Wekkers voor blinden en slechtzienden

Wekkers zijn een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven. Ze helpen ons op tijd op te staan, afspraken bij te houden en taken te plannen. Voor blinde en slechtziende personen bestaan tal van aangepaste wekkers. In dit artikel worden verschillende wekkers besproken die de tijd op een toegankelijke manier kunnen weergeven en alarmen op verschillende manieren kunnen signaleren. De keuze hangt af van persoonlijke voorkeuren en vereisten. Toegankelijke technologie evolueert voortdurend, dus informeer je zeker regelmatig eens bij hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden (BE en NL) voor informatie over (de meest recente) wekkers.

Aanpassingen in wekkers

Aangepaste wekkers voor blinden en slechtzienden bieden een scala aan functies en aanpassingen om de tijd effectief en onafhankelijk te kunnen beheren. Hier zijn enkele van de belangrijkste aanpassingen die deze wekkers bevatten:

 1. Grote cijfers en tastbare markeringen: Veel aangepaste wekkers hebben grote en duidelijk leesbare cijfers, evenals tastbare markeringen, zoals knoppen met reliëf of puntindicaties. Dit vergemakkelijkt het aflezen van de tijd door mensen met beperkt zicht.
 2. Spraakuitvoer: Sprekende wekkers en klokken hebben stemuitvoer waarmee ze de tijd en instellingen luidop kunnen aankondigen. Dit is vooral handig voor mensen die blind zijn en niet kunnen vertrouwen op visuele aanwijzingen.
 3. Trilfunctie: Sommige aangepaste wekkers zijn uitgerust met een trilfunctie, waardoor ze de gebruiker kunnen wekken zonder geluid te maken. Dit is gunstig voor doofblinde personen of mensen die anderen niet willen storen.
 4. Verlichting: Verlichte displays en knoppen zijn essentieel voor het gebruik van wekkers in donkere omgevingen. Ze bieden extra zichtbaarheid en toegankelijkheid.
 5. Veelzijdige alarmopties: Aangepaste wekkers hebben vaak meerdere alarmopties, waaronder instelbare alarmgeluiden, volumes en snooze-functies. Gebruikers kunnen hierdoor het alarm aanpassen aan hun persoonlijke voorkeuren.
 6. Draagbaarheid: Draagbare wekkers, zoals wekkerarmbanden of sleutelhanger-wekkers, maken het mogelijk om de tijd altijd bij de hand te hebben, zelfs onderweg.

Soorten aangepaste wekkers

Er zijn verschillende soorten aangepaste wekkers beschikbaar om te voldoen aan de diverse behoeften van mensen met visuele beperkingen:

 • Sprekende wekkers: Deze wekkers spreken de tijd uit en bieden vaak extra functies zoals kalenders en wekkerinstellingen.
 • Trilwekkers: Wekkers met trilfunctie gebruiken vibraties om de gebruiker te wekken zonder geluid te maken.
 • Tactiele wekkers: Tactiele wekkers hebben tastbare markeringen en puntindicaties om de tijd aan te geven voor mensen die blind zijn.
 • Draagbare wekkers: Deze wekkers zijn ontworpen om gemakkelijk mee te nemen, bijvoorbeeld als sleutelhanger of als armband.

Voorbeelden van aangepaste wekkers voor blinden en slechtzienden

Hieronder vind je een overzicht van enkele populaire wekkers voor blinden en slechtzienden.

Combivox

Uiterlijk: De Combivox is een digitale wekker met een strak ontwerp en grote, duidelijk leesbare cijfers op het display. Het is specifiek ontworpen om de tijd eenvoudig af te lezen.

Kenmerken:

 • Grote cijfers: De wekker heeft extra grote cijfers om het aflezen voor slechtzienden te vergemakkelijken.
 • Trilfunctie: Naast het visuele display heeft de Combivox een trilfunctie, wat betekent dat hij gebruikers kan wekken zonder geluid te maken.
 • Verlichte knoppen: De verlichte knoppen zorgen ervoor dat de wekker gemakkelijk in het donker kan worden bediend.

Voordelen: De Combivox biedt een duidelijke tijdsweergave en is geschikt voor mensen die de voorkeur geven aan stille weksignalen.

Nadelen: Sommigen vinden dat de Combivox beperkt is in aanvullende functies, zoals het weergeven van de datum of uitgebreide alarminstellingen.

Digitale wekker met witte oplichtende LED’s

Uiterlijk: Deze digitale wekker heeft een eenvoudig ontwerp en opvallende witte oplichtende LED-cijfers op het display.

Kenmerken:

 • Witte LED’s: De heldere witte LEDs zorgen voor een uitstekende zichtbaarheid, zelfs in het donker.
 • Eenvoudige bediening: De bediening van deze wekker is eenvoudig, met knoppen voor het instellen van de tijd en de alarmfuncties.

Voordelen: De witte LEDs bieden uitstekende zichtbaarheid, vooral ‘s nachts, en de wekker is eenvoudig te bedienen.

Nadelen: Dit model heeft geen spraak- of trilfunctie, wat beperkingen kan opleveren voor doven of mensen met een diepe slaap.

Easyvox Combi alarmklok

Uiterlijk: De Easyvox Combi Alarmklok heeft een overzichtelijk display en is ontworpen met gebruiksgemak in gedachten.

Kenmerken:

 • Meerdere functies: Deze wekker combineert verschillende functies in één apparaat, waaronder tijdsweergave, kalender en alarm.
 • Spraakuitvoer: De klok heeft spraakuitvoer voor de tijd en instellingen.

Voordelen: Dit model biedt veelzijdigheid en is geschikt voor mensen met uiteenlopende behoeften. De spraakuitvoer maakt het toegankelijk voor mensen een met visuele beperking.

Nadelen: Voor sommigen kan de combinatie van functies en bediening enigszins ingewikkeld lijken.

Easyvox Combi met halskoord

Uiterlijk: Deze Easyvox Combi-wekker is compact en ontworpen om gemakkelijk te dragen. Het wordt geleverd met een halskoord voor draagbaarheid.

Kenmerken:

 • Compact en draagbaar: Het compacte ontwerp maakt deze wekker handig om mee te nemen.
 • Eenvoudige bediening: De bediening is eenvoudig met knoppen voor tijd- en alarminstellingen.

Voordelen: Met de Easyvox Combi met halskoord heb je altijd toegang tot de tijd en het alarm, zelfs onderweg. Het is ook discreet en comfortabel om te dragen.

Nadelen: In sommige situaties kan de zichtbaarheid van de tijd beperkt zijn, afhankelijk van de hoek waarin de wekker wordt gedragen.

GEEMARC Wake ‘n Shake alarmklok assortiment

Uiterlijk: De wekkers in het GEEMARC Wake ‘n Shake assortiment zijn ontworpen met gebruiksgemak en duidelijkheid in gedachten.

Kenmerken:

 • Krachtige trilfunctie: Deze wekkers zijn uitgerust met een krachtige trilfunctie om zelfs diepe slapers te wekken.
 • Verschillende modellen: Er zijn verschillende modellen beschikbaar, sommige met aanvullende functies zoals flitsende lichten en geluidsalarm.

Voordelen: Deze wekkers zijn bijzonder effectief in het wekken van mensen met een diepe slaap. Ze zijn geschikt voor zowel doven als slechthorenden.

Nadelen: Het trilalarm kan voor anderen in de buurt storend zijn en is mogelijk niet geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

Klok My Time

Uiterlijk: De Klok My Time is ontworpen met tastbare punten die de tijd aangeven, waardoor hij geschikt is voor mensen met blindheid.

Kenmerken:

 • Tactiele punten: Deze klok heeft tactiele punten om de tijd aan te geven, waardoor deze zonder zicht kan worden afgelezen.
 • Eenvoudige bediening: De bediening is zeer eenvoudig.

Voordelen: De Klok My Time is bijzonder geschikt voor blinde personen. De tactiele punten maken het mogelijk om de tijd nauwkeurig af te lezen.

Nadelen: Dit type klok vereist tactiele waarneming, wat niet voor iedereen geschikt is.

Reiswekker Quartz met puntindicaties

Uiterlijk: Deze reiswekker is compact en draagbaar, ideaal voor mensen die vaak onderweg zijn.

Kenmerken:

 • Tastbare Puntindicaties: De wekker heeft puntindicaties om de tijd aan te geven, wat nuttig is voor blinden en slechtzienden.
 • Compact Formaat: Het kleine formaat maakt deze wekker handig om mee te nemen tijdens reizen.

Voordelen: De reiswekker is praktisch voor mensen die veel reizen en hebben een tastbare manier nodig om de tijd te lezen.

Nadelen: Vanwege het compacte formaat kan het display beperkt zijn in grootte, wat invloed kan hebben op de zichtbaarheid.

Sprekende alarmklok / wekker

Uiterlijk: Sprekende alarmklokken hebben vaak een eenvoudig en functioneel ontwerp met een luidspreker voor stemuitvoer.

Kenmerken:

 • Stemuitvoer: Deze wekkers kunnen de tijd en instellingen luidop aankondigen, waardoor ze toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking.
 • Alarmfuncties: Ze hebben vaak instelbare alarmen en snooze-opties.

Voordelen: Sprekende alarmklokken zijn zeer geschikt voor mensen met een visuele handicap, omdat ze de tijd aankondigen zonder dat er naar het display gekeken hoeft te worden.

Nadelen: Sommige gebruikers kunnen het volume of de stemkwaliteit als storend ervaren.

Sprekende drukklok

Uiterlijk: Een sprekkende drukklok heeft vaak een compact formaat en een drukknop waarmee de tijd wordt aangekondigd.

Kenmerken:

 • Drukknop: Door op de drukknop te drukken, wordt de tijd uitgesproken.
 • Draagbaarheid: Deze klokken zijn vaak klein en gemakkelijk mee te nemen.

Voordelen: De sprekkende drukklok is eenvoudig te bedienen en kan handig zijn voor mensen die onderweg zijn.

Nadelen: De tijd wordt alleen uitgesproken wanneer de gebruiker op de knop drukt, wat sommigen als minder handig kunnen ervaren.

Sprekende sleutelhanger/wekker

Uiterlijk: Sprekende sleutelhanger-wekkers zijn compacte apparaten die aan een sleutelhanger kunnen worden bevestigd.

Kenmerken:

 • Compact en draagbaar: Door hun kleine formaat zijn ze gemakkelijk mee te nemen.
 • Stemuitvoer: Ze kunnen de tijd luidop aankondigen op aanvraag.

Voordelen: Deze wekkers zijn handig omdat ze aan een sleutelhanger kunnen worden bevestigd en altijd bij de hand zijn.

Nadelen: Ze hebben meestal beperkte aanvullende functies en vereisen een actie van de gebruiker om de tijd te horen.

Sprekende wekker

Uiterlijk: Sprekende wekkers hebben verschillende ontwerpen, variërend van traditioneel tot modern, maar ze hebben allemaal spraakuitvoer.

Kenmerken:

 • Spraakuitvoer: Deze wekkers spreken de tijd en instellingen uit, waardoor ze toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking.
 • Diverse alarmopties: Ze bieden vaak instelbare alarmen en snooze-mogelijkheden.

Voordelen: Sprekende wekkers zijn ideaal voor mensen met een visuele beperking, omdat ze de tijd kunnen aankondigen zonder naar het display te hoeven kijken.

Nadelen: Sommige gebruikers kunnen het volume of de stemkwaliteit als storend ervaren.

Wekkerarmband met trilfunctie

Uiterlijk: Een wekkerarmband is een draagbare wekker die om de pols wordt gedragen.

Kenmerken:

 • Trilfunctie: De armband heeft een trilfunctie die gebruikt kan worden om de drager te wekken zonder geluid.
 • Draagbaarheid: Deze wekkerarmbanden zijn gemakkelijk mee te nemen en geschikt voor mensen die liever geen geluid willen gebruiken.

Voordelen: Wekkerarmbanden zijn ideaal voor mensen met gehoorproblemen of mensen die discreet gewekt willen worden.

Nadelen: Sommige gebruikers kunnen het gevoel van de trilling als ongemakkelijk ervaren.

Tips, Adviezen en Aandachtspunten

Hier volgen enkele tips, adviezen en aandachtspunten voor het kiezen en gebruiken van wekkers voor blinden en slechtzienden:

 • Kijk naar je persoonlijke behoeften: Kies een wekker die past bij jouw specifieke behoeften, zoals trilfuncties, spraakuitvoer, of tactiele indicaties, afhankelijk van je visuele beperking.
 • Oefen met de wekker: Neem de tijd om vertrouwd te raken met de bediening van de wekker voordat je deze dagelijks gaat gebruiken.
 • Plaatsing van de wekker: Plaats de wekker op een plek waar je gemakkelijk bij kunt en waar het alarm je goed kan bereiken.
 • Gebruik in combinatie met andere hulpmiddelen: Wekkers kunnen worden gebruikt in combinatie met andere hulpmiddelen, zoals spraakgestuurde assistenten of brailleklokken, voor een nog uitgebreidere tijdsweergave.
 • Onderhoud de wekker: Zorg ervoor dat de wekker goed onderhouden wordt en dat de batterijen op tijd worden vervangen.

Meer informatie

Geraadpleegde bron: https://www.vaph.be/hulpmiddelen/databank

Deel dit:
Advertenties

 1. Hoe vind je nieuwe producten in de winkel als je blind of slechtziend bent?30-05-2024 06:05:06
 2. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 3. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 4. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 5. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 6. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 7. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 8. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 9. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 10. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 11. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 12. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 13. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 14. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 15. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 16. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 17. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 18. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 19. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 20. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 21. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 22. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 23. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 24. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 25. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 26. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 27. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 28. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 29. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 30. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 31. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 32. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 33. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 34. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 35. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 36. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 37. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 38. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 39. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 40. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 41. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 42. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 43. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 44. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 45. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 46. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 47. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 48. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 49. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 50. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 51. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 52. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 53. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 54. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 55. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 56. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 57. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 58. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 59. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 60. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 61. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 62. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 63. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 64. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 65. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 66. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 67. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 68. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 69. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 70. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 71. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 72. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 73. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 74. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 75. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 76. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 77. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 78. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 79. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 80. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 81. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 82. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 83. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 84. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 85. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 86. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 87. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 88. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 89. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 90. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 91. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 92. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 93. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 94. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 95. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 96. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 97. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 98. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 99. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 100. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 101. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 102. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 103. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 104. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 105. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 106. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 107. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 108. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 109. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 110. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 111. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 112. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 113. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 114. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 115. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 116. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 117. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 118. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 119. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 120. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 121. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 122. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 123. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 124. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 125. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 126. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 127. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 128. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 129. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 130. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 131. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 132. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 133. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 134. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 135. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 136. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 137. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 138. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 139. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 140. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 141. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 142. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 143. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 144. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 145. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 146. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 147. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 148. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 149. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 150. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 151. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 152. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 153. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 154. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 155. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 156. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 157. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 158. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 159. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 160. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 161. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 162. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 163. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 164. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 165. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 166. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 167. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 168. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 169. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 170. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 171. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 172. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 173. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 174. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 175. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 176. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 177. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 178. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 179. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 180. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 181. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 182. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 183. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 184. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 185. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 186. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 187. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 188. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 189. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 190. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 191. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 192. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 193. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 194. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 195. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 196. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 197. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 198. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 199. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 200. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22

Laatst bijgewerkt op 3 april 2024 – 06:05