Oogbindvlies (conjunctiva): Aandoeningen en problemen
Het oogbindvlies, ook wel conjunctiva genoemd, is een dun, transparant weefsel dat het binnenoppervlak van de oogleden en het buitenoppervlak van het oogwit (sclera) bedekt. Het speelt een cruciale rol in het beschermen van het oog tegen stof, vuil en infecties, en helpt bij het smeren van het oog door het produceren van slijm en tranen.
Er zijn verschillende aandoeningen, problemen en afwijkingen die het oogbindvlies kunnen aantasten. Deze kunnen variëren van relatief onschuldige aandoeningen zoals conjunctivitis (ook wel bekend als “roze oog”), dat is een ontsteking of zwelling van het oogbindvlies, tot meer ernstige aandoeningen zoals conjunctivale tumoren. Andere veelvoorkomende aandoeningen zijn onder meer conjunctivale bloedingen, waarbij kleine bloedvaten in het oogbindvlies barsten en een helderrode vlek op het oogwit veroorzaken, en conjunctivale cysten, die kleine, met vloeistof gevulde blaasjes zijn die op het oogbindvlies kunnen verschijnen.
De behandeling van deze aandoeningen varieert afhankelijk van de specifieke aandoening en de ernst ervan, maar kan bestaan uit het gebruik van medicinale oogdruppels of zalven, het dragen van een speciale bril of contactlenzen, of in sommige gevallen een operatie. Het is belangrijk om regelmatig een oogarts te raadplegen voor oogonderzoeken om eventuele aandoeningen vroegtijdig op te sporen en te behandelen.
Inhoudsopgave
- 1 Conjunctivaal hemangioom
- 2 Conjunctivaal lymfoom
- 3 Conjunctivaal melanoom (huidkanker in oog)
- 4 Conjunctivaal pterygium
- 5 Conjunctivale angiodysplasie
- 6 Conjunctivale bleekheid
- 7 Conjunctivale bloeding
- 8 Conjunctivale cyste
- 9 Conjunctivale cystische lymphangiëctasie
- 10 Conjunctivale dermoidcyste
- 11 Conjunctivale gezwellen
- 12 Conjunctivale littekens
- 13 Conjunctivale naevus (moedervlek op oogbindvlies)
- 14 Conjunctivale papillomen
- 15 Conjunctivale tumor
- 16 Conjunctivale xerosis
- 17 Conjunctivitis (oogbindvliesontsteking)
- 18 Subconjunctivale bloeding
Conjunctivaal hemangioom
Een conjunctivaal hemangioom is een goedaardige tumor die ontstaat uit kleine bloedvaten, resulterend in een met bloed gevulde zak op het bindvlies van het oog. Deze rode, zichtbare zwelling kan irritatie veroorzaken. In gevallen waarin een groot conjunctivaal hemangioom ongemak of visuele problemen veroorzaakt, kan een chirurgische verwijdering door een arts worden overwogen.
Conjunctivaal lymfoom
Een conjunctivaal lymfoom is een pijnloze tumor aan de voorkant van het oog, die meestal verschijnt als een zalmroze, vlezige oogvlek. Conjunctivale lymfomen zijn meestal verborgen achter de oogleden en kunnen al lange tijd aanwezig zijn voordat ze worden gedetecteerd. Als een patiënt een gezwel op het oog heeft, is het belangrijk om onmiddellijk een oogarts te raadplegen. De oogarts zal deze ooggezwellen onderzoeken en indien nodig een biopsie uitvoeren om de juiste diagnose te stellen en de behandeling te bepalen.
Conjunctivaal melanoom (huidkanker in oog)
Een conjunctivaal melanoom is een verhoogd, donker of relatief duidelijk kankergezwel in de bulbaire conjunctiva. Conjunctivale melanomen komen zelden voor maar kunnen leiden tot de dood. De kankercellen van een conjunctivaal melanoom kunnen soms de oogbol infiltreren en zich via het lymfestelsel of de bloedbaan verspreiden naar de longen (longmetastasen), de lever (levermetastasen), de hersenen (hersenmetastasen) en de botten (botmetastasen). Af en toe ontstaat een conjunctivaal melanoom uit een goedaardige conjunctivale naevus (moedervlek). Bij elk soort gezwelletje of elke vlek op het oog is het belangrijk om zo snel mogelijk een oogarts te raadplegen voor verder oogonderzoek.
Conjunctivaal pterygium
Een conjunctivale pterygium is een driehoekig, vleesachtig weefsel dat vanuit het bindvlies over het hoornvlies groeit. Blootstelling aan UV-licht en wind wordt geassocieerd met de ontwikkeling ervan. In sommige gevallen kan een pterygium de gezichtsscherpte aantasten en is mogelijk een chirurgische verwijdering nodig.
Conjunctivale angiodysplasie
Conjunctivale angiodysplasie is een aandoening waarbij abnormale bloedvaten in het bindvlies voorkomen. Dit kan leiden tot bloedingen en roodheid in het oog. De behandeling kan variëren en is afhankelijk van de ernst van de symptomen.
Conjunctivale bleekheid
Conjunctivale bleekheid verwijst naar een aandoening waarbij het palpebrale conjunctiva (het bindvlies van het ooglid) een ongezond bleke uitstraling heeft, wat mogelijk kan wijzen op bloedarmoede (tekort aan bloed).
Conjunctivale bloeding
Een conjunctivale bloeding (subconjunctivale bloeding) treedt op wanneer bloed lekt uit een klein bloedvat aan de voorkant van het oog, over de sclera (het witte deel van het oog). Omdat het lekkende bloed zich verspreidt onder het bindvlies, krijgt het wit van het oog een felrode kleur. Dit type rode ogen is onschadelijk en verdwijnt meestal spontaan binnen een paar weken.
Conjunctivale cyste
Een conjunctivale cyste is een dunwandige heldere zak in het bindvlies die heldere vloeistof bevat. Het lijkt op een kleine, heldere blaar op de huid. Een conjunctivale cyste of zak verschijnt als gevolg van een ooginfectie, ontsteking, of andere oorzaken.
Conjunctivale cystische lymphangiëctasie
Deze zeldzame aandoening wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van vergrote lymfevaten in het bindvlies, wat kan leiden tot zwelling en roodheid. De behandeling kan variëren en is afhankelijk van de ernst van de symptomen.
Conjunctivale dermoidcyste
Een conjunctivale dermoidcyste is een goedaardige cyste die kan ontstaan uit embryonaal weefsel. Deze cyste bevat vaak haren, talg, en soms andere structuren. Een chirurgische verwijdering kan nodig zijn als de cyste klachten veroorzaakt of cosmetisch storend is.
Conjunctivale gezwellen
Conjunctivale gezwellen zijn abnormale zwellingen op de conjunctiva (het oogbindvlies). Er zijn goedaardige gezwellen en kwaadaardige conjunctivale gezwellen, maar de goedaardige komen veel vaker voor. Dermoiden zijn huidgezwellen die vaak bij kinderen worden vastgesteld. Het zijn gladde, zachte, geelachtige subconjunctivale (onder de conjunctiva liggende) massa’s die meestal op de limbus liggen.
Conjunctivale littekens
Complicaties van een ernstige oogziekte omvatten littekens op het oogbindvlies en het hoornvlies.
Conjunctivale naevus (moedervlek op oogbindvlies)
Een conjunctivale naevus is een veel voorkomende, goedaardige tumor van de bulbaire conjunctiva (het bindvlies van het oogwit). Conjunctivale naevi (meervoud van naevus) zijn de meest voorkomende gezwellen die verschijnen op het oppervlak van het oog. Een conjunctivale naevus varieert van geel tot donkerbruin en wordt soms geleidelijk donkerder of lichter. Meestal vereisen deze goedaardige moedervlekken geen behandeling. Wanneer een naevus in omvang toeneemt, is een chirurgische verwijdering mogelijk.
Conjunctivale papillomen
Conjunctivale papillomen zijn goedaardige plaveiselepitheel tumoren met minimale neiging tot kwaadaardigheid. Conjunctivale papillomen worden gecategoriseerd op basis van uiterlijk, locatie, leeftijd van de patiënt, neiging tot terugkeer na excisie en histopathologie.
Conjunctivale tumor
Een conjunctivale tumor is een abnormale groei van cellen in het bindvlies. Deze tumoren kunnen goedaardig (bijvoorbeeld conjunctivale papillomen) of kwaadaardig (bijvoorbeeld conjunctivale squameuze celcarcinomen) zijn. De behandeling is afhankelijk van het type tumor en kan variëren van observatie tot chirurgie of andere therapieën.
Conjunctivale xerosis
Conjunctivale xerosis verwijst naar droogte van het bindvlies, wat kan resulteren in irritatie, jeuk en roodheid. Dit kan worden veroorzaakt door blootstelling aan droge omgevingen, allergieën, of onderliggende oogziekten. Kunsttranen en het vermijden van omgevingsfactoren kunnen nuttig zijn bij de behandeling.
Conjunctivitis (oogbindvliesontsteking)
Conjunctivitis (roze oog) verwijst naar een ontsteking van het bindvlies. Dit kan mogelijk worden veroorzaakt door bacteriën (bacteriële conjunctivitis), virussen (virale conjunctivitis), schimmels, langdurige blootstelling aan de schadelijke UV-stralen van zonlicht, of oogirriterende stoffen (allergische conjunctivitis). Talrijke symptomen zijn mogelijk in één of beide ogen zoals waterige ogen, jeukende ogen, brandende ogen, een overgevoeligheid voor licht, een oogafscheiding, en plakkerige ogen in de ochtend. Allergische conjunctivitis veroorzaakt ook extra mogelijke tekenen zoals een loopneus en kortademigheid. Virale conjunctivitis vereist geen medische behandeling; het aanbrengen van een koud en nat washandje op de ogen verlicht de symptomen. Bacteriële conjunctivitis wordt behandeld door de oogarts met antibiotische oogdruppels of oogzalven. Antihistaminica worden uiteindelijk gebruikt voor de behandeling van allergische conjunctivitis.
Subconjunctivale bloeding
Een subconjunctivale bloeding is een bloeding onder het bindvlies van het oog. Dat is een dun vliesje dat aan de buitenzijde van de oogbol en aan de binnenzijde van het ooglid zit.
- Erfelijke oogproblemen: Wat betekent dit als je aan kinderen wilt beginnen?17-06-2024 06:06:56
- Corneale crosslinking: Behandeling van progressieve hoornvliesaandoeningen03-06-2024 06:06:10
- Contactlenzen en oogmedicatie30-05-2024 06:05:58
- Faalangst bij blinden en slechtzienden28-05-2024 03:05:24
- Onvoorspelbaarheid en onzekerheid van oogproblemen07-05-2024 05:05:31
- Noten en ooggezondheid04-05-2024 06:05:13
- Willen blinde en slechtziende personen wel (weer) (goed) zien?16-04-2024 06:04:36
- Tips voor thuisverpleegkundigen die bij een blinde of slechtziende persoon komen15-04-2024 07:04:41
- Onbegrip over vermoeidheid bij blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:54
- Blind of slechtziend: Hand- en polsproblemen tijdens het stoklopen04-04-2024 12:04:21
- Omgaan met menstruatie als je een visuele beperking hebt31-03-2024 07:03:13
- Misselijkheid bij blinden en slechtzienden27-03-2024 03:03:09
- Korstjes op de oogleden27-03-2024 03:03:38
- Endoftalmitis (ontsteking van binnenste van oog)27-03-2024 03:03:14
- Dacryocystitis (ontsteking van traanzak)27-03-2024 03:03:41
- Iritis27-03-2024 03:03:09
- Iridocyclitis (uveitis anterior)26-03-2024 06:03:43
- Droge lucht en oogproblemen23-03-2024 05:03:09
- Verhoogde alertheid bij blinden en slechtzienden21-03-2024 07:03:19
- Aanpassingsstoornissen bij personen met een visuele handicap16-03-2024 08:03:41
- Vitaminen en ooggezondheid13-03-2024 07:03:10
- Oogproblemen bij het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)12-03-2024 12:03:22
- Tranende / Waterige ogen08-03-2024 08:03:44
- Oogafscheiding07-03-2024 06:03:38
- Oogallergie06-03-2024 04:03:47
- Gezwollen ogen en oogleden05-03-2024 08:03:08
- Brandende ogen04-03-2024 06:03:39
- Oogwrijven28-02-2024 03:02:01
- Rode ogen27-02-2024 07:02:01
- Acupunctuur voor de ogen26-02-2024 04:02:00
- Slechtziend: Tips bij plotselinge misselijkheid door fel licht24-02-2024 05:02:38
- Problemen met het zien van details24-02-2024 01:02:17
- Ectropion (onderste ooglid draait naar buiten)20-02-2024 01:02:26
- Waarom mag je niet met je ogen in de zon kijken?20-02-2024 08:02:50
- Jeukende ogen19-02-2024 02:02:04
- Visuele cortex in hersenen: Verwerken van visuele informatie19-02-2024 02:02:12
- Oogproblemen bij Multiple Sclerose (MS)19-02-2024 06:02:50
- Wisselend zicht bij slechtzienden19-02-2024 05:02:16
- Kunnen blinden en slechtzienden lijden aan reisziekte?09-01-2024 07:01:22
- Kunnen blinden en slechtzienden ook claustrofobie hebben?14-12-2023 07:12:22
- Posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij blinden en slechtzienden09-12-2023 03:12:00
- Automutilatie (zelfverwonding) bij blinden en slechtzienden09-12-2023 02:12:54
- Vervormd zien (metamorfopsie)19-11-2023 07:11:22
- Maculagat18-11-2023 04:11:07
- Iris (regenboogvlies): Aandoeningen en problemen13-11-2023 06:11:03
- Oogzenuw (opticus nervus): Aandoeningen en problemen11-11-2023 04:11:00
- Oogbindvlies (conjunctiva): Aandoeningen en problemen11-11-2023 02:11:17
- Ooglid / Oogleden: Aandoeningen en problemen11-11-2023 01:11:24
- Netvlies (retina): Aandoeningen en problemen11-11-2023 08:11:22
- Wetenschappelijke onderzoeken die blinden weer willen doen zien06-11-2023 07:11:28
- Foropter: Instrument voor oogonderzoeken en bepalen van oogcorrectie04-11-2023 05:11:50
- Pterygium04-11-2023 03:11:56
- Pinguecula04-11-2023 03:11:33
- Trachoom04-11-2023 03:11:05
- Premature retinopathie04-11-2023 03:11:22
- Trichiasis04-11-2023 03:11:44
- Subconjunctivale bloeding04-11-2023 03:11:02
- Hoornvlieslittekens04-11-2023 03:11:11
- Scleritis04-11-2023 03:11:46
- Oogziekte van Graves04-11-2023 03:11:21
- De invloed van hydratatie op de ooggezondheid03-11-2023 03:11:38
- Oogontsteking02-11-2023 02:11:48
- Oogzenuwontsteking02-11-2023 02:11:32
- Oogkasontsteking (orbitale cellulitis)02-11-2023 01:11:01
- Nachtblindheid01-11-2023 01:11:32
- Hormonale veranderingen en oogproblemen01-11-2023 12:11:06
- Oogirritatie01-11-2023 07:11:00
- Ooginfarct01-11-2023 07:11:35
- Oftalmoplegie (verzwakte of verlamde oogspieren)01-11-2023 07:11:51
- Oculaire toxoplasmose01-11-2023 07:11:44
- Meibomitis29-10-2023 08:10:19
- Hoornvlies: Aandoeningen en problemen met de cornea29-10-2023 03:10:09
- Ziekte van Coats29-10-2023 02:10:31
- Lagoftalmie (niet kunnen knipperen of ogen niet volledig kunnen sluiten)29-10-2023 02:10:45
- Macula-oedeem29-10-2023 02:10:30
- Maculapucker29-10-2023 02:10:20
- Kleurenblindheid29-10-2023 02:10:30
- Keratitis (hoornvliesontsteking)27-10-2023 01:10:02
- Coördinatieproblemen bij blinden en slechtzienden26-10-2023 02:10:47
- Duizeligheid bij blinden en slechtzienden26-10-2023 07:10:21
- Hypertensieve retinopathie25-10-2023 05:10:59
- Herpes in het oog (oculaire herpes, oogherpes)25-10-2023 05:10:43
- Gordelroos in het oog25-10-2023 05:10:07
- Hoornvlieszweer25-10-2023 05:10:14
- Hoornvliestroebelingen25-10-2023 05:10:27
- Paniekaanvallen bij blinden en slechtzienden25-10-2023 05:10:15
- Ziekenhuisinfecties die de ogen kunnen aantasten24-10-2023 11:10:48
- Invloed van airconditioning op de ooggezondheid24-10-2023 11:10:57
- Hart- en vaataandoeningen bij blinden en slechtzienden24-10-2023 05:10:17
- Fluoresceïnekleuring van het oog: Diagnostische hulpmiddel voor oogaandoeningen24-10-2023 05:10:22
- Ooginfecties23-10-2023 05:10:46
- Eenzaamheid bij blinden en slechtzienden23-10-2023 03:10:04
- Hordeolum (strontje): Ooginfectie23-10-2023 07:10:57
- Hoornvliesletsels23-10-2023 07:10:30
- Usher-syndroom23-10-2023 07:10:04
- Hemianopsie: Verlies van gezichtsveld in één of beide ogen23-10-2023 07:10:14
- Invloed van melatonine op blinden21-10-2023 01:10:58
- Leber Congenitale Amaurose21-10-2023 11:10:18
- Sneeuwblindheid21-10-2023 11:10:37
- Retinoblastoom (netvlieskanker)21-10-2023 11:10:23
- Oogkanker21-10-2023 11:10:08
- Halo’s en lichtverblinding21-10-2023 11:10:36
- Hoornvliesdystrofie21-10-2023 11:10:59
- Hand- en polsklachten bij blinden en slechtzienden20-10-2023 03:10:08
- Keratoconus (kegelvormig en dunner hoornvlies)20-10-2023 11:10:46
- Scotomen (blinde vlekken in gezichtsveld)20-10-2023 11:10:27
- Ptosis (ptose): Afhangend ooglid20-10-2023 11:10:25
- Visual snow syndrome20-10-2023 11:10:57
- Uveïtis20-10-2023 11:10:13
- Lichttherapie bij blinden als behandeling voor melatoninetekort19-10-2023 05:10:29
- Scleralenzen: Behandeling van verschillende oogproblemen19-10-2023 04:10:22
- Scheelzien (strabisme, strabismus)19-10-2023 07:10:52
- Vaak voorkomende oogproblemen en oogziekten bij kinderen19-10-2023 06:10:44
- Leber Erfelijke Optische Neuropathie (LHON)18-10-2023 11:10:30
- Verziendheid (hypermetropie)18-10-2023 07:10:02
- Droge ogen17-10-2023 05:10:51
- Kunsttranen17-10-2023 04:10:05
- Schouderpijn en schouderklachten bij blinden en slechtzienden16-10-2023 10:10:08
- Rugpijn en rugklachten bij blinden en slechtzienden16-10-2023 07:10:02
- Nystagmus (onwillekeurige, ritmische oogbewegingen)16-10-2023 06:10:24
- Binoculair onderzoek: Onderzoek van samenwerking tussen de ogen14-10-2023 06:10:22
- MRI-scan van de ogen: Gedetailleerde beelden van ogen en omliggende structuren14-10-2023 06:10:46
- Lichtgevoeligheidstest: Onderzoeken van oogreacties op licht14-10-2023 06:10:06
- Biopsie van het oog: Weefsel uit oog verwijderen en onderzoeken14-10-2023 06:10:56
- Traanfilmonderzoek13-10-2023 06:10:57
- Spleetlamponderzoek (biomicroscopie)13-10-2023 06:10:03
- Refractie-onderzoek (oogmeting)13-10-2023 05:10:32
- Pupilverwijding (pupildilatatie): Pupil vergroten (meestal via oogdruppels)13-10-2023 05:10:18
- Pachymetrie van het hoornvlies: Dikte van hoornvlies meten13-10-2023 05:10:22
- Oogspierfunctietest: Bewegingen van oogspieren beoordelen13-10-2023 05:10:33
- Oogdrukmeting (tonometrie)13-10-2023 05:10:33
- Oogechografie: Gedetailleerde blik op de oogstructuren13-10-2023 05:10:44
- Oftalmoscopie (fundoscopie): Diepgaand onderzoek van het oog13-10-2023 05:10:47
- OCT-angiografie: Beeldvorming van oogbloedvaten zonder kleurstoffen13-10-2023 05:10:10
- Netvliesonderzoek: Afwijkingen of problemen in netvlies opsporen13-10-2023 05:10:02
- Kleurentest: Beoordeling van kleurenzicht13-10-2023 04:10:08
- Gonioscopie: Beoordeling van de ooghoek13-10-2023 04:10:16
- Fundusfotografie: Gedetailleerde beelden van achterste deel van het oog13-10-2023 04:10:50
- Fluoresceïne-angiografie: Onderzoek van netvliesbloedvaten met kleurstof13-10-2023 04:10:33
- Elektrofysiologische oogonderzoeken: Elektrische evaluatie van de gezondheid van het oog13-10-2023 04:10:44
- CT-scan van de ogen en oogkas: Gedetailleerde beeldvorming13-10-2023 03:10:58
- Corneatopografie: Gedetailleerde meting van het hoornvlies13-10-2023 03:10:53
- Contrastgevoeligheidstest: Oogonderzoek om contrastvermogen te onderzoeken13-10-2023 03:10:33
- Biometrie: Oogonderzoek om nauwkeurige oogmetingen te krijgen13-10-2023 03:10:08
- Oogzalven: Soorten, gebruik, tips en hulpmiddelen13-10-2023 06:10:58
- Netvliesloslating09-10-2023 01:10:45
- Onzekerheid bij blinden en slechtzienden08-10-2023 01:10:17
- Abnormale hoofdpositie bij oogproblemen08-10-2023 01:10:21
- Spierstijfheid, spierpijn en spierspanning bij blinden en slechtzienden08-10-2023 12:10:57
- Nekpijn bij blinden en slechtzienden08-10-2023 12:10:36
- Burn-out bij blinden en slechtzienden08-10-2023 07:10:34
- Ziekte van Stargardt (juveniele maculadegeneratie)07-10-2023 01:10:25
- Glasvochtbloeding07-10-2023 11:10:22
- Fotopsie: (Licht)flitsen of flikkeringen in gezichtsveld zien07-10-2023 06:10:46
- Floaters (mouches volantes): Zwevende deeltjes in gezichtsveld07-10-2023 05:10:04
- Psychische oorzaken van tijdelijke of permanente slechtziendheid en blindheid05-10-2023 05:10:55
- Pupilgrootte: Miosis (abnormaal vernauwde pupillen) en mydriasis (abnormaal verwijde pupillen)05-10-2023 06:10:56
- Retinitis pigmentosa (RP)04-10-2023 04:10:18
- Vragen stellen aan je oogarts04-10-2023 01:10:21
- Zeer slechtziend en naar de oogarts blijven gaan04-10-2023 12:10:50
- Gezichtsveld en gezichtsveldonderzoek03-10-2023 04:10:30
- Gevoelens van verlies bij blinden en slechtzienden02-10-2023 05:10:25
- Mentale impact van ernstige oogproblemen bij blinden en slechtzienden02-10-2023 02:10:33
- Hoofdpijn bij blinden en slechtzienden02-10-2023 05:10:58
- Exoftalmie (proptosis) (abnormaal uitpuilende ogen)30-09-2023 02:09:01
- Episcleritis30-09-2023 02:09:22
- Entropion (onderste ooglid draait naar binnen)30-09-2023 02:09:29
- Diplopie (dubbelzien)30-09-2023 02:09:56
- Dacryostenose30-09-2023 02:09:24
- Visuele hallucinaties30-09-2023 10:09:48
- Drugsverslaving en medicatiemisbruik: Effecten op de ogen en ooggezondheid30-09-2023 07:09:24
- De invloed van het gebruik van medicatie op de ogen en ooggezondheid30-09-2023 06:09:31
- Body Integrity Identity Disorder (BIID): Verlangen om blind te zijn29-09-2023 01:09:30
- Omgaan met (constante) veranderende en/of bevende beelden in gezichtsvermogen29-09-2023 11:09:46
- Kunnen blinden en slechtzienden hoogtevrees hebben?29-09-2023 07:09:20
- Weer (iets) kunnen zien na tijdelijk of permanent blind of slechtziend te zijn geweest29-09-2023 07:09:14
- Cytomegalovirus (CMV) retinitis28-09-2023 04:09:49
- Convergentie-insufficiëntie28-09-2023 04:09:41
- Conjunctivitis (oogbindvliesontsteking)28-09-2023 04:09:14
- Computer Vision Syndrome28-09-2023 04:09:01
- Coloboom28-09-2023 04:09:55
- Chalazion (gerstekorrel aan ooglid)28-09-2023 04:09:25
- Cerebrale Visuele Inperking (CVI)28-09-2023 04:09:04
- Centrale sereuze retinopathie28-09-2023 04:09:08
- Cat Eye Syndroom28-09-2023 04:09:30
- ADOA (autosomale dominante optische atrofie)28-09-2023 04:09:50
- Bradyopsie28-09-2023 04:09:00
- Blefarospasme (overmatig oogknipperen)28-09-2023 04:09:28
- Blefaritis28-09-2023 04:09:49
- Birdshot Chorioretinopathie28-09-2023 04:09:19
- Bijziendheid (myopie)28-09-2023 04:09:46
- Astigmatisme28-09-2023 04:09:18
- Vermoeide ogen (oogvermoeidheid)28-09-2023 04:09:47
- Anoftalmie28-09-2023 04:09:15
- Anisocorie28-09-2023 04:09:45
- Aniridie28-09-2023 04:09:43
- Geen dieptezicht hebben27-09-2023 07:09:19
- De impact van luchtvervuiling op de ogen en ooggezondheid26-09-2023 07:09:31
- De impact van UV-blootstelling op de ogen26-09-2023 06:09:55
- Mineralen en ooggezondheid24-09-2023 03:09:18
Laatst bijgewerkt op 20 mei 2024 – 14:42