Oogcontact maken door blinden en slechtzienden
Oogcontact is een essentieel onderdeel van menselijke communicatie. We kunnen hierdoor emoties, empathie en interesse uitdrukken en een sterke verbinding met anderen tot stand brengen. Voor sommige mensen met een visuele beperking kan het traditionele visuele oogcontact een uitdaging zijn, maar er zijn tal van alternatieve manieren waarop zij effectief oogcontact kunnen maken en betekenisvolle interacties kunnen aangaan. De ervaringen van blinden en slechtzienden met oogcontact variëren wel sterk en zijn afhankelijk van individuele factoren zoals persoonlijke voorkeuren, sociale training en angsten. Het is belangrijk om respectvol te zijn ten opzichte van de keuzes van personen met een visuele beperking en zich bewust te zijn van de manieren waarop ze zich goed voelen. Bovendien is het nuttig om open communicatie aan te moedigen en aan te bieden om alternatieve manieren van interactie te verkennen die voor alle betrokkenen comfortabel zijn. Respect voor diversiteit in communicatiestijlen en voorkeuren is een fundamenteel aspect van inclusieve interacties met blinden en slechtzienden.
Inhoudsopgave
Het belang van oogcontact
Oogcontact is een krachtig non-verbaal communicatiemiddel dat diepgaande betekenis kan overbrengen en relaties kan versterken. Oogcontact speelt een cruciale rol in onze sociale interacties en wordt vaak beschouwd als een venster naar de ziel.
Vertrouwen en betrouwbaarheid
Oogcontact is een teken van oprechtheid en betrouwbaarheid. wanneer iemand oogcontact maakt, straalt dit vertrouwen uit en geeft het anderen het gevoel dat ze oprecht en eerlijk zijn. Dit is essentieel om positieve relaties op te bouwen, zowel persoonlijk als professioneel.
Interesse en betrokkenheid
Oogcontact toont interesse in de gesprekspartner en in wat er wordt gezegd. Dit laat zien dat je actief luistert en bereid bent om te participeren in het gesprek. Dit is vooral belangrijk in empathische gesprekken of bij het tonen van medeleven.
Aandacht en focus
Oogcontact helpt om de aandacht van de gesprekspartner vast te houden. Dit draagt bij aan een effectieve communicatie, omdat het voorkomt dat de aandacht afdwaalt en zorgt voor een diepgaander begrip van de boodschap.
Verbondenheid en begrip
Oogcontact draagt bij aan een gevoel van verbondenheid tussen mensen. We kunnen hierdoor de emoties en gevoelens van anderen lezen, zelfs voordat er woorden worden uitgewisseld. Dit is vooral relevant voor mensen met een visuele beperking, omdat het hen helpt om sociale signalen op te vangen.
Non-verbale communicatie
Naast gesproken woorden is non-verbale communicatie van groot belang. Oogcontact is een krachtige vorm van non-verbale communicatie die gevoelens, intenties en empathie kan overbrengen. Voor blinde en slechtziende personen is het begrijpen van deze signalen van onschatbare waarde.
Persoonlijke en professionele relaties
Of het nu gaat om persoonlijke relaties, zakelijke onderhandelingen of interviews, oogcontact is een vaardigheid die het vermogen om relaties op te bouwen en te onderhouden aanzienlijk verbetert. Het creëert een gevoel van verbinding en wederzijds begrip.
Zelfvertrouwen en zelfbeeld
Effectief oogcontact kunnen maken, kan het zelfvertrouwen en zelfbeeld van personen versterken. Dit overtuigt hen dat ze succesvolle communicatie kunnen bereiken, ongeacht eventuele beperkingen.
Een visuele handicap en geen problemen met oogcontact
Sommige blinden en slechtzienden hebben geen problemen met het maken van oogcontact tijdens gesprekken en sociale interacties. Er zijn verschillende redenen waarom zij effectief oogcontact kunnen onderhouden:
Sociale training en vaardigheden
Mensen met een visuele handicap die uitgebreide sociale training hebben gevolgd, kunnen vaardigheden hebben ontwikkeld om effectief oogcontact te maken en andere non-verbale signalen op te pikken. Deze training kan worden gegeven in gespecialiseerde cursussen of door ervaring in sociale situaties.
Technologische hulpmiddelen
Sommige blinden en slechtzienden maken gebruik van geavanceerde technologische hulpmiddelen, zoals draagbare camera’s en gezichtsherkenningstechnologie, om informatie over de gezichtsuitdrukkingen van anderen te ontvangen. Deze hulpmiddelen kunnen het gemakkelijker maken om oogcontact te maken.
Persoonlijke voorkeuren
Sommige visueel gehandicapte personen geven er de voorkeur aan om oogcontact te maken en hebben geen moeite om zich aan te passen aan conventionele sociale normen en verwachtingen.
Individuele ervaringen
De ervaringen en achtergrond van een persoon spelen ook een rol. Iemand die van jongs af aan heeft geleerd om oogcontact te maken, zal waarschijnlijk geen problemen ondervinden, ongeacht hun visuele handicap.
Zelfvertrouwen
Het zelfvertrouwen van een persoon speelt een grote rol bij het maken van oogcontact. Mensen met een visuele handicap die zelfverzekerd zijn, hebben vaak geen moeite met oogcontact, omdat ze zich zeker voelen in sociale situaties.
Een visuele handicap en uitdagingen bij oogcontact
Aan de andere kant ervaren sommige blinden en slechtzienden wel uitdagingen bij het maken van oogcontact. Deze uitdagingen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren:
Sociale angst
Sommige blinde en slechtziende personen kunnen sociale angst ervaren, wat kan leiden tot vermijding van oogcontact. Ze kunnen zich ongemakkelijk voelen of vrezen dat ze verkeerde signalen uitzenden tijdens interacties.
Onzekerheid over andermans reactie
Blinden en slechtzienden kunnen onzeker zijn over hoe anderen zullen reageren op hun visuele beperking. Ze kunnen zich zorgen maken dat oogcontact maken tot ongemakkelijke situaties zal leiden.
Persoonlijke voorkeuren
Net zoals sommigen geen problemen hebben met oogcontact, hebben anderen er misschien gewoon geen behoefte aan. Ze kunnen ervoor kiezen om zich te richten op verbale communicatie en andere vormen van interactie.
Tips voor het maken van effectief oogcontact
Stemrichting en aanwijzingen
- Gebruik je stem effectief: Richt je stem naar je gesprekspartner om aan te geven dat je met hen communiceert. Een geïnteresseerde en betrokken toon kan de aandacht vasthouden.
- Gebruik aanwijzingen met lichaamstaal: Hoewel visuele oogcontact niet mogelijk is, kun je subtiele aanwijzingen geven met je lichaamstaal. Knikken of hoofdbewegingen kunnen aangeven dat je luistert en begrijpt.
Actief luisteren
- Zorgvuldig luisteren: Actief luisteren is de sleutel tot effectieve communicatie. Concentreer je op wat er wordt gezegd en toon interesse in de inhoud van het gesprek.
- Stel vragen: Door vragen te stellen, geef je aan dat je betrokken bent en wil bijdragen aan het gesprek. Dit bevordert een gevoel van wederkerigheid.
Gebruik van handen
- Tactiele communicatie: Voor mensen die comfortabel zijn met fysiek contact, kunnen zachte aanrakingen zoals een handdruk, een hand op de schouder of een vriendelijke arm aanraken een sterke boodschap van betrokkenheid overbrengen.
Stemgebruik en toon
- Variatie in stem: Variatie in toonhoogte en volume kan emotie en betekenis overbrengen. Een levendige stem kan enthousiasme en betrokkenheid benadrukken.
- Pauzes: Gebruik korte pauzes om belangrijke punten te benadrukken en je gesprekspartner de kans te geven te reageren.
Gebruik je andere zintuigen
Blinden en slechtzienden vertrouwen vaak op hun andere zintuigen, zoals gehoor en tastzin, om subtiele signalen van anderen op te vangen. Luister naar stemintonaties en houd rekening met aanrakingen of handgebaren.
Oefen en vertrouw op zelfvertrouwen
Zoals met elke vaardigheid, kan het helpen om vaak te oefenen. Oefen het maken van oogcontact met vrienden of familieleden om zelfvertrouwen op te bouwen. Hoe zelfverzekerder je bent, hoe natuurlijker je oogcontact zal zijn.
Wees open en geduldig
Mensen zijn over het algemeen begripvol en bereid om samen te werken als je open bent over je visuele beperking en de beste manieren om met je te communiceren. Wees geduldig en begripvol terwijl je samenwerkt om effectieve communicatie tot stand te brengen.
Vertel wat je nodig hebt
Als je specifieke behoeften hebt met betrekking tot oogcontact of andere aspecten van communicatie vanwege je visuele beperking, aarzel dan niet om dit aan te geven aan de mensen waarmee je communiceert. Ze zullen vaak bereid zijn om aanpassingen te maken.
Gebruik non-verbale signalen
Naast oogcontact zijn er andere non-verbale signalen die je kunt gebruiken om te laten zien dat je betrokken bent bij het gesprek. Dit omvat glimlachen, knikken en actief luisteren. Deze signalen zijn voelbaar en hoorbaar voor anderen.
Hulpmiddelen en aanpassingen
Gehoorapparaten en -hulpmiddelen
Gehoorapparaten en gehoorhulpmiddelen zijn essentiële hulpmiddelen voor mensen met gehoorproblemen (met een bijkomende visuele beperking). Hier volgen enkele veelgebruikte gehoorapparaten en -hulpmiddelen:
- Gehoorapparaten: Gehoorapparaten zijn kleine elektronische apparaten die geluiden versterken en verbeteren voor mensen met gehoorverlies. Ze bestaan uit een microfoon, versterker en luidspreker en kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van de gebruiker. Gehoorapparaten worden meestal in of achter het oor gedragen.
- Cochleaire implantaten: Cochleaire implantaten zijn elektronische medische hulpmiddelen die direct in het binnenoor worden geplaatst om gehoorverlies te behandelen. Ze kunnen een effectieve oplossing zijn voor mensen met ernstig tot zeer ernstig gehoorverlies, inclusief degenen met een visuele beperking.
- FM-systemen: FM-systemen bestaan uit een zendermicrofoon die is bevestigd aan de spreker en een ontvanger die is verbonden met het gehoorapparaat of cochleaire implantaat van de gebruiker. Deze systemen helpen om spraak duidelijker te horen, vooral in lawaaierige omgevingen zoals klaslokalen of vergaderzalen.
- Ringleidingen: Een ringleiding is een draad die rondom een luistergebied is gelegd en die een magnetisch signaal uitzendt dat kan worden opgevangen door gehoorapparaten of cochleaire implantaten met een telecoil-functie. Ringleidingen verbeteren de verstaanbaarheid van geluid in specifieke luisteromgevingen, zoals theaters of kerken.
- Tinnitus-maskeringen: Tinnitus-maskeringen zijn apparaten die een aangenaam geluid afgeven om het storende geluid van tinnitus (oorsuizen) te maskeren. Deze kunnen worden geïntegreerd in gehoorapparaten.
- Versterkers voor telefoons: Deze hulpmiddelen verbinden een telefoon met gehoorapparaten of cochleaire implantaten, waardoor gebruikers telefoongesprekken beter kunnen horen.
- Infrarood- en Bluetooth-technologie: Veel moderne gehoorapparaten zijn uitgerust met draadloze connectiviteit via infrarood- of Bluetooth-technologie. Gebruikers kunnen hierdoor rechtstreeks verbinding maken met andere apparaten, zoals televisies of smartphones, voor een helderdere geluidservaring.
Brailleleesregel en –toetsenbord
- Brailleleesregel: Voor mensen met kennis van braille is een brailleleesregel een nuttig hulpmiddel om tekst te lezen en te schrijven tijdens interacties.
Hulp van begeleiders
- Begeleiders: In sommige situaties kan een begeleider hulp bieden bij communicatie en het leggen van contact met anderen. Ze kunnen aanwijzingen geven en relevante informatie verstrekken.
Communicatie-apps en -hulpmiddelen
- Bepaalde apps zetten spraak om in tekst kunnen nuttig zijn voor het lezen van teksten en het reageren op berichten. Sommige apps gaan nog een stap verder, en zetten realtime gesprekken om in tekst, zodat ook doofblinde personen gesprekken kunnen volgen.
Meer informatie
- Contact maken met anderen als je blind of slechtziend bent
- Emoties bij anderen herkennen als je blind of slechtziend bent
- Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?
- Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent
- Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent
- Omgaan met non-verbale communicatie als je blind of slechtziend bent
- Oogcontact maken door blinden en slechtzienden
- Zelfregulatie, hulp vragen en de zoektocht naar zin als je blind of slechtziend bent07-06-2024 01:06:05
- Ongemakkelijke stiltes bij blinden en slechtzienden31-05-2024 06:05:01
- Kan je wennen aan het blind of slechtziend geworden zijn?29-05-2024 06:05:20
- Overwin je innerlijke criticus: Leer jezelf waarderen, ook met een visuele beperking28-05-2024 03:05:49
- Piekeren als je blind of slechtziend bent28-05-2024 06:05:22
- Voldoende rust nemen als je blind of slechtziend bent28-05-2024 05:05:18
- Emotionele uitputting bij blinden en slechtzienden20-05-2024 12:05:55
- Gevoelens van ontoereikendheid bij blinden en slechtzienden20-05-2024 05:05:19
- Perfectionisme bij blinden en slechtzienden20-05-2024 05:05:10
- Prikkelbaarheid bij blinden en slechtzienden18-05-2024 12:05:41
- Zichzelf als blinde of slechtziende persoon vergelijken met andere blinden en slechtzienden18-05-2024 05:05:50
- Gevoelens van teleurstelling bij blinde en slechtziende personen17-05-2024 06:05:52
- Mensen die denken voor blinden en slechtzienden15-05-2024 06:05:04
- Stereotypering van blinde en slechtziende personen14-05-2024 06:05:06
- Misvatting: Bewindvoering voor blinden en slechtzienden14-05-2024 06:05:51
- Kunnen blinden en slechtzienden gelukkig zijn?09-05-2024 11:05:15
- Praten over je gevoelens als je blind of slechtziend bent09-05-2024 07:05:11
- Zelfcompassie bij blinden en slechtzienden09-05-2024 07:05:20
- Waarom accepteren sommigen sneller hun visuele beperking dan anderen?09-05-2024 06:05:25
- Gevoelens van waardeloosheid als je blind of slechtziend bent07-05-2024 06:05:43
- Gevoelens van wanhoop als je blind of slechtziend bent07-05-2024 06:05:36
- Bang om met blinde of slechtziende mensen om te gaan06-05-2024 06:05:11
- Ongemakkelijke situaties en blunders als je blind of slechtziend bent03-05-2024 04:05:57
- Kwetsbaarheid bij blinden en slechtzienden03-05-2024 02:05:29
- Boosheid bij blinden en slechtzienden02-05-2024 06:05:39
- Gevoelens van miskenning bij blinden en slechtzienden28-04-2024 06:04:48
- Praat met blinden en slechtzienden niet enkel over hun beperking28-04-2024 06:04:43
- Ook positief ingestelde blinde en slechtziende personen ervaren dipjes27-04-2024 07:04:19
- Existentiële vragen en zingeving als je blind of slechtziend bent25-04-2024 06:04:20
- Omgaan met een visuele beperking zonder steun van je omgeving24-04-2024 06:04:58
- Strijden doet lijden tijdens rouwproces bij visuele beperking21-04-2024 12:04:06
- Wat “zien” volledig blinde personen?21-04-2024 07:04:01
- Staren naar blinde en slechtziende personen20-04-2024 12:04:43
- Jaloezie onder blinde en slechtziende personen17-04-2024 12:04:41
- Hoe kan je beelden van iets of iemand vormen als je blind bent?14-04-2024 06:04:11
- Veranderende manier van omgaan van anderen rond ontstane visuele handicap13-04-2024 01:04:33
- Voor jezelf opkomen: Assertiviteit voor mensen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:44
- “Daar, die blinde / slechtziende!”12-04-2024 02:04:56
- Onwetendheid over visuele beperking: Omgaan met frustraties, tips en suggesties09-04-2024 04:04:17
- Tips om positief te blijven als je blind of slechtziend bent07-04-2024 01:04:07
- Ervaringsdeskundigheid met een visuele beperking inzetten06-04-2024 12:04:23
- Vragen en reacties aan partners van blinden en slechtzienden05-04-2024 06:04:51
- Ben je liever blind of doof?04-04-2024 12:04:43
- Zelfintroductie met een visuele beperking02-04-2024 04:04:28
- Behoefte aan “me-time” als je blind of slechtziend bent01-04-2024 06:04:57
- Herhaling bij de ontwikkeling van blinde en slechtziende kinderen30-03-2024 01:03:56
- Gevoelens van onrechtvaardigheid bij blinden en slechtzienden29-03-2024 07:03:25
- Contact maken met anderen als je blind of slechtziend bent18-03-2024 08:03:48
- Zelfmedelijden, een valkuil voor blinden en slechtzienden17-03-2024 01:03:57
- Leren voelen als je blind of slechtziend bent10-03-2024 03:03:15
- Betutteling van blinden en slechtzienden26-02-2024 06:02:36
- Overcompensatie van blind- of slechtziendheid25-02-2024 01:02:20
- Verlies van onafhankelijkheid bij blindheid of slechtziendheid24-02-2024 06:02:16
- Hoe leg ik mijn eigen blind- of slechtziendheid uit?19-02-2024 01:02:52
- Plots blind of slechtziend: Verlangen naar het leven van voor de visuele beperking03-02-2024 07:02:23
- Blind of slechtziend: Angst om buiten te komen18-01-2024 12:01:22
- Blind of slechtziend: Hoe kan je omgaan met onbedoelde goede adviezen?11-01-2024 06:01:48
- Vragen die je best niet aan een blinde of slechtziende persoon stelt09-01-2024 06:01:29
- Blind of slechtziend: Vaak meer tijd nodig13-12-2023 12:12:57
- Ongevraagd aanraken van blinden en slechtzienden11-12-2023 03:12:36
- Blind of slechtziend: Overgevoelig voor geluiden (hyperacusis)11-12-2023 01:12:00
- Blind of slechtziend en afspreken met andere blinde of slechtziende persoon09-12-2023 06:12:37
- Kijk verder dan de handicap!06-12-2023 01:12:10
- Zelfredzaamheid bij blinden en slechtzienden05-12-2023 12:12:21
- Impact van tastzin voor blinden en slechtzienden04-12-2023 07:12:23
- Slechtzienden die dichtbij het televisietoestel plakken25-11-2023 08:11:48
- Kunnen blinden bang zijn in het donker?24-11-2023 04:11:00
- Aanpassen aan het verlies van het gezichtsvermogen24-11-2023 07:11:17
- Inclusieve beeldvorming van blinden en slechtzienden in de media22-11-2023 03:11:00
- Negatieve en positieve vraagstelling rond een visuele beperking22-11-2023 11:11:27
- Identiteitsvorming bij blinden en slechtzienden21-11-2023 07:11:38
- Waarom hebben sommige blinden en slechtzienden alleen contact met lotgenoten?20-11-2023 03:11:14
- Waarom kijken blinden en slechtzienden soms naar hun smartphonescherm?18-11-2023 01:11:01
- Slechtzienden die absoluut gedrukte tekst willen blijven lezen16-11-2023 06:11:02
- Gevoelens van onderhandeling bij blinden en slechtzienden16-11-2023 07:11:36
- Gevoelens van minderwaardigheid bij blinden en slechtzienden15-11-2023 05:11:58
- Existentiële crisis bij blinden en slechtzienden15-11-2023 04:11:47
- Radeloosheid / Besluiteloosheid bij blinden en slechtzienden15-11-2023 08:11:16
- Misvatting: Dichterbij staan voor communicatie met blinden en slechtzienden09-11-2023 06:11:09
- Misvattingen: Blinden en slechtzienden leven in een instelling en kunnen niet werken09-11-2023 04:11:02
- Anderen die het leven van blinden en slechtzienden overnemen06-11-2023 04:11:52
- Waarom laten blinde mensen soms het licht aan?06-11-2023 06:11:33
- Neuroplasticiteit bij blinden31-10-2023 08:10:17
- Stigmatisering van blinden en slechtzienden30-10-2023 05:10:05
- Woede bij blinden en slechtzienden30-10-2023 05:10:37
- Schaamte bij blinden en slechtzienden30-10-2023 04:10:15
- Copingmechanismen bij blind- of slechtziendheid of oogproblemen30-10-2023 04:10:38
- Blindgeboren en blind geworden personen: Overeenkomsten en verschillen27-10-2023 06:10:22
- Hoe leg je het concept van een regenboog uit aan blindgeboren personen?27-10-2023 05:10:37
- Verlies van controle als je blind of slechtziend bent26-10-2023 01:10:35
- Motivatie en demotivatie bij blinden en slechtzienden24-10-2023 07:10:20
- Hulpeloosheid bij blinden en slechtzienden24-10-2023 06:10:23
- Acceptatie van visuele handicap (leren omgaan met je beperking)19-10-2023 01:10:00
- Waarom houden blinden de ogen open of juist gesloten?15-10-2023 03:10:31
- Concentratieproblemen bij blinden en slechtzienden15-10-2023 02:10:23
- Verwardheid / Verwarring bij blinden en slechtzienden15-10-2023 06:10:05
- Ontmoediging bij blinden en slechtzienden15-10-2023 05:10:43
- Omgaan met vergelijkingen van blindheid of slechtziendheid14-10-2023 04:10:35
- Machteloosheid en onmacht bij blinden en slechtzienden10-10-2023 07:10:55
- Hoe kan je omgaan met ongepaste opmerkingen van kinderen over blinden en slechtzienden?08-10-2023 06:10:37
- Verdriet bij blinden en slechtzienden08-10-2023 05:10:55
- Zelfacceptatie, zelfbeeld en eigenwaarde: Omarmen van het blind of slechtziend zijn07-10-2023 06:10:57
- Twijfels bij blinden en slechtzienden07-10-2023 05:10:44
- Blind of slechtziend: Omgaan met overdreven nieuwsgierigheid van anderen07-10-2023 04:10:03
- Toestand van verlamming (freeze-situatie) na een oogdiagnose05-10-2023 01:10:36
- Loslaten van je blind of slechtziend kind04-10-2023 06:10:19
- Hooggevoeligheid bij blinden en slechtzienden03-10-2023 11:10:41
- Zichtbare afwijkingen aan oog of ogen03-10-2023 06:10:24
- Humor en zelfspot bij het omgaan met een visuele handicap02-10-2023 02:10:36
- Omgaan met je visuele beperking: Welke factoren spelen mee?02-10-2023 01:10:43
- Begrip van licht en kleuren voor personen zonder lichtperceptie29-09-2023 04:09:06
- De rol van opvoeding, omgeving en sociale factoren bij het omgaan met een visuele handicap27-09-2023 03:09:46
- Impact van privacyschending bij blinden en slechtzienden27-09-2023 03:09:22
- Inleefwandelingen: De wereld ervaren van blinden en slechtzienden27-09-2023 07:09:34
- Visuele herinneringen als je blind of slechtziend bent25-09-2023 02:09:06
- Validisme bij blinde en slechtziende personen24-09-2023 05:09:35
- Steungroepen en patiëntenverenigingen voor blinden en slechtzienden24-09-2023 06:09:23
- Oogcontact maken door blinden en slechtzienden22-09-2023 05:09:45
- Grenzen stellen als je blind of slechtziend bent22-09-2023 07:09:00
- Blind of slechtziend en over de eigen grenzen heen gaan22-09-2023 06:09:49
- Wat missen blinden en slechtzienden het meest?20-09-2023 04:09:06
- Discriminatie van mensen met een visuele beperking20-09-2023 03:09:24
- Andere zintuigen verbeteren bij blinden en slechtzienden20-09-2023 03:09:22
- Frustratie bij blinden en slechtzienden18-09-2023 05:09:07
- Dineren in het donker: Voordelen, kenmerken en locaties in België en Nederland17-09-2023 01:09:55
- Simulatietools (apps, websites en brillen) voor slechtziendheid17-09-2023 12:09:47
- Omgaan met (extreme) bewondering en adoratie vanwege een visuele handicap16-09-2023 05:09:29
- Omgaan met reacties en vragen rond visuele handicap en oogproblemen15-09-2023 05:09:22
- Omgaan met een visuele beperking: Een persoonlijke reis14-09-2023 02:09:30
- De schoonheid van het onzichtbare: Wat is mooi?13-09-2023 11:09:09
- Zelfstigmatisering bij personen met een visuele beperking12-09-2023 12:09:28
- Kwaliteit van leven bij blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:45
- Ontkenning van een visuele beperking09-09-2023 06:09:42
- Ongeloof over blind- of slechtziendheid: “Jij kan wel goed zien!”04-09-2023 01:09:35
- Het gebruik van de woorden “zien”, “kijken” en “lezen” bij communicatie met blinden en slechtzienden03-09-2023 04:09:11
- Alle mensen zijn anders en uniek, ook blinden en slechtzienden02-09-2023 05:09:03
- Hoe leg ik kinderen uit wat het is om blind of slechtziend te zijn?02-09-2023 12:09:19
- Sociale isolatie bij blinden en slechtzienden01-09-2023 02:09:17
- Emoties bij anderen herkennen als je blind of slechtziend bent31-08-2023 12:08:18
- Hoe reageer je wanneer je geliefde slecht nieuws kreeg van de oogarts?31-08-2023 06:08:33
- Blind of slechtziend en weinig zelfvertrouwen31-08-2023 05:08:34
- De oogarts kan mij niet meer helpen en mijn zicht is of wordt heel slecht. Wat nu?30-08-2023 04:08:30
- Omgaan met de visuele wereld als je slechtziend of blind bent30-08-2023 08:08:11
- Blind of slechtziend: Eigen uiterlijk en zich opmaken27-08-2023 03:08:41
- Revalidatietraining voor blinden en slechtzienden26-08-2023 01:08:55
- Ervaren wat het is om slechtziend of blind te zijn25-08-2023 02:08:05
- Begrijpen en aanleren van kleuren aan blinde personen22-08-2023 02:08:13
- Werken de zintuigen van blinden en slechtzienden beter?22-08-2023 01:08:43
- Positieve aspecten aan leven met een visuele beperking17-08-2023 04:08:46
- Blind of slechtziend geboren en rouwproces rond afwezig of slecht gezichtsvermogen16-08-2023 01:08:35
- Ouderschap als je blind of slechtziend bent14-08-2023 07:08:48
- Blind of slechtziend: Hoe kan je een sociaal netwerk opbouwen en wat zijn de obstakels?11-08-2023 04:08:22
- Hoe leg je slechtziendheid uit en hoe ga je om met vooroordelen?11-08-2023 02:08:16
- Omgaan met non-verbale communicatie als je blind of slechtziend bent08-08-2023 03:08:37
- Blind of slechtziend: Rouwproces rond verlies van gezichtsvermogen08-08-2023 06:08:00
- Kunnen blinden beelden zien in hun dromen?07-08-2023 04:08:09
- Tips: Als partner omgaan met iemand die blind of slechtziend is05-08-2023 06:08:34
- Vooroordelen en misvattingen over mensen met een visuele beperking05-08-2023 01:08:39
- Universele pictogrammen voor blinden en slechtzienden05-08-2023 06:08:07
- Waarom dragen sommige blinden en slechtzienden een zonnebril?03-08-2023 06:08:37
- Repetitieve bewegingen en handelingen bij blinde en slechtziende personen29-07-2023 02:07:00
- Je bent blind of slechtziend als je …07-07-2017 12:07:25
- Blindismen: wat zijn ze en wat doen we ermee?01-11-2013 03:11:00
Laatst bijgewerkt op 10 mei 2024 – 17:22