Noodoproep en personenalarm voor blinden en slechtzienden

Noodoproep- en personenalarmen kunnen waardevolle hulpmiddelen zijn voor mensen met een (visuele) handicap en ouderen. In noodsituaties waarin snel handelen vereist is, is een effectief noodoproepsysteem nameiljk van onschatbare waarde. In deze tekst vind je meer informatie over toegankelijke noodoproep- en personenalarmsystemen voor mensen met een visuele handicap.

Functies van noodoproep en personenalarmen

Noodknoppen

Veel alarmsystemen zijn voorzien van noodknoppen, zowel op vaste telefoons als mobiele apparaten. Met een enkele druk op de knop kan de gebruiker hulp inroepen in noodsituaties.

GPS-locatietracking

Sommige systemen bevatten GPS-functionaliteit, waardoor de locatie van de gebruiker kan worden gedeeld met vertrouwde contacten of hulpdiensten. Dit is van onschatbare waarde, vooral als de gebruiker zich in een onbekende omgeving bevindt.

Grote knoppen en duidelijke bediening

De meeste systemen zijn ontworpen met eenvoudige, grote knoppen en een gebruiksvriendelijke interface, wat cruciaal is voor mensen met een visuele handicap. Tactiele markeringen en contrasterende kleuren dragen bij aan een gemakkelijkere bediening.

Audiosignalen en spraakfuncties

Audiosignalen en spraakondersteuning kunnen gebruikers helpen om alarmen en waarschuwingen te begrijpen, zelfs zonder visuele feedback. Deze functies zorgen voor een dieper begrip van de status van het alarmsysteem en de aard van de noodsituatie.

Verlichte en tastbare elementen

Verlichte elementen en tastbare markeringen op apparaten kunnen de toegankelijkheid verbeteren voor slechtzienden. Tactiele aanwijzingen bij knoppen, schakelaars en laadstations maken het eenvoudiger om de functies te begrijpen en te activeren.

Compatibiliteit met hoorapparaten

Sommige systemen zijn speciaal ontworpen om te werken met gehoorapparaten, wat zorgt voor duidelijke communicatie, zelfs in lawaaierige omgevingen.

Geheugenfuncties

Apparaten kunnen essentiële informatie opslaan, zoals medische gegevens en contactgegevens voor hulpdiensten. Dit maakt het verstrekken van relevante informatie aan hulpverleners in noodsituaties efficiënter.

Videomogelijkheden

Voor degenen met een visuele handicap die ook behoefte hebben aan visuele feedback, zijn alarmsystemen met videomogelijkheden een waardevolle aanvulling. Deze systemen kunnen beelden streamen naar vertrouwde contacten, zodat zij de situatie kunnen beoordelen.

Bediening op afstand

Sommige alarmsystemen kunnen op afstand worden bediend door zorgverleners of familieleden. Dit maakt het mogelijk om het systeem in te stellen, bij te werken en te controleren zonder fysiek aanwezig te zijn.

Batterijlevensduur

De levensduur van de batterij is een belangrijke overweging, omdat blinde en slechtziende gebruikers mogelijk niet de batterijstatus visueel kunnen controleren. Systemen met langere batterijlevensduur kunnen betrouwbaardere oplossingen bieden.

Voordelen van noodoproep- en personenalarmen

Onafhankelijkheid

Personen met een visuele handicap kunnen met deze systemen een grotere mate van onafhankelijkheid behouden, omdat ze zelfstandig hulp kunnen inroepen. Dit heeft een positieve invloed op hun kwaliteit van leven en zelfvertrouwen.

Veiligheid

In noodsituaties kunnen deze systemen het verschil maken tussen leven en dood, omdat ze snel toegang bieden tot hulpdiensten of vertrouwde contacten. De integratie van GPS-locatietracking vergroot de kans op een snellere reactie en redding.

Gemoedsrust

Zowel de gebruikers als hun zorgverleners kunnen gemoedsrust ervaren, wetende dat er een betrouwbaar alarmsysteem beschikbaar is. Dit vermindert stress en angst en draagt bij aan een verbeterde levenskwaliteit.

Communicatie en connectiviteit

De moderne noodoproep- en personenalarmsystemen maken gebruik van geavanceerde communicatietechnologie om ervoor te zorgen dat gebruikers altijd in contact kunnen blijven met hun zorgverleners en vertrouwde contacten.

Nadelen en aandachtspunten

Kosten

Sommige systemen kunnen vrij duur zijn, wat een financiële overweging is. Gebruikers moeten zorgvuldig hun budget beoordelen en de beschikbare financieringsopties onderzoeken.

Technische vaardigheden

Hoewel veel systemen gebruiksvriendelijk zijn, kunnen sommige technische vaardigheden vereisen. Het is belangrijk om een systeem te kiezen dat past bij de vaardigheden van de gebruiker. Training en instructies kunnen helpen om vertrouwd te raken met de bediening.

Onderhoud en updates

Regelmatig onderhoud en updates zijn noodzakelijk om de betrouwbaarheid van het systeem te waarborgen. Dit omvat batterijvervanging, software-updates en periodieke controles van de apparatuur.

Tips en adviezen

Plaatsing en bereikbaarheid

Zorg voor een duidelijke en toegankelijke plaatsing van het alarmsysteem in de woning, zodat het gemakkelijk bereikbaar is. Denk aan wandmontage, tafelstandaards en draagbare opties.

Training en oefening

Oefen regelmatig met het systeem, zodat de gebruiker vertrouwd raakt met de bediening en procedures in noodsituaties. Zorg ervoor dat vertrouwde contacten ook bekend zijn met de werking van het systeem.

Informeer vertrouwde contacten

Overweeg om vertrouwde contacten op de hoogte te brengen van het alarmsysteem, zodat ze op de hoogte zijn van hoe het werkt. Maak duidelijke afspraken over wat er moet gebeuren in geval van een noodsituatie.

Batterijbeheer

Houd rekening met de levensduur van batterijen en laad apparaten op tijdig op. Het is raadzaam om extra opladers te hebben en de batterijstatus regelmatig te controleren.

Draagbaarheid

Overweeg draagbare opties, zoals alarmen met draagriemen of halskettingen, voor extra gemak en mobiliteit.

Voorbeelden

 • App 112: De 112-noodoproepapp is een belangrijke tool voor noodsituaties die in veel landen wordt gebruikt. Het is bedoeld om snel hulp in te roepen van hulpdiensten, zoals de politie, de brandweer of medische hulp, wanneer zich een noodsituatie voordoet. De app maakt gebruik van de locatiegegevens van je smartphone om je exacte locatie door te geven aan de hulpdiensten. De app biedt ook de mogelijkheid om met de hulpdiensten te communiceren via spraak of tekst. Dit kan helpen bij het verduidelijken van de aard van de noodsituatie en het verstrekken van verdere instructies. Sommige apps kunnen persoonlijke noodinformatie opslaan, zoals medische geschiedenis, allergieën of contactgegevens van naasten. Deze informatie kan worden gedeeld met hulpverleners om hen te helpen bij het verlenen van de juiste zorg.
 • Apple Watch: Hoewel de Apple Watch niet specifiek is ontworpen als een noodoproepsysteem, heeft het enkele functies die nuttig kunnen zijn voor blinden en slechtzienden in noodsituaties. Enkele van deze functies zijn:
  1. SOS-functie: De Apple Watch heeft een ingebouwde SOS-knop die kan worden geactiveerd door lang op de zijknop van het horloge te drukken. Hiermee kunnen gebruikers snel noodhulpdiensten bellen en een noodbericht sturen naar vooraf ingestelde contacten.
  2. Valdetectie: De Apple Watch heeft ook een valdetectiefunctie. Als de ingebouwde sensoren een harde val detecteren, vraagt het horloge de gebruiker of alles in orde is. Als er geen reactie wordt ontvangen, kan het automatisch de hulpdiensten waarschuwen en de locatie van de gebruiker delen.
  3. Mobiele connectiviteit: De Apple Watch kan, afhankelijk van het model, verbinding maken met mobiele netwerken, waardoor gebruikers altijd en overal toegang hebben tot oproepen en berichten, wat handig kan zijn in noodsituaties.
 • AUDIOLINE Amplicomms BigTel 50 Alarm Plus: Deze vaste telefoon is uitgerust met grote knoppen, luidsprekerfuncties en een ingebouwde noodknop. De noodknop kan worden geprogrammeerd om een vooraf ingesteld nummer te bellen, waardoor gebruikers gemakkelijk hulp kunnen inroepen in noodsituaties.
 • DORO 8050: De DORO 8050 is een eenvoudig te bedienen smartphone met functies zoals een ingebouwde noodknop en GPS-locatietracking. Het toestel is ontworpen voor senioren en mensen met een beperking, waardoor ze snel hulp kunnen inroepen en hun locatie kunnen delen met vertrouwde contacten.
 • DORO 8080: Deze smartphone is ook speciaal ontworpen voor senioren en mensen met een beperking. Het toestel bevat functies zoals een noodknop, GPS-locatietracking en een veilige app voor locatiedeling.
 • DORO Prim0 413: Deze vaste telefoon met grote toetsen en een noodknop biedt eenvoudige communicatie en snel toegang tot hulp wanneer dat nodig is.
 • DORO Secure 347: Een vaste telefoon met extra grote knoppen, een ingebouwde noodknop en visuele oproepindicatoren. Dit maakt het ideaal voor mensen met een visuele handicap.
 • DORO Secure 350: Een andere vaste telefoon met vergelijkbare kenmerken als de DORO Secure 347, waaronder grote knoppen en een noodknop voor noodsituaties.
 • FYSIC FX-3940: Deze vaste telefoon is uitgerust met extra grote knoppen en een noodknop om snel hulp in te roepen. Het toestel is gemakkelijk te bedienen en biedt verbeterde toegankelijkheid.
 • MAXCOM Seniorengsm met SOS armband MM715BB: Deze mobiele telefoon wordt geleverd met een draagbare SOS-armband met een noodknop. Gebruikers kunnen de armband dragen en met één druk op de knop hulp inroepen via de mobiele telefoon.
 • SWISSVOICE Xtra 1110: Deze vaste telefoon met extra grote knoppen en een noodknop biedt eenvoudige communicatie voor senioren en mensen met een beperking. Het noodoproepsysteem is ontworpen om hulp te bieden in noodsituaties.

Meer informatie

Geraadpleegde bron: https://www.vaph.be/hulpmiddelen/databank

Deel dit:
Advertenties

 1. Keuze van veilig tapijt als je blind of slechtziend bent26-04-2024 01:04:08
 2. Mensen die profiteren van blinden en slechtzienden20-04-2024 12:04:18
 3. (Bijna-)aanrijdingen van blinde of slechtziende persoon in het verkeer17-04-2024 11:04:49
 4. Verlies of diefstal van witte stok van blinde of slechtziende persoon13-04-2024 12:04:13
 5. Hoe ervaar je onweer als je blind of slechtziend bent?12-04-2024 02:04:42
 6. Hoe ervaren blinden en slechtzienden vuurwerk?06-04-2024 04:04:33
 7. Verhoogd risico op vallen en ongelukken door blindheid of slechtziendheid19-02-2024 06:02:23
 8. Oogproblemen: Neem altijd contact op met een professional01-01-2024 02:01:49
 9. Blind of slechtziend: Omgaan met fietsers die je doelbewust bijna omver rijden04-12-2023 12:12:30
 10. Agressie tegen blinden en slechtzienden21-11-2023 01:11:44
 11. Blind of slechtziend: Tips voor het omgaan met kabels12-11-2023 12:11:16
 12. Blind of slechtziend: Veiligheid bij onbekende bezoekers thuis06-11-2023 11:11:05
 13. Misbruik van blinden en slechtzienden06-11-2023 05:11:48
 14. Zelfverdediging en weerbaarheid voor blinde en slechtziende personen24-10-2023 12:10:19
 15. Niet claxonneren naar blinden en slechtzienden20-10-2023 03:10:19
 16. Straatverlichting voor slechtzienden15-10-2023 12:10:23
 17. Noodoproep en personenalarm voor blinden en slechtzienden11-10-2023 07:10:27
 18. Pesten van blinden en slechtzienden29-09-2023 01:09:50
 19. Verkeerdere informatie geven aan blinden en slechtzienden13-09-2023 05:09:48
 20. Stille elektrische voertuigen en hun uitdagingen voor blinden en slechtzienden11-09-2023 06:09:53
 21. Blindvriendelijke rookmelders: Kenmerken en voordelen11-09-2023 06:09:42
 22. Zorg voor een duidelijke afbakening bij wegwerkzaamheden voor blinden en slechtzienden06-09-2023 12:09:26
 23. Bescherm je ogen tegen letsels en oogproblemen03-09-2023 12:09:20
 24. Gevaar inschatten als je blind of slechtziend bent31-08-2023 06:08:00
 25. Veilige woonomgeving voor blinden en slechtzienden20-08-2023 06:08:22
 26. Vuurwerkbril: Bescherm je ogen tijdens het afsteken van vuurwerk10-08-2023 07:08:55

Laatst bijgewerkt op 24 maart 2024 – 07:44