Kan je wennen aan het blind of slechtziend geworden zijn?

“Wént het al wat?”, is een vraag die veel mensen met een visuele beperking vroeg of laat te horen krijgen. Vaak vanuit onschuld of onwetendheid, maar soms ook ongevoelig of kwetsend. In deze tekst gaan we dieper in op de complexiteit van wennen aan blind of slechtziend zijn zijn en de verschillende perspectieven die hierbij horen.

Wennen aan blind of slechtziend zijn: vragen die wél gepast zijn

De vraag “Wént het al wat?” is wellicht goedbedoeld, maar kan voor mensen met een visuele beperking ongemakkelijk en zelfs kwetsend zijn.

Waarom de vraag “Wént het al wat?” problematisch is

  • Onrealistische verwachting: De vraag impliceert dat blindheid iets is waar je aan kunt wennen, alsof het een tijdelijke ongemakkelijke situatie is. Dit is niet alleen onjuist, maar kan ook de indruk wekken dat de visuele beperking geen wezenlijk probleem is voor de persoon in kwestie.
  • Pijnlijke herinneringen: Voor mensen die recent hun zicht verloren hebben, kan deze vraag confronterend zijn en pijnlijke herinneringen oproepen aan de tijd voor hun blindheid.
  • Focus op het verlies: De vraag richt de aandacht op wat er verloren is gegaan (het zicht) in plaats van de veerkracht en de nieuwe vaardigheden die de persoon met een visuele beperking heeft ontwikkeld.
  • Onkunde: Vaak is de vraag voortkomend uit onwetendheid over de realiteit van blindheid. De vraagsteller beseft zich wellicht niet de impact die een visuele beperking heeft op het dagelijks leven.

Alternatieve vragen die begrip tonen

  • “Hoe gaat het met je?” – Deze open vraag geeft de ruimte om te praten over zowel de praktische als emotionele aspecten van het leven met een visuele beperking.
  • “Wat zijn de grootste uitdagingen waar je nu mee te maken hebt?” – Door te vragen naar de specifieke uitdagingen, toon je interesse in de concrete obstakels die de persoon ervaart en bied je de kans om hulp of ondersteuning aan te bieden.
  • “Is er iets wat ik kan doen om je te helpen?” – Deze praktische vraag laat zien dat je bereid bent om behulpzaam te zijn en je steun wilt betuigen.
  • “Vertel me eens over hoe je je leven er nu uitziet met een visuele beperking.” – Door te vragen naar hun ervaringen, toon je je interesse in hun perspectief en leer je meer over de impact van blindheid op hun dagelijks leven.

Belangrijk

Naast deze vragen is het belangrijk om:

  • Actief te luisteren: Luister aandachtig naar het antwoord van de persoon en stel vervolgvragen om je begrip te vergroten.
  • Gevoelig te zijn: Wees alert op non-verbale signalen die ongemak of frustratie kunnen uiten.
  • Vermijd clichés en ongepaste opmerkingen: Zeg geen dingen als “Je bent een held” of “Je bent zo dapper.” Dit kan betuttelend overkomen en de realiteit van de uitdagingen waarmee mensen met een visuele beperking leven, negeren.

Door begripvolle vragen te stellen en op een respectvolle manier te communiceren, kunnen we mensen met een visuele beperking beter ondersteunen en integreren in de samenleving. We creëren hiermee een

Unieke ervaringen met blindheid en slechtziendheid

De impact van blindheid of slechtziendheid op iemands leven is uniek en persoonlijk. De manier waarop mensen zich aanpassen aan het verlies of beperking van hun zicht varieert sterk, afhankelijk van verschillende factoren.

Plotseling versus geleidelijk verlies

Een cruciaal onderscheid is of het verlies van zicht plotseling of geleidelijk plaatsvindt. Mensen die plotseling blind of slechtziend worden, ervaren vaak een intensere schok en rouwperiode. Ze moeten zich abrupt aanpassen aan een compleet nieuwe realiteit, zonder de tijd te hebben mensen die geleidelijk hun zicht verliezen, wellicht hebben gehad.

Achtergrond en leeftijd

Iemands achtergrond en leeftijd spelen ook een rol in de aanpassingservaring. Kinderen die blind of slechtziend worden geboren of op jonge leeftijd hun zicht verliezen, ontwikkelen vaak andere vaardigheden en copingmechanismen dan mensen die later in hun leven hun zicht verliezen. Ze hebben mogelijk minder referentiepunten aan de visuele wereld en zijn wellicht meer flexibel om zich aan te passen aan een niet-visuele manier van leven.

Oorzaken van blindheid of slechtziendheid

De oorzaak van blindheid of slechtziendheid kan ook een factor spelen. Sommige aandoeningen, zoals diabetische retinopathie, gaan gepaard met progressief gezichtsverlies, wat geleidelijke aanpassing mogelijk maakt. Andere aandoeningen, zoals trauma of een beroerte, kunnen leiden tot plotseling verlies van zicht, wat een grotere schok kan veroorzaken.

Ondersteuning en hulpbronnen

De beschikbaarheid van ondersteuning en hulpbronnen speelt een cruciale rol in het aanpassingsproces. Mensen met toegang tot gespecialiseerde revalidatieprogramma’s, hulpmiddelen en ondersteuningsgroepen hebben doorgaans meer succes bij het aanpassen aan blindheid of slechtziendheid en het leiden van een onafhankelijk en bevredigend leven.

Nooit “gewoon” wennen aan blind of slechtziend zijn

Mensen met een visuele beperking passen zich op verschillende manieren aan en tonen veel doorzettingsvermogen. Toch is er één aspect dat nooit “gewoon” wordt: het gemis van visuele informatie en de beperkingen die hiermee gepaard gaan.

Ondanks hulpmiddelen en alternatieven voor veel obstakels, is de wereld nog steeds sterk gericht op visuele informatie. Hierdoor missen blinde en slechtziende mensen belangrijke details.

Blind of slechtziend zijn gaat dus verder dan wennen aan een nieuwe situatie. Het is een voortdurend proces om te leren omgaan met de beperkingen van het missen van visuele informatie in een visuele wereld.

Dit betekent niet dat blindheid of slechtziendheid een leven vol beperkingen hoeft te zijn. Met de juiste ondersteuning, hulpmiddelen en een open houding, kunnen mensen met een visuele beperking een volwaardig en zinvol leven leiden.

Aanvaarding en aanpassing

Hoewel volledig wennen in de traditionele zin niet mogelijk is, is acceptatie en aanpassing belangrijk om met blindheid of slechtziendheid te kunnen leven. Dit betekent niet dat mensen het verlies van zicht moeten negeren of ontkennen, maar juist dat ze leren omgaan met de nieuwe realiteit en manieren vinden om te floreren binnen die grenzen.

Uniek pad van aanpassing

De weg naar acceptatie en aanpassing is voor iedereen uniek. Het vereist geduld, veerkracht en de bereidheid om nieuwe vaardigheden en strategieën te leren. Dit kan inhouden:

  • Leren omgaan met praktische uitdagingen: Dagelijkse taken zoals mobiliteit, communicatie en zelfzorg kunnen op nieuwe manieren aangepakt worden met behulp van hulpmiddelen, trainingen en ondersteunende diensten.
  • Ontwikkeling van andere zintuigen: Tast, gehoor en reuk kunnen waardevolle bronnen van informatie worden, waarmee men de wereld op een nieuwe manier kan waarnemen en ervaren.
  • Emotionele verwerking: Het verlies van zicht kan gepaard gaan met een scala aan emoties, zoals verdriet, angst en frustratie. Erkennen en verwerken van deze emoties is essentieel voor mentaal welzijn.

Ondersteuning en begeleiding

De reis van aanpassing hoeft niet alleen afgelegd te worden. Er is een breed scala aan ondersteuningsbronnen beschikbaar om mensen met blindheid of slechtziendheid te helpen:

De emotionele achtbaan van een visuele beperking

Het verlies of de beperking van zicht brengt diverse complexe emoties met zich mee, die een onlosmakelijk onderdeel vormen van het proces van wennen aan blindheid. Verdriet, boosheid, angst en frustratie zijn slechts enkele van de gevoelens die mensen kunnen ervaren.

Erkennen van emoties

Het is cruciaal om deze emoties te erkennen en te valideren. Het onderdrukken of ontkennen van deze gevoelens kan leiden tot verdere emotionele pijn en belemmeren het proces van aanpassing.

Ruimte geven aan verdriet

Verdriet is een natuurlijke reactie op het verlies van zicht. Het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven om te rouwen om wat je bent kwijtgeraakt. Dit kan inhouden dat je je verdriet uit, praat met dierbaren of professionele hulp zoekt.

Boosheid uiten op gezonde manier

Boosheid is een veelvoorkomende emotie bij mensen die blind of slechtziend worden. Deze boosheid kan gericht zijn op de situatie zelf, op anderen of zelfs op zichzelf. Het is belangrijk om gezonde manieren te vinden om deze boosheid te uiten, zoals door te praten met een therapeut of door creatieve activiteiten te ondernemen.

Omgaan met angsten

Angst voor het onbekende en de toekomst is een reële emotie voor mensen met een visuele beperking. Het is belangrijk om deze angsten te erkennen en te bespreken met een vertrouwde persoon of professional. Door angstige gedachten te rationaliseren en copingmechanismen te ontwikkelen, kan men de grip van angst op het leven verkleinen.

Frustratie aanpakken

De dagelijkse uitdagingen die gepaard gaan met blind- of slechtziendheid kunnen leiden tot frustratie. Het is belangrijk om gezonde manieren te vinden om met deze frustratie om te gaan, zoals door ademhalingsoefeningen te doen, mindfulness te beoefenen of steun te zoeken bij lotgenoten.

Diverse gezichtsicoontjes naast elkaar: van heel verdrietig naar naar heel blij

Diverse gezichtsicoontjes naast elkaar: van heel verdrietig naar naar heel blij

Professionele hulp

Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent in deze emotionele rollercoaster. Professionele hulp van therapeuten of maatschappelijk werkers kan waardevolle ondersteuning bieden bij het verwerken van emoties, het ontwikkelen van copingmechanismen en het navigeren door de uitdagingen van blindheid.

Lotgenotencontact

Contact met andere mensen met een visuele beperking kan een waardevolle bron van steun en informatie zijn. Lotgenoten begrijpen de unieke uitdagingen en kunnen praktische tips en ervaringen delen.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

  1. Zelfregulatie, hulp vragen en de zoektocht naar zin als je blind of slechtziend bent07-06-2024 01:06:05
  2. Ongemakkelijke stiltes bij blinden en slechtzienden31-05-2024 06:05:01
  3. Kan je wennen aan het blind of slechtziend geworden zijn?29-05-2024 06:05:20
  4. Overwin je innerlijke criticus: Leer jezelf waarderen, ook met een visuele beperking28-05-2024 03:05:49
  5. Piekeren als je blind of slechtziend bent28-05-2024 06:05:22
  6. Voldoende rust nemen als je blind of slechtziend bent28-05-2024 05:05:18
  7. Emotionele uitputting bij blinden en slechtzienden20-05-2024 12:05:55
  8. Gevoelens van ontoereikendheid bij blinden en slechtzienden20-05-2024 05:05:19
  9. Perfectionisme bij blinden en slechtzienden20-05-2024 05:05:10
  10. Prikkelbaarheid bij blinden en slechtzienden18-05-2024 12:05:41
  11. Zichzelf als blinde of slechtziende persoon vergelijken met andere blinden en slechtzienden18-05-2024 05:05:50
  12. Gevoelens van teleurstelling bij blinde en slechtziende personen17-05-2024 06:05:52
  13. Mensen die denken voor blinden en slechtzienden15-05-2024 06:05:04
  14. Stereotypering van blinde en slechtziende personen14-05-2024 06:05:06
  15. Misvatting: Bewindvoering voor blinden en slechtzienden14-05-2024 06:05:51
  16. Kunnen blinden en slechtzienden gelukkig zijn?09-05-2024 11:05:15
  17. Praten over je gevoelens als je blind of slechtziend bent09-05-2024 07:05:11
  18. Zelfcompassie bij blinden en slechtzienden09-05-2024 07:05:20
  19. Waarom accepteren sommigen sneller hun visuele beperking dan anderen?09-05-2024 06:05:25
  20. Gevoelens van waardeloosheid als je blind of slechtziend bent07-05-2024 06:05:43
  21. Gevoelens van wanhoop als je blind of slechtziend bent07-05-2024 06:05:36
  22. Bang om met blinde of slechtziende mensen om te gaan06-05-2024 06:05:11
  23. Ongemakkelijke situaties en blunders als je blind of slechtziend bent03-05-2024 04:05:57
  24. Kwetsbaarheid bij blinden en slechtzienden03-05-2024 02:05:29
  25. Boosheid bij blinden en slechtzienden02-05-2024 06:05:39
  26. Gevoelens van miskenning bij blinden en slechtzienden28-04-2024 06:04:48
  27. Praat met blinden en slechtzienden niet enkel over hun beperking28-04-2024 06:04:43
  28. Ook positief ingestelde blinde en slechtziende personen ervaren dipjes27-04-2024 07:04:19
  29. Existentiële vragen en zingeving als je blind of slechtziend bent25-04-2024 06:04:20
  30. Omgaan met een visuele beperking zonder steun van je omgeving24-04-2024 06:04:58
  31. Strijden doet lijden tijdens rouwproces bij visuele beperking21-04-2024 12:04:06
  32. Wat “zien” volledig blinde personen?21-04-2024 07:04:01
  33. Staren naar blinde en slechtziende personen20-04-2024 12:04:43
  34. Jaloezie onder blinde en slechtziende personen17-04-2024 12:04:41
  35. Hoe kan je beelden van iets of iemand vormen als je blind bent?14-04-2024 06:04:11
  36. Veranderende manier van omgaan van anderen rond ontstane visuele handicap13-04-2024 01:04:33
  37. Voor jezelf opkomen: Assertiviteit voor mensen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:44
  38. “Daar, die blinde / slechtziende!”12-04-2024 02:04:56
  39. Onwetendheid over visuele beperking: Omgaan met frustraties, tips en suggesties09-04-2024 04:04:17
  40. Tips om positief te blijven als je blind of slechtziend bent07-04-2024 01:04:07
  41. Ervaringsdeskundigheid met een visuele beperking inzetten06-04-2024 12:04:23
  42. Vragen en reacties aan partners van blinden en slechtzienden05-04-2024 06:04:51
  43. Ben je liever blind of doof?04-04-2024 12:04:43
  44. Zelfintroductie met een visuele beperking02-04-2024 04:04:28
  45. Behoefte aan “me-time” als je blind of slechtziend bent01-04-2024 06:04:57
  46. Herhaling bij de ontwikkeling van blinde en slechtziende kinderen30-03-2024 01:03:56
  47. Gevoelens van onrechtvaardigheid bij blinden en slechtzienden29-03-2024 07:03:25
  48. Contact maken met anderen als je blind of slechtziend bent18-03-2024 08:03:48
  49. Zelfmedelijden, een valkuil voor blinden en slechtzienden17-03-2024 01:03:57
  50. Leren voelen als je blind of slechtziend bent10-03-2024 03:03:15
  51. Betutteling van blinden en slechtzienden26-02-2024 06:02:36
  52. Overcompensatie van blind- of slechtziendheid25-02-2024 01:02:20
  53. Verlies van onafhankelijkheid bij blindheid of slechtziendheid24-02-2024 06:02:16
  54. Hoe leg ik mijn eigen blind- of slechtziendheid uit?19-02-2024 01:02:52
  55. Plots blind of slechtziend: Verlangen naar het leven van voor de visuele beperking03-02-2024 07:02:23
  56. Blind of slechtziend: Angst om buiten te komen18-01-2024 12:01:22
  57. Blind of slechtziend: Hoe kan je omgaan met onbedoelde goede adviezen?11-01-2024 06:01:48
  58. Vragen die je best niet aan een blinde of slechtziende persoon stelt09-01-2024 06:01:29
  59. Blind of slechtziend: Vaak meer tijd nodig13-12-2023 12:12:57
  60. Ongevraagd aanraken van blinden en slechtzienden11-12-2023 03:12:36
  61. Blind of slechtziend: Overgevoelig voor geluiden (hyperacusis)11-12-2023 01:12:00
  62. Blind of slechtziend en afspreken met andere blinde of slechtziende persoon09-12-2023 06:12:37
  63. Kijk verder dan de handicap!06-12-2023 01:12:10
  64. Zelfredzaamheid bij blinden en slechtzienden05-12-2023 12:12:21
  65. Impact van tastzin voor blinden en slechtzienden04-12-2023 07:12:23
  66. Slechtzienden die dichtbij het televisietoestel plakken25-11-2023 08:11:48
  67. Kunnen blinden bang zijn in het donker?24-11-2023 04:11:00
  68. Aanpassen aan het verlies van het gezichtsvermogen24-11-2023 07:11:17
  69. Inclusieve beeldvorming van blinden en slechtzienden in de media22-11-2023 03:11:00
  70. Negatieve en positieve vraagstelling rond een visuele beperking22-11-2023 11:11:27
  71. Identiteitsvorming bij blinden en slechtzienden21-11-2023 07:11:38
  72. Waarom hebben sommige blinden en slechtzienden alleen contact met lotgenoten?20-11-2023 03:11:14
  73. Waarom kijken blinden en slechtzienden soms naar hun smartphonescherm?18-11-2023 01:11:01
  74. Slechtzienden die absoluut gedrukte tekst willen blijven lezen16-11-2023 06:11:02
  75. Gevoelens van onderhandeling bij blinden en slechtzienden16-11-2023 07:11:36
  76. Gevoelens van minderwaardigheid bij blinden en slechtzienden15-11-2023 05:11:58
  77. Existentiële crisis bij blinden en slechtzienden15-11-2023 04:11:47
  78. Radeloosheid / Besluiteloosheid bij blinden en slechtzienden15-11-2023 08:11:16
  79. Misvatting: Dichterbij staan voor communicatie met blinden en slechtzienden09-11-2023 06:11:09
  80. Misvattingen: Blinden en slechtzienden leven in een instelling en kunnen niet werken09-11-2023 04:11:02
  81. Anderen die het leven van blinden en slechtzienden overnemen06-11-2023 04:11:52
  82. Waarom laten blinde mensen soms het licht aan?06-11-2023 06:11:33
  83. Neuroplasticiteit bij blinden31-10-2023 08:10:17
  84. Stigmatisering van blinden en slechtzienden30-10-2023 05:10:05
  85. Woede bij blinden en slechtzienden30-10-2023 05:10:37
  86. Schaamte bij blinden en slechtzienden30-10-2023 04:10:15
  87. Copingmechanismen bij blind- of slechtziendheid of oogproblemen30-10-2023 04:10:38
  88. Blindgeboren en blind geworden personen: Overeenkomsten en verschillen27-10-2023 06:10:22
  89. Hoe leg je het concept van een regenboog uit aan blindgeboren personen?27-10-2023 05:10:37
  90. Verlies van controle als je blind of slechtziend bent26-10-2023 01:10:35
  91. Motivatie en demotivatie bij blinden en slechtzienden24-10-2023 07:10:20
  92. Hulpeloosheid bij blinden en slechtzienden24-10-2023 06:10:23
  93. Acceptatie van visuele handicap (leren omgaan met je beperking)19-10-2023 01:10:00
  94. Waarom houden blinden de ogen open of juist gesloten?15-10-2023 03:10:31
  95. Concentratieproblemen bij blinden en slechtzienden15-10-2023 02:10:23
  96. Verwardheid / Verwarring bij blinden en slechtzienden15-10-2023 06:10:05
  97. Ontmoediging bij blinden en slechtzienden15-10-2023 05:10:43
  98. Omgaan met vergelijkingen van blindheid of slechtziendheid14-10-2023 04:10:35
  99. Machteloosheid en onmacht bij blinden en slechtzienden10-10-2023 07:10:55
  100. Hoe kan je omgaan met ongepaste opmerkingen van kinderen over blinden en slechtzienden?08-10-2023 06:10:37
  101. Verdriet bij blinden en slechtzienden08-10-2023 05:10:55
  102. Zelfacceptatie, zelfbeeld en eigenwaarde: Omarmen van het blind of slechtziend zijn07-10-2023 06:10:57
  103. Twijfels bij blinden en slechtzienden07-10-2023 05:10:44
  104. Blind of slechtziend: Omgaan met overdreven nieuwsgierigheid van anderen07-10-2023 04:10:03
  105. Toestand van verlamming (freeze-situatie) na een oogdiagnose05-10-2023 01:10:36
  106. Loslaten van je blind of slechtziend kind04-10-2023 06:10:19
  107. Hooggevoeligheid bij blinden en slechtzienden03-10-2023 11:10:41
  108. Zichtbare afwijkingen aan oog of ogen03-10-2023 06:10:24
  109. Humor en zelfspot bij het omgaan met een visuele handicap02-10-2023 02:10:36
  110. Omgaan met je visuele beperking: Welke factoren spelen mee?02-10-2023 01:10:43
  111. Begrip van licht en kleuren voor personen zonder lichtperceptie29-09-2023 04:09:06
  112. De rol van opvoeding, omgeving en sociale factoren bij het omgaan met een visuele handicap27-09-2023 03:09:46
  113. Impact van privacyschending bij blinden en slechtzienden27-09-2023 03:09:22
  114. Inleefwandelingen: De wereld ervaren van blinden en slechtzienden27-09-2023 07:09:34
  115. Visuele herinneringen als je blind of slechtziend bent25-09-2023 02:09:06
  116. Validisme bij blinde en slechtziende personen24-09-2023 05:09:35
  117. Steungroepen en patiëntenverenigingen voor blinden en slechtzienden24-09-2023 06:09:23
  118. Oogcontact maken door blinden en slechtzienden22-09-2023 05:09:45
  119. Grenzen stellen als je blind of slechtziend bent22-09-2023 07:09:00
  120. Blind of slechtziend en over de eigen grenzen heen gaan22-09-2023 06:09:49
  121. Wat missen blinden en slechtzienden het meest?20-09-2023 04:09:06
  122. Discriminatie van mensen met een visuele beperking20-09-2023 03:09:24
  123. Andere zintuigen verbeteren bij blinden en slechtzienden20-09-2023 03:09:22
  124. Frustratie bij blinden en slechtzienden18-09-2023 05:09:07
  125. Dineren in het donker: Voordelen, kenmerken en locaties in België en Nederland17-09-2023 01:09:55
  126. Simulatietools (apps, websites en brillen) voor slechtziendheid17-09-2023 12:09:47
  127. Omgaan met (extreme) bewondering en adoratie vanwege een visuele handicap16-09-2023 05:09:29
  128. Omgaan met reacties en vragen rond visuele handicap en oogproblemen15-09-2023 05:09:22
  129. Omgaan met een visuele beperking: Een persoonlijke reis14-09-2023 02:09:30
  130. De schoonheid van het onzichtbare: Wat is mooi?13-09-2023 11:09:09
  131. Zelfstigmatisering bij personen met een visuele beperking12-09-2023 12:09:28
  132. Kwaliteit van leven bij blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:45
  133. Ontkenning van een visuele beperking09-09-2023 06:09:42
  134. Ongeloof over blind- of slechtziendheid: “Jij kan wel goed zien!”04-09-2023 01:09:35
  135. Het gebruik van de woorden “zien”, “kijken” en “lezen” bij communicatie met blinden en slechtzienden03-09-2023 04:09:11
  136. Alle mensen zijn anders en uniek, ook blinden en slechtzienden02-09-2023 05:09:03
  137. Hoe leg ik kinderen uit wat het is om blind of slechtziend te zijn?02-09-2023 12:09:19
  138. Sociale isolatie bij blinden en slechtzienden01-09-2023 02:09:17
  139. Emoties bij anderen herkennen als je blind of slechtziend bent31-08-2023 12:08:18
  140. Hoe reageer je wanneer je geliefde slecht nieuws kreeg van de oogarts?31-08-2023 06:08:33
  141. Blind of slechtziend en weinig zelfvertrouwen31-08-2023 05:08:34
  142. De oogarts kan mij niet meer helpen en mijn zicht is of wordt heel slecht. Wat nu?30-08-2023 04:08:30
  143. Omgaan met de visuele wereld als je slechtziend of blind bent30-08-2023 08:08:11
  144. Blind of slechtziend: Eigen uiterlijk en zich opmaken27-08-2023 03:08:41
  145. Revalidatietraining voor blinden en slechtzienden26-08-2023 01:08:55
  146. Ervaren wat het is om slechtziend of blind te zijn25-08-2023 02:08:05
  147. Begrijpen en aanleren van kleuren aan blinde personen22-08-2023 02:08:13
  148. Werken de zintuigen van blinden en slechtzienden beter?22-08-2023 01:08:43
  149. Positieve aspecten aan leven met een visuele beperking17-08-2023 04:08:46
  150. Blind of slechtziend geboren en rouwproces rond afwezig of slecht gezichtsvermogen16-08-2023 01:08:35
  151. Ouderschap als je blind of slechtziend bent14-08-2023 07:08:48
  152. Blind of slechtziend: Hoe kan je een sociaal netwerk opbouwen en wat zijn de obstakels?11-08-2023 04:08:22
  153. Hoe leg je slechtziendheid uit en hoe ga je om met vooroordelen?11-08-2023 02:08:16
  154. Omgaan met non-verbale communicatie als je blind of slechtziend bent08-08-2023 03:08:37
  155. Blind of slechtziend: Rouwproces rond verlies van gezichtsvermogen08-08-2023 06:08:00
  156. Kunnen blinden beelden zien in hun dromen?07-08-2023 04:08:09
  157. Tips: Als partner omgaan met iemand die blind of slechtziend is05-08-2023 06:08:34
  158. Vooroordelen en misvattingen over mensen met een visuele beperking05-08-2023 01:08:39
  159. Universele pictogrammen voor blinden en slechtzienden05-08-2023 06:08:07
  160. Waarom dragen sommige blinden en slechtzienden een zonnebril?03-08-2023 06:08:37
  161. Repetitieve bewegingen en handelingen bij blinde en slechtziende personen29-07-2023 02:07:00
  162. Je bent blind of slechtziend als je …07-07-2017 12:07:25
  163. Blindismen: wat zijn ze en wat doen we ermee?01-11-2013 03:11:00

Laatst bijgewerkt op 29 mei 2024 – 06:19