Beeldschermloep: Leeshulpmiddel voor slechtziende personen

Wat is een beeldschermloep?

Een beeldschermloep, ook wel bekend als een elektronische leesloep of videoloep, is een optisch hulpmiddel dat teksten, afbeeldingen en objecten vergroot en beter zichtbaar maakt voor mensen met een visuele beperking, met name voor mensen die slechtziend zijn.

Het apparaat bestaat meestal uit een camera die is bevestigd aan een beweegbare arm, waarmee de gebruiker de camera over het te bekijken object kan bewegen. De camera legt het beeld vast en vergroot het op een beeldscherm in realtime. Dit scherm kan een apart scherm zijn, vergelijkbaar met een computerscherm, of het kan een ingebouwd scherm zijn dat aan het hulpmiddel zelf is bevestigd.

Beeldschermloepen zijn uitermate nuttig bij het lezen van boeken, kranten, brieven, recepten en andere gedrukte materialen, evenals bij het bekijken van foto’s, kaarten en andere afbeeldingen. Deze hulpmiddelen bieden slechtziende mensen de mogelijkheid om teksten en afbeeldingen te vergroten tot een niveau waarop ze comfortabel kunnen lezen en waarnemen.

Moderne beeldschermloepen kunnen verschillende aanvullende functies hebben, zoals contrastaanpassing, kleurweergaveverandering (bijvoorbeeld witte tekst op een zwarte achtergrond), beeldopslag om het beeld stil te houden tijdens het lezen, en de mogelijkheid om het vergrote beeld te pannen en in te zoomen.

Het gebruik van een beeldschermloep kan de leesbaarheid en het begrip van gedrukte materialen aanzienlijk verbeteren en de onafhankelijkheid van slechtziende personen vergroten bij dagelijkse activiteiten die een goed zicht vereisen.

Soorten

Er zijn verschillende soorten beeldschermloepen beschikbaar, die variëren in functies, grootte en ontwerp. Hier zijn enkele diverse soorten beeldschermloepen die je kunt vinden:

Standaard beeldschermloepen

Deze beeldschermloepen hebben een vast scherm en zijn ideaal voor gebruik op een vaste locatie, zoals thuis of op kantoor. Ze zijn meestal groter en bieden vaak meer vergrotingsniveaus en functies dan draagbare modellen. Veel beeldschermloepen hebben instellingen voor het aanpassen van het contrast en de kleuren. Hierdoor kunnen gebruikers de achtergrondkleur en tekstkleur aanpassen voor een betere leesbaarheid.

Desktop beeldschermloepen

Deze beeldschermloepen hebben een groot scherm en kunnen op een bureau te worden geplaatst. Ze bieden hoge vergrotingsniveaus en zijn handig voor taken waarbij veel tekst moet worden gelezen, zoals bij het lezen van boeken, tijdschriften, of langere documenten.

CCTV beeldschermloepen

CCTV staat voor Closed Circuit Television. Deze beeldschermloepen zijn uitgerust met een camera die het beeld van het object vastlegt en vergroot weergeeft op een extern scherm. Ze worden vaak gebruikt voor het lezen van gedrukte materialen en het bekijken van afbeeldingen en objecten op een groter scherm.

Beeldschermloepen met spraakuitvoer

Sommige beeldschermloepen zijn uitgerust met spraakuitvoerfunctionaliteit. Hierdoor kunnen ze de vergrote tekst hardop voorlezen, wat handig kan zijn voor mensen met een visuele en auditieve beperking. Een voorleesloep voor blinden, ook wel bekend als een elektronische voorleesloep of beeldschermloep met spraakuitvoer, is een hulpmiddel dat mensen met een visuele beperking ondersteunt bij het lezen van gedrukte teksten. Deze hulpmiddelen combineren de functies van een traditionele beeldschermloep met die van spraakuitvoer, waardoor de vergrote tekst hardop wordt voorgelezen. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken en voordelen van een voorleesloep:

Vergroting van tekst

Net als bij een standaard beeldschermloep kan een voorleesloep gedrukte teksten en afbeeldingen vergroten, waardoor ze beter zichtbaar worden voor mensen met een visuele beperking. Gebruikers kunnen het gewenste vergrotingsniveau aanpassen aan hun behoeften.

Spraakuitvoer

Een belangrijk kenmerk van een voorleesloep is de spraakuitvoerfunctionaliteit. De vergrote tekst wordt door een geïntegreerde spraaksynthesizer hardop voorgelezen, zodat de gebruiker de inhoud kan beluisteren terwijl deze op het scherm wordt weergegeven. Dit is vooral nuttig voor mensen die moeite hebben met het lezen van gedrukte materialen.

Aanpasbare snelheid en taal

De spraakuitvoer kan vaak worden aangepast qua snelheid en toonhoogte, zodat gebruikers het voorlezen kunnen afstemmen op hun eigen voorkeuren. Bovendien ondersteunen veel voorleesloepen meerdere talen, zodat gebruikers kunnen kiezen in welke taal de tekst moet worden voorgelezen.

Handige functies voor navigatie

Voorleesloepen hebben vaak handige functies voor navigatie, zoals het markeren van de huidige leespositie, het kunnen springen naar specifieke secties of hoofdstukken, en het kunnen pauzeren en hervatten van de spraakuitvoer.

Ondersteuning bij verschillende leesmaterialen

Een voorleesloep kan verschillende soorten gedrukte materialen voorlezen, waaronder boeken, kranten, tijdschriften, brieven, recepten, etiketten, enz. Dit vergroot de toegankelijkheid van informatie voor mensen met een visuele beperking.

Contrastopties

Voorleesloepen hebben vaak instellingen voor het aanpassen van het contrast en de kleuren, zodat gebruikers de achtergrondkleur en tekstkleur kunnen aanpassen voor een betere leesbaarheid.

Een voorleesloep kan een waardevol hulpmiddel zijn voor slechtziende mensen, omdat ze hierdoor gedrukte materialen kunnen lezen en informatie kunnen verkrijgen die anders moeilijk toegankelijk zou zijn. Het combineert vergroting en spraakuitvoer om een meer veelzijdige leeservaring te bieden voor mensen met verschillende visuele behoeften.

Voordelen van beeldschermloep

Beeldschermloepen bieden verschillende voordelen voor mensen met een verminderd gezichtsvermogen. Deze hulpmiddelen zijn vergroten teksten en afbeeldingen, waardoor slechtziende gebruikers de mogelijkheid hebben om duidelijker en comfortabeler te lezen en informatie waar te nemen. Enkele voordelen van beeldschermloepen zijn:

Vergroting van teksten en afbeeldingen

Beeldschermloepen vergroten gedrukte teksten en afbeeldingen, waardoor ze beter zichtbaar worden voor personen die slechtziend zijn. Dit vergroot de leesbaarheid en maakt het mogelijk om details te zien die anders moeilijk waar te nemen zouden zijn.

Verbetert de toegang tot informatie

Door het vergroten van teksten en afbeeldingen, maakt een beeldschermloep het voor slechtziende mensen mogelijk om toegang te krijgen tot gedrukte materialen zoals boeken, kranten, tijdschriften, recepten en andere documenten. Dit vergroot hun onafhankelijkheid en maakt het mogelijk om deel te nemen aan educatieve, professionele en sociale activiteiten.

Flexibiliteit in vergroting en weergave

Beeldschermloepen bieden vaak de mogelijkheid om de vergroting aan te passen aan de behoeften van de gebruiker. Bovendien kunnen sommige modellen de weergave aanpassen, zoals contrastinstellingen of het omkeren van kleuren, om de leesbaarheid verder te verbeteren.

Mobiele opties

Er zijn draagbare en mobiele beeldschermloepen beschikbaar, wat betekent dat slechtziende gebruikers ze mee kunnen nemen en overal kunnen gebruiken waar ze toegang hebben tot een elektriciteitsbron. Dit vergroot hun flexibiliteit en mobiliteit.

Ondersteuning bij dagelijkse activiteiten

Beeldschermloepen kunnen helpen bij het uitvoeren van dagelijkse taken, zoals het lezen van kookrecepten, medicijnflessen, etiketten op producten, enz.

Zelfstandigheid bevorderen

Door gebruik te maken van een beeldschermloep kunnen mensen met slechtziendheid zelfstandiger worden en meer controle krijgen over hun eigen levensstijl en informatie.

Handig voor verschillende oogaandoeningen

Beeldschermloepen zijn nuttig voor mensen met verschillende oogaandoeningen, zoals maculadegeneratie, glaucoom, diabetische retinopathie, en anderen, die het lezen en waarnemen van kleine details bemoeilijken.

De voordelen van beeldschermloepen variëren afhankelijk van het model en de functionaliteiten. Het is belangrijk om te kijken naar de persoonlijke behoeften van de gebruiker te kijken bij het kiezen van het juiste type en model beeldschermloep.

Beeld van wat een persoon met diabetische retinopathie zou kunnen zien

Beeld van wat een persoon met diabetische retinopathie zou kunnen zien

Nadelen van gebruik van beeldschermloep

Ondanks de vele voordelen van een beeldschermloep voor slechtzienden, zijn er ook enkele nadelen en beperkingen aan het gebruik van dit hulpmiddel:

Grootte en draagbaarheid

Sommige beeldschermloepen kunnen groot en omvangrijk zijn, wat het moeilijk kan maken om ze mee te nemen of te gebruiken in situaties buiten huis of kantoor. Dit kan een belemmering vormen voor mensen die behoefte hebben aan mobiele ondersteuning voor het vergroten van tekst en afbeeldingen.

Afhankelijkheid van elektriciteit

De meeste beeldschermloepen werken op elektriciteit, wat betekent dat ze moeten worden opgeladen of aangesloten op een stopcontact. Dit kan een beperking zijn als er geen toegang is tot elektriciteit, vooral wanneer men onderweg is.

Prijs

Beeldschermloepen kunnen prijzig zijn, vooral voor geavanceerde modellen met extra functies. Dit kan het voor sommige mensen moeilijk maken om er een aan te schaffen, vooral als er geen financiële ondersteuning beschikbaar is.

Leercurve

Het gebruik van een beeldschermloep vereist mogelijk enige oefening en gewenning, vooral als het gaat om het manoeuvreren van de camera en het beeldscherm, het aanpassen van de vergroting en andere instellingen.

Beperkte kijkhoek

Sommige beeldschermloepen hebben een beperkte kijkhoek, wat betekent dat de gebruiker mogelijk fysiek beperkt is in het verplaatsen van de camera om het gewenste beeld te zien. Dit kan het lezen van grotere pagina’s of afbeeldingen bemoeilijken.

Afhankelijkheid van technologie

Beeldschermloepen zijn technologische apparaten en kunnen te maken krijgen met storingen of technische problemen. Als ze niet goed werken, kan dit problemen veroorzaken voor de gebruiker.

Beeldkwaliteit

Afhankelijk van het model en de prijsklasse, kan de beeldkwaliteit van beeldschermloepen variëren. Sommige goedkopere modellen kunnen een minder scherp of minder helder beeld bieden.

Ondanks deze nadelen kunnen beeldschermloepen nog steeds een waardevol hulpmiddel zijn voor veel mensen met een visuele beperking, en het is belangrijk om bij het kiezen van een beeldschermloep rekening te houden met de persoonlijke behoeften en voorkeuren van de gebruiker. Het is ook mogelijk om aanvullende hulpmiddelen en technologieën te combineren om een zo optimaal mogelijke visuele ondersteuning te bieden.

Keuze van beeldschermloep

Elk type beeldschermloep heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen, afhankelijk van de behoeften en voorkeuren van de gebruiker. Bij het kiezen van een beeldschermloep is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke visuele beperking, het beoogde gebruik, de grootte van het scherm en de functionaliteiten die het beste passen bij de persoonlijke behoeften van de gebruiker.

Het kiezen van de juiste beeldschermloep is een belangrijke beslissing, vooral omdat het hulpmiddel je kan helpen bij het lezen en waarnemen van gedrukte materialen. Hier zijn enkele tips om je te helpen de beste beeldschermloep te kiezen die past bij jouw behoeften:

Breng je behoeften in kaart

Denk goed na over waar je de beeldschermloep voor wilt gebruiken. Heb je voornamelijk behoefte aan een draagbare oplossing voor gebruik buitenshuis? Of zoek je een groter model voor intensiever lezen thuis of op kantoor? Breng jouw specifieke behoeften en voorkeuren in kaart.

Probeer verschillende modellen uit

Als het mogelijk is, probeer dan verschillende beeldschermloepen uit voordat je er een aanschaft. Dit kan bij hulpmiddelenleveranciers, bij opticiens of tijdens hulpmiddelenbeurzen (Belgische beurzen en evenementen) / Nederlandse beurzen / evenementen) en demonstratiedagen / opendeurdagen (Belgische agenda / Nederlandse agenda). Door het zelf uitproberen van verschillende modellen krijg je een beter idee van de opteis, het gebruiksgemak en het comfort.

Let op het schermformaat en de beeldkwaliteit

Het schermformaat en de beeldkwaliteit zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden. Een groter scherm kan handiger zijn voor mensen die veel tekst tegelijk willen lezen, maar het kan ook de draagbaarheid beïnvloeden. Controleer de beeldkwaliteit en zorg ervoor dat het scherm duidelijk en scherp genoeg is voor jouw behoeften.

Vergrotingsmogelijkheden en functionaliteiten

Controleer de vergrotingsmogelijkheden van de beeldschermloep en de aanwezigheid van aanvullende functionaliteiten, zoals contrastaanpassing, kleurmodi, beeldopslag, etc. Kies een model dat flexibel genoeg is om aan jouw persoonlijke behoeften te voldoen.

Overweeg draagbaarheid en mobiliteit

Als je van plan bent om de beeldschermloep vaak buitenshuis te gebruiken, zoek dan naar een draagbaar en lichtgewicht model dat gemakkelijk mee te nemen is. Er zijn ook draagbare beeldschermloepen beschikbaar die handig kunnen zijn voor korte leesmomenten onderweg.

Ondersteuning en service

Zorg ervoor dat het merk of de verkoper goede klantenondersteuning en service biedt. Dit kan belangrijk zijn als je hulp nodig hebt bij installatie, technische problemen of onderhoud.

Lees reviews en vraag om aanbevelingen

Lees reviews en vraag om aanbevelingen van andere gebruikers of organisaties die mensen met een visuele beperking ondersteunen (Belgische blindenorganisaties / Nederlandse blindenorganisaties). Dit kan je inzicht geven in de ervaringen van anderen met specifieke modellen en merken.

Overleg met een specialist

Overleg met een oogarts, low vision specialist of een professional die gespecialiseerd is in hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking. Zij kunnen je helpen bij het kiezen van de meest geschikte beeldschermloep die past bij jouw visuele behoeften.

Door deze stappen te volgen en goed onderzoek te doen, kun je de beste beeldschermloep vinden die aansluit bij jouw behoeften en jou ondersteunt bij het lezen en waarnemen van gedrukte materialen.

Oogonderzoek bij oogarts

Een oogarts kan af en toe ook geschikt advies geven over een beeldschermloep

Prijs leesloep

De prijs van een beeldschermloep varieert sterk en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, het model, de grootte van het scherm, de vergrotingsmogelijkheden, de beeldkwaliteit en eventuele extra functies. Over het algemeen zijn beeldschermloepen technologische hulpmiddelen en kunnen ze variëren in prijs, van enkele honderden tot duizenden euro’s.

De eenvoudigere en kleinere beeldschermloepen met basisfuncties kunnen goedkoper zijn, terwijl de geavanceerdere modellen met grotere schermen, meer vergrotingsniveaus en extra functionaliteiten een hogere prijs hebben. Daarnaast kunnen merkbekendheid en de beschikbaarheid van specifieke hulpmiddelen in bepaalde regio’s of landen ook van invloed zijn op de prijs.

Voor mensen met een visuele beperking kan de prijs van een beeldschermloep een belangrijke factor zijn bij het kiezen van het juiste hulpmiddel. Het is essentieel om te zoeken naar de beste optie die past binnen het budget, terwijl ook rekening wordt gehouden met de specifieke behoeften en wensen van de gebruiker.

Het is raadzaam om verschillende modellen en merken te vergelijken en indien mogelijk demonstraties bij te wonen om te zien welke beeldschermloep het beste aan de behoeften voldoet. Het kan ook nuttig zijn om te informeren naar mogelijke financiële ondersteuning of vergoedingen voor hulpmiddelen vanuit overheidsinstanties, zorgverzekeraars of andere organisaties die mensen met een visuele beperking ondersteunen.

Aankoop van beeldschermloep

Voordat je een beeldschermloep aanschaft, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen naar verschillende modellen, functies en prijzen (onafhankelijk hulpmiddelenadvies). Overweeg ook om advies in te winnen bij een oogarts of specialist om het meest geschikte model te vinden dat past bij jouw behoeften en visuele beperking.

België

In België zijn er verschillende plaatsen waar je een beeldschermloep kunt kopen, zowel in fysieke winkels als online. Hier zijn enkele opties waar je een beeldschermloep kunt vinden:

 1. Gespecialiseerde hulpmiddelenwinkels: Er zijn gespecialiseerde hulpmiddelenwinkels en leveranciers die hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking verkopen. Deze winkels zijn vaak te vinden in grote steden en bieden een verscheidenheid aan hulpmiddelen, waaronder beeldschermloepen. Je kunt naar deze winkels gaan om verschillende modellen te bekijken en uit te proberen voordat je een keuze maakt.
 2. Opticiens en low vision-centra: Sommige opticiens en low-visionncentra kunnen ook beeldschermloepen aanbieden voor mensen met een visuele beperking. Het is de moeite waard om bij opticiens te informeren of ze dit soort hulpmiddelen beschikbaar hebben of kunnen bestellen.
 3. Online retailers: Er zijn verschillende online retailers en webshops die gespecialiseerd zijn in hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking. Deze webshops bieden een breed scala aan beeldschermloepen van verschillende merken en modellen. Het voordeel van online winkelen is dat je een ruime keuze hebt en vaak beoordelingen van andere klanten kunt lezen.

Nederland

In Nederland zijn er verschillende mogelijkheden om een beeldschermloep te kopen. Hier zijn enkele plaatsen waar je een beeldschermloep kunt vinden:

 1. Gespecialiseerde hulpmiddelenwinkels: Er zijn fysieke hulpmiddelenwinkels en hulpmiddelenleveranciers in Nederland die gespecialiseerd zijn in hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking. Deze winkels bieden een breed scala aan hulpmiddelen, waaronder beeldschermloepen. Je kunt naar deze winkels gaan om verschillende modellen te bekijken en uit te proberen voordat je een aankoop doet.
 2. Opticiens en low vision specialisten: Sommige opticiens en low vision specialisten bieden ook beeldschermloepen aan. Zij hebben mogelijk toegang tot verschillende modellen en kunnen je adviseren over welke beeldschermloep het beste bij jouw behoeften past.
 3. Online retailers en webshops: Er zijn verschillende online retailers en webshops in Nederland die gespecialiseerd zijn in hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking. Deze webshops bieden een breed scala aan beeldschermloepen van verschillende merken en modellen. Het voordeel van online winkelen is dat je een ruime keuze hebt en vaak beoordelingen van andere klanten kunt lezen.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Hoe vind je nieuwe producten in de winkel als je blind of slechtziend bent?30-05-2024 06:05:06
 2. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 3. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 4. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 5. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 6. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 7. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 8. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 9. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 10. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 11. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 12. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 13. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 14. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 15. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 16. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 17. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 18. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 19. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 20. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 21. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 22. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 23. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 24. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 25. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 26. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 27. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 28. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 29. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 30. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 31. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 32. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 33. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 34. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 35. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 36. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 37. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 38. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 39. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 40. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 41. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 42. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 43. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 44. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 45. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 46. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 47. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 48. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 49. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 50. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 51. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 52. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 53. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 54. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 55. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 56. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 57. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 58. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 59. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 60. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 61. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 62. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 63. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 64. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 65. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 66. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 67. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 68. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 69. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 70. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 71. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 72. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 73. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 74. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 75. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 76. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 77. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 78. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 79. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 80. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 81. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 82. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 83. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 84. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 85. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 86. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 87. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 88. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 89. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 90. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 91. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 92. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 93. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 94. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 95. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 96. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 97. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 98. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 99. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 100. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 101. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 102. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 103. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 104. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 105. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 106. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 107. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 108. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 109. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 110. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 111. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 112. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 113. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 114. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 115. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 116. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 117. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 118. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 119. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 120. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 121. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 122. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 123. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 124. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 125. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 126. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 127. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 128. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 129. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 130. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 131. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 132. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 133. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 134. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 135. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 136. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 137. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 138. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 139. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 140. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 141. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 142. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 143. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 144. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 145. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 146. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 147. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 148. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 149. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 150. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 151. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 152. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 153. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 154. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 155. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 156. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 157. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 158. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 159. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 160. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 161. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 162. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 163. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 164. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 165. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 166. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 167. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 168. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 169. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 170. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 171. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 172. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 173. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 174. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 175. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 176. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 177. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 178. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 179. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 180. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 181. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 182. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 183. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 184. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 185. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 186. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 187. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 188. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 189. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 190. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 191. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 192. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 193. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 194. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 195. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 196. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 197. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 198. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 199. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 200. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22

Laatst bijgewerkt op 8 november 2023 – 16:44