Medicatie herkennen en gebruiken als je blind of slechtziend bent
Het correct herkennen en gebruiken van medicatie is van essentieel belang voor je gezondheid en welzijn, ongeacht je visuele beperking. Met de juiste technieken en hulpmiddelen kun je zelfverzekerd en veilig je medicijnen beheren. Hier zijn enkele handige tips en stappen om je te helpen:
Inhoudsopgave
- 1 Overleg met een zorgverlener
- 2 Medicatie ophalen bij apotheker
- 3 Medicijnen herkennen
- 4 Medicatieplanners met en zonder alarmsignaal
- 5 Medicatie klaarmaken als je blind of slechtziend bent
- 6 Gebruik een medicijndoos (pillendoos)
- 7 Bijsluiters lezen
- 8 Gebruik medicatieherinneringen
- 9 Specifieke soorten medicatie
- 10 Bewaar medicijnen veilig
- 11 Houd een medicijnlogboek bij
- 12 Meer informatie
Overleg met een zorgverlener
Voordat je begint met het nemen van je medicatie, is het belangrijk dat je volledig begrijpt welke medicijnen je moet nemen, in welke dosering en op welk tijdstip. Vraag ook aan je zorgverlener of er specifieke instructies zijn die je moet volgen.
Medicatie ophalen bij apotheker
Velen kunnen hun medicijnen zelf ophalen bij de apotheek met mobiliteits- en navigatiehulpmiddelen zoals een witte stok, blindengeleidehond en/of mobiliteits- en navigatieapps. In het andere geval kunnen vertrouwde personen zoals de partner, andere gezinsleden of professionele begeleiders deze taak vervullen. Ook is het soms mogelijk om medicatie thuis te laten bezorgen.
Medicijnen herkennen
- Vraag je apotheker om je medicijnen te labelen met grote, duidelijke en contrasterende tekst. Dit vergemakkelijkt het lezen van de informatie voor slechtzienden. Zorg ervoor dat de labels de naam van het medicijn, de dosering en de instructies bevatten.
- Verder bevatten de meeste medicijnen standaard braille-informatie. Hierop staat meestal de naam van het medicijn, de dosering en andere relevante details. Soms kunnen stickers het braille-etiket bedekken, dus let op dat je ze voorzichtig verwijdert. De vorm en grootte van pillen kunnen ook helpen bij de herkenning van de juiste medicatie.
- Gebruik voorts voelbare markeringen zoals reliëfstickers of elastiekjes om verschillende medicijnen van elkaar te onderscheiden. Je kunt bijvoorbeeld een bepaalde textuur gebruiken voor ochtendmedicijnen en een andere textuur voor avondmedicijnen.
- Als je twijfels hebt over een medicijn of als je het moeilijk vindt om de juiste medicijnen te herkennen, aarzel dan niet om hulp te vragen aan je partner, een vriend, familielid of zorgverlener. Samen zorgen jullie ervoor dat je de juiste medicijnen neemt.
Medicatieplanners met en zonder alarmsignaal
Medicatieplanner met alarmsignaal
Een medicatieplanner met alarmsignaal is bijzonder handig voor visueel gehandicapte personen, vooral als het exacte tijdstip van inname van de medicatie van belang is. Deze planners zijn uitgerust met een ingebouwd alarmsysteem dat afgaat op het moment van inname. Dit zorgt ervoor dat de voorgeschreven medicatie op de juiste dag, dagdeel en uur wordt ingenomen. De hoorbare waarschuwing is een essentiële herinnering voor mensen die mogelijk moeite hebben met het bijhouden van hun medicatieschema.
Medicatieplanner zonder alarmsignaal
Medicatieplanners zonder alarmsignaal zijn een goede keuze wanneer het exacte tijdstip van inname minder kritiek is. Deze planners zijn meestal ontworpen als weekplanners of dagplanners en worden vaak aangevuld door thuisverpleegkundigen of mantelzorgers. Ze zijn voorzien van compartimenten voor elk dagdeel, zoals ’s morgens, ’s middags, namiddag, avond of voor het slapengaan. De medicatie wordt in de juiste ruimte van de planner geplaatst, waardoor het voor de gebruiker gemakkelijk is om te controleren welke medicatie op welk moment moet worden ingenomen.
Medicatie klaarmaken als je blind of slechtziend bent
Tablettensplijter en -vergruizer
Dankzij deze handige hulpmiddelen kunnen gebruikers tabletten splitsen of vergruizen voordat ze worden ingenomen. De opbergvakjes voor gemalen medicatie zorgen ervoor dat alles georganiseerd blijft.
Pillensplijter
Een pillensplijter snijdt tabletten in tweeën en maakt het eenvoudiger om de juiste dosering in te nemen. Het compacte ontwerp maakt het handig voor dagelijks gebruik.
Pillenvergruizer
Een pillenvergruizer vermaalt medicatie tot poeder, wat handig kan zijn voor mensen die moeite hebben met het doorslikken van hele tabletten. Het ingebouwde opbergvakje maakt het gemakkelijk om het gemalen medicijn te bewaren.
Pillenverwijderaar
Dit hulpmiddel helpt bij het verwijderen van tabletten uit blisterverpakkingen, wat vooral handig is voor mensen met beperkte handigheid.
Gebruik een medicijndoos (pillendoos)
Een medicijndoos met vakjes voor elke dag en tijdstip kan erg handig zijn. Je kunt de medicijnen voor elke dag van tevoren verdelen, wat het proces vereenvoudigt. Label de vakjes met grote letters of voelbare markeringen. In de handel zijn ook medicatieboxen met braille en/of grootdruk beschikbaar.
Bijsluiters lezen
Het is belangrijk te weten hoe medicijnen moeten worden ingenomen. Dokters en apothekers kunnen hierbij helpen. Vraag om uitleg over bijwerkingen of zoek online naar informatie. Vergrotingshulpmiddelen en optische hulpmiddelen zoals speciale leesbrillen, beeldschermloepen en loeplampen kunnen helpen bij het lezen van bijsluiters. Digitale bijsluiters zijn vaak beschikbaar, ook via smartphone-apps. Het is echter aanbevolen om contact op te nemen met een professional bij vragen, twijfels of problemen met de medicatie-inname en niet louter af te gaan op de informatie die online of in de bijsluiter te vinden is.
Gebruik medicatieherinneringen
Stel herinneringen in op je telefoon, smartwatch, wekker of andere apparaten om je eraan te herinneren wanneer je je medicatie moet nemen. Dit kan vooral nuttig zijn als je een complex medicatieschema hebt. Er bestaan ook diverse medische apps om je te doen herinneren aan de medicatie-inname.
Specifieke soorten medicatie
Drankjes
Het correct afmeten van vloeistoffen kan lastig zijn. Als je een specifieke hoeveelheid nodig hebt, kun je een hulpmiddel zoals een maatbeker met duidelijke markeringen te gebruiken. Voor sommige personen werkt het ook om een bekende lepel te gebruiken, zoals een theelepel of eetlepel, om de juiste hoeveelheid vloeistof te meten.
Inhalatoren
Voor personen met astma zijn inhalatoren een veelvoorkomende vorm van medicatie. Om ze uit elkaar te houden, kun je ze markeren met reliëfstickers of elastiekjes van verschillende kleuren. Vertrouw op je gevoel om de juiste dosering te bepalen. Soms zijn er hulpmiddelen beschikbaar, zoals speciale houders die je kunt bevestigen aan inhalatoren om ze gemakkelijker vast te houden en te gebruiken.
Injecties
Voor personen die injecteerbare medicijnen gebruiken, kunnen hulpmiddelen zoals penvormige injectoren handig zijn. Deze apparaten zijn vaak eenvoudig vast te houden en hebben duidelijke informatie voor het instellen van de dosering. Overleg met een zorgverlener voor gedetailleerde instructies en training in het correct toedienen van injecties. Indien nodig kan hiervoor thuisverpleging / thuiszorg ingeschakeld worden.
Oogdruppels en oogzalf
Oogdruppels kunnen met oefening zelfstandig worden toegediend. Zorg voor een stabiele ondergrond en gebruik een spiegel om jezelf te helpen bij het richten van de druppels. Voor het toedienen van oogdruppels bestaat er ook een speciale druppelbril, verkrijgbaar bij meerdere hulpmiddelenleveranciers (BE en NL). Voor het toepassen van oogzalf kan het handig zijn om een applicator met een afgeronde punt te gebruiken om het aanbrengen te vergemakkelijken. Als je hulp nodig hebt, vraag dan iemand om de zalf voor je aan te brengen.
Pillen
Het herkennen van pillen kan worden vergemakkelijkt door hun vorm en grootte. Sorteer pillen in aparte bakjes, bijvoorbeeld voor ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Braille-labels of reliëfstickers op de bakjes kunnen helpen om ze te herkennen. Als je twijfelt, kun je hulp vragen aan een familielid, vriend of zorgverlener om de juiste pillen op het juiste moment in te nemen.
Zalf
Het aanbrengen van zalf kan eenvoudiger worden gemaakt door een speciale applicator of hulpmiddel te gebruiken. Als dit niet beschikbaar is, kun je een schone vinger gebruiken om de zalf gelijkmatig aan te brengen op het gewenste gebied. Zorg ervoor dat je je handen goed wast voor en na het aanbrengen van de zalf.
Bewaar medicijnen veilig
Bewaar je medicijnen op een veilige en consistente plaats in een kast, zodat je ze gemakkelijk kunt vinden wanneer je ze nodig hebt. Houd ze buiten het bereik van kinderen en zorg ervoor dat ze niet blootgesteld worden aan direct zonlicht of vocht. Plaats nieuwe medicijnen achter de oude, zodat je de oudste eerst gebruikt. Om de paar maanden kun je met een ziende persoon samen controleren welke medicatie verouderd is en deze naar de apotheek brengen.
Houd een medicijnlogboek bij
Houd eventueel een logboek bij van de medicijnen die je neemt, de tijdstippen waarop je ze inneemt en eventuele bijwerkingen of opmerkingen. Dit kan handig zijn om te delen met je zorgverlener tijdens medische afspraken.
Meer informatie
- De invloed van het gebruik van medicatie op de ogen en ooggezondheid
- Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels
- Medische hulpmiddelen en apps voor blinden en slechtzienden
- Oogdruppelen: Tips en hulpmiddelen
- Oogzalven: Soorten, gebruik, tips en hulpmiddelen
- Tips voor thuisverpleegkundigen die bij een blinde of slechtziende persoon komen
- NL Oproep: Merkbaar Fit voor sporters met een visuele beperking08-10-2024 04:10:28
- Erfelijke oogproblemen: Wat betekent dit als je aan kinderen wilt beginnen?17-06-2024 06:06:56
- Corneale crosslinking: Behandeling van progressieve hoornvliesaandoeningen03-06-2024 06:06:10
- Contactlenzen en oogmedicatie30-05-2024 06:05:58
- Faalangst bij blinden en slechtzienden28-05-2024 03:05:24
- Onvoorspelbaarheid en onzekerheid van oogproblemen07-05-2024 05:05:31
- Noten en ooggezondheid04-05-2024 06:05:13
- Willen blinde en slechtziende personen wel (weer) (goed) zien?16-04-2024 06:04:36
- Tips voor thuisverpleegkundigen die bij een blinde of slechtziende persoon komen15-04-2024 07:04:41
- Onbegrip over vermoeidheid bij blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:54
- Blind of slechtziend: Hand- en polsproblemen tijdens het stoklopen04-04-2024 12:04:21
- Omgaan met menstruatie als je een visuele beperking hebt31-03-2024 07:03:13
- Misselijkheid bij blinden en slechtzienden27-03-2024 03:03:09
- Korstjes op de oogleden27-03-2024 03:03:38
- Endoftalmitis (ontsteking van binnenste van oog)27-03-2024 03:03:14
- Dacryocystitis (ontsteking van traanzak)27-03-2024 03:03:41
- Iritis27-03-2024 03:03:09
- Iridocyclitis (uveitis anterior)26-03-2024 06:03:43
- Droge lucht en oogproblemen23-03-2024 05:03:09
- Verhoogde alertheid bij blinden en slechtzienden21-03-2024 07:03:19
- Aanpassingsstoornissen bij personen met een visuele handicap16-03-2024 08:03:41
- Vitaminen en ooggezondheid13-03-2024 07:03:10
- Oogproblemen bij het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)12-03-2024 12:03:22
- Tranende / Waterige ogen08-03-2024 08:03:44
- Oogafscheiding07-03-2024 06:03:38
- Oogallergie06-03-2024 04:03:47
- Gezwollen ogen en oogleden05-03-2024 08:03:08
- Brandende ogen04-03-2024 06:03:39
- Oogwrijven28-02-2024 03:02:01
- Rode ogen27-02-2024 07:02:01
- Acupunctuur voor de ogen26-02-2024 04:02:00
- Slechtziend: Tips bij plotselinge misselijkheid door fel licht24-02-2024 05:02:38
- Problemen met het zien van details24-02-2024 01:02:17
- Ectropion (onderste ooglid draait naar buiten)20-02-2024 01:02:26
- Waarom mag je niet met je ogen in de zon kijken?20-02-2024 08:02:50
- Jeukende ogen19-02-2024 02:02:04
- Visuele cortex in hersenen: Verwerken van visuele informatie19-02-2024 02:02:12
- Oogproblemen bij Multiple Sclerose (MS)19-02-2024 06:02:50
- Wisselend zicht bij slechtzienden19-02-2024 05:02:16
- Kunnen blinden en slechtzienden lijden aan reisziekte?09-01-2024 07:01:22
- Kunnen blinden en slechtzienden ook claustrofobie hebben?14-12-2023 07:12:22
- Posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij blinden en slechtzienden09-12-2023 03:12:00
- Automutilatie (zelfverwonding) bij blinden en slechtzienden09-12-2023 02:12:54
- Vervormd zien (metamorfopsie)19-11-2023 07:11:22
- Maculagat18-11-2023 04:11:07
- Iris (regenboogvlies): Aandoeningen en problemen13-11-2023 06:11:03
- Oogzenuw (opticus nervus): Aandoeningen en problemen11-11-2023 04:11:00
- Oogbindvlies (conjunctiva): Aandoeningen en problemen11-11-2023 02:11:17
- Ooglid / Oogleden: Aandoeningen en problemen11-11-2023 01:11:24
- Netvlies (retina): Aandoeningen en problemen11-11-2023 08:11:22
- Wetenschappelijke onderzoeken die blinden weer willen doen zien06-11-2023 07:11:28
- Foropter: Instrument voor oogonderzoeken en bepalen van oogcorrectie04-11-2023 05:11:50
- Pterygium04-11-2023 03:11:56
- Pinguecula04-11-2023 03:11:33
- Trachoom04-11-2023 03:11:05
- Premature retinopathie04-11-2023 03:11:22
- Trichiasis04-11-2023 03:11:44
- Subconjunctivale bloeding04-11-2023 03:11:02
- Hoornvlieslittekens04-11-2023 03:11:11
- Scleritis04-11-2023 03:11:46
- Oogziekte van Graves04-11-2023 03:11:21
- De invloed van hydratatie op de ooggezondheid03-11-2023 03:11:38
- Oogontsteking02-11-2023 02:11:48
- Oogzenuwontsteking02-11-2023 02:11:32
- Oogkasontsteking (orbitale cellulitis)02-11-2023 01:11:01
- Nachtblindheid01-11-2023 01:11:32
- Hormonale veranderingen en oogproblemen01-11-2023 12:11:06
- Oogirritatie01-11-2023 07:11:00
- Ooginfarct01-11-2023 07:11:35
- Oftalmoplegie (verzwakte of verlamde oogspieren)01-11-2023 07:11:51
- Oculaire toxoplasmose01-11-2023 07:11:44
- Meibomitis29-10-2023 08:10:19
- Hoornvlies: Aandoeningen en problemen met de cornea29-10-2023 03:10:09
- Ziekte van Coats29-10-2023 02:10:31
- Lagoftalmie (niet kunnen knipperen of ogen niet volledig kunnen sluiten)29-10-2023 02:10:45
- Macula-oedeem29-10-2023 02:10:30
- Maculapucker29-10-2023 02:10:20
- Kleurenblindheid29-10-2023 02:10:30
- Keratitis (hoornvliesontsteking)27-10-2023 01:10:02
- Coördinatieproblemen bij blinden en slechtzienden26-10-2023 02:10:47
- Duizeligheid bij blinden en slechtzienden26-10-2023 07:10:21
- Hypertensieve retinopathie25-10-2023 05:10:59
- Herpes in het oog (oculaire herpes, oogherpes)25-10-2023 05:10:43
- Gordelroos in het oog25-10-2023 05:10:07
- Hoornvlieszweer25-10-2023 05:10:14
- Hoornvliestroebelingen25-10-2023 05:10:27
- Paniekaanvallen bij blinden en slechtzienden25-10-2023 05:10:15
- Ziekenhuisinfecties die de ogen kunnen aantasten24-10-2023 11:10:48
- Invloed van airconditioning op de ooggezondheid24-10-2023 11:10:57
- Hart- en vaataandoeningen bij blinden en slechtzienden24-10-2023 05:10:17
- Fluoresceïnekleuring van het oog: Diagnostische hulpmiddel voor oogaandoeningen24-10-2023 05:10:22
- Ooginfecties23-10-2023 05:10:46
- Eenzaamheid bij blinden en slechtzienden23-10-2023 03:10:04
- Hordeolum (strontje): Ooginfectie23-10-2023 07:10:57
- Hoornvliesletsels23-10-2023 07:10:30
- Usher-syndroom23-10-2023 07:10:04
- Hemianopsie: Verlies van gezichtsveld in één of beide ogen23-10-2023 07:10:14
- Invloed van melatonine op blinden21-10-2023 01:10:58
- Leber Congenitale Amaurose21-10-2023 11:10:18
- Sneeuwblindheid21-10-2023 11:10:37
- Retinoblastoom (netvlieskanker)21-10-2023 11:10:23
- Oogkanker21-10-2023 11:10:08
- Halo’s en lichtverblinding21-10-2023 11:10:36
- Hoornvliesdystrofie21-10-2023 11:10:59
- Hand- en polsklachten bij blinden en slechtzienden20-10-2023 03:10:08
- Keratoconus (kegelvormig en dunner hoornvlies)20-10-2023 11:10:46
- Scotomen (blinde vlekken in gezichtsveld)20-10-2023 11:10:27
- Ptosis (ptose): Afhangend ooglid20-10-2023 11:10:25
- Visual snow syndrome20-10-2023 11:10:57
- Uveïtis20-10-2023 11:10:13
- Lichttherapie bij blinden als behandeling voor melatoninetekort19-10-2023 05:10:29
- Scleralenzen: Behandeling van verschillende oogproblemen19-10-2023 04:10:22
- Scheelzien (strabisme, strabismus)19-10-2023 07:10:52
- Vaak voorkomende oogproblemen en oogziekten bij kinderen19-10-2023 06:10:44
- Leber Erfelijke Optische Neuropathie (LHON)18-10-2023 11:10:30
- Verziendheid (hypermetropie)18-10-2023 07:10:02
- Droge ogen17-10-2023 05:10:51
- Kunsttranen17-10-2023 04:10:05
- Schouderpijn en schouderklachten bij blinden en slechtzienden16-10-2023 10:10:08
- Rugpijn en rugklachten bij blinden en slechtzienden16-10-2023 07:10:02
- Nystagmus (onwillekeurige, ritmische oogbewegingen)16-10-2023 06:10:24
- Binoculair onderzoek: Onderzoek van samenwerking tussen de ogen14-10-2023 06:10:22
- MRI-scan van de ogen: Gedetailleerde beelden van ogen en omliggende structuren14-10-2023 06:10:46
- Lichtgevoeligheidstest: Onderzoeken van oogreacties op licht14-10-2023 06:10:06
- Biopsie van het oog: Weefsel uit oog verwijderen en onderzoeken14-10-2023 06:10:56
- Traanfilmonderzoek13-10-2023 06:10:57
- Spleetlamponderzoek (biomicroscopie)13-10-2023 06:10:03
- Refractie-onderzoek (oogmeting)13-10-2023 05:10:32
- Pupilverwijding (pupildilatatie): Pupil vergroten (meestal via oogdruppels)13-10-2023 05:10:18
- Pachymetrie van het hoornvlies: Dikte van hoornvlies meten13-10-2023 05:10:22
- Oogspierfunctietest: Bewegingen van oogspieren beoordelen13-10-2023 05:10:33
- Oogdrukmeting (tonometrie)13-10-2023 05:10:33
- Oogechografie: Gedetailleerde blik op de oogstructuren13-10-2023 05:10:44
- Oftalmoscopie (fundoscopie): Diepgaand onderzoek van het oog13-10-2023 05:10:47
- OCT-angiografie: Beeldvorming van oogbloedvaten zonder kleurstoffen13-10-2023 05:10:10
- Netvliesonderzoek: Afwijkingen of problemen in netvlies opsporen13-10-2023 05:10:02
- Kleurentest: Beoordeling van kleurenzicht13-10-2023 04:10:08
- Gonioscopie: Beoordeling van de ooghoek13-10-2023 04:10:16
- Fundusfotografie: Gedetailleerde beelden van achterste deel van het oog13-10-2023 04:10:50
- Fluoresceïne-angiografie: Onderzoek van netvliesbloedvaten met kleurstof13-10-2023 04:10:33
- Elektrofysiologische oogonderzoeken: Elektrische evaluatie van de gezondheid van het oog13-10-2023 04:10:44
- CT-scan van de ogen en oogkas: Gedetailleerde beeldvorming13-10-2023 03:10:58
- Corneatopografie: Gedetailleerde meting van het hoornvlies13-10-2023 03:10:53
- Contrastgevoeligheidstest: Oogonderzoek om contrastvermogen te onderzoeken13-10-2023 03:10:33
- Biometrie: Oogonderzoek om nauwkeurige oogmetingen te krijgen13-10-2023 03:10:08
- Oogzalven: Soorten, gebruik, tips en hulpmiddelen13-10-2023 06:10:58
- Netvliesloslating09-10-2023 01:10:45
- Onzekerheid bij blinden en slechtzienden08-10-2023 01:10:17
- Abnormale hoofdpositie bij oogproblemen08-10-2023 01:10:21
- Spierstijfheid, spierpijn en spierspanning bij blinden en slechtzienden08-10-2023 12:10:57
- Nekpijn bij blinden en slechtzienden08-10-2023 12:10:36
- Burn-out bij blinden en slechtzienden08-10-2023 07:10:34
- Ziekte van Stargardt (juveniele maculadegeneratie)07-10-2023 01:10:25
- Glasvochtbloeding07-10-2023 11:10:22
- Fotopsie: (Licht)flitsen of flikkeringen in gezichtsveld zien07-10-2023 06:10:46
- Floaters (mouches volantes): Zwevende deeltjes in gezichtsveld07-10-2023 05:10:04
- Psychische oorzaken van tijdelijke of permanente slechtziendheid en blindheid05-10-2023 05:10:55
- Pupilgrootte: Miosis (abnormaal vernauwde pupillen) en mydriasis (abnormaal verwijde pupillen)05-10-2023 06:10:56
- Retinitis pigmentosa (RP)04-10-2023 04:10:18
- Vragen stellen aan je oogarts04-10-2023 01:10:21
- Zeer slechtziend en naar de oogarts blijven gaan04-10-2023 12:10:50
- Gezichtsveld en gezichtsveldonderzoek03-10-2023 04:10:30
- Gevoelens van verlies bij blinden en slechtzienden02-10-2023 05:10:25
- Mentale impact van ernstige oogproblemen bij blinden en slechtzienden02-10-2023 02:10:33
- Hoofdpijn bij blinden en slechtzienden02-10-2023 05:10:58
- Exoftalmie (proptosis) (abnormaal uitpuilende ogen)30-09-2023 02:09:01
- Episcleritis30-09-2023 02:09:22
- Entropion (onderste ooglid draait naar binnen)30-09-2023 02:09:29
- Diplopie (dubbelzien)30-09-2023 02:09:56
- Dacryostenose30-09-2023 02:09:24
- Visuele hallucinaties30-09-2023 10:09:48
- Drugsverslaving en medicatiemisbruik: Effecten op de ogen en ooggezondheid30-09-2023 07:09:24
- De invloed van het gebruik van medicatie op de ogen en ooggezondheid30-09-2023 06:09:31
- Body Integrity Identity Disorder (BIID): Verlangen om blind te zijn29-09-2023 01:09:30
- Omgaan met (constante) veranderende en/of bevende beelden in gezichtsvermogen29-09-2023 11:09:46
- Kunnen blinden en slechtzienden hoogtevrees hebben?29-09-2023 07:09:20
- Weer (iets) kunnen zien na tijdelijk of permanent blind of slechtziend te zijn geweest29-09-2023 07:09:14
- Cytomegalovirus (CMV) retinitis28-09-2023 04:09:49
- Convergentie-insufficiëntie28-09-2023 04:09:41
- Conjunctivitis (oogbindvliesontsteking)28-09-2023 04:09:14
- Computer Vision Syndrome28-09-2023 04:09:01
- Coloboom28-09-2023 04:09:55
- Chalazion (gerstekorrel aan ooglid)28-09-2023 04:09:25
- Cerebrale Visuele Inperking (CVI)28-09-2023 04:09:04
- Centrale sereuze retinopathie28-09-2023 04:09:08
- Cat Eye Syndroom28-09-2023 04:09:30
- ADOA (autosomale dominante optische atrofie)28-09-2023 04:09:50
- Bradyopsie28-09-2023 04:09:00
- Blefarospasme (overmatig oogknipperen)28-09-2023 04:09:28
- Blefaritis28-09-2023 04:09:49
- Birdshot Chorioretinopathie28-09-2023 04:09:19
- Bijziendheid (myopie)28-09-2023 04:09:46
- Astigmatisme28-09-2023 04:09:18
- Vermoeide ogen (oogvermoeidheid)28-09-2023 04:09:47
- Anoftalmie28-09-2023 04:09:15
- Anisocorie28-09-2023 04:09:45
- Aniridie28-09-2023 04:09:43
- Geen dieptezicht hebben27-09-2023 07:09:19
- De impact van luchtvervuiling op de ogen en ooggezondheid26-09-2023 07:09:31
- De impact van UV-blootstelling op de ogen26-09-2023 06:09:55
Laatst bijgewerkt op 13 mei 2024 – 13:22