maken met de camera van hun smartphone. Hier zijn de functies, voordelen en nadelen van TapTapSee:

Functies

 1. Objectherkenning: Met TapTapSee kun je een foto maken van een object en de app zal proberen het object te herkennen en je een gesproken beschrijving te geven.
 2. Tekstherkenning: De app kan ook teksten herkennen en deze omzetten in gesproken tekst.
 3. Auditieve feedback: TapTapSee biedt auditieve feedback over het object of de tekst die is gedetecteerd, wat vooral nuttig is voor personen met een visuele beperking.
 4. Opslaan en delen: Je kunt de gedetecteerde informatie opslaan en delen met anderen, bijvoorbeeld als je hulp nodig hebt bij het herkennen van een object.

Voordelen

 • Eenvoudige bediening: Het proces van het maken van een foto en het verkrijgen van informatie is eenvoudig en direct.
 • Snelle respons: De app biedt over het algemeen vrij snelle resultaten na het nemen van een foto.
 • Brede toepasbaarheid: Het is handig voor het herkennen van een verscheidenheid aan objecten en teksten in verschillende situaties.
 • Bruikbaarheid in realtime: Je kunt het direct gebruiken wanneer je een object tegenkomt dat je wilt herkennen.

Nadelen

 • Afhankelijk van beeldkwaliteit: De nauwkeurigheid van de herkenning hangt af van de kwaliteit van de foto die je maakt.
 • Moeilijkheden bij complexe objecten: Sommige complexe objecten of teksten met ongebruikelijke lettertypen kunnen moeilijker te herkennen zijn.
 • Beperkte context: De app biedt meestal alleen een korte beschrijving van het object zonder diepgaande context.
 • Afhankelijk van internetverbinding: Voor de spraakfeedback en eventueel de herkenning zelf kan een internetverbinding nodig zijn.

TextGrabber (iOS, Android)

Kenmerken

TextGrabber is een mobiele app die geavanceerde optische tekenherkenning (OCR) biedt. De belangrijkste functie van TextGrabber is om gedrukte tekst vast te leggen met behulp van de camera van je smartphone en deze vervolgens om te zetten in digitale tekst die bewerkbaar en deelbaar is. De app is ook handig voor iedereen die snel tekst wil digitaliseren of informatie uit fysieke documenten wil halen. Het helpt bij het verminderen van de afhankelijkheid van anderen bij het lezen van gedrukte teksten en kan verschillende toepassingen hebben, van het vastleggen van notities tot het vertalen van buitenlandse teksten.

Hier is hoe de functie werkt:

 1. Tekst vastleggen: Richt de camera van je smartphone op de gedrukte tekst die je wilt vastleggen. Dit kan tekst zijn van boeken, tijdschriften, borden, documenten, etiketten en meer.
 2. Automatische tekstdetectie: TextGrabber detecteert automatisch de aanwezige tekst in het beeld en markeert dit.
 3. OCR verwerking: Zodra de tekst is gemarkeerd, start de app de optische tekenherkenning (OCR)-verwerking. OCR is een technologie die visuele tekens herkent en omzet in digitale tekst.
 4. Digitale tekst output: De gedetecteerde tekst wordt omgezet in digitale tekst en weergegeven op het scherm van de app. Deze digitale tekst kan worden bewerkt, gekopieerd, gedeeld en opgeslagen in verschillende formaten.
 5. Optionele tekst-naar-Spraak: Naast het omzetten van gedrukte tekst naar digitale tekst, biedt TextGrabber ook de mogelijkheid om de gedetecteerde tekst om te zetten in spraak. Dit is handig voor gebruikers die de tekst willen laten voorlezen.
 6. Taalondersteuning: TextGrabber ondersteunt meerdere talen, zodat gebruikers teksten in verschillende talen kunnen vastleggen en verwerken.
 7. Gemakkelijke bewerking en delen: De geconverteerde tekst kan binnen de app worden bewerkt of direct worden gedeeld via andere apps, e-mails of berichten.

Voordelen

 1. OCR-functionaliteit: TextGrabber biedt geavanceerde optische tekenherkenning (OCR) om gedrukte tekst om te zetten in digitale tekst. Dit is vooral handig voor personen met een visuele beperking omdat ze gedrukte tekst kunnen vastleggen en omzetten in een formaat dat ze kunnen lezen.
 2. Meertalige ondersteuning: De app ondersteunt meerdere talen, waardoor het geschikt is voor gebruikers die teksten in verschillende talen moeten verwerken.
 3. Gemakkelijk tekst selecteren: Gebruikers kunnen eenvoudig tekst selecteren door hun camera op de gewenste tekst te richten. De app detecteert en markeert de tekst automatisch voor verwerking.
 4. Tekst-naar-spraak: Naast tekstherkenning biedt TextGrabber ook de mogelijkheid om gedetecteerde tekst om te zetten in spraak. Dit is handig voor gebruikers die de tekst willen laten voorlezen.
 5. Gemakkelijke tekstverwerking: De geconverteerde tekst kan gemakkelijk worden bewerkt, gekopieerd en gedeeld met andere apps.

Nadelen

 1. Afhankelijk van beeldkwaliteit: De nauwkeurigheid van OCR kan variëren afhankelijk van de kwaliteit van het beeld en de gedrukte tekst. Tekst moet duidelijk en goed verlicht zijn voor optimale resultaten.
 2. Prijsmodel: Hoewel de app meestal gratis te downloaden is, kan er een prijs worden gevraagd voor toegang tot premiumfuncties, zoals onbeperkte tekstherkenning of volledige taalondersteuning.
 3. Leercurve: Het gebruik van OCR-technologie kan enige oefening vereisen om de beste resultaten te behalen. Gebruikers moeten mogelijk wennen aan het richten van de camera en de app-instellingen aanpassen voor optimale prestaties.
 4. Beperkte focus: TextGrabber is primair gericht op OCR en tekst-naar-spraak, waardoor het minder geschikt is voor andere complexere taken zoals het herkennen van specifieke objecten of afbeeldingen.

Voice Dream Scanner (iOS, Android)

Kenmerken

Voice Dream Scanner is een iOS-app voor blinden en slechtzienden om gedrukte tekst te scannen en om te zetten in gesproken tekst of digitale tekst die kan worden bewaard, bewerkt of gedeeld. Hier zijn enkele van de belangrijkste functies van Voice Dream Scanner:

 1. Tekstherkenning: De app maakt gebruik van geavanceerde optische tekstdetectie om gedrukte tekst te herkennen die wordt vastgelegd via de camera van je smartphone.
 2. Conversie naar gesproken tekst: Voice Dream Scanner kan de gedetecteerde tekst omzetten in gesproken woorden, waardoor je de inhoud van het gescande document kunt horen.
 3. Bewerkingsopties: Je kunt de gescande tekst bewerken en onnodige delen verwijderen voordat je het opslaat of deelt.
 4. Opslag en delen: Je kunt de gescande en geconverteerde tekst opslaan in verschillende indelingen, zoals tekstbestanden of audiobestanden. Daarnaast kun je de tekst ook delen via e-mail of andere apps.
 5. Meertalige ondersteuning: Voice Dream Scanner ondersteunt verschillende talen, waardoor het handig is voor mensen die verschillende talen moeten herkennen en omzetten.
 6. Snelheid en nauwkeurigheid: De app staat bekend om zijn snelle en nauwkeurige tekstherkenning, waardoor gebruikers efficiënt kunnen werken.
 7. Aanpasbare spraak: Je kunt de steminstellingen aanpassen aan je voorkeuren, zoals de snelheid en toon van de gesproken tekst.
 8. Toegankelijkheidsfuncties: De toegankelijke app bevat functies zoals VoiceOver-ondersteuning en tekst-naar-spraak.

Het doel van Voice Dream Scanner is om gedrukte tekst toegankelijk te maken voor personen met een visuele beperking, zodat ze informatie kunnen krijgen van fysieke documenten, boeken, brieven en meer. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om snel de inhoud van een menu, een tijdschriftartikel of een stuk papier met belangrijke informatie te begrijpen zonder dat je afhankelijk bent van iemand anders om het voor te lezen.

Voordelen

 • Toegankelijkheid: Speciaal voor personen met een visuele beperking, met ondersteuning voor VoiceOver en andere toegankelijkheidsfuncties.
 • Snelle en nauwkeurige tekstherkenning.
 • Conversie naar gesproken tekst en bewerkbare tekst.
 • Ondersteuning voor meerdere talen.
 • Aanpasbare stemopties.
 • Mogelijkheid om gescande tekst op te slaan en te delen in verschillende indelingen.

Nadelen

 • Afhankelijkheid van de camera van het apparaat en de kwaliteit van het beeld voor nauwkeurige tekstherkenning.
 • Mogelijke beperkingen in termen van het herkennen van handschrift of zeer complexe lay-outs.

Zuzanka (iOS)

Kenmerken

Het doel van de Zuzanka-app is om mensen met een visuele beperking meer onafhankelijkheid en gemak te bieden bij het controleren van de houdbaarheidsinformatie van producten. Het maakt gebruik van geavanceerde technologieën om dit mogelijk te maken en biedt aanpassingsmogelijkheden om aan de behoeften van verschillende gebruikers te voldoen.

 1. Tekstdetectie met AI-algoritmen: Wanneer een blinde of slechtziende gebruiker de Zuzanka-app opent, kan de camera van hun smartphone worden gebruikt om de verpakking van een product te scannen. De app maakt gebruik van geavanceerde AI-algoritmen, specifiek computer vision-technologie, om tekst op de verpakking te detecteren. Deze technologie is getraind om verschillende lettertypen en stijlen te herkennen, wat helpt bij het nauwkeurig isoleren van de tekst die relevant is voor de gebruiker.
 2. Vervaldatum herkennen: Nadat de app de tekst op de verpakking heeft gedetecteerd, analyseert het de tekst om de specifieke informatie te herkennen die de vervaldatum van het product aangeeft. Dit kan variëren afhankelijk van het product en de plaatsing van de informatie op de verpakking. Het AI-algoritme heeft geleerd om patronen te herkennen die aangeven waar de vervaldatum zich bevindt.
 3. Voorlezen van de vervaldatum: Zodra de app de vervaldatum heeft geïdentificeerd, converteert het de tekst naar gesproken taal. Dit wordt vervolgens hardop voorgelezen aan de gebruiker, waardoor ze direct en nauwkeurig op de hoogte worden gebracht van de houdbaarheidsinformatie van het product. Dit proces helpt gebruikers om onafhankelijk te zijn bij het controleren van vervaldatums zonder hulp van anderen te hoeven vragen.
 4. Aanpassingsmogelijkheden: Omdat mensen verschillende voorkeuren en behoeften hebben, zijn toegankelijkheidsopties beschikbaar in de Zuzanka-app. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld de tekstgrootte aanpassen aan hun voorkeur. Daarnaast kunnen ze kiezen uit verschillende kleurenschema’s om het contrast en de leesbaarheid te optimaliseren. Deze aanpassingen dragen bij aan een positieve ervaring voor mensen die blind of slechtziend zijn.
 5. Snelle en nauwkeurige resultaten: Wat deze app onderscheidt, is de snelheid en precisie waarmee het de vervaldatum kan herkennen en voorlezen. Door het gebruik van AI-technologie, gecombineerd met computer vision, kan de app dit proces efficiënter uitvoeren dan een persoon met normaal zicht. Dit biedt gebruikers een praktisch hulpmiddel om snel de benodigde informatie te verkrijgen.
 6. Beschikbaarheid en prijs: De Zuzanka-app is beschikbaar voor iPhones. Gebruikers kunnen de app downloaden en gedurende een gratis proefperiode van twee weken ervaren. Na deze proefperiode kan een kleine financiële bijdrage vereist zijn om de volledige functionaliteit van de app te blijven gebruiken. Het is aan te raden om de officiële website van Zuzanka te raadplegen voor de meest actuele informatie over beschikbaarheid, prijzen en eventuele updates.

Voordelen

 1. Onafhankelijkheid bij houdbaarheidscontrole: Dankzij de app kunnen mensen met een visuele beperking zelfstandig de houdbaarheidsinformatie van producten controleren zonder hulp van anderen te hoeven vragen.
 2. Geavanceerde AI-technologie: Door het gebruik van AI-algoritmen en computer vision-technologie kan de app snel en nauwkeurig tekst detecteren, vervaldatum herkennen en deze voorlezen.
 3. Aanpassingsmogelijkheden: De app biedt aanpassingsmogelijkheden zoals tekstgrootte en kleurenschema’s, waardoor gebruikers de app kunnen afstemmen op hun individuele voorkeuren en behoeften.
 4. Efficiëntie: Dankzij de AI-technologie kan de app het proces van het herkennen van vervaldatums veel sneller en efficiënter uitvoeren dan handmatig.
 5. Gratis proefperiode: Gebruikers kunnen de app twee weken gratis proberen voordat ze beslissen of ze de volledige functionaliteit willen behouden.

Nadelen

 1. Beperkte beschikbaarheid: De app lijkt momenteel alleen beschikbaar te zijn voor iPhones, wat betekent dat gebruikers van andere besturingssystemen niet kunnen profiteren van de functionaliteit.
 2. Kosten na proefperiode: Na de gratis proefperiode kan er een financiële bijdrage vereist zijn om de app volledig te blijven gebruiken, wat voor sommige gebruikers mogelijk een nadeel kan zijn.
 3. Afhankelijkheid van technologie: Hoewel de app technologisch geavanceerd is, is het afhankelijk van de juiste werking van de smartphonecamera en software-updates om consistent nauwkeurige resultaten te leveren.
 4. Mogelijke taalbeperkingen: De app kan mogelijk alleen in bepaalde talen werken, afhankelijk van de trainingsgegevens en het bereik van ondersteunde talen.
Deel dit:
Advertenties

 1. Toegankelijke printers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 06:04:46
 2. App Spraaklabel: Objecten herkennen door er labels aan toe te voegen04-04-2024 06:04:05
 3. App Captions: Vertaalde ondertiteling voor video’s03-04-2024 03:04:33
 4. App Speech Central: Digitale teksten voorlezen31-03-2024 02:03:18
 5. Blogs, vlogs en podcasts voor en/of door mensen met een visuele beperking16-02-2024 04:02:44
 6. Wat betekent AI (artificiële intelligentie) voor blinden en slechtzienden?03-02-2024 01:02:21
 7. Fusion: Schermuitleesprogramma voor blinden en slechtzienden13-01-2024 03:01:52
 8. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als je een ontoegankelijke website bezoekt?12-01-2024 07:01:35
 9. Blind of slechtziend: Apps om een taal te leren10-12-2023 06:12:49
 10. App “Pratende klok”: Tijd automatisch uitspreken10-12-2023 06:12:25
 11. Tablets geschikt voor slechtzienden01-12-2023 12:12:43
 12. Hoe maak je als blinde of slechtziende een foto met je smartphone?25-11-2023 01:11:05
 13. Toegankelijke formulieren maken voor blinden en slechtzienden20-11-2023 07:11:42
 14. App Moovit: Reisplanner, ook voor blinden en slechtzienden15-11-2023 07:11:18
 15. App Apple Kaarten: Navigatie, ook voor blinden en slechtzienden14-11-2023 04:11:27
 16. App Google Maps: Navigatie, ook voor blinden en slechtzienden13-11-2023 01:11:21
 17. App Komoot: Route plannen, ook handig voor blinden en slechtzienden06-11-2023 07:11:48
 18. Voor- en nadelen van mobiliteits-, oriëntatie- en navigatie-apps voor blinden en slechtzienden19-10-2023 05:10:47
 19. App Ariadne: Navigatiehulp voor blinden en slechtzienden13-10-2023 06:10:28
 20. Vergrotingssoftware voor slechtzienden09-10-2023 04:10:24
 21. Be My AI: Uitgebreide beschrijvingen dankzij kunstmatige intelligentie08-10-2023 07:10:29
 22. App Lazarillo: Navigatie en oriëntatie voor blinden en slechtzienden26-09-2023 06:09:35
 23. App Brighter and Bigger: Scherm en tekst aanpassen voor slechtzienden25-09-2023 07:09:55
 24. App TextGrabber: Tekst herkennen en vertalen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:59
 25. App LookTel Money Reader: Geld herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:43
 26. App Earcatch: Audiodescriptie bij tv-programma’s en films voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:27
 27. App Prizmo Go: Tekst herkennen en vertalen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:25
 28. App Voice Dream Scanner: Tekst herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:56
 29. App Voice Dream Reader: Tekst-naar-spraak voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:06
 30. App OneStep Reader (voorheen KNFB Reader): Tekstherkenning voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:36
 31. App Cash Reader: Geld herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:58
 32. App BlindTool: Objecten herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:24
 33. App TapTapSee: Objecten herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:19
 34. App Seeing AI: (Handgeschreven) tekst, objecten, gezichten, licht, kleuren en documenten herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 04:09:09
 35. ZoomText: Schermuitleesprogramma (screenreader) voor slechtzienden25-09-2023 12:09:47
 36. Supernova: Schermuitleesprogramma voor blinden en slechtzienden25-09-2023 12:09:15
 37. NVDA: Schermuitleesprogramma voor blinden en slechtzienden25-09-2023 11:09:16
 38. CAPTCHA’s en de impact op blinden en slechtzienden25-09-2023 07:09:35
 39. Firefox: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 07:09:29
 40. JAWS: Schermuitleesprogramma voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:11
 41. X (Twitter): Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:43
 42. OCR (Optische tekenherkenning: Tekst omzetten in elektronisch formaat20-09-2023 02:09:38
 43. Barcodelezerapps voor blinden en slechtzienden19-09-2023 12:09:16
 44. App Blindsquare: Omgeving verkennen voor blinden en slechtzienden19-09-2023 11:09:39
 45. App Google Lens: Tekst, objecten, obstakels, gezichten en geld herkennen voor blinden en slechtzienden19-09-2023 07:09:45
 46. App Envision AI: Tekst, objecten, gezichten, obstakels en geld herkennen voor blinden en slechtzienden19-09-2023 06:09:22
 47. WordPress: Installatie en toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden18-09-2023 01:09:02
 48. TalkBack: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden17-09-2023 05:09:10
 49. Youtube: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen17-09-2023 02:09:09
 50. App Lookout voor blinden en slechtzienden: Objecten, tekst en mensen herkennen16-09-2023 06:09:05
 51. Facebook: Aanmelden, toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden16-09-2023 06:09:50
 52. Netflix: Toegankelijkheidsopties voor blinden en slechtzienden14-09-2023 07:09:53
 53. Beeldbellen: Voorbeelden en toepassingen voor blinden en slechtzienden14-09-2023 04:09:08
 54. Inspirerende blinde en slechtziende influencers14-09-2023 01:09:19
 55. Google Chrome: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden13-09-2023 04:09:58
 56. Microsoft Edge: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden13-09-2023 04:09:22
 57. Spotify bedienen als je blind of slechtziend bent13-09-2023 04:09:13
 58. Handleiding van Windows Verteller (Narrator), ingebouwde screenreader13-09-2023 03:09:50
 59. Facetime: Toegankelijkheidsopties, sneltoetsen en werking12-09-2023 04:09:25
 60. Zoom: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen12-09-2023 03:09:58
 61. Microsoft Teams: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen12-09-2023 03:09:46
 62. Blind leren typen als je blind of slechtziend bent08-09-2023 03:09:17
 63. Hoe kan je een website laten voorlezen voor blinden en slechtzienden?07-09-2023 10:09:55
 64. WhatsApp: Toegankelijkheidsopties voor blinden en slechtzienden03-09-2023 12:09:53
 65. Tips om je website toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden28-08-2023 12:08:22
 66. Windows 11: Toegankelijkheidsopties voor blinden en slechtzienden28-08-2023 05:08:10
 67. App “Be My Eyes”: Hulp vragen aan ziende personen18-08-2023 04:08:26
 68. VoiceOver, schermuitleesprogramma (screenreader) voor blinden en slechtzienden16-08-2023 05:08:49
 69. Toegankelijkheidsopties van diverse webbrowsers15-08-2023 07:08:00
 70. Screenreader (schermuitleesprogramma) voor blinden en slechtzienden15-08-2023 07:08:48
 71. Objectherkenningsapps voor blinden en slechtzienden12-08-2023 12:08:52
 72. Tekstherkenningsapps voor blinden en slechtzienden12-08-2023 11:08:45
 73. Tekst vergroten op je smartphone of tablet10-08-2023 04:08:36
 74. Mobiliteits- en navigatieapps voor blinden en slechtzienden09-08-2023 04:08:04
 75. App OKO: Hulp bij navigatie en mobiliteit voor blinden en slechtzienden09-08-2023 03:08:42
 76. Toegankelijkheidsopties van diverse social media07-08-2023 05:08:57
 77. Nieuwsbrieven bij organisaties rond blinden en slechtzienden05-08-2023 05:08:00
 78. App Zuzanka: Vervaldatumscanner voor blinden en slechtzienden03-01-2023 12:01:27
 79. WhatsApp-groepen voor blinden en slechtzienden25-01-2022 06:01:07
 80. App Fun Sounds en Sound Effects: Geluiden afspelen met duidelijke weergave voor slechtzienden08-04-2021 10:04:52
 81. Mailgroepen rond blinden en slechtzienden06-11-2014 05:11:58
 82. Facebook rond visuele handicap16-08-2014 07:08:25

Laatst bijgewerkt op 1 april 2024 – 11:20