Make-up aanbrengen (zich opmaken) als je blind of slechtziend bent

Het aanbrengen van make-up is voor velen een creatieve vorm van zelfexpressie en kan een krachtige manier zijn om zelfvertrouwen en eigenwaarde te vergroten. Voor blinden en slechtzienden kan make-up echter een unieke set uitdagingen met zich meebrengen. Diverse technieken, tools en producten kunnen worden gebruikt om een prachtige make-uplook te creëren, ongeacht de visuele beperking. Toegankelijkheid is cruciaal, niet alleen voor mensen met een visuele beperking, maar voor iedereen die met uitdagingen te maken kan krijgen. Creativiteit omarmen en oplossingen vinden toont ware vindingrijkheid en leidt tot succes. In deze tekst verkennen we verschillende benaderingen en hulpmiddelen die kunnen helpen bij het aanbrengen van make-up, inclusief zelf aanbrengen, professionele hulp en permanente make-up.

Zelf make-up aanbrengen

Het proces van zelf make-up aanbrengen vertegenwoordigt veel meer dan alleen een uiterlijke transformatie. Voor blinden en slechtzienden kan het een uiting zijn van kracht, creativiteit en individualiteit. Dit proces reikt verder dan het esthetische aspect, en biedt diverse voordelen die bijdragen aan een gevoel van onafhankelijkheid en empowerment.

Voordelen van zichzelf opmaken

 1. Persoonlijke expressie en identiteit: Make-up aanbrengen benadrukt de persoonlijke stijl en unieke uitstraling. Het is een manier om jezelf te uiten en je eigen identiteit te vieren, ongeacht de visuele beperking.
 2. Toename van zelfvertrouwen: Het beheersen van make-upvaardigheden kan een enorme boost geven aan het zelfvertrouwen. Weten dat je een look kan creëren die bij je past, kan een positieve invloed hebben op hoe je jezelf ziet en presenteert aan de wereld.
 3. Normaliteit en inclusie: Door zelf make-up aan te brengen, wordt de normale dagelijkse routine vergroot. Blinden en slechtzienden nemen deel aan een activiteit die voorheen als visueel werd beschouwd, waardoor inclusie wordt bevorderd.

Uitdagingen / Problemen

 1. Visuele precisie: Het nauwkeurig aanbrengen van make-up vereist doorgaans visuele nauwkeurigheid, waardoor het een uitdaging kan zijn voor blinden en slechtzienden om subtiele details en fijne lijnen te beheren.
 2. Kleurkeuze en coördinatie: Het selecteren van de juiste kleuren en het coördineren van verschillende make-upproducten kan lastig zijn zonder visuele feedback.
 3. Technische vaardigheden: Het beheersen van technieken zoals het aanbrengen van eyeliner, mascara en contouren vereist oefening en vaardigheid, wat extra inspanning kan vergen voor mensen met beperkt zicht.

Hulpmiddelen

 1. Spons blender: Een spons blender is een onmisbaar hulpmiddel voor mensen met beperkt zicht. Dit werkt goed voor het blenden van foundation, concealer en andere crèmeproducten. Dit hulpmiddel corrigeert foutjes en voorkomt strepen, vooral wanneer gedetailleerd werk lastig is.
 2. Sprekende kleurendetector: Innovatieve kleurenetectoren met spraakuitvoer herkennen kleuren en bieden spraakfeedback, waardoor gebruikers nauwkeuriger kunnen werken.
 3. Tactiele markeringen: Door reliëfmarkeringen op make-upproducten aan te brengen, kunnen blinden en slechtzienden verschillende producten onderscheiden op basis van textuur.
 4. Vergrotende spiegels: Vergrootspiegels met verlichting verbeteren de zichtbaarheid en maken het gemakkelijker om precieze technieken toe te passen. De camera van een smartphone kan eveneens dienen als vergrotende spiegel.
 5. Aangepaste make-upkwasten: Kwasten met specifieke vormen en texturen kunnen het aanbrengen van producten vergemakkelijken. Bijvoorbeeld een kwast met een schuine hoek voor het aanbrengen van eyeliner of een bredere kwast voor het gelijkmatig aanbrengen van oogschaduw.
 6. Kleurencode herkenning: Het gebruik van kleurcodes op make-upproducten kan helpen bij het herkennen van verschillende kleuren. Met bijvoorbeeld voelbare stickers of labels in verschillende vormen en texturen die corresponderen met specifieke kleuren.
 7. Make-upmagneten: Magnetische houders en organizers kunnen helpen bij het ordenen en opslaan van make-upproducten, waardoor het gemakkelijker wordt om ze te vinden en te gebruiken.
 8. Verstelbare standaards: Speciale standaards kunnen helpen om spiegels en producten op de juiste hoogte en hoek te plaatsen voor comfortabel en nauwkeurig gebruik.
 9. Geluidsfeedback-apps: Er zijn mobiele apps beschikbaar die geluidsfeedback bieden bij het aanbrengen van make-up. Deze apps kunnen verschillende tonen of geluidssignalen genereren om gebruikers te helpen bij het volgen van specifieke stappen.
 10. Make-uplessen en workshops: Het bijwonen van speciale make-uplessen of workshops gericht op mensen met een visuele beperking kan waardevolle technieken en tips bieden. Professionele visagisten kunnen praktische begeleiding en advies geven.
 11. Aangepaste make-upetuis: Speciale etuis met compartimenten en elastische banden kunnen helpen bij het organiseren en dragen van make-upproducten, waardoor ze gemakkelijker toegankelijk zijn.
 12. Vergrotende bril: Voor nauwkeurig werk zoals wenkbrauwvormgeving of het aanbrengen van eyeliner kan een vergrotende bril met ingebouwde verlichting nuttig zijn.
 13. Geluidsdetectie-apps: Sommige apps kunnen kleuren detecteren en omzetten in geluidssignalen, waardoor gebruikers kunnen weten welke kleur make-up ze aanbrengen.
 14. Hulp via apps: Sommige speciale apps kunnen gesproken instructies en begeleiding bieden tijdens het aanbrengen van make-up. Deze apps kunnen stap voor stap uitleg geven over waar en hoe bepaalde producten moeten worden aangebracht.
  1. Be My Eyes: Dit is een app die mensen met een visuele beperking verbindt met vrijwilligers via live video-oproepen. Terwijl je je make-up aanbrengt, kun je via de app contact opnemen met een vrijwilliger die je visuele begeleiding en aanwijzingen kan geven.
  2. VoiceOver op Apple-apparaten: Apple’s VoiceOver-functie, beschikbaar op iOS-apparaten, biedt gesproken feedback en instructies bij het gebruik van apps, inclusief make-up tutorials en begeleidings-apps.
  3. Soundscape van Microsoft: Hoewel niet specifiek gericht op make-up, biedt de Soundscape-app van Microsoft geluidsbegeleiding om je omgeving te begrijpen. Dit kan nuttig zijn bij het navigeren door je make-upproducten en tools.
  4. Dolores: Een spraakgestuurde make-upassistent die blinden en slechtzienden helpt bij het aanbrengen van make-up. De assistent geeft gesproken instructies voor het plaatsen van producten op specifieke delen van het gezicht.
  5. Aira: Aira is een diesnt waarbij gebruikers verbinding kunnen maken met opgeleide professionals via een app en live video om visuele ondersteuning te bieden bij verschillende taken, waaronder het aanbrengen van make-up.
  6. Lookout van Google: Lookout is een app van Google die objecten in de omgeving herkent en beschrijft, wat van pas kan komen bij het lokaliseren van specifieke make-upproducten.
  7. BlindSquare: Hoewel gericht op navigatie, kan de BlindSquare-app je helpen bij het vinden van make-upwinkels of beauty counters in de buurt en je begeleiden bij het navigeren naar deze locaties.
 15. Online hulp vragen: Voor techniek en tips kan men YouTube-video’s bekijken of om hulp te vragen. Soms is het beste om iemand anders de make-up te laten aanbrengen en uitleg te vragen.

Tips voor het aanbrengen van make-up

Algemene voorbereidingen

 • Begin met het ontdekken van je huidtype en gebruik producten die speciaal zijn ontworpen voor jouw huid, zoals vet, droog, normaal of gecombineerd. Vraag om advies bij een make-upbalie als je twijfelt.
 • Verken de contouren van je gezicht, de vorm van je lippen en je unieke botstructuur met je vingertoppen. Oefen nieuwe make-uptechnieken eerst met je vingers of een make-upkwast zonder product, zodat je precies kunt voelen waar elk product moet worden aangebracht. Vraag om feedback van een vriend, familielid of iemand bij een make-upbalie nadat je een paar keer hebt geoefend.
 • Vraag vrienden of familieleden om je te helpen bij het ontwikkelen van bepaalde technieken, zoals het aanbrengen van eyeliner of het vormgeven van wenkbrauwen. Samen oefenen kan zowel nuttig als leuk zijn.
 • Stel jezelf recht voor een spiegel op ooghoogte. Afhankelijk van het type spiegel (gewoon of vergrotend), bepaal je de juiste afstand. Vergrotende spiegels vergroten sterker naarmate je dichterbij bent.
 • Zorg ervoor dat je je comfortabel voelt terwijl je make-up aanbrengt, vooral als je een visuele beperking hebt. Je kunt aan een bureau zitten of op een hoge stoel in je badkamer plaatsnemen.
 • Ontwikkel een gestructureerde routine voor het aanbrengen van make-up, waarbij je altijd dezelfde volgorde van stappen volgt. Dit helpt bij het verminderen van verwarring en vergroot de consistentie.
 • Plaats kleine, tastbare stickers of reliëfmarkeringen op de doppen van je make-upproducten om ze gemakkelijker te kunnen onderscheiden op basis van textuur en functie.
 • Was regelmatig je handen tijdens het aanbrengen van make-up om te voorkomen dat make-upresten op je gezicht of kleding terechtkomen. Houd een nat washandje of vochtige doekjes bij de hand om eventuele make-upfoutjes met je vingertoppen weg te vegen.
 • Bewaar je make-up in de koelkast om subtiele temperatuurverschillen te voelen en beter te weten waar je het product hebt aangebracht.
 • Kies make-upproducten en verpakkingen met sterke contrasten om ze gemakkelijker te herkennen en te onderscheiden.

Algemene opmaaktips

 • Begin met het aanleren van basisproducten zoals foundation en lippenstift voordat je geavanceerdere technieken aanpakt.
 • Neem de tijd om verschillende technieken uit te proberen en te oefenen, bijvoorbeeld op een vrije dag. Hoe meer je oefent, hoe zelfverzekerder je zult worden in het aanbrengen van make-up. Wees niet bang om te experimenteren en je eigen stijl te ontwikkelen. Make-up is een vorm van zelfexpressie, dus laat je creativiteit de vrije loop en wees trots op je resultaten.
 • Sommige make-upproducten maken een subtiel geluid wanneer ze worden geopend of aangeraakt. Luister naar deze geluiden als aanvullende informatie om te bepalen welk product je vasthoudt.
 • Sommige producten hebben een specifieke geur. Leer de geuren van je make-upproducten kennen om ze gemakkelijker te kunnen herkennen.
 • Een vergrootspiegel met verlichting en een handvergrootglas kunnen helpen bij het nauwkeuriger aanbrengen van make-up, vooral bij gedetailleerd werk zoals eyeliner en wenkbrauwen.
 • Tel het aantal bewegingen dat je nodig hebt om elk product aan te brengen terwijl je leert, zodat je altijd de juiste hoeveelheid kunt gebruiken.
 • Reinig je gezicht met milde zeep of gezichtsreiniger en breng vervolgens een geschikte lichte crème of vochtinbrengende crème aan.
 • Bij een visuele beperking zijn crème- of vloeibare producten handiger om mee te beginnen. Ze veroorzaken geen vlekken en kunnen met de vingers worden aangebracht. Blush, highlighter, bronzer en oogschaduw zijn in crèmevorm verkrijgbaar. Poederachtige of losse make-upproducten veroorzaken vaak makkelijker vlekken. Deze producten kunnen moeilijker te hanteren zijn omdat ze gemakkelijk kunnen uitwaaieren en zich verspreiden over een groter gebied dan bedoeld, wat resulteert in onbedoelde vlekken of een ongelijkmatige toepassing.

Oogschaduw aanbrengen

Oogschaduw is een cosmetisch product dat wordt gebruikt om kleur aan de oogleden toe te voegen. Dit bestaat meestal in poedervorm en wordt aangebracht met een oogschaduwkwastje of je vingertoppen. Oogschaduw kan verschillende kleuren hebben en wordt gebruikt om diepte en dimensie aan de ogen te geven, verschillende oogvormen te creëren en de algehele ooglook aan te vullen.

Hier zijn enkele tips voor het aanbrengen van oogschaduw voor mensen met een visuele beperking:

 1. Gebruik je vingertoppen: Voel de textuur en kleur van de oogschaduw met je vingertoppen voordat je deze aanbrengt. Dit helpt je om de juiste hoeveelheid product te bepalen en het gelijkmatig te verdelen.
 2. Gebruik crème-oogschaduw: Kies voor crème-oogschaduw in plaats van poedervormige oogschaduw, omdat crème gemakkelijker met je vingertoppen kan worden aangebracht en minder kans heeft om uit te waaieren.
 3. Gebruik één kleur: Kies één neutrale kleur oogschaduw voor een eenvoudige en subtiele look. Breng deze kleur over het hele ooglid aan voor een zachte uitstraling.
 4. Vraag om hulp: Als je hulp hebt, vraag dan iemand om je te begeleiden bij het aanbrengen van oogschaduw. Ze kunnen je helpen de juiste plaatsen te vinden en de oogschaduw gelijkmatig te verdelen.
 5. Voel de contouren: Gebruik je vingertoppen om voorzichtig de contouren van je ooglid te voelen voordat je oogschaduw aanbrengt. Hierdoor kun je de juiste delen van je ooglid vinden om de oogschaduw aan te brengen.
 6. Experimenteer met texturen: Probeer verschillende texturen oogschaduw, zoals glanzend of mat, om te zien welke het gemakkelijkst aan te brengen is en het beste resultaat geeft.
 7. Gebruik een spiegel met vergroting: Gebruik een vergrotende spiegel om dichterbij te kunnen kijken en te zien waar je de oogschaduw aanbrengt. Dit kan je helpen bij het nauwkeurig plaatsen van de oogschaduw.
 8. Oefen geduld: Het aanbrengen van oogschaduw kan wat tijd en geduld vergen, vooral als je het nog niet eerder hebt gedaan. Neem de tijd om de juiste techniek te ontwikkelen en wees niet ontmoedigd door eventuele fouten.
 9. Kies voor één kleur: Als je meer vertrouwen krijgt, kun je experimenteren met het aanbrengen van meerdere kleuren, maar begin met één kleur en voeg geleidelijk aan toe.

Onthoud dat oefening en experimenteren belangrijk zijn om je comfortabel te voelen bij het aanbrengen van oogschaduw. Het kan nuttig zijn om met eenvoudige technieken te beginnen en deze geleidelijk aan te passen naarmate je meer vertrouwen krijgt.

Mascara aanbrengen

Mascara is een cosmetisch product dat wordt gebruikt om de wimpers te verlengen, te krullen en te accentueren. Dit wordt meestal geleverd in een buisje met een mascaraborsteltje, en de formule kan vloeibaar of crèmeachtig zijn. Mascara wordt aangebracht op de wimpers om ze voller en langer te laten lijken, waardoor de ogen meer opvallen en een meer wakkere uitstraling krijgen.

 1. Mascara shield met tape: Naast een wattenschijfje kun je ook een smal stukje tape gebruiken als “mascara shield”. Plaats het voorzichtig onder je wimpers voordat je mascara aanbrengt. Dit helpt om overtollige mascara op je huid te voorkomen. Een mascara-shield is een handig hulpmiddel dat wordt gebruikt om te voorkomen dat mascara zich verspreidt of vlekt op de huid rond de ogen tijdens het aanbrengen. Het kan vooral nuttig zijn voor mensen die blind of slechtziend zijn, omdat ze wellicht meer vertrouwen op tastzin en tactiele feedback tijdens het make-upproces. Een mascara-shield fungeert als een soort barrière tussen de wimpers en de huid, waardoor overtollige mascara wordt opgevangen en gemorst wordt voorkomen.
 2. Gebruik een spiegel: Als je nog enigszins zicht hebt, gebruik dan een vergrotende spiegel om dichter bij je wimpers te komen en te zien waar je de mascara aanbrengt.
 3. Gebruik een kortere mascara: Kies een mascara met een korter borsteltje, zoals een reismascara of een mini-mascara. Dit kan de controle verbeteren bij het aanbrengen en het risico op morsen verminderen.
 4. Wijs met je mond: Plaats voorzichtig je wijsvinger op je onderste ooglid en trek het lichtjes naar beneden. Dit helpt om het ooglid strakker te maken en de wimpers gemakkelijker te bereiken.
 5. Voel je wimpers: Breng de mascara aan door voorzichtig met je vingertoppen over je wimpers te vegen. Dit kan je helpen om de wimpers te scheiden en overtollige mascara te verwijderen.
 6. Wees geduldig: Neem de tijd om mascara gelijkmatig aan te brengen en voel met je vingertoppen om ervoor te zorgen dat je geen klontjes of overtollige mascara hebt gemist.
 7. Oefen met een schone mascara: Voordat je de mascara aanbrengt, oefen je de beweging met een schone mascara die geen product bevat. Dit helpt je om je bewegingen te verfijnen voordat je daadwerkelijk mascara aanbrengt.
 8. Vertrouw op tastzin: Vertrouw op je tastzin om te voelen waar je mascara aanbrengt en om klontjes of overtollig product te detecteren.
 9. Experimenteer met verschillende mascaratypes: Probeer verschillende soorten mascara, zoals waterdichte en volumizing formules, om te zien welke het beste werken voor jouw behoeften.
 10. Vraag om hulp: Als je je niet zeker voelt over het aanbrengen van mascara, vraag dan een vriend of familielid om je te helpen. Samenwerken kan een geweldige manier zijn om het gewenste resultaat te bereiken.

Onthoud dat oefening en geduld belangrijk zijn bij het aanbrengen van mascara, en het is prima om te experimenteren en te ontdekken welke technieken het beste voor jou werken.

Blush aanbrengen

 1. Contrast gebruiken: Kies een blushkleur die contrast biedt met je huidskleur, zodat je gemakkelijker kunt voelen waar je de blush aanbrengt. Lichtere huidtinten kunnen profiteren van perzikkleurige of roze tinten, terwijl donkerdere huidtinten wellicht beter passen bij rijke bessen– of koraaltinten.
 2. Tastbare markeringen: Plaats een lichte tastbare markering op je blushkwast om aan te geven waar je de blush moet oppakken. Dit kan een kleine, zachte knoop of een stukje tape zijn dat je op de kwast aanbrengt.
 3. Contour en blush in balans brengen: Te veel contour of blush aangebracht? Blend lichtjes met dezelfde applicator als voor foundation of concealer.
 4. Gebruik een afgebakend gebied: Veeg een dunne laag vaseline of een andere huidvriendelijke balsem op het gebied waar je de blush wilt aanbrengen voordat je begint. Dit kan helpen om een gedefinieerd gebied te creëren waarbinnen je de blush kunt aanbrengen.
 5. Vergrootglas of hulpmiddel: Gebruik een vergrootglas of een vergrotende spiegel om te controleren hoe de blush wordt aangebracht. Dit kan helpen bij het verfijnen van de toepassing en het creëren van symmetrie.
 6. Techniek van de “3”: Een veelgebruikte techniek voor het aanbrengen van blush is het vormen van een “3” op je wangen. Begin bij je slaap, veeg voorzichtig naar beneden langs je jukbeenderen en eindig net onder je jukbeen. Dit helpt om een natuurlijke en flatterende vorm te creëren.
 7. Lichte aanraking: Begin met een kleine hoeveelheid blush op je kwast en breng het geleidelijk aan. Je kunt altijd meer toevoegen als dat nodig is, maar het is moeilijker om overtollige blush te corrigeren.
 8. Blenden en voelen: Neem de tijd om de blush zorgvuldig te blenden en voel met je vingertoppen om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig en mooi vermengd is met je huid.
 9. Oefen en experimenteer: Zoals bij elke make-uptechniek, is oefening essentieel. Experimenteer met verschillende technieken en methoden om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren.

Lippnstift aanbrengen

Lippenstift aanbrengen met precisie en elegantie is een kunst die iedereen kan beheersen, inclusief mensen die blind of slechtziend zijn. Hier zijn enkele nuttige tips en technieken om je te helpen prachtige liplooks te creëren:

 1. Lippenpenseel voor precisie: Een lippenpenseel is een waardevol hulpmiddel voor een nauwkeurige en gecontroleerde applicatie van lipproducten. De zachte haren van het penseel helpen om de contouren van je lippen moeiteloos te volgen en de kleur gelijkmatig te verdelen.
 2. Gebruik van tastzin: Voel met je vingertoppen over je lippen voordat je begint. Dit helpt je om een mentale kaart van je lipcontouren te creëren en helpt bij het bepalen van waar je lippenstift moet worden aangebracht.
 3. Basis met heldere glans: Breng een heldere lipgloss of lipconditioner aan als basis voordat je lippenstift aanbrengt. Dit creëert een glad oppervlak en helpt om de lipkleur gelijkmatig te verspreiden.
 4. Begin bij de onderlip: Breng eerst lippenstift aan op je onderlip. Begin in het midden en werk naar buiten toe. Dit zorgt voor een evenwichtige kleurverdeling en voorkomt dat er te veel product op de bovenlip terechtkomt.
 5. Deppen en blenden: Na het aanbrengen van lippenstift op de onderlip, druk je je lippen tegen elkaar om de kleur te verdelen. Gebruik vervolgens een licht deppende beweging met je vingertoppen om de lipkleur zachtjes te blenden en overtollig product te verwijderen.
 6. Tastbare referentiepunten: Als je een scherpe liplijn wilt creëren, voel dan met je vingertoppen langs de randen van je lippen om referentiepunten te markeren voordat je de lippenstift aanbrengt.
 7. Contrast met lippenpotlood: Gebruik een lippenpotlood in een contrasterende kleur om de contouren van je lippen te benadrukken. Het potlood kan fungeren als een gids tijdens het aanbrengen van de lippenstift.
 8. Vertrouw op textuur: Kies voor lipproducten met een duidelijke textuur, zoals satijn of crème, die gemakkelijker te voelen en te verdelen zijn dan matte formules.
 9. Experimenteer met kleurcontrast: Kies lipkleuren die contrasteren met je huidskleur en outfit om je lippen te laten opvallen. Voel je vrij om te experimenteren met verschillende tinten die je persoonlijke stijl weerspiegelen.
 10. Vraag om begeleiding: Als je nog steeds onzeker bent over het aanbrengen van lipproducten, vraag dan een vriend of familielid om je te helpen. Samenwerken kan leiden tot prachtige resultaten en een gevoel van voldoening.

Onthoud dat oefening leidt tot perfectie, en met geduld, vertrouwen en de juiste technieken kun je moeiteloos genieten van prachtige lippen die je look compleet maken.

Foundation aanbrengen

hier zijn enkele tips specifiek voor het aanbrengen van foundation voor mensen met een visuele beperking:

 1. Gebruik je vingertoppen: Breng de vochtinbrengende crème en foundation aan met je vingertoppen in plaats van een kwast of spons. Voelen en zachte druk uitoefenen met je vingers helpt je om de textuur en dekkingsgraad beter te begrijpen.
 2. Voel de verdeling: Nadat je de vochtinbrengende crème hebt aangebracht, gebruik je je vingertoppen om het gezicht zachtjes aan te raken en te voelen waar het product zich bevindt. Dit helpt je om een gelijkmatige verdeling te garanderen voordat je de foundation aanbrengt.
 3. Kleine hoeveelheden: Begin met een kleine hoeveelheid foundation en breng deze aan op verschillende delen van je gezicht, zoals je voorhoofd, wangen, neus en kin. Voel met je vingertoppen waar de foundation is aangebracht en verdeel het geleidelijk voor een gelijkmatige dekking.
 4. Luister naar feedback: Als je samen met iemand anders oefent, vraag dan om feedback over de verdeling en dekking van je foundation. Luister naar hun beschrijvingen om te bepalen waar je eventueel moet bijwerken.
 5. Stel vragen bij een make-upbalie: Bezoek een make-upwinkel en vraag om hulp bij het vinden van de juiste kleur foundation. Leg uit dat je visueel beperkt bent en vraag of ze je kunnen adviseren over het aanbrengen van het product.
 6. Gebruik van handspiegel: Houd een handspiegel vast terwijl je foundation aanbrengt om dichterbij te kunnen kijken en eventuele aanpassingen te maken.
 7. Lichtere kleur voor beginners: Kies een iets lichtere tint foundation dan je natuurlijke huidskleur als je nieuw bent in het aanbrengen van make-up. Dit maakt eventuele fouten minder opvallend en helpt je om je vaardigheden te ontwikkelen.
 8. Voel voor dekkingsgraad: Voel voorzichtig aan je huid om te bepalen hoeveel dekkingsgraad je hebt bereikt. Als je meer dekking wilt, breng dan een dunne tweede laag foundation aan.
 9. Neem de tijd: Het aanbrengen van foundation vereist geduld. Neem de tijd om de textuur en dekking te verkennen en wees niet bang om aanpassingen te maken terwijl je voelt hoe het product op je huid zit.

Onthoud dat het aanbrengen van foundation een proces is dat oefening en zelfvertrouwen vereist. Experimenteer met verschillende technieken en wees niet ontmoedigd als het in het begin wat tijd kost om je comfortabel te voelen bij het aanbrengen van dit product.

Eyeliner aanbrengen

Voor het aanbrengen van eyeliner is enige oefening en geduld vereist, maar met deze technieken en tips kun je zelfverzekerd en prachtig gedefinieerde ogen creëren.

 1. Vermijd vloeibare eyeliners: In plaats van vloeibare eyeliners, kies voor een zacht en romig eyelinerpotlood. Dit kan gemakkelijker te hanteren zijn en biedt meer controle tijdens het aanbrengen.
 2. Verken met aanraking: Gebruik je vingertoppen om voorzichtig over je wimpers te gaan voordat je begint met het aanbrengen van eyeliner. Hierdoor krijg je een gevoel van de vorm en locatie van je ooglid en wimpers.
 3. Begin met een eyelinerpotlood: Een eyelinerpotlood is ideaal voor meer controle en het creëren van zachte, rokerige looks. Begin met kleine, lichte streken en werk geleidelijk aan naar de gewenste intensiteit.
 4. Kijk naar beneden: Kijk naar beneden terwijl je eyeliner aanbrengt om je oogspieren strakker te houden. Dit kan helpen om het aanbrengen gemakkelijker en nauwkeuriger te maken.
 5. Horizontale lijn: Houd het eyelinerpotlood horizontaal langs je wimperlijn voor nauwkeurigheid. Dit kan helpen om een gelijkmatige lijn te creëren zonder te veel schommelingen.
 6. Tape als geleider: Als je een gevleugelde eyeliner wilt creëren, gebruik dan een stukje tape als geleider. Plaats de tape diagonaal vanaf de buitenste ooghoek omhoog naar het einde van je wenkbrauw voordat je eyeliner aanbrengt. Dit helpt om een scherpe en symmetrische vleugel te maken.
 7. Gebruik een zacht penseel: Als je een zachtere en minder precieze look wilt, kun je een zacht make-upkwastje gebruiken om de eyeliner te vervagen en te verzachten.
 8. Contrast en kleuren: Kies een eyelinerkleur die contrasteert met je huidskleur en oogkleur, zodat je gemakkelijker het verschil kunt voelen terwijl je aanbrengt.
 9. Oefen op je hand: Oefen de beweging en druk van het aanbrengen van eyeliner op je hand voordat je het op je ooglid probeert. Dit kan je helpen om vertrouwd te raken met de beweging voordat je het op je ogen aanbrengt.
 10. Goede verlichting: Zorg voor voldoende en goede verlichting tijdens het aanbrengen van eyeliner, zodat je de contouren van je ogen beter kunt zien en voelen.

Door zelf make-up aan te brengen, kunnen blinden en slechtzienden niet alleen hun uiterlijk verbeteren, maar ook hun eigenwaarde vergroten en de kracht van zelfexpressie ervaren. Met de juiste tools, aanpassingen en doorzettingsvermogen kunnen ze met vertrouwen hun unieke stijl tot leven brengen.

Make-up laten aanbrengen door anderen

In sommige situaties kan het laten aanbrengen van make-up door anderen een strategische en effectieve keuze zijn voor blinden en slechtzienden. Dit benadrukt niet alleen de kracht van samenwerking, maar externe hulp kan ook zorgen voor verfijnde looks voor speciale gelegenheden. Advies en ondersteuning van betrouwbare vrienden of familieleden is ook nuttig om feedback te krijgen en te helpen bij het beoordelen van de make-up.

Voordelen

 1. Professionele finesse: Door make-up te laten aanbrengen door een professional wordt gezorgd voor een hoogwaardige afwerking en een look die perfect past bij de gelegenheid. Dit kan variëren van elegante avondevenementen tot fotoshoots.
 2. Ervaring en expertise: Een getrainde make-upartiest beschikt over technische vaardigheden en expertise om complexe technieken, zoals uitgebreide oogmake-up en contouren, met precisie uit te voeren.
 3. Spontane keuzes: Het uit handen geven van make-up creëert ruimte voor spontane en gevarieerde looks, zonder de tijdsinvestering en moeite van het zelf aanbrengen.

Uitdagingen / Problemen / Nadelen

 1. Afhankelijkheid van planning: Het inplannen van een sessie voor make-up kan tijdrovend zijn en kan de spontaniteit van dagelijkse routines beperken.
 2. Beperking van creatieve controle: Door make-up door anderen te laten aanbrengen, kunnen persoonlijke creatieve keuzes en uitdrukking worden beperkt.
 3. Kostenoverweging: Het inhuren van een professionele make-upartiest kan financieel uitdagend zijn, vooral voor frequente toepassingen.

Hulpmiddelen

 1. Make-up tutorials met vertrouwde personen: Leer samen met vrienden of familie via online tutorials. Dit kan een ondersteunende omgeving creëren en de communicatie verbeteren.
 2. Sponsoring door cosmeticamerken: Sommige merken bieden workshops en ondersteuning aan voor blinden en slechtzienden om effectieve make-uptechnieken te leren.

Aandachtspunten / tips

 1. Duidelijke communicatie: Bespreek je persoonlijke voorkeuren, stijl en gewenste look met de persoon die je helpt. Open communicatie is essentieel voor een geslaagde samenwerking.
 2. Oefenen met professionals: Als je professionele hulp wilt inhuren, oefen dan eerst enkele keren om zeker te zijn van hun expertise en begrip van je behoeften.
 3. Tijdige planning: Plan sessies vooraf om rekening te houden met tijd en beschikbaarheid, vooral bij speciale gelegenheden.
 4. Experimenteer en leer: Experimenteer met verschillende technieken en stijlen om te ontdekken wat het beste bij je past en om je make-upartiest te helpen begrijpen wat jij wilt.

In situaties waar precisie en verfijning een prioriteit zijn, biedt het laten aanbrengen van make-up door anderen een waardevolle optie. Het is een gelegenheid om te genieten van deskundige vaardigheden, samen te werken aan creatieve expressie en een vleugje elegantie toe te voegen aan bijzondere momenten.

Permanente make-up

Permanente make-up, zoals getatoeëerde eyeliner en lipkleur, presenteert zich als een innovatieve optie voor blinden en slechtzienden om dagelijkse routines te vergemakkelijken en de esthetische expressie te vergroten. Laten we dieper ingaan op de voordelen, mogelijke uitdagingen en belangrijke overwegingen met betrekking tot permanente make-up.

Voordelen

 1. Efficiëntie in dagelijkse Routines: Permanente make-up vereenvoudigt ochtendroutines door het elimineren van de noodzaak om dagelijks traditionele make-up aan te brengen. Dit biedt tijdbesparing en gemak voor personen met een visuele beperking.
 2. Consistente esthetiek: Met permanente make-up kunnen gelijkmatige en symmetrische looks worden bereikt, wat bij traditionele make-up soms een uitdaging kan zijn.
 3. Lange Duurzaamheid: De duurzaamheid van permanente make-up betekent dat je er gedurende lange tijd van kunt genieten, zonder je zorgen te maken over dagelijkse herhaalde toepassingen.

Uitdagingen / Problemen / Nadelen

 1. Correctieproblemen: Onjuist uitgevoerde permanente make-up kan moeilijk te corrigeren zijn en kan ongewenste resultaten met zich meebrengen, zoals ongelijke lijnen of onnatuurlijke kleuren.
 2. Veranderende voorkeuren: Over tijd kunnen persoonlijke voorkeuren voor make-upstijlen veranderen, wat kan leiden tot spijt over permanente keuzes.
 3. Gezondheidsaspecten: Permanente make-up omvat invasieve procedures, wat enige risico’s met zich meebrengt, vooral als het niet door een professional wordt uitgevoerd.

Hulpmiddelen

 1. Certificering en ervaring: Het vinden van een professionele tattoo-artiest met gespecialiseerde ervaring in permanente make-up is van cruciaal belang om veiligheid en kwaliteit te waarborgen.
 2. Grondig overleg: Voer voorafgaand aan de behandeling een uitgebreid gesprek met de gekozen specialist om je wensen, verwachtingen en eventuele gezondheidsproblemen te bespreken.

Aandachtspunten / Tips

 1. Diepgaand onderzoek: Neem de tijd om diepgaand onderzoek te doen naar verschillende tattoo-artiesten, hun werk en klantrecensies voordat je een beslissing neemt.
 2. Kies voor subtiliteit: Bij het kiezen van permanente make-upstijlen is het raadzaam om te opteren voor subtiele en tijdloze looks die de tand des tijds kunnen doorstaan.
 3. Realistische verwachtingen: Begrijp de beperkingen en mogelijke resultaten van permanente make-up en stel realistische verwachtingen om teleurstelling te voorkomen.

Het verkennen van permanente make-up biedt blinden en slechtzienden een alternatieve benadering van make-up die comfort en tijdsbesparing kan bieden. Met de juiste aandacht voor certificering, overleg en weloverwogen keuzes, kunnen mensen met een visuele beperking ervan genieten en hun persoonlijke esthetische expressie uitdrukken met een vleugje blijvende schoonheid.

Het dragen van make-up met een bril

Het dragen van make-up kan een uitdagende taak zijn, vooral als je een bril draagt. Maar maak je geen zorgen, we hebben enkele handige tips en uitgebreide technieken verzameld om je te helpen je make-up routine te perfectioneren en er stralend uit te zien, ongeacht je visuele mogelijkheden.

 1. Primer en foundation: Voordat je begint met het aanbrengen van je make-up, is het belangrijk om een goede basis te leggen. Gebruik een make-up primer om ervoor te zorgen dat je make-up goed blijft zitten en niet vervaagt door wrijving met je bril. Breng vervolgens een dunne laag foundation aan die past bij je huidskleur en type. Dit helpt om een egale teint te creëren en zorgt ervoor dat je bril niet de hele dag je make-up van je gezicht veegt.
 2. Poeder en fixatiespray: Voor een langdurige make-up onder je bril, breng je voorzichtig een dun laagje poeder aan op de plekken waar je bril je huid raakt. Dit voorkomt dat je foundation en concealer zich ophopen of vlekken op je brilglazen achterlaten. Als aanvullende stap kun je gebruik maken van een fixatiespray om je make-up te verankeren en ervoor te zorgen dat deze gedurende de dag goed blijft zitten.
 3. Mascara en Krullen: Bij het dragen van een bril is het belangrijk om je ogen te accentueren. Kies voor mascara met volume in plaats van lengte om je wimpers voller en dikker te maken. Krul je wimpers voor een open blik en om te voorkomen dat ze tegen je brillenglazen aankomen. Gekrulde wimpers tillen je ogen op en zorgen voor een meer uitgesproken look.
 4. Glinsterende oogschaduw: Om de aandacht naar je ogen te trekken, gebruik je glinsterende oogschaduw. Deze sprankelende tinten helpen je ogen op te laten vallen, zelfs achter je brilglazen. Experimenteer met verschillende kleuren en texturen om te zien welke het beste bij jouw bril en stijl passen.
 5. Matte oogschaduw voor grootte: Als je bril je ogen vergroot en je wilt ze juist wat kleiner laten lijken, dan is matte oogschaduw je vriend. Gebruik neutrale matte tinten om diepte te creëren en de grootte van je ogen visueel te verminderen. Concentreer je op de buitenste ooghoeken en blend zorgvuldig om een gebalanceerde look te bereiken.

Het dragen van make-up met een bril kan een leuke en creatieve uitdaging zijn. Met deze uitgebreide tips en technieken kun je je make-up routine perfectioneren en je natuurlijke schoonheid naar voren brengen, ongeacht of je een visuele beperking hebt. Vergeet niet te experimenteren en te ontdekken wat het beste bij jou en je bril past. Stralend en zelfverzekerd zijn was nog nooit zo eenvoudig!

Hulp van professionals

Blindenorganisaties

Blinden- en slechtziendenorganisaties (BE en NL) begrijpen vaak de behoeften en uitdagingen van de doelgroep en bieden daarom workshops en cursussen aan om personen met visuele handicap te helpen bij het aanleren van vaardigheden zoals het aanbrengen van make-up. Hier zijn enkele algemene manieren waarop deze workshops en cursussen georganiseerd kunnen worden:

 1. Workshops en trainingssessies: Organisaties kunnen regelmatig workshops en trainingssessies organiseren waarin ervaren visagisten en professionals met een visuele beperking deelnemers leren hoe ze make-up kunnen aanbrengen met behulp van verschillende technieken en hulpmiddelen. Bartiméus organiseert zo bijvoorbeeld regelmatig sessies van “Oogverblindend mooi”.
 2. Specifieke technieken en hulpmiddelen: Tijdens deze workshops kunnen deelnemers leren hoe ze specifieke make-upproducten zoals foundation, eyeliner, mascara, enz. kunnen aanbrengen. Daarnaast kunnen ze informatie krijgen over het gebruik van tactiele hulpmiddelen, zoals spiegels met vergroting, kleurcontrasterende make-up en speciale penselen.
 3. Individuele begeleiding: Naast groepssessies kunnen organisaties ook individuele begeleiding aanbieden waarin visagisten persoonlijk advies kunnen geven aan deelnemers over hun specifieke behoeften en technieken die het beste voor hen werken.
 4. Toegankelijkheid van materialen: Workshops kunnen zich ook richten op het verbeteren van de toegankelijkheid van make-upproducten, zoals braillelabels, duidelijke instructies in grotere lettergroottes en het aanpassen van verpakkingen voor gemakkelijker gebruik.

Visagisten

het samenwerken met professionele visagisten kan een waardevolle optie zijn voor visueel beperkte personen die op zoek zijn naar hulp bij het aanbrengen van make-up, vooral voor speciale gelegenheden zoals bruiloften, fotoshoots of andere belangrijke evenementen. Hier is wat meer informatie over hoe deze samenwerking kan plaatsvinden:

 1. Aangepaste diensten: Veel visagisten zijn bereid om hun diensten aan te passen aan de behoeften van visueel beperkte cliënten. Ze kunnen bijvoorbeeld gespecialiseerde technieken en tactiele hulpmiddelen gebruiken om make-up nauwkeuriger aan te brengen.
 2. Voorbereiding en consultatie: Voordat de daadwerkelijke make-up wordt aangebracht, zal een professionele visagist vaak een consultatie met de cliënt hebben om hun voorkeuren, stijl en eventuele uitdagingen te bespreken. Dit helpt de visagist om de gewenste look te begrijpen en aan te passen aan de behoeften van de cliënt.
 3. Stapsgewijze begeleiding: De visagist zal stap voor stap uitleggen wat ze doen terwijl ze de make-up aanbrengen. Dit kan helpen om het proces te begrijpen en de cliënt de mogelijkheid geven om vergelijkbare technieken te oefenen in de toekomst.
 4. Speciale technieken: Visagisten kunnen technieken gebruiken die beter geschikt zijn voor blinde en slechtziende personen, zoals het gebruik van contrastrijke kleuren, duidelijke lijnen en texturen om verschillende delen van het gezicht te markeren.
 5. Opleiding en empowerment: Sommige visagisten richten zich niet alleen op het aanbrengen van make-up, maar ook op het leren van de cliënt hoe ze zelfstandig make-up kunnen aanbrengen. Ze kunnen tips en trucs delen die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van de cliënt.
 6. Ondersteuning en comfort: Een professionele visagist kan een visueel beperkte cliënt geruststellen en ondersteunen tijdens het make-upproces. Dit kan helpen om eventuele zorgen of onzekerheden weg te nemen.
 7. Samenwerking voor evenementen: Voor speciale gelegenheden kunnen visueel beperkte personen met hun visagist samenwerken om de perfecte look te creëren die past bij het evenement en hun persoonlijke stijl.

Het is belangrijk voor visueel beperkte personen om open te communiceren met de visagist en hun specifieke behoeften en verwachtingen te bespreken. Als je geïnteresseerd bent in het samenwerken met een professionele visagist, raad ik aan om contact op te nemen met visagisten in jouw omgeving en te informeren naar hun ervaring met het werken met visueel beperkte cliënten.

Deel dit:
Advertenties

 1. Appelcake bakken als je blind of slechtziend bent21-05-2024 06:05:57
 2. Onkruid wieden als je blind of slechtziend bent18-04-2024 02:04:41
 3. Solo reizen met een visuele beperking11-04-2024 03:04:58
 4. Pasen vieren met een visuele handicap10-04-2024 06:04:39
 5. Blind of slechtziend: Feestjes, verjaardagen, drukke evenementen en grote gezelschappen09-04-2024 06:04:32
 6. Zingen in een koor wanneer je blind of slechtziend bent08-04-2024 11:04:53
 7. Blind of slechtziend: Tips om je te vermaken tijdens een lange reis04-04-2024 10:04:40
 8. Kledijkeuze met een visuele beperking04-04-2024 06:04:06
 9. Haakplezier met een visuele beperking02-04-2024 05:04:32
 10. Daten als je blind of slechtziend bent, of als je date met iemand met een visuele beperking25-03-2024 08:03:53
 11. Hoe kies je een haarcoupe als je blind of slechtziend bent?14-01-2024 04:01:32
 12. Blind of slechtziend: Hoe kan je omgaan met geserveerd eten op restaurant?11-01-2024 06:01:40
 13. Hoe kan je een mooie zonsop- of ondergang beschrijven voor blinden en slechtzienden?10-12-2023 07:12:18
 14. DAB-radio’s voor blinden en slechtzienden05-12-2023 06:12:52
 15. Hobby’s voor mensen die blind of slechtziend zijn30-11-2023 04:11:46
 16. Bloemschikken voor blinden en slechtzienden26-11-2023 07:11:11
 17. Videogames en computergames voor blinden en slechtzienden24-11-2023 06:11:44
 18. Meditatie voor blinden en slechtzienden18-11-2023 08:11:41
 19. Pannenkoeken bakken als je blind of slechtziend bent17-11-2023 07:11:41
 20. Boetseren door blinden en slechtzienden08-11-2023 06:11:05
 21. Beeldhouwen door blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 22. Kledingsetjes maken en kleuren combineren als je (kleuren)blind of slechtziend bent30-10-2023 06:10:43
 23. Ontspanningsoefeningen en -technieken voor blinden en slechtzienden14-10-2023 05:10:49
 24. Kleding herstellen met een visuele beperking12-09-2023 11:09:37
 25. Tips voor het bakken van vlees door blinden en slechtzienden11-09-2023 02:09:52
 26. Reizen voor blinde en slechtziende personen: Tips en aandachtspunten06-09-2023 05:09:34
 27. Bij vrienden of familie op bezoek gaan als je blind of slechtziend bent05-09-2023 07:09:09
 28. Hoe kunnen blinden en slechtzienden afbeeldingen zien?02-09-2023 01:09:31
 29. Kerstmis vieren als je blind of slechtziend bent30-08-2023 12:08:50
 30. Kerstboom versieren als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:19
 31. Fysieke en mentale impact van wandelen door blinden en slechtzienden29-08-2023 04:08:14
 32. Voordelen van muziekinstrument bespelen door blinden en slechtzienden23-08-2023 01:08:35
 33. Naar een festival, concert of optreden als je blind of slechtziend bent20-08-2023 05:08:39
 34. Televisiekijken als je blind of slechtziend bent19-08-2023 10:08:59
 35. Sinterklaas vieren met een blind of slechtziend kind18-08-2023 04:08:18
 36. Kan je zelfstandig een markt bezoeken als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 03:08:01
 37. Dansen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 06:08:12
 38. Yoga beoefenen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:50
 39. Cadeautips voor blinden en slechtzienden10-08-2023 06:08:56
 40. Geloof: Aanpassingen en hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden09-08-2023 12:08:34
 41. Make-up aanbrengen (zich opmaken) als je blind of slechtziend bent09-08-2023 06:08:23
 42. Tips voor tuinieren met een visuele handicap03-08-2023 07:08:52
 43. Tips voor het rijden met een tandem02-08-2023 01:08:56
 44. Vissen als je blind of slechtziend bent01-07-2017 04:07:19
 45. Moppen en grappige situaties rond blinden en slechtzienden12-09-2015 10:09:54

Laatst bijgewerkt op 20 mei 2024 – 06:40