Oogprothese (kunstoog)
Inhoudsopgave
- 1 Redenen voor een oogprothese
- 2 Soorten kunstogen
- 3 Types kunstogen
- 4 Gebruikte materialen van een oogprothese
- 5 Hoe wordt een kunstoog gemaakt?
- 6 Richtlijnen voor het in- en uitdoen en dragen van een kunstoog
Redenen voor een oogprothese
Een oogprothese is soms nodig wanneer iemand een oog (of beide ogen) verliest of wordt geboren zonder een volledig ontwikkeld oog. De redenen voor het verlies van een oog kunnen variëren en omvatten onder andere:
Oogletsel of trauma
Een ernstig oogletsel als gevolg van ongelukken, verwondingen of ongevallen kan resulteren in de verwijdering van het beschadigde oog, waardoor een oogprothese nodig kan zijn.
Oogaandoeningen
Bij ernstige oogaandoeningen, zoals kwaadaardige tumoren in het oog (bijvoorbeeld een retinoblastoom), glaucoom, ongeneeslijke ooginfecties, of gevorderde staar, is soms een chirurgische verwijdering van het oog vereist om verdere schade aan het oog en de omliggende weefsels te voorkomen.
Aangeboren afwijkingen
Sommige mensen worden geboren met een aangeboren afwijking, zoals microftalmie (kleine oogbal) of anoftalmie (afwezigheid van de oogbal), waardoor ze een oogprothese nodig hebben om het uiterlijk en de esthetiek van een normaal ogend oog te herstellen.
Medische behandelingen
In sommige gevallen kan een oogprothese nodig zijn als gevolg van medische behandelingen zoals een oogverwijderingsoperatie (enucleatie) om kanker in het oog of orbitale weefsels te behandelen.
Het verlies van een oog kan zowel fysiek als emotioneel uitdagend zijn voor een persoon. Een kunstoog kan helpen om het uiterlijk van het ontbrekende oog te herstellen, waardoor de patiënt meer zelfvertrouwen krijgt en een gevoel van normaliteit terugkrijgt. Bovendien kunnen moderne oogprotheses, naast esthetische voordelen, ook zorgen voor comfort en beweging, waardoor het gezichtsvermogen in het eventueel andere gezonde oog niet wordt belemmerd.
Soorten kunstogen
Er zijn verschillende soorten oogprotheses beschikbaar, afhankelijk van de specifieke behoeften en omstandigheden van de persoon. Hier zijn enkele veel voorkomende soorten oogprotheses:
Glazen oogprotheses
Voordelen
Er zijn enkele voordelen aan het gebruik van een glazen kunstoog, hoewel moderne medische kunststoffen vaak de voorkeur hebben vanwege hun superieure eigenschappen. Hier zijn enkele voordelen van een glazen kunstoog:
Uiterlijk
Glas heeft een bepaalde glans en helderheid die sommige mensen als aantrekkelijker en natuurlijker beschouwen dan kunststof. Sommige mensen kunnen het uiterlijk van een glazen kunstoog verkiezen vanwege de realistische uitstraling.
Kleurbehoud
Glazen kunstogen behouden meestal hun kleur beter dan kunststof kunstogen. Ze vervagen niet na verloop van tijd, waardoor de iris er helderder en levendiger uitziet.
Minder gevoelig voor krassen
Glas is over het algemeen krasbestendiger dan sommige kunststoffen die voor kunstogen worden gebruikt. Hierdoor blijft het oppervlak van een glazen kunstoog langer glad en glanzend.
Onderhoud
Glazen kunstogen zijn gemakkelijker schoon te maken omdat ze minder poreus zijn dan sommige kunststoffen. Hierdoor blijft vuil minder snel aan het oppervlak hechten.
Implanteerbare oogprothese (intraoculaire prothese)
Dit type prothese is een geavanceerdere optie waarbij een kunstoog wordt geïmplanteerd in de oogkas en verbonden is met de oogspieren voor beweging. Een implanteerbare prothese biedt een meer natuurlijke beweging van het kunstoog, maar het is ook een complexere en duurdere procedure dan een conventionele prothese.
Nadelen
Hoewel glazen kunstogen in het verleden werden gebruikt, zijn ze tegenwoordig minder gebruikelijk vanwege enkele nadelen en beperkingen in vergelijking met moderne kunststoffen. Niettemin kunnen sommige mensen en ocularisten nog steeds kiezen voor glazen kunstogen vanwege persoonlijke voorkeuren of specifieke medische overwegingen. Enkele van de nadelen van een glazen kunstoog zijn:
Gewicht
Glazen kunstogen zijn over het algemeen zwaarder dan kunststof kunstogen. Het extra gewicht kan ongemak veroorzaken en kan vermoeidheid van het ooglid veroorzaken bij langdurig dragen.
Broosheid en breekbaarheid
Glas is breekbaar en kan gemakkelijker breken dan de meeste kunststoffen. Als een glazen kunstoog beschadigd raakt, kan dit gevaarlijk zijn voor de drager en kan het ook leiden tot scherpe randen die irritatie veroorzaken.
Onbuigzaamheid
Glazen kunstogen kunnen minder flexibel zijn dan kunststoffen. Dit betekent dat ze mogelijk niet zo goed kunnen meebewegen met de bewegingen van het ooglid, waardoor het comfortabel dragen ervan kan worden beïnvloed.
Minder aanpasbaar
Glas kan moeilijker te vormen en aan te passen zijn dan kunststoffen, waardoor het mogelijk lastiger is om een perfecte pasvorm te bereiken voor elke individuele persoon.
Incompatibiliteit met MRI-scan
Glazen kunstogen kunnen problemen veroorzaken bij MRI-scans, omdat glas niet magnetisch is en daardoor interferentie kan veroorzaken tijdens de scan.
Kleurbehoud bij schilderen
Hoewel glazen kunstogen kleurbehoud kunnen hebben, kunnen geschilderde details zoals de iris en bloedvaten vervagen of slijten na verloop van tijd.
Kunststof oogprotheses
Voordelen
Moderne kunststof oogprotheses hebben verschillende voordelen die ze tot de voorkeurskeuze maken voor veel mensen met oogverlies. Ze bieden een combinatie van comfort, esthetiek en functionaliteit die het dagelijks leven van mensen met een visuele beperking aanzienlijk kan verbeteren. De keuze tussen glazen en kunststof oogprotheses hangt niettemin af van de persoonlijke behoeften en voorkeuren van de persoon, evenals de aanbevelingen van de oogarts en ocularist.
Enkele van de belangrijkste voorkeuren voor kunststof oogprotheses zijn:
Lichtgewicht
Kunststof oogprotheses zijn over het algemeen lichter in gewicht dan glazen kunstogen, waardoor ze comfortabeler zijn om te dragen, vooral gedurende langere perioden.
Biocompatibiliteit
Medische kunststoffen die worden gebruikt voor oogprotheses zijn biocompatibel, wat betekent dat ze goed worden verdragen door het oogweefsel zonder irritatie of afstoting te veroorzaken.
Veiligheid
Kunststof oogprotheses zijn minder breekbaar dan glazen kunstogen, wat betekent dat ze minder gevaarlijk zijn als ze per ongeluk worden beschadigd. Er is minder risico op scherpe randen die irritatie kunnen veroorzaken.
Aanpasbaarheid
Kunststoffen kunnen gemakkelijker worden gevormd en aangepast aan de individuele oogkas van de persoon, waardoor een betere pasvorm en comfortabeler dragen mogelijk is.
Esthetiek
Kunststoffen kunnen gemakkelijker worden geverfd en vormgegeven om een realistische uitstraling te geven aan het kunstoog, inclusief de iris en bloedvaten. Hierdoor kunnen ocularisten gedetailleerde en levensechte kunstogen creëren.
Onderhoudsgemak
Kunststoffen zijn over het algemeen minder poreus en gemakkelijker schoon te maken dan sommige andere materialen, waardoor het onderhoudsgemak van kunststof oogprotheses verbetert.
Compatibiliteit met MRI-scans
De meeste moderne kunststof oogprotheses zijn compatibel met MRI-scans, waardoor mensen veilig kunnen worden gescand zonder interferentie.
Nadelen
Hoewel kunststof oogprotheses enkele nadelen kunnen hebben, zijn ze nog steeds een veilige en effectieve optie voor mensen met een visuele beperking.
Hoewel moderne kunststof oogprotheses vele voordelen bieden, hebben ze ook enkele nadelen die het vermelden waard zijn. Enkele van de nadelen van een kunststof oogprothese zijn:
Minder duurzaamheid
Sommige kunststoffen kunnen gevoeliger zijn voor krassen en slijtage in vergelijking met glas. Dit kan de levensduur van de kunststof oogprothese verminderen, vooral bij ruwe behandeling of onjuist onderhoud.
Minder kleurvastheid
Ondanks dat kunststof oogprotheses geschilderd worden om een realistische uitstraling te geven, kunnen de geschilderde details zoals de iris en bloedvaten na verloop van tijd vervagen of slijten, vooral bij blootstelling aan zonlicht.
Vervorming door hitte
Sommige kunststoffen kunnen gevoelig zijn voor vervorming bij blootstelling aan hoge temperaturen. Het laten liggen van een kunststof oogprothese op een hete plek kan er bijvoorbeeld toe leiden dat het zijn vorm verliest.
Minder stijfheid
Kunststof oogprotheses zijn vaak flexibeler dan glazen kunstogen. Hoewel dit bijdraagt aan het draagcomfort, kan het ook betekenen dat kunststof oogprotheses minder precieze bewegingen maken dan glazen kunstogen, vooral bij implanteerbare oogprotheses.
Mogelijke allergische reacties
Hoewel medische kunststoffen over het algemeen biocompatibel zijn, kan een klein percentage van de patiënten allergische reacties ervaren op bepaalde kunststofmaterialen.
Gevoeligheid voor oplosmiddelen
Sommige kunststof oogprotheses kunnen worden beschadigd door oplosmiddelen of agressieve chemische stoffen. Het is belangrijk om het gebruik van dergelijke stoffen te vermijden bij het reinigen of onderhouden van de prothese.
Types kunstogen
Standaard kunstoog
Dit is het meest traditionele type kunstoog en wordt meestal gemaakt van acryl of glas. Het bestaat uit een holle, op maat gemaakte kunststof of glazen bol met een geschilderde iris en bloedvaten. Het wordt geplaatst over de oogkas en rust op het ooglid.
Scleraal kunstoog
Een scleraal kunstoog is een prothese die een groter deel van de oogkas bedekt, inclusief het witte deel van het oog (sclera). Het heeft een realistische uitstraling en wordt vaak gebruikt wanneer er een uitgebreidere bedekking nodig is.
Cosmetische schelp
Een cosmetische schelp is een niet-functionerende prothese die wordt gebruikt om een ontbrekend oog of een beschadigde oogkas te verbergen zonder enige vorm van beweging. Het biedt een esthetische oplossing voor mensen die geen volledige functionaliteit van het kunstoog nodig hebben.
Gedeeltelijke prothese
Soms is het niet nodig om een volledig kunstoog te maken. In plaats daarvan kan een gedeeltelijke prothese worden gemaakt om ontbrekende of beschadigde delen van het oog aan te vullen. Deze kunnen worden gebruikt om een natuurlijker uiterlijk te geven aan ogen met een deels verwijderde oogbol.
Het type kunstoog dat wordt gekozen, hangt af van verschillende factoren, zoals de gezondheidstoestand van de persoon, het niveau van oogverlies en de gewenste mate van functionaliteit en esthetiek. Een gekwalificeerde ocularist zal samenwerken met de persoon en de oogarts om de meest geschikte prothese te bepalen die aan de persoonlijke behoeften voldoet.
Gebruikte materialen van een oogprothese
De materialen die worden gebruikt voor een kunstoog zijn afhankelijk van de persoonlijke behoeften van de persoon en de voorkeur van de ocularist. Omdat kunstogen op maat worden gemaakt voor elke persoon, kan het materiaal dat wordt gebruikt ook enigszins variëren op basis van individuele omstandigheden en voorkeuren. De uiteindelijke doelstelling is echter altijd om een comfortabele, veilige en esthetisch aantrekkelijke oogprothese te creëren die goed functioneert voor de persoon die het draagt.
Een oogprothese wordt meestal gemaakt van medisch goedgekeurde materialen die biocompatibel zijn, wat betekent dat ze goed worden verdragen door het oogweefsel zonder irritatie of afstoting te veroorzaken. De belangrijkste componenten van een kunstoog en de materialen die worden gebruikt zijn:
Acryl (PMMA)
Het grootste deel van het kunstoog bestaat uit acryl, wat staat voor polymethylmethacrylaat. Acryl wordt vaak gebruikt om de oogbol zelf te vormen. Het is sterk, lichtgewicht en kan worden gevormd om de juiste grootte en vorm te krijgen die nodig is voor de individuele persoon.
Oogkleur en -textuur
Om de oogkleur en textuur te repliceren, wordt een oogprothese met de hand geverfd door een ocularist. Er wordt veel aandacht besteed aan het creëren van een realistisch uitziende iris en bloedvaten. De materialen die worden gebruikt voor het schilderen zijn vaak speciale pigmenten en verven die veilig zijn voor gebruik in de buurt van het oog.
Kunststof en siliconen
Tegenwoordig worden kunststoffen zoals polymethylmethacrylaat (PMMA) veel gebruikt voor het maken van kunstogen. PMMA is biocompatibel, lichtgewicht en kan worden gevormd om aan de persoonlijke behoeften van de persoon te voldoen. Andere materialen zoals silicone worden soms ook gebruikt voor specifieke toepassingen, zoals bij implanteerbare oogprotheses. Deze materialen moeten ook biocompatibel zijn om te voorkomen dat ze allergische reacties of ongemak veroorzaken.
Moderne medische kunststoffen die vaak worden gebruikt voor kunstogen, zoals polymethylmethacrylaat (PMMA) en siliconen, bieden veel voordelen, zoals lichtgewicht, biocompatibiliteit, aanpasbaarheid en minder risico op breekbaarheid. Vanwege deze voordelen worden kunststoffen vaak als de voorkeursmaterialen beschouwd bij het maken van kunstogen. Niettemin kunnen sommige mensen en ocularisten ervoor kiezen om glazen kunstogen te gebruiken vanwege persoonlijke voorkeuren of specifieke medische overwegingen. De keuze tussen glas en kunststof hangt af van de persoonlijke behoeften en voorkeuren van de persoon, evenals de aanbevelingen van de oogarts en ocularist.
Hoe wordt een kunstoog gemaakt?
Het maken van een oogprothese is een zeer gespecialiseerd proces dat veel aandacht voor detail en vaardigheid vereist om een comfortabele en realistisch ogende prothese te creëren. Een goed passende en esthetisch aantrekkelijke kunstoog kan een aanzienlijke verbetering betekenen voor de levenskwaliteit van mensen die een oog hebben verloren. Een oogprothese wordt gemaakt door een oogprothesemaker, die vaak een specialist is op het gebied van ocularistiek. Hier zijn de algemene stappen die worden gevolgd bij het maken van een oogprothese:
Consultatie en metingen
De eerste stap is een consultatie met de ocularist. Tijdens dit bezoek zal de ocularist de oogkas van de persoon beoordelen, de vorm en grootte van het oog bepalen en gedetailleerde metingen uitvoeren.
Mal maken
Op basis van de metingen wordt een mal gemaakt van de oogkas. Deze mal is een afdruk van de oogkas en zal als basis dienen voor het maken van de oogprothese.
Kleurbepaling
De ocularist zal ook de kleur van het gezonde oog of de gewenste oogkleur vaststellen. De kleur van het kunstoog moet zo goed mogelijk overeenkomen met het natuurlijke oog van de persoon.
Vormgeven van de prothese
Met behulp van de mal en andere metingen begint de ocularist met het handmatig vormgeven van het kunstoog. De prothese wordt gemaakt van een speciaal materiaal dat biocompatibel is en goed verdragen wordt door het oogweefsel.
Schilderen en afwerken
Het handgemaakte kunstoog wordt vervolgens geverfd om de juiste kleur, textuur en uitstraling te krijgen die overeenkomen met het natuurlijke oog van de persoon. Er wordt veel aandacht besteed aan het creëren van een realistisch ogende iris en bloedvaten.
Passen en aanpassen
Na het voltooien van de oogprothese zal de ocularist het kunstoog passen in de oogkas van de persoon. Hierbij wordt gecontroleerd of het kunstoog comfortabel zit en er natuurlijk uitziet. Indien nodig worden aanpassingen gedaan voor een perfecte pasvorm.
Nazorg en instructies
Na het plaatsen van de prothese zal de ocularist instructies geven over het onderhoud en de verzorging van het kunstoog. Regelmatige nazorgafspraken kunnen nodig zijn om ervoor te zorgen dat de prothese goed blijft zitten en er goed blijft uitzien.
Richtlijnen voor het in- en uitdoen en dragen van een kunstoog
Het is van cruciaal belang om instructies te volgen die je hebt gekregen van je oogarts en ocularist bij het in- en uitdoen van je oogprothese, omdat het proces kan variëren afhankelijk van het type prothese dat je hebt en je individuele omstandigheden. Raadpleeg altijd je medische professional als je vragen hebt of problemen ondervindt met je oogprothese.
Er zijn wel enkele belangrijke regels en richtlijnen rond het in- en uitdoen en dragen van een oogprothese om ervoor te zorgen dat het proces veilig en hygiënisch is.
Goede handhygiëne
Voordat je de oogprothese in- of uitdoet, is het belangrijk om je handen grondig te wassen met zeep en water om eventuele bacteriën of vuil te verwijderen. Dit minimaliseert het risico op infecties.
Gebruik van een spiegel
Indien je nog een goed werkend oog hebt, gebruik dan best een spiegel bij het in- en uitdoen van de oogprothese om te voorkomen dat je onbedoeld in je oog steekt of de prothese beschadigt.
Technieken voor inzetten en uitnemen
Voor het inzetten van de oogprothese, gebruik je de juiste techniek om het ooglid naar beneden te trekken terwijl je de prothese langzaam in de oogkas plaatst. Bij het uitnemen van de prothese, gebruik je de juiste techniek om het ooglid voorzichtig omhoog te trekken terwijl je de prothese uit de oogkas haalt.
Gebruik van oogdruppels
Afhankelijk van de specifieke prothese en je persoonlijke behoeften, kan het nodig zijn om oogdruppels te gebruiken om de prothese vochtig te houden en irritatie te voorkomen. Volg de instructies van je oogarts of ocularist met betrekking tot het gebruik van oogdruppels.
Vochtig maken
Een oogprothese moet meestal worden bevochtigd voordat je het in de oogkas plaatst. Gebruik hiervoor een speciale oogprothesevloeistof of een zoutoplossing die door je oogarts of ocularist wordt aanbevolen.
Vermijd wrijven
Probeer niet te wrijven of te veel aan de prothese te trekken, omdat dit irritatie kan veroorzaken en de pasvorm kan verstoren.
Informeer medisch personeel
Zorg ervoor dat je medisch personeel op de hoogte is van je oogprothese voordat je medische onderzoeken ondergaat, zoals een MRI-scan.
Hygiëne en reiniging
Reinig de oogprothese dagelijks met de juiste reinigingsmiddelen en volg de instructies van je ocularist of oogarts. Het is belangrijk om de oogprothese goed schoon te houden om infecties en irritaties te voorkomen.
Vermijd contact met water
Probeer direct contact met water, zoals zwemmen of douchen met de oogprothese, te vermijden, tenzij dit specifiek is goedgekeurd door je oogarts of ocularist.
Regelmatige controle
Het wordt aanbevolen om regelmatig (meestal jaarlijks) een controleafspraak te maken bij je ocularist of oogarts om de pasvorm en conditie van de oogprothese te laten controleren en eventuele aanpassingen te doen indien nodig.
- NL Oproep: Merkbaar Fit voor sporters met een visuele beperking08-10-2024 04:10:28
- Erfelijke oogproblemen: Wat betekent dit als je aan kinderen wilt beginnen?17-06-2024 06:06:56
- Corneale crosslinking: Behandeling van progressieve hoornvliesaandoeningen03-06-2024 06:06:10
- Contactlenzen en oogmedicatie30-05-2024 06:05:58
- Faalangst bij blinden en slechtzienden28-05-2024 03:05:24
- Onvoorspelbaarheid en onzekerheid van oogproblemen07-05-2024 05:05:31
- Noten en ooggezondheid04-05-2024 06:05:13
- Willen blinde en slechtziende personen wel (weer) (goed) zien?16-04-2024 06:04:36
- Tips voor thuisverpleegkundigen die bij een blinde of slechtziende persoon komen15-04-2024 07:04:41
- Onbegrip over vermoeidheid bij blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:54
- Blind of slechtziend: Hand- en polsproblemen tijdens het stoklopen04-04-2024 12:04:21
- Omgaan met menstruatie als je een visuele beperking hebt31-03-2024 07:03:13
- Misselijkheid bij blinden en slechtzienden27-03-2024 03:03:09
- Korstjes op de oogleden27-03-2024 03:03:38
- Endoftalmitis (ontsteking van binnenste van oog)27-03-2024 03:03:14
- Dacryocystitis (ontsteking van traanzak)27-03-2024 03:03:41
- Iritis27-03-2024 03:03:09
- Iridocyclitis (uveitis anterior)26-03-2024 06:03:43
- Droge lucht en oogproblemen23-03-2024 05:03:09
- Verhoogde alertheid bij blinden en slechtzienden21-03-2024 07:03:19
- Aanpassingsstoornissen bij personen met een visuele handicap16-03-2024 08:03:41
- Vitaminen en ooggezondheid13-03-2024 07:03:10
- Oogproblemen bij het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)12-03-2024 12:03:22
- Tranende / Waterige ogen08-03-2024 08:03:44
- Oogafscheiding07-03-2024 06:03:38
- Oogallergie06-03-2024 04:03:47
- Gezwollen ogen en oogleden05-03-2024 08:03:08
- Brandende ogen04-03-2024 06:03:39
- Oogwrijven28-02-2024 03:02:01
- Rode ogen27-02-2024 07:02:01
- Acupunctuur voor de ogen26-02-2024 04:02:00
- Slechtziend: Tips bij plotselinge misselijkheid door fel licht24-02-2024 05:02:38
- Problemen met het zien van details24-02-2024 01:02:17
- Ectropion (onderste ooglid draait naar buiten)20-02-2024 01:02:26
- Waarom mag je niet met je ogen in de zon kijken?20-02-2024 08:02:50
- Jeukende ogen19-02-2024 02:02:04
- Visuele cortex in hersenen: Verwerken van visuele informatie19-02-2024 02:02:12
- Oogproblemen bij Multiple Sclerose (MS)19-02-2024 06:02:50
- Wisselend zicht bij slechtzienden19-02-2024 05:02:16
- Kunnen blinden en slechtzienden lijden aan reisziekte?09-01-2024 07:01:22
- Kunnen blinden en slechtzienden ook claustrofobie hebben?14-12-2023 07:12:22
- Posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij blinden en slechtzienden09-12-2023 03:12:00
- Automutilatie (zelfverwonding) bij blinden en slechtzienden09-12-2023 02:12:54
- Vervormd zien (metamorfopsie)19-11-2023 07:11:22
- Maculagat18-11-2023 04:11:07
- Iris (regenboogvlies): Aandoeningen en problemen13-11-2023 06:11:03
- Oogzenuw (opticus nervus): Aandoeningen en problemen11-11-2023 04:11:00
- Oogbindvlies (conjunctiva): Aandoeningen en problemen11-11-2023 02:11:17
- Ooglid / Oogleden: Aandoeningen en problemen11-11-2023 01:11:24
- Netvlies (retina): Aandoeningen en problemen11-11-2023 08:11:22
- Wetenschappelijke onderzoeken die blinden weer willen doen zien06-11-2023 07:11:28
- Foropter: Instrument voor oogonderzoeken en bepalen van oogcorrectie04-11-2023 05:11:50
- Pterygium04-11-2023 03:11:56
- Pinguecula04-11-2023 03:11:33
- Trachoom04-11-2023 03:11:05
- Premature retinopathie04-11-2023 03:11:22
- Trichiasis04-11-2023 03:11:44
- Subconjunctivale bloeding04-11-2023 03:11:02
- Hoornvlieslittekens04-11-2023 03:11:11
- Scleritis04-11-2023 03:11:46
- Oogziekte van Graves04-11-2023 03:11:21
- De invloed van hydratatie op de ooggezondheid03-11-2023 03:11:38
- Oogontsteking02-11-2023 02:11:48
- Oogzenuwontsteking02-11-2023 02:11:32
- Oogkasontsteking (orbitale cellulitis)02-11-2023 01:11:01
- Nachtblindheid01-11-2023 01:11:32
- Hormonale veranderingen en oogproblemen01-11-2023 12:11:06
- Oogirritatie01-11-2023 07:11:00
- Ooginfarct01-11-2023 07:11:35
- Oftalmoplegie (verzwakte of verlamde oogspieren)01-11-2023 07:11:51
- Oculaire toxoplasmose01-11-2023 07:11:44
- Meibomitis29-10-2023 08:10:19
- Hoornvlies: Aandoeningen en problemen met de cornea29-10-2023 03:10:09
- Ziekte van Coats29-10-2023 02:10:31
- Lagoftalmie (niet kunnen knipperen of ogen niet volledig kunnen sluiten)29-10-2023 02:10:45
- Macula-oedeem29-10-2023 02:10:30
- Maculapucker29-10-2023 02:10:20
- Kleurenblindheid29-10-2023 02:10:30
- Keratitis (hoornvliesontsteking)27-10-2023 01:10:02
- Coördinatieproblemen bij blinden en slechtzienden26-10-2023 02:10:47
- Duizeligheid bij blinden en slechtzienden26-10-2023 07:10:21
- Hypertensieve retinopathie25-10-2023 05:10:59
- Herpes in het oog (oculaire herpes, oogherpes)25-10-2023 05:10:43
- Gordelroos in het oog25-10-2023 05:10:07
- Hoornvlieszweer25-10-2023 05:10:14
- Hoornvliestroebelingen25-10-2023 05:10:27
- Paniekaanvallen bij blinden en slechtzienden25-10-2023 05:10:15
- Ziekenhuisinfecties die de ogen kunnen aantasten24-10-2023 11:10:48
- Invloed van airconditioning op de ooggezondheid24-10-2023 11:10:57
- Hart- en vaataandoeningen bij blinden en slechtzienden24-10-2023 05:10:17
- Fluoresceïnekleuring van het oog: Diagnostische hulpmiddel voor oogaandoeningen24-10-2023 05:10:22
- Ooginfecties23-10-2023 05:10:46
- Eenzaamheid bij blinden en slechtzienden23-10-2023 03:10:04
- Hordeolum (strontje): Ooginfectie23-10-2023 07:10:57
- Hoornvliesletsels23-10-2023 07:10:30
- Usher-syndroom23-10-2023 07:10:04
- Hemianopsie: Verlies van gezichtsveld in één of beide ogen23-10-2023 07:10:14
- Invloed van melatonine op blinden21-10-2023 01:10:58
- Leber Congenitale Amaurose21-10-2023 11:10:18
- Sneeuwblindheid21-10-2023 11:10:37
- Retinoblastoom (netvlieskanker)21-10-2023 11:10:23
- Oogkanker21-10-2023 11:10:08
- Halo’s en lichtverblinding21-10-2023 11:10:36
- Hoornvliesdystrofie21-10-2023 11:10:59
- Hand- en polsklachten bij blinden en slechtzienden20-10-2023 03:10:08
- Keratoconus (kegelvormig en dunner hoornvlies)20-10-2023 11:10:46
- Scotomen (blinde vlekken in gezichtsveld)20-10-2023 11:10:27
- Ptosis (ptose): Afhangend ooglid20-10-2023 11:10:25
- Visual snow syndrome20-10-2023 11:10:57
- Uveïtis20-10-2023 11:10:13
- Lichttherapie bij blinden als behandeling voor melatoninetekort19-10-2023 05:10:29
- Scleralenzen: Behandeling van verschillende oogproblemen19-10-2023 04:10:22
- Scheelzien (strabisme, strabismus)19-10-2023 07:10:52
- Vaak voorkomende oogproblemen en oogziekten bij kinderen19-10-2023 06:10:44
- Leber Erfelijke Optische Neuropathie (LHON)18-10-2023 11:10:30
- Verziendheid (hypermetropie)18-10-2023 07:10:02
- Droge ogen17-10-2023 05:10:51
- Kunsttranen17-10-2023 04:10:05
- Schouderpijn en schouderklachten bij blinden en slechtzienden16-10-2023 10:10:08
- Rugpijn en rugklachten bij blinden en slechtzienden16-10-2023 07:10:02
- Nystagmus (onwillekeurige, ritmische oogbewegingen)16-10-2023 06:10:24
- Binoculair onderzoek: Onderzoek van samenwerking tussen de ogen14-10-2023 06:10:22
- MRI-scan van de ogen: Gedetailleerde beelden van ogen en omliggende structuren14-10-2023 06:10:46
- Lichtgevoeligheidstest: Onderzoeken van oogreacties op licht14-10-2023 06:10:06
- Biopsie van het oog: Weefsel uit oog verwijderen en onderzoeken14-10-2023 06:10:56
- Traanfilmonderzoek13-10-2023 06:10:57
- Spleetlamponderzoek (biomicroscopie)13-10-2023 06:10:03
- Refractie-onderzoek (oogmeting)13-10-2023 05:10:32
- Pupilverwijding (pupildilatatie): Pupil vergroten (meestal via oogdruppels)13-10-2023 05:10:18
- Pachymetrie van het hoornvlies: Dikte van hoornvlies meten13-10-2023 05:10:22
- Oogspierfunctietest: Bewegingen van oogspieren beoordelen13-10-2023 05:10:33
- Oogdrukmeting (tonometrie)13-10-2023 05:10:33
- Oogechografie: Gedetailleerde blik op de oogstructuren13-10-2023 05:10:44
- Oftalmoscopie (fundoscopie): Diepgaand onderzoek van het oog13-10-2023 05:10:47
- OCT-angiografie: Beeldvorming van oogbloedvaten zonder kleurstoffen13-10-2023 05:10:10
- Netvliesonderzoek: Afwijkingen of problemen in netvlies opsporen13-10-2023 05:10:02
- Kleurentest: Beoordeling van kleurenzicht13-10-2023 04:10:08
- Gonioscopie: Beoordeling van de ooghoek13-10-2023 04:10:16
- Fundusfotografie: Gedetailleerde beelden van achterste deel van het oog13-10-2023 04:10:50
- Fluoresceïne-angiografie: Onderzoek van netvliesbloedvaten met kleurstof13-10-2023 04:10:33
- Elektrofysiologische oogonderzoeken: Elektrische evaluatie van de gezondheid van het oog13-10-2023 04:10:44
- CT-scan van de ogen en oogkas: Gedetailleerde beeldvorming13-10-2023 03:10:58
- Corneatopografie: Gedetailleerde meting van het hoornvlies13-10-2023 03:10:53
- Contrastgevoeligheidstest: Oogonderzoek om contrastvermogen te onderzoeken13-10-2023 03:10:33
- Biometrie: Oogonderzoek om nauwkeurige oogmetingen te krijgen13-10-2023 03:10:08
- Oogzalven: Soorten, gebruik, tips en hulpmiddelen13-10-2023 06:10:58
- Netvliesloslating09-10-2023 01:10:45
- Onzekerheid bij blinden en slechtzienden08-10-2023 01:10:17
- Abnormale hoofdpositie bij oogproblemen08-10-2023 01:10:21
- Spierstijfheid, spierpijn en spierspanning bij blinden en slechtzienden08-10-2023 12:10:57
- Nekpijn bij blinden en slechtzienden08-10-2023 12:10:36
- Burn-out bij blinden en slechtzienden08-10-2023 07:10:34
- Ziekte van Stargardt (juveniele maculadegeneratie)07-10-2023 01:10:25
- Glasvochtbloeding07-10-2023 11:10:22
- Fotopsie: (Licht)flitsen of flikkeringen in gezichtsveld zien07-10-2023 06:10:46
- Floaters (mouches volantes): Zwevende deeltjes in gezichtsveld07-10-2023 05:10:04
- Psychische oorzaken van tijdelijke of permanente slechtziendheid en blindheid05-10-2023 05:10:55
- Pupilgrootte: Miosis (abnormaal vernauwde pupillen) en mydriasis (abnormaal verwijde pupillen)05-10-2023 06:10:56
- Retinitis pigmentosa (RP)04-10-2023 04:10:18
- Vragen stellen aan je oogarts04-10-2023 01:10:21
- Zeer slechtziend en naar de oogarts blijven gaan04-10-2023 12:10:50
- Gezichtsveld en gezichtsveldonderzoek03-10-2023 04:10:30
- Gevoelens van verlies bij blinden en slechtzienden02-10-2023 05:10:25
- Mentale impact van ernstige oogproblemen bij blinden en slechtzienden02-10-2023 02:10:33
- Hoofdpijn bij blinden en slechtzienden02-10-2023 05:10:58
- Exoftalmie (proptosis) (abnormaal uitpuilende ogen)30-09-2023 02:09:01
- Episcleritis30-09-2023 02:09:22
- Entropion (onderste ooglid draait naar binnen)30-09-2023 02:09:29
- Diplopie (dubbelzien)30-09-2023 02:09:56
- Dacryostenose30-09-2023 02:09:24
- Visuele hallucinaties30-09-2023 10:09:48
- Drugsverslaving en medicatiemisbruik: Effecten op de ogen en ooggezondheid30-09-2023 07:09:24
- De invloed van het gebruik van medicatie op de ogen en ooggezondheid30-09-2023 06:09:31
- Body Integrity Identity Disorder (BIID): Verlangen om blind te zijn29-09-2023 01:09:30
- Omgaan met (constante) veranderende en/of bevende beelden in gezichtsvermogen29-09-2023 11:09:46
- Kunnen blinden en slechtzienden hoogtevrees hebben?29-09-2023 07:09:20
- Weer (iets) kunnen zien na tijdelijk of permanent blind of slechtziend te zijn geweest29-09-2023 07:09:14
- Cytomegalovirus (CMV) retinitis28-09-2023 04:09:49
- Convergentie-insufficiëntie28-09-2023 04:09:41
- Conjunctivitis (oogbindvliesontsteking)28-09-2023 04:09:14
- Computer Vision Syndrome28-09-2023 04:09:01
- Coloboom28-09-2023 04:09:55
- Chalazion (gerstekorrel aan ooglid)28-09-2023 04:09:25
- Cerebrale Visuele Inperking (CVI)28-09-2023 04:09:04
- Centrale sereuze retinopathie28-09-2023 04:09:08
- Cat Eye Syndroom28-09-2023 04:09:30
- ADOA (autosomale dominante optische atrofie)28-09-2023 04:09:50
- Bradyopsie28-09-2023 04:09:00
- Blefarospasme (overmatig oogknipperen)28-09-2023 04:09:28
- Blefaritis28-09-2023 04:09:49
- Birdshot Chorioretinopathie28-09-2023 04:09:19
- Bijziendheid (myopie)28-09-2023 04:09:46
- Astigmatisme28-09-2023 04:09:18
- Vermoeide ogen (oogvermoeidheid)28-09-2023 04:09:47
- Anoftalmie28-09-2023 04:09:15
- Anisocorie28-09-2023 04:09:45
- Aniridie28-09-2023 04:09:43
- Geen dieptezicht hebben27-09-2023 07:09:19
- De impact van luchtvervuiling op de ogen en ooggezondheid26-09-2023 07:09:31
- De impact van UV-blootstelling op de ogen26-09-2023 06:09:55
Laatst bijgewerkt op 2 april 2024 – 16:50