Hoe kunnen blinden en slechtzienden afbeeldingen zien?

Als je een visuele beperking hebt, zijn er verschillende hulpmiddelen en benaderingen beschikbaar om afbeeldingen te ‘zien’, alsook om eventuele tekst in afbeeldingen te ‘lezen’. De effectiviteit van deze methoden is afhankelijk van de complexiteit van de afbeelding en de gebruikte technologie. Sommige afbeeldingen kunnen gemakkelijker worden begrepen dan andere, en het gebruik van meerdere methoden kan soms nodig zijn om een volledig begrip van een afbeelding te krijgen.

3D-printing

Voor complexe afbeeldingen kunnen 3D-modellen worden gemaakt met behulp van 3D-printing of andere methoden. Deze modellen kunnen de fysieke vorm en details van objecten in de afbeelding weergeven. Deze informatie kunnen blinden en slechtzienden verkennen met hun handen. Omzetcentra in België en Nederland kunnen hierbij helpen.

Tactiele afbeeldingen / Voeltekeningen

Tactiele afbeeldingen zijn fysieke reliëfafbeeldingen die de contouren en details van een afbeelding weergeven, zodat blinden en slechtzienden ze kunnen voelen. Ze worden vaak gebruikt voor kunstwerken, kaarten en educatieve doeleinden. Een persoon kan bijvoorbeeld een afbeelding van een dier voelen en op basis van de tactiele informatie begrijpen hoe het eruitziet.

Auditieve beschrijvingen

Voor afbeeldingen die niet gemakkelijk kunnen worden omgezet in tactiele of braille-afbeeldingen, kunnen audiobeschrijvingen worden gebruikt. Dit houdt in dat iemand de inhoud van de afbeelding beschrijft en deze beschrijving wordt aan de blinde of slechtziende persoon verstrekt via spraak of een audio-opname.

Samenwerking met ziende personen

In sommige gevallen kunnen blinde of slechtziende personen samenwerken met mensen met een normaal zicht om informatie uit afbeeldingen te halen. De ziende persoon kan de inhoud van de afbeelding beschrijven en uitleggen.

Optische hulpmiddelen

Slechtzienden kunnen gebruikmaken van vergrootglazen, loepen en andere vergrotingshulpmiddelen die vergroting bieden. Deze hulpmiddelen kunnen worden gebruikt om gedrukte afbeeldingen of objecten te vergroten, zodat ze gemakkelijker te herkennen zijn.

Technologische hulpmiddelen

De effectiviteit van volgende technologische methoden kan variëren, afhankelijk van de kwaliteit van de afbeelding en de gebruikte technologie. Voor complexe afbeeldingen met veel tekst kan het gebruik van OCR-software of begeleidende tekst het meest nuttig zijn. Het is ook een goed idee om te experimenteren met verschillende benaderingen en technologieën om te ontdekken welke het beste werken voor jouw specifieke behoeften en situaties.

 1. Beeldschermloepen: Beeldschermloepen zijn speciale apparaten waarmee slechtziende personen gedrukte materialen, afbeeldingen en objecten kunnen vergroten. Ze verschijnen dan op een elektronisch scherm. Beeldschermloepen kunnen worden aangesloten op computers of andere apparaten en bieden de mogelijkheid om in en uit te zoomen op afbeeldingen en tekst. Er bestaan tafelmodellen, maar ook draagbare loepen.
 2. Schermuitleesprogramma’s: Screenreaders zijn softwareprogramma’s die tekst en andere inhoud op een computer of mobiel apparaat omzetten in gesproken woord. Ze kunnen alternatieve tekst (alt-tekst) in afbeeldingen voorlezen als deze is toegevoegd. Screenreaders zoals JAWS, ZoomText, Supernova, NVDA (voor Windows) en VoiceOver (voor Mac en iOS) kunnen nuttig zijn om tekst in afbeeldingen te ‘lezen’.
 3. OCR-software: Optical Character Recognition (OCR) software zet gedrukte tekst in afbeeldingen of gescande documenten om in leesbare tekst. Wanneer je een afbeelding met tekst hebt, kun je OCR-software gebruiken om de tekst te extraheren en te laten voorlezen door een schermlezer.
 4. Begeleidende tekst: Als iemand je een afbeelding stuurt, kan hij of zij begeleidende tekst toevoegen aan het bericht om de inhoud van de afbeelding te beschrijven. Dit kan in tekstvorm worden verstrekt, zodat je kunt begrijpen wat er in de afbeelding staat.
 5. Beeldherkenningsapps en tekstherkenningsapps: Er zijn mobiele apps beschikbaar waarmee object- en tekstherkenning mogelijk is. Deze apps kunnen objecten in afbeeldingen herkennen en beschrijven, alsook de tekst in een afbeelding uitlezen. Enkele voorbeelden zijn Seeing AI en Envision AI.
 6. Slimme brillen: Sommige smart glasses (slimme brillen) kunnen afbeeldingen en objecten herkennen en deze informatie aan de drager te communiceren via gesproken tekst of audiofeedback.

Social media en programma’s die afbeeldingen beschrijven

Er zijn social media-platformen en programma’s die afbeeldingen beschrijven voor mensen met een visuele beperking. Deze technologieën maken gebruik van tekst-naar-spraaksoftware en kunstmatige intelligentie om afbeeldingen te analyseren en te beschrijven. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Facebook: De functie “Automatic Alt Text” genereert automatisch beschrijvingen voor afbeeldingen die op de site worden geplaatst. Hierdoor kunnen blinde en slechtziende gebruikers een idee krijgen van wat er in de afbeeldingen staat.
 2. Twitter: Twitter heeft een vergelijkbare functie: “Image Descriptions.” Gebruikers kunnen beschrijvingen toevoegen aan hun afbeeldingen, zodat mensen met een visuele beperking ze kunnen horen via schermlezers.
 3. Google Foto’s: Google Foto’s maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om automatisch beschrijvingen te genereren voor foto’s, waardoor gebruikers met een visuele handicap toegang hebben tot deze informatie.
Icoontjes van social media

Icoontjes van social media

Mailgroep “KijkEvenAub”

Beheerder van de lijst: Roger Beaujean

Deze mailinglijst is opgericht om blinde en slechtziende mensen te helpen bij het omzeilen van captcha’s, foto’s en afbeeldingen die ze tegenkomen tijdens hun internetgebruik. In reactie op hun e-mails geven ziende leden een beknopte beschrijving van de ingediende afbeeldingen.

Captcha’s

Het acroniem “Captcha” staat voor “Completely Automated Public Turing Test To Tell Computers and Humans Apart.” Captcha’s vormen een grote uitdaging voor blinde en slechtziende mensen. Ze worden gebruikt om onderscheid te maken tussen menselijke gebruikers met bijvoorbeeld Apple ID’s, Gmail- of Outlook.com-accounts en geautomatiseerde computerprocessen die deze proberen te misbruiken voor SPAM of erger.

Om dit te voorkomen, worden vaak vervormde letters of cijfers weergegeven op een afbeelding op websites, die voor mensen met visuele beperkingen erg moeilijk te ontcijferen zijn. Het doel is om deze tekens in een aangewezen veld over te typen, zodat de website kan verifiëren dat een mens inlogt en geen geautomatiseerd programma. Dit is een aanzienlijk probleem voor blinde en slechtziende gebruikers, aangezien schermleessoftware zoals Jaws, Supernova, NVDA of VoiceOver vaak captcha’s niet correct kunnen interpreteren.

Er bestaat een mogelijkheid voor blinde gebruikers om captcha’s te laten voorlezen, bijvoorbeeld via Firefox en de WebVisum-add-on, maar dit is alleen toegankelijk voor Windows-gebruikers en vereist kennis van het installeren van add-ons. Voor smartphone- en Mac-gebruikers is dit geen haalbare oplossing, en deze platforms worden steeds populairder onder mensen met visuele beperkingen.

Om deze redenen is de Google-groep “Bekijk Alstublieft” opgericht, met als doel dat ziende mensen captcha’s “vertalen” door ze over te typen. Hieronder volgt een uitleg van hoe dit proces werkt:

Zodra er één antwoord is geplaatst, kunnen de anderen hetzelfde antwoord negeren.

Hoe meer ziende leden zich aanmelden, des te sneller kan een captcha worden opgelost. Dit is van cruciaal belang omdat captcha’s na verloop van tijd kunnen verlopen en er dan een nieuwe verschijnt.

Het is onmogelijk van tevoren te voorspellen of er genoeg mensen beschikbaar zullen zijn om binnen de tijdslimiet te reageren. Het is ook mogelijk om eerst een bericht naar de groep te sturen om te vragen of iemand beschikbaar is of stand-by wil staan. Als er een reactie komt, kunt u de captcha plaatsen en zou het mogelijk moeten zijn om deze binnen de gestelde tijd in te vullen.

Hoe doet u mee?

 • Meld u aan bij “Bekijk Alstublieft” door een e-mail te sturen naar: kijkevenaub+subscribe@googlegroups.com U ontvangt een e-mail ter bevestiging van uw lidmaatschap. U kunt deze e-mail beantwoorden en direct verzenden zonder tekst toe te voegen, alleen op “Beantwoorden” en vervolgens op “Verzenden” te klikken.

Voor blinde of slechtziende gebruikers

 • Stuur een e-mail naar de groep met een schermafbeelding van de website waarop de captcha zich bevindt. Zorg ervoor dat u geen persoonlijke gegevens invoert voordat u de schermafbeelding maakt. Vermeld in het onderwerpveld uw naam en de naam van de website, zodat het duidelijk is welke reactie bij welke captcha hoort.
 • Mogelijk moet u eerst een bericht sturen om te vragen of iemand stand-by is en wachten op een reactie van iemand die bereid is uw captcha over te typen. Dit kan ook afhangen van het tijdstip van de dag. Vooral in het begin kan het handig zijn om stand-by berichten te versturen, aangezien er mogelijk nog niet veel mensen beschikbaar zijn om te helpen.

Hoe maakt u een schermafbeelding

 • Ga naar de webpagina met de captcha.
 • Voor Windows-pc’s kunt u met “Alt + PrintScreen” het huidige scherm naar het klembord kopiëren en met “Ctrl + V” in een e-mail aan de groep plakken. In Windows 8 kunt u de Windows-toets ingedrukt houden en op de “PrintScreen” -toets drukken om automatisch een schermafbeelding in PNG-formaat op te slaan in de map Afbeeldingen op uw computer.
 • Voor iPhone, iPod of iPad moet u de schermvergrendeling uitschakelen. Druk kort gelijktijdig op de thuisknop en de vergrendelknop, u hoort dan het geluid van een foto. Ga naar de Foto-app, open de Filmrol, ga naar de laatste foto en tik er twee keer op. Gebruik de deelknop om de foto per e-mail te verzenden.
 • Voor Mac-pc’s: druk “Shift + Cmd + 3” voor een schermafbeelding van het volledige scherm, en “Shift + Cmd + 4” voor een schermafbeelding van een specifiek venster. Voeg de afbeelding vervolgens als bijlage toe aan een e-mail.

Voor ziende gebruikers

 • Als er een verzoek om stand-by hulp wordt geplaatst, kunt u reageren als u tijd hebt om een captcha over te typen. Wanneer een captcha wordt gepost zonder verzoek om stand-by hulp, kunt u deze typen als u tijd beschikbaar hebt.

Het zou fantastisch zijn als we genoeg ziende mensen kunnen vinden die bereid zijn captcha’s over te typen, zodat blinde gebruikers gemakkelijker toegang krijgen tot internet en accounts kunnen aanmaken of formulieren kunnen invullen.

Aanmelden: kijkevenaub+subscribe@googlegroups.com
Berichten plaatsen: kijkevenaub@googlegroups.com
Website: http://groups.google.com/forum/#!forum/kijkevenaub

Beeldbellen

Beeldbellen is een waardevol communicatiemiddel voor blinde en slechtziende mensen om hulp te vragen bij het begrijpen van afbeeldingen en de tekst die erin kan staan. Hier is een uitgebreide beschrijving van hoe dit proces werkt:

 1. WhatsApp en Facetime: Dankzij deze populaire videobelplatforms stellen kunnen mensen met een visuele beperking verbinding maken met hun contacten via een live videoverbinding. Wanneer ze een afbeelding ontvangen die ze niet kunnen zien, kunnen ze eenvoudig een oproep starten naar een vriend, familielid of kennis die hen kan helpen. Dit kan gebeuren door simpelweg de afbeelding op het scherm te houden terwijl ze de video-oproep starten.
 2. Beschrijving van afbeeldingen: Zodra de beeldoproep is gestart, kan de persoon met een visuele beperking de afbeelding voor de camera van hun smartphone of computer houden. De persoon aan de andere kant van de oproep kan de afbeelding zien en een gedetailleerde beschrijving geven van wat er op de afbeelding staat. Dit kan onder meer informatie bevatten over de objecten, kleuren, locatie en eventuele tekst die in de afbeelding aanwezig is.
 3. Lezen van tekst in afbeeldingen: Als er tekst in de afbeelding staat, kan de persoon aan de andere kant van de oproep deze tekst voorlezen. Dit kan variëren van een korte notitie of bijschrift tot langere passages tekst. Hierdoor kan de persoon met een visuele beperking de inhoud van de afbeelding begrijpen en erop reageren.
 4. Interactieve communicatie: Beeldbellen biedt een interactieve en directe manier van communiceren, waardoor de persoon met een visuele beperking vragen kan stellen, verduidelijking kan vragen en onmiddellijk kan reageren op de beschrijving van de afbeelding.
 5. Toegang tot visuele informatie: Dankzij beeldbellen kunnen blinde en slechtziende mensen toegang krijgen tot visuele informatie die ze anders niet zouden kunnen waarnemen. Hierdoor kunnen ze deelnemen aan gesprekken en activiteiten waarbij afbeeldingen betrokken zijn, zoals het bekijken van foto’s van vrienden en familie, het controleren van visuele aankondigingen, het lezen van menu’s in restaurants en meer.
Smartphone met logo van WhatsApp

Smartphone met logo van WhatsApp

Computerscherm van zeer goede kwaliteit

Bij het gebruik van gewone smartphones, tablets of monitoren kunnen zich uitdagingen voordoen, aangezien deze schermen niet altijd optimaal zijn voor slechtziende personenDe toegankelijkheidsopties kunnen beperkt zijn en de weergave kan minder gedetailleerd zijn. Wanneer je echter overschakelt naar kwalitatieve schermen, die mogelijk duurder zijn in aanschaf, kan dit een aanzienlijk verschil maken voor mensen met restzicht. Deze schermen kunnen extra informatie en details onthullen, zelfs voor mensen die weinig zien. Een voordeel voor mensen die ooit een normaal zicht hadden, is dat ze vaak subtiele details en informatie kunnen interpreteren, zelfs met een beperkte restvisus. Het vermogen om een afbeelding meerdere keren te bekijken op een beeldscherm van zeer goede kwaliteit, kan leiden tot het ontdekken van verborgen informatie en nuances die anderen mogelijk over het hoofd zien.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Appelcake bakken als je blind of slechtziend bent21-05-2024 06:05:57
 2. Onkruid wieden als je blind of slechtziend bent18-04-2024 02:04:41
 3. Solo reizen met een visuele beperking11-04-2024 03:04:58
 4. Pasen vieren met een visuele handicap10-04-2024 06:04:39
 5. Blind of slechtziend: Feestjes, verjaardagen, drukke evenementen en grote gezelschappen09-04-2024 06:04:32
 6. Zingen in een koor wanneer je blind of slechtziend bent08-04-2024 11:04:53
 7. Blind of slechtziend: Tips om je te vermaken tijdens een lange reis04-04-2024 10:04:40
 8. Kledijkeuze met een visuele beperking04-04-2024 06:04:06
 9. Haakplezier met een visuele beperking02-04-2024 05:04:32
 10. Daten als je blind of slechtziend bent, of als je date met iemand met een visuele beperking25-03-2024 08:03:53
 11. Hoe kies je een haarcoupe als je blind of slechtziend bent?14-01-2024 04:01:32
 12. Blind of slechtziend: Hoe kan je omgaan met geserveerd eten op restaurant?11-01-2024 06:01:40
 13. Hoe kan je een mooie zonsop- of ondergang beschrijven voor blinden en slechtzienden?10-12-2023 07:12:18
 14. DAB-radio’s voor blinden en slechtzienden05-12-2023 06:12:52
 15. Hobby’s voor mensen die blind of slechtziend zijn30-11-2023 04:11:46
 16. Bloemschikken voor blinden en slechtzienden26-11-2023 07:11:11
 17. Videogames en computergames voor blinden en slechtzienden24-11-2023 06:11:44
 18. Meditatie voor blinden en slechtzienden18-11-2023 08:11:41
 19. Pannenkoeken bakken als je blind of slechtziend bent17-11-2023 07:11:41
 20. Boetseren door blinden en slechtzienden08-11-2023 06:11:05
 21. Beeldhouwen door blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 22. Kledingsetjes maken en kleuren combineren als je (kleuren)blind of slechtziend bent30-10-2023 06:10:43
 23. Ontspanningsoefeningen en -technieken voor blinden en slechtzienden14-10-2023 05:10:49
 24. Kleding herstellen met een visuele beperking12-09-2023 11:09:37
 25. Tips voor het bakken van vlees door blinden en slechtzienden11-09-2023 02:09:52
 26. Reizen voor blinde en slechtziende personen: Tips en aandachtspunten06-09-2023 05:09:34
 27. Bij vrienden of familie op bezoek gaan als je blind of slechtziend bent05-09-2023 07:09:09
 28. Hoe kunnen blinden en slechtzienden afbeeldingen zien?02-09-2023 01:09:31
 29. Kerstmis vieren als je blind of slechtziend bent30-08-2023 12:08:50
 30. Kerstboom versieren als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:19
 31. Fysieke en mentale impact van wandelen door blinden en slechtzienden29-08-2023 04:08:14
 32. Voordelen van muziekinstrument bespelen door blinden en slechtzienden23-08-2023 01:08:35
 33. Naar een festival, concert of optreden als je blind of slechtziend bent20-08-2023 05:08:39
 34. Televisiekijken als je blind of slechtziend bent19-08-2023 10:08:59
 35. Sinterklaas vieren met een blind of slechtziend kind18-08-2023 04:08:18
 36. Kan je zelfstandig een markt bezoeken als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 03:08:01
 37. Dansen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 06:08:12
 38. Yoga beoefenen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:50
 39. Cadeautips voor blinden en slechtzienden10-08-2023 06:08:56
 40. Geloof: Aanpassingen en hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden09-08-2023 12:08:34
 41. Make-up aanbrengen (zich opmaken) als je blind of slechtziend bent09-08-2023 06:08:23
 42. Tips voor tuinieren met een visuele handicap03-08-2023 07:08:52
 43. Tips voor het rijden met een tandem02-08-2023 01:08:56
 44. Vissen als je blind of slechtziend bent01-07-2017 04:07:19
 45. Moppen en grappige situaties rond blinden en slechtzienden12-09-2015 10:09:54

Laatst bijgewerkt op 4 februari 2024 – 13:52