Bescherm je ogen tegen letsels en oogproblemen

Hier vind je belangrijke tips en stappen om je ogen gezond en beschermd te houden in verschillende situaties.

Op het werk

Kantoorwerk en computergebruik

Als je veel tijd op kantoor doorbrengt of regelmatig een computer gebruikt, zijn hier enkele essentiële tips om je ogen te beschermen:

 • Neem regelmatig korte pauzes om vermoeide ogen en hoofdpijn te voorkomen. Probeer de ’20-20-20 regel’: elke 20 minuten een pauze van minstens 20 seconden nemen en focussen op een punt minimaal 6 meter verderop.
 • Zorg voor goede verlichting in je werkruimte, en vermijd schittering op je computerscherm, wat ongemak kan veroorzaken.
 • Stel de helderheid en het contrast van je computerscherm zo in dat ze comfortabel zijn voor je ogen. Een te helder scherm kan vermoeiend zijn voor je ogen.
 • Laat een beoordeling uitvoeren voor je schermapparatuur om ervoor te zorgen dat de hoogte, kwaliteit en positie van je scherm optimaal zijn.
 • Zorg ervoor dat je bureau en stoel ergonomisch zijn aangepast aan je lichaam. Een goede houding kan spanning in je nek en schouders verminderen, wat kan bijdragen aan oogongemak.
 • Als je normaal gesproken een bril draagt, doe dit dan ook tijdens computergebruik en zorg ervoor dat je brilrecept up-to-date is.
 • Je kan overwegen om een blauwlichtfilter of -bril te gebruiken om de blootstelling aan schadelijk blauw licht van digitale schermen te verminderen.
 • Als je merkt dat je vaak last hebt van droge ogen tijdens het werken op de computer, gebruik dan eventueel kunsttranen (oogdruppels) om je ogen te bevochtigen.
 • Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid in je kantoor op een comfortabel niveau is. Te droge lucht kan leiden tot droge ogen. Het gebruik van een luchtbevochtiger kan helpen.
 • Als je de mogelijkheid hebt, probeer dan af en toe buiten te werken of een korte wandeling te maken. Blootstelling aan natuurlijk licht kan de vermoeidheid van de ogen verminderen.
 • Als je deelneemt aan vergaderingen of conferenties, zorg er dan voor dat je ogen beschermd blijven tegen airconditioning, ventilatoren of direct zonlicht dat door ramen schijnt.
 • Leer meer over digitale oogbelasting (computer vision syndrome) en de mogelijke symptomen, zoals vermoeide ogen, een wazig zicht en hoofdpijn. Door bewust te zijn van deze symptomen, kun je actie ondernemen om je ogen te beschermen.
Vermoeidheid: Vermoeide vrouw achter laptop

Vermoeidheid: Vermoeide vrouw achter laptop

Industrieel of chemisch werk

Werk je in een industriële omgeving met machines, chemicaliën, of stofdeeltjes in de lucht? Hier zijn veiligheidstips voor je ogen:

 • Zorg ervoor dat je altijd de juiste oogbescherming draagt die geschikt is voor de taken die je uitvoert. Deze bescherming kan variëren van een veiligheidsbril tot een gelaatsscherm, afhankelijk van het risico op blootstelling aan gevaarlijke deeltjes of chemicaliën.
 • Als je betrokken bent bij laswerkzaamheden, is een lasmasker absoluut essentieel. Het intense licht dat wordt gegenereerd tijdens het lassen kan ernstige schade aan het hoornvlies en netvlies veroorzaken. Zorg ervoor dat het lasmasker voldoet aan de veiligheidsnormen en goed past.
 • Als je met chemicaliën werkt, is het van vitaal belang om de instructies van de fabrikant nauwgezet op te volgen. Draag altijd de voorgeschreven oogbescherming en zorg ervoor dat je weet wat te doen in geval van blootstelling aan chemicaliën. Oogspoelstations moeten beschikbaar zijn en je moet weten hoe je ze moet gebruiken.
 • Wees je bewust van je omgeving en de gevaren die kunnen optreden. Andere mensen in de buurt moeten ook oogbescherming dragen, zelfs als ze niet direct betrokken zijn bij de taak.
 • Als je in een omgeving werkt waar oogletsels een verhoogd risico vormen, is het nog belangrijker om regelmatig oogonderzoeken te laten uitvoeren. Een vroege detectie van problemen kan ernstige gevolgen voor je gezichtsvermogen voorkomen.
 • Werkgevers moeten zorgen voor voldoende training en bewustwording over oogveiligheid op de werkplek. Werknemers moeten weten hoe ze oogbescherming correct moeten dragen en wanneer ze deze moeten vervangen.
 • Ken de juiste stappen voor eerste hulp bij oogletsels. Snel handelen kan het verschil maken in het behoud van je gezichtsvermogen.

Vrije tijd

Doe-het-zelf

 • Bij doe-het-zelfprojecten waarbij gereedschap en materialen betrokken zijn, is het dragen van geschikte oogbescherming, zoals een veiligheidsbril, van cruciaal belang. Deze brillen zijn ontworpen om je ogen te beschermen tegen stof, rondvliegende deeltjes en andere mogelijke gevaren.
 • Zorg ervoor dat al je gereedschap in goede staat verkeert voordat je aan een project begint. Versleten of beschadigde gereedschappen kunnen gevaarlijk zijn en letsel veroorzaken. Gebruik altijd het juiste gereedschap voor de specifieke klus om ongevallen te voorkomen.
 • Neem de tijd om de instructies van de fabrikant zorgvuldig te lezen voordat je begint. Dit is vooral belangrijk bij het gebruik van chemische producten. Het kennen van de juiste procedures en veiligheidsmaatregelen kan oogletsel voorkomen.
 • Zorg ervoor dat je werkgebied goed verlicht is, zodat je duidelijk kunt zien wat je doet. Goede verlichting minimaliseert het risico op ongevallen en vergroot je algehele veiligheid.
 • Een opgeruimde werkplek minimaliseert het risico dat je struikelt over gereedschap of materialen en vermindert de kans op ongelukken.
 • Als je werkt met schadelijke dampen of chemicaliën, draag dan de juiste beschermende uitrusting, waaronder oogbescherming. Zorg ervoor dat de werkruimte goed geventileerd is om de verspreiding van dampen te verminderen.
 • Concentreer je op de taak voor je en vermijd afleidingen om ongevallen te voorkomen. Een moment van onoplettendheid kan leiden tot letsel.
 • Als je andere mensen in de buurt hebt terwijl je aan een project werkt, zorg er dan voor dat zij zich bewust zijn van de mogelijke gevaren en ook oogbescherming dragen indien nodig.

Tuinieren

Ook tijdens tuinieren is oogveiligheid belangrijk:

 1. Voordat je begint met het maaien van je gazon, is het belangrijk om het gebied zorgvuldig te inspecteren op vuil, stenen of andere voorwerpen die kunnen worden opgegooid door de grasmaaier. Het dragen van oogbescherming, zoals een veiligheidsbril, kan je ogen beschermen tegen rondvliegende objecten die oogletsel kunnen veroorzaken.
 2. Bij het snoeien van planten, struiken en bomen is het dragen van een veiligheidsbril essentieel om je ogen te beschermen tegen takken, doornen en vuildeeltjes. Snoeien kan leiden tot rondvliegende fragmenten, dus het is belangrijk om je ogen te beschermen.
 3. Het gebruik van felgekleurde markeringen op de bovenkant van stokken of palen in je tuin is een uitstekend idee om ongelukken te voorkomen. Dit maakt ze goed zichtbaar en voorkomt dat je er per ongeluk tegenaan stoot.
 4. Zorg ervoor dat je tuingereedschap, zoals harken, schoffels en spaden, in goede staat verkeert en scherp genoeg is voor de taak. Botte gereedschappen kunnen leiden tot onbedoelde bewegingen en ongelukken.
 5. Als je chemicaliën in je tuin gebruikt, lees dan altijd de instructies van de fabrikant zorgvuldig door. Sommige chemicaliën kunnen schadelijk zijn voor de ogen, dus zorg ervoor dat je de juiste beschermende maatregelen neemt, zoals het dragen van een veiligheidsbril.
 6. Werk bij voorkeur in goed verlichte gebieden, vooral als je fijnere taken zoals zaaien en planten uitvoert. Goede verlichting vermindert het risico op verwondingen.
 7. Na het tuinieren is het belangrijk om je handen grondig te wassen voordat je je gezicht of ogen aanraakt. Dit voorkomt dat eventuele restanten van vuil of chemicaliën in je ogen terechtkomen.

Sport

Of je nu een fanatieke sporter bent of af en toe sport, overweeg deze tips voor oogbescherming:

 1. Als je betrokken bent bij racketsporten zoals tennis, squash of badminton, overweeg dan altijd oogbescherming te dragen. Deze sporten brengen vaak snelle bewegingen en hoge snelheden van ballen met zich mee, waardoor oogletsel een reëel risico is. Het dragen van een bril met speciale sportlenzen kan je ogen effectief beschermen tegen mogelijke impact.
 2. Contactsporten zoals rugby, vechtsporten en boksen kunnen risico’s voor oogletsel met zich meebrengen. Het is van vitaal belang om beschermende maatregelen te nemen, zoals het dragen van een helm met een vizier of een gezichtsmasker. Regelmatige oogcontroles zijn ook belangrijk om eventuele oogproblemen op te sporen en te behandelen.
 3. Als je normaal gesproken een bril draagt om je zicht te corrigeren, is het raadzaam om deze tijdens het sporten te dragen. Dit zal niet alleen je prestaties verbeteren door een scherper zicht, maar het zal ook dienen als extra bescherming voor je ogen. Als je liever geen bril draagt tijdens het sporten, kunnen contactlenzen een alternatieve optie zijn om je zicht te corrigeren.
 4. Overweeg om een speciale sportbril te dragen die ontworpen is voor jouw specifieke sport. Deze brillen zijn meestal licht van gewicht, slagvast en voorzien van glazen met UV-bescherming. Ze zijn ontworpen om comfortabel te blijven zitten, zelfs tijdens snelle bewegingen, en bieden uitstekende oogbescherming.
 5. Voor zwemsporten zoals zwemmen en duiken, waarin je ogen worden blootgesteld aan chloor of zout water, kan het dragen van zwembrilletjes met UV-bescherming je ogen beschermen tegen irritatie en schade door chemische stoffen en UV-straling.

Algemene tips voor de ooggezondheid

Zonlicht

Naast het beschermen van je ogen tijdens specifieke activiteiten, is het belangrijk je ogen te beschermen tegen zonlicht.

 1. Kies voor een hoogwaardige zonnebril: Bij het selecteren van een zonnebril is het belangrijk om er een te kiezen met hoogwaardige UV-bescherming. Zoek naar zonnebrillen die specifiek zijn ontworpen om 100% UVA- en UVB-stralen te blokkeren. Dit zal je ogen effectief beschermen tegen schadelijke UV-straling.
 2. Ga voor een breder frame: Een zonnebril met een breder frame en grotere lenzen biedt een betere bescherming omdat het een groter deel van je ogen bedekt. Dit helpt niet alleen om UV-stralen buiten te houden, maar beschermt ook de gevoelige huid rond je ogen.
 3. Draag een hoed met brede rand: Naast een zonnebril kan het dragen van een hoed met een brede rand extra bescherming bieden aan je ogen en gezicht tegen direct zonlicht. Dit is vooral handig op zeer zonnige dagen.
 4. Vermijd blootstelling tijdens piekuren: Probeer indien mogelijk direct zonlicht te vermijden tijdens de uren waarin de zon het meest intens is, meestal tussen 10.00 uur ‘s ochtends en 16.00 uur ‘s middags. Op dit moment is de UV-straling het krachtigst.
 5. Bescherm kinderogen: Kinderen hebben vaak gevoeligere ogen, dus zorg ervoor dat ze altijd een zonnebril dragen met UV-bescherming als ze buiten spelen. Kinderen kunnen ook een hoed met brede rand dragen voor extra bescherming.
 6. Overweeg fotochromatische glazen: Fotochromatische glazen passen zich aan de veranderende lichtomstandigheden aan. Ze worden donkerder als ze worden blootgesteld aan zonlicht en helderder als je binnenshuis bent. Dit kan handig zijn als je vaak tussen binnen- en buitenactiviteiten schakelt.
 7. Regelmatige oogcontroles: Plan regelmatig oogcontroles bij een optometrist. Dit kan helpen om eventuele schade door UV-straling vroegtijdig op te sporen en te behandelen.
Zonnebril

Zonnebril

Hydratatie

 • Een goede ooghydratatie is belangrijk. Knipper regelmatig met je ogen om het vochtgehalte op peil te houden, vooral als je lange tijd naar een computerscherm kijkt. Probeer bewust te knipperen om je ogen vochtig te houden en droge ogen te voorkomen.
 • Kunsttranen of oogdruppels op basis van zoutoplossing kunnen helpen om je ogen te hydrateren, vooral als je last hebt van droge ogen. Raadpleeg een oogarts voordat je oogdruppels gebruikt om ervoor te zorgen dat ze geschikt zijn voor jouw situatie.
 • Een goede algehele hydratatie is essentieel voor het behoud van vocht in je ogen. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag, vooral in droge of warme omstandigheden.

Rust en slaap

Voldoende slaap is cruciaal voor de gezondheid van je ogen. Een goede nachtrust helpt vermoeidheid en irritatie te verminderen.

 • Verlichting van oogvermoeidheid: Tijdens het waken en gebruik van digitale apparaten zoals computers, smartphones en tablets, moeten je ogen voortdurend scherpstellen en zich aanpassen aan verschillende helderheidsniveaus. Dit kan leiden tot oogvermoeidheid, branderige ogen en een wazig zicht. Voldoende slaap is essentieel om deze symptomen te verminderen en je ogen te laten herstellen van dagelijkse stress.
 • Herstel van de oogspieren: Tijdens de diepe slaapfase herstellen niet alleen je lichaam en geest, maar ook je oogspieren. Dit helpt om je ogen weer fris en gerevitaliseerd te maken voor de volgende dag.
 • Onderhoud van de traanfilm: Tijdens de slaap worden je ogen continu bevochtigd door de traanfilm, een dunne laag vloeistof die het oogoppervlak bedekt. Dit helpt om je ogen te beschermen tegen irritaties en uitdroging. Een goede nachtrust draagt bij aan het behoud van een gezonde traanfilm.
 • Verlichting van oogirritaties: Als je ogen geïrriteerd zijn door factoren zoals stof, rook, allergenen of droge omstandigheden, kan slaap helpen om deze irritaties te verminderen. Je ogen hebben ‘s nachts de kans om te herstellen en te kalmeren.
 • Preventie van oogaandoeningen: Een regelmatig slaappatroon kan bijdragen aan het voorkomen van oogaandoeningen op de lange termijn, zoals droge ogen, conjunctivitis (oogbindvliesontsteking) en zelfs leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Voldoende slaap bevordert de algemene gezondheid van je ogen en vermindert het risico op complicaties.
Wazig beeld van een kantoorinterieur

Wazig beeld van een kantoorinterieur

Gezonde voeding

Voeding speelt een rol in ooggezondheid. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals vitamine A, C en E, evenals omega-3-vetzuren. Groene bladgroenten, wortelen, en vette vis zijn voorbeelden van voedingsmiddelen die goed zijn voor je ogen.

Stoppen met roken

Roken kan het risico op oogaandoeningen, zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) en cataract, verhogen. Als je rookt, stop dan best voor de gezondheid van je ogen.

Regelmatige oogonderzoeken

Laat je ogen regelmatig controleren door een oogarts of optometrist, zelfs als je geen problemen ervaart. Een vroegtijdige opsporing van oogaandoeningen is cruciaal voor een effectieve behandeling.

Oogonderzoek bij oogarts

Oogonderzoek bij oogarts

Meer informatie

Bronnen:

Deel dit:
Advertenties

 1. Keuze van veilig tapijt als je blind of slechtziend bent26-04-2024 01:04:08
 2. Mensen die profiteren van blinden en slechtzienden20-04-2024 12:04:18
 3. (Bijna-)aanrijdingen van blinde of slechtziende persoon in het verkeer17-04-2024 11:04:49
 4. Verlies of diefstal van witte stok van blinde of slechtziende persoon13-04-2024 12:04:13
 5. Hoe ervaar je onweer als je blind of slechtziend bent?12-04-2024 02:04:42
 6. Hoe ervaren blinden en slechtzienden vuurwerk?06-04-2024 04:04:33
 7. Verhoogd risico op vallen en ongelukken door blindheid of slechtziendheid19-02-2024 06:02:23
 8. Oogproblemen: Neem altijd contact op met een professional01-01-2024 02:01:49
 9. Blind of slechtziend: Omgaan met fietsers die je doelbewust bijna omver rijden04-12-2023 12:12:30
 10. Agressie tegen blinden en slechtzienden21-11-2023 01:11:44
 11. Blind of slechtziend: Tips voor het omgaan met kabels12-11-2023 12:11:16
 12. Blind of slechtziend: Veiligheid bij onbekende bezoekers thuis06-11-2023 11:11:05
 13. Misbruik van blinden en slechtzienden06-11-2023 05:11:48
 14. Zelfverdediging en weerbaarheid voor blinde en slechtziende personen24-10-2023 12:10:19
 15. Niet claxonneren naar blinden en slechtzienden20-10-2023 03:10:19
 16. Straatverlichting voor slechtzienden15-10-2023 12:10:23
 17. Noodoproep en personenalarm voor blinden en slechtzienden11-10-2023 07:10:27
 18. Pesten van blinden en slechtzienden29-09-2023 01:09:50
 19. Verkeerdere informatie geven aan blinden en slechtzienden13-09-2023 05:09:48
 20. Stille elektrische voertuigen en hun uitdagingen voor blinden en slechtzienden11-09-2023 06:09:53
 21. Blindvriendelijke rookmelders: Kenmerken en voordelen11-09-2023 06:09:42
 22. Zorg voor een duidelijke afbakening bij wegwerkzaamheden voor blinden en slechtzienden06-09-2023 12:09:26
 23. Bescherm je ogen tegen letsels en oogproblemen03-09-2023 12:09:20
 24. Gevaar inschatten als je blind of slechtziend bent31-08-2023 06:08:00
 25. Veilige woonomgeving voor blinden en slechtzienden20-08-2023 06:08:22
 26. Vuurwerkbril: Bescherm je ogen tijdens het afsteken van vuurwerk10-08-2023 07:08:55

Laatst bijgewerkt op 4 mei 2024 – 12:35