Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden

Moderne televisies leveren niet enkel verbluffende beelden en geluidskwaliteit, maar bieden ook een inclusieve kijkervaring voor mensen met een visuele beperking. Er zijn verschillende televisiemodellen op de markt die speciale functies bieden om tv-kijken toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden.

Houd er wel rekening mee dat de beschikbaarheid van toegankelijkheidsfuncties kan variëren tussen verschillende televisiemodellen en softwareversies van dezelfde fabrikant. Het is raadzaam om de officiële websites van de fabrikanten te raadplegen of contact op te nemen met lokale dealers voor specifieke informatie over toegankelijkheidsopties op de gewenste modellen.

Toegankelijke televisietoestellen voor blinden en slechtzienden

Android TV

Android TV is een smart-tv-platform dat is gebaseerd op het Android-besturingssysteem. Het televisietoestel biedt een scala aan toegankelijkheidsfuncties om ervoor te zorgen dat visueel gehandicapte personen een naadloze en plezierige kijkervaring hebben. Enkele van de belangrijkste toegankelijkheidsfuncties zijn:

 • TalkBack: TalkBack is een ingebouwde schermlezer op Android-apparaten, inclusief Android TV. Gebruikers kunnen hierdoor gesproken feedback ontvangen over de menu’s, opties en selecties op het scherm. Hiermee kunnen ze navigeren door de interface, apps openen en inhoud bekijken zonder visuele hulp.
 • Ondertiteling en audiodescriptie: Android TV ondersteunt ondertiteling en audiodescriptie voor video-inhoud. Gebruikers kunnen ondertiteling inschakelen voor films en tv-programma’s, wat nuttig is voor dove of slechthorende kijkers. Audiobeschrijving biedt extra beschrijvende audio-informatie om de visuele elementen van de inhoud te verduidelijken voor blinden en slechtzienden.
 • Spraakgestuurde bediening: Android TV maakt gebruik van Google Assistent voor spraakgestuurde bediening. Gebruikers kunnen eenvoudig opdrachten geven via de afstandsbediening of een compatibel spraakgestuurd apparaat. Dit is handig voor het starten van apps, zoeken naar content en het aanpassen van instellingen met behulp van gesproken opdrachten.
 • Hoog contrast en kleuraanpassingen: Android TV biedt de mogelijkheid om het contrast en de kleuren aan te passen, waardoor gebruikers de weergave kunnen optimaliseren voor hun persoonljike behoeften. Dit is vooral handig voor slechtzienden.
 • Toegankelijke apps: Android TV biedt toegang tot een breed scala aan apps, waaronder streamingdiensten zoals Netflix, YouTube, en meer. Veel van deze apps zijn ook ontworpen met toegankelijkheidsfuncties, zodat gebruikers gemakkelijk kunnen genieten van hun favoriete inhoud.

Met Android TV kunnen mensen met een visuele beperking genieten van een gevarieerde reeks entertainmentopties, van films en tv-programma’s tot muziek en games. De toegankelijkheidsfuncties maken de bediening van de tv eenvoudig en aangenaam, waardoor een inclusieve kijkervaring wordt geboden.

Amazon Fire TV met VoiceView

Amazon Fire TV is een reeks streamingapparaten die toegankelijkheidsfuncties bieden, waaronder VoiceView:

 • VoiceView: VoiceView is de schermlezerfunctionaliteit van Amazon Fire TV. Het helpt mensen met een visuele beperking bij het navigeren door het apparaat waardoor ze toegang krijgen tot de scherminhoud. VoiceView geeft gesproken feedback over de menu’s, opties en selecties, waardoor gebruikers de interface kunnen begrijpen en bedienen zonder visuele hulp.
 • Spraakgestuurde afstandsbediening: Amazon Fire TV wordt geleverd met een afstandsbediening die spraakopdrachten ondersteunt. Hiermee kunnen gebruikers met eenvoudige spraakopdrachten door menu’s bladeren, content zoeken en afspelen, en zelfs de instellingen aanpassen. Dit maakt de bediening van het apparaat gemakkelijk en handsfree voor mensen met een visuele beperking.
 • Toegang tot streaming-apps: Amazon Fire TV biedt toegang tot een breed scala aan streaming-apps, waaronder Amazon Prime Video, Netflix, Hulu, en meer. Veel van deze apps zijn ook ontworpen om samen te werken met VoiceView, zodat gebruikers hun favoriete films, tv-programma’s en andere entertainmentcontent kunnen bekijken.
 • Aanpasbare toegankelijkheidsopties: Amazon Fire TV biedt diverse aanpassingsmogelijkheden voor toegankelijkheid. Gebruikers kunnen tekst vergroten, kleuren en contrast aanpassen, ondertiteling inschakelen en andere instellingen aanpassen om de ervaring te personaliseren.

Amazon Fire TV met VoiceView is een geschikte keuze voor blinden en slechtzienden die op zoek zijn naar een streamingoplossing met spraakgestuurde bediening en toegang tot populaire streamingdiensten. Het toestel biedt een intuïtieve en toegankelijke manier om te genieten van entertainment op televisie.

Apple TV met VoiceOver

Apple TV is een geweldige optie voor mensen die al bekend zijn met het Apple-ecosysteem en de toegankelijkheidsopties die het toestel biedt:

 • VoiceOver: VoiceOver is de ingebouwde schermlezer op Apple TV. Het is een krachtige functie die gesproken feedback geeft over alle elementen op het scherm, inclusief menu’s, instellingen en content. VoiceOver maakt gebruik van natuurlijke stemmen en kan snel en nauwkeurig tekst en informatie voorlezen, wat de bediening van de Apple TV aanzienlijk vereenvoudigt voor mensen met een visuele beperking.
 • Siri-spraakbesturing: Apple TV wordt geleverd met een afstandsbediening met een ingebouwde microfoon voor Siri-spraakbesturing. Hiermee kunnen gebruikers spraakopdrachten geven, zoals het starten van specifieke apps, zoeken naar content, het aanpassen van instellingen en zelfs het bedienen van HomeKit-apparaten. Dit is een handige functie voor mensen met een visuele beperking, omdat ze de Apple TV volledig handsfree kunnen bedienen.
 • Toegang tot apps: Apple TV biedt toegang tot een breed scala aan apps via de App Store. Veel van deze apps, zoals Netflix, Hulu en Apple’s eigen streamingdienst Apple TV+, ondersteunen ook VoiceOver, wat betekent dat gebruikers toegang hebben tot een uitgebreide bibliotheek met films, tv-programma’s en entertainment.
 • Aanpasbare toegankelijkheidsopties: Apple TV biedt verschillende aanpassingsmogelijkheden voor toegankelijkheid, zodat gebruikers de ervaring kunnen afstemmen op hun specifieke behoeften. Dit omvat opties voor het vergroten van tekst, het aanpassen van kleuren en contrast, en meer.

Over het algemeen is de Apple TV met VoiceOver een krachtig hulpmiddel voor blinden en slechtzienden, omdat het een intuïtieve en volledig toegankelijke entertainmentervaring biedt binnen het Apple-ecosysteem. Als je al vertrouwd bent met Apple-producten, kan de Apple TV een naadloze uitbreiding zijn van je toegankelijke technologieoplossingen.

LG OLED TV

LG staat bekend om zijn hoogwaardige OLED-televisies met superieure beeldkwaliteit, hoge resolutie en levendige kleurweergave. Voor mensen met een visuele beperking bieden LG OLED TV’s enkele nuttige toegankelijkheidsopties:

 • Voice Guidance (Stembegeleiding): LG OLED TV’s zijn uitgerust met de functie “Voice Guidance” (Stembegeleiding). Deze functie biedt gesproken feedback en instructies om gebruikers te helpen bij het navigeren door de menu’s, instellingen en functies van de televisie. Voice Guidance werkt met een duidelijke, synthetische stem om visueel gehandicapte gebruikers te begeleiden en hen op de hoogte te stellen van wat er op het scherm gebeurt.
 • LG Magic Remote: LG levert vaak zijn OLED TV’s met de LG Magic Remote, een afstandsbediening met een bewegingsgevoelige cursor. Deze afstandsbediening maakt het gemakkelijker om door menu’s te bladeren en opties te selecteren, zelfs als je fysiek de knoppen op de afstandsbediening niet kunt zien of voelen. Het heeft ook een ingebouwde microfoon waarmee je gesproken zoekopdrachten kunt uitvoeren om specifieke content te vinden.

Deze toegankelijkheidsopties maken LG OLED TV’s geschikte keuzes voor mensen met een visuele beperking, omdat ze de kijkervaring aanzienlijk verbeteren en de bediening van de televisie vereenvoudigen. Net als bij andere televisiemerken kunnen de beschikbare functies variëren afhankelijk van het specifieke model en de softwareversie, dus het is raadzaam om de officiële LG-website te raadplegen of contact op te nemen met een lokale dealer voor specifieke informatie over toegankelijkheidsopties op de LG OLED TV-modellen die momenteel beschikbaar zijn.

Panasonic

Panasonic is een bekend elektronicamerk en biedt diverse modellen televisies die toegankelijkheidsfuncties bevatten, waardoor tv-kijken voor mensen met een visuele beperking gemakkelijker wordt. Een van de opvallende toegankelijkheidskenmerken op Panasonic-televisies is de ingebouwde stembegeleidingsfunctie. Deze functie kondigt belangrijke informatie aan die op het scherm wordt weergegeven, zoals kanaalnamen, -nummers, televisiegidsen, menu’s, komende en opgenomen programma’s, en verschillende instellingen. De stembegeleiding wordt uitgevoerd via een synthetische stem, waardoor visueel gehandicapte gebruikers kunnen begrijpen wat er op het scherm gebeurt zonder dat ze het kunnen zien.

De beschikbare toegankelijkheidsfuncties kunnen variëren afhankelijk van het specifieke Panasonic-televisiemodel en de softwareversie. Daarom is het raadzaam om de officiële Panasonic-website te raadplegen of contact op te nemen met een lokale dealer om te controleren welke toegankelijkheidsfuncties beschikbaar zijn op het gewenste model.

Philips Ambilight TV

Philips Ambilight-televisies staan ​​bekend om hun unieke verlichtingssysteem dat de kijkervaring verbetert door licht op de muur achter de tv te projecteren dat overeenkomt met de kleuren op het scherm. Naast dit visuele kenmerk bieden Philips Ambilight-televisies ook enkele toegankelijkheidsopties om het gebruik voor mensen met een visuele beperking te vergemakkelijken. Hier is meer informatie over deze toegankelijkheidsfuncties:

 • Gesproken menu’s: Philips Ambilight-televisies kunnen gesproken menu’s bevatten. Dit betekent dat de menu’s en instellingen van de televisie worden voorgelezen, zodat mensen met een visuele beperking gemakkelijker door de interface kunnen navigeren en de gewenste instellingen kunnen aanpassen. Deze functie maakt gebruik van synthetische spraak om tekstuele informatie om te zetten in gesproken woorden.
 • VoiceOver: VoiceOver is een functie die vergelijkbaar is met gesproken menu’s en die specifiek is ontworpen voor visueel beperkte gebruikers. Het toestel biedt gesproken feedback en begeleiding bij het gebruik van de televisie, zodat gebruikers toegang hebben tot verschillende functies en inhoud. Deze functie kan de bediening van de televisie aanzienlijk vereenvoudigen.

De beschikbaarheid van deze toegankelijkheidsfuncties kan variëren afhankelijk van het specifieke model en de softwareversie van de Philips Ambilight TV. Daarom wordt aangeraden om de officiële website van Philips te raadplegen of contact op te nemen met een lokale dealer voor de meest actuele informatie over toegankelijkheidsopties voor specifieke modellen. Met deze toegankelijkheidsfuncties kunnen mensen met een visuele beperking genieten van de unieke kijkervaring die Philips Ambilight-televisies bieden.

Samsung

Samsung is een andere bekende speler op de televisiemarkt en heeft zich ook gericht op het verbeteren van de toegankelijkheid van hun televisies voor blinden en slechtzienden. Samsung-televisies bieden verschillende toegankelijkheidsopties, waaronder:

 • Hoog contrast modus: Deze modus wijzigt de kleuren op het scherm, waardoor witte tekst op een zwarte achtergrond of gele tekst op een blauwe achtergrond wordt weergegeven. Dit verbetert de leesbaarheid van de tekst voor mensen met een visuele beperking.
 • Spraakbegeleiding: Samsung-televisies kunnen gesproken feedback bieden om gebruikers te begeleiden bij het navigeren door menu’s en het selecteren van opties. Deze functie maakt gebruik van synthetische spraak om relevante informatie te verstrekken.

Sony XH95 TV

De Sony XH95 TV is een televisiemodel dat indruk maakt met zijn combinatie van een groot scherm, 4K Ultra HD-beeldkwaliteit en toegankelijkheidsfuncties. Hier is meer gedetailleerde informatie over dit model:

 • Schermgrootte en kwaliteit: De Sony XH95 TV beschikt over een groot 55-inch 4K Ultra HD LED-scherm. Dit betekent dat het scherm een hoge resolutie heeft (3840 x 2160 pixels) en zeer gedetailleerde en scherpe beelden kan weergeven. 4K Ultra HD levert vier keer de resolutie van Full HD, wat resulteert in verbluffende beeldkwaliteit.
 • HDR-ondersteuning: Deze televisie ondersteunt ook HDR (Hoog Dynamisch Bereik), wat zorgt voor een breder kleurenbereik en een groter contrast tussen lichte en donkere delen van het beeld. Dit vertaalt zich in levendige en realistische kleuren, evenals verbeterde details in schaduwen en hooglichten.
 • Besturingssysteem: De Sony XH95 TV draait op het Android-besturingssysteem. Dit biedt verschillende voordelen, waaronder toegang tot een uitgebreide reeks apps via de Google Play Store. Voor mensen met een visuele beperking kunnen Android TV’s vaak profiteren van TalkBack, een ingebouwde schermlezer die gesproken feedback geeft en het navigeren door de interface vergemakkelijkt.
 • Toegankelijkheidsfuncties: Sony heeft doorgaans toegankelijkheidsfuncties ingebouwd in hun televisiemodellen. Deze functies kunnen variëren, maar kunnen onder meer spraakbegeleiding omvatten, waarmee de televisie de inhoud op het scherm kan voorlezen. Bovendien kunnen instellingen voor vergroting en hoog contrast beschikbaar zijn om de interface gemakkelijker leesbaar te maken voor slechtzienden.
 • Apps en entertainment: Met Android TV heb je toegang tot talloze apps voor entertainment, streaming, en andere doeleinden. Dit kan het bekijken van audiobeschrijvingen, ondertitelingsopties en andere toegankelijkheidsgerelateerde apps vergemakkelijken.

TCL TV

TCL is een opkomend merk in de wereld van televisies en consumentenelektronica. Ze hebben zich snel gevestigd als een betaalbaar alternatief voor andere bekende merken zonder concessies te doen aan de kwaliteit en functies van hun producten. Voor mensen met een visuele beperking heeft TCL een aantal modellen die specifieke toegankelijkheidsopties bieden.

Belangrijkste kenmerken van TCL-televisies voor toegankelijkheid

 • Stembegeleiding: Veel TCL-televisiemodellen zijn uitgerust met stembegeleidingsfuncties. Deze functie leest informatie op het scherm voor, zoals menu-opties, programma-informatie en instellingen. Dit is essentieel voor blinden en slechtzienden om de tv te bedienen en de inhoud te begrijpen.
 • Eenvoudige bediening: TCL-tv’s hebben vaak eenvoudige en duidelijke menu’s, waardoor het gemakkelijker is om door de opties te navigeren, zelfs zonder het scherm te kunnen zien.
 • Groot scherm: Veel TCL-modellen bieden grote schermafmetingen, wat zorgt voor een betere kijkervaring voor mensen met een visuele beperking. Een groter scherm kan helpen bij het vergroten van tekst en beeldinformatie.
 • Prijs-kwaliteitverhouding: Een van de sterke punten van TCL is dat ze betaalbare televisies aanbieden zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Dit maakt het merk aantrekkelijk voor mensen met een beperkt budget.
 • Verbindingsmogelijkheden: TCL-televisies zijn meestal voorzien van moderne aansluitingen, waaronder HDMI-poorten en USB-poorten, zodat je eenvoudig andere apparaten zoals Blu-ray-spelers, gameconsoles en geluidssystemen kunt aansluiten.
 • Smart TV-functies: Veel TCL-modellen zijn Smart TV’s, wat betekent dat ze toegang bieden tot apps, streamingdiensten en internetbrowsing. Dit vergroot de entertainmentopties voor mensen met een visuele beperking.
 • Toegankelijkheidsinstellingen: Naast stembegeleiding kunnen TCL-televisies verschillende toegankelijkheidsinstellingen hebben, zoals vergrotingsopties, ondertiteling en meer, om aan individuele behoeften te voldoen.

Toegankelijkheidsfuncties activeren

Het instellen van toegankelijkheidsfuncties zoals stembegeleiding, TalkBack, VoiceOver en ondertiteling is eenvoudig. Navigeer gewoon naar de relevante menu’s op je televisie en maak de gewenste aanpassingen. Sommige televisieafstandsbedieningen hebben zelfs speciale knoppen voor toegankelijkheidsinstellingen. Houd er rekening mee dat de toegankelijkheidsinstellingen in het begin mogelijk niet direct duidelijk zijn of gemakkelijk te navigeren. In sommige gevallen kan hulp van een ziende persoon nuttig zijn bij de initiële activering en configuratie.

Advies en hulp

Blindennazorgwerken (BE en NL) kunnen je vaak adviseren over blindvriendelijke televisietoestellen en toegankelijkheidsopties voor televisies. Voor tips en vragen rond hulpmiddelen bestaat tevens de groep “Hulpmiddelen en tips voor blinden en slechtzienden“, en ook revalidatiecentra (BE en NL), low vision-centra (BE en NL) en hulpmiddelenleveranciers (BE en NL) kunnen je hierbij mogelijk helpen. Verder kan je onafhankelijk hulpmiddelenadvies overwegen wanneer je van plan bent een nieuw televisietoestel aan te schaffen.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 2. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 3. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 4. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 5. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 6. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 7. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 8. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 9. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 10. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 11. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 12. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 13. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 14. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 15. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 16. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 17. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 18. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 19. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 20. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 21. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 22. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 23. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 24. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 25. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 26. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 27. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 28. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 29. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 30. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 31. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 32. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 33. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 34. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 35. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 36. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 37. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 38. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 39. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 40. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 41. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 42. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 43. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 44. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 45. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 46. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 47. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 48. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 49. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 50. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 51. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 52. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 53. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 54. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 55. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 56. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 57. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 58. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 59. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 60. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 61. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 62. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 63. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 64. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 65. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 66. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 67. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 68. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 69. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 70. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 71. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 72. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 73. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 74. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 75. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 76. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 77. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 78. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 79. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 80. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 81. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 82. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 83. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 84. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 85. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 86. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 87. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 88. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 89. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 90. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 91. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 92. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 93. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 94. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 95. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 96. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 97. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 98. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 99. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 100. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 101. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 102. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 103. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 104. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 105. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 106. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 107. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 108. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 109. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 110. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 111. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 112. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 113. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 114. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 115. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 116. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 117. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 118. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 119. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 120. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 121. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 122. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 123. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 124. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 125. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 126. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 127. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 128. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 129. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 130. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 131. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 132. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 133. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 134. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 135. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 136. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 137. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 138. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 139. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 140. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 141. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 142. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 143. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 144. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 145. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 146. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 147. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 148. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 149. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 150. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 151. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 152. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 153. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 154. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 155. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 156. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 157. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 158. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 159. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 160. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 161. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 162. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 163. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 164. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 165. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 166. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22
 167. Hoe doe je boodschappen als je blind of slechtziend bent?08-08-2023 06:08:16
 168. Blind of slechtziend: Dranken inschenken zonder te morsen08-08-2023 12:08:59
 169. Een inclusief restaurantbezoek voor blinden en slechtzienden08-08-2023 12:08:25
 170. Notities maken en schrijven als je blind of slechtziend bent07-08-2023 03:08:05
 171. Toegankelijke magnetrons / microgolfovens en voor blinden en slechtzienden06-08-2023 06:08:48
 172. Blind of slechtziend: Verloren voorwerpen terugvinden05-08-2023 02:08:20
 173. Visuele handicap en zelf het huis reinigen05-08-2023 01:08:01
 174. Brailletang: Hulpmiddelen voor het maken van braille-etiketten02-08-2023 05:08:26
 175. Kledij kiezen en kopen als je blind of slechtziend bent02-08-2023 07:08:21
 176. Koken met een visuele handicap02-08-2023 05:08:29
 177. Audiodescriptie voor mensen met een visuele beperking31-07-2023 05:07:42
 178. Beeldschermloep: Leeshulpmiddel voor slechtziende personen29-07-2023 04:07:18
 179. Zwelpapier en reliëfafbeeldingen voor blinden en slechtzienden29-07-2023 03:07:33
 180. Aanpassingen in huis wanneer je slechtziend of blind bent10-08-2021 05:08:09
 181. BE: Terugbetaling brillen, (nacht)lenzen, lensimplantatie, oogpleisters en laserbehandeling05-01-2020 07:01:49
 182. Toegankelijke bloedsuikermeters (glucosemeters) voor blinden of slechtzienden met diabetes18-06-2017 09:06:03
 183. Een hulpmiddel tweedehands kopen16-09-2015 06:09:06
 184. Toegankelijke wasmachines voor blinden en slechtzienden14-09-2015 10:09:22
 185. Toegankelijke kookplaten voor blinden en slechtzienden23-02-2015 04:02:29
 186. eSight-bril: De bril waarmee slechtzienden veel beter kunnen zien!25-01-2015 04:01:11
 187. Tips voor thuis aan tafel voor personen met een visuele handicap06-06-2011 06:06:24
 188. Tips voor de omgang met blinden en slechtzienden29-05-2011 07:05:26

Laatst bijgewerkt op 25 november 2023 – 15:50