Slechtzienden die dichtbij het televisietoestel plakken

Slechtzienden die dichtbij het televisietoestel plakken is een veel voorkomend fenomeen. Er zijn verschillende oorzaken voor dit gedrag, die zowel praktische, emotionele als sociale gevolgen kunnen hebben. Er zijn ook verschillende tips, adviezen en aandachtspunten voor slechtzienden en hun omgeving. Meer hierover volgt in onderstaande tekst. Het is wel belangrijk te melden dat niet alle slechtziende personen dicht bij het televisiescherm plakken en iedereen uniek is om hiermee om te gaan.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van het dichtbij het televisietoestel plakken van slechtzienden is dat ze de beelden en tekst op het scherm beter kunnen zien als ze dichtbij zitten. Dit is te wijten aan het feit dat de beeldkwaliteit van televisies vaak afneemt naarmate de afstand tot het scherm toeneemt. Daarnaast hebben slechtzienden vaak moeite om details op het scherm te onderscheiden, waardoor ze dichterbij moeten zitten om alles goed te kunnen zien.

Een andere oorzaak is dat slechtzienden de lipbewegingen van de acteurs en presentators beter kunnen zien als ze dichtbij zitten. Dit is belangrijk voor slechtzienden, omdat ze hierdoor de dialogen en gesprekken beter kunnen volgen.

Risicofactoren

Visuele beperkingen

Het meest voor de hand liggende aspect is de visuele beperking zelf. Slechtzienden kunnen moeite hebben met het scherpstellen van hun zicht, zelfs met correctieve contactlenzen of een bril. Hierdoor voelen ze de behoefte om dichtbij het scherm te zitten om de inhoud beter waar te nemen.

Veroudering

Het natuurlijke verouderingsproces kan leiden tot achteruitgang van het gezichtsvermogen (afname van gezichtsscherpte), wat resulteert in de behoefte om dichterbij te zitten om details op het televisiescherm te kunnen onderscheiden.

Medische aandoeningen

Diverse medische aandoeningen, zoals maculadegeneratie, glaucoom, cataract of diabetische retinopathie, kunnen het gezichtsvermogen aantasten, waardoor slechtzienden zich genoodzaakt voelen om dichtbij het scherm te komen.

Beeld van wat een persoon met glaucoom zou kunnen zien

Beeld van wat een persoon met glaucoom zou kunnen zien

Praktische gevolgen

Het dichtbij het televisietoestel plakken van slechtzienden kan verschillende praktische gevolgen hebben.

 • Oogvermoeidheid: Constant dichtbij het scherm zitten kan leiden tot vermoeide ogen, wat de algehele gezondheid van de ogen kan aantasten.
 • Concentratieproblemen: Daarnaast kunnen ze het lastig vinden om zich te concentreren, omdat ze zich constant moeten inspannen om de beelden en tekst te zien.
 • Houdingsproblemen: Slechtzienden kunnen zich in ongemakkelijke posities wringen om het scherm beter te kunnen zien, wat kan resulteren in houdingsproblemen.
 • Hoofdpijn: Het dichtbij het televisietoestel zitten kan leiden tot hoofdpijn als gevolg van de inspanning die nodig is om het beeld op het scherm te zien.
 • Vermoeidheid: Slechtzienden die dichtbij het televisietoestel zitten, kunnen sneller vermoeid raken omdat ze voortdurend hun ogen moeten inspannen om het beeld op het scherm te zien.
 • Moeite met lezen: Slechtzienden die dichtbij het televisietoestel zitten, kunnen ook moeite hebben met het lezen van ondertitels of andere tekst op het scherm.
Een ergonomische zithouding is belangrijk om rugpijn te voorkomen

Een ergonomische zithouding is belangrijk om rugpijn en andere lichamelijke klachten te voorkomen

Emotionele / mentale / psychische gevolgen

Het dichtbij het televisietoestel plakken van slechtzienden kan ook emotionele, mentale en psychische gevolgen hebben.

 • Sociale isolatie: Zo kunnen ze zich geïsoleerd voelen, omdat ze niet meer op afstand kunnen genieten van televisie.
 • Onzekerheid: Daarnaast kunnen ze zich onzeker voelen, omdat ze zich bewust zijn van hun beperking.
 • Frustratie en stress: Het constante streven om goed te kunnen zien, ondanks de beperkingen, kan leiden tot frustratie en stress bij slechtzienden.
 • Depressie: Slechtziendheid kan leiden tot depressieve gevoelens en angst, vooral als het gezichtsvermogen snel achteruitgaat.
 • Verlies van onafhankelijkheid: Slechtzienden die dichtbij het televisietoestel zitten, kunnen ook hun onafhankelijkheid verliezen omdat ze dingen op afstand niet kunnen zien.

Sociale gevolgen

Het dichtbij het televisietoestel plakken van slechtzienden kan ook sociale gevolgen hebben.

 • Samen met anderen tv-kijken: Zo kunnen sommige slechtzienden het moeilijk vinden om samen met anderen televisie te kijken, omdat ze zich moeten inhouden om niet te dichtbij te zitten.
 • Communicatieproblemen: Daarnaast kunnen ze het moeilijk vinden om mee te praten over wat er op televisie te zien is, omdat ze de dialogen en gesprekken niet altijd goed kunnen volgen. Dit leidt tot communicatieproblemen, wat de sociale interactie bemoeilijkt.
 • Stigma: Slechtziendheid kan leiden tot stigmatisering en discriminatie, vooral als mensen niet begrijpen wat het betekent om slechtziend te zijn.
 • Beperkingen: Slechtzienden die dichtbij het televisietoestel zitten, kunnen ook beperkt worden in hun activiteiten en hobby’s vanwege hun beperkte gezichtsvermogen.

Tips, adviezen en aandachtspunten

Voor slechtzienden

Voor slechtzienden die dichtbij het televisietoestel plakken, zijn er een aantal tips, adviezen en aandachtspunten.

 • Maak gebruik van hulpmiddelen en aanpassingen: Er zijn verschillende hulpmiddelen en aanpassingen die het voor slechtzienden gemakkelijker kunnen maken om televisie te kijken.
  • Televisietoestellen: Zo zijn er televisies met een grotere beeldschermdiagonaal, televisies met een ingebouwde beeldvergroter en televisies met een audiodescriptiefunctie. Sommige televisies hebben ook een functie waarmee het beeld op het scherm kan worden gesplitst, zodat meerdere mensen tegelijkertijd kunnen kijken.
  • Voorzetscherm: Ook zijn sommige slechtziende personen geholpen met een voorzetscherm.
  • Vergrootglazen: Vergrootglazen kunnen ook worden gebruikt om het beeld op het televisiescherm te vergroten. Er zijn verschillende soorten vergrootglazen beschikbaar, waaronder handloepen en standloepen 2.
  • Bril: Er zijn brillen beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor slechtzienden. Zo zijn er brillen met dubbele glazen, waarvan één van de twee glazen aangepast kan worden aan de afstand tussen het televisietoestel en de slechtziende kijker. Deze brillen vergroten het beeld, maar ondertitels blijven wel moeilijk te lezen.
 • Zorg voor een optimale verlichting: Zorg voor goede verlichting om de visuele ervaring te verbeteren, zelfs bij het gebruik van vergrotende hulpmiddelen.
 • Praat met je omgeving: Praat met je familie en vrienden over het feit dat je dichtbij het televisietoestel moet zitten om alles goed te kunnen zien. Zo kunnen ze rekening met je houden en je bijvoorbeeld een stoel of bank dicht bij het televisietoestel aanbieden.
 • Neem pauzes: Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen als je televisie kijkt. Dit voorkomt dat je last krijgt van je ogen en dat je je te veel moet inspannen om de beelden en tekst te zien.
 • Advies en hulp: Slechtzienden kunnen ook advies en hulp krijgen van verschillende organisaties en instanties. Zo zijn er bijvoorbeeld organisaties die zich richten op het ondersteunen van mensen met een visuele beperking en die advies en informatie kunnen geven over hulpmiddelen en aanpassingen. Zij kunnen bijvoorbeeld ook een ergotherapeut aan huis laten komen om mogelijke aanpassingen onder de loep te nemen.

Voor de omgeving

Voor de omgeving van slechtzienden die dichtbij het televisietoestel plakken, zijn er ook een aantal tips, adviezen en aandachtspunten.

 • Bied hulpmiddelen en aanpassingen aan: Als je weet dat iemand in je omgeving slechtziend is, bied hem of haar dan hulpmiddelen en aanpassingen aan die het gemakkelijker kunnen maken om televisie te kijken.
 • Wees bewust van de beperkingen: Wees je bewust van de beperkingen van slechtzienden bij het kijken naar televisie. Zo kan het zijn dat ze de dialogen en gesprekken niet altijd goed kunnen volgen.
 • Maak het gezellig: Maak het gezellig om samen met slechtzienden televisie te kijken. Zo kunnen ze zich minder geïsoleerd voelen.
 • Zorg voor een opgeruimde en goed verlichte omgeving: Zo kan je de navigatie voor slechtzienden vergemakkelijken.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Zelfregulatie, hulp vragen en de zoektocht naar zin als je blind of slechtziend bent07-06-2024 01:06:05
 2. Ongemakkelijke stiltes bij blinden en slechtzienden31-05-2024 06:05:01
 3. Kan je wennen aan het blind of slechtziend geworden zijn?29-05-2024 06:05:20
 4. Overwin je innerlijke criticus: Leer jezelf waarderen, ook met een visuele beperking28-05-2024 03:05:49
 5. Piekeren als je blind of slechtziend bent28-05-2024 06:05:22
 6. Voldoende rust nemen als je blind of slechtziend bent28-05-2024 05:05:18
 7. Emotionele uitputting bij blinden en slechtzienden20-05-2024 12:05:55
 8. Gevoelens van ontoereikendheid bij blinden en slechtzienden20-05-2024 05:05:19
 9. Perfectionisme bij blinden en slechtzienden20-05-2024 05:05:10
 10. Prikkelbaarheid bij blinden en slechtzienden18-05-2024 12:05:41
 11. Zichzelf als blinde of slechtziende persoon vergelijken met andere blinden en slechtzienden18-05-2024 05:05:50
 12. Gevoelens van teleurstelling bij blinde en slechtziende personen17-05-2024 06:05:52
 13. Mensen die denken voor blinden en slechtzienden15-05-2024 06:05:04
 14. Stereotypering van blinde en slechtziende personen14-05-2024 06:05:06
 15. Misvatting: Bewindvoering voor blinden en slechtzienden14-05-2024 06:05:51
 16. Kunnen blinden en slechtzienden gelukkig zijn?09-05-2024 11:05:15
 17. Praten over je gevoelens als je blind of slechtziend bent09-05-2024 07:05:11
 18. Zelfcompassie bij blinden en slechtzienden09-05-2024 07:05:20
 19. Waarom accepteren sommigen sneller hun visuele beperking dan anderen?09-05-2024 06:05:25
 20. Gevoelens van waardeloosheid als je blind of slechtziend bent07-05-2024 06:05:43
 21. Gevoelens van wanhoop als je blind of slechtziend bent07-05-2024 06:05:36
 22. Bang om met blinde of slechtziende mensen om te gaan06-05-2024 06:05:11
 23. Ongemakkelijke situaties en blunders als je blind of slechtziend bent03-05-2024 04:05:57
 24. Kwetsbaarheid bij blinden en slechtzienden03-05-2024 02:05:29
 25. Boosheid bij blinden en slechtzienden02-05-2024 06:05:39
 26. Gevoelens van miskenning bij blinden en slechtzienden28-04-2024 06:04:48
 27. Praat met blinden en slechtzienden niet enkel over hun beperking28-04-2024 06:04:43
 28. Ook positief ingestelde blinde en slechtziende personen ervaren dipjes27-04-2024 07:04:19
 29. Existentiële vragen en zingeving als je blind of slechtziend bent25-04-2024 06:04:20
 30. Omgaan met een visuele beperking zonder steun van je omgeving24-04-2024 06:04:58
 31. Strijden doet lijden tijdens rouwproces bij visuele beperking21-04-2024 12:04:06
 32. Wat “zien” volledig blinde personen?21-04-2024 07:04:01
 33. Staren naar blinde en slechtziende personen20-04-2024 12:04:43
 34. Jaloezie onder blinde en slechtziende personen17-04-2024 12:04:41
 35. Hoe kan je beelden van iets of iemand vormen als je blind bent?14-04-2024 06:04:11
 36. Veranderende manier van omgaan van anderen rond ontstane visuele handicap13-04-2024 01:04:33
 37. Voor jezelf opkomen: Assertiviteit voor mensen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:44
 38. “Daar, die blinde / slechtziende!”12-04-2024 02:04:56
 39. Onwetendheid over visuele beperking: Omgaan met frustraties, tips en suggesties09-04-2024 04:04:17
 40. Tips om positief te blijven als je blind of slechtziend bent07-04-2024 01:04:07
 41. Ervaringsdeskundigheid met een visuele beperking inzetten06-04-2024 12:04:23
 42. Vragen en reacties aan partners van blinden en slechtzienden05-04-2024 06:04:51
 43. Ben je liever blind of doof?04-04-2024 12:04:43
 44. Zelfintroductie met een visuele beperking02-04-2024 04:04:28
 45. Behoefte aan “me-time” als je blind of slechtziend bent01-04-2024 06:04:57
 46. Herhaling bij de ontwikkeling van blinde en slechtziende kinderen30-03-2024 01:03:56
 47. Gevoelens van onrechtvaardigheid bij blinden en slechtzienden29-03-2024 07:03:25
 48. Contact maken met anderen als je blind of slechtziend bent18-03-2024 08:03:48
 49. Zelfmedelijden, een valkuil voor blinden en slechtzienden17-03-2024 01:03:57
 50. Leren voelen als je blind of slechtziend bent10-03-2024 03:03:15
 51. Betutteling van blinden en slechtzienden26-02-2024 06:02:36
 52. Overcompensatie van blind- of slechtziendheid25-02-2024 01:02:20
 53. Verlies van onafhankelijkheid bij blindheid of slechtziendheid24-02-2024 06:02:16
 54. Hoe leg ik mijn eigen blind- of slechtziendheid uit?19-02-2024 01:02:52
 55. Plots blind of slechtziend: Verlangen naar het leven van voor de visuele beperking03-02-2024 07:02:23
 56. Blind of slechtziend: Angst om buiten te komen18-01-2024 12:01:22
 57. Blind of slechtziend: Hoe kan je omgaan met onbedoelde goede adviezen?11-01-2024 06:01:48
 58. Vragen die je best niet aan een blinde of slechtziende persoon stelt09-01-2024 06:01:29
 59. Blind of slechtziend: Vaak meer tijd nodig13-12-2023 12:12:57
 60. Ongevraagd aanraken van blinden en slechtzienden11-12-2023 03:12:36
 61. Blind of slechtziend: Overgevoelig voor geluiden (hyperacusis)11-12-2023 01:12:00
 62. Blind of slechtziend en afspreken met andere blinde of slechtziende persoon09-12-2023 06:12:37
 63. Kijk verder dan de handicap!06-12-2023 01:12:10
 64. Zelfredzaamheid bij blinden en slechtzienden05-12-2023 12:12:21
 65. Impact van tastzin voor blinden en slechtzienden04-12-2023 07:12:23
 66. Slechtzienden die dichtbij het televisietoestel plakken25-11-2023 08:11:48
 67. Kunnen blinden bang zijn in het donker?24-11-2023 04:11:00
 68. Aanpassen aan het verlies van het gezichtsvermogen24-11-2023 07:11:17
 69. Inclusieve beeldvorming van blinden en slechtzienden in de media22-11-2023 03:11:00
 70. Negatieve en positieve vraagstelling rond een visuele beperking22-11-2023 11:11:27
 71. Identiteitsvorming bij blinden en slechtzienden21-11-2023 07:11:38
 72. Waarom hebben sommige blinden en slechtzienden alleen contact met lotgenoten?20-11-2023 03:11:14
 73. Waarom kijken blinden en slechtzienden soms naar hun smartphonescherm?18-11-2023 01:11:01
 74. Slechtzienden die absoluut gedrukte tekst willen blijven lezen16-11-2023 06:11:02
 75. Gevoelens van onderhandeling bij blinden en slechtzienden16-11-2023 07:11:36
 76. Gevoelens van minderwaardigheid bij blinden en slechtzienden15-11-2023 05:11:58
 77. Existentiële crisis bij blinden en slechtzienden15-11-2023 04:11:47
 78. Radeloosheid / Besluiteloosheid bij blinden en slechtzienden15-11-2023 08:11:16
 79. Misvatting: Dichterbij staan voor communicatie met blinden en slechtzienden09-11-2023 06:11:09
 80. Misvattingen: Blinden en slechtzienden leven in een instelling en kunnen niet werken09-11-2023 04:11:02
 81. Anderen die het leven van blinden en slechtzienden overnemen06-11-2023 04:11:52
 82. Waarom laten blinde mensen soms het licht aan?06-11-2023 06:11:33
 83. Neuroplasticiteit bij blinden31-10-2023 08:10:17
 84. Stigmatisering van blinden en slechtzienden30-10-2023 05:10:05
 85. Woede bij blinden en slechtzienden30-10-2023 05:10:37
 86. Schaamte bij blinden en slechtzienden30-10-2023 04:10:15
 87. Copingmechanismen bij blind- of slechtziendheid of oogproblemen30-10-2023 04:10:38
 88. Blindgeboren en blind geworden personen: Overeenkomsten en verschillen27-10-2023 06:10:22
 89. Hoe leg je het concept van een regenboog uit aan blindgeboren personen?27-10-2023 05:10:37
 90. Verlies van controle als je blind of slechtziend bent26-10-2023 01:10:35
 91. Motivatie en demotivatie bij blinden en slechtzienden24-10-2023 07:10:20
 92. Hulpeloosheid bij blinden en slechtzienden24-10-2023 06:10:23
 93. Acceptatie van visuele handicap (leren omgaan met je beperking)19-10-2023 01:10:00
 94. Waarom houden blinden de ogen open of juist gesloten?15-10-2023 03:10:31
 95. Concentratieproblemen bij blinden en slechtzienden15-10-2023 02:10:23
 96. Verwardheid / Verwarring bij blinden en slechtzienden15-10-2023 06:10:05
 97. Ontmoediging bij blinden en slechtzienden15-10-2023 05:10:43
 98. Omgaan met vergelijkingen van blindheid of slechtziendheid14-10-2023 04:10:35
 99. Machteloosheid en onmacht bij blinden en slechtzienden10-10-2023 07:10:55
 100. Hoe kan je omgaan met ongepaste opmerkingen van kinderen over blinden en slechtzienden?08-10-2023 06:10:37
 101. Verdriet bij blinden en slechtzienden08-10-2023 05:10:55
 102. Zelfacceptatie, zelfbeeld en eigenwaarde: Omarmen van het blind of slechtziend zijn07-10-2023 06:10:57
 103. Twijfels bij blinden en slechtzienden07-10-2023 05:10:44
 104. Blind of slechtziend: Omgaan met overdreven nieuwsgierigheid van anderen07-10-2023 04:10:03
 105. Toestand van verlamming (freeze-situatie) na een oogdiagnose05-10-2023 01:10:36
 106. Loslaten van je blind of slechtziend kind04-10-2023 06:10:19
 107. Hooggevoeligheid bij blinden en slechtzienden03-10-2023 11:10:41
 108. Zichtbare afwijkingen aan oog of ogen03-10-2023 06:10:24
 109. Humor en zelfspot bij het omgaan met een visuele handicap02-10-2023 02:10:36
 110. Omgaan met je visuele beperking: Welke factoren spelen mee?02-10-2023 01:10:43
 111. Begrip van licht en kleuren voor personen zonder lichtperceptie29-09-2023 04:09:06
 112. De rol van opvoeding, omgeving en sociale factoren bij het omgaan met een visuele handicap27-09-2023 03:09:46
 113. Impact van privacyschending bij blinden en slechtzienden27-09-2023 03:09:22
 114. Inleefwandelingen: De wereld ervaren van blinden en slechtzienden27-09-2023 07:09:34
 115. Visuele herinneringen als je blind of slechtziend bent25-09-2023 02:09:06
 116. Validisme bij blinde en slechtziende personen24-09-2023 05:09:35
 117. Steungroepen en patiëntenverenigingen voor blinden en slechtzienden24-09-2023 06:09:23
 118. Oogcontact maken door blinden en slechtzienden22-09-2023 05:09:45
 119. Grenzen stellen als je blind of slechtziend bent22-09-2023 07:09:00
 120. Blind of slechtziend en over de eigen grenzen heen gaan22-09-2023 06:09:49
 121. Wat missen blinden en slechtzienden het meest?20-09-2023 04:09:06
 122. Discriminatie van mensen met een visuele beperking20-09-2023 03:09:24
 123. Andere zintuigen verbeteren bij blinden en slechtzienden20-09-2023 03:09:22
 124. Frustratie bij blinden en slechtzienden18-09-2023 05:09:07
 125. Dineren in het donker: Voordelen, kenmerken en locaties in België en Nederland17-09-2023 01:09:55
 126. Simulatietools (apps, websites en brillen) voor slechtziendheid17-09-2023 12:09:47
 127. Omgaan met (extreme) bewondering en adoratie vanwege een visuele handicap16-09-2023 05:09:29
 128. Omgaan met reacties en vragen rond visuele handicap en oogproblemen15-09-2023 05:09:22
 129. Omgaan met een visuele beperking: Een persoonlijke reis14-09-2023 02:09:30
 130. De schoonheid van het onzichtbare: Wat is mooi?13-09-2023 11:09:09
 131. Zelfstigmatisering bij personen met een visuele beperking12-09-2023 12:09:28
 132. Kwaliteit van leven bij blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:45
 133. Ontkenning van een visuele beperking09-09-2023 06:09:42
 134. Ongeloof over blind- of slechtziendheid: “Jij kan wel goed zien!”04-09-2023 01:09:35
 135. Het gebruik van de woorden “zien”, “kijken” en “lezen” bij communicatie met blinden en slechtzienden03-09-2023 04:09:11
 136. Alle mensen zijn anders en uniek, ook blinden en slechtzienden02-09-2023 05:09:03
 137. Hoe leg ik kinderen uit wat het is om blind of slechtziend te zijn?02-09-2023 12:09:19
 138. Sociale isolatie bij blinden en slechtzienden01-09-2023 02:09:17
 139. Emoties bij anderen herkennen als je blind of slechtziend bent31-08-2023 12:08:18
 140. Hoe reageer je wanneer je geliefde slecht nieuws kreeg van de oogarts?31-08-2023 06:08:33
 141. Blind of slechtziend en weinig zelfvertrouwen31-08-2023 05:08:34
 142. De oogarts kan mij niet meer helpen en mijn zicht is of wordt heel slecht. Wat nu?30-08-2023 04:08:30
 143. Omgaan met de visuele wereld als je slechtziend of blind bent30-08-2023 08:08:11
 144. Blind of slechtziend: Eigen uiterlijk en zich opmaken27-08-2023 03:08:41
 145. Revalidatietraining voor blinden en slechtzienden26-08-2023 01:08:55
 146. Ervaren wat het is om slechtziend of blind te zijn25-08-2023 02:08:05
 147. Begrijpen en aanleren van kleuren aan blinde personen22-08-2023 02:08:13
 148. Werken de zintuigen van blinden en slechtzienden beter?22-08-2023 01:08:43
 149. Positieve aspecten aan leven met een visuele beperking17-08-2023 04:08:46
 150. Blind of slechtziend geboren en rouwproces rond afwezig of slecht gezichtsvermogen16-08-2023 01:08:35
 151. Ouderschap als je blind of slechtziend bent14-08-2023 07:08:48
 152. Blind of slechtziend: Hoe kan je een sociaal netwerk opbouwen en wat zijn de obstakels?11-08-2023 04:08:22
 153. Hoe leg je slechtziendheid uit en hoe ga je om met vooroordelen?11-08-2023 02:08:16
 154. Omgaan met non-verbale communicatie als je blind of slechtziend bent08-08-2023 03:08:37
 155. Blind of slechtziend: Rouwproces rond verlies van gezichtsvermogen08-08-2023 06:08:00
 156. Kunnen blinden beelden zien in hun dromen?07-08-2023 04:08:09
 157. Tips: Als partner omgaan met iemand die blind of slechtziend is05-08-2023 06:08:34
 158. Vooroordelen en misvattingen over mensen met een visuele beperking05-08-2023 01:08:39
 159. Universele pictogrammen voor blinden en slechtzienden05-08-2023 06:08:07
 160. Waarom dragen sommige blinden en slechtzienden een zonnebril?03-08-2023 06:08:37
 161. Repetitieve bewegingen en handelingen bij blinde en slechtziende personen29-07-2023 02:07:00
 162. Je bent blind of slechtziend als je …07-07-2017 12:07:25
 163. Blindismen: wat zijn ze en wat doen we ermee?01-11-2013 03:11:00

Laatst bijgewerkt op 17 maart 2024 – 08:14