Toegankelijkheidsopties van diverse social media

Veelgebruikte sociale media-platforms hebben aanpassingen en toegankelijkheidsopties om de navigatie voor blinde en slechtziende gebruikers te vergemakkelijken. Deze platforms verbeteren voortdurend de toegankelijkheid voor mensen met een handicap. Hierdoor kunnen de beschikbare toegankelijkheidsfuncties in de loop van de tijd veranderen of worden uitgebreid. Het is belangrijk dat gebruikers zich bewust zijn van deze opties en ze activeren om optimaal te kunnen profiteren van de toegankelijkheidsopties op hun favoriete sociale media-platforms. Door gebruik te maken van deze functies kunnen blinde en slechtziende gebruikers effectiever en gemakkelijker communiceren, delen en deelnemen aan sociale media-activiteiten.

Hier zijn gedetailleerde aanpassingen en toegankelijkheidsfuncties voor blinden en slechtzienden op enkele van de populaire social media-platforms:

Facebook

Facebook is een populair sociaal netwerk waar gebruikers berichten, foto’s, video’s en links kunnen delen met vrienden en volgers. Dit social media-platform biedt een manier om contact te onderhouden met vrienden en familie, deel te nemen aan groepen en groepen met gedeelde interesses en toegang te krijgen tot relevante nieuws- en informatiebronnen.

Compatibiliteit met schermuitleesprogramma’s

Facebook is compatibel met schermuitleesprogramma’s (screenreaders), waardoor blinden en slechtzienden de tekstuele inhoud van berichten en andere elementen kunnen beluisteren.

Alternatieve tekst voor afbeeldingen

 • Facebook biedt de mogelijkheid voor gebruikers om alternatieve tekst toe te voegen aan afbeeldingen, zodat screenreaders deze kunnen voorlezen aan blinde gebruikers.
 • Als je een afbeelding plaatst op Facebook, klik je op de optie “Foto/video toevoegen” en selecteer je de afbeelding. Klik vervolgens op “Alternatieve tekst toevoegen” en voeg een beschrijving toe die de afbeelding beschrijft voor mensen die schermuitleesprogramma’s gebruiken.

Lettergrootte en contrastaanpassingen

 • Gebruikers kunnen de lettergrootte en het contrast op Facebook aanpassen om het lezen te vergemakkelijken voor slechtzienden.
 • Voor het aanpassen van lettergrootte en contrast op Facebook, ga je naar het instellingenmenu (de drie horizontale lijnen) en klik je op “Instellingen en privacy” > “Toegankelijkheid” > “Lettergrootte aanpassen” en “Hoog contrast inschakelen”.

YouTube

YouTube is een videoplatform waar gebruikers video’s kunnen uploaden, bekijken en delen. YouTube bevat diverse educatieve, informatieve en entertainmentvideo’s, waardoor het een waardevolle bron van inhoud is voor iedereen, ook blinde en slechtziende gebruikers.

Ondertiteling

 • YouTube biedt ondertitelingsmogelijkheden voor video’s, waardoor dove en slechthorende gebruikers de inhoud kunnen begrijpen. Ook kunnen schermuitleesprogramma’s de ondertitels voorlezen aan blinde gebruikers.
 • Om ondertiteling te activeren op YouTube, speel je een video af en klik je op het pictogram voor instellingen (tandwielpictogram). Kies “Ondertiteling” en selecteer de gewenste taal van de ondertitels of klik op “Automatisch vertalen” voor automatische vertalingen.

Audiobeschrijving

 • Sommige video’s op YouTube hebben audiobeschrijvingen, waarbij belangrijke visuele informatie wordt beschreven, zodat blinde kijkers kunnen begrijpen wat er op het scherm gebeurt.
 • Voor video’s met audiobeschrijving, moet de uploader van de video deze functie inschakelen bij het uploaden van de video. Wanneer een video audiobeschrijvingen heeft, wordt dit meestal aangegeven in de beschrijving of titel van de video.

WhatsApp

WhatsApp is een populaire berichtendienst waarmee gebruikers tekstberichten, spraakberichten, foto’s en video’s kunnen delen met personen en groepen. WhatsApp biedt een directe en gemakkelijke manier om te communiceren en informatie uit te wisselen met vrienden, familie en collega’s.

Compatibiliteit met schermuitleesprogramma’s

 • WhatsApp is compatibel met schermuitleesprogramma’s, zodat blinden en slechtzienden berichten kunnen lezen en versturen.
 • WhatsApp is standaard compatibel met schermuitleesprogramma’s op iOS en Android. Als je een schermuitleesprogramma op je apparaat hebt ingeschakeld, zal WhatsApp automatisch de tekst en inhoud voorlezen.

Stemberichten

 • Dankzij WhatsApp kunnen gebruikers spraakberichten opnemen en verzenden, wat een handige manier kan zijn voor blinden en slechtzienden om te communiceren.
 • Om een stembericht op WhatsApp te sturen, open je een chatgesprek, houd je de microfoonknop ingedrukt en spreek je het bericht in. Laat de knop los om het bericht te verzenden.
Smartphone met logo van WhatsApp

Smartphone met logo van WhatsApp

Instagram

Instagram is een populair platform voor het delen van foto’s en video’s. Instagram is een visueel platform, maar door het gebruik van alternatieve tekst en beschrijvende hashtags kunnen blinde en slechtziende gebruikers toch deelnemen aan de community en inhoud delen.

Alternatieve tekst voor afbeeldingen

 • Op Instagram kunnen gebruikers alternatieve tekst toevoegen aan hun afbeeldingen, waardoor schermuitleesprogramma’s deze kunnen voorlezen.
 • Als je een afbeelding op Instagram plaatst, selecteer je de optie “Geavanceerde instellingen” onderaan. Klik op “Alternatieve tekst” en voeg een beschrijving toe voor de afbeelding.

Lettergrootte en contrastaanpassingen

 • Gebruikers kunnen de lettergrootte en het contrast van de app aanpassen voor een betere leeservaring.
 • Helaas biedt Instagram momenteel geen ingebouwde opties voor het aanpassen van lettergrootte en contrast.

LinkedIn

LinkedIn is een professioneel netwerkplatform waar gebruikers hun professionele profielen kunnen maken, contact kunnen leggen met collega’s en connecties kunnen opbouwen binnen hun vakgebied. LinkedIn biedt waardevolle professionele inhoud en informatie, wat nuttig kan zijn voor blinde en slechtziende gebruikers om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in hun branche.

Compatibiliteit met schermuitleesprogramma’s

LinkedIn is compatibel met schermuitleesprogramma’s op verschillende apparaten en platforms. Zorg ervoor dat je een schermuitleesprogramma op je apparaat hebt ingeschakeld om de inhoud van LinkedIn te kunnen beluisteren.

Toegankelijkheidshandleiding

LinkedIn biedt toegankelijkheidsopties en hulpbronnen om het platform optimaal te gebruiken, ongeacht de visuele mogelijkheden van de gebruiker. Ze hebben zich ingezet voor het verbeteren van de toegankelijkheid voor mensen met verschillende soorten handicaps, waaronder een visuele beperking. LinkedIn biedt toegankelijkheidsfuncties zoals screenreader-compatibiliteit, alternatieve tekst voor afbeeldingen en kleuraanpassingen voor gebruikers met kleurenblindheid. Ze hebben ook gewerkt aan het optimaliseren van de website voor gebruik met toetsenbordnavigatie en andere hulpmiddelen voor mensen met motorische beperkingen.

Hoewel LinkedIn geen specifieke toegankelijkheidshandleiding biedt, kunnen gebruikers algemene tips voor toegankelijkheid vinden in de “Help” of “Ondersteuning” sectie van de website. Deze tips kunnen gebruikers helpen om LinkedIn effectiever te gebruiken en eventuele problemen met de toegankelijkheid aan te pakken.

Twitter (X)

Twitter (X) is een microblogging-platform waarmee gebruikers korte berichten kunnen plaatsen, die “tweets” (posts) worden genoemd. Een tweet kan maximaal 280 tekens bevatten, inclusief hashtags, links en media. Het platform is een snelle en directe manier om gedachten, meningen, nieuws en updates te delen met volgers.

Hier zijn enkele toegankelijkheidsopties en aanpassingen die beschikbaar zijn voor blinden en slechtzienden in Twitter, evenals waar en hoe je deze opties kunt instellen:

Compatibiliteit met schermuitleesprogramma’s

Twitter is compatibel met de meeste schermuitleesprogramma’s op verschillende apparaten en platforms, waardoor blinden en slechtzienden de tekstuele inhoud van tweets en gebruikersprofielen kunnen beluisteren. Schermuitleesprogramma’s zoals VoiceOver op iOS-apparaten, TalkBack op Android-apparaten en Supernova, ZoomText, NVDA of JAWS op Windows-computers kunnen dus werken met Twitter zodat gebruikers tweets kunnen lezen en door de tweets (posts) kunnen navigeren.

Alternatieve tekst voor afbeeldingen

 • Twitter biedt de mogelijkheid om alternatieve tekst toe te voegen aan afbeeldingen die je plaatst. Hierdoor kunnen schermuitleesprogramma’s de alternatieve tekst voorlezen, zodat blinde gebruikers begrijpen wat er op de afbeeldingen staat.
 • Om alternatieve tekst toe te voegen, ga je naar de instellingen van Twitter en zoek je het gedeelte “Toegankelijkheid en inperkingen”. Hier vind je de optie om alternatieve tekst in te schakelen bij het tweeten van afbeeldingen.

Grote tekst en hoog contrast

 • Twitter biedt een optie voor grotere tekst en hoog contrast, waardoor de leesbaarheid wordt verbeterd voor slechtzienden.
 • Om de lettergrootte en het contrast aan te passen, ga je naar de instellingen van Twitter en zoek je het gedeelte “Weergave en geluiden”. Hier kun je de lettergrootte aanpassen en kiezen voor hoog contrast.

Ondertiteling voor video’s

 • Bij het uploaden van video’s naar Twitter kun je ondertitels toevoegen, waardoor dove en slechthorende gebruikers de inhoud kunnen begrijpen. Dit kan ook nuttig zijn voor blinde gebruikers die video’s met ondertiteling kunnen beluisteren via schermuitleesprogramma’s.
 • Twitter ondersteunt ook de mogelijkheid om audiobestanden te delen. Als je een audiotweet plaatst, kun je een transcript van de audio in de tweet opnemen, zodat blinde gebruikers de inhoud kunnen lezen.

Toegankelijke meldingen

 • Twitter biedt opties om toegankelijke meldingen in te schakelen, zodat je beter op de hoogte kunt blijven van activiteiten en interacties op het platform.
 • Ga naar de instellingen van Twitter en zoek naar het gedeelte “Meldingen”. Hier kun je kiezen welke meldingen je wilt ontvangen en hoe je deze wilt ontvangen (bijvoorbeeld als pushmeldingen of e-mailmeldingen).

Tiktok

TikTok is een populaire sociale media-app waarmee gebruikers korte video’s kunnen maken, bewerken en delen. Het platform is bekend om zijn creatieve en diverse content, variërend van dansuitdagingen tot komische sketches en educatieve inhoud.

Hoewel TikTok niet oorspronkelijk bekend stond om zijn toegankelijkheidsfuncties, heeft het platform inspanningen geleverd om de ervaring voor blinde en slechtziende gebruikers te verbeteren. Hier zijn enkele toegankelijkheidsopties en aanpassingen die beschikbaar zijn in TikTok:

Compatibiliteit met schermuitleesprogramma’s

 • TikTok heeft verbeteringen doorgevoerd om de app beter compatibel te maken met schermuitleesprogramma’s, waardoor blinden en slechtzienden de tekstuele inhoud van video’s en gebruikersprofielen kunnen beluisteren.
 • Gebruikers kunnen opmerkingen, beschrijvingen en gebruikersnamen laten voorlezen door hun schermuitleesprogramma’s.

Gebruik van tekst-overlay

Sommige TikTok-makers hebben aangepaste tekst-overlay toegevoegd aan hun video’s om belangrijke informatie weer te geven. Dit kan helpen bij het begrijpen van de inhoud voor gebruikers met een visuele beperking.

Ondertiteling

 • TikTok heeft ondertitelingsmogelijkheden geïntroduceerd, waarmee gebruikers ondertitels aan hun video’s kunnen toevoegen. Hierdoor kunnen dove en slechthorende gebruikers de inhoud begrijpen, en het kan ook nuttig zijn voor blinde gebruikers die video’s met ondertiteling kunnen beluisteren via schermuitleesprogramma’s.
 • Om ondertiteling toe te voegen aan een TikTok-video, moet de maker ondertitelingsfuncties inschakelen tijdens het bewerkingsproces van de video.
Icoontjes van social media

Icoontjes van social media

Deel dit:
Advertenties

 1. Toegankelijke printers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 06:04:46
 2. App Spraaklabel: Objecten herkennen door er labels aan toe te voegen04-04-2024 06:04:05
 3. App Captions: Vertaalde ondertiteling voor video’s03-04-2024 03:04:33
 4. App Speech Central: Digitale teksten voorlezen31-03-2024 02:03:18
 5. Blogs, vlogs en podcasts voor en/of door mensen met een visuele beperking16-02-2024 04:02:44
 6. Wat betekent AI (artificiële intelligentie) voor blinden en slechtzienden?03-02-2024 01:02:21
 7. Fusion: Schermuitleesprogramma voor blinden en slechtzienden13-01-2024 03:01:52
 8. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als je een ontoegankelijke website bezoekt?12-01-2024 07:01:35
 9. Blind of slechtziend: Apps om een taal te leren10-12-2023 06:12:49
 10. App “Sprekende klok”: Tijd automatisch uitspreken10-12-2023 06:12:25
 11. Tablets geschikt voor slechtzienden01-12-2023 12:12:43
 12. Hoe maak je als blinde of slechtziende een foto met je smartphone?25-11-2023 01:11:05
 13. Toegankelijke formulieren maken voor blinden en slechtzienden20-11-2023 07:11:42
 14. App Moovit: Reisplanner, ook voor blinden en slechtzienden15-11-2023 07:11:18
 15. App Apple Kaarten: Navigatie, ook voor blinden en slechtzienden14-11-2023 04:11:27
 16. App Google Maps: Navigatie, ook voor blinden en slechtzienden13-11-2023 01:11:21
 17. App Komoot: Route plannen, ook handig voor blinden en slechtzienden06-11-2023 07:11:48
 18. Voor- en nadelen van mobiliteits-, oriëntatie- en navigatie-apps voor blinden en slechtzienden19-10-2023 05:10:47
 19. App Ariadne: Navigatiehulp voor blinden en slechtzienden13-10-2023 06:10:28
 20. Vergrotingssoftware voor slechtzienden09-10-2023 04:10:24
 21. Be My AI: Uitgebreide beschrijvingen dankzij kunstmatige intelligentie08-10-2023 07:10:29
 22. App Lazarillo: Navigatie en oriëntatie voor blinden en slechtzienden26-09-2023 06:09:35
 23. App Brighter and Bigger: Scherm en tekst aanpassen voor slechtzienden25-09-2023 07:09:55
 24. App TextGrabber: Tekst herkennen en vertalen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:59
 25. App LookTel Money Reader: Geld herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:43
 26. App Earcatch: Audiodescriptie bij tv-programma’s en films voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:27
 27. App Prizmo Go: Tekst herkennen en vertalen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:25
 28. App Voice Dream Scanner: Tekst herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:56
 29. App Voice Dream Reader: Tekst-naar-spraak voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:06
 30. App OneStep Reader (voorheen KNFB Reader): Tekstherkenning voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:36
 31. App Cash Reader: Geld herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:58
 32. App BlindTool: Objecten herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:24
 33. App TapTapSee: Objecten herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:19
 34. App Seeing AI: (Handgeschreven) tekst, objecten, gezichten, licht, kleuren en documenten herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 04:09:09
 35. ZoomText: Schermuitleesprogramma (screenreader) voor slechtzienden25-09-2023 12:09:47
 36. Supernova: Schermuitleesprogramma voor blinden en slechtzienden25-09-2023 12:09:15
 37. NVDA: Schermuitleesprogramma voor blinden en slechtzienden25-09-2023 11:09:16
 38. CAPTCHA’s en de impact op blinden en slechtzienden25-09-2023 07:09:35
 39. Firefox: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 07:09:29
 40. JAWS: Schermuitleesprogramma voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:11
 41. X (Twitter): Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:43
 42. OCR (Optische tekenherkenning: Tekst omzetten in elektronisch formaat20-09-2023 02:09:38
 43. Barcodelezerapps voor blinden en slechtzienden19-09-2023 12:09:16
 44. App Blindsquare: Omgeving verkennen voor blinden en slechtzienden19-09-2023 11:09:39
 45. App Google Lens: Tekst, objecten, obstakels, gezichten en geld herkennen voor blinden en slechtzienden19-09-2023 07:09:45
 46. App Envision AI: Tekst, objecten, gezichten, obstakels en geld herkennen voor blinden en slechtzienden19-09-2023 06:09:22
 47. WordPress: Installatie en toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden18-09-2023 01:09:02
 48. TalkBack: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden17-09-2023 05:09:10
 49. Youtube: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen17-09-2023 02:09:09
 50. App Lookout voor blinden en slechtzienden: Objecten, tekst en mensen herkennen16-09-2023 06:09:05
 51. Facebook: Aanmelden, toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden16-09-2023 06:09:50
 52. Netflix: Toegankelijkheidsopties voor blinden en slechtzienden14-09-2023 07:09:53
 53. Beeldbellen: Voorbeelden en toepassingen voor blinden en slechtzienden14-09-2023 04:09:08
 54. Inspirerende blinde en slechtziende influencers14-09-2023 01:09:19
 55. Google Chrome: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden13-09-2023 04:09:58
 56. Microsoft Edge: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden13-09-2023 04:09:22
 57. Spotify bedienen als je blind of slechtziend bent13-09-2023 04:09:13
 58. Handleiding van Windows Verteller (Narrator), ingebouwde screenreader13-09-2023 03:09:50
 59. Facetime: Toegankelijkheidsopties, sneltoetsen en werking12-09-2023 04:09:25
 60. Zoom: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen12-09-2023 03:09:58
 61. Microsoft Teams: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen12-09-2023 03:09:46
 62. Blind leren typen als je blind of slechtziend bent08-09-2023 03:09:17
 63. Hoe kan je een website laten voorlezen voor blinden en slechtzienden?07-09-2023 10:09:55
 64. WhatsApp: Toegankelijkheidsopties voor blinden en slechtzienden03-09-2023 12:09:53
 65. Tips om je website toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden28-08-2023 12:08:22
 66. Windows 11: Toegankelijkheidsopties voor blinden en slechtzienden28-08-2023 05:08:10
 67. App “Be My Eyes”: Hulp vragen aan ziende personen18-08-2023 04:08:26
 68. VoiceOver, schermuitleesprogramma (screenreader) voor blinden en slechtzienden16-08-2023 05:08:49
 69. Toegankelijkheidsopties van diverse webbrowsers15-08-2023 07:08:00
 70. Screenreader (schermuitleesprogramma) voor blinden en slechtzienden15-08-2023 07:08:48
 71. Objectherkenningsapps voor blinden en slechtzienden12-08-2023 12:08:52
 72. Tekstherkenningsapps voor blinden en slechtzienden12-08-2023 11:08:45
 73. Tekst vergroten op je smartphone of tablet10-08-2023 04:08:36
 74. Mobiliteits- en navigatieapps voor blinden en slechtzienden09-08-2023 04:08:04
 75. App OKO: Hulp bij navigatie en mobiliteit voor blinden en slechtzienden09-08-2023 03:08:42
 76. Toegankelijkheidsopties van diverse social media07-08-2023 05:08:57
 77. Nieuwsbrieven bij organisaties rond blinden en slechtzienden05-08-2023 05:08:00
 78. App Zuzanka: Vervaldatumscanner voor blinden en slechtzienden03-01-2023 12:01:27
 79. WhatsApp-groepen voor blinden en slechtzienden25-01-2022 06:01:07
 80. App Fun Sounds en Sound Effects: Geluiden afspelen met duidelijke weergave voor slechtzienden08-04-2021 10:04:52
 81. Mailgroepen rond blinden en slechtzienden06-11-2014 05:11:58
 82. Facebook rond visuele handicap16-08-2014 07:08:25

Laatst bijgewerkt op 29 oktober 2023 – 17:12