Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden

Voor sommige mensen die (plotseling) blind of slechtziend zijn geworden, of die hun leefomgeving willen optimaliseren, kunnen de volgende aanpassingen en tips helpen om van hun badkamer een veilige en comfortabele ruimte te maken, waarin ze volledig kunnen genieten van hun omgeving. Lang niet alle blinden en slechtzienden hebben evenwel aanpassingen nodig in hun badkamer, maar voor een aantal mensen kunnen volgende tips evenwel nuttig zijn. Deze aanpassingen zijn overigens ook zeer persoonsgebonden en afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren en wensen van de blinde en slechtziende persoon en diens nabije omgeving.

Vaste plaats en labelen

Belangrijke en veelgebruikte spullen bewaar je altijd op dezelfde plaats. Het is handig om deze artikelen te labelen met braille-etiketten, grootdruklabels, een labelpen, of andere tactiele markeringen. Plaats ze bij voorkeur in (goed contrasterende) plastic opbergdozen in plaats van glazen potten. Zorg tevens voor opbergruimte die gemakkelijk toegankelijk en goed georganiseerd is. Verstelbare planken en lades met duidelijke labels kunnen helpen bij het vinden van benodigde spullen.

Tactiele markeringen en contrasten

 • Visueel contrast speelt een cruciale rol voor slechtziende personen om oppervlakken en voorwerpen van elkaar te onderscheiden. Vaak kunnen zij kleuren niet goed waarnemen, maar contrasten zijn doorgaans wel waarneembaar. Effen kleuren worden over het algemeen beter herkend dan voorwerpen met patronen. De persoonlijke behoeften en voorkeuren kunnen echter variëren, zelfs bij personen met dezelfde oogaandoening.
  • Kies bijvoorbeeld handdoeken, washandjes en badmatten met een sterk contrast ten opzichte van de douche– en/of badkuip en de muurtegels.
  • Vervang bijvoorbeeld ook de witte toiletbril door een donkerdere, contrasterende kleur. Voor sommige slechtziende personen, vooral ouderen, zijn handgrepen naast het toilet of verhoogde zittingen handig om zitten en opstaan te vergemakkelijken. Kies handgrepen in felle, contrasterende kleuren voor betere zichtbaarheid.
 • Tactiele markeringen en texturen met braille of reliëf zijn ook uitstekende referentiepunten voor blinden en slechtzienden. Beiden vergemakkelijken de oriëntatie en zorgen voor een veilige omgeving. Tactiele markeringen rond deuren en deurposten zijn vooral nuttig om de badkamer gemakkelijk te vinden.

Antislipmaatregelen

Het implementeren van antislipmaatregelen in de badkamer is van cruciaal belang om valpartijen te voorkomen en de veiligheid te verbeteren, vooral voor personen met visuele beperkingen. Hier zijn aanvullende tips en informatie met betrekking tot antislipmaatregelen:

Antislipstickers en verf

Overweeg het gebruik van antislipstickers of verf met antislipdeeltjes op de vloeren van de badkamer, met name in de douche of badkuip. Deze stickers en verf creëren een ruwe oppervlaktetextuur die extra grip biedt. Ze zijn vooral nuttig op gladde en glibberige oppervlakken.

Tactiele overgangen

 • Tegeltexturen die tastbaar zijn, kunnen worden gebruikt om overgangen in de badkamer aan te geven. Bijvoorbeeld, tactiele randen of stroken van een ander materiaal kunnen worden toegevoegd aan de vloer om de overgang van de badkamer naar de douche of het bad aan te geven. Dit helpt personen met een visuele beperking om hun positie en locatie beter te begrijpen.

Antislipmatjes

Antislipmatjes zijn essentieel voor het voorkomen van uitglijden wanneer iemand uit het bad of de douche stapt. Ze bieden extra grip en stabiliteit op gladde en natte vloeren. Bij het kiezen van antislipmatjes is het belangrijk om te letten op de volgende aspecten:

 • Contrastkleur: Kies een antislipmatje met een kleur die contrasteert met de kleur van de vloer. Dit maakt het matje beter zichtbaar voor personen met een visuele beperking.
 • Afmetingen: Zorg ervoor dat het matje groot genoeg is om een comfortabele en veilige stap te bieden bij het verlaten van de douche of het bad.
 • Onderhoud: Reinig en onderhoud de antislipmatjes regelmatig om ervoor te zorgen dat ze hun grip behouden. Vervang versleten matjes tijdig.
Antislipmat in bad

Antislipmat in bad

Drempelhulpen

Overweeg het gebruik van drempelhulpen om hoogteverschillen in de badkamer te verminderen. Deze hulpmiddelen zorgen voor een soepele overgang tussen verschillende vloerniveaus, waardoor struikelgevaar wordt geminimaliseerd.

Regelmatig onderhoud

Onderhoud en inspecteer de antislipmaatregelen in de badkamer regelmatig. Controleer op slijtage, losrakende stickers of verf, en zorg ervoor dat alle tactiele markeringen intact zijn.

Handgrepen en leuningen

Het installeren van stevige handgrepen en leuningen in de badkamer is van onschatbare waarde voor blinden en slechtzienden en dan vooral voor oudere mensen.

Handgrepen en leuningen fungeren niet alleen als ondersteuning bij het bewegen, maar ook als tactiele oriëntatiepunten. Ze helpen personen met een visuele beperking bij het navigeren en zich oriënteren in de badkamer.

Locatie van de handgrepen

Plaats handgrepen op strategische locaties in de badkamer, met name bij de douche en het toilet. Bij de douche kunnen de handgrepen de volledige lengte van de muur omvatten, waardoor een continue grip ontstaat. Dit minimaliseert de behoefte om te zoeken en te tasten, waardoor de veiligheid en het zelfvertrouwen toenemen.

Beugels rond het toilet

Beugels rond het toilet zijn essentieel om te helpen bij het zitten en opstaan. Deze beugels kunnen aan beide zijden van het toilet worden geïnstalleerd en bieden stabiliteit en ondersteuning tijdens het gebruik.

Materialen en grip

Kies handgrepen en leuningen met een stevige en comfortabele grip. Rubberen of geribbelde handgrepen kunnen extra grip bieden, zelfs wanneer ze nat zijn. Zorg ervoor dat de materialen duurzaam en bestand zijn tegen vocht, aangezien de badkamer een vochtige omgeving is.

Professionele installatie

Laat handgrepen en leuningen professioneel installeren om ervoor te zorgen dat ze veilig en stevig aan de muur zijn bevestigd. Een professionele installatie minimaliseert het risico op losraken of vallen.

Toegankelijk ontwerp

Overweeg een toegankelijk ontwerp voor de badkamer, waarbij de plaatsing van handgrepen wordt aangepast aan de persoonlijke behoeften van de gebruiker. Sommige mensen geven de voorkeur aan verticale handgrepen, terwijl anderen horizontale handgrepen verkiezen.

Regelmatig onderhoud

Zorg voor regelmatig onderhoud van de handgrepen en leuningen om ervoor te zorgen dat ze in goede staat blijven. Controleer op eventuele losse bevestigingen en repareer of vervang indien nodig.

Gesproken aanwijzingen

Technologische hulpmiddelen kunnen van onschatbare waarde zijn.

 • Spraakassistenten: Moderne spraakgestuurde assistenten zoals Amazon Alexa, Google Assistant en Apple Siri kunnen in de badkamer worden ingezet om gesproken aanwijzingen te geven en vragen te beantwoorden. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig vragen stellen zoals “Wat is de watertemperatuur?” of “Hoeveel tandpasta moet ik gebruiken?” Deze assistenten kunnen ook herinneringen instellen voor medicatie of andere belangrijke taken.
 • Toiletten met gesproken bediening: Sommige geavanceerde toiletten zijn uitgerust met gesproken bedieningsopties, waardoor blinden en slechtzienden functies zoals spoelen en bidetfuncties kunnen activeren met gesproken commando’s. Enkele voorbeelden zijn:
  1. TOTO Washlet: TOTO is een bekend merk op het gebied van geavanceerde toiletten, waaronder modellen met gesproken bediening. De TOTO Washlet-serie biedt functies zoals automatische spoeling, bidetfuncties en zelfs gesproken aanwijzingen voor bediening.
  2. Kohler Veil Intelligent Toilet: Kohler biedt de Veil Intelligent Toilet-lijn aan, die voorzien is van geavanceerde functies, waaronder een ingebouwde luidspreker voor gesproken bediening. Dit toilet kan worden bediend via spraakopdrachten.
  3. INAX Satis Toilet: INAX, een Japans sanitairbedrijf, heeft het Satis Toilet ontwikkeld. Dit toilet is uitgerust met een afstandsbediening en kan worden bediend met gesproken opdrachten. Het biedt functies zoals reiniging met water, verwarmde zitting en gesproken feedback.
  4. Geberit AquaClean Mera Comfort Toilet: Geberit heeft de AquaClean Mera Comfort Toilet-serie met geïntegreerde bidet- en reinigingsfuncties. Hoewel spraakbediening niet standaard is, kan het in sommige gevallen worden geïntegreerd via slimme thuisapparatuur.

  Houd er rekening mee dat beschikbaarheid en functies variëren afhankelijk van het model en de regio. Bij het overwegen van een toilet met gesproken bediening is het raadzaam om te overleggen met fabrikanten en verkopers om het meest geschikte model te vinden dat aan de specifieke behoeften voldoet.

Verlichting

De juiste verlichting in de badkamer is van essentieel belang, vooral voor slechtzienden. Goede verlichting kan helpen om obstakels te vermijden, de veiligheid te vergroten en een gevoel van comfort te bieden.

Gelijkmatige verlichting

Zorg voor gelijkmatige verlichting in de gehele badkamer om schaduwen en donkere plekken te minimaliseren. Dit kan worden bereikt door plafondverlichting, wandlampen en/of taakverlichting te installeren op strategische locaties.

LED-lampen met hoog contrast

LED-lampen met een hoog contrast zijn ideaal voor slechtziende personen omdat ze helder en scherp licht uitstralen. Deze lampen bieden een betere zichtbaarheid en helpen bij het onderscheiden van details.

Minimale verblinding

Vermijd verlichtingsarmaturen die verblinding kunnen veroorzaken. Kies armaturen met diffusers of zachte kapjes om direct licht in de ogen te voorkomen. Dit minimaliseert het ongemak en verhoogt de veiligheid.

Automatische bewegingssensoren

Installeren eventueel automatische bewegingssensoren voor verlichting in de badkamer. Deze sensoren kunnen detecteren wanneer iemand de badkamer binnenkomt en het licht automatisch inschakelen. Ze zijn vooral handig voor mensen met een visuele beperking, omdat ze niet hoeven te zoeken naar de lichtschakelaar.

Kleurtemperatuur van lampen

Kies lampen met een geschikte kleurtemperatuur. Lampen met een warm witte kleur (ongeveer 2700-3000 Kelvin) kunnen een gezellige sfeer creëren, terwijl lampen met een koel witte kleur (ongeveer 4000-5000 Kelvin) een helderder, actiever licht bieden.

Taakverlichting

Voeg eventueel taakverlichting rond belangrijke gebieden toe, zoals aan de wastafel, de spiegel en de douche. Taak helpt bij specifieke activiteiten zoals scheren, make-up aanbrengen en tandenpoetsen.

Aanpassing aan persoonlijke voorkeuren

Wat betreft de verlichting in de badkamer is het belangrijk om rekening te houden met de persoonlijke voorkeuren en behoeften van de gebruiker. Sommige mensen geven de voorkeur aan helderder licht, terwijl anderen een zachtere ambiance verkiezen. Verlichting kan vaak worden gedimd om aan individuele behoeften te voldoen.

Het investeren in goede verlichting in de badkamer is een stap in de richting van een veilige en comfortabele ruimte voor personen met een visuele beperking. Overleg met een verlichtingsexpert of ergotherapeut kan helpen bij het ontwerpen van een badkamerverlichtingsplan dat aan de specifieke behoeften voldoet.

Watertemperatuur

Draai eerst het koude water open en voeg dan warm water toe om brandwonden te voorkomen. Bij douchen kun je de watertemperatuur controleren door de douchekop vast te houden en op je hand te laten stromen.

Het handhaven van de juiste watertemperatuur in de badkamer is van cruciaal belang om brandwonden en ongelukken te voorkomen. Hier zijn enkele uitgebreide tips om de watertemperatuur in de badkamer veilig te beheren:

Thermostatische kranen

Installeer best thermostatische kranen in de douche of badkamer. Deze kranen kunnen de watertemperatuur nauwkeurig regelen en handhaven, waardoor plotselinge temperatuurschommelingen worden geminimaliseerd. Ze zijn bijzonder nuttig om hete waterstoten te voorkomen.

Thermostatische kleppen

Thermostatische kleppen kunnen worden geïnstalleerd op kranen en douchekoppen. Ze zijn houden de watertemperatuur binnen een veilig bereik en voorkomen plotselinge veranderingen. Deze apparaten zijn vooral handig als er meerdere mensen in het huishouden zijn die de badkamer gebruiken.

Temperatuurinstelling op de boiler

Controleer de temperatuurinstellingen op de boiler of het verwarmingssysteem. Zorg ervoor dat het warme water niet te heet wordt ingesteld. De aanbevolen temperatuur voor de watertemperatuur in de badkamer ligt tussen de 37 en 43 graden Celsius.

Regelmatig onderhoud

Laat de boiler en kranen regelmatig onderhouden om ervoor te zorgen dat ze correct functioneren. Versleten of defecte kleppen kunnen bijvoorbeeld leiden tot temperatuurschommelingen.

Tast- en geluidsaanduidingen

Overweeg het gebruik van tastbare aanduidingen zoals reliëfmarkeringen of grijpbare knoppen op de kranen om het verschil tussen warm en koud water aan te geven. Geluidsaanduidingen zoals pieptonen kunnen ook worden geïnstalleerd om aan te geven wanneer het water een bepaalde temperatuur heeft bereikt.

Test de watertemperatuur

Voordat je in bad stapt of onder de douche gaat, test je de watertemperatuur door een beetje water op je hand te laten stromen. Gebruik je andere hand om te voelen of het water comfortabel is voordat je er volledig onder gaat staan.

Kleurveranderingstechnologie

Sommige kranen zijn uitgerust met kleurveranderingstechnologie die de kleur van het water aanpast op basis van de temperatuur. Hierdoor kunnen slechtziende mensen de watertemperatuur eenvoudig herkennen aan de kleur van het stromende water.

Er verschillende fabrikanten die kranen aanbieden met kleurveranderingstechnologie om de watertemperatuur aan te geven. Hier zijn enkele voorbeelden van dergelijke kranen:

 1. Grohe SmartControl: Grohe is een bekend sanitairmerk dat de SmartControl-lijn van douchesystemen aanbiedt. Sommige  modellen zijn uitgerust met LED-lampjes die van kleur veranderen om de watertemperatuur aan te geven. Bijvoorbeeld, blauw licht kan aangeven dat het water koud is, terwijl rood licht aangeeft dat het warm is.
 2. Moen Flo by Moen: Moen biedt het “Flo by Moen” slimme watersysteem aan, dat temperatuuraanduidingen heeft via een gekleurde ring op de kraan. De kleur verandert afhankelijk van de watertemperatuur.
 3. Delta Temp2O: Delta Faucet heeft de “Temp2O”-lijn, die kranen met temperatuuraanduiding in de vorm van een digitaal display of een verlichte kleurenindicator aanbiedt. Deze indicator verandert van blauw naar magenta naar rood om de watertemperatuur aan te geven.

Houd er rekening mee dat beschikbaarheid en functies kunnen variëren afhankelijk van de regio en het specifieke model. Bij het overwegen van een kraan met kleurveranderingstechnologie is het raadzaam om te overleggen met fabrikanten en verkopers om het meest geschikte model te vinden dat aan de specifieke behoeften voldoet.

Persoonlijke verzorging

 • Shampoo en zeep: Kies zeep en shampoo met pompdispensers om morsen te voorkomen. Gebruik houders in de douche om zeep en shampoo vast te houden zonder dat ze kunnen vallen.
 • Nagels: Knippen kan met een nagelknipper, maar sommigen verkiezen een vijl. Gebruik geen schaar. Personen met diabetes (suikerziekte) moeten hun teennagels door een specialist laten behandelen.
 • Opmaken: Make-upspiegels met vergroting zijn beschikbaar om te helpen bij het aanbrengen van make-up. Sommige spiegels hebben ingebouwde verlichting.
 • Scheren: Voor veiligheid scheren veel personen met een visuele beperking met een elektrisch scheerapparaat. Nat scheren met een kwalitatief scheermesje met meerdere lagen kan echter ook goed gaan.
 • Tanden: Gebruik tandpasta in donkere kleuren of met strepen om de juiste hoeveelheid op je tandenborstel aan te brengen. Voel met je duim en wijsvinger hoeveel tandpasta eruit komt wanneer je erop knijpt. Sommigen smeren de tandpasta eerst op hun vinger en vervolgens op de tandenborstel.

Badkamermeubels voor hondenspullen

Een ruim badkamermeubel met een extra kastje voor hondenschoonmaakmateriaal maakt het gemakkelijk om je huisdier te verzorgen.

Noodsituaties

Het is van groot belang om de veiligheid van blinden en slechtzienden in noodsituaties in de badkamer te waarborgen.

 • Plaats een EHBO-kit binnen handbereik en zorg voor eenvoudige toegang tot veiligheidshulpmiddelen, zoals een mobiele telefoon voor noodgevallen.
 • Bespreek noodsituatieplannen met andere gezinsleden of huisgenoten, zodat ze weten wat te doen als er zich een noodsituatie voordoet in de badkamer.
 • Installeer eventueel een noodoproepsysteem dat directe communicatie met hulpverleners mogelijk maakt als dat nodig is.
 • Plaats reliëfmarkeringen en braille-aanduidingen op noodknoppen en noodvoorzieningen in de badkamer, zoals een noodkoord of -knop voor hulp in geval van nood.

Samenwerken met een specialist

Het samenwerken met een specialist in toegankelijkheid en ergonomie is van vitaal belang om de badkamer optimaal aan te passen aan de specifieke behoeften van iemand met een visuele beperking. Deze experts hebben kennis van de meest recente richtlijnen en best practices voor toegankelijkheid en kunnen helpen bij het ontwerpen en/of indelen van een badkamer die niet alleen veilig, maar ook functioneel en comfortabel is. Hier is een gedetailleerdere beschrijving van hoe zo’n samenwerking zou kunnen verlopen, samen met aanvullende informatie:

 1. In kaart brengen van behoeften: De eerste stap is het in kaart brengen van de specifieke behoeften van de persoon met een visuele beperking. Dit kan variëren van mobiliteitsproblemen tot de mate van visuele beperking en andere persoonlijke factoren. Een specialist zal een grondig onderzoek om deze behoeften in kaart te brengen.
 2. Ontwerp op maat: Gebaseerd op de behoeften en de huidige indeilng van de badkamer, zal de specialist een op maat gemaakt ontwerp voorstellen. Dit ontwerp omvat mogelijke aanpassingen aan de indeling, inrichting en voorzieningen in de badkamer om de toegankelijkheid te verbeteren.
 3. Selectie van geschikte hulpmiddelen en apparatuur: De specialist zal helpen bij het kiezen van geschikte hulpmiddelen en apparatuur, zoals reliëfmarkeringen, braille-aanduidingen, antislipmatten, handgrepen, thermostaatkranen en andere veiligheidsvoorzieningen. Ze zullen ook adviseren over de beste merken en modellen die voldoen aan de hoogste normen voor toegankelijkheid.
 4. Installatie en aanpassingen: Na het ontwerp- en selectieproces zal de specialist (eventueel) helpen bij de installatie van de gekozen aanpassingen en voorzieningen. Ze zullen ervoor zorgen dat alles correct is geplaatst en goed functioneert.
 5. Educatie en training: Een belangrijk aspect van de samenwerking met een specialist is educatie en training. Ze zullen blinden en slechtzienden en eventuele verzorgers informeren  over hoe ze de nieuwe voorzieningen veilig kunnen gebruiken. Dit omvat ook het leren herkennen van braillemarkeringen en tactiele aanwijzingen.
 6. Onderhoud en follow-up: De samenwerking eindigt niet na de installatie. De specialist zal regelmatig follow-upbezoeken doen om ervoor te zorgen dat alles naar behoren blijft functioneren en om eventuele aanvullende behoeften in kaart te brengen.
 7. Budgetoverwegingen: Het is belangrijk om het budget in gedachten te houden bij het aanpassen van de badkamer. De specialist kan helpen bij het vinden van kosteneffectieve oplossingen en kan ook adviseren over eventuele subsidies of financiële bijstand die beschikbaar kunnen zijn.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Hoe vind je nieuwe producten in de winkel als je blind of slechtziend bent?30-05-2024 06:05:06
 2. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 3. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 4. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 5. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 6. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 7. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 8. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 9. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 10. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 11. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 12. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 13. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 14. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 15. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 16. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 17. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 18. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 19. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 20. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 21. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 22. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 23. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 24. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 25. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 26. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 27. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 28. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 29. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 30. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 31. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 32. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 33. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 34. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 35. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 36. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 37. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 38. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 39. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 40. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 41. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 42. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 43. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 44. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 45. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 46. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 47. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 48. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 49. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 50. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 51. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 52. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 53. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 54. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 55. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 56. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 57. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 58. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 59. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 60. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 61. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 62. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 63. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 64. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 65. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 66. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 67. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 68. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 69. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 70. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 71. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 72. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 73. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 74. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 75. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 76. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 77. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 78. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 79. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 80. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 81. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 82. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 83. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 84. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 85. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 86. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 87. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 88. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 89. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 90. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 91. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 92. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 93. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 94. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 95. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 96. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 97. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 98. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 99. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 100. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 101. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 102. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 103. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 104. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 105. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 106. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 107. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 108. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 109. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 110. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 111. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 112. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 113. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 114. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 115. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 116. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 117. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 118. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 119. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 120. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 121. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 122. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 123. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 124. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 125. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 126. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 127. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 128. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 129. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 130. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 131. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 132. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 133. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 134. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 135. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 136. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 137. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 138. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 139. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 140. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 141. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 142. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 143. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 144. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 145. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 146. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 147. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 148. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 149. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 150. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 151. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 152. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 153. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 154. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 155. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 156. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 157. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 158. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 159. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 160. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 161. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 162. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 163. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 164. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 165. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 166. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 167. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 168. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 169. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 170. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 171. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 172. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 173. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 174. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 175. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 176. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 177. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 178. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 179. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 180. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 181. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 182. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 183. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 184. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 185. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 186. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 187. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 188. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 189. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 190. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 191. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 192. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 193. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 194. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 195. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 196. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 197. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 198. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 199. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 200. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22

Laatst bijgewerkt op 26 april 2024 – 19:33