Notities maken en schrijven als je blind of slechtziend bent

Het maken van notities als je blind of slechtziend is, kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende technieken en hulpmiddelen die hen kunnen helpen. Hier zijn enkele gedetailleerde manieren om notities te maken als je blind of slechtziend bent:

Slechtziend

Als slechtziende persoon is het mogelijk om zelf notities te maken. Er zijn verschillende hulpmiddelen en technieken beschikbaar om het schrijfproces toegankelijker te maken. Het belangrijkste bij het maken van notities als slechtziende persoon is om verschillende hulpen technieken uit te proberen om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw persoonlijke behoeften. Je kunt ook overwegen om advies te vragen aan een ergotherapeut van een blindennazorgwerk (BE en NL) of een gespecialiseerde optometrist, omdat zij je kunnen helpen bij het vinden van geschikte hulpmiddelen om notities te maken en je leerervaring te verbeteren.

Hier zijn enkele mogelijke notitie-opties voor slechtzienden:

Grote lettertypes en contrast

Het vergroten van lettertypes en het aanpassen van contrast zijn eenvoudige maar effectieve manieren om het schrijfproces toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking. Hier zijn gedetailleerdere uitleg en voorbeelden:

 1. Vergroten van lettertypes: Als je nog enigszins kunt zien, kun je noteren met behulp van een pen met een dikkere punt om duidelijkere en dikkere lijnen te creëren. Dit maakt het gemakkelijker om je handschrift te herkennen en te lezen. Gebruik een pen met een contrasterende kleur in vergelijking met het papier. Als je bijvoorbeeld wit papier gebruikt, kies dan voor een zwarte pen. Dit helpt om het contrast te verhogen en de leesbaarheid te verbeteren. Als je het handiger vindt om op een computer of tablet te typen, pas dan de lettergrootte van het tekstverwerkingsprogramma of de app aan. Verhoog de lettergrootte totdat het voor jou gemakkelijk leesbaar is.
 2. Hoog contrast papier: Kies voor notitieblokken of papier met een hoog contrast. Papier met donkere letters op een lichte achtergrond of omgekeerd zorgt ervoor dat de tekst beter zichtbaar is voor mensen met een visuele beperking. Sommige notitieblokken zijn speciaal ontworpen met een verhoogd contrast, zoals wit papier met zwarte of donkerblauwe lijnen. Dit maakt het gemakkelijker om te zien waar je moet schrijven en om je notities te organiseren. Er zijn ook notitieblokken beschikbaar met grotere ruitjes of lijnafstanden, waardoor het gemakkelijker wordt om woorden te plaatsen en te lezen. Voor elektronische notities kun je notitie-apps of tekstverwerkingsprogramma’s gebruiken die de achtergrond en tekstkleuren kunnen aanpassen voor een hoger contrast.

Vergrootglazen

Vergrootglazen zijn optische hulpmiddelen die worden gebruikt om tekst, afbeeldingen of objecten te vergroten, waardoor ze gemakkelijker te zien zijn voor mensen met een beperkt gezichtsvermogen. Vergrootglazen zijn veelzijdige en betaalbare hulpmiddelen die mensen met een beperkt gezichtsvermogen kunnen helpen bij het lezen en bekijken van gedrukte materialen. Het juiste type vergrootglas hangt af van persoonlijke voorkeuren, de grootte van het te vergroten gebied en de gewenste vergrotingsfactor. Het is raadzaam om verschillende vergrootglazen uit te proberen om te ontdekken welke het beste werkt voor jouw specifieke behoeften. Als je hulp nodig hebt bij het kiezen van een vergrootglas, kan een optometrist of een gespecialiseerde opticien je adviseren over het meest geschikte type voor jou.

Hier zijn enkele gedetailleerdere uitleg en voorbeelden van verschillende soorten vergrootglazen:

 1. Draagbare vergrootglazen: Draagbare vergrootglazen zijn compacte en gemakkelijk mee te nemen hulpmiddelen. Deze loepen zijn ontworpen om met één hand vast te houden, wat ze ideaal maakt voor het lezen van notities, etiketten, prijskaartjes, of andere gedrukte tekst op de juiste leesafstand. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vergrotingsniveaus, variërend van 2x tot 10x of meer, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker. Draagbare vergrootloepen hebben meestal een ergonomisch ontwerp en een comfortabele grip, waardoor ze gemakkelijk te gebruiken zijn voor langere periodes. Sommige draagbare vergrootglazen hebben ook verlichting ingebouwd, zoals LED-verlichting, om het vergrote beeld te verlichten en het lezen in slecht verlichte omstandigheden te vergemakkelijken.
 2. Staande loepen: Staande loepen, ook wel tafelloepen genoemd, zijn vergrootglazen die zijn bevestigd aan een standaard en worden geplaatst op een tafel of werkblad. Ze zijn ideaal voor handsfree lezen en voor het bekijken van grotere stukken tekst of afbeeldingen. Staande loepen hebben vaak verstelbare hals of arm, waardoor je de lens op de gewenste hoogte en hoek kunt plaatsen voor optimaal comfort en kijkgemak. Sommige staande loepen hebben ook ingebouwde verlichting om het vergrote beeld te verlichten en de leesbaarheid te verbeteren.

Vergrotingsloep: Handloep

Vergrotingsloep: Handloep

Schrijfhulpmiddelen

Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar die het schrijven kunnen vergemakkelijken zoals pennen met contrasterende kleuren, fluorescerende pennen, hulpmiddelen die je hand in de juiste positie houden om vloeiend te kunnen schrijven en handgeleiders.

 1. Contrasterende pennen: Contrasterende pennen hebben een kleur die sterk afwijkt van het papier, waardoor het gemakkelijker wordt om het geschrevene te zien en te lezen, vooral voor mensen met een visuele beperking. De kleuren van zwarte of donkerblauwe pennen zorgen voor een duidelijk contrast op wit papier en vergemakkelijken het lezen van het geschrevene.
 2. Fluorescerende pennen: Pennen met fluorescerende inkt, zoals markeerstiften, kunnen ook worden gebruikt om belangrijke delen van notities te markeren, waardoor ze gemakkelijker te onderscheiden zijn.
 3. Schrijfhulpmiddelen voor een juiste handpositie: Schrijfhulpmiddelen kunnen worden gebruikt om de hand in de juiste positie te houden tijdens het schrijven, wat de vloeiendheid en het gemak van het schrijven kan verbeteren. Ze kunnen helpen bij het handhaven van een stabiele en comfortabele schrijfhouding.
 4. Handgeleiders: Een handgeleider, ook wel een schrijfhulpmiddel voor geleiding genoemd, is een handig hulpmiddel dat slechtziende personen kan helpen bij het maken van notities. Dit hulpmiddel houdt de hand van de gebruiker in een stabiele en juiste positie tijdens het schrijven, waardoor de precisie en leesbaarheid van het handschrift worden verbeterd. Een handgeleider is meestal een hulpmiddel dat bestaat uit een frame of een stevig stuk materiaal waar de hand van de gebruiker in wordt geplaatst. Het hulpmiddel heeft uitsparingen of groeven waarin de vingers en de duim op hun plaats worden gehouden, wat helpt om een stabiele schrijfhouding te behouden. Hierdoor wordt het wiebelen of trillen van de hand verminderd, wat het schrijven vergemakkelijkt.

Speciale notitieblokken en papier

Speciale notitieblokken en papier zijn ontworpen om het noteren en schrijven gemakkelijker te maken voor mensen met een visuele beperking of fysieke uitdagingen. Deze aangepaste notitieblokken bieden verschillende functies die de leesbaarheid, grip en algemene schrijfervaring verbeteren. Hier zijn meer details en voorbeelden van deze speciale notitieblokken:

 1. Vergrote letters: Notitieblokken met vergrote letters hebben grotere lettertypes dan standaardnotitieblokken. Dit vergroot de tekst en maakt het gemakkelijker leesbaar voor mensen met een visuele beperking.
 2. Dikker papier: Notitieblokken met dikker papier voorkomen doordrukken van de inkt of het schrijven aan de achterkant van het papier. Dit zorgt ervoor dat je notities duidelijk blijven en dat de inkt niet vervaagt of vlekt.
 3. Speciale raster- of lijnpatronen: Sommige notitieblokken bieden speciale rasters of lijnpatronen die het schrijven vereenvoudigen. Deze patronen kunnen helpen bij het schrijven in rechte lijnen of het creëren van consistente notities. Notitieblokken met een dikkere en donkerdere rasters zijn beter zichtbaar en helpen bij het schrijven in een rechte lijn. Notitieblokken met grotere lijnafstanden hebben meer ruimte tussen de lijnen, waardoor het gemakkelijker is om netjes te schrijven.
 4. Notitieblokken met contrasterende kleuren: Sommige notitieblokken gebruiken contrasterende kleuren tussen de lijnen en de achtergrond, wat de leesbaarheid verbetert voor mensen met een visuele beperking. Notitieblokken met donkere lijnen op licht papier hebben donkere lijnen die goed zichtbaar zijn op een heldere achtergrond. Lichtgekleurde Notitieblokken met lichtgekleurde lijnen op donker papier hebben lichtgekleurde lijnen die goed zichtbaar zijn op een donkere achtergrond. Deze speciale notitieblokken zijn verkrijgbaar bij hulpmiddelenleveranciers (BE en NL). Je kunt ook online zoeken naar “notitieblokken voor slechtzienden” of “aangepast papier voor notities” om verschillende opties te vinden die aan jouw behoeften voldoen. Deze aangepaste notitieblokken kunnen het schrijfproces vereenvoudigen en de notities voor mensen met een visuele beperking of fysieke uitdagingen toegankelijker maken.

Elektronische hulpmiddelen

Elektronische hulpmiddelen, zoals tablets en e-readers, kunnen erg handig zijn voor slechtziende personen om notities te maken. Wanneer mensen gebruikmaken van ablets of e-readers voor noteren, biedt dit tal van voordelen zoals draagbaarheid, digitale organisatie van notities en aanpasbare leesbaarheid. Dit kan het proces van notities maken voor slechtziende personen aanzienlijk vergemakkelijken en efficiënter maken. Het is belangrijk om verschillende apps en apparaten uit te proberen om te bepalen welke het beste aansluit bij je persoonlijke behoeften en voorkeuren.

Hier zijn enkele gedetailleerde voorbeelden van hoe dit werkt:

 1. Tablets met aanpasbare lettergrootte en contrast: Tablets, zoals de Apple iPad, Android-tablets en Microsoft Surface, bieden meestal de mogelijkheid om de lettergrootte en het contrast van de tekst aan te passen. Dit betekent dat je de tekst groter en dikker kunt maken, zodat het gemakkelijker te lezen is, zelfs als je een visuele beperking hebt. Ga naar de instellingen van je tablet en zoek naar de sectie voor toegankelijkheid. Hier kun je de opties vinden om de lettergrootte en het contrast aan te passen. Door de lettergrootte te vergroten en het contrast te verhogen, wordt de tekst beter zichtbaar.
 2. Notitie-apps voor schrijven met de vinger of stylus: Op tablets kun je notitie-apps installeren waarmee je met je vinger kunt schrijven of een stylus kunt gebruiken. Deze apps bieden vaak een “schrijfmodus” waarin je direct op het scherm kunt schrijven, net zoals je op papier zou doen. Enkele voorbeelden van notitie-apps met schrijfmogelijkheden zijn bijvoorbeeld: Notability (beschikbaar voor iOS), Microsoft OneNote (beschikbaar voor iOS, Android, en Windows), GoodNotes (beschikbaar voor iOS). Je kunt een stylus gebruiken om het schrijfproces te vergemakkelijken, vooral als je nauwkeuriger wilt schrijven dan met je vinger mogelijk is. Deze apps ondersteunen vaak ook spraak-naar-tekstfunctionaliteit, waarmee je gesproken notities kunt omzetten in geschreven tekst. Dit kan handig zijn als je moeite hebt met fysiek schrijven.
 3. E-readers met aanpasbare lettergrootte en contrast: E-readers zijn apparaten die zijn ontworpen voor het lezen van digitale boeken (e-books). Veel e-readers, zoals de Kindle van Amazon, bieden de mogelijkheid om de lettergrootte en het contrast van de tekst aan te passen. Met de e-reader kun je digitale boeken openen en de tekstgrootte vergroten naar een niveau dat voor jou comfortabel is om te lezen. Sommige e-readers hebben ook ingebouwde notitiefuncties waarmee je direct op de pagina aantekeningen kunt maken met een virtuele stylus.

Handschrift-naar-tekst-technologie

Handschrift-naar-tekst-technologie kan voor mensen met een visuele beperking een waardevol hulpmiddel zijn om handgeschreven notities om te zetten in digitale, leesbare tekst. Het biedt een manier om belangrijke informatie vast te leggen en toegankelijk te maken voor toekomstig gebruik. Deze technologie maakt gebruik van geavanceerde algoritmen en patroonherkenning om het handschrift te analyseren en om te zetten in leesbare tekst. Als je een slechtziende persoon bent en geïnteresseerd bent in deze technologie, kun je verschillende apps en apparaten uitproberen om te zien welke het beste bij jouw behoeften past.

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe handschrift-naar-tekst-technologie werkt:

 1. Notitie-apps met handschrift-naar-tekst-functie: Er zijn diverse notitie-apps beschikbaar voor smartphones en tablets die handschrift-naar-tekst-functies bieden. Met deze apps kun je handgeschreven notities maken met je vinger of een stylus op het scherm, en vervolgens kun je de geschreven tekst omzetten naar digitale tekst. Een voorbeeld van een notitie-app met handschrift-naar-tekst-functie is GoodNotes (beschikbaar voor iOS). Nadat je handgeschreven notities hebt gemaakt in de app, kun je de handschrift-naar-tekst-functie activeren, die de geschreven tekst analyseert en omzet naar digitale tekst. De geconverteerde tekst kan worden opgeslagen als een digitaal document of worden geëxporteerd naar andere tekstverwerkingsprogramma’s voor verdere bewerking of opslag.
 2. Tablets met ingebouwde handschrift-naar-tekst-functie: Sommige tablets, zoals de Apple iPad Pro met Apple Pencil-ondersteuning, hebben een ingebouwde handschrift-naar-tekst-functie. Dit betekent dat je direct op het scherm van de tablet kunt schrijven en de geschreven tekst automatisch wordt omgezet naar digitale tekst. Deze functie maakt gebruik van geavanceerde handschrift-herkenningsalgoritmen om de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de geconverteerde tekst te verbeteren. Met deze ingebouwde functie kun je handschrift direct omzetten naar digitale tekst zonder dat je extra apps of software van derden hoeft te gebruiken.

Slechtziend of blind

Brailletypmachine

Een brailletypemachine is een mechanisch apparaat dat wordt gebruikt om braille te schrijven en te typen. Het is een essentieel hulpmiddel voor mensen met een visuele beperking om notities, brieven, boeken en andere teksten in braille te produceren. Een brailletypemachine heeft een vergelijkbaar uiterlijk als een typemachine, maar in plaats van toetsen met letters en cijfers, heeft het zes toetsen voor braillecellen. Een braillecel bestaat uit zes verhoogde puntjes, gerangschikt in twee kolommen van drie punten. Door de juiste combinatie van deze puntjes in te drukken, kunnen brailleletters en -tekens worden gevormd. Het papier wordt vastgezet op een rol en wordt langs een bepaalde afstand verplaatst, zodat de braillecellen op de juiste positie kunnen worden afgedrukt.

Braille

Braille

Draagbare brailleleesregel

Een draagbare brailleleesregel is een compact leesapparaat met brailletoetsen die gebruikers kunnen gebruiken om brailletekst in te voeren op computers en mobiele apparaten. Hiermee kunnen blinden en slechtzienden notities maken in braille en deze later overzetten naar digitale bestanden.

Notetaker

Notetakers zijn speciale apparaten of tablets die zijn uitgerust met een brailletypefunctie, spraakuitvoer en/of een toetsenbord voor gebruikers om notities te maken. Deze apparaten hebben vaak speciale software en apps die notities en tekstdocumenten kunnen opslaan, beheren en bewerken. Sommige populaire merken van notetakers zijn HumanWare BrailleNote en HIMS BrailleSense.

Smartphone en tablet met toegankelijkheidsopties

Moderne smartphones en tablets hebben ingebouwde toegankelijkheidsopties, zoals spraakuitvoer (bijv. VoiceOver voor iOS en TalkBack voor Android) en vergrotingsfuncties. Hierdoor kunnen blinden en slechtzienden hun mobiele apparaten gebruiken om notities te maken met behulp van spraak-naar-tekst of braille-invoer.

Memorecorder

Een eenvoudige maar effectieve methode om notities te maken is door een draagbare memorecorder te gebruiken. Met dit apparaat kunnen blinden en slechtzienden mondelinge instructies, notities, ideeën en herinneringen opnemen. Sommige modellen hebben functies om de opnames te organiseren en gemakkelijk terug te vinden.

Slimme pen (smart pen)

Smartpennen zijn digitale pennen die geschreven tekst omzetten in digitale notities. Sommige smartpennen kunnen ook spraakopnames maken en deze synchroniseren met geschreven notities. Dit kan handig zijn voor blinden en slechtzienden die aantekeningen willen maken tijdens colleges of vergaderingen. Een toegankelijk voorbeeld van een smartpen is de Livescribe Smartpen. Deze pen kan handgeschreven notities vastleggen en deze vervolgens synchroniseren met gesproken audiobestanden. Dit maakt het gemakkelijker voor gebruikers om later naar de notities te luisteren en deze te koppelen aan de context van de opname.

Spraak-naar-tekstsoftware

Gebruik spraak-naar-tekst software op je computer of smartphone. Hiermee kun je notities maken door te spreken in plaats van te typen. Populaire spraak-naar-tekstopties zijn onder andere Dragon NaturallySpeaking, Google Voice Typing (voor Android) en Siri-dictaat (voor iOS).

Apple Siri

Apple Siri

Spraak-naar-tekst-app

Moderne smartphones, zoals de iPhone van Apple en veel Android-toestellen, hebben ingebouwde spraak-naar-tekst-functionaliteit. Deze functies maken gebruik van spraakherkenningstechnologie om gesproken woorden om te zetten in geschreven tekst. Op de iPhone kan de functie worden geactiveerd door de spraakassistent “Siri” te gebruiken, en op Android-telefoons kan het worden geactiveerd via spraak-naar-tekst-toetsenborden of apps zoals Google Assistent. Ook bestaan diverse softwareprogramma’s met een spraak-naar-tekst-functie.

Notitie-app voor spraakopnames

Er zijn speciale notitie-apps beschikbaar die het maken van gesproken notities gemakkelijk maken. Voorbeelden van zulke apps zijn “Evernote” en “Microsoft OneNote.”, Voice Dream Writer (iOS), Google Keep (Android en iOS) en “Dragon Anywhere.” Deze apps bieden de mogelijkheid om notities te dicteren en kunnen handig zijn voor het maken van aantekeningen tijdens lezingen, vergaderingen of brainstormsessies.

Schermuitleesprogramma (screenreader)

Schermuitleesprograma’s die spraak, vergroting en/of braille aansturen, zijn ondersteunende hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking om tekst op computers en mobiele apparaten voor te lezen of te vergroten. Voorbeelden van schermlezers zijn “JAWS” (voor Windows) en “VoiceOver” (voor Mac en iOS). Voor vergrotingssoftware zijn “ZoomText” en “SuperNova” populaire opties.

Slimme speakers

Slimme speakers zoals Google Home met Google Assistent kunnen worden gebruikt om notities te maken door eenvoudigweg gesproken opdrachten te geven. Deze apparaten kunnen notities opslaan en deze later voorlezen, wat handig kan zijn voor snelle notities en herinneringen.

Notitiehulp van anderen

Voor blinden en slechtzienden kan het maken van notities tijdens lezingen, vergaderingen of andere bijeenkomsten een uitdaging zijn vanwege de visuele beperking. Samenwerken met anderen kan een effectieve oplossing zijn om deze uitdaging aan te pakken. Met anderen samenwerken voor het maken van notities is een waardevolle strategie om de toegang tot informatie te vergemakkelijken en je te concentreren op het begrijpen van de inhoud. Communicatie en coördinatie met de notulist of studiegenoot zijn essentieel om ervoor te zorgen dat je de benodigde informatie ontvangt en dat de notities goed worden vastgelegd. Overleg met docenten, collega’s of studiebegeleiders kan helpen bij het organiseren van deze samenwerking en het optimaliseren van je leerervaring. Hier volgt een uitleg over hoe samenwerking met anderen kan helpen bij het maken van notities:

 1. Notulist: Als je een visuele beperking hebt, kun je een notulist vragen om tijdens een lezing, vergadering of presentatie de belangrijke punten en informatie voor je op te schrijven. De notulist kan dit doen op basis van wat er wordt gezegd of gepresenteerd. Hierdoor kan je je volledig concentreren op het luisteren en begrijpen van de inhoud, terwijl je erop kunt vertrouwen dat de notulist de essentiële informatie voor je vastlegt.
 2. Studiegenoot: Als je een student bent, kun je samenwerken met een studiegenoot om notities te maken tijdens colleges of lessen. De studiegenoot kan je notities delen of je een kopie geven van wat ze hebben opgeschreven. Sommige universiteiten en scholen bieden ook studie-ondersteunende diensten waarbij studenten met een visuele beperking worden gekoppeld aan een notulist of studiegenoot.
 3. Familie en vrienden: Als je geen notulist of studiegenoot hebt, kun je familieleden, vrienden of klasgenoten vragen om je te helpen met het maken van notities tijdens lezingen of bijeenkomsten.

Aankoop van notitiehulpmiddelen

De keuze van het notitiehulpmiddel is afhankelijk van de persoonlijke behoeften, voorkeuren en mate van visuele beperking van de persoon. Wat voor de ene persoon goed werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Overleg met de gebruikers en probeer indien mogelijk verschillende toestellen, hulpmiddelen en/of apps uit voordat je een definitieve keuze maakt (onafhankelijk hulpmiddelenadvies). Op die manier kun je het meest geschikte notitietoestel vinden dat aan de behoeften van zowel blinden als slechtzienden voldoet. Gespecialiseerde hulpmiddelenwinkels (BE en NL) en organisaties voor mensen met een visule handicap (BE en NL) kunnen waardevolle bronnen zijn bij het vinden van de juiste notitiehulpmiddelen. Online winkels en websites van gespecialiseerde hulpmiddelen kunnen ook een goede bron zijn om deze technologieën en hulpmiddelen te vinden. Verder kan je je aansluiten bij online forums waar mensen met een visuele beperking hun ervaringen delen en advies geven over bruikbare notitietoestellen. Dit kan bijvoorbeeld via de Facebook-groep “Hulpmiddelen en tips voor blinden en slechtzienden“.

Bij het kopen van een notitietoestel voor zowel blinden als slechtzienden zijn er enkele belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden. Het doel is om een toestel te vinden dat voldoet aan de specifieke behoeften van beide gebruikersgroepen. Hier zijn enkele aandachtspunten:

Toegankelijkheidsfuncties

Zorg ervoor dat het notitietoestel beschikt over ingebouwde toegankelijkheidsfuncties, zoals schermlezer, spraak-naar-tekst, tekst-naar-spraak, en contrastaanpassingen. Deze functies zijn essentieel voor blinden en slechtzienden om toegang te krijgen tot de informatie op het toestel.

Braille-ondersteuning

Als één van de gebruikers een braillelezer is, controleer dan of het notitietoestel braille-ondersteuning biedt. Sommige toestellen hebben een brailletoetsenbord, brailleleesregel of kunnen braille-output genereren via externe apparaten.

Grootte en gewicht

Overweeg de grootte en het gewicht van het notitietoestel, vooral als het draagbaar moet zijn voor onderweg. Een lichtgewicht en compact toestel kan handiger zijn voor zowel blinden als slechtzienden.

Bedieningsgemak

Kijk naar de bedieningselementen en de gebruikersinterface van het toestel. Een eenvoudige en gemakkelijk te navigeren interface is belangrijk voor beide gebruikersgroepen. Overweeg ook of het toestel fysieke knoppen of aanraakscherm heeft, afhankelijk van de voorkeuren en behoeften van de gebruikers.

Connectiviteit

Controleer of het notitietoestel de mogelijkheid heeft om verbinding te maken met andere apparaten, zoals smartphones, tablets of computers. Dit kan handig zijn voor het synchroniseren van notities, bestanden en toegang tot andere functies.

Levensduur van de batterij

Let op de levensduur van de batterij van het notitietoestel, vooral als het vaak wordt gebruikt zonder de mogelijkheid om op te laden. Een langere batterijduur is gunstig voor zowel blinden als slechtzienden.

Ondersteuning en training

Zorg ervoor dat het notitietoestel wordt geleverd met voldoende documentatie, handleidingen en toegankelijke ondersteuning. Als het nodig is, controleer dan of er training of technische ondersteuning beschikbaar is om de gebruikers te helpen bij het leren en effectief gebruiken van het toestel.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Blind of slechtziend: Balans zoeken in hulp krijgen en zelf iets kunnen betekenen voor anderen16-07-2024 12:07:28
 2. Hoe vind je nieuwe producten in de winkel als je blind of slechtziend bent?30-05-2024 06:05:06
 3. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 4. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 5. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 6. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 7. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 8. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 9. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 10. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 11. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 12. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 13. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 14. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 15. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 16. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 17. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 18. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 19. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 20. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 21. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 22. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 23. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 24. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 25. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 26. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 27. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 28. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 29. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 30. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 31. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 32. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 33. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 34. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 35. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 36. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 37. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 38. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 39. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 40. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 41. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 42. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 43. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 44. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 45. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 46. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 47. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 48. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 49. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 50. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 51. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 52. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 53. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 54. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 55. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 56. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 57. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 58. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 59. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 60. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 61. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 62. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 63. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 64. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 65. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 66. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 67. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 68. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 69. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 70. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 71. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 72. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 73. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 74. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 75. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 76. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 77. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 78. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 79. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 80. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 81. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 82. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 83. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 84. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 85. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 86. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 87. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 88. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 89. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 90. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 91. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 92. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 93. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 94. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 95. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 96. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 97. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 98. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 99. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 100. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 101. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 102. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 103. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 104. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 105. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 106. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 107. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 108. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 109. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 110. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 111. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 112. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 113. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 114. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 115. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 116. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 117. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 118. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 119. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 120. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 121. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 122. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 123. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 124. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 125. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 126. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 127. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 128. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 129. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 130. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 131. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 132. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 133. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 134. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 135. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 136. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 137. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 138. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 139. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 140. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 141. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 142. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 143. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 144. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 145. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 146. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 147. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 148. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 149. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 150. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 151. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 152. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 153. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 154. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 155. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 156. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 157. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 158. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 159. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 160. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 161. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 162. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 163. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 164. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 165. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 166. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 167. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 168. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 169. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 170. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 171. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 172. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 173. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 174. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 175. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 176. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 177. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 178. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 179. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 180. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 181. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 182. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 183. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 184. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 185. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 186. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 187. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 188. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 189. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 190. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 191. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 192. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 193. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 194. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 195. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 196. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 197. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 198. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 199. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 200. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13

Laatst bijgewerkt op 19 april 2024 – 15:10