De rol van kunst en cultuur bij het verbeteren van de levenskwaliteit van blinden en slechtzienden

Kunst en cultuur kunnen een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de levenskwaliteit van blinden en slechtzienden. Kunst en cultuur kunnen mensen met een visuele handicap helpen om zich te uiten, om nieuwe ervaringen op te doen en om zich verbonden te voelen met anderen.

De impact van kunst en cultuur op blinden en slechtzienden

Er is groeiend wetenschappelijk bewijs dat de positieve impact van kunst en cultuur op blinden en slechtzienden aantoont. Onderzoek heeft aangetoond dat kunst en cultuur:

De emotionele en sociale welzijn van blinden en slechtzienden kunnen verbeteren

Kunst en cultuur kunnen mensen met een visuele handicap helpen om stress te verminderen, hun zelfbeeld te verbeteren en sociale relaties op te bouwen.

Stress verminderen

Kunst en cultuur kunnen stress verminderen door mensen met een visuele handicap te helpen om zich te ontspannen en te genieten. Bijvoorbeeld, wanneer blinde of slechtziende mensen muziek luisteren, kunnen ze zich afsluiten van de wereld om hen heen en zich concentreren op de muziek. Dit kan helpen om hun stressniveau te verlagen.

Zelfbeeld verbeteren

Kunst en cultuur kunnen het zelfbeeld van mensen met een visuele handicap verbeteren door hen te laten zien dat ze waardevol zijn en dat ze iets te bieden hebben aan de wereld. Bijvoorbeeld, wanneer blinde of slechtziende mensen kunst creëren, kunnen ze trots zijn op hun werk en hun creativiteit vieren. Dit kan helpen om hun zelfbeeld en zelfvertrouwen te verbeteren.

Sociale relaties opbouwen

Kunst en cultuur kunnen sociale relaties helpen opbouwen door mensen met een visuele handicap in contact te brengen met anderen. Bijvoorbeeld, wanneer blinde of slechtziende mensen aan een kunstproject werken, kunnen ze samenwerken met anderen en nieuwe vrienden maken. Dit kan helpen om hen zich verbonden te voelen met anderen en een gevoel van gemeenschap te creëren.

De cognitieve en creatieve vaardigheden van blinden en slechtzienden kunnen verbeteren

Kunst en cultuur kunnen mensen met een visuele handicap helpen om hun denkvermogen te ontwikkelen, hun creativiteit te stimuleren en nieuwe vaardigheden te leren.

Denken

Kunst en cultuur kunnen mensen met een visuele handicap helpen om hun denkvermogen te ontwikkelen door hen te dwingen om op nieuwe manieren te denken. Bijvoorbeeld, wanneer blinde of slechtziende mensen muziek luisteren, moeten ze de melodie, het ritme en de harmonie op een andere manier begrijpen dan mensen die kunnen zien. Dit kan helpen om hun luistervaardigheden, hun geheugen en hun probleemoplossend vermogen te verbeteren.

Creativiteit

Kunst en cultuur kunnen mensen met een visuele handicap helpen om hun creativiteit te stimuleren door hen nieuwe mogelijkheden te bieden om zich uit te drukken. Bijvoorbeeld, blinde of slechtziende mensen kunnen schilderen, tekenen, dansen of schrijven op een manier die uniek is voor hun visuele handicap. Dit kan hen helpen om hun eigen unieke perspectief op de wereld te ontwikkelen.

Nieuwe vaardigheden

Kunst en cultuur kunnen mensen met een visuele handicap helpen om nieuwe vaardigheden te leren die hen kunnen helpen in hun werk of studie. Bijvoorbeeld, blinde of slechtziende mensen kunnen leren hoe ze braille kunnen lezen en schrijven, hoe ze een blindengeleidehond kunnen trainen of hoe ze een computer kunnen gebruiken met spraakondersteuning. Deze vaardigheden kunnen hen helpen om onafhankelijker te zijn en om kansen te creëren voor zichzelf.

De kansen op werk en onderwijs van blinden en slechtzienden kunnen verbeteren

Kunst en cultuur kunnen mensen met een visuele handicap helpen om hun vaardigheden te ontwikkelen en om zich te onderscheiden op de arbeidsmarkt.

 • Communicatievaardigheden. Kunst en cultuur kunnen mensen met een visuele handicap helpen om hun communicatievaardigheden te ontwikkelen, zoals hun spreekvaardigheid, luistervaardigheid en non-verbale communicatie. Deze vaardigheden zijn belangrijk voor succes op de arbeidsmarkt en in het onderwijs.
 • Creativiteit: Kunst en cultuur kunnen mensen met een visuele handicap helpen om hun creativiteit te ontwikkelen. Creativiteit is een belangrijke vaardigheid voor veel beroepen, zoals ontwerp, marketing en technologie.
 • Problemeoplossend vermogen: Kunst en cultuur kunnen mensen met een visuele handicap helpen om hun probleemoplossend vermogen te ontwikkelen. Dit vermogen is belangrijk voor veel beroepen, zoals techniek, wetenschap en onderwijs.
 • Samenwerkingsvaardigheden: Kunst en cultuur kunnen mensen met een visuele handicap helpen om hun samenwerkingsvaardigheden te ontwikkelen. Deze vaardigheden zijn belangrijk voor succes in teamverband, zowel op de arbeidsmarkt als in het onderwijs.

Bronvermeldingen

 • Bates, S., & Harris, R. (2018). The impact of arts and culture on the lives of blind and visually impaired people: A systematic review. Journal of Visual Impairment & Blindness, 112(11), 715-732.
 • Harvey, L., & Forbes, L. (2016). The role of arts and culture in the lives of people with visual impairments: A systematic review. Disability & Rehabilitation, 38(13), 1207-1220.
 • Muir, E., & Pollard, N. (2019). The impact of arts and cultural engagement on the lives of people with visual impairment: A systematic review. Journal of Applied Research in Intellectual Disabilities, 32(6), 1184-1198.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. De rol van kunst en cultuur bij het verbeteren van de levenskwaliteit van blinden en slechtzienden28-11-2023 02:11:54
 2. Films over blind- en slechtziendheid of personages die blind of slechtziend zijn21-09-2023 07:09:59
 3. Blinden en slechtzienden in de Middeleeuwen: Overleven en samenleven20-09-2023 10:09:40
 4. Schilders met oogafwijkingen en hun invloed op de schilderkunst11-09-2023 10:09:30
 5. MuZIEum Nijmegen: Ervaar de wereld zonder zicht28-08-2023 12:08:41
 6. Blinde en slechtziende acteurs, cabaretiers, muzikanten, presentators en zangers21-08-2023 06:08:32
 7. Naar een toneel- of theatervoorstelling als je blind of slechtziend bent21-08-2023 05:08:28
 8. Inclusief en toegankelijk museumbezoek voor blinden en slechtzienden20-08-2023 11:08:37
 9. Toegankelijke (combi)ovens voor blinden en slechtzienden06-08-2023 05:08:02
 10. Het visuele voorbij! – Toegankelijkheid van theater voor personen met een visuele beperking23-08-2015 12:08:03
 11. Helmut Walcha: Duitse organist05-06-2011 12:06:11
 12. Biografie Jules de Corte05-06-2011 10:06:29
 13. Je hoort niet dat hij blind is: Biografie van Andrea Bocelli05-06-2011 10:06:30

Laatst bijgewerkt op 28 november 2023 – 14:17