EHBO verlenen als je blind of slechtziend bent

Het bieden van eerste hulp is van essentieel belang in noodsituaties. Personen met een visuele beperking kunnen even bekwaam zijn in het verlenen van EHBO en een cruciale rol spelen bij hulpverlening en veiligheid. Ondanks de uitdagingen van het niet of slecht kunnen zien, kunnen een goed ontwikkelde tastzin, gehoor en communicatieve vaardigheden leiden tot doeltreffende hulpverlening. Hier vind je meer informatie voor het verlenen van EHBO door blinden en slechtzienden.

Vooraf

Zelfbewustzijn en alert zijn

Ontwikkel een sterk bewustzijn van je omgeving door gebruik te maken van je zintuigen. Let op veranderingen in geluiden, geuren en tastbare signalen die kunnen wijzen op gevaar.

Vooroordelen

Het is belangrijk om vooroordelen over visueel beperkte EHBO’ers te weerleggen. Ook al zijn er twijfels, jouw vaardigheden zijn van onschatbare waarde. Je kunt met vragen, luisteren en voelen vrijwel alles doen.

EHBO-cursus

Een EHBO-cursus is een krachtige stap naar voorbereiding. Kies bij voorkeur en indien beschikbaar een cursus gericht op visueel beperkte deelnemers. Deze cursussen bieden instructie, kennis en praktische oefeningen die je zelfvertrouwen vergroten. Er zijn verschillende soorten EHBO-cursussen beschikbaar, variërend van basis- tot gevorderde niveaus. Deze cursussen worden zowel online als klassikaal aangeboden. Online EHBO-cursussen zijn beschikbaar via organisaties zoals Blindenzorg Licht en Liefde (BE), het Vlaamse Kruis, het Rode Kruis (BE en NL) en het Oranje Kruis (NL). Deze cursussen bevatten mogelijk visuele elementen, maar als je moeite hebt met video’s volgen, kun je ervoor kiezen om klassikaal les te volgen voor een meer persoonlijke ervaring.

Klassikale cursussen

Verschillende verenigingen en bedrijven die zijn aangesloten bij het Oranje Kruis bieden klassikale EHBO-cursussen aan voor blinden en slechtzienden. Hierbij wordt rekening gehouden met specifieke behoeften. Als het reguliere diploma te hoog gegrepen is, kunnen certificaten worden verstrekt. Hiermee kan je volgens de EHBO-regels handelen en hulp bieden wanneer dat nodig is.

Aandachtspunten bij keuze van een EHBO-cursus

Bij het selecteren van een EHBO-cursus is het essentieel om rekening te houden met jouw behoeften en beperkingen. Denk aan de volgende aspecten:

  • Hoe kun je fysieke handelingen volgen en uitvoeren?
  • Heb je extra verbale ondersteuning nodig?
  • Hoe kun je de theorie tijdens presentaties volgen?
  • Is cursusmateriaal in alternatieve vormen beschikbaar, zoals braille, grootletter of gesproken tekst?
Braille

EHBO-cursus in braille

EHBO-training voor personen met een visuele beperking

Je kan een speciale EHBO-training voor personen met een visuele beperking volgen. Deze cursussen gebruiken vaak technieken die gericht zijn op tastzin en gehoor. Ze bieden praktische kennis en oefeningen om je voor te bereiden op noodsituaties. Deze cursussen creëren een ondersteunende omgeving waarin je kunt oefenen, vragen kunt stellen en ervaringen kunt delen.

Netwerken en samenwerken

Werk samen met medecursisten en ervaren EHBO’ers. Ervaringen delen en tips uitwisselen kan je helpen je zelfvertrouwen op te bouwen en je vaardigheden te verbeteren.

Hulp bieden aan Lotusslachtoffers

Binnen een aantal cursussen kun je oefenen met het verlenen van EHBO aan Lotusslachtoffers, personen die specifieke letsels, verwondingen, ziektebeelden en andere medische situaties uitbeelden. De term “LOTUS” staat voor “Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers”. Deze getrainde acteurs worden vaak ingezet tijdens EHBO-cursussen, trainingen voor medische professionals, rampenoefeningen en andere medische scenario’s om realistische situaties te creëren waarin hulpverleners hun vaardigheden kunnen oefenen. Hoewel je hulp kunt vragen wanneer nodig, is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk zelfstandig handelt.

Technologie en technologische hulpmiddelen

Gebruik technologie om toegang te krijgen tot lesmateriaal. Zet luisterboeken op je smartphone of computer en gebruik deze tijdens de lessen. Dit vergemakkelijkt je deelname en leren. Er zijn tevens EHBO-apps en hulpmiddelen met gesproken instructies en informatie. Je kan deze gebruiken als aanvulling op je vaardigheden. De app van het Rode Kruis is toegankelijk met spraaksoftware zoals VoiceOver of TalkBack op je telefoon. Zo kun je altijd snel EHBO-informatie raadplegen.

Oefen regelmatig

Blijf je EHBO-vaardigheden oefenen en opfrissen. Herhaling vergroot je zelfvertrouwen en maakt je bekwaam in het handelen in verschillende scenario’s.

EHBO verlenen als je blind of slechtziend bent

Oriëntatie en veiligheid

Voordat je begint met het verlenen van EHBO, zorg je ervoor dat jij en het slachtoffer veilig zijn. Gebruik je tastzin om de omgeving te verkennen en mogelijke obstakels of gevaren te herkennen.

Bel de hulpdiensten

Bel indien nodig het noodnummer 112 en geef duidelijke informatie over de locatie en de situatie.

Werk samen

Als er omstanders zijn, betrek hen dan bij de hulpverlening. Vraag hen om visuele informatie te verstrekken, zoals de kleur van de huid of eventuele bloedingen, terwijl jij de nodige handelingen uitvoert.

Duidelijk communiceren

Jouw stem is je belangrijkste instrument bij het verlenen van EHBO. Stel vragen aan het slachtoffer om informatie te verzamelen. Vraag naar wat er is gebeurd, waar het pijn doet, en of er andere symptomen zijn. Communiceer duidelijk en kalm met het slachtoffer. Leg uit wie je bent, wat je gaat doen en hoe je kunt helpen. Geef aanwijzingen en instructies stap voor stap om het slachtoffer gerust te stellen. Houd ook altijd contact met het slachtoffer tijdens het verlenen van hulp. Vertel wat je doet, wat ze kunnen verwachten en blijf openstaan voor hun feedback.

Toestand beoordelen

Gebruik je gehoor en tastzin om de toestand van het slachtoffer te beoordelen. Luister naar ademhalingsgeluiden en voel voor de hartslag. Deze zintuigen helpen je om snel de ernst van de situatie in te schatten. Je stem is tevens een krachtig hulpmiddel. Stel gerichte vragen aan het slachtoffer om informatie te verzamelen over de toestand. Zoek naar beschrijvingen van verwondingen, symptomen en pijnlocaties.

Bewustzijn controleren

Zorg ervoor dat een slachtoffer bij bewustzijn is. Gebruik tastzin om te voelen of iemand reageert op vragen of aanraking. Voor bewusteloze slachtoffers kun je de reactie van de hand in jouw hand gebruiken als indicator.

In stabiele zijligging leggen

Als het nodig is om een bewusteloos slachtoffer te draaien, vertrouw dan op je tastzin om de juiste positie aan te nemen. Volg de stappen van de stabiele zijligging en pas ze aan op basis van de liggende positie van het slachtoffer.

  • Leg het slachtoffer op zijn/haar zij met behulp van tastzin.
  • Plaats het dichtstbijzijnde been gestrekt, en het andere been gebogen over het lichaam.
  • Plaats de dichtstbijzijnde arm loodrecht op het lichaam, met de handpalm omhoog.
  • Plaats de andere arm gebogen over de borst, met de handrug tegen de wang.
  • Controleer de ademhaling regelmatig.

Ademhaling controleren

Luister en voel naar de ademhaling van een bewusteloos slachtoffer.

  • Plaats je oor en wang boven de mond en neus van het slachtoffer om de ademhaling te horen en voelen.
  • Voel of de borst regelmatig op en neer beweegt.

Eerste hulp verlenen

Bij bewustzijn

  • Vraag het slachtoffer om duidelijk te beschrijven wat er is gebeurd en waar hij/zij pijn heeft.
  • Voel voor eventuele verwondingen of zwellingen.

Bij bewusteloosheid

  • Draai het slachtoffer voorzichtig op de rug.
  • Controleer op ademhaling door te luisteren en voelen.
  • Als er geen ademhaling is, start reanimatie (indien getraind).

Wonden verzorgen

  • Vraag om beschrijvingen van de locatie en ernst van de verwonding aan het slachtoffer.
  • Als het slachtoffer bij bewustzijn is, vraag dan om zelf wonden schoon te spoelen of verbandmateriaal vast te houden.
  • Gebruik ontsmettingsmiddelen zoals Betadine.
  • Verbind zelf wonden met zorg en aandacht, gebruik je tastzin om de locatie vast te stellen. Voel waar het verband moet worden geplaatst en zorg ervoor dat het goed vastzit zonder de bloedcirculatie te belemmeren.
  • Gebruik handschoenen indien beschikbaar.

Bloedingen beheersen

Als er sprake is van bloedingen, volg dan de stroom van het bloed om de bron van de bloeding te lokaliseren. Oefen zachte druk uit op het getroffen gebied om het bloeden te stoppen.

Assistentie bij verplaatsen

Als het nodig is om het slachtoffer te verplaatsen, geef dan duidelijke instructies. Gebruik je tastzin om obstakels te detecteren en begeleid het slachtoffer voorzichtig naar een veilige locatie.

Hulpmiddelen gebruiken

Maak indien beschikbaar gebruik van hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld optische hulpmiddelen en apps voor specifieke handelingen.

Meer informatie

Bronnen

Deel dit:
Advertenties

  1. Willen blinde en slechtziende personen wel (weer) (goed) zien?16-04-2024 06:04:36
  2. Tips voor thuisverpleegkundigen die bij een blinde of slechtziende persoon komen15-04-2024 07:04:41
  3. Onbegrip over vermoeidheid bij blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:54
  4. Blind of slechtziend: Hand- en polsproblemen tijdens het stoklopen04-04-2024 12:04:21
  5. Omgaan met menstruatie als je een visuele beperking hebt31-03-2024 07:03:13
  6. Misselijkheid bij blinden en slechtzienden27-03-2024 03:03:09
  7. Korstjes op de oogleden27-03-2024 03:03:38
  8. Endoftalmitis (ontsteking van binnenste van oog)27-03-2024 03:03:14
  9. Dacryocystitis (ontsteking van traanzak)27-03-2024 03:03:41
  10. Iritis27-03-2024 03:03:09
  11. Iridocyclitis (uveitis anterior)26-03-2024 06:03:43
  12. Droge lucht en oogproblemen23-03-2024 05:03:09
  13. Verhoogde alertheid bij blinden en slechtzienden21-03-2024 07:03:19
  14. Aanpassingsstoornissen bij personen met een visuele handicap16-03-2024 08:03:41
  15. Vitaminen en ooggezondheid13-03-2024 07:03:10
  16. Oogproblemen bij het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS)12-03-2024 12:03:22
  17. Tranende / Waterige ogen08-03-2024 08:03:44
  18. Oogafscheiding07-03-2024 06:03:38
  19. Oogallergie06-03-2024 04:03:47
  20. Gezwollen ogen en oogleden05-03-2024 08:03:08
  21. Brandende ogen04-03-2024 06:03:39
  22. Oogwrijven28-02-2024 03:02:01
  23. Rode ogen27-02-2024 07:02:01
  24. Acupunctuur voor de ogen26-02-2024 04:02:00
  25. Slechtziend: Tips bij plotselinge misselijkheid door fel licht24-02-2024 05:02:38
  26. Problemen met het zien van details24-02-2024 01:02:17
  27. Ectropion (onderste ooglid draait naar buiten)20-02-2024 01:02:26
  28. Waarom mag je niet met je ogen in de zon kijken?20-02-2024 08:02:50
  29. Jeukende ogen19-02-2024 02:02:04
  30. Visuele cortex in hersenen: Verwerken van visuele informatie19-02-2024 02:02:12
  31. Oogproblemen bij Multiple Sclerose (MS)19-02-2024 06:02:50
  32. Wisselend zicht bij slechtzienden19-02-2024 05:02:16
  33. Kunnen blinden en slechtzienden lijden aan reisziekte?09-01-2024 07:01:22
  34. Kunnen blinden en slechtzienden ook claustrofobie hebben?14-12-2023 07:12:22
  35. Posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij blinden en slechtzienden09-12-2023 03:12:00
  36. Automutilatie (zelfverwonding) bij blinden en slechtzienden09-12-2023 02:12:54
  37. Vervormd zien (metamorfopsie)19-11-2023 07:11:22
  38. Maculagat18-11-2023 04:11:07
  39. Iris (regenboogvlies): Aandoeningen en problemen13-11-2023 06:11:03
  40. Oogzenuw (opticus nervus): Aandoeningen en problemen11-11-2023 04:11:00
  41. Oogbindvlies (conjunctiva): Aandoeningen en problemen11-11-2023 02:11:17
  42. Ooglid / Oogleden: Aandoeningen en problemen11-11-2023 01:11:24
  43. Netvlies (retina): Aandoeningen en problemen11-11-2023 08:11:22
  44. Wetenschappelijke onderzoeken die blinden weer willen doen zien06-11-2023 07:11:28
  45. Foropter: Instrument voor oogonderzoeken en bepalen van oogcorrectie04-11-2023 05:11:50
  46. Pterygium04-11-2023 03:11:56
  47. Pinguecula04-11-2023 03:11:33
  48. Trachoom04-11-2023 03:11:05
  49. Premature retinopathie04-11-2023 03:11:22
  50. Trichiasis04-11-2023 03:11:44
  51. Subconjunctivale bloeding04-11-2023 03:11:02
  52. Hoornvlieslittekens04-11-2023 03:11:11
  53. Scleritis04-11-2023 03:11:46
  54. Oogziekte van Graves04-11-2023 03:11:21
  55. De invloed van hydratatie op de ooggezondheid03-11-2023 03:11:38
  56. Oogontsteking02-11-2023 02:11:48
  57. Oogzenuwontsteking02-11-2023 02:11:32
  58. Oogkasontsteking (orbitale cellulitis)02-11-2023 01:11:01
  59. Nachtblindheid01-11-2023 01:11:32
  60. Hormonale veranderingen en oogproblemen01-11-2023 12:11:06
  61. Oogirritatie01-11-2023 07:11:00
  62. Ooginfarct01-11-2023 07:11:35
  63. Oftalmoplegie (verzwakte of verlamde oogspieren)01-11-2023 07:11:51
  64. Oculaire toxoplasmose01-11-2023 07:11:44
  65. Meibomitis29-10-2023 08:10:19
  66. Hoornvlies: Aandoeningen en problemen met de cornea29-10-2023 03:10:09
  67. Ziekte van Coats29-10-2023 02:10:31
  68. Lagoftalmie (niet kunnen knipperen of ogen niet volledig kunnen sluiten)29-10-2023 02:10:45
  69. Macula-oedeem29-10-2023 02:10:30
  70. Maculapucker29-10-2023 02:10:20
  71. Kleurenblindheid29-10-2023 02:10:30
  72. Keratitis (hoornvliesontsteking)27-10-2023 01:10:02
  73. Coördinatieproblemen bij blinden en slechtzienden26-10-2023 02:10:47
  74. Duizeligheid bij blinden en slechtzienden26-10-2023 07:10:21
  75. Hypertensieve retinopathie25-10-2023 05:10:59
  76. Herpes in het oog (oculaire herpes, oogherpes)25-10-2023 05:10:43
  77. Gordelroos in het oog25-10-2023 05:10:07
  78. Hoornvlieszweer25-10-2023 05:10:14
  79. Hoornvliestroebelingen25-10-2023 05:10:27
  80. Paniekaanvallen bij blinden en slechtzienden25-10-2023 05:10:15
  81. Ziekenhuisinfecties die de ogen kunnen aantasten24-10-2023 11:10:48
  82. Invloed van airconditioning op de ooggezondheid24-10-2023 11:10:57
  83. Hart- en vaataandoeningen bij blinden en slechtzienden24-10-2023 05:10:17
  84. Fluoresceïnekleuring van het oog: Diagnostische hulpmiddel voor oogaandoeningen24-10-2023 05:10:22
  85. Ooginfecties23-10-2023 05:10:46
  86. Eenzaamheid bij blinden en slechtzienden23-10-2023 03:10:04
  87. Hordeolum (strontje): Ooginfectie23-10-2023 07:10:57
  88. Hoornvliesletsels23-10-2023 07:10:30
  89. Usher-syndroom23-10-2023 07:10:04
  90. Hemianopsie: Verlies van gezichtsveld in één of beide ogen23-10-2023 07:10:14
  91. Invloed van melatonine op blinden21-10-2023 01:10:58
  92. Leber Congenitale Amaurose21-10-2023 11:10:18
  93. Sneeuwblindheid21-10-2023 11:10:37
  94. Retinoblastoom (netvlieskanker)21-10-2023 11:10:23
  95. Oogkanker21-10-2023 11:10:08
  96. Halo’s en lichtverblinding21-10-2023 11:10:36
  97. Hoornvliesdystrofie21-10-2023 11:10:59
  98. Hand- en polsklachten bij blinden en slechtzienden20-10-2023 03:10:08
  99. Keratoconus (kegelvormig en dunner hoornvlies)20-10-2023 11:10:46
  100. Scotomen (blinde vlekken in gezichtsveld)20-10-2023 11:10:27
  101. Ptosis (ptose): Afhangend ooglid20-10-2023 11:10:25
  102. Visual snow syndrome20-10-2023 11:10:57
  103. Uveïtis20-10-2023 11:10:13
  104. Lichttherapie bij blinden als behandeling voor melatoninetekort19-10-2023 05:10:29
  105. Scleralenzen: Behandeling van verschillende oogproblemen19-10-2023 04:10:22
  106. Scheelzien (strabisme, strabismus)19-10-2023 07:10:52
  107. Vaak voorkomende oogproblemen en oogziekten bij kinderen19-10-2023 06:10:44
  108. Leber Erfelijke Optische Neuropathie (LHON)18-10-2023 11:10:30
  109. Verziendheid (hypermetropie)18-10-2023 07:10:02
  110. Droge ogen17-10-2023 05:10:51
  111. Kunsttranen17-10-2023 04:10:05
  112. Schouderpijn en schouderklachten bij blinden en slechtzienden16-10-2023 10:10:08
  113. Rugpijn en rugklachten bij blinden en slechtzienden16-10-2023 07:10:02
  114. Nystagmus (onwillekeurige, ritmische oogbewegingen)16-10-2023 06:10:24
  115. Binoculair onderzoek: Onderzoek van samenwerking tussen de ogen14-10-2023 06:10:22
  116. MRI-scan van de ogen: Gedetailleerde beelden van ogen en omliggende structuren14-10-2023 06:10:46
  117. Lichtgevoeligheidstest: Onderzoeken van oogreacties op licht14-10-2023 06:10:06
  118. Biopsie van het oog: Weefsel uit oog verwijderen en onderzoeken14-10-2023 06:10:56
  119. Traanfilmonderzoek13-10-2023 06:10:57
  120. Spleetlamponderzoek (biomicroscopie)13-10-2023 06:10:03
  121. Refractie-onderzoek (oogmeting)13-10-2023 05:10:32
  122. Pupilverwijding (pupildilatatie): Pupil vergroten (meestal via oogdruppels)13-10-2023 05:10:18
  123. Pachymetrie van het hoornvlies: Dikte van hoornvlies meten13-10-2023 05:10:22
  124. Oogspierfunctietest: Bewegingen van oogspieren beoordelen13-10-2023 05:10:33
  125. Oogdrukmeting (tonometrie)13-10-2023 05:10:33
  126. Oogechografie: Gedetailleerde blik op de oogstructuren13-10-2023 05:10:44
  127. Oftalmoscopie (fundoscopie): Diepgaand onderzoek van het oog13-10-2023 05:10:47
  128. OCT-angiografie: Beeldvorming van oogbloedvaten zonder kleurstoffen13-10-2023 05:10:10
  129. Netvliesonderzoek: Afwijkingen of problemen in netvlies opsporen13-10-2023 05:10:02
  130. Kleurentest: Beoordeling van kleurenzicht13-10-2023 04:10:08
  131. Gonioscopie: Beoordeling van de ooghoek13-10-2023 04:10:16
  132. Fundusfotografie: Gedetailleerde beelden van achterste deel van het oog13-10-2023 04:10:50
  133. Fluoresceïne-angiografie: Onderzoek van netvliesbloedvaten met kleurstof13-10-2023 04:10:33
  134. Elektrofysiologische oogonderzoeken: Elektrische evaluatie van de gezondheid van het oog13-10-2023 04:10:44
  135. CT-scan van de ogen en oogkas: Gedetailleerde beeldvorming13-10-2023 03:10:58
  136. Corneatopografie: Gedetailleerde meting van het hoornvlies13-10-2023 03:10:53
  137. Contrastgevoeligheidstest: Oogonderzoek om contrastvermogen te onderzoeken13-10-2023 03:10:33
  138. Biometrie: Oogonderzoek om nauwkeurige oogmetingen te krijgen13-10-2023 03:10:08
  139. Oogzalven: Soorten, gebruik, tips en hulpmiddelen13-10-2023 06:10:58
  140. Netvliesloslating09-10-2023 01:10:45
  141. Onzekerheid bij blinden en slechtzienden08-10-2023 01:10:17
  142. Abnormale hoofdpositie bij oogproblemen08-10-2023 01:10:21
  143. Spierstijfheid, spierpijn en spierspanning bij blinden en slechtzienden08-10-2023 12:10:57
  144. Nekpijn bij blinden en slechtzienden08-10-2023 12:10:36
  145. Burn-out bij blinden en slechtzienden08-10-2023 07:10:34
  146. Ziekte van Stargardt (juveniele maculadegeneratie)07-10-2023 01:10:25
  147. Glasvochtbloeding07-10-2023 11:10:22
  148. Fotopsie: (Licht)flitsen of flikkeringen in gezichtsveld zien07-10-2023 06:10:46
  149. Floaters (mouches volantes): Zwevende deeltjes in gezichtsveld07-10-2023 05:10:04
  150. Psychische oorzaken van tijdelijke of permanente slechtziendheid en blindheid05-10-2023 05:10:55
  151. Pupilgrootte: Miosis (abnormaal vernauwde pupillen) en mydriasis (abnormaal verwijde pupillen)05-10-2023 06:10:56
  152. Retinitis pigmentosa (RP)04-10-2023 04:10:18
  153. Vragen stellen aan je oogarts04-10-2023 01:10:21
  154. Zeer slechtziend en naar de oogarts blijven gaan04-10-2023 12:10:50
  155. Gezichtsveld en gezichtsveldonderzoek03-10-2023 04:10:30
  156. Gevoelens van verlies bij blinden en slechtzienden02-10-2023 05:10:25
  157. Mentale impact van ernstige oogproblemen bij blinden en slechtzienden02-10-2023 02:10:33
  158. Hoofdpijn bij blinden en slechtzienden02-10-2023 05:10:58
  159. Exoftalmie (proptosis) (abnormaal uitpuilende ogen)30-09-2023 02:09:01
  160. Episcleritis30-09-2023 02:09:22
  161. Entropion (onderste ooglid draait naar binnen)30-09-2023 02:09:29
  162. Diplopie (dubbelzien)30-09-2023 02:09:56
  163. Dacryostenose30-09-2023 02:09:24
  164. Visuele hallucinaties30-09-2023 10:09:48
  165. Drugsverslaving en medicatiemisbruik: Effecten op de ogen en ooggezondheid30-09-2023 07:09:24
  166. De invloed van het gebruik van medicatie op de ogen en ooggezondheid30-09-2023 06:09:31
  167. Body Integrity Identity Disorder (BIID): Verlangen om blind te zijn29-09-2023 01:09:30
  168. Omgaan met (constante) veranderende en/of bevende beelden in gezichtsvermogen29-09-2023 11:09:46
  169. Kunnen blinden en slechtzienden hoogtevrees hebben?29-09-2023 07:09:20
  170. Weer (iets) kunnen zien na tijdelijk of permanent blind of slechtziend te zijn geweest29-09-2023 07:09:14
  171. Cytomegalovirus (CMV) retinitis28-09-2023 04:09:49
  172. Convergentie-insufficiëntie28-09-2023 04:09:41
  173. Conjunctivitis (oogbindvliesontsteking)28-09-2023 04:09:14
  174. Computer Vision Syndrome28-09-2023 04:09:01
  175. Coloboom28-09-2023 04:09:55
  176. Chalazion (gerstekorrel aan ooglid)28-09-2023 04:09:25
  177. Cerebrale Visuele Inperking (CVI)28-09-2023 04:09:04
  178. Centrale sereuze retinopathie28-09-2023 04:09:08
  179. Cat Eye Syndroom28-09-2023 04:09:30
  180. ADOA (autosomale dominante optische atrofie)28-09-2023 04:09:50
  181. Bradyopsie28-09-2023 04:09:00
  182. Blefarospasme (overmatig oogknipperen)28-09-2023 04:09:28
  183. Blefaritis28-09-2023 04:09:49
  184. Birdshot Chorioretinopathie28-09-2023 04:09:19
  185. Bijziendheid (myopie)28-09-2023 04:09:46
  186. Astigmatisme28-09-2023 04:09:18
  187. Vermoeide ogen (oogvermoeidheid)28-09-2023 04:09:47
  188. Anoftalmie28-09-2023 04:09:15
  189. Anisocorie28-09-2023 04:09:45
  190. Aniridie28-09-2023 04:09:43
  191. Geen dieptezicht hebben27-09-2023 07:09:19
  192. De impact van luchtvervuiling op de ogen en ooggezondheid26-09-2023 07:09:31
  193. De impact van UV-blootstelling op de ogen26-09-2023 06:09:55
  194. Mineralen en ooggezondheid24-09-2023 03:09:18
  195. Voedingsvezels en ooggezondheid24-09-2023 01:09:24
  196. Antioxidantrijke voedingsmiddelen en ooggezondheid24-09-2023 01:09:48
  197. Bessen en ooggezondheid24-09-2023 01:09:50
  198. Luteïne en zeaxanthine voor ooggezondheid24-09-2023 01:09:18
  199. Zink en ooggezondheid24-09-2023 01:09:53
  200. Omega-3 vetzuren en ooggezondheid24-09-2023 01:09:04

Laatst bijgewerkt op 14 oktober 2023 – 11:44