Visuele handicap en zelf het huis reinigen

Mensen met een visuele handicap kunnen zeker zelf hun huis reinigen. Het schoonmaken vereist mogelijk voor blinden en slechtzienden enige aanpassing, maar met de juiste hulpmiddelen, technieken en training kunnen ze hun woonruimtes net zo goed onderhouden als mensen zonder visuele beperking. Het aanbieden van inclusieve en toegankelijke schoonmaakoplossingen is cruciaal om ervoor te zorgen dat iedereen zelfstandig en efficiënt zijn of haar leefruimtes kan schoonmaken.

Hulpmiddelen en aanpassingen bij het schoonmaken

Er zijn specifieke hulpmiddelen en technieken beschikbaar waarmee blinden en slechtzienden hun leefruimtes effectief kunnen schoonmaken.

Het bieden van inclusieve en toegankelijke hulpmiddelen en omgevingen kan mensen met een visuele handicap helpen om hun huishouden efficiënt te beheren en hun onafhankelijkheid te behouden. Door begrip, bewustzijn en ondersteuning kunnen blinden en slechtzienden volwaardige deelnemers zijn in hun dagelijkse taken, waaronder het reinigen van hun huis.

Icoontje "Problemen en oplossingen" (vraagtekens en brandend lampje)"

Icoontje “Problemen en oplossingen” (vraagtekens en brandend lampje)”

Hier zijn enkele van deze hulpmiddelen en technieken:

Tactiele markeringen

Tactiele markeringen kunnen worden gebruikt om verschillende schoonmaakproducten te onderscheiden. Door reliëfstickers, braille-etiketten of voelbare kenmerken aan te brengen op schoonmaakmiddelen, kunnen blinden en slechtzienden gemakkelijker de juiste producten herkennen tijdens het schoonmaken.

Aangepaste schoonmaakmaterialen

Er zijn aangepaste schoonmaakmaterialen beschikbaar, zoals bezems met een langer handvat voor een betere reikwijdte, ergonomisch gevormde stofdoeken en dweilen, en borstels met een dikkere handgreep voor een betere grip.

Tactiele oriëntatiepunten

Blinden en slechtzienden kunnen tactiele oriëntatiepunten aanbrengen in hun leefruimtes om hen te helpen bij het navigeren tijdens het schoonmaken. Dit kunnen voelbare markeringen zijn op deuren, meubels, apparaten en andere objecten die vaak worden aangeraakt.

Spraakgestuurde technologie

Spraakgestuurde assistenten zoals Amazon Alexa of Google Assistant kunnen worden gebruikt om schoonmaaktaken te plannen, timers in te stellen of herinneringen te krijgen voor specifieke schoonmaakactiviteiten.

Apple Siri

Apple Siri

Tactiele feedback

Bij het schoonmaken kunnen blinden en slechtzienden tactiele feedback gebruiken om te voelen welke oppervlakken al zijn schoongemaakt en welke nog niet. Door de handen te gebruiken om gladde en schone oppervlakken te controleren, kunnen ze hun werk controleren.

Instructies in audioformaat

Gesproken instructies kunnen worden opgenomen voor specifieke schoonmaakactiviteiten, zoals het schoonmaken van een kamer of het reinigen van een bepaald oppervlak.

Hulp van ziende personen

Soms kunnen blinden en slechtzienden samenwerken met een begeleider die goed kan zien, zodat ze nauwkeurige aanwijzingen kunnen krijgen over het schoonmaken van specifieke gebieden.

Training en vaardigheidstraining

Professionele trainers in visuele revalidatie (BE en NL) kunnen blinden en slechtzienden helpen bij het aanleren van technieken en vaardigheden om hun leefruimtes effectief schoon te maken.

Schoonmaakmiddelen

Hierna volgen enkele tips met betrekking tot schoonmaakproducten voor blinden en slechtzienden:

Tactiele markeringen of braille-etiketten

Om schoonmaakproducten te herkennen, kunnen blinden en slechtzienden tactiele markeringen aanbrengen op de flessen of verpakkingen. Dit kan worden gedaan door reliëfstickers of speciale labels te gebruiken die voelbaar zijn met de vingers. Ook kunnen braille-etiketten worden gebruikt om de namen of eigenschappen van de producten in braille te schrijven. Zo kunnen ze snel en eenvoudig de juiste producten vinden zonder afhankelijk te zijn van zicht.

Organiseer de schoonmaakproducten

Het is handig om de schoonmaakproducten op een vaste plek op te bergen, bij voorkeur op een goed georganiseerde en toegankelijke locatie. Op deze manier weet de persoon altijd waar de producten te vinden zijn en kan hij of zij ze gemakkelijk oppakken wanneer dat nodig is. Het is nuttig om een speciale plank, kast of opbergbox te hebben voor de schoonmaakspullen.

Spraakgestuurde technologie

Moderne spraakgestuurde technologieën, zoals digitale assistenten (bijv. Amazon Alexa, Google Assistant) of smartphones met spraakassistentie (bijv. Siri voor Apple), kunnen waardevol zijn voor blinden en slechtzienden. Ze kunnen spraakopdrachten gebruiken om de juiste producten te selecteren en instructies te krijgen over het gebruik van de schoonmaakmiddelen. Bijvoorbeeld: “Hey Google, geef me het flesje met de allesreiniger” of “Alexa, hoe gebruik ik dit schoonmaakmiddel?”

Handschoenen dragen tijdens het poetsen?

Het dragen van handschoenen tijdens het poetsen kent enkele voor- maar ook nadelen bij blinden en slechtzienden. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het gebruik van handschoenen voor bescherming en hygiëne, en de omgeving op andere zintuiglijke manieren waar te nemen. Dit kan inhouden dat de handschoenen selectief worden gedragen, afhankelijk van de specifieke taken en situaties tijdens het schoonmaken.

Voordelen

Het dragen van handschoenen tijdens het schoonmaken kan nuttig zijn voor zowel blinden als slechtzienden, maar het is geen strikte vereiste. Of ze handschoenen moeten dragen, hangt af van het type schoonmaakmiddelen dat ze gebruiken en hun persoonlijke voorkeuren en behoeften.

Hier zijn enkele overwegingen:

 1. Bescherming tegen chemische stoffen: Als schoonmaakmiddelen agressieve chemicaliën bevatten, kunnen handschoenen bescherming bieden tegen direct contact met de huid. Dit geldt voor iedereen, ongeacht hun visuele vermogen. Het voorkomt huidirritatie en mogelijke allergische reacties.
 2. Tactiele feedback: Voor sommige blinden en slechtzienden kunnen handschoenen het tastgevoel verminderen, wat het moeilijker kan maken om bepaalde oppervlakken te voelen en te beoordelen of ze goed zijn schoongemaakt. In dat geval kunnen ze ervoor kiezen om bepaalde taken zonder handschoenen uit te voeren.
 3. Hygiëne: Het dragen van handschoenen kan bijdragen aan een betere hygiëne, vooral bij het schoonmaken van de badkamer en het toilet, waar bacteriën zich kunnen ophopen. Na het schoonmaken kunnen de handschoenen worden weggegooid, wat kruisbesmetting helpt voorkomen.
 4. Grip en veiligheid: Sommige handschoenen hebben een antislipoppervlak dat kan helpen bij het hanteren van schoonmaakgereedschap, zoals dweilen en bezems, wat vooral handig kan zijn als ze natte oppervlakken schoonmaken.
 5. Persoonlijke voorkeur: Het dragen van handschoenen is een persoonlijke keuze en hangt af van de individuele comfortniveaus en hygiënevoorkeuren van de persoon.

Als iemand met een visuele beperking handschoenen wil dragen tijdens het schoonmaken, moeten ze ervoor zorgen dat de handschoenen goed passen en geschikt zijn voor het type schoonmaakwerk dat ze gaan doen. Katoenen of latex handschoenen kunnen geschikt zijn voor de meeste schoonmaakklussen, maar er zijn ook speciale schoonmaakhandschoenen met een betere grip en duurzaamheid beschikbaar.

Het is belangrijk om altijd de instructies op de verpakking van de schoonmaakmiddelen te volgen en voorzorgsmaatregelen te nemen om veilig en effectief schoon te maken, ongeacht of iemand handschoenen draagt of niet.

Nadelen

Hoewel het dragen van handschoenen tijdens het poetsen veel voordelen kan hebben, zijn er ook enkele mogelijke nadelen waarmee rekening moet worden gehouden bij blinden en slechtzienden:

 1. Verminderde tastzin: Handschoenen kunnen de tastzin verminderen, waardoor het moeilijker wordt om subtiele details en textuurveranderingen op oppervlakken waar te nemen zoals bijvoorbeeld schaamhaar op het toilet. Dit kan van invloed zijn op het vermogen om grondig schoon te maken en te beoordelen of een oppervlak volledig gereinigd is.
 2. Fijne motoriek: Sommige schoonmaaktaken vereisen nauwkeurige fijne motorische vaardigheden, zoals het verwijderen van kleine vlekken of het schoonmaken van delicate oppervlakken. Handschoenen kunnen deze vaardigheden enigszins belemmeren, vooral als ze niet goed passen.
 3. Comfort en mobiliteit: Handschoenen kunnen ongemak veroorzaken en de bewegingsvrijheid beperken, vooral als ze niet goed aansluiten of als ze tijdens het schoonmaken steeds moeten worden aangepast. Dit kan vooral een probleem zijn voor mensen met een visuele beperking die hun tastzin en gehoor gebruiken om zich in de omgeving te oriënteren.
 4. Verhoogde afhankelijkheid: Blinden en slechtzienden vertrouwen vaak sterk op hun tastzin en gehoor om zich in hun omgeving te navigeren. Het dragen van handschoenen kan hun afhankelijkheid van tactiele informatie verminderen, wat op zijn beurt hun vermogen om taken uit te voeren en zich zelfverzekerd te voelen tijdens het schoonmaken kan beïnvloeden.

Het is belangrijk om deze mogelijke nadelen in overweging te nemen bij het beslissen of handschoenen al dan niet moeten worden gedragen tijdens het poetsen. Personen met een visuele beperking kunnen ervoor kiezen om handschoenen te dragen op basis van hun persoonlijke behoeften, het type schoonmaakwerk dat ze doen en hun comfortniveau. Het is raadzaam om verschillende opties te proberen en te experimenteren om te bepalen wat het beste werkt voor hun specifieke situatie.

Poetstaken

Afstoffen en nat afnemen

 1. Gebruik van een microvezeldoek: Microvezeldoeken zijn geweldig voor het afstoffen omdat ze kleine stofdeeltjes aantrekken en vasthouden. Ze zijn zacht en pluizenvrij, waardoor ze veilig zijn om te gebruiken op verschillende oppervlakken, zoals tafels, planken, vensterbanken en elektronische apparaten. Het is raadzaam om meerdere microvezeldoeken te hebben, zodat je ze kunt wassen en hergebruiken.
 2. Voelbare oriëntatie: Begin met het plaatsen van je handen op een bekend punt op het oppervlak dat je wilt afstoffen. Verplaats je handen langzaam en systematisch over het oppervlak, waarbij je voelt voor vuil, stof of vlekken. Hierdoor krijg je een idee van de grootte en vorm van het oppervlak, zodat je het helemaal kunt bedekken.
 3. Voorzichtig afstoffen: Plaats de microvezeldoek op het oppervlak en veeg voorzichtig met je handen en armen om de beweging te begeleiden. Je kunt je handen gebruiken om de doek op te vouwen en te draaien om schone stukken van de doek te gebruiken terwijl je verdergaat. Werk van boven naar beneden en van links naar rechts om te voorkomen dat je delen overslaat.
 4. Controleer het schoonmaakresultaat: Tijdens het afstoffen, gebruik je handen om te voelen of het oppervlak glad en schoon is. Ga voorzichtig over het oppervlak en let op eventuele gebieden die extra aandacht nodig hebben. Je kunt ook gebruik maken van tactiele oriëntatiepunten, zoals randen of knoppen, om ervoor te zorgen dat je de hele oppervlakte hebt gereinigd.
 5. Scheid gebruikte doeken: Terwijl je de microvezeldoek gebruikt, kun je een stapel maken voor gebruikte doeken, zodat je niet per ongeluk al schoongemaakte oppervlakken opnieuw aanraakt. Dit helpt om een ​​systeem te behouden en zorgt ervoor dat je alleen schone doeken gebruikt om nieuwe oppervlakken af ​​te stoffen.

Bij nat afnemen worden vergelijkbare technieken gebruikt, maar met een vochtige microvezeldoek. Het proces is vergelijkbaar, maar je moet extra voorzichtig zijn om te voelen of het oppervlak daadwerkelijk schoon en droog is nadat je het hebt afgenomen. Als je twijfelt of je een oppervlak goed hebt schoongemaakt, kun je altijd nog een keer over hetzelfde gebied vegen om er zeker van te zijn dat het goed is gereinigd.

Stofzuigen

Hier is een gedetailleerde uitleg van het stofzuigen door blinden en slechtzienden:

 1. Stofzuiger met een lange handgreep of tactiele markeringen: Een stofzuiger met een lange handgreep is handig omdat de gebruiker hierdoor rechtop kan blijven staan en het apparaat gemakkelijk kan hanteren. Sommige stofzuigers hebben tactiele markeringen op belangrijke knoppen of instellingen, wat het gebruik voor mensen met een visuele beperking vergemakkelijkt. Deze markeringen kunnen bestaan ​​uit reliëfstickers of braille-etiketten.
 2. Voorbereiding: Zorg ervoor dat de ruimte vrij is van losse voorwerpen of obstakels die het stofzuigen moeilijker kunnen maken. Als er meubels in de kamer staan, kun je je handen of een witte stok gebruiken om hun locatie te voelen en te voorkomen dat je tegen ze aanbotst tijdens het stofzuigen.
 3. Begin in een hoek van de kamer: Start het stofzuigen in een hoek van de kamer en werk je weg naar buiten. Deze systematische aanpak zorgt ervoor dat je geen delen van de vloer overslaat en dat je de hele kamer grondig schoonmaakt. Als je een hoek bereikt, kun je je handen of voeten gebruiken om de oriëntatiepunten te voelen en te weten waar je bent gebleven.
 4. Loop langzaam en methodisch: Loop langzaam en gestaag terwijl je de stofzuiger voor je uit beweegt. Het helpt om in een gelijkmatig tempo te lopen en je te concentreren op het voelen van het stofzuigerpad onder je voeten. Hierdoor kun je precies bijhouden welke delen van de vloer je al hebt gereinigd en welke nog moeten worden gedaan.
 5. Gebruik van tactiele feedback: Voel met je handen en voeten om te controleren of er nog vuil of stof op de vloer achterblijft. Als je merkt dat er gebieden zijn die extra aandacht nodig hebben, kun je de stofzuiger gerichter richten om het vuil te verwijderen.
 6. Let op obstakels en hoeken: Let op bij het naderen van hoeken en randen van de kamer, aangezien daar vaak meer vuil ophoopt. Je kunt de tactiele feedback van de muur gebruiken om te weten wanneer je de hoeken nadert en ze grondig te reinigen.
 7. Werk naar de uitgang toe: Na het stofzuigen van de hele kamer, kun je langzaam naar de uitgang toelopen terwijl je de stofzuiger nog steeds voor je uit beweegt. Dit helpt je om een ​​georganiseerde en gestructureerde aanpak te behouden en ervoor te zorgen dat je geen enkel deel van de vloer overslaat.

Het stofzuigen kan een uitdagende taak zijn voor blinden en slechtzienden, maar met deze technieken en methoden kunnen ze efficiënt en grondig stofzuigen. Net als bij andere schoonmaaktaken is het belangrijk om te oefenen en vertrouwd te raken met de technieken om hun vaardigheden te verbeteren en hun onafhankelijkheid te vergroten.

Stofzuiger

Stofzuiger

Dweilen

 1. Gebruik van een dweil met een lange steel of tactiele markeringen: Dankzij een dweil met een lange steel kan de gebruiker rechtop blijven staan tijdens het dweilen, waardoor het minder belastend is voor de rug. Sommige dweilen hebben tactiele markeringen op het handvat of op het dweilgedeelte zelf, waardoor het gemakkelijker is om de dweil vast te houden en te hanteren.
 2. Voorbereiding: Zorg ervoor dat de vloer vrij is van losse vuildeeltjes en obstakels voordat je begint met dweilen. Je kunt je handen of een witte stok gebruiken om de vloer te verkennen en ervoor te zorgen dat er niets in de weg staat.
 3. Gebruik van een emmer met inzetbak: Plaats een inzetbak in de emmer om overtollig water uit de dweil te verwijderen. Dit helpt om de dweil vochtig te houden zonder dat er te veel water op de vloer wordt gemorst, wat uitglijden kan veroorzaken. Gebruik je handen of voeten om te voelen waar de emmer zich bevindt en om de inzetbak te positioneren.
 4. Begin met het dweilen van de vloer in een van de hoeken van de kamer en werk in rechte lijnen naar de tegenoverliggende hoek. Deze aanpak helpt je georganiseerd te blijven en ervoor te zorgen dat je geen enkel deel van de vloer overslaat. Voel met je handen en voeten om te bepalen waar je je bevindt en om te weten waar je naartoe moet bewegen.
 5. Langzaam en methodisch werken: Loop langzaam terwijl je de dweil voor je uit beweegt. Hierdoor kun je beter controle houden over de beweging en zorgen dat de vloer gelijkmatig wordt gereinigd. Werk in een gestaag tempo en voel met je handen of de vloer vochtig en schoon aanvoelt.
 6. Let op obstakels: Tijdens het dweilen moet je opletten voor obstakels zoals meubels of drempels. Gebruik je tastzin om deze obstakels te detecteren en navigeer er voorzichtig omheen om te voorkomen dat je tegen ze aanbotst of dat je vast komt te zitten.
 7. Herhaal indien nodig: Als je eenmaal de hele vloer hebt gedweild, kun je indien nodig de procedure herhalen om hardnekkige vlekken of vuil te verwijderen. Wees geduldig en herhaal de bewegingen in hetzelfde patroon om de hele vloer gelijkmatig schoon te maken.

Het dweilen kan fysiek veeleisend zijn, dus neem regelmatig pauzes indien nodig. Ook kan het nuttig zijn om een dweilsysteem te gebruiken dat het uitwringen van de dweil vergemakkelijkt, waardoor je niet constant je handen hoeft te gebruiken om overtollig water uit de dweil te halen.

Zoals bij elke taak, is oefenen belangrijk om de technieken te verfijnen en comfortabeler te worden met het dweilen. Met consistentie en geduld kunnen blinden en slechtzienden effectief hun vloeren dweilen en een schoon en georganiseerd huis behouden.

Aanrecht schoonmaken

 1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat je alle schoonmaakproducten en doekjes binnen handbereik plaatst voordat je begint met het schoonmaken van het aanrecht. Dit maakt het gemakkelijk om snel toegang te hebben tot wat je nodig hebt tijdens het schoonmaken. Organiseer de schoonmaakproducten en doekjes op een vertrouwde plek, zodat je ze blindelings kunt vinden.
 2. Oriëntatie: Plaats je handen op een bekend punt op het aanrecht, zoals een hoek of de rand van het aanrechtblad. Dit helpt je om te weten waar je begint en waar je naartoe gaat terwijl je het aanrecht schoonmaakt.
 3. Gebruik van schoonmaakproducten: Als je schoonmaakproducten gebruikt, kan je ze herkennen door de tactiele markeringen of braille-etiketten. Hierdoor kun je gemakkelijk het juiste product kiezen zonder te hoeven raden. Gebruik spraakgestuurde technologie om de gewenste schoonmaakproducten te vinden, als je daar de voorkeur aan geeft.
 4. Aanrecht afvegen: Plaats je handen op het aanrecht en beweeg je handen systematisch over het oppervlak. Wrijf voorzichtig en voel met je handen of er vuil, kruimels of andere onregelmatigheden zijn. Werk in een georganiseerd patroon om ervoor te zorgen dat je elk deel van het aanrecht afveegt.
 5. Controleer de resultaten: Nadat je het hele aanrecht hebt afgeveegd, controleer je met je handen of je geen plekken hebt gemist. Ga voorzichtig nogmaals over het aanrecht om ervoor te zorgen dat alle oppervlakken schoon zijn.
 6. Schoonmaakdoekjes: Als je herbruikbare schoonmaakdoekjes gebruikt, vouw of rol je ze op een manier die je helpt om een schoon deel van de doek te gebruiken wanneer je verdergaat. Plaats vuile doekjes in een aparte bak of was ze meteen als je klaar bent met schoonmaken.
 7. Organisatie: Na het schoonmaken, organiseer je de schoonmaakspullen opnieuw op hun vaste plek. Hierdoor weet je altijd waar je ze kunt vinden voor de volgende keer dat je het aanrecht moet schoonmaken.

Het schoonmaken van het aanrecht kan relatief eenvoudig zijn, vooral als je een gestructureerde aanpak gebruikt en vertrouwt op tactiele oriëntatie. Met enige oefening en consistentie kan je je aanrecht effectief en grondig schoonmaken, waardoor je keuken een nette en schone uitstraling krijgt.

Badkamer schoonmaken

 1. Tactiele markeringen op badkamerproducten: Je kan badkamerproducten, zoals shampooflessen, zeepdispensers en andere schoonmaakmiddelen, herkennen dankzij tactiele markeringen. Gebruik hiervoor reliëfstickers, braille-etiketten of zelfklevende tactiele markeringen. Hierdoor kun je gemakkelijk het juiste product herkennen zonder te hoeven raden.
 2. Voorbereiding: Voordat je begint met het schoonmaken van de badkamer, verwijder je alle persoonlijke spullen en losse voorwerpen van oppervlakken zoals de wastafel, het bad en de douche. Hierdoor heb je meer ruimte om te werken en voorkom je dat persoonlijke spullen in de weg staan.
 3. Gerichte aanpak: Werk met een gerichte aanpak en verdeel de badkamer in secties. Begin bijvoorbeeld met het schoonmaken van de wastafel en de spiegel, ga dan naar de douche of het bad, en eindig met het toilet. Door de badkamer in secties op te delen, weet je precies waar je bent gebleven en voorkom je dat je bepaalde delen overslaat.
 4. Werk van boven naar beneden: Begin met het schoonmaken van de bovenste delen van de badkamer, zoals de spiegel, planken of kasten, en werk dan naar beneden naar de wastafel en de vloer. Hierdoor voorkom je dat vuil van bovenaf op schoongemaakte oppervlakken valt.
 5. Tactiele feedback: Gebruik je handen om de oppervlakken te verkennen en voel of er vuil, zeepresten of kalkaanslag aanwezig is. Dit helpt je om te weten welke gebieden extra aandacht nodig hebben en om er zeker van te zijn dat je grondig reinigt.
 6. Reinigingsproducten: Als je schoonmaakmiddelen gebruikt, zorg er dan voor dat je de juiste producten voor elk oppervlak gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld glasreiniger voor de spiegel en kalkreiniger voor kalkaanslag op tegels. Gebruik spraakgestuurde technologie om te controleren welk product je hebt gekozen en om de juiste instructies te krijgen.
 7. Systematisch werken: Werk systematisch en gestructureerd om ervoor te zorgen dat je elk oppervlak grondig schoonmaakt. Voel met je handen waar je bent gebleven en waar je naartoe gaat om een ​​georganiseerde aanpak te behouden.
 8. Veiligheid: Zorg ervoor dat je veilig werkt en voorkom uitglijden op een natte vloer. Gebruik een antislipmat in de douche of het bad om stabiliteit te bieden tijdens het schoonmaken. Hoewel antislip matten bedoeld zijn om glij- en valincidenten te voorkomen, kunnen ze soms onbedoelde obstakels vormen. Overweeg in plaats daarvan om plastieken crocs of ander plastiek schoeisel te dragen tijdens het schoonmaken. Dit kan de grip en stabiliteit vergroten en tegelijkertijd een veilige schoonmaakomgeving bevorderen.

Door gebruik te maken van tactiele markeringen en een systematische aanpak, kun je de badkamer effectief en grondig schoonmaken. Met regelmatige oefening en vastberadenheid kan je een schone en frisse badkamer behouden, wat bijdraagt ​​aan een aangename en comfortabele leefomgeving.

Antislipmat in bad

Antislipmat in bad

Toilet schoonmaken

 1. Gebruik van handschoenen en tactiele markeringen: Draag bij het schoonmaken van het toilet altijd handschoenen om jezelf te beschermen tegen contact met vuil en bacteriën. Plaats tactiele markeringen op de flessen toiletreiniger en andere schoonmaakproducten om ze gemakkelijk te kunnen onderscheiden. Hierdoor kun je het juiste product selecteren zonder te hoeven raden en ervoor zorgen dat je een hygiënische omgeving behoudt.
 2. Voorbereiding: Zorg ervoor dat je alle benodigde schoonmaakmiddelen, een toiletborstel en een emmer met water binnen handbereik hebt voordat je begint met het schoonmaken. Plaats de schoonmaakmiddelen op een vaste en gemakkelijk bereikbare plek in de badkamer, zodat je ze blindelings kunt vinden.
 3. Gebruik van toiletreiniger en toiletborstel: Breng toiletreiniger aan op de binnenkant van het toilet en laat het enkele minuten inwerken. Gebruik vervolgens een toiletborstel om het toilet grondig te schrobben en het vuil te verwijderen. Voel met je handen of de binnenkant van het toilet glad en schoon aanvoelt. Gebruik je tastzin om ervoor te zorgen dat je alle delen van het toilet hebt gereinigd.
 4. Reinigingsvolgorde: Begin met het schoonmaken van het toilet van boven naar beneden. Reinig eerst de bovenkant van het toilet, zoals de spoelknop, de toiletbril en het deksel. Vervolgens richt je je op de binnenkant van het toilet, inclusief de rand en het wateroppervlak. Eindig met het reinigen van de buitenkant van het toilet, zoals de basis en de vloer eromheen.
 5. Hygiëne en veiligheid: Zorg ervoor dat je het toilet op een hygiënische en veilige manier schoonmaakt. Gooi de gebruikte toiletreiniger weg en was je handen grondig na het schoonmaken. Gebruik schoonmaakhandschoenen om contact met vuil en bacteriën te minimaliseren.
 6. Gebruik van spraakgestuurde technologie: Als je gebruik maakt van spraakgestuurde technologie, kun je deze gebruiken om de juiste instructies en informatie te krijgen over het schoonmaken van het toilet. Je kunt bijvoorbeeld vragen hoe je toiletreiniger moet gebruiken, of welk product het beste is voor het verwijderen van kalkaanslag.

Met deze stappen kun je het toilet grondig schoonmaken en ervoor zorgen dat het hygiënisch en fris blijft. Het gebruik van handschoenen en tactiele markeringen, samen met het vertrouwen op je tastzin, kan je zelfstandig en effectief het toilet schoonmaken en een schone badkameromgeving behouden.

Ramen zemen

 1. Telescopische ramenwisser: Voor hogere ramen kun je een telescopische ramenwisser gebruiken. Dit type wisser heeft een verstelbare steel die je kunt uitschuiven, waardoor je gemakkelijk bij hoger gelegen ramen kunt komen zonder een ladder te gebruiken. Het is belangrijk om vertrouwd te raken met de lengte van de steel en de positie van het wiskussen of de wisser, zodat je precies weet waar het wiskussen zich bevindt tijdens het schoonmaken.
 2. Voorbereiding: Plaats de ramenwisser binnen handbereik voordat je begint met het zemen van de ramen. Als je spraakgestuurde technologie gebruikt, kun je deze gebruiken om de juiste instructies te krijgen om de ramenwisser te vinden en te plaatsen waar je hem gemakkelijk kunt vinden.
 3. Gebruik spraakgestuurde technologie: Met spraakgestuurde technologie kun je vragen stellen over het juiste gebruik van de ramenwisser, zoals hoe je het wiskussen moet bevestigen of hoe je de telescopische steel moet verstellen. Dit kan handig zijn als je hulp nodig hebt bij het instellen van de ramenwisser of als je nog niet vertrouwd bent met het gebruik ervan.
 4. Ramen zemen: Bevochtig het wiskussen of de wisser met water of een reinigingsoplossing en begin met het zemen van het raam. Houd de ramenwisser vast bij de handgreep of het midden van de steel en beweeg het wiskussen in horizontale banen over het raam. Voel met je handen of er strepen of vuil achterblijven op het raam en herhaal de bewegingen indien nodig totdat het raam schoon is.
 5. Controleer de resultaten: Nadat je het raam hebt gezeemd, voel je met je handen of het oppervlak glad en schoon is. Als je onregelmatigheden of vuil opmerkt, ga dan voorzichtig op die specifieke gebieden door met het wiskussen.
 6. Veiligheid: Als je de telescopische ramenwisser gebruikt om hogere ramen te zemen, zorg er dan voor dat je veilig staat en je evenwicht bewaart. Plaats je voeten stevig op de grond en vermijd overmatig buigen of strekken om te voorkomen dat je valt.

Het zemen van ramen kan een uitdagende taak zijn voor blinden en slechtzienden, maar met de juiste hulpmiddelen zoals een telescopische ramenwisser en spraakgestuurde technologie, kunnen ze deze taak zelfstandig en effectief uitvoeren. Het is belangrijk om geduldig te zijn en regelmatig te oefenen om je vaardigheden te verbeteren en je zelfvertrouwen op te bouwen bij het schoonmaken van ramen.

Problemen bij het poetsen

Blinden en slechtzienden kunnen vaak veel schoonmaaktaken zelfstandig uitvoeren met behulp van geschikte hulpmiddelen en technieken. Toch zijn er enkele schoonmaaktaken die in sommige gevallen uitdagender kunnen zijn zonder visuele feedback en waarbij het nodig kan zijn om extra hulp te vragen. Enkele van deze taken zijn onder meer:

Organisatie, coördinatie en positionering

Het organiseren van schoonmaakbenodigdheden en het behouden van een gestructureerde aanpak van het schoonmaken kan lastig zijn voor mensen met een visuele beperking. Het correct positioneren van zichzelf en het schoonmaakgereedschap kan moeilijk zijn, vooral als ze bepaalde handelingen met precisie moeten uitvoeren, zoals het afstoffen van smalle planken of het schrobben van moeilijk bereikbare plaatsen.

Schoonmaakproducten herkennen

Blinden en slechtzienden moeten vertrouwen op tactiele en auditieve informatie om schoonmaakproducten te herkennen . Het kan lastig zijn om te weten welk product welke reinigingstaak vervult, vooral als de flessen identiek zijn.

Navigatie en oriëntatie

Het navigeren door een ruimte kan moeilijk zijn voor mensen met een visuele beperking, vooral als ze niet vertrouwd zijn met de indeling van het huis. Het lokaliseren van meubels, apparaten en schoonmaakbenodigdheden kan uitdagend zijn.

Veiligheid en voorkomen van obstakels

Tijdens het schoonmaken moeten blinden en slechtzienden voorzichtig zijn om zichzelf niet te verwonden door tegen meubels aan te lopen of over schoonmaakbenodigdheden te struikelen.

Gebruik van hulpmiddelen

Het leren en effectief gebruiken van aangepaste hulpmiddelen, zoals tactiele markeringen, speciale schoonmaakmaterialen en spraakgestuurde technologie, kan een leerproces zijn.

Het schoonmaken van ramen op grote hoogte

Het zemen van ramen op grote hoogte kan gevaarlijk zijn zonder visuele beoordeling van de hoogte en de veiligheid. In dergelijke gevallen is het beter om professionele hulp in te schakelen.

Het verwijderen van moeilijk bereikbaar vuil

Sommige schoonmaaktaken vereisen het verwijderen van vuil op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals hoog geplaatste planken, achter grote meubels of in nauwe hoeken. Dit kan lastig zijn zonder visuele feedback om te zien of al het vuil is verwijderd.

Het herkennen van specifieke vlekken of problemen

In sommige gevallen kan het nodig zijn om hulp van anderen te vragen bij bepaalde schoonmaaktaken, vooral als het gaat om schoonmaakactiviteiten die specifieke visuele feedback vereisen. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om bepaalde vlekken of problemen op te merken zonder visuele feedback, zoals schimmelvlekken, schade aan oppervlakken of verkleuring.

Inschatting van schoonmaakresultaten

Het beoordelen van het schoonmaakresultaat kan een uitdaging zijn, omdat mensen met een visuele beperking niet kunnen zien of een oppervlak daadwerkelijk schoon is. Ze moeten vertrouwen op tactiele feedback of de hulp van anderen om de netheid van een ruimte te beoordelen.

Hoewel sommige van deze taken uitdagender kunnen zijn zonder visuele feedback, betekent dit niet dat ze onmogelijk zijn om te doen. Met de juiste ondersteuning, training en hulpmiddelen kunnen blinden en slechtzienden vaak manieren vinden om deze taken aan te pakken. Bovendien kunnen moderne technologieën en assistentie van familie, vrienden of professionele schoonmaakdiensten helpen bij het oplossen van deze uitdagingen. Het is belangrijk om open te staan voor hulp en om creatieve oplossingen te vinden die passen bij de specifieke behoeften en mogelijkheden van elke persoon met een visuele beperking.

Kost het meer tijd en energie om het huis zelf te reinigen?

Mensen met een visuele handicap benaderen soms bepaalde taken anders dan mensen zonder visuele beperking. Ze kunnen bijvoorbeeld hun tastzin en gehoor beter benutten om zich te oriënteren en objecten te lokaliseren tijdens het schoonmaken. Ook kunnen ze specifieke technieken gebruiken, zoals het systematisch schoonmaken van een ruimte om ervoor te zorgen dat ze niets overslaan. De mate waarin dit meer tijd en energie kost, is afhankelijk van de specifieke omstandigheden en behoeften van elke persoon.

Hoewel het uitvoeren van huishoudelijke taken voor mensen met een visuele handicap soms iets meer tijd en aandacht kan vergen, betekent dit niet per se dat het meer energie kost. Met de juiste training en ervaring kunnen mensen met een visuele beperking efficiënt en effectief hun huishouden bijhouden. Bovendien kunnen zij, net als iedereen, hun eigen ritme en methoden ontwikkelen die het best bij hun behoeften en capaciteiten passen.

Niettemin kost het schoonmaken en onderhouden van het huis soms te veel energie, die de slechtziende of blinde persoon beter kan inzetten in andere specten in het leven. En hoewel blinden en slechtzienden veel poetstaken zelfstandig kunnen doen, zijn er ook enkele taken die voor sommige mensen moeilijker kunnen zijn om zonder hulp uit te voeren. Dit hangt af van het niveau van de visuele beperking en de persoonlijke vaardigheden van de persoon.

Daarom is het inschakelen van poetshulp soms een nuttig of zelfs nodig waardevol alternatief.

Poetshulp inschakelen

Volledig blinde personen ervaren vaak een grotere mentale belasting tijdens het schoonmaken, omdat ze afhankelijk zijn van hun gehoor, tastzin en geur om te navigeren en hun omgeving te begrijpen. Hierdoor kan schoonmaken meer energie kosten en sneller mentale vermoeidheid veroorzaken. Het is belangrijk om frequentere pauzes te nemen en zelfzorgpraktijken toe te passen om de energiereserves aan te vullen. Ook voor slechtziende personen is poetshulp vaak toch nodig.

Hier zijn enkele redenen waarom iemand met een visuele handicap poetshulp kan overwegen:

 1. Energiebesparing: Het huishouden bijhouden kan veel energie en tijd kosten, vooral als je een visuele beperking hebt. Poetsen, stofzuigen, dweilen en andere huishoudelijke taken kunnen fysiek veeleisend zijn. Het inschakelen van een poetshulp helpt hen om hun energie te sparen voor andere belangrijke activiteiten en vermindert de belasting op hun lichaam.
 2. Kwaliteit en grondigheid: Een poetshulp kan professionele expertise bieden bij het schoonmaken, wat resulteert in een grondigere reiniging van het huis. Dit is vooral belangrijk voor mensen met een visuele handicap, omdat ze mogelijk moeite hebben om vuil en rommel op te merken die een belemmering kunnen vormen voor hun dagelijkse activiteiten. Wel is het niet altijd goed mogelijk om de geleverde poetsprestaties te beoordelen.
 3. Tijdbesparing: Huishoudelijke taken kunnen meer tijd in beslag nemen voor mensen met een visuele beperking, omdat ze meer zorg en aandacht moeten besteden aan details. Een poetshulp kan deze taken sneller en efficiënter uitvoeren, waardoor de persoon meer vrije tijd krijgt voor andere activiteiten.
 4. Onafhankelijkheid: Door poetshulp in te schakelen, kunnen mensen met een visuele handicap hun onafhankelijkheid behouden en hoeven ze niet afhankelijk te zijn van familieleden of vrienden voor huishoudelijke taken. Ze kunnen hun eigen planning behouden en beslissen over hoe hun huis wordt onderhouden.
 5. Gemoedsrust: Het hebben van poetshulp kan stress verminderen en gemoedsrust bieden, wetende dat het huis goed wordt schoongemaakt en georganiseerd.
 6. Veiligheid: Een schoon en opgeruimd huis is veiliger voor iedereen, maar vooral voor mensen met een visuele handicap. Het minimaliseert struikelgevaar en vermindert de kans op ongelukken veroorzaakt door rommel of obstakels.
 7. Specialistische reiniging: Sommige schoonmaaktaken kunnen specialistische kennis of apparatuur vereisen. Een poetshulp kan over de juiste expertise beschikken om bepaalde taken aan te pakken, zoals het reinigen van bepaalde materialen of moeilijk bereikbare ruimtes. Poetshulpen hebben meestal ervaring en training in schoonmaaktechnieken. Het inhuren van een professional verzekert een hoogwaardige schoonmaakservice.
 8. Specifieke aanpassingen: Professionele poetshulpen kunnen in sporadische gevallen bekend zijn met het ondersteunen van mensen met een visuele handicap en kunnen eventuele specifieke aanpassingen aanbrengen om het huis nog toegankelijker en veiliger te maken. Wel is het toch vaak nodig dat mensen met een visuele beperking de poetshulp goed uitlegt dat alles op (ongeveer) dezelfde plaats teruggezet of teruggelegd moet worden, alsook dat waar bepaalde poetsmaterialen geplaatst worden zodat de blinde of slechtziende persoon hier niet tegenaan loopt.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Blind of slechtziend: Balans zoeken in hulp krijgen en zelf iets kunnen betekenen voor anderen16-07-2024 12:07:28
 2. Hoe vind je nieuwe producten in de winkel als je blind of slechtziend bent?30-05-2024 06:05:06
 3. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 4. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 5. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 6. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 7. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 8. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 9. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 10. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 11. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 12. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 13. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 14. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 15. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 16. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 17. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 18. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 19. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 20. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 21. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 22. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 23. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 24. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 25. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 26. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 27. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 28. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 29. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 30. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 31. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 32. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 33. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 34. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 35. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 36. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 37. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 38. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 39. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 40. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 41. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 42. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 43. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 44. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 45. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 46. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 47. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 48. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 49. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 50. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 51. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 52. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 53. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 54. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 55. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 56. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 57. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 58. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 59. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 60. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 61. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 62. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 63. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 64. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 65. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 66. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 67. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 68. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 69. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 70. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 71. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 72. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 73. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 74. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 75. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 76. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 77. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 78. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 79. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 80. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 81. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 82. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 83. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 84. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 85. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 86. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 87. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 88. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 89. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 90. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 91. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 92. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 93. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 94. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 95. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 96. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 97. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 98. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 99. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 100. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 101. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 102. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 103. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 104. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 105. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 106. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 107. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 108. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 109. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 110. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 111. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 112. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 113. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 114. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 115. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 116. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 117. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 118. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 119. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 120. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 121. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 122. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 123. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 124. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 125. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 126. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 127. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 128. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 129. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 130. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 131. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 132. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 133. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 134. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 135. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 136. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 137. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 138. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 139. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 140. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 141. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 142. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 143. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 144. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 145. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 146. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 147. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 148. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 149. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 150. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 151. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 152. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 153. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 154. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 155. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 156. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 157. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 158. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 159. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 160. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 161. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 162. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 163. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 164. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 165. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 166. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 167. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 168. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 169. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 170. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 171. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 172. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 173. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 174. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 175. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 176. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 177. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 178. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 179. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 180. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 181. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 182. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 183. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 184. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 185. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 186. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 187. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 188. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 189. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 190. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 191. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 192. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 193. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 194. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 195. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 196. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 197. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 198. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 199. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 200. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13

Laatst bijgewerkt op 13 mei 2024 – 13:51