Hoe weet je wanneer je moet uitstappen (bus, trein, tram, metro) als je blind of slechtziend bent?

Reizen met het openbaar vervoer kan een uitdaging zijn voor mensen met een visuele handicap, met name als het gaat om te weten wanneer ze moeten uitstappen. Hier staan enkele tips en hulpmiddelen die kunnen helpen bij deze belangrijke taak.

Omroepen van station- of haltenamen

Een aantal openbaarvervoerssystemen zijn voorzien van omroepsystemen die de namen van de stations of haltes aankondigen. Dit is een belangrijke dienst voor blinden en slechtzienden, aangezien ze de informatie op de borden of schermen in de bus, rein, tram of metro vaak niet kunnen lezen. Luister aandachtig naar deze aankondigingen. Staat dit systeem uit of is dit afwezig, dan kan je als blinde of slechtziende persoon terugvallen op onderstaande adviezen en tips.

Communicatie met medereizigers

Het kan nuttig zijn om medereizigers te informeren over je bestemming. Bij het instappen kun je vriendelijk aan je medepassagiers vragen of ze je willen helpen door je te waarschuwen wanneer het juiste station nadert. Veel mensen zijn bereid om hulp te bieden als ze op de hoogte zijn van je visuele handicap. Bovendien versterkt dit de sociale interactie en kunnen zo sporadisch nieuwe contacten gelegd worden.

Contact met personeel

Het personeel in treinen, trams, bussen en metro’s staat klaar om passagiers te helpen, en dit geldt zeker ook voor mensen met een visuele handicap. Hier zijn enkele tips voor effectief contact met personeel:

Zichtbaarheid en hulpvraag

Als je aan boord gaat van een voertuig, probeer dan duidelijk zichtbaar te zijn voor het personeel. Gebruik eventueel een witte stok en/of blindengeleidehond of ander hulpmiddel dat je visuele handicap aangeeft, zoals een badge met de vermelding “Visueel Gehandicapt.” Dit maakt het voor het personeel gemakkelijker om je behoeften te herkennen.

Aanspreken van personeel

Als je eenmaal aan boord bent, aarzel dan niet om het personeel aan te spreken. Dit kan de bestuurder, de conducteur, de treinbegeleider of een ander lid van het personeel zijn. Informeer hen over je bestemming en vraag vriendelijk of ze je op de hoogte willen houden wanneer deze nadert.

Medereizigers als tussenpersoon

Als je moeite hebt om het personeel te vinden of er niet direct toegang toe hebt, kun je een medereiziger vragen om namens jou contact op te nemen met het personeel. Vaak zijn medepassagiers bereid om te helpen en je boodschap door te geven aan het personeel.

Specifieke hulpvragen

Wees specifiek in je verzoek om hulp. Vertel het personeel bijvoorbeeld welke halte of station je moet bereiken en vraag hen om je te waarschuwen wanneer je deze nadert. Duidelijke communicatie vergemakkelijkt de samenwerking.

Personeel herkennen

Als je het personeel moet aanspreken en je hebt nog wat restvisus, let dan op hun herkenbaarheid, zoals uniformen, naamkaartjes of badges. Dit helpt je om te weten met wie je spreekt en om hun hulp te vragen.

Respect en dankbaarheid

Wees altijd beleefd en respectvol bij het benaderen van personeel en medereizigers voor hulp. Laat je dankbaarheid zien wanneer ze je ondersteunen.

Smartphone-apps

Moderne technologie heeft het reizen met het openbaar vervoer aanzienlijk toegankelijker gemaakt voor mensen met een visuele handicap. Hier zijn enkele apps die van onschatbare waarde kunnen zijn:

  • 9292: In Nederland is de 9292-app een uitstekend hulpmiddel voor reisplanning. Je kunt gedetailleerde informatie krijgen over treinen, trams, bussen en metro’s, inclusief vertrek- en aankomsttijden, overstapinformatie en live updates over vertragingen.
  • NMBS: In België biedt de NMBS-app soortgelijke functionaliteit. Je kunt reisroutes plannen, tarieven controleren en realtime informatie ontvangen over treindiensten.
  • Google Maps: Zowel in België als Nederland is Google Maps een krachtige navigatie-app die openbaar vervoer routes biedt. Deze app kan spraakgestuurde instructies geven en je begeleiden van deur tot deur.
  • Moovit: Moovit is een wereldwijde app voor openbaar vervoer die beschikbaar is in zowel België als Nederland. De app biedt gedetailleerde routes, realtime aankomsttijden en meldingen voor haltes.
  • NS App: De NS (Nederlandse Spoorwegen) app is een handige app voor reizigers in Nederland. Voor blinden en slechtzienden biedt de app verschillende toegankelijkheidsfuncties, waaronder gesproken reisinformatie, meldingen van vertrektijden, informatie over treinreizen en reisplanning. Met deze functies kunnen gebruikers gemakkelijker treinreizen plannen en navigeren.
  • Perronwijzer App: De Perronwijzer app is speciaal ontworpen voor blinden en slechtzienden zodat ze het juiste perron op treinstations in Nederland kunnen vinden. De app maakt gebruik van spraaktechnologie en GPS om de locatie van de gebruiker te bepalen en hen te begeleiden naar het juiste perron voor hun trein. Dit vergemakkelijkt het navigeren op drukke stations.
  • OV Info App: De OV Info app is een algemene openbaarvervoersapp die informatie biedt over het openbaar vervoer in Nederland, waaronder bussen, trams, metro’s en treinen. Voor blinden en slechtzienden biedt de app spraakgestuurde functies, zoals reisplanning, vertrektijden en meldingen over het openbaar vervoer. Hierdoor kunnen gebruikers gemakkelijker hun reizen plannen en routes volgen.

Training

Sommige blindenorganisaties (BE en NL) en revalidatiecentra (BE en NL) bieden training voor en in het openbaar vervoer aan voor blinden en slechtzienden. Tijdens deze training leer je bijvoorbeeld de kenmerkende geluiden en omroepen van specifieke stations herkennen en leer je ook oriëntatie- en herkenningspunten, waardoor je zelfverzekerder kunt reizen.

Oriëntatiepunten en tactiele aanwijzingen

Vertrouw op je andere zintuigen, zoals gehoor en tast, om te weten wanneer je moet uitstappen. Soms kunnen herkenbare geluiden of tactiele aanwijzingen, zoals het voelen van een bepaalde textuur (bijvorbeeld trillingen op de metrovloer), je helpen om het juiste moment te bepalen.

Wat kan je doen als je toch te laat bent uitgestapt?

Als je een visuele beperking hebt en je bent niet op tijd uitgestapt in het openbaar vervoer, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om jezelf in een veilige situatie te brengen:

  1. Blijf kalm: Het is begrijpelijk dat je in zo’n situatie misschien in paniek raakt, maar probeer kalm te blijven. Stress kan het moeilijker maken om de situatie op te lossen.
  2. Vraag om hulp: Als er andere passagiers in de buurt zijn, aarzel dan niet om om hulp te vragen. Leg kort uit dat je de halte hebt gemist en vraag of ze je kunnen helpen om te bepalen waar je nu bent en wat de volgende stappen zijn.
  3. Gebruik een communicatiehulpmiddel: Als je een smartphone bij je hebt, kun je deze gebruiken om hulp in te roepen. Bel je partner, een vriend, familielid of een contactpersoon die je vertrouwt en vertel hen over je situatie. Ze kunnen je begeleiden en advies geven.
  4. Vraag om hulp van personeel: Als het voertuig nog niet is vertrokken, kun je ook het personeel van het openbaar vervoer om hulp vragen. Dit kan de bestuurder, conducteur of een ander lid van het personeel zijn. Leg je situatie uit en vraag hen om je te informeren wanneer de volgende halte nadert, zodat je op dat moment kunt uitstappen.
  5. Plan voor de toekomst: Zodra je veilig bent uitgestapt, kun je overwegen om aanvullende maatregelen te nemen om dergelijke situaties te voorkomen. Dit kan het gebruik van apps voor het openbaar vervoer, reisplanning, of hulpmiddelen zoals een GPS met gesproken aanwijzingen omvatten.

Fouten kunnen nu éénmaal gebeuren, ook voor mensen die goed kunnen zien. Het belangrijkste is om rustig te blijven en hulp te zoeken van anderen of beschikbare technologieën te gebruiken om de situatie op te lossen.

Trein in beweging aan station waar mensen staan te wachten.

Trein in beweging aan station waar mensen staan te wachten.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

  1. Receptie of balie vinden in onbekende gebouwen als je blind of slechtziend bent30-05-2024 07:05:54
  2. Ruimtelijk bewustzijn bij blinde en slechtziende personen23-05-2024 11:05:27
  3. Invloed van wind op mobiliteit en oriëntatie bij blinden en slechtzienden20-05-2024 01:05:35
  4. De trein nemen als je blind of slechtziend bent17-04-2024 03:04:31
  5. Reacties van anderen op gebruik van witte stok04-04-2024 03:04:18
  6. Zich verplaatsen en oriënteren in onbekende omgevingen als je blind of slechtziend bent24-03-2024 07:03:11
  7. Zich verplaatsen en oriënteren in drukke omgevingen als je blind of slechtziend bent17-03-2024 08:03:39
  8. Blind of slechtziend: Navigatieproblemen in (medische) wachtkamers01-01-2024 04:01:46
  9. Blind of slechtziend: Hoe vind je een lege zitplaats in het (drukke) openbaar vervoer?13-12-2023 08:12:32
  10. Natuurlijke looplijnen voor blinden en slechtzienden02-12-2023 01:12:28
  11. Hoe vind je als blinde of slechtziende een toilet op onbekend terrein?29-11-2023 07:11:16
  12. Blind of slechtziend: Hoe gebruik je een GPS-app als er meerdere straten naar links of rechts zijn?25-11-2023 05:11:34
  13. Waarom kijken blinden en slechtzienden naar links en rechts wanneer ze een straat willen oversteken?18-11-2023 11:11:43
  14. Blind of slechtziend: Obstakels kunnen voelen zonder deze aan te raken18-11-2023 07:11:40
  15. Blind en slechtziend en stoepen (trottoirs)14-11-2023 07:11:02
  16. Moeilijke oriëntatieplaatsen voor blinden en slechtzienden13-11-2023 05:11:51
  17. Onlogisch geplaatste geleidelijnen voor blinden en slechtzienden12-11-2023 05:11:39
  18. Looproutes voor blinden en slechtzienden12-11-2023 02:11:49
  19. Blind of slechtziend: Hoe kan je je oriënteren in een nieuw schoolgebouw?10-11-2023 12:11:22
  20. Hoe kunnen blinden en slechtzienden zich in een gebouw oriënteren?09-11-2023 07:11:52
  21. Roltrap nemen als je blind of slechtziend bent09-11-2023 06:11:48
  22. Zebrapaden vinden en oversteken als je blind of slechtziend bent07-11-2023 08:11:38
  23. Mentale kaarten voor blinden en slechtzienden voor het lopen van routes06-11-2023 05:11:03
  24. Geluidsinterpretatie in het verkeer voor blinden en slechtzienden03-11-2023 04:11:22
  25. Impact van sneeuw op blinden en slechtzienden26-10-2023 04:10:53
  26. Hoe kan je een vuilnisbak vinden als je blind of slechtziend bent?18-10-2023 02:10:33
  27. Hoogteobstakels: Hoe gaan blinden en slechtzienden hiermee om?18-10-2023 02:10:22
  28. Blind of slechtziend: Zich oriënteren in een winkelcentrum16-10-2023 04:10:34
  29. Hoe kunnen blinden en slechtzienden veilig de straat oversteken?16-10-2023 12:10:37
  30. Zichtbaar en herkenbaar zijn in het verkeer als je blind of slechtziend bent14-10-2023 04:10:05
  31. Tips voor buschauffeurs en blinde en slechtziende reizigers10-10-2023 05:10:40
  32. Help, ik ben blind of slechtziend en ben verdwaald. Wat kan ik doen?08-10-2023 05:10:18
  33. Blind of slechtziend: Omgaan met deelsteps, elektrische fietsen en elektrische voertuigen27-09-2023 11:09:38
  34. Invloed van weerseizoenen op de mobiliteit van blinden en slechtzienden21-09-2023 06:09:34
  35. Niet (meer) mogen of kunnen autorijden als je slechtziend of blind bent of wordt21-09-2023 12:09:48
  36. Afstand inschatten als je blind of slechtziend bent21-09-2023 07:09:36
  37. Achtergrondlawaai en de mobiliteit van blinden, slechtzienden en doofblinden20-09-2023 05:09:06
  38. Je weg vinden in een onbekende winkel als je blind of slechtziend bent14-09-2023 03:09:50
  39. Het belang van schone geleidelijnen voor blinde en slechtziende personen13-09-2023 07:09:01
  40. Oriëntatie- en mobiliteitstraining voor blinden en slechtzienden09-09-2023 02:09:32
  41. Hoe weet je wanneer je moet uitstappen (bus, trein, tram, metro) als je blind of slechtziend bent?05-09-2023 07:09:14
  42. Zich veilig verplaatsen in de winter als je blind of slechtziend bent01-09-2023 05:09:54
  43. Oriëntatie- en herkenningspunten voor blinden en slechtzienden01-09-2023 01:09:43
  44. Lift nemen als je blind of slechtziend bent31-08-2023 06:08:05
  45. Trappen en roltrappen vinden en nemen als je blind of slechtziend bent31-08-2023 02:08:49
  46. Oriëntatie- en navigatieproblemen bij blinden en slechtzienden29-08-2023 06:08:26
  47. Openbaar vervoer en tips voor begeleiders als je blind of slechtziend bent27-08-2023 07:08:26
  48. Slimme witte stokken voor blinden en slechtzienden27-08-2023 07:08:09
  49. Rateltikker aan verkeerslicht voor blinden en slechtzienden26-08-2023 06:08:19
  50. Plaats geen obstakels op de stoep en geleidelijn voor blinden en slechtzienden!25-08-2023 08:08:59
  51. Weigerachtigheid ten opzichte van het gebruik van de witte stok voor blinden en slechtzienden22-08-2023 04:08:42
  52. Obstakeldetectie door blinden en slechtzienden21-08-2023 05:08:02
  53. Mobiliteitshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden19-08-2023 01:08:14
  54. Echolokalisatie (echolocatie) voor blinden en slechtzienden19-08-2023 06:08:15
  55. Witte stok voor blinden en slechtzienden18-08-2023 05:08:22
  56. Shared spaces: Problemen voor blinden en slechtzienden en inclusief ontwerp06-08-2023 10:08:44
  57. Geleidelijnen voor blinden en slechtzienden04-08-2023 06:08:46
  58. Blind of slechtziend: Nieuwe routes lopen03-08-2023 03:08:59
  59. Traject tramlijnen in Gent03-08-2023 01:08:17
  60. Voetgangers met een witte stok in het verkeer02-08-2023 02:08:31
  61. NS: Alle treinstations in Nederland07-12-2014 06:12:58
  62. Traject tram- en premetrolijnen in Antwerpen07-12-2014 06:12:44
  63. Tram- en (pre)metrolijnen in Brussel05-11-2014 09:11:15
  64. Natuurlijke en kunstmatige looplijnen (waarschuwings-, ribbel- en informatietegels) voor blinden en slechtzienden11-05-2014 03:05:41

Laatst bijgewerkt op 17 april 2024 – 19:46