EHBO en medische hulp bij oogletsels
Oogletsels kunnen variëren van kleine irritaties tot ernstige verwondingen die het gezichtsvermogen in gevaar brengen. Het is van vitaal belang om onmiddellijk medische hulp te zoeken bij letsels aan het oog om mogelijke complicaties te voorkomen en de beste kans op herstel te bieden. Hier bespreken we verschillende soorten oogletsels, hun symptomen, zelfzorgmaatregelen en de professionele medische zorg die vereist kan zijn. Onthoud dat bij oogletsels de patiënt altijd in een zittende houding naar de oogarts of het ziekenhuis moet worden vervoerd.
Medische disclaimer
De informatie die hier wordt verstrekt is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Het mag niet worden beschouwd als medisch advies of vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde zorgverlener voor advies over je specifieke medische situatie. Het negeren van medisch advies of het vertragen van het zoeken naar medische hulp kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Wij zijn niet verantwoordelijk voor enige acties of beslissingen die worden genomen op basis van de hier verstrekte informatie.
Inhoudsopgave
Symptomen bij verwondingen aan de ogen
Afhankelijk van het type oogletsel kunnen een of meer van de volgende symptomen optreden:
- Afscheiding uit de ogen (oogafscheiding)
- Blauwe plekken
- Bloedingen uit of rond de ogen
- Dichtgeknepen ogen
- Dubbelzien (diplopie)
- Gevoeligheid voor licht (fotofobie)
- Het gevoel dat er iets in het oog zit (zanderig gevoel in het oog)
- Hoofdpijn
- Jeukende ogen
- Kramp in de oogleden (blefarospasme), waardoor het moeilijk is om het letsel te beoordelen
- Onwel worden of flauwvallen
- Oogpijn
- Pupillen van ongelijke grootte (anisocorie)
- Rode, bloeddoorlopen ogen
- Stekende, schrijnende of brandende oogpijn
- Tranende ogen
- Volledig of gedeeltelijk verlies van het gezichtsvermogen aan één oog of beide ogen
Soorten oogletsels en zorgmaatregelen
Blauw oog
Een blauw oog is meestal het gevolg van direct trauma aan het oog of het gezicht. Het wordt veroorzaakt door een bloeding onder de huid, wat resulteert in een karakteristieke blauwe en zwarte verkleuring. Deze kleuren kunnen in de loop van enkele dagen veranderen naar paars, groen en geel, en ze verdwijnen meestal binnen twee weken. Soms kan er ook zwelling optreden rond het ooglid. In gevallen van hyfemie is er een bloeding in de voorkant van het oog, meestal als gevolg van een trauma, zoals een bal die het oog raakt.
Krassen op de ogen
Zelfzorg
Krassen op het hoornvlies of de harde oogrok kunnen snel optreden, zelfs door onverwachte bronnen zoals baby’s die met hun vingernagels krabben of takken die in het oog komen. Dit soort oogletsel kan het oog gevoelig maken voor infecties door bacteriën of schimmels. Als de krassen vuil of verontreinigd zijn, is het cruciaal om niet in de ogen te wrijven en geen drukkende of strakke oogbescherming te gebruiken, omdat dit een ideale omgeving biedt voor bacteriën om te gedijen. De patiënt moet de ogen sluiten en vervolgens een papieren beker, een niet te strak oogkapje of een niet-drukverband op beide ogen aanbrengen voordat hij onmiddellijk een oogarts raadpleegt.
Professionele medische zorg
Deze wonden vereisen vaak zorgvuldige microchirurgische behandeling. De oogarts zal eerst controleren op de aanwezigheid van een vreemd voorwerp in het oog via röntgenfoto’s. Na de operatie is het essentieel om ooginfecties te voorkomen door lokale en algemene antibiotica, atropine oogdruppels en mogelijk lokale corticosteroïden te gebruiken. De oogarts zal de patiënt zorgvuldig volgen, omdat er mogelijk blijvende complicaties zoals een glasvochtbloeding, netvliesloslating of traumatische cataract kunnen optreden.
Metaal of ijzer in het oog
Dit type oogletsel treedt op wanneer een persoon met een metaalvoorwerp op een ander metaalvoorwerp slaat, bijvoorbeeld met een hamer op een beitel. Een vishaak kan ook het oog binnendringen. In veel gevallen ervaart de patiënt weinig pijn omdat de ingangswond van het metaal klein is en vaak onzichtbaar is voor het blote oog. Een röntgenfoto wordt doorgaans gebruikt om het metaal op te sporen. De oogarts zal het ijzeren fragment indien mogelijk onmiddellijk verwijderen, soms met behulp van een magneet als het zich vrij in het oog bevindt. Als het metaal dieper in het achterste oogsegment zit of vastzit in de oogwand, is een chirurgische ingreep nodig, bekend als een vitrectomie (glasvochtoperatie in het oog). De patiënt krijgt na de operatie lokale en algemene antibiotica, atropine oogdruppels en mogelijk lokale corticosteroïden om infectie te voorkomen. Het is van cruciaal belang dat de oogarts eventuele ijzerdeeltjes nauwkeurig opspoort, omdat aanhoudende ijzerophoping kan leiden tot complicaties zoals siderose en chronisch glaucoom, wat het gezichtsvermogen kan verminderen en zelfs tot blindheid kan leiden als het metaal in het oog blijft.
Ooglidwonde
Zelfzorg
Als een vreemd voorwerp zich onder het bovenste ooglid bevindt, kan de patiënt proberen naar boven te kijken terwijl een begeleider voorzichtig de wimper van het bovenste ooglid vasthoudt en het ooglid over het voorwerp vouwt. Dit kan helpen bij het verwijderen van het voorwerp met behulp van een kompres. Als dit niet lukt of als het vreemde voorwerp zich onder het onderste ooglid bevindt, moet de patiënt onmiddellijk een oogarts raadplegen.
Professionele medische zorg
Als er sprake is van een snijwond of traan in het ooglid, is het essentieel om professionele medische hulp te zoeken. Een oogarts zal de wond onderzoeken en hechten indien nodig. Er kunnen antibiotica of tetanusvaccinaties worden voorgeschreven, afhankelijk van de aard van het letsel.
Chemische stoffen in het oog
Dit is een urgente situatie die onmiddellijke aandacht vereist. Als er chemische stoffen in het oog komen, is het cruciaal om snel te handelen:
Zelfzorg
Onmiddellijk spoelen
Spoel het oog gedurende minstens 15 minuten met koud, schoon stromend water. Houd het hoofd scheef zodat het andere oog niet wordt besmet. Forceer de oogleden niet open.
Verwijder contactlenzen
Als de persoon contactlenzen draagt, moeten deze onmiddellijk worden verwijderd nadat het spoelen is begonnen.
Blijf spoelen
Blijf het oog spoelen terwijl u medische hulp zoekt. Gebruik geen zoutoplossing of andere vloeistoffen dan schoon water, tenzij anders voorgeschreven door een arts.
Professionele medische zorg: Ga naar een oogarts of de spoedeisende hulp
Na het spoelen moet de persoon onmiddellijk naar een oogarts of de spoedeisende hulp worden gebracht. De arts zal het oog grondig onderzoeken en behandelen om schade te beoordelen en te minimaliseren.
Intraveneuze behandeling
Afhankelijk van de aard van de chemische stof en de ernst van het letsel, kan intraveneuze behandeling nodig zijn om de gevolgen van de chemische stof te neutraliseren.
Ernstige oogverwondingen
In geval van ernstige oogverwondingen, zoals een diepe snijwond aan het oog, een doorboord oog of een oog dat uit de oogkas steekt, moet u onmiddellijk professionele medische hulp zoeken. Het is essentieel om het oog niet aan te raken of te proberen het terug in de oogkas te plaatsen. Bedek het oog voorzichtig met een beschermend verband en voorkom dat er druk wordt uitgeoefend op het oog. De patiënt moet in een zittende positie worden gehouden en zo snel mogelijk naar de spoedeisende hulp worden gebracht.
Preventie van oogletsels
Om oogletsels te voorkomen, is het belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals:
Draag oogbescherming
Bij activiteiten waarbij oogletsels kunnen optreden, zoals het werken met gereedschap, het beoefenen van sporten, het gebruik van chemicaliën of het uitvoeren van klusjes waarbij voorwerpen kunnen wegschieten, moet oogbescherming worden gedragen, zoals veiligheidsbrillen of een volledig gelaatsscherm.
Gebruik geschikte gereedschappen
Gebruik gereedschappen en apparatuur volgens de instructies en met de juiste veiligheidsvoorzieningen.
Draag een helm
Draag een helm bij activiteiten zoals fietsen, motorrijden of skateboarden om hoofd- en oogletsel te voorkomen.
Vermijd gevaarlijke situaties
Let op uw omgeving en vermijd situaties die het risico op oogletsel verhogen, zoals vuurwerk in de buurt, gevaarlijke chemicaliën hanteren zonder bescherming, of spelen met scherpe voorwerpen.
Houd gereedschap en voorwerpen uit de buurt van kinderen
Zorg ervoor dat kinderen geen toegang hebben tot gereedschap, vuurwerk of gevaarlijke stoffen zonder toezicht.
Draag een veiligheidsbril bij sporten
Bij sommige sporten, zoals hockey, lacrosse en airsoft, is het dragen van een veiligheidsbril met de juiste bescherming vereist.
Samenvatting
Oogletsels variëren in ernst, maar het is essentieel om snel de juiste zorg te bieden om het risico op blijvend letsel te minimaliseren. Bij elk oogletsel moet u onmiddellijk professionele medische hulp zoeken, tenzij anders geadviseerd door een zorgverlener. Preventie is de beste aanpak om oogletsels te voorkomen, dus zorg ervoor dat u altijd de juiste veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het dragen van oogbescherming, om uw ogen te beschermen tegen letsel.
Meer informatie
- Bescherm je ogen tegen letsels en oogproblemen
- EHBO en medische hulp bij oogletsels
- EHBO verlenen als je blind of slechtziend bent
- Oogproblemen: Neem altijd contact op met een professional
- NL Oproep: Merkbaar Fit voor sporters met een visuele beperking08-10-2024 04:10:28
- Erfelijke oogproblemen: Wat betekent dit als je aan kinderen wilt beginnen?17-06-2024 06:06:56
- Corneale crosslinking: Behandeling van progressieve hoornvliesaandoeningen03-06-2024 06:06:10
- Contactlenzen en oogmedicatie30-05-2024 06:05:58
- Faalangst bij blinden en slechtzienden28-05-2024 03:05:24
- Onvoorspelbaarheid en onzekerheid van oogproblemen07-05-2024 05:05:31
- Noten en ooggezondheid04-05-2024 06:05:13
- Willen blinde en slechtziende personen wel (weer) (goed) zien?16-04-2024 06:04:36
- Tips voor thuisverpleegkundigen die bij een blinde of slechtziende persoon komen15-04-2024 07:04:41
- Onbegrip over vermoeidheid bij blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:54
- Blind of slechtziend: Hand- en polsproblemen tijdens het stoklopen04-04-2024 12:04:21
- Omgaan met menstruatie als je een visuele beperking hebt31-03-2024 07:03:13
- Misselijkheid bij blinden en slechtzienden27-03-2024 03:03:09
- Korstjes op de oogleden27-03-2024 03:03:38
- Endoftalmitis (ontsteking van binnenste van oog)27-03-2024 03:03:14
- Dacryocystitis (ontsteking van traanzak)27-03-2024 03:03:41
- Iritis27-03-2024 03:03:09
- Iridocyclitis (uveitis anterior)26-03-2024 06:03:43
- Droge lucht en oogproblemen23-03-2024 05:03:09
- Verhoogde alertheid bij blinden en slechtzienden21-03-2024 07:03:19
- Aanpassingsstoornissen bij personen met een visuele handicap16-03-2024 08:03:41
- Vitaminen en ooggezondheid13-03-2024 07:03:10
- Oogproblemen bij het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)12-03-2024 12:03:22
- Tranende / Waterige ogen08-03-2024 08:03:44
- Oogafscheiding07-03-2024 06:03:38
- Oogallergie06-03-2024 04:03:47
- Gezwollen ogen en oogleden05-03-2024 08:03:08
- Brandende ogen04-03-2024 06:03:39
- Oogwrijven28-02-2024 03:02:01
- Rode ogen27-02-2024 07:02:01
- Acupunctuur voor de ogen26-02-2024 04:02:00
- Slechtziend: Tips bij plotselinge misselijkheid door fel licht24-02-2024 05:02:38
- Problemen met het zien van details24-02-2024 01:02:17
- Ectropion (onderste ooglid draait naar buiten)20-02-2024 01:02:26
- Waarom mag je niet met je ogen in de zon kijken?20-02-2024 08:02:50
- Jeukende ogen19-02-2024 02:02:04
- Visuele cortex in hersenen: Verwerken van visuele informatie19-02-2024 02:02:12
- Oogproblemen bij Multiple Sclerose (MS)19-02-2024 06:02:50
- Wisselend zicht bij slechtzienden19-02-2024 05:02:16
- Kunnen blinden en slechtzienden lijden aan reisziekte?09-01-2024 07:01:22
- Kunnen blinden en slechtzienden ook claustrofobie hebben?14-12-2023 07:12:22
- Posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij blinden en slechtzienden09-12-2023 03:12:00
- Automutilatie (zelfverwonding) bij blinden en slechtzienden09-12-2023 02:12:54
- Vervormd zien (metamorfopsie)19-11-2023 07:11:22
- Maculagat18-11-2023 04:11:07
- Iris (regenboogvlies): Aandoeningen en problemen13-11-2023 06:11:03
- Oogzenuw (opticus nervus): Aandoeningen en problemen11-11-2023 04:11:00
- Oogbindvlies (conjunctiva): Aandoeningen en problemen11-11-2023 02:11:17
- Ooglid / Oogleden: Aandoeningen en problemen11-11-2023 01:11:24
- Netvlies (retina): Aandoeningen en problemen11-11-2023 08:11:22
- Wetenschappelijke onderzoeken die blinden weer willen doen zien06-11-2023 07:11:28
- Foropter: Instrument voor oogonderzoeken en bepalen van oogcorrectie04-11-2023 05:11:50
- Pterygium04-11-2023 03:11:56
- Pinguecula04-11-2023 03:11:33
- Trachoom04-11-2023 03:11:05
- Premature retinopathie04-11-2023 03:11:22
- Trichiasis04-11-2023 03:11:44
- Subconjunctivale bloeding04-11-2023 03:11:02
- Hoornvlieslittekens04-11-2023 03:11:11
- Scleritis04-11-2023 03:11:46
- Oogziekte van Graves04-11-2023 03:11:21
- De invloed van hydratatie op de ooggezondheid03-11-2023 03:11:38
- Oogontsteking02-11-2023 02:11:48
- Oogzenuwontsteking02-11-2023 02:11:32
- Oogkasontsteking (orbitale cellulitis)02-11-2023 01:11:01
- Nachtblindheid01-11-2023 01:11:32
- Hormonale veranderingen en oogproblemen01-11-2023 12:11:06
- Oogirritatie01-11-2023 07:11:00
- Ooginfarct01-11-2023 07:11:35
- Oftalmoplegie (verzwakte of verlamde oogspieren)01-11-2023 07:11:51
- Oculaire toxoplasmose01-11-2023 07:11:44
- Meibomitis29-10-2023 08:10:19
- Hoornvlies: Aandoeningen en problemen met de cornea29-10-2023 03:10:09
- Ziekte van Coats29-10-2023 02:10:31
- Lagoftalmie (niet kunnen knipperen of ogen niet volledig kunnen sluiten)29-10-2023 02:10:45
- Macula-oedeem29-10-2023 02:10:30
- Maculapucker29-10-2023 02:10:20
- Kleurenblindheid29-10-2023 02:10:30
- Keratitis (hoornvliesontsteking)27-10-2023 01:10:02
- Coördinatieproblemen bij blinden en slechtzienden26-10-2023 02:10:47
- Duizeligheid bij blinden en slechtzienden26-10-2023 07:10:21
- Hypertensieve retinopathie25-10-2023 05:10:59
- Herpes in het oog (oculaire herpes, oogherpes)25-10-2023 05:10:43
- Gordelroos in het oog25-10-2023 05:10:07
- Hoornvlieszweer25-10-2023 05:10:14
- Hoornvliestroebelingen25-10-2023 05:10:27
- Paniekaanvallen bij blinden en slechtzienden25-10-2023 05:10:15
- Ziekenhuisinfecties die de ogen kunnen aantasten24-10-2023 11:10:48
- Invloed van airconditioning op de ooggezondheid24-10-2023 11:10:57
- Hart- en vaataandoeningen bij blinden en slechtzienden24-10-2023 05:10:17
- Fluoresceïnekleuring van het oog: Diagnostische hulpmiddel voor oogaandoeningen24-10-2023 05:10:22
- Ooginfecties23-10-2023 05:10:46
- Eenzaamheid bij blinden en slechtzienden23-10-2023 03:10:04
- Hordeolum (strontje): Ooginfectie23-10-2023 07:10:57
- Hoornvliesletsels23-10-2023 07:10:30
- Usher-syndroom23-10-2023 07:10:04
- Hemianopsie: Verlies van gezichtsveld in één of beide ogen23-10-2023 07:10:14
- Invloed van melatonine op blinden21-10-2023 01:10:58
- Leber Congenitale Amaurose21-10-2023 11:10:18
- Sneeuwblindheid21-10-2023 11:10:37
- Retinoblastoom (netvlieskanker)21-10-2023 11:10:23
- Oogkanker21-10-2023 11:10:08
- Halo’s en lichtverblinding21-10-2023 11:10:36
- Hoornvliesdystrofie21-10-2023 11:10:59
- Hand- en polsklachten bij blinden en slechtzienden20-10-2023 03:10:08
- Keratoconus (kegelvormig en dunner hoornvlies)20-10-2023 11:10:46
- Scotomen (blinde vlekken in gezichtsveld)20-10-2023 11:10:27
- Ptosis (ptose): Afhangend ooglid20-10-2023 11:10:25
- Visual snow syndrome20-10-2023 11:10:57
- Uveïtis20-10-2023 11:10:13
- Lichttherapie bij blinden als behandeling voor melatoninetekort19-10-2023 05:10:29
- Scleralenzen: Behandeling van verschillende oogproblemen19-10-2023 04:10:22
- Scheelzien (strabisme, strabismus)19-10-2023 07:10:52
- Vaak voorkomende oogproblemen en oogziekten bij kinderen19-10-2023 06:10:44
- Leber Erfelijke Optische Neuropathie (LHON)18-10-2023 11:10:30
- Verziendheid (hypermetropie)18-10-2023 07:10:02
- Droge ogen17-10-2023 05:10:51
- Kunsttranen17-10-2023 04:10:05
- Schouderpijn en schouderklachten bij blinden en slechtzienden16-10-2023 10:10:08
- Rugpijn en rugklachten bij blinden en slechtzienden16-10-2023 07:10:02
- Nystagmus (onwillekeurige, ritmische oogbewegingen)16-10-2023 06:10:24
- Binoculair onderzoek: Onderzoek van samenwerking tussen de ogen14-10-2023 06:10:22
- MRI-scan van de ogen: Gedetailleerde beelden van ogen en omliggende structuren14-10-2023 06:10:46
- Lichtgevoeligheidstest: Onderzoeken van oogreacties op licht14-10-2023 06:10:06
- Biopsie van het oog: Weefsel uit oog verwijderen en onderzoeken14-10-2023 06:10:56
- Traanfilmonderzoek13-10-2023 06:10:57
- Spleetlamponderzoek (biomicroscopie)13-10-2023 06:10:03
- Refractie-onderzoek (oogmeting)13-10-2023 05:10:32
- Pupilverwijding (pupildilatatie): Pupil vergroten (meestal via oogdruppels)13-10-2023 05:10:18
- Pachymetrie van het hoornvlies: Dikte van hoornvlies meten13-10-2023 05:10:22
- Oogspierfunctietest: Bewegingen van oogspieren beoordelen13-10-2023 05:10:33
- Oogdrukmeting (tonometrie)13-10-2023 05:10:33
- Oogechografie: Gedetailleerde blik op de oogstructuren13-10-2023 05:10:44
- Oftalmoscopie (fundoscopie): Diepgaand onderzoek van het oog13-10-2023 05:10:47
- OCT-angiografie: Beeldvorming van oogbloedvaten zonder kleurstoffen13-10-2023 05:10:10
- Netvliesonderzoek: Afwijkingen of problemen in netvlies opsporen13-10-2023 05:10:02
- Kleurentest: Beoordeling van kleurenzicht13-10-2023 04:10:08
- Gonioscopie: Beoordeling van de ooghoek13-10-2023 04:10:16
- Fundusfotografie: Gedetailleerde beelden van achterste deel van het oog13-10-2023 04:10:50
- Fluoresceïne-angiografie: Onderzoek van netvliesbloedvaten met kleurstof13-10-2023 04:10:33
- Elektrofysiologische oogonderzoeken: Elektrische evaluatie van de gezondheid van het oog13-10-2023 04:10:44
- CT-scan van de ogen en oogkas: Gedetailleerde beeldvorming13-10-2023 03:10:58
- Corneatopografie: Gedetailleerde meting van het hoornvlies13-10-2023 03:10:53
- Contrastgevoeligheidstest: Oogonderzoek om contrastvermogen te onderzoeken13-10-2023 03:10:33
- Biometrie: Oogonderzoek om nauwkeurige oogmetingen te krijgen13-10-2023 03:10:08
- Oogzalven: Soorten, gebruik, tips en hulpmiddelen13-10-2023 06:10:58
- Netvliesloslating09-10-2023 01:10:45
- Onzekerheid bij blinden en slechtzienden08-10-2023 01:10:17
- Abnormale hoofdpositie bij oogproblemen08-10-2023 01:10:21
- Spierstijfheid, spierpijn en spierspanning bij blinden en slechtzienden08-10-2023 12:10:57
- Nekpijn bij blinden en slechtzienden08-10-2023 12:10:36
- Burn-out bij blinden en slechtzienden08-10-2023 07:10:34
- Ziekte van Stargardt (juveniele maculadegeneratie)07-10-2023 01:10:25
- Glasvochtbloeding07-10-2023 11:10:22
- Fotopsie: (Licht)flitsen of flikkeringen in gezichtsveld zien07-10-2023 06:10:46
- Floaters (mouches volantes): Zwevende deeltjes in gezichtsveld07-10-2023 05:10:04
- Psychische oorzaken van tijdelijke of permanente slechtziendheid en blindheid05-10-2023 05:10:55
- Pupilgrootte: Miosis (abnormaal vernauwde pupillen) en mydriasis (abnormaal verwijde pupillen)05-10-2023 06:10:56
- Retinitis pigmentosa (RP)04-10-2023 04:10:18
- Vragen stellen aan je oogarts04-10-2023 01:10:21
- Zeer slechtziend en naar de oogarts blijven gaan04-10-2023 12:10:50
- Gezichtsveld en gezichtsveldonderzoek03-10-2023 04:10:30
- Gevoelens van verlies bij blinden en slechtzienden02-10-2023 05:10:25
- Mentale impact van ernstige oogproblemen bij blinden en slechtzienden02-10-2023 02:10:33
- Hoofdpijn bij blinden en slechtzienden02-10-2023 05:10:58
- Exoftalmie (proptosis) (abnormaal uitpuilende ogen)30-09-2023 02:09:01
- Episcleritis30-09-2023 02:09:22
- Entropion (onderste ooglid draait naar binnen)30-09-2023 02:09:29
- Diplopie (dubbelzien)30-09-2023 02:09:56
- Dacryostenose30-09-2023 02:09:24
- Visuele hallucinaties30-09-2023 10:09:48
- Drugsverslaving en medicatiemisbruik: Effecten op de ogen en ooggezondheid30-09-2023 07:09:24
- De invloed van het gebruik van medicatie op de ogen en ooggezondheid30-09-2023 06:09:31
- Body Integrity Identity Disorder (BIID): Verlangen om blind te zijn29-09-2023 01:09:30
- Omgaan met (constante) veranderende en/of bevende beelden in gezichtsvermogen29-09-2023 11:09:46
- Kunnen blinden en slechtzienden hoogtevrees hebben?29-09-2023 07:09:20
- Weer (iets) kunnen zien na tijdelijk of permanent blind of slechtziend te zijn geweest29-09-2023 07:09:14
- Cytomegalovirus (CMV) retinitis28-09-2023 04:09:49
- Convergentie-insufficiëntie28-09-2023 04:09:41
- Conjunctivitis (oogbindvliesontsteking)28-09-2023 04:09:14
- Computer Vision Syndrome28-09-2023 04:09:01
- Coloboom28-09-2023 04:09:55
- Chalazion (gerstekorrel aan ooglid)28-09-2023 04:09:25
- Cerebrale Visuele Inperking (CVI)28-09-2023 04:09:04
- Centrale sereuze retinopathie28-09-2023 04:09:08
- Cat Eye Syndroom28-09-2023 04:09:30
- ADOA (autosomale dominante optische atrofie)28-09-2023 04:09:50
- Bradyopsie28-09-2023 04:09:00
- Blefarospasme (overmatig oogknipperen)28-09-2023 04:09:28
- Blefaritis28-09-2023 04:09:49
- Birdshot Chorioretinopathie28-09-2023 04:09:19
- Bijziendheid (myopie)28-09-2023 04:09:46
- Astigmatisme28-09-2023 04:09:18
- Vermoeide ogen (oogvermoeidheid)28-09-2023 04:09:47
- Anoftalmie28-09-2023 04:09:15
- Anisocorie28-09-2023 04:09:45
- Aniridie28-09-2023 04:09:43
- Geen dieptezicht hebben27-09-2023 07:09:19
- De impact van luchtvervuiling op de ogen en ooggezondheid26-09-2023 07:09:31
- De impact van UV-blootstelling op de ogen26-09-2023 06:09:55
Laatst bijgewerkt op 8 maart 2024 – 15:06