Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent

Het dagelijks leven brengt uitdagingen met zich mee voor mensen met een visuele beperking. In veel situaties kan hulp van ziende personen van onschatbare waarde zijn om hen te ondersteunen bij diverse taken en activiteiten. In dit artikel vind je situaties waarin hulp vaak nodig is, hoe blinden en slechtzienden hulp kunnen inschakelen, waarom sommigen terughoudend zijn om hulp te vragen. Tot slot vind je ook waardevolle tips voor zowel mensen met een visuele beperking als ziende personen om met hulp om te gaan.

In welke situaties is hulp van ziende personen soms nodig?

Mensen met een visuele handicap kunnen in verschillende situaties mogelijk of zeker hulp nodig hebben, afhankelijk van hun persoonlijke behoeften en het niveau van hun visuele beperking. Hier zijn enkele situaties waarin hulp vaak nuttig of noodzakelijk kan zijn:

 1. De weg vinden in onbekende omgevingen: Bij het lopen in nieuwe of onbekende omgevingen kunnen mensen met een visuele handicap hulp nodig hebben om obstakels te vermijden en de juiste route te vinden.
 2. Openbaar vervoer: Reizen met het openbaar vervoer kan complex zijn voor blinden en slechtzienden. Ze hebben mogelijk hulp nodig bij het vinden van de juiste haltes, instappen en uitstappen, en het begrijpen van de dienstregeling. Diverse hulpmiddelen en mobiliteits- en navigatie-apps kunnen hierbij helpen maar niet iedereen is hiermee even handig.
 3. Lezen van tekst: Mensen met een visuele handicap hebben vaak hulp nodig bij het lezen van gedrukte tekst, zoals brieven, documenten, menu’s en aanwijzingen. Hiervoor bestaan allerlei oplossingen en hulpmiddelen zoals een beeldschermloep, een brailleleesregel, vergrotingsapps, tekstherkenningsapps enzovoort maar niet iedereen kan of wil hiermee aan de slag gaan.
 4. Herkennen van voorwerpen: Het herkennen van objecten en items kan een uitdaging zijn. Hulp kan nodig zijn om bijvoorbeeld kleding, voedselverpakkingen of persoonlijke bezittingen te herkennen. Hiervoor bestaan wel allerlei hulpmiddelen zoals objectherkenningsapps maar niet iedereen kan (of wil) hiermee werken.
 5. Maaltijden: Hulp kan nodig zijn bij het voorbereiden van maaltijden, zoals het snijden van voedsel, het verwijderen van visgraten, het inschenken van drankjes, het koken zelf en het kiezen van gerechten van een menu in een restaurant.
 6. Gebruik van apparaten: Het bedienen van apparaten zoals koffiemachines, magnetrons, ovens en computers kan lastig zijn zonder visuele feedback. Hulp kan nodig zijn om deze apparaten effectief te gebruiken.
 7. Poetsen en opruimen: Poetsen en opruimen kan soms uitdagend zijn voor mensen die blind of slechtziend zijn.
 8. Navigeren in drukke plaatsen: In drukke openbare ruimtes zoals winkelcentra, luchthavens en stadions kunnen mensen met een visuele handicap hulp nodig hebben om zich veilig en gemakkelijk te verplaatsen.
 9. Medische zorg: Hulp is soms nodig bij het herkennen en nemen van medicijnen, het meten van de bloeddruk en het navigeren door medische faciliteiten.
 10. Digitale activiteiten: Het gebruik van computers, smartphones en andere digitale apparaten kan uitdagend zijn voor sommige blinde en slechtziende personen. Hulp bij het navigeren door apps, websites en software kan nodig zijn.
 11. Noodsituaties: In noodsituaties, zoals evacuaties, kan hulp nodig zijn om veiligheid te waarborgen en de juiste stappen te ondernemen.
 12. Sport en recreatie: Bij sport– en recreatieve activiteiten kunnen mensen met een visuele handicap hulp nodig hebben om deel te nemen, instructies te begrijpen en veiligheid te waarborgen.

De behoeften van mensen met een visuele handicap variëren, waarbij sommige mensen meer zelfstandig zijn dan anderen. Het is altijd goed om open communicatie te bevorderen en te vragen waar en wanneer hulp gewenst is, om ervoor te zorgen dat de hulp effectief en welkom is.

Vingers lezen braille op een brailleleesregel

Vingers lezen braille op een brailleleesregel

Hulp inschakelen door blinde en slechtziende personen

Live hulp

Het vinden van iemand om hulp aan te vragen kan voor een blinde persoon soms een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende benaderingen en strategieën die kunnen helpen:

 • Gebruik sociale signalen: Luister naar stemmen, voetstappen of andere omgevingsgeluiden om te bepalen waar mensen zich bevinden. Als je iemand in de buurt hoort praten, kun je dichterbij gaan om hulp te vragen.
 • Richt je op stemmen: Als je in een drukke ruimte bent, richt je dan op stemmen die in de buurt zijn. Als je iemand hoort praten, kun je hen vragen om hulp.
 • Vraag vrienden of familie: Als je met vrienden of familie bent, kun je hen vragen om je te helpen. Ze zijn meestal bereid om te helpen en weten vaak hoe ze je het beste kunnen ondersteunen.
 • Vraag personeel: Als je in een openbare ruimte bent, zoals een winkel, restaurant of openbaar vervoerstation, kun je het personeel vragen om hulp. Ze zijn er om klanten te ondersteunen en kunnen je naar de juiste plek leiden.
 • Gebruik hulpmiddelen: Sommige blinde en slechtziende personen gebruiken een geleidehond. Deze kan ook signalen geven aan anderen dat je hulp nodig hebt.
 • Spreek openlijk: Als je iemand in de buurt hoort, spreek hen dan openlijk aan. Je kunt vriendelijk vragen: “Kunt u mij alstublieft helpen?”
 • Vraag passanten: Als je op straat loopt, kun je voorbijgangers vriendelijk vragen om hulp. Zeg iets als: “Excuseer me, kunt u mij helpen met…”
 • Gebruik audiosignalen: Als je in een drukke omgeving bent, kun je een audiosignaal gebruiken om aandacht te trekken. Dit kan een klikkend geluid zijn met je mond of het tikken met een witte stok.
 • Vraag bekenden: Als je regelmatig op dezelfde plaatsen komt, zoals een buurtwinkel, koffiehuis of buurthuis, bouw dan relaties op met mensen die er vaak zijn. Ze zullen waarschijnlijk bereid zijn om te helpen.

De meeste mensen zijn graag bereid om te helpen als ze worden benaderd op een vriendelijke en respectvolle manier. Wees duidelijk over wat je nodig hebt en wees niet bang om om hulp te vragen wanneer dat nodig is.

Geleidehond

Geleidehond

Digitale hulp

Er zijn verschillende digitale hulpmiddelen en apps die mensen met een visuele beperking kunnen gebruiken om hulp te vragen en ondersteuning te krijgen. Hier zijn enkele voorbeelden en aanvullende informatie:

 • Be My Eyes: Be My Eyes is een populaire app waarmee mensen met een visuele beperking live video-oproepen kunnen maken naar vrijwilligers over de hele wereld. Deze vrijwilligers kunnen helpen bij dagelijkse taken, zoals het herkennen van objecten, het lezen van labels en het geven van navigatie-instructies.
 • Seeing AI: Seeing AI is een app ontwikkeld door Microsoft die visueel beperkte mensen helpt om hun omgeving te begrijpen. De app kan tekst voorlezen, objecten herkennen, gezichten herkennen en zelfs beschrijven wat er om je heen gebeurt.
 • TapTapSee: Met TapTapSee kunnen gebruikers foto’s maken van objecten en krijgen ze een audiobeschrijving van het object terug. Dit kan handig zijn voor het herkennen van verschillende items.
 • WhatsApp of Telegram: Je kunt groepen aanmaken met vrienden, familieleden of vrijwilligers die bereid zijn om te helpen. Als je hulp nodig hebt, kun je snel een bericht sturen naar deze groep en antwoorden krijgen.
 • Sociale media: Platforms zoals Twitter, Facebook of lokale buurtgroepen kunnen ook worden gebruikt om snel hulp te vragen aan mensen in de buurt.
 • Spraakgestuurde assistenten: Virtuele assistenten zoals Siri (Apple), Google Assistent en Amazon Alexa kunnen ook informatie verstrekken en taken uitvoeren op basis van spraakopdrachten.

Het is belangrijk om te onderzoeken welke digitale hulpmiddelen en apps het beste aansluiten bij je behoeften en om je vertrouwd te maken met hun functies. Deze technologische hulpmiddelen kunnen een grote bijdrage leveren aan het vergroten van de onafhankelijkheid en het gemak van mensen met een visuele beperking.

Apple Siri

Apple Siri

Waarom durven blinden en slechtzienden geen hulp vragen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom blinden of slechtzienden soms terughoudend zijn om hulp te vragen, zelfs als ze het nodig hebben. Hier zijn enkele mogelijke redenen:

 • Onafhankelijkheid: Veel mensen met een visuele beperking hechten veel waarde aan hun onafhankelijkheid en willen zo veel mogelijk zelfstandig doen. Ze kunnen zich zorgen maken dat het vragen om hulp hun gevoel van autonomie aantast.
 • Negatieve reacties: Mensen met een visuele beperking hebben mogelijk in het verleden negatieve reacties ervaren of hebben zich ongemakkelijk gevoeld bij het vragen om hulp. Deze ervaringen kunnen leiden tot aarzeling om in de toekomst hulp te zoeken.
 • Angst voor overlast: Sommige mensen met een visuele beperking willen anderen niet tot last zijn en zijn bang dat hun verzoeken om hulp als een last zullen worden ervaren.
 • Onzekerheid: Niet weten hoe anderen zullen reageren of hoeveel hulp ze daadwerkelijk nodig hebben, kan leiden tot onzekerheid over het vragen om hulp.
 • Sociale normen: Sociale normen en verwachtingen kunnen invloed hebben op het gedrag van mensen. Sommigen kunnen denken dat het vragen om hulp als zwakte wordt gezien, en dit kan hen weerhouden om hulp te vragen.
 • Angst voor afhankelijkheid: Er kan een angst bestaan om afhankelijk te worden van anderen voor dagelijkse taken, wat kan leiden tot terughoudendheid om hulp te vragen.
 • Privacy: Mensen met een visuele beperking kunnen zich zorgen maken over hun privacy en zich ongemakkelijk voelen bij het delen van hun uitdagingen met anderen.
 • Mogelijke moeilijkheden in communicatie: Soms is het voor mensen met een visuele beperking lastig om duidelijk uit te leggen welke hulp ze nodig hebben, wat kan leiden tot frustratie en terughoudendheid.
 • Culturele factoren: Culturele normen en waarden kunnen ook van invloed zijn op de bereidheid om hulp te vragen. In sommige culturen wordt het vragen om hulp gezien als een teken van zwakte.
 • Zelfstandigheidsstreven: Veel mensen met een visuele beperking hebben een sterk streven naar zelfstandigheid en willen bewijzen dat ze ondanks hun beperkingen voor zichzelf kunnen zorgen.

Het is belangrijk om rekening te houden met deze factoren en respect te hebben voor de keuzes van mensen met een visuele beperking. Het aanmoedigen van open communicatie en het aanbieden van hulp op een respectvolle en niet-opdringerige manier kan helpen om de drempel om hulp te vragen te verlagen.

Tips: Hoe omgaan met hulp?

Tips voor blinden en slechtzienden

Leven met een visuele beperking kan uitdagingen met zich meebrengen, maar het vragen om hulp en het accepteren ervan is geen teken van zwakte. Het kunnen vragen om en ontvangen van hulp zijn vaardigheden die iedereen kan ontwikkelen, ongeacht hun zicht. Hier zijn enkele waardevolle tips om het proces van hulp vragen en aanvaarden te vergemakkelijken.

 • De kracht van communicatie: Open communicatie is essentieel. Leg aan anderen uit wat je nodig hebt en waarom. Wees duidelijk en beknopt in je verzoek om te voorkomen dat misverstanden ontstaan.
 • Geef specifieke taken op: Wees specifiek in het benoemen van de taken waarbij je hulp nodig hebt. Of het nu gaat om navigeren in een nieuwe omgeving, het kiezen van een maaltijd in een restaurant, of het vinden van een object, duidelijke richtlijnen helpen anderen om je effectief te ondersteunen.
 • Vertrouw op je kennissenkring: Familieleden, vrienden en collega’s willen vaak graag helpen. Wees niet bang om je verzoek om hulp te richten tot de mensen die je vertrouwt en die dichtbij je staan.
 • Oefen hulp vragen: Het kan ongemakkelijk aanvoelen om hulp te vragen als je het niet gewend bent. Oefen met een vriend of familielid om je zelfvertrouwen te vergroten.
 • Geef duidelijke aanwijzingen: Als iemand aanbiedt om te helpen, geef dan duidelijk aan welke stappen ze kunnen nemen. Dit minimaliseert verwarring en zorgt ervoor dat je de hulp krijgt die je nodig hebt.
 • Wees open voor verschillende vormen van hulp: Hulp kan in veel vormen komen, van praktische ondersteuning tot emotionele steun. Wees bereid om verschillende soorten hulp te aanvaarden, afhankelijk van de situatie.
 • Waardeer en bedank: Toon altijd je waardering voor de hulp die je krijgt. Een oprechte ‘dank je wel’ kan de bereidheid van anderen om te helpen vergroten.
 • Behoud je zelfstandigheid: Het vragen om hulp betekent niet dat je je zelfstandigheid verliest. Je kan hierdoor juist zelfbewust keuzes maken en je doelen bereiken.
 • Zie hulp vragen als een kracht: Hulp vragen en aanvaarden getuigt van zelfbewustzijn en veerkracht. Het laat zien dat je bereid bent om stappen te ondernemen om je doelen te bereiken, ondanks eventuele obstakels.
 • Positieve mindset: Bekijk hulp vragen als een positieve stap. Het vergroot je netwerk, bevordert sociale interactie en creëert een omgeving van samenwerking.

Het vragen om hulp en het aanvaarden ervan zijn cruciale aspecten van een zelfverzekerd en bevredigend leven met een visuele beperking. Met de juiste aanpak kun je je omringen met ondersteunende mensen en een omgeving creëren waarin je kunt floreren en je doelen kunt verwezenlijken.

Steun gevende handen

Steun gevende handen

Tips voor ziende personen

Hier zijn enkele tips voor mensen aan wie hulp wordt gevraagd door blinden en slechtzienden als het gaat om het aanbieden van hulp:

 • Wees respectvol en geduldig: Bied hulp aan met respect en geduld. Wacht op een reactie voordat je doorgaat, en respecteer hun keuze om hulp te accepteren of af te wijzen.
 • Vraag hoe je kunt helpen: Vraag altijd wat voor hulp nodig is in plaats van te veronderstellen. Iedereen heeft verschillende behoeften, en door te vragen toon je dat je hun autonomie en wensen respecteert.
 • Beschrijf je acties: Communiceer wat je van plan bent om te doen voordat je begint. Bijvoorbeeld: “Ik ga de stoel naar achteren schuiven zodat je kunt gaan zitten.”
 • Geef tactiele aanwijzingen: Als je een persoon met een visuele beperking helpt om ergens naartoe te gaan, bied dan je elleboog of onderarm aan zodat ze kunnen volgen.
 • Wees bereid om uitleg te geven: Als je een bepaalde actie uitvoert, leg dan kort uit wat je doet. Bijvoorbeeld: “Ik schenk nu water in je glas.”
 • Wacht op aanwijzingen: Wacht op aanwijzingen voordat je begint te helpen, vooral als de persoon met een visuele beperking niet meteen reageert. Ze kunnen bezig zijn met hun omgeving en hebben even tijd nodig om te antwoorden.
 • Zorg voor duidelijke communicatie: Spreek in een rustige en duidelijke stem. Vermijd overdreven luid praten, tenzij dit specifiek wordt gevraagd.
 • Respecteer hun zelfstandigheid: Bied hulp aan zonder hun zelfstandigheid te ondermijnen. Geef hen de ruimte om zoveel mogelijk zelf te doen.
 • Anticipeer op potentiële obstakels: Houd rekening met mogelijke obstakels of situaties die lastig kunnen zijn voor iemand met een visuele beperking. Bied proactief hulp aan als je ziet dat het nodig is.
 • Wees flexibel: Sommige mensen met een visuele beperking hebben bepaalde technieken of voorkeuren ontwikkeld. Wees bereid om je aan te passen aan wat voor hen het beste werkt.
 • Zeg Nooit “Het is daar” of “Hier” zonder context: Geef altijd duidelijke richting aan waar je naar verwijst. Zeg bijvoorbeeld: “De ingang is aan je linkerhand, naast de rode deur.”
 • Respecteer privacy: Wees bewust van privacy, vooral in openbare ruimtes. Vraag toestemming voordat je helpt met persoonlijke taken zoals het lezen van tekstberichten.
 • Luister naar feedback: Luister naar de feedback van de persoon met een visuele beperking over hoe je kunt helpen en hoe je hun ervaring kunt verbeteren.

Door deze tips te volgen, kun je hulp aanbieden op een respectvolle en effectieve manier, en tegelijkertijd een positieve en inclusieve interactie bevorderen.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Blind of slechtziend: Balans zoeken in hulp krijgen en zelf iets kunnen betekenen voor anderen16-07-2024 12:07:28
 2. Hoe vind je nieuwe producten in de winkel als je blind of slechtziend bent?30-05-2024 06:05:06
 3. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 4. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 5. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 6. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 7. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 8. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 9. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 10. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 11. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 12. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 13. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 14. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 15. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 16. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 17. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 18. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 19. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 20. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 21. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 22. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 23. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 24. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 25. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 26. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 27. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 28. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 29. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 30. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 31. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 32. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 33. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 34. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 35. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 36. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 37. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 38. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 39. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 40. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 41. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 42. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 43. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 44. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 45. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 46. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 47. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 48. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 49. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 50. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 51. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 52. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 53. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 54. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 55. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 56. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 57. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 58. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 59. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 60. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 61. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 62. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 63. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 64. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 65. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 66. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 67. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 68. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 69. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 70. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 71. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 72. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 73. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 74. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 75. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 76. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 77. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 78. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 79. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 80. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 81. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 82. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 83. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 84. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 85. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 86. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 87. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 88. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 89. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 90. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 91. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 92. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 93. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 94. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 95. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 96. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 97. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 98. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 99. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 100. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 101. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 102. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 103. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 104. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 105. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 106. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 107. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 108. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 109. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 110. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 111. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 112. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 113. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 114. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 115. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 116. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 117. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 118. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 119. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 120. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 121. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 122. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 123. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 124. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 125. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 126. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 127. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 128. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 129. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 130. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 131. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 132. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 133. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 134. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 135. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 136. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 137. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 138. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 139. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 140. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 141. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 142. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 143. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 144. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 145. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 146. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 147. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 148. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 149. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 150. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 151. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 152. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 153. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 154. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 155. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 156. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 157. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 158. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 159. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 160. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 161. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 162. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 163. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 164. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 165. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 166. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 167. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 168. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 169. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 170. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 171. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 172. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 173. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 174. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 175. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 176. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 177. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 178. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 179. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 180. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 181. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 182. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 183. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 184. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 185. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 186. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 187. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 188. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 189. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 190. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 191. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 192. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 193. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 194. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 195. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 196. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 197. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 198. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 199. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 200. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13

Laatst bijgewerkt op 16 juli 2024 – 13:43