Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid

Kenmerken en uiterlijk

 • Multifunctionele brillen: Slimme brillen vormen een veelzijdige categorie van brillen die traditionele zichtcorrectie combineren met geavanceerde technologieën.
 • Variërende functies: Deze brillen kunnen dienen als informatiedisplays, navigatietools, communicatiemiddelen, en meer. Ze kunnen ook augmented reality (AR) en virtual reality (VR) ervaringen mogelijk maken.

Voordelen

Verbeterde onafhankelijkheid

Het belangrijkste voordeel van slimme brillen is het potentieel om blinden en slechtzienden meer onafhankelijkheid te bieden. Ze helpen bij het verkrijgen van toegang tot informatie en ondersteuning in realtime.

Diverse functionaliteiten

Slimme brillen kunnen een breed scala aan functies bieden, van navigatiehulp tot gezichtsherkenning en visuele verbeteringstechnologieën.

Technologische vooruitgang

De technologie in deze brillen evolueert voortdurend, wat leidt tot verbeterde prestaties en een groter scala aan beschikbare functies.

Nadelen en aandachtspunten

Prijs

Sommige slimme brillen kunnen kostbaar zijn, afhankelijk van de technologische mogelijkheden.

Technische afhankelijkheid

Het gebruik van slimme brillen vereist vertrouwdheid met de technologie en mogelijk ook technische ondersteuning.

Tips en advies

 • Professionele begeleiding: Raadpleeg professionals voor begeleiding bij het kiezen en aanpassen van slimme brillen aan je specifieke behoeften.
 • Software updates: Houd de software van slimme brillen up-to-date om te profiteren van de nieuwste functies en verbeteringen.
 • Onderhoud: Zorg voor de juiste verzorging en onderhoud van de bril om de levensduur en prestaties te behouden.

Voorbeelden van slimme brillen

Aira-bril

De Aira-bril vertegenwoordigt een opmerkelijke innovatie in de wereld van hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking. Het is een geavanceerd platform dat gebruikmaakt van een slimme bril om in real-time ondersteuning en begeleiding te bieden aan mensen die visuele uitdagingen ervaren. Deze bril heeft het potentieel om het leven van slechtzienden ingrijpend te verbeteren door hen toegang te geven tot een nieuwe dimensie van onafhankelijkheid en mobiliteit.

De Aira-bril is uitgerust met een ingebouwde camera die zich precies op ooghoogte van de drager bevindt. Via deze camera wordt het live beeld van de omgeving vastgelegd en overgedragen aan getrainde operators die verbonden zijn met het Aira-platform. Deze operators fungeren als virtuele gidsen en kunnen via audiocommunicatie in real-time met de brildrager communiceren.

De mogelijkheden van de Aira-bril zijn breed en veelzijdig. Een van de meest opvallende toepassingen is de mogelijkheid om mensen te begeleiden bij het vinden van de weg in onbekende omgevingen. Of het nu gaat om het oversteken van een drukke straat, het vinden van een specifieke locatie, of het verkennen van nieuwe plaatsen, de Aira-operator kan de brildrager voorzien van nauwkeurige en actuele instructies om hen veilig en zelfverzekerd te begeleiden.

Bovendien kan de Aira-bril een onschatbare hulp zijn bij alledaagse activiteiten, zoals boodschappen doen. De operator kan de drager assisteren bij het selecteren van producten, het vinden van specifieke items in de winkel, het lezen van productlabels en zelfs het inschatten van de versheid van voedingsmiddelen.

De bril is ook geschikt voor het verkennen van musea, kunstgalerijen, parken, en andere openbare plaatsen. Gebruikers kunnen gedetailleerde beschrijvingen ontvangen van kunstwerken, historische artefacten en de omgeving om hen heen, waardoor ze een rijkere culturele ervaring krijgen.

Een ander voordeel van de Aira-bril is de mogelijkheid om documenten te lezen, of het nu gaat om brieven, kranten of menukaarten in restaurants. De operator kan de tekst nauwkeurig voorlezen, waardoor de brildrager toegang heeft tot informatie die anders ontoegankelijk zou zijn.

Website: Aira

Kenmerken:

 • Real-time visuele assistentie via een slimme bril.
 • Live videostreaming van de drager naar een opgeleide operator.
 • GPS-navigatie en begeleiding in onbekende omgevingen.
 • Ondersteuning bij dagelijkse taken zoals boodschappen doen, lezen, en meer.

Voordelen:

 • Verhoogt de onafhankelijkheid van mensen met een visuele beperking.
 • Geeft toegang tot visuele informatie in real-time.
 • Helpt bij navigatie en taakuitvoering.

Nadelen:

 • Vereist een abonnement voor toegang tot de dienst.
 • Afhankelijk van een goede internetverbinding voor optimale prestaties.

Tips:

 • Zorg voor een betrouwbare internetverbinding voor een vlotte communicatie met de operator.
 • Oefen met de bril om vertrouwd te raken met de bediening en functies.

Adviezen:

 • Overweeg een abonnement op basis van je behoeften en gebruiksfrequentie.

Aandachtspunten:

 • Privacybewustzijn bij het delen van live videostreams met operators.

Bosch VIVAX-bril

De Bosch VIVAX-bril is een krachtig hulpmiddel waarmee blinde en slechtziende personen zelfstandig de weg kunnen vinden in onbekende omgevingen. Deze slimme bril is uitgerust met geavanceerde technologie, waaronder camera’s en sensoren, die samenwerken om een omgeving te analyseren en de drager te waarschuwen voor obstakels en andere potentiële gevaren.

Een van de opvallendste kenmerken van de Bosch VIVAX-bril is het vermogen om obstakels te detecteren en de gebruiker onmiddellijk op de hoogte te stellen. De ingebouwde camera’s registreren voortdurend de omgeving en herkennen objecten en hindernissen die zich in de nabijheid van de brildrager bevinden. Zodra een potentieel obstakel wordt gedetecteerd, ontvangt de gebruiker een waarschuwing via een auditieve of vibrerende feedback, afhankelijk van hun voorkeur.

Deze realtime waarschuwingen zijn van onschatbare waarde bij het vermijden van obstakels en het handhaven van veiligheid tijdens het lopen. De brildrager kan hierdoor met vertrouwen bewegen zonder voortdurend afhankelijk te zijn van hulp van anderen.

De Bosch VIVAX-bril biedt ook gedetailleerde omgevingsinformatie via auditieve feedback. Hierdoor kan de gebruiker zijn omgeving begrijpen en beschrijvingen ontvangen van objecten, gebouwen, of de indeling van een ruimte. Deze functie maakt het mogelijk om zelfstandig te oriënteren in onbekende omgevingen, waardoor een gevoel van onafhankelijkheid en vrijheid wordt bevorderd.

Daarnaast kan de bril informatie over specifieke locaties en bestemmingen verstrekken, zoals het herkennen van haltes in het openbaar vervoer of het vinden van specifieke winkels in een winkelcentrum. Dit verbetert niet alleen de mobiliteit van de gebruiker, maar opent ook nieuwe mogelijkheden voor het verkennen van stedelijke gebieden en het deelnemen aan activiteiten buitenshuis.

Kenmerken:

 • Slimme bril voor het zich verplaatsen in onbekende omgevingen.
 • Gebruikt camera’s en sensoren om obstakels te detecteren.
 • Waarschuwt de drager voor mogelijke gevaren.

Voordelen:

 • Verbetert de mobiliteit en veiligheid van blinde en slechtziende personen.
 • Detecteert obstakels en waarschuwt de gebruiker.

Nadelen:

 • Mogelijk beperkte beschikbaarheid afhankelijk van de regio.

Tips:

 • Houd de bril schoon en vrij van vlekken voor optimale prestaties van de camera’s en sensoren.

Adviezen:

 • Raadpleeg een specialist voor aanpassingen en configuratie.

Aandachtspunten:

 • Leer de geluidswaarschuwingen en -signalen van de bril goed kennen.
Trein in beweging aan station waar mensen staan te wachten.

Trein in beweging aan station waar mensen staan te wachten.: De bril kan haltes in het openbaar vervoer herkennen

E-Sight-bril

De E-Sight-bril is een baanbrekende elektronische bril voor (zwaar) slechtzienden. Deze innovatieve bril maakt gebruik van geavanceerde technologieën om live videobeelden vast te leggen en te optimaliseren, waardoor de drager een aanzienlijk verbeterd zicht ervaart.

Het hart van de E-Sight-bril is een reeks geïntegreerde camera’s die continu de omgeving vastleggen zoals deze wordt waargenomen door de brildrager. Deze live beelden worden vervolgens naar geavanceerde beeldverwerkingsalgoritmen gestuurd die in real-time correcties en optimalisaties uitvoeren. Hierdoor kunnen zelfs mensen met ernstige slechtziendheid een duidelijker en scherper beeld van de omgeving krijgen.

Een van de meest opmerkelijke kenmerken van de E-Sight-bril is het scherm aan de binnenkant van de brilglazen. Dit scherm is zo ontworpen dat het het geoptimaliseerde beeld weergeeft voor de drager, en dit beeld kan worden aangepast aan de persoonlijke behoeften en voorkeuren. Het resultaat is dat de gebruiker een vergroot en duidelijk zicht krijgt, waardoor dagelijkse activiteiten zoals lezen, herkennen van mensen, en deelnemen aan gesprekken aanzienlijk gemakkelijker worden.

De E-Sight-bril is ontworpen om mensen met uiteenlopende vormen van slechtziendheid te ondersteunen. Of iemand nu lijdt aan maculadegeneratie, retinitis pigmentosa, diabetische retinopathie of andere aandoeningen die het gezichtsvermogen aantasten, deze bril kan aanzienlijke voordelen bieden. Bovendien kan de bril worden aangepast aan de persoonlijke behoeften van de drager, zodat deze de optimale zichtverbeteringen ervaart.

De impact van de E-Sight-bril op het dagelijks leven van slechtzienden is enorm. De slimme bril opent deuren naar nieuwe mogelijkheden, van zelfstandig lezen en het herkennen van gezichten tot deelnemen aan sociale activiteiten en het verkennen van de omgeving. De bril bevordert niet alleen de onafhankelijkheid van de drager, maar verrijkt ook hun kwaliteit van leven omdat ze de wereld op een geheel nieuwe manier kunnen ervaren.

Website: E-Sight

Kenmerken:

 • Elektronische bril die het zicht van slechtzienden verbetert.
 • Geavanceerde camera’s en beeldverwerkingstechnologie.
 • Live videobeelden worden geoptimaliseerd en vergroot weergegeven.

Voordelen:

 • Biedt aanzienlijke verbetering van het zicht voor slechtzienden.
 • Vergroot en optimaliseert live beeldmateriaal.
 • Geschikt voor uiteenlopende dagelijkse activiteiten.

Nadelen:

 • Relatief hoge kosten voor de aanschaf.

Tips:

 • Oefen regelmatig om vertrouwd te raken met de bediening en instellingen.

Adviezen:

 • Overleg met een specialist om de bril aan te passen aan je specifieke behoeften.

Aandachtspunten:

 • Houd de batterijstatus in de gaten om ononderbroken gebruik te garanderen.

EnChroma-bril

De EnChroma-bril vertegenwoordigt een opmerkelijke doorbraak in de wereld van de hulpmiddelen voor personen met kleurenblindheid. Deze slimme bril maakt gebruik van geavanceerde technologieën en speciale glazen om het kleurenzicht te verbeteren, waardoor mensen met kleurenblindheid een rijkere en diversere wereld van kleuren kunnen ervaren.

De kern van de EnChroma-bril is het gebruik van speciale glazen en filters die zijn ontworpen om bepaalde golflengten van licht te accentueren en anderen te onderdrukken. Deze technologie staat bekend als “kleurcorrectie” en heeft als doel het verminderen van de overlapping van kleuren die vaak wordt ervaren door mensen met kleurenblindheid. Hierdoor kunnen de hersenen van de drager subtielere verschillen tussen kleuren waarnemen, waardoor het kleurenzicht wordt verbeterd.

De impact van de EnChroma-bril op mensen met kleurenblindheid is vaak verbluffend. Voor veel dragers opent de bril letterlijk een nieuwe wereld van kleuren die voorheen verborgen waren. Ze kunnen nuances in kleuren waarnemen die voor hen eerder onzichtbaar waren, wat resulteert in een dieper begrip en een grotere waardering voor de visuele schoonheid van de wereld.

De EnChroma-bril is verkrijgbaar in verschillende stijlen en modellen, waaronder zonnebrillen voor buitengebruik en binnenbrillen voor dagelijks gebruik. Dit betekent dat kleurenblinden nu de vrijheid hebben om kleurcorrectie te ervaren, zowel binnen als buiten, en te genieten van de volledige reikwijdte van kleuren in verschillende situaties.

De emotionele impact van de EnChroma-bril op mensen met kleurenblindheid mag niet worden onderschat. Ze kunnen hiermee mogelijk kleuren zien zoals ze nog nooit eerder hebben gezien, wat vaak leidt tot vreugde, verwondering en zelfs ontroering. De bril verbetert hun vermogen om kunst en natuur te waarderen, helpt hen mode en decoraties te begrijpen en maakt dagelijkse taken gemakkelijker, zoals het onderscheiden van verkeerslichten of het kiezen van kleding.

Kleurencirkel

Kleurencirkel

Website: EnChroma

Kenmerken:

 • Bril ontworpen om kleurenblindheid te corrigeren.
 • Speciale glazen en filters om het kleurenzicht te verbeteren.

Voordelen:

 • Geeft mensen met kleurenblindheid de mogelijkheid een breder scala aan kleuren te zien.
 • Verbetert de kleurwaarneming en het visuele plezier.

Nadelen:

 • Werkt mogelijk niet voor alle vormen van kleurenblindheid.

Tips:

 • Raadpleeg een specialist om de geschiktheid van de bril voor je type kleurenblindheid te bepalen.

Adviezen:

 • Test de bril in verschillende omgevingen om de effectiviteit te evalueren.

Aandachtspunten:

 • Niet geschikt voor kleurenblindheid als gevolg van ernstige oogafwijkingen.

Envision Glasses

De Envision Glasses vertegenwoordigen een spannende nieuwe ontwikkeling in de wereld van hulpmiddelen. De bril helpt slechtzienden om de omgeving te begrijpen en hierin de weg te vinden. Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) en geavanceerde beeldverwerking kunnen deze slimme brillen de omgeving in realtime scannen en belangrijke informatie omzetten in gesproken woorden.

Het hart van de Envision Glasses is de krachtige AI die teksten, objecten en zelfs gezichten kan herkennen. Wanneer de drager naar een tekst kijkt, kan de bril de tekst scannen en deze omzetten in gesproken woorden die via een koptelefoon aan de drager worden gepresenteerd. Dit opent de deur naar de wereld van geschreven informatie voor slechtzienden, waardoor ze boeken, borden, menu’s en nog veel meer kunnen lezen met gemak en onafhankelijkheid.

Maar de mogelijkheden van de Envision Glasses stoppen niet bij het lezen van teksten. Deze slimme bril kan ook objecten herkennen en beschrijven. Of het nu gaat om dagelijkse voorwerpen zoals een mok of een telefoon, of om complexere items zoals kunstwerken, de Envision Glasses helpen slechtzienden om hun omgeving beter te begrijpen en betrokken te zijn bij activiteiten die ze voorheen als uitdagend of onmogelijk beschouwden.

Een andere indrukwekkende functie van de Envision Glasses is het vermogen om mensen te herkennen. Dit is vooral nuttig voor het identificeren van vrienden, familieleden of bekenden in sociale situaties. De bril kan eenvoudigweg aangeven wie er voor de drager staat, wat het gemakkelijker maakt om met anderen te communiceren en relaties te onderhouden.

De Envision Glasses hebben een reeks toepassingen en kunnen worden gebruikt in verschillende omgevingen. Of het nu gaat om het lezen van een menu in een restaurant, het navigeren in een drukke straat, of het deelnemen aan sociale bijeenkomsten, deze slimme bril biedt een ongekende mate van zelfstandigheid en empowerment aan slechtzienden.

Bovendien zijn de Envision Glasses ontworpen met gebruiksgemak in gedachten. Ze zijn draagbaar en gemakkelijk te bedienen, waardoor ze een praktische en toegankelijke oplossing zijn voor mensen met een visuele beperking.

Website: Envision

Kenmerken:

 • Gebruikt kunstmatige intelligentie en beeldverwerkingsalgoritmen.
 • Herkent tekst, objecten en gezichten en zet deze om in gesproken woorden.

Voordelen:

 • Maakt tekst en objecten hoorbaar voor slechtzienden.
 • Verbeterde herkenning van vrienden en familieleden.

Nadelen:

 • Vereist enige leercurve voor optimaal gebruik.

Tips:

 • Houd de bril schoon en vrij van vlekken voor betrouwbare herkenning.

Adviezen:

 • Experimenteer met verschillende instellingen om de bril aan je voorkeuren aan te passen.

Aandachtspunten:

 • Privacy bij het gebruik van de bril in openbare ruimtes.

Horizon-bril

De Horizon-bril, ontwikkeld door MyEye, vertegenwoordigt een innovatieve stap voorwaarts in hulpmiddelen voor slechtzienden. Deze slimme bril combineert geavanceerde technologie met gebruiksvriendelijkheid om de omgeving van de drager in realtime te verkennen en te begrijpen.

Een van de meest opvallende kenmerken van de Horizon-bril is het vermogen om objecten, gezichten en teksten te herkennen. Met behulp van ingebouwde camera’s en geavanceerde beeldverwerkingstechnologie kan de bril objecten identificeren en hun beschrijving aan de drager verstrekken. Of het nu gaat om het herkennen van dagelijkse voorwerpen zoals een kopje koffie of een telefoon, of het identificeren van gezichten in een menigte, de Horizon-bril opent een nieuw niveau van begrip en betrokkenheid bij de omgeving.

Een belangrijk aspect van de Horizon-bril is de mogelijkheid om tekst te lezen en om te zetten in gesproken woorden. Dit maakt het lezen van borden, menu’s, boeken en andere geschreven materialen toegankelijk voor slechtzienden. Deze functie verbreedt de horizon van informatie en mogelijkheden, waardoor mensen met een visuele beperking zelfstandig toegang krijgen tot een schat aan geschreven informatie.

De Horizon-bril is ontworpen met mobiliteit in gedachten. Hij is lichtgewicht, draagbaar en gemakkelijk te bedienen, waardoor hij geschikt is voor dagelijks gebruik. De bril wordt geleverd met een koptelefoon, waardoor de gebruiker discreet en privé informatie kan beluisteren terwijl hij zich door verschillende omgevingen beweegt.

De Horizon-bril is niet alleen een praktisch hulpmiddel voor dagelijkse taken, maar biedt ook een nieuw niveau van onafhankelijkheid en empowerment aan slechtzienden. Of het nu gaat om het herkennen van vrienden op een bijeenkomst, het lezen van de krant, of het lopen in een drukke straat, deze slimme bril opent deuren naar mogelijkheden die voorheen misschien buiten bereik leken.

Website: MyEye

Kenmerken:

 • Herkent objecten, gezichten en teksten.
 • Zet visuele informatie om in gesproken woorden die de drager via een koptelefoon kan horen.

Voordelen:

 • Verhoogt de zelfstandigheid van slechtzienden.
 • Maakt objecten en teksten toegankelijk via auditieve feedback.

Nadelen:

 • Mogelijke kosten voor aanschaf en onderhoud.

Tips:

 • Leer de bril regelmatig bij te werken voor de nieuwste functies en herkenning.

Adviezen:

 • Raadpleeg een specialist voor het configureren van de bril op basis van je behoeften.

Aandachtspunten:

 • Bewaar de bril op een veilige plaats om beschadiging te voorkomen.

NIIRA

De NIIRA is een elektronische bril die speciaal is ontworpen voor mensen met blindheid en slechtziendheid. Met zijn unieke ontwerp en geavanceerde functies biedt de NIIRA gebruikers een nieuwe mate van vrijheid en onafhankelijkheid.

Natuurlijk en intuïtief

De NIIRA maakt gebruik van een innovatieve geluidsvormtaal die eenvoudig te leren en te gebruiken is. In tegenstelling tot traditionele systemen die tekst of spraak gebruiken, communiceert de NIIRA via geluiden die op een natuurlijke manier informatie over de omgeving overbrengen.

3D-functionaliteit

De NIIRA biedt 3D-functionaliteit, waardoor gebruikers een realistisch en gedetailleerd beeld van hun omgeving krijgen. Dit maakt het mogelijk om obstakels te detecteren, trappen te vinden en zelfs gezichten te herkennen.

Botgeleiding Audio

Geluid wordt via botgeleiding naar de gebruiker overgebracht, waardoor de oren vrij blijven om omgevingsgeluiden te horen. Dit zorgt voor een veilige en comfortabele gebruikservaring.

Lange batterijduur

De NIIRA heeft een krachtige batterij die tot tien uur continu gebruik meegaat. Dit maakt het mogelijk om de bril de hele dag door te gebruiken zonder opladen.

Twee werkingsmodi

De NIIRA biedt twee werkingsmodi om aan te passen aan de behoeften van elke gebruiker:

 • Trackingmodus: In deze modus wordt alleen het midden van het beeld geanalyseerd. De gebruiker moet zijn hoofd bewegen om de omgeving te verkennen, net zoals met een witte stok. Dit is de eenvoudigste modus en is ideaal voor beginners.
 • Panoramische modus: In deze modus kan de gebruiker de hele omgeving tegelijk beluisteren. Hiermee kunnen objecten en vrije ruimtes in alle richtingen worden waargenomen. Deze modus is ideaal voor ervaren gebruikers en voor navigatie in complexe omgevingen.

De ideale oplossing voor:

 • Visueel gehandicapte mensen: De NIIRA biedt zowel slechtziende als blinde mensen een effectieve oplossing voor navigatie en mobiliteit.
 • Distributeurs van hulpmiddelen: De NIIRA is een innovatief product dat distributeurs van hulpmiddelen kunnen aanbieden aan hun klanten om hun levenskwaliteit te verbeteren.

NuEyes-bril

De NuEyes-bril is een geavanceerd hulpmiddel dat speciaal is ontworpen om het zicht van slechtziende personen te verbeteren en hun dagelijkse activiteiten gemakkelijker te maken. Deze slimme bril maakt gebruik van cutting-edge technologie om een scala aan visuele taken mogelijk te maken en biedt een nieuw niveau van onafhankelijkheid voor mensen met visuele beperkingen.

Een van de meest opvallende kenmerken van de NuEyes-bril is de ingebouwde camera en het scherm. De camera is ontworpen om beelden vast te leggen van de omgeving van de drager, en het scherm bevindt zich recht voor de ogen van de gebruiker, waardoor ze direct toegang hebben tot vergroot beeldmateriaal. Gebruikers kunnen hierdoor met gemak teksten lezen, naar video’s kijken en hun omgeving verkennen met een helderder en duidelijker zicht dan ooit tevoren.

Een van de meest levensverbeterende aspecten van de NuEyes-bril is het vermogen om teksten te lezen. De bril kan gedrukte teksten herkennen en deze vergroot en in hoog contrast weergeven op het scherm. Dit maakt het lezen van boeken, tijdschriften, menu’s en andere geschreven materialen veel toegankelijker voor mensen met een visuele beperking. De mogelijkheid om te lezen opent deuren naar kennis, informatie en entertainment die voorheen beperkt waren.

De NuEyes-bril is niet alleen beperkt tot lezen; het biedt ook de mogelijkheid om naar video’s te kijken. Of het nu gaat om het bekijken van favoriete films, educatieve video’s of zelfs live streams, deze bril maakt een rijke visuele ervaring mogelijk door het scherm direct voor de ogen van de gebruiker te plaatsen.

Bovendien kan de NuEyes-bril de gebruiker helpen hun omgeving beter te begrijpen en de weg te vinden. Of het nu gaat om het herkennen van gezichten in een menigte, het identificeren van objecten of het lezen van borden en aanwijzingen, de bril biedt een vergroot en duidelijk zicht op de omgeving.

De NuEyes-bril is ontworpen met mobiliteit en gebruiksgemak in gedachten. Het is draagbaar en gemakkelijk te bedienen, waardoor het geschikt is voor dagelijks gebruik. Of iemand nu op reis is, in een restaurant zit, of gewoon thuis is, deze slimme bril biedt altijd en overal verbeterd zicht.

Deze slimme bril heeft een ingebouwde camera en een scherm dat vergroot beeldmateriaal direct aan de drager laat zien. Het apparaat is inzetbaar om te lezen, te kijken naar video’s en de omgeving te bekijken.

Website: NuEyes

Kenmerken:

 • Ingebouwde camera en scherm voor vergroot beeldmateriaal.
 • Geschikt voor lezen, video’s bekijken en omgevingswaarneming.

Voordelen:

 • Vergroot en verbetert de visuele waarneming.
 • Handig voor een breed scala aan visuele taken.

Nadelen:

 • Kosten voor aanschaf en mogelijkheid tot financiële ondersteuning.

Tips:

 • Zorg voor voldoende oplaadtijd om ononderbroken gebruik te garanderen.

Adviezen:

 • Overleg met een specialist voor aankoop en configuratie.

Aandachtspunten:

 • Beveilig de bril tegen beschadiging en diefstal.

Orcam MyEye Pro-bril

De Orcam-bril is een revolutionair draagbaar apparaat dat de wereld van mensen met een visuele beperking opent door geavanceerde technologie te combineren met innovatief design. Deze bril vergrot de onafhankelijkheid van slechtzienden; ze ervaren hiermee de visuele aspecten van het dagelijks leven.

Het hart van de Orcam-bril is een geavanceerde camera en kunstmatige intelligentie (AI). Dankzij deze ingebouwde technologie kan de bril tekst, objecten en zelfs gezichten herkennen. Wanneer de camera informatie vastlegt, wordt deze onmiddellijk geanalyseerd door de AI-algoritmen aan boord. De bril vertaalt deze visuele gegevens in gesproken woorden, die de drager via een discreet koptelefoon kan horen. Dit proces gebeurt in real-time waardoor de gebruiker de omgeving kan begrijpen zonder te vertrouwen op traditionele visuele waarneming.

Een van de meest opmerkelijke toepassingen van de Orcam-bril is het vermogen om teksten te lezen. Of het nu gaat om boeken, kranten, menu’s of andere geschreven materialen, de bril kan de tekst vastleggen en deze onmiddellijk aan de drager voorlezen. Dit opent deuren naar literatuur, informatie en educatie die anders moeilijk toegankelijk zouden zijn voor mensen met een visuele beperking.

De Orcam-bril gaat verder dan alleen teksten. Het kan ook objecten herkennen en beschrijven, wat nuttig is bij het herkennen van dagelijkse voorwerpen zoals bankbiljetten, borden, verpakkingen, en meer. Dit geeft de gebruiker meer zelfstandigheid bij het uitvoeren van dagelijkse taken.

Bovendien kan de bril gezichten herkennen. Dit is een bijzonder belangrijk kenmerk, omdat de drager dan vrienden, familieleden en anderen kan herkennen door simpelweg naar hen te kijken. Deze functie draagt bij aan een gevoel van verbondenheid en helpt bij het vergemakkelijken van sociale interacties.

De Orcam-bril is ontworpen voor dagelijks gebruik en is lichtgewicht en comfortabel om te dragen. Het kan eenvoudig aan een bestaand brilmontuur worden bevestigd, waardoor het discreet en stijlvol is. Bovendien kan de bril worden aangepast aan de persoonlijke behoeften van de gebruiker.

Website: OrCam

Kenmerken:

 • Draagbaar apparaat met camera en kunstmatige intelligentie.
 • Herkent tekst, objecten en gezichten en zet ze om in gesproken woorden.

Voordelen:

 • Verbetert de onafhankelijkheid en toegankelijkheid voor slechtzienden.
 • Maakt het lezen van teksten en identificeren van objecten mogelijk.

Nadelen:

 • Kosten voor aanschaf en mogelijke abonnementskosten.

Tips:

 • Leer de bril regelmatig bij te werken voor optimale prestaties.

Adviezen:

 • Laat de bril aanpassen aan je persoonlijke behoeften.

Aandachtspunten:

 • Bescherm de bril tegen beschadiging en houd rekening met privacy bij gebruik in openbare ruimtes.

Oxsight Prism-bril

Website: Oxsight

Kenmerken:

 • Maakt gebruik van augmented reality (AR) om het zicht te verbeteren.
 • Vergroot het gezichtsveld en helpt bij het omzeilen van obstakels.

Voordelen:

 • Verbetert de mobiliteit voor mensen met een beperkt gezichtsveld.
 • Geeft toegang tot aanvullende visuele informatie.

Nadelen:

 • Beschikbaarheid kan variëren afhankelijk van locatie.

Tips:

 • Oefen met de bril om vertrouwd te raken met het AR-systeem.

Adviezen:

 • Raadpleeg een specialist voor het configureren van de bril op basis van je behoeften.

Aandachtspunten:

 • Onderhoud en firmware-updates om de functionaliteit te behouden.
Euro: Biljetten en munten

Euro: Biljetten en munten – De Orcam-bril kan ook bankbiljetten herkennen

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Blind of slechtziend: Balans zoeken in hulp krijgen en zelf iets kunnen betekenen voor anderen16-07-2024 12:07:28
 2. Hoe vind je nieuwe producten in de winkel als je blind of slechtziend bent?30-05-2024 06:05:06
 3. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 4. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 5. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 6. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 7. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 8. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 9. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 10. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 11. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 12. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 13. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 14. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 15. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 16. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 17. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 18. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 19. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 20. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 21. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 22. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 23. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 24. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 25. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 26. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 27. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 28. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 29. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 30. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 31. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 32. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 33. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 34. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 35. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 36. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 37. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 38. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 39. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 40. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 41. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 42. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 43. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 44. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 45. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 46. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 47. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 48. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 49. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 50. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 51. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 52. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 53. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 54. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 55. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 56. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 57. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 58. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 59. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 60. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 61. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 62. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 63. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 64. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 65. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 66. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 67. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 68. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 69. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 70. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 71. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 72. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 73. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 74. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 75. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 76. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 77. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 78. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 79. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 80. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 81. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 82. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 83. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 84. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 85. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 86. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 87. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 88. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 89. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 90. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 91. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 92. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 93. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 94. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 95. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 96. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 97. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 98. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 99. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 100. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 101. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 102. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 103. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 104. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 105. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 106. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 107. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 108. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 109. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 110. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 111. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 112. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 113. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 114. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 115. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 116. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 117. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 118. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 119. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 120. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 121. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 122. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 123. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 124. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 125. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 126. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 127. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 128. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 129. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 130. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 131. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 132. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 133. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 134. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 135. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 136. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 137. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 138. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 139. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 140. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 141. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 142. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 143. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 144. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 145. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 146. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 147. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 148. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 149. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 150. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 151. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 152. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 153. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 154. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 155. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 156. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 157. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 158. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 159. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 160. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 161. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 162. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 163. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 164. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 165. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 166. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 167. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 168. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 169. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 170. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 171. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 172. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 173. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 174. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 175. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 176. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 177. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 178. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 179. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 180. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 181. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 182. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 183. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 184. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 185. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 186. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 187. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 188. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 189. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 190. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 191. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 192. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 193. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 194. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 195. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 196. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 197. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 198. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 199. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 200. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13

Laatst bijgewerkt op 30 mei 2024 – 16:25