Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?

Voor mensen met een visuele beperking kan het herkennen van vlekken op kleding een uitdaging zijn. Kleine ongelukjes zoals morsen tijdens het eten of knoeien met drankjes kunnen onopgemerkt blijven, wat frustrerend kan zijn. In dit artikel worden verschillende tactiele en technologische methoden besproken die kunnen helpen bij het opsporen van vlekken op kleding, al moeten blinden en slechtzienden ook realistisch zijn dat het niet altijd mogelijk is om zelf(standig) vlekken op kledij op te sporen.

Tactiel onderzoek

Zelfstandig

Een van de meest voor de hand liggende manieren om vlekken op kleding te herkennen, is door gebruik te maken van je tastzin. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 • Begin met schone handen. Was je handen grondig voordat je je kleding onderzoekt om te voorkomen dat je nieuwe vlekken introduceert.
 • Voel langzaam het oppervlak van je kledingstuk met je vingers. Let op onregelmatigheden, natte plekken of textuurveranderingen die kunnen wijzen op een vlek.
 • Als je een verdachte plek vindt, probeer dan voorzichtig te bepalen wat voor soort vlek het is. Dit kun je doen door te voelen of te ruiken. Voedselvlekken kunnen bijvoorbeeld vaak een specifieke geur hebben.
 • Gebruik je nagels om voorzichtig over de vlek te krabben. Sommige vlekken kunnen aanvoelen als een hardere substantie op de stof.

Met hulp

 • Vraag om hulp van je partner, een betrouwbare vriend, familielid, hulp of begeleider. Ze kunnen je bijstaan bij het onderzoeken van je kleding op vlekken. Dit kan een eenvoudige aanraking en beschrijving omvatten, zoals “Ik voel een vochtige plek hier op je mouw.”
 • Als je zelf vermoedt dat er een vlek kan zijn, kun je iemand vragen om je te begeleiden bij het lokaliseren van die specifieke plek op je kleding. Ze kunnen de positie van de vlek beschrijven in relatie tot de naad, knopen of andere kenmerken van het kledingstuk.

Geur herkennen

Het herkennen van geuren op kleding kan een effectieve manier zijn om vlekken op te sporen, vooral als je volledig blind bent. Hier is een gedetailleerde beschrijving van hoe je geurherkenning kunt gebruiken om vlekken op kleding op te sporen:

Stap 1: Ruimte met goede luchtcirculatie

Zorg ervoor dat je in een goed geventileerde ruimte bent voordat je begint met het herkennen van geuren op je kleding. Dit helpt bij het verspreiden van de geur en maakt het gemakkelijker om onderscheid te maken tussen verschillende geuren.

Stap 2: Wasgoed goed ruiken

Begin met het selecteren van het kledingstuk dat je wilt onderzoeken. Houd het kledingstuk dicht bij je neus en adem voorzichtig in. Concentreer je op specifieke gebieden waarvan je vermoedt dat er vlekken kunnen zijn, zoals de mouwen, kraag, borst of knieën. Adem langzaam en diep in om de geuren grondig te detecteren.

Stap 3: Herken de geur

Probeer de geur te herkennen door aandacht te besteden aan de karakteristieke kenmerken ervan. Hier zijn enkele veelvoorkomende geuren die je kunt tegenkomen en hoe je ze kunt herkennen:

 • Voedselvlekken: Voedselvlekken kunnen vaak worden herkend aan de hand van hun specifieke geur. Koffie heeft bijvoorbeeld een kenmerkende koffiegeur, terwijl sinaasappelsap een citrusachtige geur heeft.
 • Drankvlekken: Drankvlekken kunnen variëren afhankelijk van het type drank. Bier kan een gistachtige geur hebben, terwijl wijn een fruitige geur kan hebben.
 • Olie- of vetvlekken: Deze vlekken kunnen een vettige, olieachtige geur hebben.
 • Bloedvlekken: Bloed heeft een metaalachtige geur. Het kan handig zijn om een referentiegeur van bijvoorbeeld een schoon stuk kleding te hebben om de geur van bloed te onderscheiden.
Bier wordt in glas gegoten

Bier wordt in glas gegoten

Stap 4: Geurvlekken lokaliseren

Als je een geur hebt herkend die kan wijzen op een vlek, markeer dan voorzichtig het gebied waar de geur het sterkst is. Je kunt een een knijper, of zelfs een veiligheidsspeld gebruiken om de locatie te markeren. Dit zal je helpen om later de vlek te lokaliseren voor verdere inspectie en behandeling.

Stap 5: Bevestiging en behandeling

Na het lokaliseren van de vermoedelijke vlekken op basis van geur, kun je het kledingstuk verder onderzoeken door te voelen of met behulp van andere tactiele technieken. Zodra je de vlek hebt bevestigd, kun je de juiste behandeling toepassen om de vlek te verwijderen.

Tactiele labels

Het gebruik van tactiele labels is een handige en doeltreffende methode om je kleding te organiseren en vlekken op te sporen, vooral als je blind of slechtziend bent.

Tactiele labels toevoegen aan kledingstukken

 1. Herkennen van kledingstukken: Eerst voeg je kleine, voelbare labels toe aan elk kledingstuk in je garderobe. Deze labels kunnen bijvoorbeeld de naam van het kledingstuk in reliëfletters of tactiele symbolen bevatten. Hierdoor kun je gemakkelijk onderscheid maken tussen verschillende kledingstukken zonder ze te hoeven zien.
 2. Kleurcodering: Naast het labelen van de kledingstukken met hun naam, kun je ook verschillende vormen of texturen van labels gebruiken om kleur aan te geven. Je kunt bijvoorbeeld een zachte stof gebruiken om aan te geven dat een kledingstuk blauw is en een ruwe stof om aan te geven dat het rood is. Dit maakt het mogelijk om kledingstukken op basis van hun kleur te onderscheiden.

Hoe tactiele labels helpen bij het opsporen van vlekken

 1. Snelle herkenning: Wanneer je vermoedt dat er een vlek op een kledingstuk zit, kun je snel naar het tactiele label grijpen om het specifieke kledingstuk te herkennen. Dit voorkomt dat je al je kledingstukken moet doorzoeken en bespaart tijd.
 2. Gezochte gebied markeren: Nadat je het juiste kledingstuk hebt herkend, kun je het tactiele label gebruiken om het specifieke gebied te markeren waar je de vlek vermoedt. Als je bijvoorbeeld denkt dat er een vlek op de mouw van een T-shirt zit, kun je het label op die mouw plaatsen.
 3. Gemakkelijkere behandeling: Door het gemarkeerde gebied te lokaliseren, kun je gerichter te werk gaan bij het behandelen van de vlek. Dit minimaliseert het risico op het morsen van vlekverwijderingsproducten op andere delen van het kledingstuk.

Familie en vrienden

Het inschakelen van de hulp van familie en vrienden is een waardevolle strategie als je vlekken op je kleding wilt herkennen als je blind of slechtziend bent. Hier is een meer gedetailleerde uitleg over hoe familie en vrienden kunnen helpen, samen met enkele aanvullende tips:

Hoe familie en vrienden kunnen helpen

 1. Beschrijving van de vlek: Wanneer je vermoedt dat er een vlek op je kleding zit, kun je een beroep doen op de hulp van je partner, een gezins- of familielid of vriend. Vraag hen om de vlek te beschrijven, inclusief de locatie, de grootte en de kleur. Bijvoorbeeld: “Kun je me vertellen waar de vlek zich bevindt? Is het een grote of kleine vlek? Welke kleur heeft het?”
 2. Vlekken herkennen: Vraag hen ook om te proberen te herkennen wat voor soort vlek het zou kunnen zijn. Misschien herkennen ze de geur of kunnen ze zich herinneren dat je iets gemorst hebt. Dit kan helpen bepalen welk type vlekverwijdering het beste werkt.
 3. Hulp bij de behandeling: Als de vlek eenmaal is herkend, kun je je familielid of vriend vragen om te helpen bij de behandeling van de vlek. Ze kunnen je helpen bij het aanbrengen van vlekverwijderingsproducten en ervoor zorgen dat de vlek grondig wordt behandeld.

Aanvullende tips voor samenwerking met anderen

 • Communiceer duidelijk: Zorg ervoor dat je duidelijk communiceert met de persoon die je om hulp vraagt. Geef hen alle relevante informatie over het kledingstuk en de vermoedelijke vlek, zodat ze je zo goed mogelijk kunnen assisteren.
 • Oefen samen: Als je regelmatig hulp nodig hebt bij het opsporen van vlekken, is het nuttig om samen met je familielid of vriend te oefenen. Op die manier kunnen ze wennen aan het proces en beter worden in het beschrijven van vlekken.
 • Waardeer hun hulp: Laat je waardering zien voor de hulp die je ontvangt. Het is belangrijk om je dankbaarheid te uiten en anderen te laten weten dat hun hulp wordt gewaardeerd.

Het betrekken van familie en vrienden bij het herkennen van vlekken op je kleding is niet alleen praktisch, maar kan ook een gevoel van samenhorigheid en ondersteuning creëren. Samenwerken met anderen maakt het gemakkelijker om je kleding in goede staat te houden en zelfverzekerd de dag door te gaan.

Goede verlichting

Goede verlichting is van essentieel belang bij het inspecteren van kleding, vooral als je slechtziend bent.

Het belang van goede verlichting

 • Verbeterd zicht: Goede verlichting zorgt voor een helderder en scherper zicht, wat essentieel is bij het herkennen van vlekken op kleding. Het verlicht zelfs kleine vlekken en onvolkomenheden, waardoor je de kwaliteit van je kleding kunt behouden.
 • Nauwkeurigheid: Met voldoende verlichting kun je de locatie, grootte, kleur en vorm van vlekken nauwkeuriger beoordelen. Dit is vooral handig bij het bepalen welke behandeling het meest geschikt is voor een specifieke vlek.
 • Efficiëntie: Goede verlichting versnelt het inspectieproces. Je hoeft niet overmatig te turen of extra inspanningen te leveren om vlekken te herkennen, waardoor je tijd bespaart.

Optimaliseren van de verlichting

 • Gebruik daglicht: Natuurlijk daglicht is de beste bron van verlichting. Probeer kleding te inspecteren bij daglicht door in de buurt van een raam te staan. Dit biedt de meest natuurlijke en heldere verlichting.
 • Kunstmatige verlichting: Als daglicht niet beschikbaar is, zorg dan voor voldoende kunstmatige verlichting. Installeer heldere lampen in de kamer waar je je kleding inspecteert. Kies lampen met een hoge kleurweergave-index (CRI) voor de meest realistische kleurweergave.
 • Richtbare verlichting: Richt de lichtbron naar de kleding die je inspecteert. Dit voorkomt schaduwen en maakt vlekken duidelijker zichtbaar.
 • Verlichte spiegel: Als je een spiegel gebruikt om jezelf te bekijken, overweeg dan een verlichte spiegel. Deze spiegels hebben ingebouwde verlichting rondom, waardoor je een goed zicht hebt op je kleding.
 • Bewegende verlichting: In sommige gevallen kan een draagbare zaklamp of een verlichte loep nuttig zijn om specifieke delen van een kledingstuk te inspecteren.

Door de verlichting te optimaliseren en ervoor te zorgen dat je inspectiegebied goed verlicht is, kun je effectiever vlekken opsporen en je kleding in optimale staat houden. Dit draagt bij aan je zelfvertrouwen en comfort, omdat je weet dat je er altijd goed uitziet.

Technologische hulpmiddelen

Met de opkomst van smartphones en speciale apps zijn er nu technologische hulpmiddelen beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om visueel gehandicapten te helpen bij het herkennen van kleuren en patronen op kleding. Deze apps maken gebruik van de ingebouwde camera van je smartphone om visuele informatie te verstrekken. Hier zijn enkele populaire apps die kunnen helpen bij het herkennen van vlekken op kleding:

Be My Eyes

 • Be My Eyes is een app die visueel gehandicapten verbindt met vrijwilligers via live videochat.
 • Als je de app opent en een foto van een kledingstuk deelt, kunnen de vrijwilligers je helpen door te beschrijven wat ze zien en of er vlekken of onvolkomenheden zijn.
 • Deze app is geweldig voor real-time hulp bij het inspecteren van je kleding, vooral als je twijfelt over een bepaald item.

Seeing AI

 • Seeing AI is een krachtige app ontwikkeld door Microsoft, die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie om tekst te lezen en objecten te herkennen.
 • Je kunt de app gebruiken om foto’s van je kleding te maken en te laten analyseren. Hierdoor kan de app vlekken detecteren en je vertellen waar ze zich bevinden.
 • Seeing AI kan ook kleuren en patronen beschrijven, wat handig kan zijn om je kleding te coördineren.

Envision AI

 • Envision AI maakt gebruik van geavanceerde technologie om visueel gehandicapten te helpen bij tekst- en objectherkenning.
 • Met deze app kun je foto’s van je kleding uploaden, waarna Envision AI de afbeeldingen analyseert en beschrijft wat het ziet. De app kan ook vlekken herkennen.
 • Bovendien kan Envision AI informatie geven over de kleuren en patronen op je kleding, zodat je een goed beeld krijgt van wat je draagt.

Deze apps maken gebruik van de camera van je smartphone om informatie te verstrekken over wat je draagt. Ze kunnen een waardevolle aanvulling zijn om vlekken op kleding te herkennen.

Het gebruik van deze apps kan een waardevolle aanvulling zijn op je dagelijkse routine. Ze bieden je de mogelijkheid om onafhankelijk en zelfverzekerd je kleding te inspecteren en vlekken op te sporen. Het is belangrijk om te experimenteren en te ontdekken welke app het beste bij je past en het meest geschikt is voor jouw behoeften. Met deze technologische hulpmiddelen kun je er zeker van zijn dat je er altijd fris en vlekkeloos uitziet.

Moeilijkheidsgraad bij het opsporen van vlekken op kleding

Hoewel technologische hulpmiddelen en tactiele labels van onschatbare waarde kunnen zijn voor visueel gehandicapten om vlekken op kleding op te sporen, kan je als blinde of slechtziende persoon sommige vlekken niet altijd opsporen. Er zijn verschillende redenen waarom dit het geval kan zijn:

 • Soort vlek: Sommige vlekken zijn van nature moeilijker te herkennen dan andere. Kleine vlekken op donkere kleding kunnen bijvoorbeeld minder zichtbaar zijn dan op lichtere kledingstukken.
 • Materiaal van de kleding: Het type stof en de textuur van de kleding kunnen van invloed zijn op de zichtbaarheid van vlekken. Op ruwe stoffen kunnen vlekken zich anders gedragen dan op gladde stoffen.
 • Diepte van de vlek: Sommige vlekken kunnen dieper in de vezels van de stof doordringen, waardoor ze minder zichtbaar zijn aan het oppervlak.
 • Type vlekverwijdering: Het proces van vlekverwijdering kan van invloed zijn op de mate van zichtbaarheid van een vlek. Als een vlek is behandeld en verwijderd voordat deze volledig is opgedroogd, kan deze minder zichtbaar zijn.

Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben bij het inspecteren van kleding en niet te veel te vertrouwen op het feilloos detecteren van elke mogelijke vlek. Het kan nuttig zijn om kleding regelmatig te inspecteren, vooral na het dragen en voor het wassen, om vlekken zo snel mogelijk op te sporen en te behandelen. Vertrouwen op meerdere zintuigen en hulpmiddelen, zoals geur, tastbare labels en technologische apps, kan samenwerken om je te helpen je kleding in de best mogelijke staat te houden.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Hoe vind je nieuwe producten in de winkel als je blind of slechtziend bent?30-05-2024 06:05:06
 2. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 3. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 4. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 5. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 6. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 7. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 8. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 9. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 10. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 11. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 12. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 13. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 14. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 15. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 16. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 17. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 18. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 19. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 20. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 21. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 22. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 23. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 24. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 25. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 26. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 27. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 28. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 29. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 30. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 31. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 32. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 33. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 34. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 35. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 36. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 37. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 38. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 39. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 40. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 41. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 42. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 43. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 44. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 45. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 46. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 47. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 48. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 49. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 50. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 51. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 52. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 53. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 54. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 55. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 56. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 57. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 58. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 59. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 60. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 61. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 62. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 63. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 64. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 65. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 66. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 67. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 68. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 69. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 70. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 71. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 72. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 73. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 74. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 75. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 76. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 77. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 78. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 79. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 80. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 81. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 82. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 83. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 84. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 85. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 86. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 87. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 88. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 89. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 90. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 91. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 92. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 93. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 94. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 95. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 96. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 97. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 98. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 99. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 100. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 101. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 102. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 103. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 104. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 105. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 106. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 107. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 108. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 109. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 110. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 111. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 112. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 113. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 114. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 115. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 116. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 117. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 118. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 119. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 120. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 121. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 122. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 123. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 124. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 125. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 126. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 127. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 128. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 129. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 130. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 131. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 132. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 133. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 134. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 135. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 136. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 137. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 138. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 139. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 140. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 141. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 142. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 143. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 144. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 145. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 146. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 147. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 148. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 149. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 150. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 151. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 152. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 153. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 154. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 155. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 156. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 157. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 158. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 159. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 160. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 161. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 162. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 163. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 164. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 165. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 166. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 167. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 168. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 169. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 170. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 171. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 172. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 173. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 174. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 175. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 176. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 177. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 178. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 179. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 180. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 181. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 182. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 183. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 184. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 185. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 186. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 187. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 188. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 189. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 190. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 191. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 192. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 193. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 194. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 195. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 196. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 197. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 198. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 199. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 200. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22

Laatst bijgewerkt op 4 april 2024 – 13:11