Koken met een visuele handicap

Inhoudsopgave

Leren koken met een visuele handicap

Mensen met een visuele beperking kunnen veel vaardigheden ontwikkelen en zelfstandig kunnen koken met de juiste training en hulpmiddelen. Er zijn diverse mogelijkheden om hulp te krijgen bij het leren koken.

Organisaties voor mensen met een visuele beperking

In België en Nederland bieden enkele organisaties ondersteuning en diensten aan mensen met een visuele beperking. Deze instellingen organiseren vaak kooklessen en workshops voor mensen met een verminderd gezichtsvermogen. In Nederland zijn dit bijvoorbeeld o.a. Koninklijke Visio en Bartiméus, in België wordt dit aangeboden door o.a. de Brailleliga en Blindenzorg Licht en Liefde.

Revalidatiecentra

Revalidatiecentra in België en Nederland bieden vaak revalidatieprogramma’s voor mensen met een visuele beperking. Deze programma’s kunnen ook kookvaardigheden omvatten, naast andere vaardigheden die het dagelijks leven vergemakkelijken. In België kunnen mensen hiervoor bijvoorbeeld terecht bij De Markgrave. Veel blindennazorgwerken bieden ook revalidatielessen aan aan blinden en slechtzienden, waardoor eveneens kookcursussen.

Kookgroepen

Sommige kookgroepen organiseren kooklessen voor mensen met verschillende achtergronden en vaardigheden, waaronder mensen met een visuele beperking.

Online bronnen

Er zijn verschillende online bronnen, zoals websites, YouTube-kanalen, Facebook-groepen (zoals Koken zonder zicht) en kookapps, die specifieke tips en recepten bieden voor mensen met een visuele beperking.

Begeleiders en mantelzorgers

Familieleden, vrienden of begeleiders kunnen ook helpen bij het aanleren van kookvaardigheden en het bieden van ondersteuning tijdens het kookproces.

Koken: Spaghetti met verse groenten klaarmaken

Koken: Spaghetti met verse groenten klaarmaken

Hulpmiddelen en aanpassingen

Er zijn tal van handige kookhulpmiddelen voor mensen met een visuele handicap die het koken en bereiden van voedsel in de keuken vergemakkelijken. Hieronder staat een lijst met nuttige hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen zijn slechts een greep uit het brede scala aan keukenhulpmiddelen voor mensen met een visuele handicap. Het is belangrijk om rekening te houden met de persoonlijke behoeften en voorkeuren bij het kiezen van geschikte hulpmiddelen. Door het juiste gebruik van deze hulpmiddelen kunnen mensen met een visuele beperking genieten van een veilige en bevredigende kookervaring. De kookhulpmiddelen zijn verkrijgbaar in een (online) winkel, en/of bij een hulpmiddelenleverancier (BE en NL).

Kleurherkenningstools

Er zijn apps en kleine draagbare scanners die de kleuren van objecten kunnen herkennen en uitspreken. Deze kleurherkenningstools kunnen helpen bij het herkennen van verschillende voedselitems, etiketten en andere keukenbenodigdheden op basis van hun kleur.

Aangepaste snijmallen

Snijmallen met verschillende vormen kunnen het veilig en eenvoudig snijden van groenten en fruit vergemakkelijken. Ze kunnen worden gebruikt om gelijkmatige plakjes te snijden zonder dat er risico is op verwondingen.

Sprekende keukenweegschalen

Sprekende keukenweegschalen spreken het gewicht uit van de gemeten ingrediënten, waardoor het eenvoudiger is om nauwkeurig te meten zonder het gewicht te hoeven aflezen.

Kookboeken in aangepaste lectuur

Braillekookboeken, kookboeken in grootletterdruk en digitale kookboeken zijn beschikbaar voor verschillende soorten keukens en recepten. Hierdoor kunnen mensen met een visuele beperking toegang krijgen tot geschreven kookinstructies in braille.

Braille

Braille

Antislipmatten en potopeners

Antislipmatten en potopeners met rubberen handgrepen zorgen voor een betere grip tijdens het openen van potten en het vasthouden van keukengerei.

Thermometers met geluidssignalen

Thermometers met gesproken of geluidssignalen kunnen helpen bij het meten van de temperatuur van voedsel tijdens het koken, wat cruciaal is om voedselveiligheid te waarborgen.

Snijbestendige handschoenen

Deze handschoenen zijn gemaakt van snijbestendig materiaal en bieden extra bescherming tijdens het snijden en hakken van voedsel.

Aangepaste etiketten

Voelbare etiketten met reliëf kunnen worden gebruikt om voedselcontainers, kruidenflessen en andere keukengerei gemakkelijker te herkennen.

Magnetische ovenrekjes

Deze rekjes kunnen aan de zijkant van de oven worden bevestigd en bieden een veilige plek om hete ovenplaten of bakvormen uit de oven te halen zonder het risico op brandwonden.

Voorbereiding in de keuken

Als je blind of slechtziend bent, kan koken een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding en hulpmiddelen is het zeker mogelijk om veilig en succesvol te koken. Blijf geduldig en experimenteer met verschillende organisatiemethoden om te zien wat het beste voor je werkt. Het is belangrijk om een keukenomgeving te creëren waarin je je zelfverzekerd en comfortabel voelt bij het koken.

Hier zijn enkele tips om je te helpen bij de voorbereiding:

Organiseer je keuken

Zorg ervoor dat je keuken goed georganiseerd is, met een vaste plaats voor alle keukenbenodigdheden, apparaten, kruiden en ingrediënten zodat je ze gemakkelijker kunt vinden en herkennen. Gebruik tactiele markeringen of labels om je spullen te herkennen, bijvoorbeeld met braillestickers.

Leer je apparatuur kennen

Neem de tijd om vertrouwd te raken met de indeling van je fornuis, oven, magnetron en andere apparatuur. Voel de knoppen en markeringen om te begrijpen hoe ze werken.

Gebruik voelbare meetinstrumenten

Investeer in meetinstrumenten zoals maatbekers en lepels met tastbare markeringen, zodat je nauwkeurig ingrediënten kunt meten. Deze zijn onder andere via allerlei (online) winkels, blindenorganisaties en hulpmiddelenleveranciers (België en Nederland) verkrijgbaar.

Voelbare etiketten

Gebruik braille-etiketten of verhoogde etiketten om je ingrediënten en kruiden te labelen. Dit helpt je bij het herkennen van de juiste items tijdens het koken.

Tactiele markeringen voor temperatuurinstellingen

Voeg tastbare markeringen toe aan belangrijke voorwerpen in je keuken, zoals ovenknoppen, fornuisknoppen, magnetronknoppen, enzovoort. Dit helpt je bij het herkennen van de juiste instellingen zoals de temperatuur. Dit kan met behulp van zelfklevende of verhoogde markeringen.

Gebruik van kleuren en contrast

Gebruik contrasterende kleuren in je keuken om belangrijke items te markeren. Kleur bijvoorbeeld de randen van planken, kasten of laden in een andere kleur om ze gemakkelijk te onderscheiden.

Betrouwbaar kookgerei

Gebruik kookgerei met goed voelbare handgrepen en grip om gemakkelijker te koken.

Gebruik snijhulpmiddelen

Snijden kan een uitdaging zijn, dus gebruik snijhulpmiddelen zoals een antislip-snijmat, een snijgeleider of een snijmachine om veilig te snijden zonder je vingers te verwonden.

Kies voor veilige kookmethoden

Gebruik kookmethoden die minder handelingen vereisen, zoals braden, bakken of stomen, in plaats van ingewikkelde technieken zoals frituren.

Bereid ingrediënten voor

Als je bijvoorbeeld een ui moet snijden, overweeg dan om deze eerst te schillen en in blokjes te snijden voordat je begint met koken. Dit helpt om het koken soepeler te laten verlopen.

Overweeg spraakgestuurde technologie

Het gebruik van spraakgestuurde technologieën zoals Google Home kan het koken veiliger, efficiënter en toegankelijker maken voor mensen met een visuele beperking. Het is echter altijd belangrijk om alert te blijven en waar mogelijk extra voorzorgsmaatregelen te nemen bij het hanteren van hete pannen, messen en andere gevaarlijke situaties in de keuken.

Google Home is uitgerust met Google Assistant, een AI-assistent die je kunt activeren met een spraakopdracht (“Hey Google” of “Ok Google”). Het kan verschillende functies uitvoeren die het koken voor mensen met een visuele beperking gemakkelijker maken. Hier zijn enkele manieren waarop Google Home kan helpen:

 • Recepten en kookinstructies: Google Home kan je stapsgewijze kookinstructies geven voor verschillende recepten. Je kunt het vragen naar specifieke recepten, kooktijden, enzovoort. Het zal de instructies hardop voorlezen, zodat je je handen vrij hebt om te koken.
 • Timers en herinneringen: Google Home kan timers instellen voor verschillende kookstappen of kooktijden, en je eraan herinneren wanneer ze aflopen. Dit helpt je bij het nauwkeurig timen van je kookproces.
 • Conversie van eenheden: Als een recept bijvoorbeeld met cups werkt en je liever met milliliters werkt, kan Google Home je helpen bij het omrekenen van eenheden.
 • Boodschappenlijstjes: Je kunt Google Home vragen om ingrediënten toe te voegen aan je boodschappenlijstje terwijl je bezig bent met koken. Zo kun je niets vergeten als je later boodschappen gaat doen.
 • Informatie over voedsel: Je kunt vragen stellen aan Google Home over voedingsmiddelen, zoals “Hoeveel calorieën zitten er in een appel?” of “Wat zijn alternatieven voor boter?” Dit helpt je bewuste keuzes te maken tijdens het koken.
 • Noodinformatie: In noodgevallen, zoals het morsen van kokend water, kun je Google Home vragen stellen over hoe je eerste hulp kunt verlenen bij brandwonden.

Hulp van anderen

Als je het nodig hebt, vraag dan om hulp van een familielid, vriend of begeleider bij het voorbereiden en koken van maaltijden. Twee paar handen en ogen kunnen het proces veiliger en gemakkelijker maken.

Start eenvoudig

Begin met eenvoudige recepten en gerechten, en bouw je vaardigheden geleidelijk op. Zo kun je wennen aan de technieken en het vertrouwen opbouwen.

Onthoud dat oefening en geduld essentieel zijn bij het koken als je blind of slechtziend bent. Geef niet op en wees niet bang om hulp te vragen als dat nodig is. Er zijn ook organisaties en kookcursussen voor mensen met een visuele beperking die je kunnen helpen bij het ontwikkelen van je kookvaardigheden.

Aardappelen schillen als je blind of slechtziend bent

Het is belangrijk om geduldig te zijn en het schilproces in je eigen tempo te oefenen. Zoek naar technieken en hulpmiddelen die het beste bij jouw behoeften passen. Met de juiste hulpmiddelen en vaardigheden kun je aardappelen veilig schillen als blinde of slechtziende persoon. En vergeet niet, veiligheid staat altijd voorop, dus wees voorzichtig en let op waar het mes zich bevindt tijdens het schillen.

Hier zijn enkele tips om veilig aardappelen te schillen als je blind of slechtziend bent:

Gebruik een dunschiller

Kies een dunschiller met een comfortabele grip en een scherp mesje. Houd de aardappel stevig vast in één hand en gebruik de andere hand om de dunschiller naar je toe te bewegen, in de richting van het uiteinde van de aardappel. Werk langzaam en voorzichtig om het risico op snijwonden te minimaliseren.

Voel de vorm van de aardappel

Voordat je begint te schillen, voel de vorm van de aardappel om een idee te krijgen van hoe je de dunschiller moet plaatsen en welke bewegingen je moet maken.

Snijgeleider of aardappelhouder

Gebruik een snijgeleider of aardappelhouder om de aardappel op zijn plaats te houden tijdens het schillen. Hierdoor kun je de aardappel stevig vasthouden zonder het risico dat je in je vingers snijdt.

Tastbare markeringen

Plaats tastbare markeringen op de dunschiller of aardappelhouder om de juiste oriëntatie en grip te vergemakkelijken.

Snijd de aardappel in gelijke stukken

Als je moeite hebt met het schillen van een hele aardappel, overweeg dan om de aardappel in gelijke stukken te snijden voordat je begint te schillen. Werk één stuk tegelijk om meer controle te hebben over het schilproces.

Overweeg voorgeschilde aardappelen

Als het nodig is, kun je voorgeschilde aardappelen kopen om het schilproces te vereenvoudigen.

Groenten snijden met een visuele beperking

Het snijden van groenten is niet altijd zo vanzelfsprekend als je blind of slechtziend bent, maar er zijn verschillende technieken en hulpmiddelen die het proces gemakkelijker en veiliger kunnen maken. Hier zijn enkele tips om groenten op een gemakkelijke manier te snijden:

Gebruik snijgeleiders

Snijgeleiders zijn hulpmiddelen die je groenten op hun plaats houden tijdens het snijden. Deze geleiders kunnen je vingers beschermen tegen het mes. Er zijn verschillende soorten snijgeleiders, sommige zijn specifiek ontworpen voor bepaalde groenten zoals uien of tomaten.

Antislip-snijmat

Gebruik een antislip-snijmat om te voorkomen dat de groenten tijdens het snijden verschuiven. Dit helpt om een stabiele ondergrond te bieden, zodat je gemakkelijker kunt snijden zonder jezelf te verwonden.

Voel en oriënteer je

Gebruik je tastzin om de vorm van de groente te verkennen voordat je begint met snijden. Dit helpt je om een idee te krijgen van waar je moet beginnen en hoe je de groente het beste kunt snijden.

Leer veilige snijtechnieken

Oefen veilige snijtechnieken, zoals de ‘klauwgreep’, waarbij je je vingertoppen weg houdt van het mes en je vingers in een klauwachtige positie houdt terwijl je snijdt.

Bereid groenten voor

Schil, was en snijd groenten vooraf, zodat je ze tijdens het koken gemakkelijk kunt gebruiken. Zo hoef je je minder zorgen te maken over het snijden tijdens het koken zelf.

Gebruik voorgesneden groenten

Als alternatief kun je gebruikmaken van voorgesneden / voorgehakte groenten die in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Deze zijn vaak al in kleine stukjes gesneden en klaar voor gebruik.

Keukenhulp vragen

Als je hulp hebt van een familielid, vriend of begeleider, kun je hen vragen om je te helpen bij het snijden van de groenten. Samen koken kan ook een plezierige activiteit zijn.

Onthoud dat het belangrijk is om geduldig te zijn en jezelf de tijd te gunnen om je snijvaardigheden te ontwikkelen. Met oefening en het juiste hulpmiddelen kun je leren om groenten veilig en efficiënt te snijden, zelfs als je blind of slechtziend bent.

Kookplaten en warmtebronnen

Het koken op verschillende soorten kookplaten, zoals inductie, gas, keramisch en elektrisch, heeft elk zijn eigen voordelen en nadelen voor blinden en slechtzienden. Het beste kookplaattype hangt af van individuele voorkeuren, vaardigheden en behoeften. Als je de mogelijkheid hebt, is het handig om verschillende kookplaten uit te proberen om te bepalen welke het beste bij jouw situatie past.

Inductiekookplaat

Voordelen

Veiligheid: Inductiekookplaten verwarmen alleen de pan en niet de kookplaat zelf, waardoor het oppervlak niet heet wordt. Dit vermindert het risico op brandwonden.
Controle over temperatuur: Inductie biedt vaak nauwkeurigere temperatuurregelingen dan andere kookplaten, wat handig is voor het bereiden van delicate gerechten.

Tactiele markeringen: Sommige inductiekookplaten hebben tastbare markeringen om de locatie van de kookzones aan te geven, waardoor het voor slechtzienden gemakkelijker wordt om de pannen op de juiste plaats te zetten.

Nadelen

Vereist specifieke pannen: Inductiekookplaten werken alleen met pannen die een magnetische bodem hebben. Bestaande pannen kunnen mogelijk niet werken, wat extra investering vereist.

Tactiele bedieningselementen: De bedieningselementen van inductiekookplaten zijn meestal vlak en hebben geen tastbare markeringen, waardoor ze moeilijker te gebruiken kunnen zijn voor blinden.

Gasfornuis

Voordelen

Directe warmtecontrole: Gasfornuizen bieden directe en onmiddellijke controle over de warmte, waardoor het gemakkelijk is om snel de temperatuur aan te passen.

Tactiele bediening: De knoppen en hendels van gasfornuizen zijn vaak tastbaar en gemakkelijk te herkennen, wat nuttig is voor mensen met een visuele beperking.

Nadelen

Brandgevaar: Gasfornuizen vormen een hoger brandgevaar dan sommige andere kookmethoden, vooral als de vlam per ongeluk aan blijft staan.

Onzichtbare vlam: Voor mensen met een visuele beperking kan het moeilijk zijn om te zien of de vlam aan of uit is, wat extra aandacht vereist bij het gebruik van een gasfornuis.

Keramische kookplaat

Voordelen

Tactiele markeringen: Keramische kookplaten hebben vaak reliëfmarkeringen om de locatie van de kookzones aan te geven, wat nuttig kan zijn voor slechtzienden.

Gemakkelijk schoon te maken: Het vlakke oppervlak van een keramische kookplaat is gemakkelijk schoon te maken, omdat er geen open branders zijn.

Nadelen

Langere opwarmtijd: Keramische kookplaten hebben een langere opwarmtijd in vergelijking met inductie of gas.
Warmtebehoud: Het keramische oppervlak blijft na het koken nog lang warm, wat een extra veiligheidsrisico kan zijn.

Elektrische kookplaat

Voordelen

Tactiele bedieningselementen: Elektrische kookplaten hebben vaak tastbare knoppen, wat handig is voor mensen met een visuele beperking.

Geen specifieke pannen vereist: Elektrische kookplaten werken met de meeste soorten kookgerei.

Nadelen

Trage warmteregeling: Elektrische kookplaten hebben over het algemeen een trage reactietijd bij het aanpassen van de temperatuur.

Langzame opwarmtijd: Net als keramische kookplaten hebben elektrische kookplaten een langere opwarmtijd.

Aanpassingen aan kookvuur

Er bestaan aanpassingen aan kookplaten en er zijn mogelijkheden om kookplaten toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden. Deze aanpassingen kunnen het koken veiliger en gemakkelijker maken voor mensen met een visuele beperking. Hier zijn enkele voorbeelden van mogelijke aanpassingen:

Tactiele markeringen

Voor kookplaten met knoppen of bedieningselementen kunnen tastbare markeringen zoals verhoogde stippen of braillelabels worden toegevoegd. Hierdoor kunnen blinden en slechtzienden de juiste knoppen gemakkelijker herkennen en instellen.

Contrasterende kleuren

Door contrasterende kleuren te gebruiken op de kookplaat en bedieningselementen kunnen visuele aanwijzingen worden versterkt, waardoor het gemakkelijker is om ze te zien en te onderscheiden.

Spraakgestuurde technologie

Het integreren van spraakgestuurde technologie zoals Google Home, Amazon Echo of Apple’s Siri kan het bedienen van de kookplaat vereenvoudigen. Hiermee kunnen gebruikers opdrachten geven om de kookplaat in te schakelen, de temperatuur aan te passen, timers in te stellen, enzovoort.

Apple Siri

Apple Siri

Geluidssignalen

Het is nuttig om een kookplaat aan te schaffen die geluidssignalen geeft zijn om belangrijke meldingen, zoals het bereiken van de juiste temperatuur of het verstrijken van een timer, aan te geven.

Inductiekookplaten met virtuele geleiding

Sommige inductiekookplaten zijn uitgerust met virtuele geleidingssystemen. Dit zijn tastbare lijnen die op het oppervlak van de kookplaat worden geprojecteerd om de locatie van de kookzones aan te geven, waardoor het gemakkelijker wordt om pannen op de juiste plaats te zetten.

Antislip- en anti-aanbakmaterialen

Het gebruik van antislip- en anti-aanbakmaterialen op de kookplaat kan helpen om potten en pannen op hun plaats te houden en te voorkomen dat ze verschuiven tijdens het koken.

Vlees bakken

Hieronder volgt een omschrijving van het proces van het bakken van vlees voor een persoon die blind of slechtziend is.

Voorbereiding

Voel en organiseer de ingrediënten: Voel de verpakkingen en etiketten van de ingrediënten die je gaat gebruiken, zoals het vlees, kruiden en marinades. Organiseer alles op een gemakkelijk bereikbare plek in de keuken.

Bereid de pan voor: Voel de pan en controleer of deze schoon is en zich op een veilige plek op het fornuis bevindt. Plaats eventueel tastbare markeringen op de rand van de pan om de posities van de warmte-instellingen aan te geven.

Bakken van het vlees

Verhit de pan: Zet de pan op het fornuis en stel de juiste warmte-instelling in. Als je twijfelt over de temperatuur, kun je een tastbare thermometer gebruiken om de pan te testen.

Voeg olie of boter toe: Giet voorzichtig de olie of boter in de pan. Voel of het vet heet genoeg is door je hand een paar centimeter boven de pan te houden. Als je de warmte voelt, is het vet waarschijnlijk heet genoeg.

Plaats het vlees in de pan: Leg het vlees voorzichtig in de pan. Als je bang bent om je handen te verbranden, kun je een spatel of tang gebruiken om het vlees in de pan te plaatsen.

Tijd bijhouden: Stel een timer in op basis van het gewenste kookniveau en de dikte van het vlees. Als je een spraakgestuurde assistent gebruikt, kun je vragen om een timer in te stellen.

Controleer het vlees: Na verloop van tijd kun je voorzichtig het vlees aanraken of een kookthermometer gebruiken om de kerntemperatuur te meten. Dit helpt je bepalen of het vlees de gewenste gaarheid heeft bereikt.

Na het bakken

Haal het vlees uit de pan: Gebruik een spatel of tang om het vlees voorzichtig uit de pan te halen en op een bord te leggen.

Laat het vlees rusten: Laat het vlees enkele minuten rusten voordat je het serveert. Dit helpt de sappen te behouden en het vlees malser te maken.

Veiligheidstips

 • Draag een veiligheidsbril om je ogen te beschermen tegen opspattend vet of hete oliedruppels.
 • Zorg ervoor dat er geen obstakels in de buurt van het fornuis zijn die het koken kunnen verstoren.
 • Houd een brandblusser in de buurt voor het geval er iets misgaat.
 • Vraag om hulp als je dat nodig hebt en wees niet bang om een familielid of begeleider te betrekken bij het bakken van vlees.
 • Elke persoon heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften, dus pas het proces aan op basis van wat voor jou het beste werkt. Met wat oefening en geduld zul je vertrouwd raken met het proces van het
 • bakken van vlees als blinde of slechtziende persoon.

Frieten bakken / Friteuse gebruiken met een visuele handicap

Blinden en slechtzienden kunnen zelf frieten bakken of frituren. Met de juiste voorbereiding, organisatie en veiligheidsmaatregelen kunnen ze deze taak succesvol uitvoeren. Het is altijd het beste om persoonlijke ervaringen en recensies van andere gebruikers te raadplegen voordat je een friteuse aanschaft. Dit kan je helpen een friteuse te vinden die het beste bij de behoeften en vaardigheden van de blinde of slechtziende gebruiker past. Dit kan bijvoorbeeld via de Facebook-groep “Koken zonder zicht“, de Facebook-groep “Hulpmiddelen en tips voor blinden en slechtzienden” alsook via organisaties die zich richten op blinden en slechtzienden (BE en NL).

Tips voor keuze van frietketel

Hier zijn enkele tips en overwegingen om te helpen bij het kiezen en gebruiken van een friteuse:

 1. Veiligheid: Veiligheid staat voorop bij het gebruik van een friteuse. Een friteuse kan heet worden en hete olie kan gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om een friteuse met een deksel en veiligheidsvergrendeling te kiezen, zodat hete olie niet kan spatten en de gebruiker beschermd blijft tegen brandwonden.
 2. Gemakkelijke bediening: Zoek naar een friteuse met duidelijke, grote en tastbare knoppen of een touchscreen met duidelijke auditieve feedback. Sommige friteuses hebben zelfs gesproken of voelbare bedieningspanelen die blinden en slechtzienden kunnen helpen om de temperatuur en timer in te stellen.
 3. Antislipfuncties: Zorg ervoor dat de friteuse een stabiele basis heeft en niet gemakkelijk kan omvallen. Antislipvoeten kunnen ook helpen om de friteuse stevig op het aanrecht te laten staan.
 4. Voorverwarmingssignaal: Een friteuse met een hoorbaar of voelbaar signaal dat aangeeft wanneer de olie op temperatuur is om te bakken, kan nuttig zijn.
 5. Temperatuurcontrole: Een friteuse met een ingebouwde thermometer of een duidelijke temperatuurweergave kan het voor blinden en slechtzienden gemakkelijker maken om de olie op de juiste temperatuur te houden.
 6. Aftapkraan: Sommige friteuses hebben een aftapkraan waarmee je de olie gemakkelijk kunt verwijderen. Dit kan het schoonmaken en onderhouden van de friteuse eenvoudiger maken.
 7. Assistentie: Daarnaast is het handig om de eerste paar keer met assistentie te werken totdat de persoon zich comfortabel genoeg voelt om de friteuse veilig en zelfstandig te gebruiken. Het is ook aan te raden om beschermende kleding, zoals een schort en ovenwanten, te dragen tijdens het gebruik van de friteuse.
 8. Ten slotte moet altijd rekening worden gehouden met het risico van brandwonden en brandgevaar. Een blusdeken, brandblusser of een goed geplaatste brandblusser in de keuken kan nuttig zijn in geval van nood.

Airfryer

Een airfryer kan een uitstekende optie zijn voor blinden en slechtzienden, omdat het een veilige en gemakkelijk te bedienen alternatief is voor traditionele friteuses. Hier zijn enkele redenen waarom een airfryer blindvriendelijk kan zijn:

 1. Veiligheid: Airfryers werken op basis van heteluchttechnologie in plaats van hete olie, waardoor het risico op brandwonden door hete olie wordt geëlimineerd. Hierdoor is de kans op ongelukken kleiner.
 2. Eenvoudige bediening: Airfryers hebben vaak eenvoudige en eenvoudige bedieningspanelen met duidelijke knoppen of touchscreenopties. Temperatuur en tijd kunnen eenvoudig worden ingesteld, en sommige modellen hebben zelfs gesproken of tactiele feedback voor extra gebruiksgemak.
 3. Geen olie morsen: Het gebruik van hete olie in traditionele friteuses kan lastig zijn, vooral als je visueel gehandicapt bent. Met een airfryer hoef je je geen zorgen te maken over het morsen van olie, wat het gebruik ervan eenvoudiger en veiliger maakt.
 4. Geen gevaarlijke onderdelen: Traditionele friteuses hebben mandjes en filters die lastig kunnen zijn om mee om te gaan, vooral als je niet goed kunt zien. Airfryers hebben meestal gemakkelijk te hanteren bakjes die veilig kunnen worden verwijderd en schoongemaakt.

Andere blindvriendelijke friteuses

Er zijn ook andere friteuses die relatief eenvoudig te bedienen en veilig te gebruiken zijn voor blinden en slechtzienden. Bij het zoeken naar een geschikte friteuse, zijn hier enkele functies om op te letten:

 1. Temperatuurregeling en timer: Een friteuse met een duidelijke en eenvoudige temperatuurregeling en timer is handig. Bij voorkeur met duidelijke aanduidingen of feedback om de instellingen te begrijpen.
 2. Veiligheidsvergrendeling: Zorg ervoor dat de friteuse een veiligheidsvergrendeling heeft om onbedoelde ongelukken te voorkomen.
 3. Antislipvoeten: Een friteuse met antislipvoeten helpt om stabiliteit en veiligheid op het aanrecht te waarborgen.
 4. Eenvoudig schoon te maken: Kies een friteuse met verwijderbare en gemakkelijk schoon te maken onderdelen om het onderhoud te vergemakkelijken.
 5. Groot formaat knoppen of touchscreen: Grote en tastbare knoppen of een touchscreen met auditieve feedback kunnen het bedienen van de friteuse eenvoudiger maken voor mensen met een visuele beperking.

Bekende blinde en slechtziende koks

Er zijn verschillende bekende blinde of slechtziende koks die aanzienlijk succes hebben behaald in de culinaire wereld. Sommigen van hen hebben zelfs hun visuele beperking overwonnen en zijn internationaal bekend geworden vanwege hun kookkunsten en culinaire prestaties. Hier zijn een paar voorbeelden:

Christine Ha

Christine Ha is een blinde chef-kok uit de Verenigde Staten. Ze won het derde seizoen van het populaire tv-programma “MasterChef US” in 2012. Ondanks haar visuele beperking heeft ze indruk gemaakt op de juryleden en kijkers met haar buitengewone smaak en culinaire vaardigheden. Ze heeft ook een restaurant in Houston, Texas genaamd “The Blind Goat”.

Daniel Boulud

Daniel Boulud is een Franse chef-kok en restaurateur die wereldwijd erkenning heeft gekregen voor zijn culinaire expertise. Hoewel hij zijn zicht langzaam begon te verliezen als gevolg van een ongeval, heeft dat hem er niet van weerhouden om een succesvolle carrière in de gastronomie op te bouwen.

David Blackman

David Blackman is een blinde chef-kok uit het Verenigd Koninkrijk. Hij heeft deelgenomen aan verschillende kookshows en heeft zijn kookkunsten getoond aan het grote publiek. Hij is ook betrokken geweest bij initiatieven om mensen met een visuele beperking te helpen in de keuken.

Deze chefs zijn slechts enkele voorbeelden van de vele getalenteerde blinde of slechtziende koks die er zijn. Hun verhalen zijn inspirerend en illustreren dat passie en doorzettingsvermogen geen belemmeringen hoeven te zijn voor het bereiken van culinair succes.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 2. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 3. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 4. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 5. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 6. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 7. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 8. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 9. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 10. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 11. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 12. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 13. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 14. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 15. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 16. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 17. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 18. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 19. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 20. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 21. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 22. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 23. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 24. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 25. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 26. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 27. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 28. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 29. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 30. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 31. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 32. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 33. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 34. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 35. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 36. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 37. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 38. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 39. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 40. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 41. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 42. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 43. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 44. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 45. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 46. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 47. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 48. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 49. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 50. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 51. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 52. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 53. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 54. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 55. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 56. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 57. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 58. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 59. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 60. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 61. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 62. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 63. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 64. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 65. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 66. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 67. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 68. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 69. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 70. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 71. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 72. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 73. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 74. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 75. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 76. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 77. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 78. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 79. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 80. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 81. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 82. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 83. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 84. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 85. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 86. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 87. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 88. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 89. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 90. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 91. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 92. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 93. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 94. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 95. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 96. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 97. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 98. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 99. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 100. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 101. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 102. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 103. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 104. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 105. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 106. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 107. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 108. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 109. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 110. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 111. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 112. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 113. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 114. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 115. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 116. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 117. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 118. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 119. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 120. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 121. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 122. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 123. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 124. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 125. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 126. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 127. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 128. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 129. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 130. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 131. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 132. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 133. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 134. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 135. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 136. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 137. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 138. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 139. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 140. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 141. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 142. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 143. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 144. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 145. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 146. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 147. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 148. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 149. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 150. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 151. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 152. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 153. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 154. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 155. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 156. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 157. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 158. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 159. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 160. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 161. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 162. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 163. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 164. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 165. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 166. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 167. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 168. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 169. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 170. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 171. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 172. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 173. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 174. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 175. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 176. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 177. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 178. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 179. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 180. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 181. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 182. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 183. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 184. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 185. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 186. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 187. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 188. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 189. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 190. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 191. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 192. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 193. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 194. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 195. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 196. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 197. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 198. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 199. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22
 200. Hoe doe je boodschappen als je blind of slechtziend bent?08-08-2023 06:08:16

Laatst bijgewerkt op 13 mei 2024 – 05:19