Kledij kiezen en kopen als je blind of slechtziend bent

Kledij kiezen en kopen als je blind of slechtziend bent

Het kiezen en kopen van kleding kan een uitdaging zijn voor mensen die blind of slechtziend zijn, maar er zijn verschillende strategieën en hulpmiddelen die kunnen helpen. Hier zijn enkele tips om rekening mee te houden:

Winkelen met een vertrouwd persoon

Ga winkelen met iemand die je vertrouwt, zoals een vriend, familielid of begeleider. Deze persoon kan je helpen bij het selecteren en beoordelen van kledingstukken.

Voel de stof

Voel aan de stof van kledingstukken om een idee te krijgen van het materiaal en de textuur. Verschillende stoffen hebben unieke eigenschappen die je kunt onderscheiden door ze aan te raken.

Kies eenvoudige kleuren en patronen

Als je moeite hebt met kleuren en patronen, kies dan voor kledingstukken in eenvoudige kleuren zoals zwart, wit, grijs, blauw of beige. Vermijd bij twijfel complexe patronen en prints, omdat ze moeilijker te onderscheiden zijn.

Vertrouw op andere zintuigen

Luister naar de beschrijvingen van kledingstukken door verkooppersoneel. Ze kunnen je informatie geven over de stijl, pasvorm en kleur van de kleding.

Online winkelen

Veel online winkels bieden gedetailleerde beschrijvingen van kledingstukken. Ze kunnen informatie bevatten over de kleur, het materiaal, de pasvorm en andere kenmerken.

Apps en hulpmiddelen

Er zijn ook smartphone-apps en speciale hulpmiddelen beschikbaar die je kunnen helpen bij het herkennen van kleuren, het onderscheiden van kledingstukken en het lezen van labels.

Hier zijn enkele voorbeelden van smartphone-apps en hulpmiddelen die mensen met een visuele beperking kunnen helpen bij het herkennen van kleuren, het onderscheiden van kledingstukken en het lezen van labels:

Be My Eyes

Be My Eyes verbindt mensen met een visuele beperking met vrijwillige helpers via live videochat. Je kunt de camera van je smartphone gebruiken om vrijwilligers te vragen om kleuren te herkennen, kleding te onderscheiden of de inhoud van labels voor te lezen.

Seeing AI

Een app ontwikkeld door Microsoft die objectherkenning mogelijk maakt. Het kan je helpen bij het herkennen van kledingstukken, het lezen van teksten op labels en het herkennen van kleuren.

TapTapSee

Met deze app kun je een foto maken van een kledingstuk of label, en vervolgens zal de app je vertellen wat het is via spraakoutput.

Color Identifier

Een app speciaal ontworpen om kleuren te herkennen. Je kunt de camera van je smartphone gebruiken om een object te scannen en de app vertelt je welke kleur het heeft.

Envision AI

Envision AI biedt verschillende functies, waaronder objectherkenning en kleurherkenning. Het kan je helpen bij het sorteren van kleding en het onderscheiden van kleuren.

VoiceOver (ingebouwde functie voor iOS)

Voor iPhone-gebruikers is de VoiceOver-functie een ingebouwde schermlezer die je kan helpen bij het navigeren en het verkrijgen van informatie over je kledingstukken.

Kledij sorteren in kleerkast

Met enige oefening en consistentie kun je een systeem ontwikkelen dat voor jou werkt en dat je helpt om je kleerkast georganiseerd en toegankelijk te houden, zelfs met een visuele beperking.

Sorteer op categorie

Zorg er vooreerst voor dat je kleerkast netjes en ordelijk is, zodat je gemakkelijk de verschillende kledingstukken kunt bereiken en herkennen. Splits je kleding op in verschillende categorieën, zoals shirts, broeken, jurken, rokken, jassen, enzovoort. Plaats elk kledingstuk bij de juiste categorie.

Organiseer op textuur

Organiseer kledingstukken binnen elke categorie op basis van textuur. Plaats bijvoorbeeld alle katoenen shirts bij elkaar, dan alle wollen truien, enzovoort.

Gebruik tactiele of goed zichtbare labels

Gebruik tactiele labels, stickers met reliëf of goed zichtbare labels om categorieën te markeren. Je kunt braillelabels gebruiken of speciale voelbare stickers met verschillende vormen (rond, vierkant, driehoek) om categorieën te onderscheiden. Je kunt de labels aanbrengen op specifieke delen van het kledingstuk, zoals de kraag of het label aan de binnenkant, om aan te geven wat het kledingstuk is.

Hang versus vouw

Gebruik hangers voor kledingstukken die je gemakkelijk aan het hangertje kunt herkennen, zoals jassen, jurken of overhemden. Vouw andere kledingstukken netjes op en stapel ze op een manier dat je ze gemakkelijk kunt voelen en herkennen.

Kleurcodering

Als je wat restzicht hebt, kan het helpen om een kleurcodering aan te brengen. Gebruik bijvoorbeeld verschillende gekleurde hangers voor verschillende categorieën kleding, of plaats gekleurde labels op de planken om kleuren te markeren.

Gebruik opbergdozen

Plaats kleine kledingstukken zoals sokken, ondergoed of accessoires in aparte opbergdozen en label deze met braillelabels of tactiele stickers.

Maak gebruik van hulpmiddelen

Er zijn speciale hulpmiddelen en apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het organiseren en herkennen van je kleding. Zo zijn er apps die je kunnen vertellen welke kleur een kledingstuk heeft door middel van je smartphonecamera.

Less is more

Overweeg om je garderobe te minimaliseren en alleen kledingstukken te bewaren die je regelmatig draagt en waar je je comfortabel in voelt. Op deze manier heb je minder kleding om te sorteren en te markeren.

Kledingsetjes maken met een visuele handicap

Het leren maken van kledingsetjes en het combineren van kleding met een visuele beperking vergt misschien wat extra inspanning, maar het is zeker mogelijk en kan heel bevredigend zijn. Vertrouw op je gevoel en persoonlijke stijl bij het samenstellen van kledingsetjes, en onthoud dat mode uiteindelijk gaat om jezelf uit te drukken en je goed te voelen in wat je draagt.

Hier volgen enkele tips:

Voel de stoffen en texturen

Neem de tijd om de stoffen en texturen van je kledingstukken te verkennen. Hierdoor kun je een idee krijgen van de eigenschappen van elk kledingstuk en hoe ze kunnen aanvoelen wanneer je ze draagt.

Beperk je kleurenpalet

Kies voor een beperkt kleurenpalet in je garderobe. Dit betekent dat je voornamelijk kledingstukken koopt in neutrale kleuren zoals zwart, wit, grijs, beige en marineblauw. Deze kleuren zijn vaak gemakkelijk te combineren en passen goed bij elkaar.

Creëer basissetjes

Begin met het maken van basissetjes die je als basis kunt gebruiken voor verschillende gelegenheden. Bijvoorbeeld een zwarte broek met een wit T-shirt en een spijkerjasje, of een marineblauwe jurk met een witte sjaal.

Gebruik tactiele markeringen

Plaats tactiele markeringen, zoals voelbare stickers of braillelabels, op kledingstukken die goed bij elkaar passen. Hierdoor kun je ze gemakkelijker herkennen en combineren.

Neem de tijd

Experimenteer en neem de tijd om verschillende combinaties uit te proberen. Het kan handig zijn om jezelf een beetje extra tijd te geven bij het aankleden, zodat je rustig kunt experimenteren met verschillende kledingstukken en combinaties.

Vraag om hulp en feedback

Vraag familieleden, vrienden, begeleiders of kledingadviseurs om feedback en suggesties. Samen kun je nieuwe en interessante combinaties ontdekken.

Leer van anderen

Zoek naar stijlinspiratie van andere mensen met een visuele beperking die actief zijn op sociale media of blogs. Ze delen vaak tips en trucs over hoe ze hun outfits samenstellen.

Gebruik technologie

Er zijn apps en technologieën beschikbaar die kleuren en kledingstukken kunnen herkennen. Deze kunnen je helpen bij het maken van combinaties en het beoordelen van kleuren.

Bouw je garderobe gestaag uit

Investeer in enkele tijdloze en veelzijdige kledingstukken die goed met elkaar kunnen worden gecombineerd. Zo bouw je geleidelijk aan een garderobe op die gemakkelijk te mixen en matchen is.

Taktila

Taktila biedt een waardevolle manier voor blinden en slechtzienden om kledingstukken te verkennen, herkennen en selecteren op basis van tastbare informatie. Het vergroot hun onafhankelijkheid en vermogen om stijlvolle kledingcombinaties te maken die bij hun smaak en behoeften passen.

Hier zijn enkele redenen waarom Taktila handig kan zijn bij het kiezen van kleding:

Tactiele weergave van kledingstukken

Met Taktila kunnen kledingstukken in reliëf worden afgedrukt, waardoor blinden en slechtzienden de vorm en textuur van de kleding kunnen voelen. Dit helpt hen om een idee te krijgen van hoe een kledingstuk eruitziet en aanvoelt zonder het te kunnen zien.

Herkenning van kledingstukken

Taktila-labels kunnen op kledingstukken worden aangebracht om ze te markeren. Blinden en slechtzienden kunnen deze labels voelen en zo snel de juiste kledingstukken herkennen zonder dat ze ze moeten zien.

Het creëren van kledingsetjes

Met Taktila kunnen verschillende kledingstukken worden gemarkeerd en gecategoriseerd, waardoor het gemakkelijker wordt om kledingsetjes te maken. Bijvoorbeeld door bij elkaar passende broeken en overhemden te markeren, kunnen ze snel een compleet outfit samenstellen.

Kleurherkenning

Hoewel Taktila geen exacte kleurherkenning biedt, kan het enige tactiele feedback geven over de kleuren van kledingstukken, zoals lichte en donkere tinten. Dit kan nuttig zijn bij het samenstellen van kledingcombinaties.

Vergemakkelijken van het aankleedproces

Door kledingstukken en hun eigenschappen tactiel te markeren, kunnen blinden en slechtzienden het aankleedproces stroomlijnen en zelfstandiger worden bij het selecteren van hun outfits.

Zelfexpressie

Door Taktila kunnen mensen met een visuele beperking genieten van mode en zelfexpressie. Ze kunnen hun kledingstukken op een tastbare manier verkennen en stijlkeuzes maken die passen bij hun persoonlijke voorkeuren en behoeften.

Kledijmerken met aanpassingen voor blinde en slechtziende personen

Het aanbod van aangepaste kleding kan variëren per seizoen en per regio. Bovendien is er steeds meer bewustwording bij kledingmerken van de behoeften van mensen met een visuele beperking en waardoor ze hun kleding steeds inclusiever maken. Het is altijd een goed idee om contact op te nemen met de klantenservice van een merk of om online te zoeken naar specifieke kledinglijnen met aanpassingen voor mensen met een visuele handicap voor de meest actuele informatie.

Hoewel er geen uitgebreide lijst is van alle kledingmerken die specifieke aanpassingen bieden voor blinden en slechtzienden, zijn er enkele merken die zich inzetten voor inclusieve mode en aandacht besteden aan toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking. Hier zijn enkele voorbeelden van merken die bekend staan om hun inspanningen op dit gebied:

Aangepaste kledijmerken

Blind Feelings

Ciham uit Nederland is blind en heeft een eigen braillekledinglijn voor blinde en slechtziende mensen. Blind Feelings concentreert zich op T-shirts met braille.

Inclusieve kledijmerken

Tommy Hilfiger

Tommy Hilfiger heeft een zogenaamde “Adaptive Clothing-lijn” gelanceerd, ontworpen om het aankleden gemakkelijker te maken voor mensen met beperkingen. Deze lijn omvat kledingstukken met aangepaste sluitingen, magnetische knopen, klittenbandsluitingen en andere functies die het zelfstandig aankleden bevorderen.

Target

Het Amerikaanse warenhuis Target heeft een universele ontwerplijn voor kinderen gelanceerd, genaamd “Cat & Jack.” Deze lijn omvat kledingstukken met zachte naden, tactiele labels en platte naden, waardoor ze comfortabeler en toegankelijker zijn voor kinderen met sensorische uitdagingen.

Zappos Adaptive

Zappos is een online retailer die een speciale Adaptive-kledinglijn heeft gecreëerd. Ze bieden kledingstukken met aanpassingen zoals klittenbandsluitingen, ritsen en magnetische knopen.

IZ Adaptive

IZ Adaptive is een Canadees kledingmerk dat zich volledig richt op adaptieve mode. Ze bieden een breed scala aan kledingstukken met aangepaste sluitingen en ontwerpen die geschikt zijn voor mensen met verschillende mobiliteitsuitdagingen.

Runway of Dreams

Dit merk zet zich in voor inclusieve mode en werkt samen met andere merken om adaptieve collecties te ontwikkelen. Ze werken aan het integreren van aanpassingen in bestaande kledinglijnen om mode toegankelijker te maken voor mensen met verschillende handicaps.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Hoe vind je nieuwe producten in de winkel als je blind of slechtziend bent?30-05-2024 06:05:06
 2. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 3. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 4. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 5. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 6. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 7. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 8. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 9. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 10. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 11. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 12. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 13. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 14. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 15. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 16. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 17. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 18. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 19. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 20. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 21. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 22. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 23. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 24. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 25. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 26. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 27. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 28. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 29. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 30. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 31. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 32. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 33. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 34. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 35. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 36. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 37. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 38. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 39. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 40. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 41. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 42. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 43. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 44. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 45. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 46. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 47. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 48. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 49. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 50. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 51. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 52. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 53. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 54. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 55. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 56. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 57. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 58. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 59. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 60. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 61. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 62. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 63. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 64. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 65. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 66. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 67. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 68. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 69. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 70. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 71. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 72. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 73. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 74. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 75. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 76. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 77. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 78. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 79. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 80. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 81. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 82. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 83. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 84. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 85. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 86. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 87. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 88. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 89. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 90. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 91. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 92. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 93. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 94. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 95. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 96. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 97. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 98. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 99. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 100. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 101. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 102. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 103. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 104. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 105. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 106. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 107. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 108. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 109. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 110. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 111. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 112. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 113. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 114. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 115. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 116. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 117. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 118. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 119. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 120. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 121. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 122. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 123. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 124. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 125. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 126. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 127. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 128. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 129. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 130. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 131. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 132. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 133. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 134. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 135. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 136. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 137. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 138. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 139. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 140. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 141. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 142. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 143. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 144. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 145. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 146. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 147. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 148. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 149. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 150. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 151. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 152. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 153. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 154. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 155. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 156. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 157. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 158. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 159. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 160. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 161. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 162. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 163. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 164. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 165. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 166. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 167. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 168. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 169. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 170. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 171. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 172. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 173. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 174. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 175. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 176. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 177. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 178. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 179. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 180. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 181. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 182. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 183. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 184. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 185. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 186. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 187. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 188. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 189. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 190. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 191. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 192. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 193. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 194. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 195. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 196. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 197. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 198. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 199. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 200. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22

Laatst bijgewerkt op 4 april 2024 – 07:12