Toegankelijke (combi)ovens voor blinden en slechtzienden

Toegankelijksfuncties van blindvriendelijke (combi)ovens

Volgende automatische toegankelijksfuncties maken het gebruik van een (combi)oven voor blinden en slechtzienden veel eenvoudiger en zodat ze met vertrouwen kunnen koken zonder afhankelijk te zijn van visuele feedback. Door het combineren van deze toegankelijkheidsfuncties kunnen blinden en slechtzienden de (combi)oven op een efficiënte en eenvoudige manier bedienen en vol vertrouwen gebruikmaken van alle beschikbare kookmogelijkheden. Dit maakt het koken een stuk toegankelijker en plezieriger voor mensen met een visuele beperking.

Tactiele feedback (haptische feedback)

Tactiele feedback is een technologie die gebruikers een fysieke reactie biedt wanneer ze interactie hebben met een apparaat, zoals een (combi)oven. In dit geval ontvangt de gebruiker een trilling of tactiele sensatie wanneer ze een knop of functie selecteren, waardoor ze kunnen bevestigen dat hun input is geregistreerd. Tactiele feedback is een waardevolle toevoeging voor blinden en slechtzienden, omdat het hen helpt te bevestigen dat ze de gewenste instellingen correct hebben geselecteerd, zonder dat ze op het visuele display hoeven te vertrouwen.

Spraakuitvoer

Een essentiële functie voor toegankelijke (combi)ovens is spraakuitvoer. Dit betekent dat de oven gesproken instructies kan geven en feedback kan geven aan de gebruiker. Met behulp van stembegeleiding kunnen blinden en slechtzienden horen welke functies ze selecteren, welke temperatuur en tijd zijn ingesteld, en worden ze op de hoogte gehouden van de voortgang van het kookproces.

Groot en contrastrijk display

Een oven met een groot en contrastrijk display biedt duidelijk leesbare tekst, waardoor het gemakkelijker wordt voor slechtzienden om de instellingen te bekijken. Een hoog contrast tussen de tekst en de achtergrond verbetert de zichtbaarheid. De oven heeft dan bijvoorbeeld een display met witte tekst op een donkere achtergrond, zodat de tekst duidelijk zichtbaar is, zelfs voor gebruikers met een verminderd zicht.

Eenvoudige bediening

Toegankelijke ovens zijn ontworpen met een eenvoudige en eenvoudige bediening. Dit betekent dat de knoppen logisch zijn gerangschikt en gemakkelijk te begrijpen, zodat gebruikers moeiteloos door de verschillende functies kunnen navigeren zonder visuele hulp. Een blindvriendelijke oven heeft dan bijvoorbeeld een duidelijke knop voor het inschakelen, een knop voor het selecteren van de kookfunctie, een knop voor de temperatuurinstelling en een knop voor de timer.

Trillingssignalen

Trillingssignalen zijn fysieke vibraties die de gebruiker waarschuwen voor bepaalde gebeurtenissen in de oven, zoals het bereiken van de ingestelde temperatuur, de voltooiing van de kooktijd of het activeren van een specifieke functie. Deze signalen zijn voelbaar en bieden een extra manier voor gebruikers om op de hoogte te blijven van de voortgang van het kookproces. Trillingssignalen kunnen vooral handig zijn voor gebruikers met gehoorbeperkingen of in situaties waarin gesproken feedback mogelijk niet ideaal is.

Inclusief ontworpen (combi)oven voor blinden en slechtzienden

Er bestaan inclusief ontworpen (combi)ovens die van nature aangepast en dus ook bruikbaar zijn voor blinden en slechtzienden. Deze ovens hebben toegankelijkheidskenmerken die de bediening en interactie vereenvoudigen voor mensen met een visuele beperking.

Hieronder staan diverse toegankelijk elementen die dergelijke ovens kunnen bevatten. Let op dat de beschikbaarheid van deze inclusieve ovens fhankelijk is van de regio en het specifieke model. Daarom is het altijd het beste om de meest recente informatie te raadplegen bij fabrikanten of retailers om de nieuwste inclusieve ovenmodellen te ontdekken die beschikbaar zijn op de markt.

Tactiele knoppen en markeringen

Inclusief ontworpen ovens hebben goed voelbare knoppen met tastbare markeringen, reliëfstickers of verhoogde symbolen, zodat gebruikers kunnen voelen welke knop ze selecteren zonder visuele feedback.

Hier volgen enkele voorbeelden van ovens met tactiele knoppen en markeringen die specifiek zijn ontworpen om gebruikers te helpen bij het selecteren van knoppen en functies zonder visuele feedback:

 1. Bosch Serie 8 Ovens: De Bosch Serie 8 ovens staan bekend om hun eenvoudige bedieningselementen en tactiele markeringen op de knoppen. Deze ovens hebben tastbare symbolen en reliëfmarkeringen rond de knoppen, waardoor gebruikers gemakkelijk de gewenste functies kunnen kiezen en de oveninstellingen kunnen aanpassen zonder afhankelijk te zijn van visuele aanwijzingen.
 2. Miele H 7000 Ovens: Miele biedt een reeks H 7000 ovens met duidelijk voelbare knoppen en tastbare markeringen. Deze markeringen helpen gebruikers bij het onderscheiden van verschillende bedieningselementen en geven hen vertrouwen bij het bedienen van de oven zonder visuele feedback.
 3. Siemens iQ700 Ovens: Siemens iQ700 ovens zijn ontworpen met tactiele knoppen en reliëfmarkeringen, waardoor gebruikers eenvoudig de juiste functies kunnen selecteren zonder dat ze visuele aanwijzingen nodig hebben.
 4. Electrolux IQ-Touch Ovens: De Electrolux IQ-Touch ovens hebben tastbare knoppen met reliëfmarkeringen voor een eenvoudige bediening zonder afhankelijkheid van visuele feedback.

Audiogebaseerde bediening

Deze ovens gebruiken spraakuitvoer om alle beschikbare functies, instellingen en waarschuwingen aan de gebruiker voor te lezen. Door middel van gesproken instructies kunnen gebruikers de oven bedienen zonder dat ze de bedieningsknoppen hoeven te zien.

Hier zijn enkele voorbeelden van ovens met audio-gebaseerde bediening die spraakuitvoer gebruiken om de functies, instellingen en waarschuwingen aan de gebruiker voor te lezen:

 1. June Intelligent Oven: De June Intelligent Oven is een slimme oven met een geïntegreerde camera en spraakbesturing. Het beschikt over een spraakassistent die gebruikers kunnen activeren door eenvoudigweg spraakopdrachten te geven, waardoor ze de oven kunnen bedienen zonder de bedieningsknoppen te hoeven zien.
 2. AmazonBasics Microwave met Alexa: Hoewel dit specifiek een magnetronoven is, is het een goed voorbeeld van een apparaat met audio-gebaseerde bediening. De AmazonBasics Microwave is uitgerust met Amazon Alexa, waardoor gebruikers spraakopdrachten kunnen geven om de oven te bedienen zonder dat ze de knoppen hoeven te zien.
 3. Miele Dialog Oven: De Miele Dialog Oven is een geavanceerde oven met een intelligente dialoogfunctie die gebruik maakt van spraakgestuurde bediening. Gebruikers kunnen spraakopdrachten geven om de oveninstellingen aan te passen en het kookproces te volgen.
 4. LG InstaView ThinQ Smart Oven: De LG InstaView ThinQ Smart Oven heeft spraakbediening met behulp van de ThinQ AI-spraakassistent van LG. Gebruikers kunnen spraakopdrachten geven om de ovenfuncties te bedienen en instellingen aan te passen.
 5. Bosch Serie 8 Smart Ovens: Bosch biedt een reeks slimme ovens in de Serie 8-productlijn met Home Connect-technologie. Deze ovens kunnen worden bediend met spraakopdrachten met behulp van Amazon Alexa of Google Assistant.

Spraakgestuurde bediening

Sommige ovens kunnen worden bediend met spraakopdrachten, waarbij gebruikers bepaalde functies kunnen activeren en instellingen kunnen aanpassen door simpelweg gesproken instructies te geven. Hier zijn enkele voorbeelden van spraakgestuurde ovens:

 1. GE Appliances Kitchen Hub: De GE Appliances Kitchen Hub is een slimme oven en afzuigkap combinatie die spraakgestuurde bediening biedt. Met behulp van Amazon Alexa of Google Assistant kunnen gebruikers spraakopdrachten geven om de oven aan te zetten, de temperatuur in te stellen, de kooktijd aan te passen en meer.
 2. Samsung Smart Ovens: Samsung heeft verschillende slimme ovens in hun assortiment die spraakgestuurde bediening ondersteunen. Deze ovens kunnen worden bediend met behulp van Bixby, de ingebouwde spraakassistent van Samsung.
 3. LG Smart Ovens: LG biedt ook spraakgestuurde ovens in hun smart home-productlijn. Deze ovens kunnen worden bediend via de ThinQ AI-spraakassistent van LG.
 4. Bosch Home Connect Ovens: Bosch heeft een reeks slimme ovens met Home Connect-technologie, waarmee gebruikers de oven kunnen bedienen via spraakopdrachten met behulp van Amazon Alexa of Google Assistant.
 5. Whirlpool Connected Ovens: Whirlpool biedt ook spraakgestuurde ovens die kunnen worden geïntegreerd met spraakassistenten zoals Google Assistant of Amazon Alexa.

Eenvoudige indeling

Inclusief ontworpen ovens hebben een eenvoudige en logische indeling van de bedieningsknoppen, zodat gebruikers moeiteloos kunnen navigeren tussen verschillende functies zonder verwarring. De mate van eenvoudige indeling en eenvoud kan variëren tussen verschillende modellen en merken. Wat als eenvoudig wordt beschouwd, kan voor verschillende gebruikers anders zijn. Bij het kiezen van een (combi)oven is het altijd een goed idee om het bedieningspaneel te bekijken, mogelijk in een winkel of online, om te beoordelen of het eenvoudig aanvoelt voor jouw persoonlijke voorkeuren. Fabrikanten streven ernaar om de bediening van hun ovens zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken, maar de definitie van “eenvoudig” kan variëren afhankelijk van persoonlijke behoeften en ervaringen.

Hier zijn enkele voorbeelden van ovens met een eenvoudige indeling van bedieningsknoppen, die zijn ontworpen om gebruikers moeiteloos te laten navigeren tussen verschillende functies zonder verwarring:

 1. Breville Smart Oven Air: De Breville Smart Oven Air staat bekend om zijn eenvoudige bedieningselementen met een duidelijke en logische indeling van de knoppen. Deze oven heeft een overzichtelijk bedieningspaneel met gemakkelijk te begrijpen symbolen, waardoor gebruikers moeiteloos tussen verschillende functies kunnen schakelen.
 2. Panasonic FlashXpress Toaster Oven: De Panasonic FlashXpress Toaster Oven heeft een eenvoudige en eenvoudige indeling van de knoppen, waardoor gebruikers gemakkelijk kunnen selecteren welke functies ze willen gebruiken. Het bedieningspaneel is duidelijk en biedt overzichtelijke keuzes voor de instellingen.
 3. Cuisinart Chef’s Convection Toaster Oven: De Cuisinart Chef’s Convection Toaster Oven heeft een logische indeling van de bedieningsknoppen, waardoor gebruikers gemakkelijk de gewenste functies kunnen kiezen. Het paneel is overzichtelijk en voorzien van duidelijke symbolen voor een eenvoudige bediening.
 4. Hamilton Beach Countertop Toaster Oven: De Hamilton Beach Countertop Toaster Oven heeft een eenvoudige en duidelijke indeling van de bedieningsknoppen, waardoor gebruikers zonder verwarring tussen verschillende functies kunnen schakelen.

Veiligheid

Overweeg een oven met automatische uitschakelfunctie en een kinderslot om onbedoelde bediening te voorkomen en de veiligheid te waarborgen.

Hier zijn enkele voorbeelden van ovens met gebruiksvriendelijke bediening die veiligheidsopties bieden:

 1. Breville Smart Oven Air: De Breville Smart Oven Air heeft een eenvoudige bediening met een duidelijk en logisch bedieningspaneel. Het biedt verschillende vooraf ingestelde functies voor het bakken, braden, grillen en meer, waardoor het gemakkelijk is om de gewenste kookmodus te selecteren. Daarnaast is het uitgerust met een automatische uitschakelfunctie om de oven uit te schakelen na het voltooien van het kookproces.
 2. Panasonic FlashXpress Toaster Oven: De Panasonic FlashXpress Toaster Oven heeft een eenvoudige en gebruiksvriendelijke bediening met goed zichtbare knoppen. Het is uitgerust met een automatische uitschakelfunctie om de oven veilig uit te schakelen na het voltooien van de kooktijd.
 3. LG InstaView ThinQ Smart Oven: De LG InstaView ThinQ Smart Oven heeft een eenvoudige bediening met een groot en duidelijk display. Het biedt verschillende voorgeprogrammeerde kookprogramma’s om het koken te vereenvoudigen. Daarnaast heeft het een kinderslot om te voorkomen dat kinderen de oven onbedoeld bedienen.
 4. KitchenAid Digital Countertop Oven: De KitchenAid Digital Countertop Oven heeft een gemakkelijk te gebruiken bedieningspaneel met duidelijke knoppen. Het heeft ook een automatische uitschakelfunctie voor extra veiligheid.
 5. Bosch Serie 8 Ovens: De Bosch Serie 8 ovens hebben een eenvoudige bediening met een duidelijk display en goed leesbare tekst. Ze zijn voorzien van een kinderslot om te voorkomen dat kinderen de oven kunnen bedienen zonder toezicht.

Groot en contrastrijk display

Het display van deze ovens heeft goed leesbare tekst met hoog contrast tussen de letters en de achtergrond, waardoor het gemakkelijker wordt voor slechtzienden om de instellingen te bekijken. Houd er rekening mee dat de beschikbaarheid van specifieke modellen en merken kan variëren afhankelijk van de regio en markt. Bovendien kan de grootte en kwaliteit van het display verschillen tussen verschillende modellen en merken. Voor mensen met een visuele beperking is het raadzaam om persoonlijk het display te inspecteren en de leesbaarheid te beoordelen voordat ze een (combi)oven aanschaffen. Fabrikanten streven naar het leveren van ovens met goed leesbare displays, maar persoonlijke voorkeuren kunnen variëren, dus het is belangrijk om te kiezen wat het beste werkt voor jouw specifieke behoeften.

Hier zijn enkele voorbeelden van ovens met een groot en contrastrijk display, die zijn ontworpen om de tekst goed leesbaar te maken voor slechtzienden:

 1. Breville Smart Oven Air: De Breville Smart Oven Air heeft een groot LCD-display met duidelijk leesbare tekst en een hoog contrast tussen de letters en de achtergrond. Hierdoor kunnen slechtzienden gemakkelijker de oveninstellingen en andere informatie op het scherm bekijken.
 2. Panasonic FlashXpress Toaster Oven: De Panasonic FlashXpress Toaster Oven is voorzien van een helder en groot display met goed zichtbare tekst. Het display heeft een hoog contrast, wat het lezen van de instellingen en andere informatie vergemakkelijkt voor mensen met een verminderd zicht.
 3. LG InstaView ThinQ Smart Oven: De LG InstaView ThinQ Smart Oven heeft een groot en goed leesbaar display met een hoog contrast. Dit maakt het gemakkelijker voor slechtzienden om de oveninstellingen en andere details op het scherm te zien.
 4. KitchenAid Digital Countertop Oven: De KitchenAid Digital Countertop Oven heeft een groot LCD-display met goed zichtbare tekst en een hoog contrast. Dit zorgt ervoor dat de instellingen en informatie op het scherm gemakkelijk leesbaar zijn voor mensen met een visuele beperking.

Vooraf ingestelde kookprogramma’s

Inclusief ontworpen ovens kunnen worden geleverd met voorgeprogrammeerde kookprogramma’s voor veelvoorkomende gerechten, waardoor gebruikers niet elk detail handmatig hoeven in te stellen. Houd er rekening mee dat de beschikbaarheid van specifieke modellen en merken kan variëren afhankelijk van de regio en markt. Vooraf ingestelde kookprogramma’s zijn ontworpen om het kookproces te vereenvoudigen en gebruikers te helpen bij het bereiden van heerlijke maaltijden zonder dat ze de instellingen handmatig hoeven aan te passen. Bij het kiezen van een (combi)oven is het altijd een goed idee om te controleren welke vooraf ingestelde programma’s beschikbaar zijn en of ze passen bij jouw kookbehoeften.

Hier zijn enkele voorbeelden van ovens met vooraf ingestelde kookprogramma’s die gebruikers kunnen helpen bij het koken van veelvoorkomende gerechten zonder dat ze elk detail handmatig hoeven in te stellen:

 1. June Intelligent Oven: De June Intelligent Oven wordt geleverd met een uitgebreide verzameling van voorgeprogrammeerde kookprogramma’s voor verschillende gerechten, zoals bakken, braden, grillen, en meer. Gebruikers kunnen eenvoudig het gewenste gerecht selecteren en de oven zal automatisch de juiste instellingen voorbereiden.
 2. Breville Smart Oven Air: De Breville Smart Oven Air heeft een reeks vooraf ingestelde kookprogramma’s, waaronder instellingen voor pizza, toast, braden, bakken, en meer. Deze voorgeprogrammeerde instellingen maken het koken van veelvoorkomende gerechten een stuk eenvoudiger.
 3. Samsung Smart Ovens: Sommige Samsung Smart Ovens worden geleverd met een verscheidenheid aan vooraf ingestelde kookprogramma’s, waaronder programma’s voor het bereiden van bepaalde soorten voedsel, zoals pizza, cake, vlees, en groenten.
 4. LG InstaView ThinQ Smart Oven: De LG InstaView ThinQ Smart Oven wordt geleverd met een scala aan vooraf ingestelde kookprogramma’s voor verschillende soorten maaltijden. Deze instellingen kunnen het koken vereenvoudigen en helpen bij het bereiden van smakelijke gerechten.
 5. Panasonic FlashXpress Toaster Oven: De Panasonic FlashXpress Toaster Oven heeft vooraf ingestelde kookprogramma’s voor verschillende gerechten, waaronder toast, pizza, en meer. Deze programma’s zijn handig voor gebruikers die snel en eenvoudig willen koken.

Trillingssignalen

Deze ovens kunnen trillingssignalen gebruiken om de gebruiker te waarschuwen voor belangrijke gebeurtenissen, zoals het bereiken van de gewenste temperatuur of het einde van de kooktijd. Trillingssignalen zijn een waardevolle toevoeging aan ovens voor gebruikers met gehoorbeperkingen of in situaties waarin visuele of auditieve feedback mogelijk niet optimaal is. Ze bieden een tastbare manier voor gebruikers om op de hoogte te blijven van belangrijke gebeurtenissen tijdens het kookproces, waardoor de oven nog toegankelijker wordt voor een breder scala aan gebruikers.

Hier zijn enkele voorbeelden van ovens die trillingssignalen gebruiken om de gebruiker te waarschuwen voor belangrijke gebeurtenissen:

 1. June Intelligent Oven: De June Intelligent Oven maakt gebruik van trillingssignalen om gebruikers te waarschuwen wanneer het koken is voltooid of wanneer de oven de gewenste temperatuur heeft bereikt. Deze trillingen zijn voelbaar en bieden een extra manier om op de hoogte te blijven van de voortgang van het kookproces.
 2. Breville Smart Oven Air: De Breville Smart Oven Air gebruikt ook trillingssignalen om de gebruiker te waarschuwen wanneer het bakproces is voltooid of wanneer de gewenste temperatuur is bereikt. Dit is handig voor gebruikers die mogelijk niet altijd visuele of auditieve signalen kunnen waarnemen.
 3. LG InstaView ThinQ Smart Oven: De LG InstaView ThinQ Smart Oven kan trillingssignalen gebruiken om de gebruiker te waarschuwen voor belangrijke gebeurtenissen, zoals het bereiken van de gewenste temperatuur of het einde van de kooktijd.
 4. Miele H 7000 Ovens: Sommige modellen van de Miele H 7000 ovens zijn uitgerust met trillingssignalen om gebruikers te waarschuwen bij belangrijke momenten tijdens het koken.
 5. Bosch Home Connect Ovens: Bepaalde modellen in de Bosch Home Connect-reeks kunnen trillingssignalen gebruiken als een extra vorm van waarschuwing voor de gebruiker.

Voice Assistants

Sommige moderne ovens zijn uitgerust met ingebouwde spraakassistenten, zoals Amazon Alexa of Google Assistant, waarmee gebruikers de oven via spraakopdrachten kunnen bedienen. Het gebruik van ingebouwde spraakassistenten in ovens maakt het bedienen van het apparaat nog gemakkelijker en handiger, vooral voor mensen met een visuele beperking of mobiliteitsproblemen. Door simpelweg spraakopdrachten te geven, kunnen gebruikers verschillende ovenfuncties activeren en aanpassen, waardoor het kookproces nog eenvoudiger en toegankelijker wordt. Zoals altijd kunnen de beschikbaarheid van specifieke modellen en merken variëren afhankelijk van de regio en markt. Raadpleeg de websites van fabrikanten en retailers voor de meest actuele informatie over ovens met ingebouwde spraakassistenten.

Hier zijn enkele voorbeelden van moderne ovens die zijn uitgerust met ingebouwde spraakassistenten zoals Amazon Alexa of Google Assistant voor spraakgestuurde bediening:

 1. AmazonBasics Microwave met Alexa: De AmazonBasics Microwave is een magnetronoven met ingebouwde Amazon Alexa-spraakassistent. Hiermee kunnen gebruikers de magnetron bedienen en instellingen aanpassen met behulp van spraakopdrachten.
 2. Samsung Smart Ovens met Bixby: Samsung biedt een reeks slimme ovens met de ingebouwde Bixby-spraakassistent. Hiermee kunnen gebruikers de oven bedienen en instellingen wijzigen met behulp van spraakopdrachten.
 3. LG ThinQ Smart Ovens: LG heeft ThinQ-technologie geïntegreerd in sommige van hun slimme ovens, waardoor gebruikers spraakopdrachten kunnen geven via de ingebouwde spraakassistent om de oven te bedienen.
 4. Bosch Home Connect Ovens: Bepaalde modellen in de Bosch Home Connect-reeks zijn uitgerust met spraakassistenten, waaronder Amazon Alexa of Google Assistant, voor spraakgestuurde bediening van de oven.
 5. GE Appliances met Voice Control: Sommige ovens van GE Appliances zijn voorzien van spraakgestuurde bediening via de ingebouwde spraakassistent, waarmee gebruikers de ovenfuncties kunnen regelen met behulp van gesproken opdrachten.

Zelf een (combi)oven aanpassen

Niet alle ovens en fabrikanten bieden alle aanpassingen rechtstreeks aan. Daarom kunnen gebruikers zich wenden tot externe aanpassingen en hulpmiddelen om de oven toegankelijker te maken voor hun specifieke behoeften. Het is raadzaam om specialisten te raadplegen en mogelijk zelf aanpassingen te doen met de nodige zorg en aandacht voor veiligheid en functionaliteit.

Hier zijn enkele mogelijke aanpassingen:

 1. Grote knoppen: Het is mogelijk om universele grote knoppen of hendels aan te schaffen en deze op de bestaande bedieningselementen van de oven te bevestigen. Deze knoppen zijn vaak ontworpen om gemakkelijk vast te pakken en te draaien, waardoor ze het bedienen van de oven voor mensen met een verminderd zicht vergemakkelijken.
 2. Braillemarkeringen: Braillemarkeringen kunnen worden toegevoegd aan de ovenknoppen door Braille-etiketten te gebruiken. Deze etiketten hebben reliëfletters die in braille zijn geschreven, waardoor gebruikers met braillevaardigheden de functies kunnen identificeren. Er zijn bedrijven die op maat gemaakte braille-etiketten kunnen leveren die geschikt zijn voor gebruik in de keuken. Deze markeringen zijn meestal naast de reguliere tactiele elementen zoals knoppen en draaiknoppen geplaatst. Voor gebruikers die braille beheersen, bieden deze markeringen een extra manier om de oven te bedienen en de gewenste instellingen te kiezen.
 3. Contrasterende markeringen: Contrasterende kleuren of tapes kunnen worden gebruikt om belangrijke knoppen op de oven te markeren. Het gebruik van bijvoorbeeld zelfklevende tapes met hoge zichtbaarheid in felgele of oranje kleuren kan de bedieningselementen beter zichtbaar maken voor mensen met een visuele beperking.
 4. Tactiele markeringen: Ovens kunnen voorzien worden van tastbare markeringen op de bedieningsknoppen, zodat gebruikers kunnen voelen welke knop ze selecteren. Deze markeringen kunnen bestaan uit reliëfstickers, rubberen dopjes of verhoogde symbolen, waardoor het gemakkelijker wordt om de juiste functies te kiezen zonder afhankelijk te zijn van visuele indicaties. De oven heeft dan bijvoorbeeld verhoogde stippen op de temperatuurknop, een geribbelde rand rond de timerknop en een glad oppervlak voor de knoppen die geen specifieke functie hebben.
 5. Externe hulpmiddelen: Sommige slimme assistenten, zoals Amazon Alexa of Google Assistant, kunnen via externe apparaten communiceren met slimme ovens en kunnen spraakopdrachten voorlezen en uitvoeren. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld een slimme luidspreker of een smartphone met spraakbediening gebruiken om de oven op afstand te bedienen en informatie te verkrijgen.

Advies inwinnen?

 • Hulpmiddelenwinkels: Bezoek gespecialiseerde hulpmiddelenleveranciers (BE en NL) die producten aanbieden voor blinden en slechtzienden. Hier kunnen deskundigen je helpen bij het vinden van een geschikte (combi)oven die voldoet aan specifieke behoeften.
 • Blindenverenigingen: Neem contact op met blindenverenigingen (BE en NL). Zij kunnen waardevolle informatie en advies verstrekken over toegankelijke apparaten, inclusief (combi)ovens.
 • Online fora en community’s: Sluit je aan bij online forums waar mensen met een visuele beperking hun ervaringen delen en advies geven over bruikbare (combi)ovens. Dit kan bijvoorbeeld via de Facebook-groep “Hulpmiddelen en tips voor blinden en slechtzienden“.

Waar zijn blindvriendelijke (combi)ovens te vinden?

Blindvriendelijke (combi)ovens zijn mogelijk te vinden bij gespecialiseerde winkels voor hulpmiddelen, grote elektronicawinkels of online retailers. Let op dat niet alle ovens op de markt specifieke toegankelijkheidsfuncties hebben voor blinden en slechtzienden. Het kan nodig zijn om specifiek te zoeken naar modellen met de gewenste toegankelijkheidskenmerken.

Bij het selecteren van een (combi)oven is het belangrijk om verschillende modellen te vergelijken, prijzen te onderzoeken en waar mogelijk persoonlijk advies in te winnen om ervoor te zorgen dat het gekozen model goed voldoet aan de behoeften van de gebruiker.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. De rol van kunst en cultuur bij het verbeteren van de levenskwaliteit van blinden en slechtzienden28-11-2023 02:11:54
 2. Films over blind- en slechtziendheid of personages die blind of slechtziend zijn21-09-2023 07:09:59
 3. Blinden en slechtzienden in de Middeleeuwen: Overleven en samenleven20-09-2023 10:09:40
 4. Schilders met oogafwijkingen en hun invloed op de schilderkunst11-09-2023 10:09:30
 5. MuZIEum Nijmegen: Ervaar de wereld zonder zicht28-08-2023 12:08:41
 6. Blinde en slechtziende acteurs, cabaretiers, muzikanten, presentators en zangers21-08-2023 06:08:32
 7. Naar een toneel- of theatervoorstelling als je blind of slechtziend bent21-08-2023 05:08:28
 8. Inclusief en toegankelijk museumbezoek voor blinden en slechtzienden20-08-2023 11:08:37
 9. Toegankelijke (combi)ovens voor blinden en slechtzienden06-08-2023 05:08:02
 10. Het visuele voorbij! – Toegankelijkheid van theater voor personen met een visuele beperking23-08-2015 12:08:03
 11. Helmut Walcha: Duitse organist05-06-2011 12:06:11
 12. Biografie Jules de Corte05-06-2011 10:06:29
 13. Je hoort niet dat hij blind is: Biografie van Andrea Bocelli05-06-2011 10:06:30

Laatst bijgewerkt op 22 maart 2024 – 17:29