Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden

Antislipmateriaal is een waardevol hulpmiddel voor sommige personen met een visuele beperking, omdat ze hierdoor hun mobiliteit en veiligheid kunnen behouden in verschillende omgevingen. Of het nu in openbare ruimtes of thuis is, antislipmateriaal draagt voor een aantal blinden en slechtzienden bij aan een groter gevoel van onafhankelijkheid en zelfvertrouwen.

Antislipmateriaal: Wat is het?

Antislipmateriaal is een speciaal ontworpen materiaal dat een betere grip en stabiliteit biedt, ongeacht het oppervlak of de toepassing. Dit kan worden gebruikt op vloeren, trappen, hellingen, handgrepen en nog veel meer. Personen met een visuele beperking kunnen aanzienlijk profiteren van deze producten, omdat ze extra zekerheid bieden bij het verplaatsen in verschillende omgevingen.

Situaties waarin antislipmateriaal nuttig is

Openbare trappen en hellingen

Antislipstrips kunnen van onschatbare waarde zijn bij openbare trappen en hellingen, zoals die te vinden zijn in treinstations, metrostations of winkelcentra. Het verhoogt de veiligheid doordat personen met een visuele beperking de treden of hellingen gemakkelijker kunnen opsporen en de kans op uitglijden en vallen aanzienlijk vermindert.

Iemand neemt de trap omhoog

Iemand neemt de trap omhoog; de trap bezit helaas geen antislipmateriaal

Openbare toiletten

Antislipmatten in openbare toiletten, met name op natte vloeren rond wastafels en toiletten, vermindert het risico op uitglijden en letsel. Personen met een visuele beperking kunnen deze gladde oppervlakken vaak niet adequaat inschatten, waardoor antislipmateriaal een welkome toevoeging is voor hun veiligheid en comfort.

Thuisgebruik

Antislipmateriaal is ook uitermate geschikt voor gebruik in huis. Dit vermindert het risico op vallen in de eigen woning, wat een belangrijk aspect is van onafhankelijk wonen voor personen met een visuele beperking

Badkamerveiligheid

In de badkamer kan antislipmateriaal op de vloer en in de douche helpen om uitglijden te voorkomen. Dit is vooral belangrijk omdat de badkamer vaak een natte omgeving is. Personen met een visuele handicap kunnen profiteren van deze extra grip om veilig te bewegen en zichzelf te verzorgen.

Antislipmat in bad

Antislipmat in bad

Keukengebruik

Antislipmateriaal kan worden gebruikt op keukenvloeren en onder tapijten of matten in de keuken. Dit vermindert het risico op uitglijden bij het bereiden van maaltijden, afwassen of andere keukenactiviteiten. Voorts is het toevoegen van antislipmateriaal aan keukengerei en kookhulpmiddelen een praktische aanpassing die de veiligheid en het zelfvertrouwen vergroot tijdens het koken en bakken.

 • Snijplanken: Antislipmatten onder snijplanken voorkomen dat ze verschuiven tijdens het snijden, waardoor het risico op snijwonden wordt verminderd en de precisie wordt vergroot.
 • Keukenschaar: Een antisliphandgreep op keukenschaar zorgt voor een stevige grip en maakt het knippen van ingrediënten veiliger en efficiënter.
 • Potten en pannen: Antisliphandvatten op potten en pannen helpen bij het veilig vasthouden en manoeuvreren van hete kookgerei.
 • Mengkommen: Antislipbodems in mengkommen zorgen ervoor dat de kom op zijn plaats blijft tijdens het mengen, roeren en kloppen van ingrediënten.
 • Keukengereedschap: Keukengereedschappen zoals spatels, pollepels en tangen kunnen worden uitgerust met antisliphandvatten voor een betere controle en veiligheid tijdens het koken.
 • Messenslijpers: Antislipmateriaal op messenslijpers zorgt voor stabiliteit tijdens het slijpen van keukenmessen.
 • Blikopeners: Antisliphandgrepen op blikopeners helpen bij het openen van conservenblikken met meer precisie en controle.
 • Maatbekers en lepels: Antisliphandgrepen op maatbekers en lepels vergemakkelijken het nauwkeurig meten van ingrediënten.

Trapveiligheid

Trappen in huis zijn vaak risicovolle gebieden, vooral voor (oudere) blinden en slechtzienden. Antislipstrips op traptreden kunnen het risico op vallen verminderen en het vertrouwen vergroten bij het gebruik van de trap.

Huis reinigen

Antislipmateriaal kan helpen bij het schoonmaken van het huis. Het schoonmaken van het huis kan een uitdagende taak zijn voor blinden en slechtzienden, maar met de juiste aanpassingen, waaronder antislipmateriaal, kunnen ook zij zelfstandig en veilig hun huis schoonmaken. Hier zijn enkele manieren waarop antislipmateriaal kan helpen:

 • Antislipmatten voor stabiliteit: Antislipmatten kunnen worden gebruikt onder schoonmaakemmers of andere apparatuur om stabiliteit te bieden tijdens het verplaatsen door het huis. Dit voorkomt dat de emmer verschuift en vermindert het risico op morsen van reinigingsmiddelen.
 • Antisliphandvatten op schoonmaakgereedschap: Schoonmaakgereedschap zoals bezems, dweilen en stofzuigers kunnen worden uitgerust met antisliphandvatten om een stevige grip te garanderen, zelfs als de handen nat zijn.
 • Antislipbekleding op trappen: Als het schoonmaken meerdere verdiepingen omvat, kunnen trappen een obstakel vormen. Antislipbekleding op traptreden zorgt voor extra veiligheid bij het beklimmen en afdalen van trappen met schoonmaakapparatuur.
 • Antislipvloermatten in natte gebieden: In natte gebieden zoals de badkamer of keuken, waar schoonmaken vaak nodig is, kunnen antislipvloermatten het risico op uitglijden verminderen.
 • Antisliphandschoenen: Bij het hanteren van water en reinigingsmiddelen kunnen antisliphandschoenen helpen om een stevige grip op de schoonmaakbenodigdheden te behouden.
 • Antisliphoofdbanden of -haarnetjes: Als de blinde of slechtziende persoon langere haren heeft en bang is dat ze tijdens het schoonmaken in de weg kunnen zitten, kunnen antisliphoofdbanden of -haarnetjes helpen om het haar op zijn plaats te houden.

Ramen reinigen

Het schoonmaken van ramen kan een uitdagende taak zijn, zelfs voor mensen zonder visuele beperking. Door antislipmateriaal aan de schoonmaakuitrusting toe te voegen, kan het proces veiliger en gemakkelijker verlopen. Hier zijn enkele manieren waarop antislipmateriaal kan helpen:

 • Antisliphandvatten op raamreinigingsgereedschap: Raamreinigingsgereedschap, zoals sponzen, schrapers en wisserbladen, kunnen worden uitgerust met antisliphandvatten. Dit zorgt voor een stevige grip, zelfs als de handen nat zijn, en vermindert het risico op uitglijden of laten vallen van het gereedschap.
 • Antislipmatten op de vensterbank: Als een persoon met een visuele beperking zich op de vensterbank moet leunen om de buitenkant van het raam te bereiken, kan het plaatsen van antislipmatten op de vensterbank extra stabiliteit bieden en voorkomen dat ze wegglijden.
 • Antislipvloermatten in de buurt van de ramen: Bij het schoonmaken van binnenramen kunnen antislipvloermatten onder de schoonmaaklocatie worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de persoon stabiel kan staan zonder uit te glijden tijdens het schoonmaken.
 • Antislipmaterialen op ladders of krukjes: Als het raam zich op een hogere plaats bevindt, kunnen ladders of krukjes nodig zijn om erbij te kunnen. Het toevoegen van antislipbekleding aan deze hulpmiddelen verhoogt de veiligheid bij het bereiken en schoonmaken van het raam.

Drempelovergangen

Antislipmateriaal kan worden gebruikt op drempels tussen kamers of overgangen van vloertypes. Dit vergemakkelijkt het veilig oversteken van deze obstakels en vermindert het struikelrisico.

Vastzetten van tapijten

Voor personen met een visuele handicap kunnen losse tapijten een gevaar vormen. Antisliponderleggers of -tapes kunnen worden gebruikt om tapijten op hun plaats te houden en te voorkomen dat ze verschuiven.

Buitenpaden en terrassen

Niet alleen binnenshuis, maar ook buitenshuis kunnen antislipmaterialen worden gebruikt op paden, opritten en terrassen. Dit is vooral handig bij regenachtig of glad weer.

Rolstoelgebruik

Antislipmateriaal kan worden toegepast op rolstoelhellingen en -oppervlakken om de grip en veiligheid te verbeteren bij het verplaatsen in en rondom het huis voor rolstoelgebruikers met een visuele handicap.

Het belang van antislipmateriaal voor ouderen

Antislipmateriaal is niet alleen van onschatbare waarde voor personen met een visuele beperking, maar speelt ook een cruciale rol in de veiligheid en het welzijn van ouderen. Naarmate mensen ouder worden, neemt het risico op uitglijden en vallen toe, wat kan leiden tot ernstige verwondingen en verminderde mobiliteit. Antislipmateriaal is zeker voor ouderen van groot belang:

Valpreventie

Oudere personen hebben vaak minder evenwicht en stabiliteit, waardoor ze gevoeliger zijn voor uitglijden en vallen. Antislipmateriaal, zoals antislipmatten en -oppervlakken, helpt bij het voorkomen van ongelukken door extra grip te bieden. Dit vermindert aanzienlijk het risico op valpartijen, wat één van de belangrijkste oorzaken is van letsel bij ouderen.

Behoud van onafhankelijkheid

Het vermogen om zelfstandig te blijven wonen is een belangrijke factor in de kwaliteit van leven van ouderen. Antislipaanpassingen in huis dragen bij aan dit behoud van onafhankelijkheid. Ouderen kunnen zich met vertrouwen in hun eigen huis verplaatsen en dagelijkse activiteiten uitvoeren zonder zich zorgen te hoeven maken over vallen.

Verhoogd zelfvertrouwen

Het gebruik van antislipmateriaal verhoogt het zelfvertrouwen van ouderen bij het uitvoeren van dagelijkse taken. Ze hoeven zich geen zorgen te maken over uitglijden op gladde oppervlakken, waardoor ze actiever blijven en een actiever en bevredigender leven kunnen leiden.

Vermindering van medische kosten

Door valpartijen te voorkomen, draagt antislipmateriaal bij aan de vermindering van medische kosten en ziekenhuisopnames bij ouderen. Het kan ernstige verwondingen voorkomen die anders tot langdurige revalidatie en zorg zouden leiden.

Verbetering van de kwaliteit van leven

Het belangrijkste aspect is dat antislipmateriaal bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven voor ouderen. Ze kunnen hierdoor langer in hun vertrouwde omgeving blijven, hun dagelijkse activiteiten zonder beperkingen voortzetten en genieten van hun pensioenjaren zonder de angst voor vallen en letsel.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Hoe vind je nieuwe producten in de winkel als je blind of slechtziend bent?30-05-2024 06:05:06
 2. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 3. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 4. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 5. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 6. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 7. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 8. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 9. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 10. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 11. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 12. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 13. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 14. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 15. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 16. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 17. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 18. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 19. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 20. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 21. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 22. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 23. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 24. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 25. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 26. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 27. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 28. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 29. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 30. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 31. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 32. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 33. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 34. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 35. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 36. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 37. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 38. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 39. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 40. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 41. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 42. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 43. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 44. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 45. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 46. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 47. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 48. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 49. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 50. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 51. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 52. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 53. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 54. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 55. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 56. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 57. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 58. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 59. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 60. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 61. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 62. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 63. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 64. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 65. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 66. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 67. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 68. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 69. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 70. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 71. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 72. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 73. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 74. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 75. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 76. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 77. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 78. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 79. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 80. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 81. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 82. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 83. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 84. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 85. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 86. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 87. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 88. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 89. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 90. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 91. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 92. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 93. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 94. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 95. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 96. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 97. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 98. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 99. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 100. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 101. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 102. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 103. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 104. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 105. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 106. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 107. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 108. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 109. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 110. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 111. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 112. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 113. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 114. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 115. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 116. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 117. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 118. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 119. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 120. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 121. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 122. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 123. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 124. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 125. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 126. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 127. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 128. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 129. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 130. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 131. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 132. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 133. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 134. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 135. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 136. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 137. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 138. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 139. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 140. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 141. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 142. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 143. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 144. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 145. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 146. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 147. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 148. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 149. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 150. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 151. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 152. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 153. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 154. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 155. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 156. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 157. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 158. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 159. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 160. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 161. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 162. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 163. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 164. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 165. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 166. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 167. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 168. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 169. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 170. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 171. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 172. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 173. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 174. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 175. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 176. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 177. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 178. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 179. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 180. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 181. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 182. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 183. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 184. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 185. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 186. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 187. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 188. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 189. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 190. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 191. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 192. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 193. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 194. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 195. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 196. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 197. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 198. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 199. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 200. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22

Laatst bijgewerkt op 26 april 2024 – 11:16