Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden

Ergonomie is de wetenschappelijke discipline die zich richt op het ontwerpen van werkplekken, producten en systemen met als doel de interactie tussen mensen en hun omgeving te optimaliseren. Het hoofddoel van ergonomie is het creëren van een omgeving die comfortabel, efficiënt en veilig is voor mensen om in te werken, leren of leven. Deze discipline is van cruciaal belang voor de kwaliteit van leven van mensen met een visuele beperking. In dit artikel worden uitgebreid de belangrijkste aspecten van ergonomie besproken, en de bijbehorende aanpassingen die kunnen worden gemaakt om de levenskwaliteit van blinden en slechtzienden te verbeteren.

Aanpassing van de werkplek

Het succes van blinde en slechtziende personen op de werkplek hangt in grote mate af van de juiste aanpassingen en ondersteuning. Werkgevers en collega’s kunnen een cruciale rol spelen in het creëren van een ergonomische werkomgeving die toegankelijk is voor iedereen. Hieronder volgen enkele belangrijke aspecten van werkplekaanpassingen voor blinde en slechtziende werknemers.

Toegankelijke computersystemen

Voor blinde en slechtziende werknemers is computergebruik vaak essentieel. Het is van vitaal belang dat de gebruikte computersystemen volledig toegankelijk zijn. Enkele belangrijke aanpassingen zijn:

 • Schermuitleesprogramma’s: Deze software converteert tekst op het scherm naar gesproken woorden of brailleweergave. Populaire schermuitleesprogramma’s omvatten JAWS, Supernova, ZoomText, NVDA, Talkback en VoiceOver.
 • Brailleleesregel: Een brailleleesregel is een apparaat dat de tekst op het computerscherm omzet in braille, zodat blinde en zwaar slechtziende gebruikers kunnen lezen wat er op het scherm staat en interactie kunnen hebben met de computer.
 • Ergonomische toetsenborden en muizen: Ergonomische toetsenborden en muizen kunnen de werkhouding verbeteren en het comfort verhogen voor werknemers met een visuele beperking. Ze bevorderen efficiëntie en nauwkeurigheid.

Verlichting op de werkplek

Voor slechtziende werknemers is juiste verlichting van cruciaal belang. Hier zijn enkele richtlijnen voor het optimaliseren van de verlichting op de werkplek:

 • Voldoende verlichting: Zorg ervoor dat de werkplek goed verlicht is, maar vermijd schittering op computerschermen. Het juiste niveau van verlichting kan variëren afhankelijk van de persoonlijke behoeften en voorkeuren.
 • Verstelbare verlichting: Door verstelbare lichtbronnen en lampen op de werkplek kunnen werknemers de verlichting aanpassen aan hun specifieke behoeften en taken.

Tactiele hulpmiddelen en organisatie

Tactiele hulpmiddelen en organisatorische aanpassingen zijn van onschatbare waarde voor blinde en slechtziende werknemers. Hier zijn enkele nuttige tactiele hulpmiddelen:

 • Voelbare markeringen: Voelbare markeringen op toetsenborden, toestellen en documenten kunnen helpen bij de navigatie en het herkennen van spullen.
 • Braille-etiketten: Het gebruik van braille-etiketten op mappen, laden en kasten kan het organiseren en vinden van documenten vereenvoudigen.
 • Braillepapier: Voor administratieve taken waarbij braille nodig is, is er speciaal papier beschikbaar met braillepunten.

Hulpmiddelen voor dagelijks leven

Mensen met een visuele beperking vertrouwen op verschillende hulpmiddelen om hun dagelijkse activiteiten onafhankelijk en efficiënt uit te voeren. Deze hulpmiddelen variëren van aanpassingen aan meubilair tot toegankelijke toestellen, en spelen een cruciale rol in het bevorderen van comfort en zelfstandigheid.

Aangepast meubilair

Ergonomische stoelen

Ergonomische stoelen creëren een werkomgeving die zowel comfortabel als ondersteunend is voor visueel beperkte personen. Deze stoelen bevorderen een goede zithouding, voorkomen rugklachten en bevorderen het algemene welzijn.

Lendensteun voor rugcomfort

Een van de meest opvallende kenmerken van ergonomische stoelen is de lendensteun. Voor blinde en slechtziende personenis het handhaven van een gezonde zithouding van essentieel belang. De lendensteun in ergonomische stoelen biedt specifieke ondersteuning aan de onderrug, wat helpt om spanning en vermoeidheid in dit gebied te verminderen. Dit is vooral waardevol voor mensen die lange uren aan een bureau werken, omdat het rugklachten kan voorkomen.

Aanpassingsmogelijkheden voor persoonlijk comfort

Ergonomische stoelen zijn ontworpen met het oog op aanpasbaarheid. Dit betekent dat de stoel kan worden aangepast aan de specifieke behoeften en voorkeuren van de gebruiker. Voor mensen met een visuele beperking is dit bijzonder belangrijk omdat ze hierdoor de stoel zo kunnen instellen dat deze optimaal comfort en ondersteuning biedt. Aanpassingsmogelijkheden kunnen onder andere de hoogte van de stoel, de hoek van de rugleuning en de armsteunen omvatten.

Comfort voor langdurig zitten

Mensen met een visuele beperking kunnen lange uren achter een bureau doorbrengen, of het nu gaat om studeren, werken of andere taken. Daarom is het belangrijk dat de stoel comfortabel is voor langdurig zitten. Ergonomische stoelen zijn meestal uitgerust met voldoende vulling en ondersteuning om het comfort te maximaliseren. De stoelen zijn ontworpen om drukpunten te minimaliseren en vermoeidheid te verminderen, wat bijdraagt aan een productievere werkomgeving.

Ondersteuning voor een juiste houding

Ergonomische stoelen bevorderen een goede zithouding. Voor mensen met een visuele beperking, die mogelijk meer afhankelijk zijn van tast en tastzin voor hun oriëntatie, is een correcte houding van groot belang. Een goede houding kan helpen bij het verminderen van pijn en ongemak en kan bijdragen aan de algehele gezondheid van de rug en nek.

Een ergonomische zithouding is belangrijk om rugpijn te voorkomen

Een ergonomische houding is belangrijk om rugpijn te voorkomen

Tafels en werkbladen

Hoogte van tafels en werkbladen

De hoogte van tafels en werkbladen is een kritisch aspect van ergonomisch ontwerp voor mensen met een visuele beperking. Hier zijn enkele belangrijke punten:

 • Aanpasbaarheid: Ideaal gezien moeten tafels en werkbladen in hoogte verstelbaar zijn. Dit maakt het mogelijk om de hoogte aan te passen aan de specifieke behoeften en voorkeuren van de gebruiker. Sommige personen geven er bijvoorbeeld de voorkeur aan om staand te werken, terwijl anderen liever zitten. Een verstelbare tafel biedt flexibiliteit.
 • Optimale hoogte: Over het algemeen moet de tafel of het werkblad zich op ellebooghoogte bevinden wanneer de persoon zit. Dit zorgt voor een natuurlijke en ontspannen houding en voorkomt onnodige spanning in de schouders, nek en rug. Voor staand werken moet de tafel op een vergelijkbare hoogte worden ingesteld.
 • Rolstoeltoegankelijkheid: Voor mensen die zich in een rolstoel voortbewegen, is het cruciaal dat de tafel of het werkblad de juiste hoogte heeft om gemakkelijke toegang te bieden zonder dat ze hun houding drastisch moeten aanpassen.
Ergonomische stoelen

Naast de tafel is de stoel waaraan iemand zit een essentieel onderdeel van de ergonomische werkplek. Hier zijn enkele overwegingen:

 • Lendensteun: Stoelen moeten worden uitgerust met lendensteun om een goede ondersteuning van de onderrug te bieden. Dit helpt rugklachten te voorkomen en bevordert een gezonde houding.
 • Comfortabel Zitten: Het zitgedeelte van de stoel moet voldoende ruimte bieden en comfortabel zijn om langdurig zitten mogelijk te maken. Gevoerde stoelen met ademende bekleding kunnen het comfort verbeteren.
 • Armsteunen: Armsteunen kunnen handig zijn voor extra ondersteuning, vooral bij computertaken. Zorg ervoor dat de armsteunen op de juiste hoogte en breedte kunnen worden afgesteld.
Benodigdheden en toegankelijkheid
 • Opbergruimte: Tafels moeten voldoende opbergruimte bieden voor benodigdheden zoals documenten, hulpmiddelen en persoonlijke spullen. Toegankelijke lades, planken of tafelbladen met organizers kunnen helpen bij het georganiseerd houden van de werkruimte.
 • Tactiele markeringen: Voor mensen met een visuele beperking zijn tactiele markeringen op tafels en laden nuttig om zo te weten waar bepaalde spullen liggen. Braille-etiketten en reliëfmarkeringen kunnen worden gebruikt voor organisatie en navigatie.

Toegankelijke apparatuur

In de keuken

In de keuken kunnen aanpassingen het verschil maken voor mensen met een visuele handicap zodat ook zij kunnen koken zonder zorgen. Enkele belangrijke hulpmiddelen zijn:

 • Voelbare markeringen: Voelbare markeringen op kooktoestellen, ovenknoppen en zelfs potten en pannen helpen gebruikers bij het instellen van de juiste temperatuur en kooktijden.
 • Spraakassistenten: Stemgestuurde assistenten zoals Amazon Echo of Google Home kunnen helpen bij het opzoeken van recepten, timers instellen en algemene keukentaken vereenvoudigen.
 • Tactiele aanwijzingen: Tactiele labels of reliëfmarkeringen op voedselverpakkingen en blikken maken het gemakkelijker om producten te herkennen. Het braillelabelen van bijvoorbeeld specerijen in de keuken is een veelvoorkomende praktijk.

In de badkamer

Badkamers kunnen ook worden aangepast voor toegankelijkheid. Enkele nuttige aanpassingen zijn:

 • Voelbare markeringen: Doorm arkeringen op kranen en thermostaatknoppen kunnen gebruikers de watertemperatuur nauwkeurig instellen zonder het risico op verbranding.
 • Slimme apparaten: Met behulp van spraakgestuurde apparaten kunnen mensen met een visuele beperking eenvoudig de spiegelverlichting, ventilatie en andere apparaten in de badkamer bedienen.

Deze hulpmiddelen en aanpassingen zijn slechts enkele voorbeelden van wat beschikbaar is om het dagelijks leven van mensen met een visuele beperking te vergemakkelijken. Het is van groot belang om deze aanpassingen op individuele basis te selecteren, rekening houdend met de specifieke behoeften en voorkeuren van elke persoon.

Mobiliteit en navigatie

Visueel gehandicapte personen vertrouwen op verschillende hulpmiddelen en aanpassingen om zichzelf veilig en efficiënt door hun omgeving te verplaatsen. Deze mobiliteits- en navigatiehulpmiddelen vergemakkelijken hun dagelijkse reizen en bevorderen de zelfstandigheid.

Tactiele markeringen

Vloermarkeringen

In openbare gebouwen en buitenruimtes kunnen tactiele markeringen op de vloer (geleidelijnen) worden aangebracht om mensen met een visuele beperking te helpen bij het navigeren. Deze markeringen dienen als leidende paden en geven belangrijke informatie, zoals richting en afstanden. Ze zijn vaak voelbaar onder de voeten of met een witte stok.

Geleidelijn voor blinden en slechtzienden

Geleidelijn voor blinden en slechtzienden

Trappen

Tactiele markeringen op trappen, zoals geribbelde of gestructureerde traptreden, geven aan waar een trap begint en eindigt en waar zich een eventuele tussenlanding bevindt. Dit helpt bij het veilig nemen van trappen.

Deuren

Tactiele markeringen bij deuren, zoals voelbare lijnen of knoppen, geven aan waar deuren zich bevinden en in welke richting ze openen. Dit is essentieel om obstakels te vermijden en deuren correct te gebruiken.

Geluidssignalen

Rateltikkers bij stoplichten

Rateltikkers zijn geluidssignalen die bij stoplichten en oversteekplaatsen te vinden zijn. Ze geven auditieve aanwijzingen over de oversteekfase, zodat de blinde of slechtziende persoon weet wanneer het veilig is om over te steken. Deze signalen zijn van onschatbare waarde voor mensen met een visuele beperking om veilig de straat over te steken.

Spraakomroep in openbaar vervoer

In het openbaar vervoer zijn spraakgestuurde omroepsystemen essentieel. Ze informeren reizigers over aankomende haltes, bestemmingen en eventuele wijzigingen in de dienstregeling. Deze spraakberichten bieden mensen met een visuele beperking cruciale informatie om zelfstandig te reizen. Zo weten ze bijvoorbeeld ook wanneer ze aan de juiste halte arriveren en wanneer ze dus kunnen uitstappen.

Overige geluidssignalen

Geluidssignalen zoals pieptonen bij naderende roltrappen en liften, evenals geluidsaanduidingen bij knoppen en bedieningselementen, helpen bij de oriëntatie en veilige navigatie in openbare ruimtes.

Technologie en digitale toegankelijkheid

In de moderne wereld speelt technologie een onmisbare rol in het dagelijks leven. Voor mensen met een visuele beperking vormen technologische hulpmiddelen en digitale toegankelijkheid een essentieel onderdeel van hun zelfstandigheid en participatie in de samenleving.

Screenreaders en spraakherkenning

Screenreaders

Screenreaders zijn softwaretoepassingen die tekst op een computerscherm omzetten in spraak of braille, zodat mensen met een visuele beperking digitale inhoud kunnen beluisteren of lezen. Deze hulpmiddelen zijn van onschatbare waarde voor taken zoals surfen op internet, het lezen van e-mails, het gebruik van tekstverwerkingsprogramma’s en nog veel meer. Populaire screenreaders zijn onder andere JAWS, NVDA, Supernova en VoiceOver.

Spraakherkenningssoftware

Voor blinden en slechtzienden met een extra motorische beperking of die moeite hebben met typen, biedt spraakherkenningssoftware een uitkomst. Met behulp van gesproken commando’s kunnen ze tekst dicteren en opdrachten uitvoeren op hun computer of mobiele apparaat. Software zoals Dragon NaturallySpeaking en Windows Speech Recognition bieden deze functionaliteit.

Braille-invoerapparaten

Braillenotitietoestellen

Braillenotitietoestellen zijn speciaal ontworpen toetsenborden met braillecellen, waarbij elke cel een combinatie van brailletekens vertegenwoordigt. Met deze toetsenborden stellen kunnen braillelezers snel en nauwkeurig brailletekens invoeren op een computer of mobiel apparaat. Ze worden vaak gebruikt voor het schrijven van tekst, coderen en het navigeren door digitale inhoud.

Brailleleesregels

Brailleleesregels zijn draagbare apparaten met braillecellen die bovenop een computerscherm of mobiel apparaat worden geplaatst. Ze vertalen de tekst op het scherm naar braille, zodat gebruikers deze kunnen lezen door hun vingers over de regel te bewegen. Dit is vooral handig voor het snel bekijken van informatie en het controleren van tekstdocumenten.

Vingers lezen braille op een brailleleesregel

Vingers lezen braille op een brailleleesregel

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Hoe vind je nieuwe producten in de winkel als je blind of slechtziend bent?30-05-2024 06:05:06
 2. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 3. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 4. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 5. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 6. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 7. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 8. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 9. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 10. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 11. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 12. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 13. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 14. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 15. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 16. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 17. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 18. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 19. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 20. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 21. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 22. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 23. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 24. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 25. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 26. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 27. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 28. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 29. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 30. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 31. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 32. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 33. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 34. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 35. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 36. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 37. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 38. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 39. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 40. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 41. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 42. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 43. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 44. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 45. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 46. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 47. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 48. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 49. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 50. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 51. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 52. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 53. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 54. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 55. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 56. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 57. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 58. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 59. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 60. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 61. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 62. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 63. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 64. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 65. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 66. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 67. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 68. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 69. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 70. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 71. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 72. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 73. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 74. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 75. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 76. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 77. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 78. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 79. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 80. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 81. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 82. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 83. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 84. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 85. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 86. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 87. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 88. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 89. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 90. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 91. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 92. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 93. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 94. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 95. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 96. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 97. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 98. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 99. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 100. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 101. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 102. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 103. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 104. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 105. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 106. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 107. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 108. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 109. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 110. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 111. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 112. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 113. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 114. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 115. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 116. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 117. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 118. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 119. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 120. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 121. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 122. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 123. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 124. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 125. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 126. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 127. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 128. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 129. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 130. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 131. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 132. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 133. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 134. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 135. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 136. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 137. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 138. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 139. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 140. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 141. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 142. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 143. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 144. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 145. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 146. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 147. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 148. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 149. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 150. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 151. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 152. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 153. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 154. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 155. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 156. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 157. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 158. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 159. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 160. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 161. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 162. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 163. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 164. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 165. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 166. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 167. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 168. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 169. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 170. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 171. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 172. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 173. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 174. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 175. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 176. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 177. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 178. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 179. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 180. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 181. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 182. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 183. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 184. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 185. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 186. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 187. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 188. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 189. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 190. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 191. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 192. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 193. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 194. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 195. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 196. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 197. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 198. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 199. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 200. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22

Laatst bijgewerkt op 13 mei 2024 – 06:48