Films over blind- en slechtziendheid of personages die blind of slechtziend zijn

Hier volgen enkele films over blind- en slechtziendheid of personages die blind of slechtziend zijn, gesorteerd op jaartal van uitgave (van oudste naar nieuwste), samen met meer informatie.

Inhoudsopgave

2000

Dancer in the Dark

Regisseur Lars von Trier vertelt het verhaal van Selma, een Tsjechische immigrant die aan een degeneratieve oogziekte lijdt. Ze spaart al haar geld om haar zoon te laten opereren voordat ze volledig blind wordt. De film verkent thema’s van opoffering en hoop.

Proof of Life

Hoewel dit geen film is die specifiek over blindheid gaat, bevat het verhaal een personage, gespeeld door Russell Crowe, dat tijdelijk blind wordt als gevolg van een ontvoering.

The Miracle Worker” (2000, TV-film)

Een televisiefilm gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Helen Keller, een doofblinde vrouw, en haar lerares Annie Sullivan.

2001

Iris

Deze biografische film is gebaseerd op het leven van de Britse schrijfster en filosoof Iris Murdoch, die op latere leeftijd aan Alzheimer leed, wat leidde tot blindheid. De film onderzoekt haar relatie met haar man John Bayley en de uitdagingen die ze tegenkwam.

See Spot Run

Hoewel dit een komedie is, bevat de film een verhaallijn met een blind kind dat een band opbouwt met een politiehond. De film behandelt thema’s van vriendschap en acceptatie.

2002

The Mothman Prophecies

Deze thriller is gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen en heeft een personage met een visuele beperking, gespeeld door acteur Will Patton. Het verhaal draait om bovennatuurlijke verschijnselen en mysterieuze voorspellingen.

The Eye

Een Hongkongse horrorfilm over een blinde vrouw die na een hoornvliestransplantatie paranormale visioenen begint te zien. De film onderzoekt thema’s van angst en waarneming.

Blind Spot: Hitler’s Secretary

Deze documentaire geeft het verhaal van Traudl Junge, de voormalige secretaresse van Adolf Hitler, weer. Hoewel het zich niet uitsluitend concentreert op blindheid, biedt de film inzicht in het leven van iemand met een visuele beperking.

2003

Blindsight

Deze documentaire volgt een groep blinde Tibetaanse kinderen op hun reis naar de top van de berg Lhakpa Ri, die naast de Mount Everest ligt. Het benadrukt hun vastberadenheid en doorzettingsvermogen in het overwinnen van de uitdagingen van blindheid.

Beyond Borders

Deze film, met Angelina Jolie en Clive Owen in de hoofdrol, vertelt het verhaal van een vrouw die betrokken raakt bij humanitaire hulpverlening in oorlogsgebieden. Een van de personages in de film is een blinde jongen, en zijn ervaringen voegen diepte toe aan het verhaal.

Blind Flight

Gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen, vertelt deze film het verhaal van twee mannen, een Brit en een Ier, die tijdens de Libanese burgeroorlog worden ontvoerd en in gevangenschap belanden. Een van hen is blind, wat hun situatie nog ingewikkelder maakt.

The Blind Swordsman: Zatoichi

Deze Japanse film volgt de avonturen van Zatoichi, een legendarische blinde zwaardvechter. De film combineert elementen van actie, drama en komedie en biedt een uniek perspectief op het leven van een blinde krijger.

2004

Blind Horizon

Deze thriller volgt een man die zijn geheugen kwijt is en probeert te achterhalen wat er met hem is gebeurd. Hij krijgt hulp van een vrouwelijke dokter die slechtziend is. Samen ontrafelen ze een mysterie.

Touch of Pink

Deze romantische komedie draait om een jonge man die worstelt met zijn culturele identiteit en zijn relatie met zijn moeder, die langzaam blind wordt. De film combineert humor met gevoelige onderwerpen.

De-Lovely

Deze biografische musicalfilm vertelt het verhaal van het leven en de carrière van de legendarische songwriter Cole Porter. Hoewel de film niet specifiek gericht is op blindheid, heeft het personage van Cole Porter te maken met een verlies van gehoorvermogen en gezichtsvermogen na een paardrij-ongeluk.

The Woodsman

Deze dramafilm volgt het leven van een man die net is vrijgelaten uit de gevangenis na een veroordeling voor kindermisbruik. Hij probeert zijn leven weer op te bouwen, maar wordt geconfronteerd met uitdagingen en vooroordelen. Hoewel het hoofdthema niet blindheid is, komt visuele perceptie aan bod in de film.

Ray

Deze biografische film vertelt het verhaal van de legendarische muzikant Ray Charles. Terwijl de film zich richt op zijn buitengewone muzikale carrière, worden ook de uitdagingen waarmee hij als blinde artiest te maken kreeg, belicht. Jamie Foxx, die de rol van Ray Charles speelt, won een Academy Award voor zijn prestatie.

2005

Black

Een Indiase film over een blinde en dove jongen die een opleiding krijgt aan een school voor mensen met zintuiglijke beperkingen. De film volgt zijn reis naar zelfstandigheid en het overwinnen van obstakels.

Proof

Deze film volgt het leven van een blinde man die briljant is in wiskunde en de complexe relaties met zijn familie en een jonge vrouw die beweert zijn vroegere verzorger te zijn.

Pride & Prejudice

Deze verfilming van de klassieke roman van Jane Austen bevat een personage genaamd Georgiana Darcy, die blind is. De film onderzoekt haar leven en uitdagingen als slechtziende vrouw.

The Matador

Deze zwarte komedie draait om een ex-huurmoordenaar die een vriendschap sluit met een zakenman. Tijdens één van hun ontmoetingen in Mexico ontmoeten ze een blinde straatmuzikant.

Beyond the Gates

Gebaseerd op ware gebeurtenissen, speelt deze film zich af in Rwanda tijdens de genocide van 1994. Een leraar, gespeeld door John Hurt, raakt betrokken bij het beschermen van weeskinderen, waaronder blinde kinderen.

Black

Deze Indiase film vertelt het verhaal van een meisje dat blind en doof is en de moeite die ze doormaakt terwijl ze les krijgt van haar leraar. De film is gebaseerd op het leven van Helen Keller.

The Dying Gaul

Deze psychologische dramafilm gaat over de relatie tussen een scenarioschrijver en een homoseksuele producent, wiens vrouw blind is. De film behandelt thema’s van bedrog, verraad en identiteit.

The Proposition

Deze Australische westernfilm bevat een bijrol van David Gulpilil, een inheemse Australische acteur die slechtziend is. Zijn optreden draagt bij aan de atmosfeer van de film.

2006

Blindsight” (2006)

Een documentaire die het verhaal vertelt van zes blinde Tibetaanse kinderen die de 7.000 meter hoge Lhakpa Ri-beklimming in de Himalaya proberen te volbrengen.

Children of Men” (2006)

Deze dystopische sciencefictionfilm toont een wereld waarin de mensheid met uitsterven wordt bedreigd en vrouwen niet langer kinderen kunnen baren. In één van de scènes ontmoeten de personages een groep blinde vluchtelingen.

Listen to Your Heart” (2006)

Deze romantische film vertelt het verhaal van een muzikant die blind wordt en verliefd wordt op een vrouw die hem helpt zijn passie voor muziek te herontdekken.

The Groomsmen” (2006)

Deze komedie-dramafilm bevat een subplot over een personage dat blind is en worstelt met zijn rol in de vriendengroep tijdens het huwelijksweekend van één van de vrienden.

The Hills Have Eyes” (2006)

Deze horrorfilm bevat een personage genaamd Ruby, die wordt afgeschilderd als een slechtziende vrouw die in een vervallen motel woont.

Deja Vu” (2006)

Deze sciencefiction-thriller heeft een bijrol voor Val Kilmer als een FBI-agent die blind is. Zijn personage wordt betrokken bij een onderzoek naar een terroristische aanslag.

Notes on a Scandal” (2006)

Hoewel deze film zich niet direct richt op visuele beperking, bevat het een personage, gespeeld door Judi Dench, dat geobsedeerd raakt door een jonge kunstlerares en haar manipuleert.

2007

The Eye

Deze horrorfilm is een remake van de gelijknamige Aziatische film en volgt het verhaal van een vrouw die na een hoornvlies transplantatie angstaanjagende visioenen krijgt.

The Diving Bell and the Butterfly

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Jean-Dominique Bauby, een Franse redacteur die het slachtoffer werd van het locked-in-syndroom na een beroerte. Hij communiceerde door te knipperen met zijn ene oog, en dit prachtige drama laat zien hoe hij zijn memoires dicteerde.

Blind Dating

Een romantische komedie over een jongeman die blind is maar op zoek gaat naar liefde en romantiek via blind dates.

Reservation Road

Dit drama gaat over het leven van twee vreemden die elkaar ontmoeten nadat één van hen een fataal auto-ongeluk heeft veroorzaakt, waarbij een jonge jongen zijn zicht verliest.

The Savages

Deze dramafilm volgt twee volwassen broers en zussen die hun vader verzorgen wanneer hij aan dementie lijdt. De film onderzoekt familiebanden en de uitdagingen van zorgverlening.

Before I Forget

Een Franse film over een man met beginnende Alzheimer die worstelt met zijn toenemende verlies van herinneringen en zijn veranderende relatie met zijn partner.

2008

Blindness

Deze sciencefictionfilm, gebaseerd op het boek van José Saramago, toont een mysterieuze epidemie die een hele stad blind maakt. Het onthult de donkere kanten van menselijk gedrag wanneer de samenleving instort en mensen moeten overleven in een wereld zonder zicht.

The Black Balloon

Een Australische dramafilm over een tienerjongen die zich schaamt voor zijn autistische broer, maar uiteindelijk leert begrijpen en accepteren wie hij is.

In Bruges

Hoewel dit geen film is die specifiek over blindheid gaat, heeft het een personage met een visuele beperking. De film is een zwarte komedie en draait om twee huurmoordenaars die zich in Brugge, België bevinden.

The Song of Sparrows

Een Iraanse film over een man die zijn baan verliest en uiteindelijk een taxichauffeur wordt. Hij vervoert klanten, waaronder een blinde muzikant, en zijn leven neemt een nieuwe wending.

Doubt

Dit drama speelt zich af in een katholieke school en gaat over een non die twijfels heeft over het gedrag van een priester tegenover een jongen in haar klas. Hoewel het geen film is over visuele beperking, illustreert het het concept van “twijfel” en morele beslissingen.

Adam Resurrected

Deze film vertelt het verhaal van een voormalig circusartiest, Adam Stein, die de Holocaust heeft overleefd maar nu in een instelling voor overlevenden woont. Hij raakt bevriend met een jonge jongen die blind is.

2009

The Blind Side

Deze biografische film vertelt het waargebeurde verhaal van Michael Oher, een jonge zwarte man die door een welgestelde familie wordt geadopteerd en uiteindelijk een professionele American footballspeler wordt. Het thema van zorg en begeleiding voor een jongere komt prominent aan bod.

White Canes

Een Franse dramafilm die het leven volgt van twee blinde tieners, waarvan er één een getalenteerde pianist is. De film verkent hun vriendschap en individuele uitdagingen.

Julia’s Eyes

Een Spaanse horrorfilm waarin een vrouw met een degeneratieve oogaandoening op zoek gaat naar antwoorden rond de mysterieuze dood van haar tweelingzus. De film benadrukt de angst en kwetsbaarheid geassocieerd met verlies van gezichtsvermogen.

The Time Traveler’s Wife

Terwijl dit geen film is die specifiek over blindheid gaat, heeft het een personage met een visuele beperking. De film is gebaseerd op een roman en vertelt het verhaal van een man die ongewild door de tijd reist en zijn geliefde vrouw achterlaat met veel uitdagingen, waaronder zijn blindheid.

Imagine That

Een komische film waarin een vader (Eddie Murphy) een denkbeeldige wereld van zijn dochtertje betreedt om zakelijk succes te behalen. In de denkbeeldige wereld speelt een blind personage een belangrijke rol.

The Vicious Kind

Deze dramafilm gaat over de relatie tussen twee broers en hun romantische betrokkenheid bij dezelfde vrouw. Een van de personages heeft een oogprobleem dat in de film wordt verkend.

2010

Blind

Een Noorse film waarin een vrouw haar gezichtsvermogen begint te verliezen en een relatie aangaat met een man die ze ontmoet tijdens een therapiegroep voor visueel gehandicapten.

The Concert

Een Franse komische film waarin een voormalige dirigent met een visuele beperking een orkest probeert te leiden in een grootschalige uitvoering van Tsjaikovski’s Vijfde Symfonie.

The Man Who Could See the Future

Een korte film over een man die, nadat hij zijn ogen heeft verloren, beweert de toekomst te kunnen zien.

In the Dark

Een drama- en thrillerfilm waarin een jonge blinde vrouw te maken krijgt met een gevaarlijke inbreker die haar huis binnendringt.

The Double Hour

Een Italiaanse thriller waarin een voormalige politieagent met een visuele beperking betrokken raakt bij een mysterieuze inbraak tijdens een speeddate-evenement.

Sight

Een korte sciencefictionfilm waarin een vrouw een operatie ondergaat om haar gezichtsvermogen te herstellen, maar ontdekt dat ze nu vreemde en angstaanjagende dingen kan zien.

Cayman Went

Een komische dramafilm over een jonge man die blind wordt en vervolgens betrokken raakt bij een avontuur op een afgelegen eiland.

2011

Blind

Deze Zuid-Koreaanse thriller vertelt het verhaal van een blinde vrouw die getuige is van een moord. Ze moet vechten om haar leven te redden terwijl ze achtervolgd wordt door de daders.

The Music Never Stopped

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een man die na een hersentumoroperatie blind wordt en de enige manier om met hem te communiceren is door middel van muziek.

The Eye of the Storm

Hoewel technisch gezien uitgebracht in 2011, is dit een film die in 2012 in sommige landen in de bioscoop te zien was. Het verhaal draait om een rijke vrouw die blind wordt en haar kinderen naar huis haalt om voor haar te zorgen.

Alps

Een Griekse film waarin een verpleegster met een visuele beperking deel uitmaakt van een groep die zich voordoet als overleden mensen om hun nabestaanden te troosten.

The Artist

Een stille Franse film die zich afspeelt in het Hollywood van de jaren 1920 en gaat over een stille filmacteur die worstelt met de overgang naar geluidsfilm.

Extremely Loud & Incredibly Close

Een Amerikaanse film gebaseerd op een roman, waarin een jonge jongen met autisme op zoek gaat naar een afgesloten kamer die wordt geassocieerd met zijn overleden vader.

Soul Surfer

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Bethany Hamilton, een surfster die haar arm verloor bij een haaienaanval en haar doorzettingsvermogen gebruikte om haar droom na te jagen.

The Sound of My Voice

Een thriller over een journalist en zijn vriendin die undercover gaan bij een mysterieuze vrouw die beweert een tijdreiziger te zijn, maar ook blind is.

The Girl

Een televisiefilm die het waargebeurde verhaal vertelt van een jonge vrouw die blind en doof werd na een ernstige ziekte en later haar leven transformeerde.

2012

Beyond the Hills

Een Roemeense film over een jonge vrouw met een visuele beperking die betrokken raakt bij een tragische gebeurtenis in een afgelegen klooster.

In the Dark

Deze korte film volgt het leven van een blinde vrouw terwijl ze haar dagelijkse uitdagingen overwint.

2013

In the Dark

Een Zuid-Koreaanse film waarin een blinde vrouw getuige is van een moord en samen met een getalenteerde rechercheur de zaak probeert op te lossen.

Blind Detective

Een Hongkongse actie-komedie waarin een voormalige rechercheur die blind is geworden samenwerkt met een vrouwelijke politieagent om onopgeloste zaken op te lossen.

Derek

Hoewel dit technisch gezien een tv-serie is, verdient het vermelding. “Derek” is een komische dramaserie gecreëerd en gespeeld door Ricky Gervais. Het volgt het leven van Derek, een verzorger in een bejaardentehuis, en zijn vriendschap met een blinde bewoner genaamd Tom.

For Those in Peril

Een Britse dramafilm over een jonge visser die het enige overlevende lid is van een bootongeluk en worstelt met de nasleep ervan, inclusief de visuele hallucinaties van de andere bemanningsleden.

Now You See Me

Een misdaadthriller over een groep illusionisten die banken beroven tijdens hun shows. Hoewel het geen directe focus heeft op blindheid, bevat het wel enkele scènes met een blinde vrouwelijke FBI-agent die deel uitmaakt van het onderzoeksteam.

The Lunchbox

Een Indiase romantische film waarin de hoofdpersoon, een kantoormedewerker, per ongeluk de lunchbox van een blinde vrouw krijgt en een onverwachte correspondentie begint.

2014

See No Evil 2

Een horrorfilm waarin een groep vrienden werkt in een lijkenhuis en worden geconfronteerd met een moordenaar. Eén van de personages is blind en wordt bedreigd door de moordenaar.

The Dark Horse

Een Nieuw-Zeelandse dramafilm gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Genesis Potini, een schaker met een bipolaire stoornis en een visuele beperking, die een schaakclub opricht voor kansarme kinderen.

In the Dark

Een korte film waarin een blind meisje een buitengewone ontmoeting heeft met een mysterieus wezen in het bos.

Notes on Blindness

Een documentaire die het verhaal vertelt van John Hull, een schrijver en theoloog die blind wordt en begint met het opnemen van audioboodschappen om zijn ervaringen vast te leggen.

Electricity

Een drama waarin de hoofdpersoon, een jonge vrouw met epilepsie en een visuele beperking, op zoek gaat naar haar vermiste broer.

Blind

Een Noorse dramafilm waarin een vrouw, na het verlies van haar gezichtsvermogen, haar leven opnieuw probeert op te bouwen en een vreemde relatie ontwikkelt met een man die ze heeft ontmoet.

2015

The 33

Een biografische dramafilm gebaseerd op de Chileense mijnramp in 2010, waarbij één van de mijnwerkers, Juan Illanes, een visuele beperking heeft.

Don’t Breathe

Een horror-thriller waarin een blinde oorlogsveteraan wordt geconfronteerd met een groep inbrekers in zijn huis.

The Little Prince

Een animatiefilm die gebaseerd is op het beroemde boek “Le Petit Prince” van Antoine de Saint-Exupéry. Het verhaal omvat een ontmoeting tussen een piloot en een jonge prins, die afkomstig is van een kleinere planeet en een speciale kijk op de wereld heeft.

Blind

Een romantisch drama waarin een schrijver, die blind is geworden na een auto-ongeluk, een affaire begint met een vrouw die hij ontmoet heeft.

The Girl in the Book

Een drama over een jonge vrouw die als tiener is misbruikt en later als volwassene een nieuw perspectief op haar verleden en toekomst krijgt.

A Light Beneath Their Feet

Een drama over een tienermeisje met een bipolaire moeder, die moet jongleren tussen haar eigen leven en de verantwoordelijkheid voor haar moeder.

2016

Notes on Blindness

Een documentaire die gebaseerd is op de audiocassettes die John Hull opnam terwijl hij langzaam blind werd. De film verkent zijn ervaring van blindheid en hoe hij zijn wereld herdefinieerde door middel van geluid en tast.

My Feral Heart

Deze film vertelt het verhaal van Luke, een jongeman met het Downsyndroom, die een band opbouwt met een blinde vrouw genaamd Eve. Samen ontdekken ze de kracht van vriendschap en acceptatie.

Don’t Breathe

Dit is een thrillerhorrorfilm over een groep inbrekers die een blinde man willen beroven, maar al snel ontdekken dat hij veel gevaarlijker is dan ze dachten.

Notes on Blindness

Een documentaire die gebaseerd is op de audiocassettes van John Hull, een man die langzaam blind wordt en zijn ervaringen en gedachten opneemt terwijl hij zich aanpast aan een wereld zonder zicht.

The Space Between Us

Een sciencefiction-avonturenfilm waarin een tienerjongen die is geboren op Mars naar de aarde reist en verliefd wordt op een meisje, terwijl hij worstelt met de gezondheidsproblemen die zijn geboorte op Mars met zich meebrengt.

Christine

Een biografisch drama gebaseerd op het leven van Christine Chubbuck, een televisiejournaliste die lijdt aan depressie en uiteindelijk zelfmoord pleegde. Het verkent haar persoonlijke worstelingen, inclusief haar gezichtsproblemen.

All I See Is You

Een psychologische dramafilm waarin een blinde vrouw na een operatie haar zicht terugkrijgt, wat haar relatie met haar echtgenoot op de proef stelt en tot onverwachte gebeurtenissen leidt.

The 9th Life of Louis Drax

Hoewel deze film oorspronkelijk in 2016 werd uitgebracht, had hij in 2017 een bredere release. Het is een psychologische thriller over een jongen die na een bijna-dodelijk ongeluk in coma raakt en de wereld van zijn eigen onderbewustzijn verkent.

Bleed for This

Een biografisch sportdrama dat het verhaal vertelt van Vinny Pazienza, een bokser die een ernstig nekletsel oploopt en vecht om weer te kunnen lopen en boksen.

2017

My Blind Date with Life

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een jongeman die zijn droom nastreeft om in een luxe hotel te werken, ondanks dat hij slechtziend is. De film toont zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen.

Wonderstruck

Een drama gebaseerd op een jeugdboek waarin twee dove kinderen, uit verschillende tijdsperioden, op zoek gaan naar hun ontbrekende families in New York. Één van de hoofdpersonages is ook slechtziend.

Stronger

Dit biografische drama vertelt het waargebeurde verhaal van Jeff Bauman, een man die beide benen verloor bij de bomaanslag tijdens de Boston Marathon. Hij worstelt met zowel fysieke als emotionele uitdagingen.

My Blind Date with Life

Een Duitse komedie gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het volgt een jonge man met een visuele beperking die een baan krijgt in een luxehotel zonder zijn handicap bekend te maken.

Blind

Een romantisch drama waarin een schrijfster die haar zicht verliest in een auto-ongeluk, een onwaarschijnlijke relatie ontwikkelt met een man die ze ontmoet heeft nadat ze blind werd.

Ingrid Goes West

Deze zwarte komedie bevat een personage dat slechtziend is, maar het is niet het belangrijkste thema van de film. Het volgt een vrouw die geobsedeerd raakt door een Instagram-beroemdheid.

2018

Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot

Gebaseerd op het leven van de cartoonist John Callahan, die na een auto-ongeluk verlamd raakte en in een rolstoel belandde. De film verkent zijn reis naar nuchterheid en creatieve expressie.

The Dark End of the Street

Deze dramafilm volgt Mira, een blinde muzikant, en haar zoektocht naar onafhankelijkheid en acceptatie. Ze komt in aanraking met een slechtziende fotograaf die haar wereld verder opent.

Bird Box

Een spannende thriller waarin mensen gedwongen worden om geblinddoekt te overleven, omdat het zien van mysterieuze wezens hen tot waanzin drijft. De hoofdrolspeelster is een vrouw die blind is geworden en haar twee kinderen door een gevaarlijke wereld moet leiden.

All I See Is You

Een psychologische thriller over een vrouw die na een operatie haar gezichtsvermogen herwint, wat leidt tot veranderingen in haar relatie met haar man.

Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot

Een biografisch komisch drama gebaseerd op het leven van de tekenaar John Callahan, die na een auto-ongeluk verlamd raakt en uiteindelijk zijn humoristische tekeningen met zijn handen maakt, ondanks zijn fysieke beperking.

The Unseen

Een Canadese horrorfilm waarin een man, die lijdt aan een mysterieuze aandoening die hem langzaam blind maakt, terugkeert naar zijn afgelegen huis om tijd door te brengen met zijn dochter voordat zijn zicht volledig verdwijnt.

Skate Kitchen

Een coming-of-age-drama waarin een tienermeisje met een visuele beperking haar passie voor skateboarden nastreeft en vriendschap sluit met andere skaters in New York City.

2019

The Farewell

Hoewel het hoofdthema van deze film niet gericht is op visuele beperking, bevat het een karakter genaamd Nai Nai die lijdt aan leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD), wat haar zicht aanzienlijk beperkt.

Beeld van wat een persoon met maculadegeneratie zou kunnen zien

The Peanut Butter Falcon

Een avontuurlijk komisch drama over een jongen met het syndroom van Down die ontsnapt uit een zorginstelling en een avontuurlijke reis begint, waarbij hij bevriend raakt met een visueel gehandicapte man.

Tell It to the Bees

Een romantisch drama waarin een arts in een Schots dorp een lesbische relatie begint met een vrouw met een visuele beperking.

Blind

Een Noors drama waarin een vrouwelijke auteur na een auto-ongeluk haar gezichtsvermogen verliest en een ongewone relatie ontwikkelt met een voormalige crimineel.

The Sound of Metal

Een drama waarin een drummer zijn gehoor verliest en worstelt met zijn nieuwe realiteit. Hoewel dit geen film is over visuele beperking, verkent het het thema van het omgaan met een plotseling verlies van zintuiglijk vermogen.

2020

Feel the Beat

Een familiefilm waarin een voormalige danseres, die na een blessure slechtziend is geworden, terugkeert naar haar geboorteplaats en een groep jonge dansers traint. De film belicht thema’s van doorzettingsvermogen en gemeenschap.

Sound of Metal

Dit drama volgt het verhaal van een drummer die zijn gehoor verliest en worstelt met zijn nieuwe realiteit. Hoewel het zich richt op gehoorverlies, verkent de film ook bredere thema’s van aanpassing aan een handicap.

The Midnight Sky

In deze post-apocalyptische sci-fi-film speelt Felicity Jones een astronaut die zwanger is en worstelt met haar gezondheid, inclusief haar gezichtsvermogen, terwijl ze naar huis probeert terug te keren.

Crip Camp: A Disability Revolution

Dit is een documentaire die het verhaal vertelt van een zomerkamp voor jongeren met een handicap, waaruit een krachtige beweging voor burgerrechten is voortgekomen. Terwijl de nadruk ligt op fysieke handicaps, worden ook visuele beperkingen aangestipt.

Mank

Hoewel dit historische drama zich vooral richt op de filmindustrie in de jaren ’30 en ’40, bevat het een karakter genaamd “Shelly,” een scriptschrijver die in een rolstoel zit en een visuele beperking heeft.

2021

Pig

Een film waarin Nicolas Cage de rol speelt van een kok die zijn zicht verliest en een teruggetrokken leven leidt in de wildernis. Wanneer zijn truffelvarken wordt gestolen, begint hij aan een reis om het dier terug te vinden.

Come and See

Deze documentaire volgt het leven van een dove en blinde atleet, Thomas Panek, terwijl hij zich voorbereidt op en deelneemt aan een ultramarathon.

Notes on Blindness

Een documentaire die is gebaseerd op het levensverhaal van John Hull, een man die langzaam blind wordt en zijn ervaringen en gedachten vastlegt in audioboodschappen. De film verkent de emotionele en filosofische aspecten van blindheid.

The Story of My Wife

Een film gebaseerd op de roman van Milan Füst, waarin een zeeman wedt dat hij binnen een jaar zal trouwen met de vrouw die op dat moment op het schip aanwezig is. De vrouw in kwestie blijkt echter blind te zijn, wat leidt tot een complexe relatie.

The Fallout

Hoewel niet specifiek gericht op blindheid, verkent deze film de impact van een schietpartij op een middelbare school op een tienermeisje, en het omgaan met trauma en verlies, wat relevant kan zijn voor visuele beperkingen.

Swan Song

Deze film volgt een oudere kapper die een reis onderneemt om het haar van een overleden klant te verzorgen. Het verhaal omvat reflecties op verlies en vergankelijkheid.

Deel dit:
Advertenties

 1. De rol van kunst en cultuur bij het verbeteren van de levenskwaliteit van blinden en slechtzienden28-11-2023 02:11:54
 2. Films over blind- en slechtziendheid of personages die blind of slechtziend zijn21-09-2023 07:09:59
 3. Blinden en slechtzienden in de Middeleeuwen: Overleven en samenleven20-09-2023 10:09:40
 4. Schilders met oogafwijkingen en hun invloed op de schilderkunst11-09-2023 10:09:30
 5. MuZIEum Nijmegen: Ervaar de wereld zonder zicht28-08-2023 12:08:41
 6. Blinde en slechtziende acteurs, cabaretiers, muzikanten, presentators en zangers21-08-2023 06:08:32
 7. Naar een toneel- of theatervoorstelling als je blind of slechtziend bent21-08-2023 05:08:28
 8. Inclusief en toegankelijk museumbezoek voor blinden en slechtzienden20-08-2023 11:08:37
 9. Toegankelijke (combi)ovens voor blinden en slechtzienden06-08-2023 05:08:02
 10. Het visuele voorbij! – Toegankelijkheid van theater voor personen met een visuele beperking23-08-2015 12:08:03
 11. Helmut Walcha: Duitse organist05-06-2011 12:06:11
 12. Biografie Jules de Corte05-06-2011 10:06:29
 13. Je hoort niet dat hij blind is: Biografie van Andrea Bocelli05-06-2011 10:06:30

Laatst bijgewerkt op 19 februari 2024 – 19:27