Simulatietools (apps, websites en brillen) voor slechtziendheid

Verschillende hulpmiddelen, zoals brillen, apps en websites, kunnen helpen bij het simuleren van slechtziendheid en (maatschappelijke) blindheid. Hoewel ze bewustwording en begrip bevorderen voor visuele uitdagingen, is het belangrijk te beseffen dat ze slechts een beperkt inzicht bieden en nooit de volledige ervaring kunnen vervangen. Het verschil is dat mensen deze simulatietools kunnen uitschakelen of afzetten, terwijl slechtziende personen dat niet kunnen.

Apps

Er zijn verschillende apps en websites beschikbaar die de ervaring van slechtziendheid en blindheid kunnen simuleren om gebruikers bewust te maken van de uitdagingen waarmee mensen met visuele beperkingen worden geconfronteerd. Hier zijn enkele voorbeelden:

Bartiméus ZIEN App (Besturingssysteem: iOS en Android)

  • Website: Je kunt meer informatie vinden op de website van Bartiméus.
  • Kenmerken: De Bartiméus ZIEN app biedt realtime simulaties van de meest voorkomende vormen van slechtziendheid. Gebruikers kunnen verschillende oogaandoeningen en stadia als een filter over het live camerabeeld leggen om te ervaren hoe het is om met die beperkingen te zien.
  • Voordelen: De app is een krachtig hulpmiddel om begrip en bewustwording te vergroten bij mensen zonder visuele beperkingen. Het kan ook worden gebruikt door slechtziende mensen om anderen te laten zien hoe zij de wereld ervaren. Bovendien is het een nuttig educatief instrument voor scholen en professionals.
  • Nadelen: Zoals bij andere simulatietools, kan de Bartiméus ZIEN app slechts een beperkte indruk geven van de ervaring van slechtziendheid en blindheid. De simulaties zijn bedoeld om bewustwording te creëren, maar kunnen de echte uitdagingen niet volledig overbrengen.

Tips, advies, en aandachtspunten:

  • Download de Bartiméus ZIEN app via de Google Playstore of de App Store.
  • De app biedt informatie over vijf verschillende oogaandoeningen, dus experimenteer met verschillende simulaties om een breder begrip te krijgen.
  • Begrijp dat de simulaties niet exact weergeven wat iemand met een specifieke oogaandoening ziet, maar ze bieden wel waardevolle inzichten.
  • De app vergroot begrip en bewustwording, dus deel deze met anderen om het gesprek over een visuele handicap aan te moedigen.
  • Blijf op de hoogte van updates en nieuws over de app via de Twitter en Facebook van Bartiméus.

VisionSim (Besturingssysteem: iOS)

  • Kenmerken: VisionSim is een iOS-app die gebruikers verschillende vormen van slechtziendheid laat simuleren, waaronder maculadegeneratie, glaucoom en diabetische retinopathie.
  • Voordelen: Het biedt gedetailleerde simulaties van specifieke oogaandoeningen.
  • Nadelen: Alleen beschikbaar voor iOS.

Beeld van wat een persoon met diabetische retinopathie zou kunnen zien

Websites die slechtziendheid/blindheid simuleren

Oogfonds

  • Website: Je kunt de Oogziekte-simulator ervaren op de website van het Oogfonds.
  • Kenmerken: Dankzij de Oogziekte-simulator kunnen gebruikers ervaren hoe mensen met de vijf meest voorkomende oogziekten (staar, glaucoom, diabetische retinopathie, maculadegeneratie en retinitis pigmentosa) de wereld zien. De site biedt gedetailleerde informatie over elke aandoening en simuleert de bijbehorende visuele beperking.
  • Voordelen: De Oogziekte-simulator is een educatieve tool waarmee gebruikers kunnen begrijpen hoe verschillende oogaandoeningen het zicht aantasten. De simulatietool draagt bij aan bewustwording en begrip voor visueel gehandicapte personen.
  • Nadelen: Net als andere simulatietools kan de Oogziekte-simulator niet volledig repliceren hoe iemand met een specifieke oogaandoening de wereld ziet. Het is echter een waardevol hulpmiddel voor het vergroten van bewustzijn.

Tips, advies, en aandachtspunten:

  • Bezoek de Oogziekte-simulator op de website van het Oogfonds.
  • Kies één van de vijf meest voorkomende oogaandoeningen om te ervaren hoe het zicht wordt beïnvloed. Elke aandoening wordt gedetailleerd beschreven.
  • De simulaties helpen je om de wereld te zien zoals mensen met die specifieke oogaandoeningen dat doen. Dit kan helpen om meer begrip te krijgen voor hun uitdagingen.
  • De Oogziekte-simulator is een waardevol educatief hulpmiddel en kan nuttig zijn voor scholen, professionals in de gezondheidszorg en iedereen die geïnteresseerd is in visuele gezondheid.

Vischeck

  • Website: Vischeck
  • Kenmerken: Vischeck is een online tool waarmee je afbeeldingen kunt uploaden om te zien hoe ze eruit zouden zien voor mensen met verschillende vormen van kleurenblindheid.
  • Voordelen: Het helpt bij het begrijpen van de uitdagingen waarmee kleurenblinde mensen worden geconfronteerd.
  • Nadelen: Het richt zich specifiek op kleurenblindheid en niet op andere visuele beperkingen.

VisionSimulator

  • Website: VisionSimulator
  • Kenmerken: De VisionSimulator is een online tool die de visuele ervaring van verschillende oogaandoeningen simuleert, zoals maculadegeneratie en glaucoom. Het biedt ook een “Blur Simulator” voor het simuleren van een wazig zicht.
  • Voordelen: Het biedt realistische simulaties van verschillende visuele beperkingen.
  • Nadelen: Het vereist internettoegang om te gebruiken.
Wazig beeld van een kantoorinterieur

Wazig beeld van een kantoorinterieur

Simulatiebrillen

Simulatiebrillen zijn hulpmiddelen om ziende personen een inzicht te geven in de uitdagingen waarmee slechtziende en maatschappelijk blinde personen dagelijks worden geconfronteerd. Deze brillen zijn uitgerust met lenzen of filters die de visuele perceptie van de drager veranderen, waarbij ze vaak simuleren wat iemand met een specifieke visuele beperking ervaart. Deze brillen kunnen een waardevolle rol spelen in het vergroten van empathie en begrip voor de visuele wereld van degenen die leven met een visuele handicap.

Kenmerken

Hier zijn enkele veelvoorkomende kenmerken van simulatiebrillen:

Vermindering van scherpte

Simulatiebrillen kunnen onscherpte introduceren, wat vergelijkbaar is met wat mensen met bijziendheid (myopie) of verziendheid (hypermetropie) ervaren. Dit kan leiden tot een gebrek aan scherpte en detail in het zicht.

Beperking van gezichtsveld

Sommige brillen kunnen het gezichtsveld van de drager beperken, vergelijkbaar met wat mensen met een zeer beperkt gezichtsveld, zoals bij glaucoom, ervaren. Hierdoor wordt het moeilijker om objecten en mensen in de periferie (aan de zijkanten) waar te nemen.

Kleurfilters

Simulatiebrillen kunnen kleurfilters gebruiken om de zichtbare kleurenspectra te veranderen, wat nuttig is bij het simuleren van kleurenblindheid of andere kleurwaarnemingsproblemen.

Verdonkering

Sommige simulatiebrillen simuleren lichtgevoeligheid (fotofobie) door het lichtniveau te verminderen, wat vergelijkbaar is met wat mensen met aandoeningen zoals retinitis pigmentosa kunnen ervaren.

Beeld van wat een persoon met retinitis pigmentosa zou kunnen zien

Beeld van wat een persoon met retinitis pigmentosa zou kunnen zien (tunnelzicht)

Waar kan je simulatiebrillen kopen of lenen?

Simulatiebrillen zijn beschikbaar via verschillende bronnen en organisaties. Hier zijn enkele manieren waarop je simulatiebrillen kunt verkrijgen:

Blindenverenigingen

Blindenverenigingen (BE en NL) en andere organisaties voor mensen met een visuele beperking kunnen informatie verstrekken over waar simulatiebrillen kunnen worden verkregen of geleend.

Online winkels

Er zijn online retailers en fabrikanten die simulatiebrillen aanbieden voor aankoop. Indien je in je zoekrobot (zoals Google) het woord “simulatiebrillen” intypt, krijg je veel resultaten, ook bij Belgische en Nederlandse winkels.

Gezondheidszorginstellingen

Sommige ziekenhuizen en revalidatiecentra (BE en NL) bieden trainingssessies en workshops waar simulatiebrillen kunnen worden gebruikt.

Universiteiten en onderwijsinstellingen

Sommige onderwijsinstellingen bieden simulatiebrillen aan als onderdeel van trainingen voor leraren en gezondheidswerkers.

Voordelen en kenmerken van apps, websites en simulatiebrillen rond slechtziendheid

Bewustwording en empathie

  • Apps, websites en simulatiebrillen helpen mensen zonder visuele beperking bewust te worden van dagelijkse obstakels, zoals zich in onbekende omgevingen verplaatsen, teksten lezen, en het gezichten herkennen.
  • Websites en apps kunnen vaak uitgebreide informatie, video’s en tekstuele beschrijvingen bieden over specifieke oogaandoeningen en hun impact. Tijdens workshops met dergelijke brillen kunnen organisaties ook duiding geven rond dergelijke brillen en de vormen van slechtziendheid. Dit kan leiden tot dieper begrip en bewustzijn.
  • Het ervaren van een visuele beperking kan leiden tot diepere empathie voor je partner, vrienden, familieleden of collega’s die slechtziend of blind zijn. De simulatie van slechtziendheid kan ook helpen bij het begrijpen van hun behoeften en uitdagingen.

Toegankelijkheid

Simulatie van slechtziendheid via apps, websites en brillen kunnen ontwerpers en beleidsmakers inspireren om meer toegankelijke omgevingen en producten te creëren, omdat ze de obstakels in de fysieke wereld laten zien die blinden en slechtzienden dagelijks tegenkomen. Apps en websites kunnen een bredere doelgroep bereiken, omdat ze toegankelijk zijn voor mensen met smartphones, tablets en computers. Simulatiebrillen daarentegen zijn meestal fysieke apparaten die specifieke trainingssessies vereisen.

Training

Simulatiebrillen en soms ook apps en websites worden vaak gebruikt in trainingssessies voor professionals in de gezondheidszorg, leraren en mensen die werken met slechtziende of blinde personen. Ze helpen deze professionals om effectievere ondersteuning te bieden.

Zelfstandig gebruik

Dankzij apps en websites kunnen personen op hun eigen tempo en op elk gewenst moment de simulaties te ervaren. Ze hebben de flexibiliteit om zelf te kiezen welke beperking ze willen simuleren en hoe lang ze dat willen doen. Een bril een fysiek apparaat waarover mensen niet altijd meteen kunnen beschikken.

Herhaald gebruik

Apps en websites kunnen herhaaldelijk worden gebruikt zonder extra kosten, wat nuttig kan zijn voor mensen die hun begrip van slechtziendheid willen verdiepen of voor professionals die hun vaardigheden willen verbeteren.

Gebruiksgemak

Apps en websites zijn over het algemeen gemakkelijk toegankelijk en vereisen geen extra apparatuur behalve een compatibel apparaat en een internetverbinding.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

  1. Ook positief ingestelde blinde en slechtziende personen ervaren dipjes27-04-2024 07:04:19
  2. Existentiële vragen en zingeving als je blind of slechtziend bent25-04-2024 06:04:20
  3. Omgaan met een visuele beperking zonder steun van je omgeving24-04-2024 06:04:58
  4. Strijden doet lijden tijdens rouwproces bij visuele beperking21-04-2024 12:04:06
  5. Wat “zien” volledig blinde personen?21-04-2024 07:04:01
  6. Staren naar blinde en slechtziende personen20-04-2024 12:04:43
  7. Jaloezie onder blinde en slechtziende personen17-04-2024 12:04:41
  8. Hoe kan je beelden van iets of iemand vormen als je blind bent?14-04-2024 06:04:11
  9. Veranderende manier van omgaan van anderen rond ontstane visuele handicap13-04-2024 01:04:33
  10. Voor jezelf opkomen: Assertiviteit voor mensen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:44
  11. “Daar, die blinde / slechtziende!”12-04-2024 02:04:56
  12. Onwetendheid over visuele beperking: Omgaan met frustraties, tips en suggesties09-04-2024 04:04:17
  13. Tips om positief te blijven als je blind of slechtziend bent07-04-2024 01:04:07
  14. Ervaringsdeskundigheid met een visuele beperking inzetten06-04-2024 12:04:23
  15. Vragen en reacties aan partners van blinden en slechtzienden05-04-2024 06:04:51
  16. Ben je liever blind of doof?04-04-2024 12:04:43
  17. Zelfintroductie met een visuele beperking02-04-2024 04:04:28
  18. Behoefte aan “me-time” als je blind of slechtziend bent01-04-2024 06:04:57
  19. Herhaling bij de ontwikkeling van blinde en slechtziende kinderen30-03-2024 01:03:56
  20. Gevoelens van onrechtvaardigheid bij blinden en slechtzienden29-03-2024 07:03:25
  21. Contact maken met anderen als je blind of slechtziend bent18-03-2024 08:03:48
  22. Zelfmedelijden, een valkuil voor blinden en slechtzienden17-03-2024 01:03:57
  23. Leren voelen als je blind of slechtziend bent10-03-2024 03:03:15
  24. Betutteling van blinden en slechtzienden26-02-2024 06:02:36
  25. Overcompensatie van blind- of slechtziendheid25-02-2024 01:02:20
  26. Verlies van onafhankelijkheid bij blindheid of slechtziendheid24-02-2024 06:02:16
  27. Hoe leg ik mijn eigen blind- of slechtziendheid uit?19-02-2024 01:02:52
  28. Plots blind of slechtziend: Verlangen naar het leven van voor de visuele beperking03-02-2024 07:02:23
  29. Blind of slechtziend: Angst om buiten te komen18-01-2024 12:01:22
  30. Blind of slechtziend: Hoe kan je omgaan met onbedoelde goede adviezen?11-01-2024 06:01:48
  31. Vragen die je best niet aan een blinde of slechtziende persoon stelt09-01-2024 06:01:29
  32. Blind of slechtziend: Vaak meer tijd nodig13-12-2023 12:12:57
  33. Ongevraagd aanraken van blinden en slechtzienden11-12-2023 03:12:36
  34. Blind of slechtziend: Overgevoelig voor geluiden (hyperacusis)11-12-2023 01:12:00
  35. Blind of slechtziend en afspreken met andere blinde of slechtziende persoon09-12-2023 06:12:37
  36. Kijk verder dan de handicap!06-12-2023 01:12:10
  37. Zelfredzaamheid bij blinden en slechtzienden05-12-2023 12:12:21
  38. Impact van tastzin voor blinden en slechtzienden04-12-2023 07:12:23
  39. Slechtzienden die dichtbij het televisietoestel plakken25-11-2023 08:11:48
  40. Kunnen blinden bang zijn in het donker?24-11-2023 04:11:00
  41. Aanpassen aan het verlies van het gezichtsvermogen24-11-2023 07:11:17
  42. Inclusieve beeldvorming van blinden en slechtzienden in de media22-11-2023 03:11:00
  43. Negatieve en positieve vraagstelling rond een visuele beperking22-11-2023 11:11:27
  44. Identiteitsvorming bij blinden en slechtzienden21-11-2023 07:11:38
  45. Waarom hebben sommige blinden en slechtzienden alleen contact met lotgenoten?20-11-2023 03:11:14
  46. Waarom kijken blinden en slechtzienden soms naar hun smartphonescherm?18-11-2023 01:11:01
  47. Slechtzienden die absoluut gedrukte tekst willen blijven lezen16-11-2023 06:11:02
  48. Gevoelens van onderhandeling bij blinden en slechtzienden16-11-2023 07:11:36
  49. Gevoelens van minderwaardigheid bij blinden en slechtzienden15-11-2023 05:11:58
  50. Existentiële crisis bij blinden en slechtzienden15-11-2023 04:11:47
  51. Radeloosheid / Besluiteloosheid bij blinden en slechtzienden15-11-2023 08:11:16
  52. Misvatting: Dichterbij staan voor communicatie met blinden en slechtzienden09-11-2023 06:11:09
  53. Misvattingen: Blinden en slechtzienden leven in een instelling en kunnen niet werken09-11-2023 04:11:02
  54. Anderen die het leven van blinden en slechtzienden overnemen06-11-2023 04:11:52
  55. Waarom laten blinde mensen soms het licht aan?06-11-2023 06:11:33
  56. Neuroplasticiteit bij blinden31-10-2023 08:10:17
  57. Stigmatisering van blinden en slechtzienden30-10-2023 05:10:05
  58. Woede bij blinden en slechtzienden30-10-2023 05:10:37
  59. Schaamte bij blinden en slechtzienden30-10-2023 04:10:15
  60. Copingmechanismen bij blind- of slechtziendheid of oogproblemen30-10-2023 04:10:38
  61. Blindgeboren en blind geworden personen: Overeenkomsten en verschillen27-10-2023 06:10:22
  62. Hoe leg je het concept van een regenboog uit aan blindgeboren personen?27-10-2023 05:10:37
  63. Verlies van controle als je blind of slechtziend bent26-10-2023 01:10:35
  64. Motivatie en demotivatie bij blinden en slechtzienden24-10-2023 07:10:20
  65. Hulpeloosheid bij blinden en slechtzienden24-10-2023 06:10:23
  66. Acceptatie van visuele handicap (leren omgaan met je beperking)19-10-2023 01:10:00
  67. Waarom houden blinden de ogen open of juist gesloten?15-10-2023 03:10:31
  68. Concentratieproblemen bij blinden en slechtzienden15-10-2023 02:10:23
  69. Verwardheid / Verwarring bij blinden en slechtzienden15-10-2023 06:10:05
  70. Ontmoediging bij blinden en slechtzienden15-10-2023 05:10:43
  71. Omgaan met vergelijkingen van blindheid of slechtziendheid14-10-2023 04:10:35
  72. Machteloosheid en onmacht bij blinden en slechtzienden10-10-2023 07:10:55
  73. Hoe kan je omgaan met ongepaste opmerkingen van kinderen over blinden en slechtzienden?08-10-2023 06:10:37
  74. Verdriet bij blinden en slechtzienden08-10-2023 05:10:55
  75. Zelfacceptatie, zelfbeeld en eigenwaarde: Omarmen van het blind of slechtziend zijn07-10-2023 06:10:57
  76. Twijfels bij blinden en slechtzienden07-10-2023 05:10:44
  77. Blind of slechtziend: Omgaan met overdreven nieuwsgierigheid van anderen07-10-2023 04:10:03
  78. Toestand van verlamming (freeze-situatie) na een oogdiagnose05-10-2023 01:10:36
  79. Loslaten van je blind of slechtziend kind04-10-2023 06:10:19
  80. Hooggevoeligheid bij blinden en slechtzienden03-10-2023 11:10:41
  81. Zichtbare afwijkingen aan oog of ogen03-10-2023 06:10:24
  82. Humor en zelfspot bij het omgaan met een visuele handicap02-10-2023 02:10:36
  83. Omgaan met je visuele beperking: Welke factoren spelen mee?02-10-2023 01:10:43
  84. Begrip van licht en kleuren voor personen zonder lichtperceptie29-09-2023 04:09:06
  85. De rol van opvoeding, omgeving en sociale factoren bij het omgaan met een visuele handicap27-09-2023 03:09:46
  86. Impact van privacyschending bij blinden en slechtzienden27-09-2023 03:09:22
  87. Inleefwandelingen: De wereld ervaren van blinden en slechtzienden27-09-2023 07:09:34
  88. Visuele herinneringen als je blind of slechtziend bent25-09-2023 02:09:06
  89. Validisme bij blinde en slechtziende personen24-09-2023 05:09:35
  90. Steungroepen en patiëntenverenigingen voor blinden en slechtzienden24-09-2023 06:09:23
  91. Oogcontact maken door blinden en slechtzienden22-09-2023 05:09:45
  92. Grenzen stellen als je blind of slechtziend bent22-09-2023 07:09:00
  93. Blind of slechtziend en over de eigen grenzen heen gaan22-09-2023 06:09:49
  94. Wat missen blinden en slechtzienden het meest?20-09-2023 04:09:06
  95. Discriminatie van mensen met een visuele beperking20-09-2023 03:09:24
  96. Andere zintuigen verbeteren bij blinden en slechtzienden20-09-2023 03:09:22
  97. Frustratie bij blinden en slechtzienden18-09-2023 05:09:07
  98. Dineren in het donker: Voordelen, kenmerken en locaties in België en Nederland17-09-2023 01:09:55
  99. Simulatietools (apps, websites en brillen) voor slechtziendheid17-09-2023 12:09:47
  100. Omgaan met (extreme) bewondering en adoratie vanwege een visuele handicap16-09-2023 05:09:29
  101. Omgaan met reacties en vragen rond visuele handicap en oogproblemen15-09-2023 05:09:22
  102. Omgaan met een visuele beperking: Een persoonlijke reis14-09-2023 02:09:30
  103. De schoonheid van het onzichtbare: Wat is mooi?13-09-2023 11:09:09
  104. Zelfstigmatisering bij personen met een visuele beperking12-09-2023 12:09:28
  105. Kwaliteit van leven bij blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:45
  106. Ontkenning van een visuele beperking09-09-2023 06:09:42
  107. Ongeloof over blind- of slechtziendheid: “Jij kan wel goed zien!”04-09-2023 01:09:35
  108. Het gebruik van de woorden “zien”, “kijken” en “lezen” bij communicatie met blinden en slechtzienden03-09-2023 04:09:11
  109. Alle mensen zijn anders en uniek, ook blinden en slechtzienden02-09-2023 05:09:03
  110. Hoe leg ik kinderen uit wat het is om blind of slechtziend te zijn?02-09-2023 12:09:19
  111. Sociale isolatie bij blinden en slechtzienden01-09-2023 02:09:17
  112. Emoties bij anderen herkennen als je blind of slechtziend bent31-08-2023 12:08:18
  113. Hoe reageer je wanneer je geliefde slecht nieuws kreeg van de oogarts?31-08-2023 06:08:33
  114. Blind of slechtziend en weinig zelfvertrouwen31-08-2023 05:08:34
  115. De oogarts kan mij niet meer helpen en mijn zicht is of wordt heel slecht. Wat nu?30-08-2023 04:08:30
  116. Omgaan met de visuele wereld als je slechtziend of blind bent30-08-2023 08:08:11
  117. Blind of slechtziend: Eigen uiterlijk en zich opmaken27-08-2023 03:08:41
  118. Revalidatietraining voor blinden en slechtzienden26-08-2023 01:08:55
  119. Ervaren wat het is om slechtziend of blind te zijn25-08-2023 02:08:05
  120. Begrijpen en aanleren van kleuren aan blinde personen22-08-2023 02:08:13
  121. Werken de zintuigen van blinden en slechtzienden beter?22-08-2023 01:08:43
  122. Positieve aspecten aan leven met een visuele beperking17-08-2023 04:08:46
  123. Blind of slechtziend geboren en rouwproces rond afwezig of slecht gezichtsvermogen16-08-2023 01:08:35
  124. Ouderschap als je blind of slechtziend bent14-08-2023 07:08:48
  125. Blind of slechtziend: Hoe kan je een sociaal netwerk opbouwen en wat zijn de obstakels?11-08-2023 04:08:22
  126. Hoe leg je slechtziendheid uit en hoe ga je om met vooroordelen?11-08-2023 02:08:16
  127. Omgaan met non-verbale communicatie als je blind of slechtziend bent08-08-2023 03:08:37
  128. Blind of slechtziend: Rouwproces rond verlies van gezichtsvermogen08-08-2023 06:08:00
  129. Kunnen blinden beelden zien in hun dromen?07-08-2023 04:08:09
  130. Tips: Als partner omgaan met iemand die blind of slechtziend is05-08-2023 06:08:34
  131. Vooroordelen en misvattingen over mensen met een visuele beperking05-08-2023 01:08:39
  132. Universele pictogrammen voor blinden en slechtzienden05-08-2023 06:08:07
  133. Waarom dragen sommige blinden en slechtzienden een zonnebril?03-08-2023 06:08:37
  134. Repetitieve bewegingen en handelingen bij blinde en slechtziende personen29-07-2023 02:07:00
  135. Je bent blind of slechtziend als je …07-07-2017 12:07:25
  136. Blindismen: wat zijn ze en wat doen we ermee?01-11-2013 03:11:00

Laatst bijgewerkt op 24 maart 2024 – 12:15