Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden

Moderne technologie heeft de deur geopend naar een wereld vol innovatie en gemak, en dit geldt des te meer voor personen met een visuele beperking. Spraakassistenten zijn een opmerkelijke doorbraak gebleken, die niet alleen de manier waarop we interageren met apparaten veranderen, maar ook levens van mensen transformeren. Voor personen met een visuele beperking bieden spraakassistenten niet alleen gemak en toegankelijkheid, maar ook een betere mogelijkheid om zelfstandig te navigeren in een wereld die in toenemende mate verbonden is. Spraakassistenten kunnen een scala aan slimme apparaten in huis aansturen. Dit is met name interessant voor blinden en slechtzienden, aangezien ze hierdoor controle krijgen over verlichting, thermostaten, deurbellen, sloten en meer zonder fysiek contact. Met behulp van spraak kunnen ze eenvoudig opdrachten geven om de omgeving aan te passen aan hun behoeften en voorkeuren.

Spraakassistenten

Spraakassistenten zijn slimme technologische toepassingen die gebruikmaken van spraakherkenning en kunstmatige intelligentie om te reageren op spraakopdrachten. Ze kunnen taken uitvoeren, vragen beantwoorden, informatie verschaffen en zelfs andere apparaten in huis aansturen, allemaal via gesproken interacties. Voor personen met een visuele beperking vormen deze spraakgestuurde assistenten een revolutie in toegankelijkheid en gebruiksgemak. Spraakassistenten kunnen diverse slimme apparaten in huis aansturen.

Toegankelijkheid en onafhankelijkheid

Voor personen met een visuele beperking betekent de mogelijkheid om te communiceren met apparaten via spraak een enorme stap richting onafhankelijkheid. Ze kunnen informatie verkrijgen zonder te hoeven vertrouwen op geschreven tekst of visuele aanwijzingen. Ze kunnen eenvoudigweg een vraag stellen en krijgen dan het antwoord. Taken zoals het oproepen van het weerbericht, het instellen van herinneringen, het plannen van afspraken (agendafunctie) en het afspelen van muziek zijn slechts een paar voorbeelden van dagelijkse taken die gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd via spraakopdrachten.

Populaire spraakassistenten

Verschillende spraakassistenten hebben hun weg gevonden naar onze dagelijkse interacties. Enkele van de meest prominente zijn:

Amazon Alexa

Alexa, de stem van Amazon, woont op Amazon Echo-apparaten. Het kan muziek afspelen, slimme huishoudelijke apparaten bedienen, en zelfs levensmiddelen bestellen.

 • Website: Amazon Alexa
 • Kenmerken: Alexa is de virtuele assistent van Amazon en is beschikbaar op Amazon Echo-apparaten. Het kan muziek afspelen, slimme huishoudelijke apparaten bedienen, nieuws leveren, timers instellen en nog veel meer.
 • Voordelen: Alexa heeft een uitgebreid ecosysteem van vaardigheden (apps) die functionaliteit kunnen toevoegen, zoals het bestellen van eten, het horen van grappen, het ontvangen van weerupdates en het afspelen van interactieve verhalen.
 • Nadelen: Alexa kan moeite hebben met contextuele en complexe gesprekken. Het kan af en toe ongewenste activering vanwege omgevingsgeluid ervaren. Het is ook niet beschikbaar in het Nederlands (november 2023)
 • Tips en adviezen: Verken de beschikbare vaardigheden in de Alexa-app om de functionaliteit aan te passen aan je behoeften. Gebruik specifieke opdrachten voor duidelijke resultaten.
 • Aandachtspunten: Zorg voor privacybewustzijn, omdat Alexa audiofragmenten kan opnemen en opslaan voor verbetering van de service.

Google Assistant

Deze assistent is beschikbaar op Android-apparaten en is ook te vinden op slimme speakers zoals Google Home. Het biedt antwoorden, aanbevelingen en controle over talloze apparaten en diensten.

 • Website: Google Assistant
 • Kenmerken: Google Assistant is beschikbaar op Android-apparaten en op verschillende platforms, waaronder smartphones, tablets en slimme speakers zoals Google Home. Het biedt antwoorden, kan acties uitvoeren via stemopdrachten en heeft toegang tot Google-services.
 • Voordelen: Google Assistant maakt gebruik van de krachtige Google-zoekmachine om informatieve antwoorden te bieden, routebeschrijvingen te geven en meer. Het kan ook slimme apparaten bedienen, agendaherinneringen instellen en muziek afspelen.
 • Nadelen: Net als andere assistenten heeft Google Assistant beperkingen in begrip en context. De prestaties kunnen variëren op basis van spraakkwaliteit en omgevingsgeluid.
 • Tips en adviezen: Gebruik specifieke zoektermen om nauwkeurige resultaten te krijgen. Pas de taal van de assistent aan voor een meer persoonlijke interactie.
 • Aandachtspunten: Zorg ervoor dat je je bewust bent van de privacyinstellingen van Google Assistant en welke gegevens het mogelijk kan vastleggen.

Siri (Apple)

Siri is de spraakassistent van Apple en is beschikbaar op iPhones, iPads, Macs en andere Apple-apparaten. Het kan informatie verstrekken, taken uitvoeren en zelfs andere slimme apparaten in huis bedienen.

 • Website: Apple Siri
 • Kenmerken: Siri is de spraakassistent van Apple en is geïntegreerd in iPhones, iPads, Macs en andere Apple-apparaten. Het kan informatie verschaffen, taken uitvoeren, spraakopdrachten begrijpen en interactie hebben met andere apps en services.
 • Voordelen: Siri heeft diepe integratie met Apple-ecosystemen en kan verschillende taken uitvoeren, zoals het sturen van berichten, het plaatsen van oproepen, het opzetten van herinneringen en het bedienen van HomeKit-apparaten voor slimme huizen.
 • Nadelen: Siri’s prestaties zijn afhankelijk van de geluidsomgeving en de precisie van spraakherkenning. Het kan minder openstaan voor externe apps en services in vergelijking met sommige andere assistenten.
 • Tips en adviezen: Zorg voor duidelijke uitspraak en gebruik commando’s die consistent zijn met Siri’s begrip. Maak gebruik van specifieke vragen en opdrachten voor nauwkeurige resultaten.
 • Aandachtspunten: Zorg ervoor dat je privacy-instellingen zijn geconfigureerd zoals gewenst, aangezien Siri gesproken opdrachten kan opnemen en verwerken.
Apple Siri

Apple Siri

Toepassingen

Slimme assistenten en slimme hulpmiddelen bieden een breed scala aan functionaliteiten en taken die het dagelijkse leven van personen met een visuele beperking kunnen vergemakkelijken. Hier zijn enkele voorbeelden van taken die ze kunnen uitvoeren:

 1. Informatieverschaffing: Assistenten kunnen antwoorden bieden op vragen over weer, nieuws, feiten en meer.
 2. Afspraken en herinneringen: Je kunt assistenten vragen om afspraken te plannen, herinneringen in te stellen en wekkers te activeren.
 3. Communicatie: Assistenten kunnen berichten versturen, oproepen starten en contacten beheren.
 4. Navigatie: Ze kunnen routes berekenen, verkeersinformatie verschaffen en aanwijzingen geven voor reizen.
 5. Entertainment: Assistenten kunnen muziek afspelen, podcasts starten, boeken voorlezen en meer.
 6. Smart Home-beheer: Met de juiste apparaten kunnen assistenten de verlichting, thermostaten, deursloten en andere slimme apparaten in huis aansturen.
 7. Online winkelen: Je kunt assistenten vragen om voorwerpen toe te voegen aan je boodschappenlijst, producten te bestellen en prijzen te vergelijken.
 8. Vertalingen: Assistenten kunnen zinnen vertalen naar verschillende talen.
 9. Rekenmachine en conversies: Ze kunnen rekenkundige berekeningen uitvoeren en eenheden omrekenen.
 10. Zoekopdrachten: Ze kunnen informatie opzoeken op internet en gedetailleerde zoekresultaten verschaffen.

Slimme hulpmiddelen

Voorbeelden

Spraakassistenten kunnen een breed scala aan slimme apparaten aansturen, waardoor personen met een visuele beperking meer controle en gemak in hun dagelijks leven krijgen. Enkele voorbeelden van slimme apparaten die kunnen worden bediend met spraakassistenten zijn:

Slimme audioboeken en nieuwsdiensten

Personen kunnen met spraakopdrachten toegang krijgen tot audioboeken, nieuws en andere audiocontent via slimme luidsprekers of andere apparaten met spraakassistenten. Een voorbeeld van een platform dat spraakgestuurde toegang biedt tot audioboeken en nieuws is Audible, een populaire audioboekservice van Amazon. Gebruikers kunnen met spraakopdrachten vragen om specifieke boeken of nieuwsitems af te spelen via apparaten met spraakassistenten zoals Amazon Echo. (Website: http://www.audible.com)

Slimme beveiligingscamera’s

Via spraakopdrachten kunnen personen beelden van beveiligingscamera’s bekijken op hun smartphones of andere apparaten, waardoor ze hun huis gemakkelijk kunnen monitoren. Ring, een merk dat eigendom is van Amazon, biedt slimme beveiligingscamera’s aan die verbonden zijn met een spraakassistent. Gebruikers kunnen via hun smartphone of slimme luidspreker beelden van de camera’s bekijken en zelfs met bezoekers communiceren. (Website: http://www.ring.com)

Slimme communicatiehulpmiddelen

Sommige slimme apparaten kunnen personen met een visuele beperking helpen bij het verzenden en ontvangen van berichten, e-mails en oproepen via spraakgestuurde functies. De OrCam MyEye is een draagbaar apparaat dat mensen met een visuele beperking helpt bij het lezen van tekst en het herkennen van objecten. Het maakt gebruik van spraakopdrachten om informatie voor te lezen en berichten te versturen. (Website: http://www.orcam.com)

Slimme deurbellen

Personen kunnen zien wie er voor de deur staat en ermee communiceren via spraakassistenten, waardoor ze weten wie er aanbelt zonder de deur te openen. Een bekend voorbeeld van een slimme deurbel is de Google Nest Hello. Deze deurbel kan worden geïntegreerd met Google Assistent en gebruikers kunnen dan zien wie er voor de deur staat en ermee te communiceren via spraakopdrachten. (Website: store.google.com)

Slimme deursloten

Personen kunnen deuren vergrendelen en ontgrendelen met spraakopdrachten, waardoor ze de toegang tot hun huis kunnen beheren zonder fysieke sleutels. August Smart Lock is een merk dat slimme deursloten aanbiedt. Met behulp van spraakopdrachten kunnen gebruikers hun deuren vergrendelen en ontgrendelen zonder fysieke sleutels. Het kan ook worden geïntegreerd met spraakassistenten zoals Amazon Alexa. (Website: august.com)

Slimme financiële hulpmiddelen

Personen kunnen met spraakassistenten financiële transacties uitvoeren, rekeningen betalen en hun financiën beheren met behulp van spraakopdrachten. Capital One, een financiële instelling, biedt spraakgestuurde mogelijkheden via stemassistenten zoals Amazon Alexa. Gebruikers kunnen hun rekeningen controleren, betalingen doen en transacties beheren met gesproken opdrachten. (Website: http://www.capitalone.com)

Slimme fitness- en gezondheidshulpmiddelen

Personen kunnen spraakopdrachten gebruiken om fitnessoefeningen te starten, gezondheidsstatistieken bij te houden en gezondheidsdoelen te stellen met behulp van slimme apparaten. Fitbit, een bekend merk voor wearables, integreert spraakbesturing in sommige van hun apparaten. Gebruikers kunnen fitnessactiviteiten starten, gezondheidsstatistieken controleren en doelen stellen met spraakopdrachten. (Website: http://www.fitbit.com)

Slimme gordijnen en rolluiken

Personen kunnen gordijnen en rolluiken openen of sluiten met behulp van spraakopdrachten, wat het comfort en de privacy in huis verbetert. Somfy biedt slimme gordijnsystemen die kunnen worden bediend met spraakopdrachten via platforms zoals Amazon Alexa. Gebruikers kunnen hun gordijnen openen, sluiten of positioneren met gesproken instructies. (Website: http://www.somfy.com)

Slimme huishoudelijke apparaten

Dit omvat onder andere slimme ovens, koelkasten, wasmachines en koffiezetapparaten die op afstand kunnen worden bediend en gecontroleerd met spraakopdrachten. Samsung biedt een reeks slimme huishoudelijke apparaten aan, zoals koelkasten en ovens, die kunnen worden gecontroleerd met spraakopdrachten via Samsung’s eigen spraakassistent Bixby. (Website: http://www.samsung.com)

Slimme hulpmiddelen voor persoonlijke verzorging

Er zijn slimme apparaten beschikbaar die blinden en slechtzienden kunnen helpen bij persoonlijke verzorging, zoals spiegels met ingebouwde verlichting en spraakgestuurde scheerapparaten. Een voorbeeld van een slim hulpmiddel is de Philips Norelco 9000-serie scheerapparaat met spraakbesturing. Het kan worden geactiveerd met spraakopdrachten om het scheerproces voor mensen met een visuele beperking te vergemakkelijken. (Website: http://www.usa.philips.com)

Slimme lampen en verlichting

Personen kunnen spraakopdrachten geven om de verlichting in huis aan of uit te schakelen, de helderheid aan te passen en zelfs de kleur van slimme lampen te veranderen. Philips Hue is een bekend merk voor slimme lampen en verlichting. Gebruikers kunnen met spraakopdrachten via platforms zoals Amazon Alexa of Google Assistant de verlichting aan- of uitschakelen, de helderheid aanpassen en zelfs de kleur van de lampen veranderen. (Website: http://www.philips-hue.com)

Slimme leeshulpmiddelen

Sommige slimme apparaten kunnen gedrukte tekst scannen en omzetten in audioweergave, waardoor personen met een visuele beperking toegang hebben tot geschreven informatie. De OrCam Read is een voorbeeld van een slim leeshulpmiddel. Het kan gedrukte tekst scannen en omzetten in audioweergave, waardoor mensen met een visuele beperking toegang hebben tot geschreven informatie. (Website: http://www.orcam.com/read)

Slimme medische hulpmiddelen

Sommige medische hulpmiddelen, zoals glucosemeters of bloeddrukmeters, kunnen worden verbonden met spraakassistenten om meetresultaten voor te lezen en bij te houden. OneTouch Verio Flex® bloedglucosemeter biedt de mogelijkheid om meetresultaten via spraakopdrachten te laten voorlezen. Dit ondersteunt mensen met visuele beperkingen bij het monitoren van hun bloedsuikerspiegel. (Website: http://www.onetouch.com).

Er bestaan ook glucosesensoren die je moet inbrengen op de buik of arm. Deze blijven gedurende een bepaalde periode zitten. De duur om ze te laten zitten hangt af al naargelang het merk. Bij de Dexcom G6, Dexcom G7, Dexcom One is er een app beschikbaar die je kan gebruiken met VoiceOver en ook Siri. Abbott FreeStyle Libre 2 is ook een sensor die je op de armen of buik plaatst en waarmee je de glucosemetingen kunt volgen met een App (vermoedelijk niet met Siri). Insulinepompen: Medtronic 780G heeft een app die met VoiceOver bediend kan worden. De Tandem insulinepomp kan (vanaf 2de kwartaal van 2024) bestuurd worden met een app (T:connect app) en VoiceOver.

Slimme navigatie en oriëntatiehulpmiddelen

Er zijn slimme navigatie-apparaten beschikbaar die personen met een visuele beperking kunnen helpen bij het navigeren in binnen- en buitenomgevingen. Deze apparaten kunnen worden bediend met spraakopdrachten en geven aanwijzingen en informatie over de omgeving. Wayband is een navigatie-apparaat dat mensen met een visuele beperking helpt bij het navigeren in diverse omgevingen. Het biedt spraakgestuurde aanwijzingen en informatie over de omgeving. (Website: onder andere op Amazon: https://www.amazon.com/WAYBAND-Navigation-Accessibility-International-Skateboard/dp/B0BKK2XK42

Slimme notitie- en memohulpmiddelen

Met spraakopdrachten kunnen personen snel notities maken, herinneringen toevoegen en belangrijke informatie vastleggen met behulp van slimme apparaten. Google Keep is een notitie-app die kan worden geïntegreerd met spraakassistenten. Gebruikers kunnen spraakopdrachten gebruiken om notities en herinneringen toe te voegen, waardoor belangrijke informatie snel wordt vastgelegd. (Website: keep.google.com)

Slimme speakers en displays

Deze apparaten bieden niet alleen spraakgestuurde toegang tot informatie, maar kunnen ook andere slimme apparaten in huis aansturen en coördineren. Amazon Echo Show is een voorbeeld van een slimme speaker met een geïntegreerd display. Naast het verstrekken van informatie via spraakopdrachten, kan het ook andere slimme apparaten aansturen en coördineren. (Website: http://www.amazon.com/echo-show)

Slimme stekkers

Met behulp van slimme stekkers kunnen personen elektrische apparaten op afstand in- of uitschakelen met spraakopdrachten. TP-Link Kasa Smart Plug is een slimme stekker waarmee gebruikers elektrische apparaten op afstand kunnen bedienen via spraakopdrachten. (Website: http://www.kasasmart.com)

Slimme thermostaten

Met spraakopdrachten kunnen personen de temperatuur in huis regelen, de verwarming aan- of uitzetten, en energie besparen door de thermostaat op afstand te bedienen. Nest Thermostat is een populaire slimme thermostaat die met spraakopdrachten kan worden bediend. Gebruikers kunnen de temperatuur regelen en energie besparen met behulp van spraakopdrachten. (Website: https://store.google.com/be/product/nest_learning_thermostat_3rd_gen?hl=nl&pli=1)

Slimme wekkers en herinneringshulpmiddelen

Personen kunnen spraakopdrachten gebruiken om wekkers in te stellen, herinneringen toe te voegen en hun dagelijkse schema te beheren. Lenovo Smart Clock is een slimme wekker met spraakbesturing. Gebruikers kunnen spraakopdrachten gebruiken om wekkers in te stellen, herinneringen toe te voegen en hun dagelijkse schema te beheren. (Website: http://www.lenovo.com/smart-clock)

Het mooie van deze slimme apparaten is dat ze kunnen worden geïntegreerd in een slimme woningomgeving, waarbij spraakassistenten fungeren als de centrale hub voor het aansturen en beheren van deze apparaten. Dit vergroot de toegankelijkheid en zelfstandigheid van personen met een visuele beperking, omdat ze verschillende aspecten van hun leefomgeving kunnen beheren met eenvoudige spraakopdrachten.

Toepassingen

 1. Vergroting: Slimme hulpmiddelen kunnen tekst en objecten vergroten voor betere leesbaarheid.
 2. Voorlezen: Sommige hulpmiddelen kunnen geschreven tekst voorlezen, waaronder boeken, kranten en brieven.
 3. Nachtzicht: Speciale apps en apparaten kunnen beelden omzetten in een formaat dat beter zichtbaar is in het donker.
 4. Kleurherkenning: Hulpmiddelen kunnen kleuren herkennen en benoemen om visuele informatie te bieden.
 5. Spraak-naar-tekst en tekst-naar-spraak: Deze hulpmiddelen kunnen gesproken taal omzetten in geschreven tekst en omgekeerd.
 6. Wegbeschrijving: Sommige slimme hulpmiddelen kunnen stapsgewijze instructies en aanwijzingen bieden voor reizen.
 7. Herkennen van geld en objecten: Hulpmiddelen kunnen geldbiljetten, productetiketten en andere objecten herkennen.
 8. Digitale boeken en audioboeken: Speciale e-readers en platforms bieden toegang tot digitale boeken in vergroot lettertype en als audioboeken.
 9. Tijdweergave: Er zijn hulpmiddelen en apps die de tijd op verschillende manieren kunnen aankondigen, zoals spraakgestuurd of in grote cijfers.
 10. Kalenders en afspraakherinneringen: Slimme hulpmiddelen kunnen agenda’s en herinneringen beheren om belangrijke data en afspraken bij te houden.

De combinatie van slimme assistenten en slimme hulpmiddelen biedt personen met een visuele beperking een uitgebreid arsenaal aan mogelijkheden om hun dagelijkse leven te vergemakkelijken, taken uit te voeren en toegang te krijgen tot informatie en diensten.

Euro: Biljetten en munten

Euro: Biljetten en munten

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Hoe vind je nieuwe producten in de winkel als je blind of slechtziend bent?30-05-2024 06:05:06
 2. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 3. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 4. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 5. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 6. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 7. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 8. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 9. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 10. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 11. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 12. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 13. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 14. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 15. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 16. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 17. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 18. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 19. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 20. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 21. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 22. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 23. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 24. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 25. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 26. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 27. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 28. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 29. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 30. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 31. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 32. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 33. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 34. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 35. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 36. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 37. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 38. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 39. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 40. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 41. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 42. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 43. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 44. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 45. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 46. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 47. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 48. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 49. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 50. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 51. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 52. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 53. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 54. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 55. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 56. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 57. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 58. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 59. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 60. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 61. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 62. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 63. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 64. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 65. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 66. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 67. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 68. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 69. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 70. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 71. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 72. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 73. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 74. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 75. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 76. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 77. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 78. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 79. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 80. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 81. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 82. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 83. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 84. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 85. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 86. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 87. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 88. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 89. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 90. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 91. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 92. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 93. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 94. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 95. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 96. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 97. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 98. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 99. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 100. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 101. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 102. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 103. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 104. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 105. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 106. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 107. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 108. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 109. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 110. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 111. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 112. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 113. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 114. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 115. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 116. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 117. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 118. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 119. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 120. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 121. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 122. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 123. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 124. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 125. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 126. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 127. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 128. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 129. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 130. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 131. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 132. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 133. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 134. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 135. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 136. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 137. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 138. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 139. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 140. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 141. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 142. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 143. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 144. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 145. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 146. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 147. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 148. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 149. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 150. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 151. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 152. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 153. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 154. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 155. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 156. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 157. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 158. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 159. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 160. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 161. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 162. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 163. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 164. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 165. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 166. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 167. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 168. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 169. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 170. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 171. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 172. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 173. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 174. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 175. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 176. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 177. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 178. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 179. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 180. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 181. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 182. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 183. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 184. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 185. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 186. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 187. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 188. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 189. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 190. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 191. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 192. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 193. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 194. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 195. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 196. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 197. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 198. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 199. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 200. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22

Laatst bijgewerkt op 19 april 2024 – 15:54