Blind of slechtziend: Navigatieproblemen in (medische) wachtkamers

Medische zorg is belangrijk voor iedereen, maar het kan extra lastig zijn voor mensen die slechtziend of blind zijn. Als je in een wachtkamer zit en je wordt door een zorgverlener geroepen, kan het lastig zijn om deze persoon terug te vinden als hij of zij daarna meteen verdwijnt in de gang of consultatieruimte. Dit kan onder andere leiden tot verwarring en onzekerheid over waar ze naartoe moeten gaan. In dit artikel wordt belicht waarom blinde en slechtziende personen navigatie- en oriëntatieproblemen kunnen hebben wanneer ze uit de wachtzaal worden geroepen. Vervolgens komen enkele psychische, sociale, emotionele en praktische gevolgen van deze situatie aan bod. Tot slot worden enkele tips voor zowel zorgverleners als voor blinden en slechtzienden aangereikt om deze situatie te verbeteren.

Waarom is dit lastig voor blinden en slechtzienden?

Blinden en slechtzienden kunnen aanzienlijke uitdagingen ondervinden bij het navigeren in medische instellingen, vooral wanneer ze worden opgeroepen vanuit de wachtkamer en de zorgverlener vervolgens verdwijnt in de gang of consultatieruimte. Dit kan leiden tot verwarring en onzekerheid over waar ze naartoe moeten gaan.

Afhankelijkheid van andere zintuigen

Blinden en slechtzienden vertrouwen sterk op hun andere zintuigen, zoals gehoor en tast, om zich in hun omgeving te oriënteren. Wanneer een zorgverlener hen roept en vervolgens verdwijnt, hebben ze geen visuele aanwijzingen om te bepalen waar de zorgverlener naartoe is gegaan. Dit kan het moeilijk maken om de juiste richting en afstand te bepalen.

Complexiteit van medische instellingen

Medische instellingen kunnen complexe omgevingen zijn met veel gangen, deuren en kamers. De meeste zorgomgevingen zijn ontworpen met visuele aanwijzingen, zoals borden, pijlen en kleurcodes. Blinden en slechtzienden hebben echter geen toegang tot deze visuele aanwijzingen, waardoor het moeilijk is om de juiste route te vinden wanneer ze niet (goed) zien (en horen) waar een zorgverlener zich bevindt. Het kan in dergelijke omgevingen bovendien vaak moeilijk zijn om obstakels te vermijden, zoals meubels, infozuilen of medische apparatuur, die mogelijk in de weg kunnen staan.

Hoog geluidsniveau

Het geluidsniveau in medische instellingen kan hoog zijn, wat het moeilijk kan maken om auditieve aanwijzingen te gebruiken voor oriëntatie. Het geluid van andere patiënten, medische apparatuur en aankondigingen kan het moeilijk maken om de richting van de stem van de zorgverlener te bepalen.

Slechte verlichting

Daarnaast kunnen gangpaden en consultatieruimtes vaak donker of slecht verlicht zijn, waardoor het lastig is om je weg te vinden als je slechtziend bent.

Beperkte oriëntatie door gehoor

Blinden en slechtzienden zijn sterk afhankelijk van hun gehoor voor oriëntatie. Wanneer een zorgverlener hen roept en vervolgens snel verdwijnt, kan het moeilijk zijn om de richting van het geluid te bepalen en de zorgverlener te volgen.

Afhankelijkheid van begeleiding

Mensen met een visuele beperking zijn vaak afhankelijk van begeleiding om zich door onbekende omgevingen te verplaatsen. Als zorgverleners snel verdwijnen, kan het ontbreken van begeleiding leiden tot desoriëntatie.

Impact van navigatieproblemen in medische instellingen

Psychische gevolgen

Het kan voor blinden en slechtzienden een verwarrende en stressvolle ervaring zijn om een zorgverlener terug te vinden die ze in een wachtkamer hebben geroepen. Ze kunnen zich angstig, geïsoleerd of zelfs hulpeloos voelen. Dit kan leiden tot een aantal psychische gevolgen, zoals:

 • Angststoornissen
 • Depressie: Aanhoudende moeilijkheden bij het vinden van zorgverleners kunnen leiden tot gevoelens van hulpeloosheid en isolatie, wat op zijn beurt kan bijdragen aan depressieve gevoelens.
 • Laag zelfbeeld
 • Sociale isolatie
 • Onzekerheid over de situatie: Het roepen van de naam en vervolgens het verdwijnen van de zorgverlener kan onzekerheid creëren bij mensen met een visuele beperking. Ze weten mogelijk niet waar ze naartoe moeten gaan en kunnen aarzelen om te bewegen uit angst voor desoriëntatie.
 • Frustratie en stress: Het herhaaldelijk ervaren van moeilijkheden bij het lokaliseren van zorgverleners kan leiden tot frustratie en stress. Het constant moeten lopen in complexe omgevingen zonder visuele aanwijzingen kan psychisch belastend zijn.
 • Angst voor onzekerheid: Het gebrek aan zekerheid over waar te gaan en hoe de zorgverlener te vinden, kan angst veroorzaken. De onzekerheid kan de algehele psychologische welzijn van personen met een visuele handicap aantasten.
 • Afgenomen zelfvertrouwen: Herhaaldelijke situaties waarin ze zich verloren voelen, kunnen het zelfvertrouwen van blinden en slechtzienden verminderen. Dit kan een impact hebben op hun algemene psychische veerkracht.

Sociale gevolgen

Als blinden en slechtzienden moeite hebben om zorgverleners terug te vinden, kan dit hun sociale leven beïnvloeden. Ze kunnen meer aarzelen om (alleen) naar medische afspraken te gaan, omdat ze weten dat ze het moeilijk zullen hebben om zich te oriënteren. Dit kan leiden tot een verminderde toegang tot gezondheidszorg en tot een verminderde kwaliteit van leven.

Emotionele gevolgen

Het kan voor blinden en slechtzienden een emotioneel vernederende ervaring zijn om een zorgverlener terug te vinden die ze in een wachtkamer hebben geroepen. Ze kunnen zich afgewezen of onzichtbaar voelen. Dit kan leiden tot een aantal emotionele gevolgen, zoals:

Praktische gevolgen

De praktische gevolgen van het lastig zijn om zorgverleners terug te vinden voor blinden en slechtzienden kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke situatie. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • De persoon kan te laat komen voor zijn of haar afspraak.
 • De persoon kan moeite hebben om de juiste informatie te krijgen van de zorgverlener.
 • De persoon kan zich ongemakkelijk of zelfs onveilig voelen.

In het ergste geval kan het zelfs leiden tot een medische noodsituatie. Als een blinde of slechtziende persoon bijvoorbeeld moeite heeft om een zorgverlener terug te vinden die hem of haar moet helpen met een medische noodsituatie, kan dit leiden tot vertraging in de behandeling en verergering van de situatie.

Tips voor zorgverleners

Hier zijn een aantal tips voor zorgverleners om het makkelijker te maken voor slechtziende of blinde mensen om ze terug te vinden:

 • Noem je naam en functie duidelijk en luid.
 • Wacht tot de persoon die je hebt geroepen je heeft gezien voordat je weggaat.
 • Wacht op respons: Wacht even na het roepen om ervoor te zorgen dat de persoon met visuele beperking reageert en zich kan oriënteren voordat je verder gaat.
 • Persoonlijke begeleiding: Ga indien mogelijk naar de wachtzaal zelf toe, roep daar de naam van de patiënt om, en begeleid de patiënt persoonlijk naar de consultatieruimte.
 • Duidelijke communicatie: Zorgverleners moeten duidelijk communiceren bij het roepen van patiënten. Geef specifieke aanwijzingen, zoals “rechtdoor” of “linksaf bij de deur.”
 • Aanpassingen in de omgeving: Overweeg om aanpassingen in de omgeving te maken, zoals tactiele vloermarkeringen, een goede verlichting, obstakelvrije ruimtes, … om de navigatie te vergemakkelijken.
 • Als je een consultatieruimte ingaat, zeg dan waar je je bevindt.

Tips voor blinden en slechtzienden

Hier zijn een aantal tips voor slechtziende of blinde mensen om het makkelijker te vinden naar de zorgverlener die hen heeft geroepen:

 • Communiceer je behoeften: Aarzel niet om aan te geven dat je begeleiding nodig hebt aan de (info)balie. Je kan daar al aangeven dat de zorgverlener je persoonlijk moet begeleiden vanuit de wachtruimte. Zorgverleners zijn er om te helpen.
 • Vraag om begeleiding: Als je je niet zeker voelt over de route, aarzel dan niet om een medewerker om begeleiding te vragen.
 • Oriëntatie- en mobiliteitstraining: Overweeg om een oriëntatie- en mobiliteitstraining te volgen. Deze trainingen kunnen je helpen om je zelfverzekerder en onafhankelijker te voelen bij het lopen in nieuwe omgevingen.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Reacties van anderen op gebruik van witte stok04-04-2024 03:04:18
 2. Zich verplaatsen en oriënteren in onbekende omgevingen als je blind of slechtziend bent24-03-2024 07:03:11
 3. Zich verplaatsen en oriënteren in drukke omgevingen als je blind of slechtziend bent17-03-2024 08:03:39
 4. Blind of slechtziend: Navigatieproblemen in (medische) wachtkamers01-01-2024 04:01:46
 5. Blind of slechtziend: Hoe vind je een lege zitplaats in het (drukke) openbaar vervoer?13-12-2023 08:12:32
 6. Natuurlijke looplijnen voor blinden en slechtzienden02-12-2023 01:12:28
 7. Hoe vind je als blinde of slechtziende een toilet op onbekend terrein?29-11-2023 07:11:16
 8. Blind of slechtziend: Hoe gebruik je een GPS-app als er meerdere straten naar links of rechts zijn?25-11-2023 05:11:34
 9. Waarom kijken blinden en slechtzienden naar links en rechts wanneer ze een straat willen oversteken?18-11-2023 11:11:43
 10. Blind of slechtziend: Obstakels kunnen voelen zonder deze aan te raken18-11-2023 07:11:40
 11. Blind en slechtziend en stoepen (trottoirs)14-11-2023 07:11:02
 12. Moeilijke oriëntatieplaatsen voor blinden en slechtzienden13-11-2023 05:11:51
 13. Onlogisch geplaatste geleidelijnen voor blinden en slechtzienden12-11-2023 05:11:39
 14. Looproutes voor blinden en slechtzienden12-11-2023 02:11:49
 15. Blind of slechtziend: Hoe kan je je oriënteren in een nieuw schoolgebouw?10-11-2023 12:11:22
 16. Hoe kunnen blinden en slechtzienden zich in een gebouw oriënteren?09-11-2023 07:11:52
 17. Roltrap nemen als je blind of slechtziend bent09-11-2023 06:11:48
 18. Zebrapaden vinden en oversteken als je blind of slechtziend bent07-11-2023 08:11:38
 19. Mentale kaarten voor blinden en slechtzienden voor het lopen van routes06-11-2023 05:11:03
 20. Geluidsinterpretatie in het verkeer voor blinden en slechtzienden03-11-2023 04:11:22
 21. Impact van sneeuw op blinden en slechtzienden26-10-2023 04:10:53
 22. Hoe kan je een vuilnisbak vinden als je blind of slechtziend bent?18-10-2023 02:10:33
 23. Hoogteobstakels: Hoe gaan blinden en slechtzienden hiermee om?18-10-2023 02:10:22
 24. Blind of slechtziend: Zich oriënteren in een winkelcentrum16-10-2023 04:10:34
 25. Hoe kunnen blinden en slechtzienden veilig de straat oversteken?16-10-2023 12:10:37
 26. Zichtbaar en herkenbaar zijn in het verkeer als je blind of slechtziend bent14-10-2023 04:10:05
 27. Tips voor buschauffeurs en blinde en slechtziende reizigers10-10-2023 05:10:40
 28. Help, ik ben blind of slechtziend en ben verdwaald. Wat kan ik doen?08-10-2023 05:10:18
 29. Blind of slechtziend: Omgaan met deelsteps, elektrische fietsen en elektrische voertuigen27-09-2023 11:09:38
 30. Invloed van weerseizoenen op de mobiliteit van blinden en slechtzienden21-09-2023 06:09:34
 31. Niet (meer) mogen of kunnen autorijden als je slechtziend of blind bent of wordt21-09-2023 12:09:48
 32. Afstand inschatten als je blind of slechtziend bent21-09-2023 07:09:36
 33. Achtergrondlawaai en de mobiliteit van blinden, slechtzienden en doofblinden20-09-2023 05:09:06
 34. Je weg vinden in een onbekende winkel als je blind of slechtziend bent14-09-2023 03:09:50
 35. Het belang van schone geleidelijnen voor blinde en slechtziende personen13-09-2023 07:09:01
 36. Oriëntatie- en mobiliteitstraining voor blinden en slechtzienden09-09-2023 02:09:32
 37. Hoe weet je wanneer je moet uitstappen (bus, trein, tram, metro) als je blind of slechtziend bent?05-09-2023 07:09:14
 38. Zich veilig verplaatsen in de winter als je blind of slechtziend bent01-09-2023 05:09:54
 39. Oriëntatie- en herkenningspunten voor blinden en slechtzienden01-09-2023 01:09:43
 40. Lift nemen als je blind of slechtziend bent31-08-2023 06:08:05
 41. Trappen en roltrappen vinden en nemen als je blind of slechtziend bent31-08-2023 02:08:49
 42. Oriëntatie- en navigatieproblemen bij blinden en slechtzienden29-08-2023 06:08:26
 43. Openbaar vervoer en tips voor begeleiders als je blind of slechtziend bent27-08-2023 07:08:26
 44. Slimme witte stokken voor blinden en slechtzienden27-08-2023 07:08:09
 45. Rateltikker aan verkeerslicht voor blinden en slechtzienden26-08-2023 06:08:19
 46. Plaats geen obstakels op de stoep en geleidelijn voor blinden en slechtzienden!25-08-2023 08:08:59
 47. Weigerachtigheid ten opzichte van het gebruik van de witte stok voor blinden en slechtzienden22-08-2023 04:08:42
 48. Obstakeldetectie door blinden en slechtzienden21-08-2023 05:08:02
 49. Mobiliteitshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden19-08-2023 01:08:14
 50. Echolokalisatie (echolocatie) voor blinden en slechtzienden19-08-2023 06:08:15
 51. Witte stok voor blinden en slechtzienden18-08-2023 05:08:22
 52. Shared spaces: Problemen voor blinden en slechtzienden en inclusief ontwerp06-08-2023 10:08:44
 53. Geleidelijnen voor blinden en slechtzienden04-08-2023 06:08:46
 54. Blind of slechtziend: Nieuwe routes lopen03-08-2023 03:08:59
 55. Traject tramlijnen in Gent03-08-2023 01:08:17
 56. Voetgangers met een witte stok in het verkeer02-08-2023 02:08:31
 57. NS: Alle treinstations in Nederland07-12-2014 06:12:58
 58. Traject tram- en premetrolijnen in Antwerpen07-12-2014 06:12:44
 59. Tram- en (pre)metrolijnen in Brussel05-11-2014 09:11:15
 60. Natuurlijke en kunstmatige looplijnen (waarschuwings-, ribbel- en informatietegels) voor blinden en slechtzienden11-05-2014 03:05:41

Laatst bijgewerkt op 3 januari 2024 – 16:14