Rekenen voor blinden en slechtzienden

Het vermogen om te rekenen is voor mensen met een visuele functiebeperking net zo cruciaal als voor ieder ander. Hoewel zij geen problemen hebben met de wiskundige concepten zelf, ervaren zij vaak uitdagingen bij het gebruik van standaard rekenmachines. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen en aanpassingen beschikbaar om deze obstakels te overwinnen en rekenen toegankelijker te maken.

Aangepaste rekenmachines

ADAM CROSER Talking Calculator

Beschrijving: De ADAM CROSER Talking Calculator is een geavanceerde rekenmachine die speciaal is ontworpen voor complexe wiskundige bewerkingen. Het biedt spraakuitvoer en kan worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker.

Voordelen:

 • Geschikt voor zowel eenvoudige als complexe berekeningen.
 • Aanpasbare functies voor gebruiksgemak.
 • Gesproken feedback voor resultaten.

Nadelen:

 • Kan prijzig zijn vanwege de geavanceerde functies.

CARETEC DoubleCheck Nederlandstalige rekenmachine

Beschrijving: De CARETEC DoubleCheck Nederlandstalige Rekenmachine is een compacte en draagbare rekenmachine met Nederlandse spraakuitvoer. Het ondersteunt een breed scala aan wiskundige berekeningen.

Voordelen:

 • Nederlandse gesproken feedback voor begrip.
 • Draagbaar en gebruiksvriendelijk ontwerp.

Nadelen:

 • Beperkte geavanceerde functies.

Nederlandssprekende rekenmachine (DoubleCheck XL)

Beschrijving: De Nederlandssprekende Rekenmachine (DoubleCheck XL) is uitgerust met Nederlandse spraakuitvoer en is ontworpen voor een breed scala aan wiskundige berekeningen. Het biedt een groter scherm en fysieke knoppen.

Voordelen:

 • Groot scherm voor betere leesbaarheid.
 • Gesproken feedback voor resultaten.
 • Fysieke knoppen voor tactiele input.

Nadelen:

 • Minder draagbaar dan kleinere modellen.

Orion TI-84 Plus Talking Graphing Calculator

De Orion TI-84 Plus Talking Graphing Calculator is een speciaal hulpmiddel dat is ontworpen om studenten met een visuele beperking te ondersteunen bij wiskundige taken, met name bij grafische berekeningen. Hier is meer informatie over dit hulpmiddel:

Beschrijving: De Orion TI-84 Plus Talking Graphing Calculator is gebaseerd op de bekende TI-84 Plus grafische rekenmachine, maar deze versie is aangepast om toegankelijk te zijn voor gebruikers met een visuele beperking. Het biedt spraak- en braille-ondersteuning, waardoor studenten met een visuele beperking wiskunde op een gelijkwaardige manier kunnen studeren en hun berekeningen kunnen uitvoeren.

Kenmerken:

 • Spraakuitvoer: De calculator kan wiskundige bewerkingen en resultaten uitspreken, waardoor gebruikers gesproken feedback krijgen over hun berekeningen.
 • Braille-ondersteuning: Naast spraakuitvoer is de calculator voorzien van een brailleleesregel, zodat gebruikers braille kunnen lezen om wiskundige notaties te begrijpen.
 • Grafische functies: Net als de originele TI-84 Plus kan deze aangepaste versie grafische functies uitvoeren, zoals het plotten van grafieken en het analyseren van gegevens.
 • Toetsenbord met reliëf: Het toetsenbord van de calculator is voorzien van reliëfmarkeringen, waardoor gebruikers de knoppen kunnen identificeren zonder te kijken.

Voordelen:

 • Maakt geavanceerde wiskunde en grafische berekeningen toegankelijk voor studenten met een visuele beperking.
 • Ondersteunt zowel gesproken feedback als braille, wat verschillende gebruikersbehoeften tegemoetkomt.
 • Helpt studenten onafhankelijk te zijn en hun wiskundige vaardigheden te ontwikkelen.
 • Gebaseerd op een populaire en veelgebruikte rekenmachine, wat de overgang voor studenten vergemakkelijkt.

Nadelen:

 • Kan relatief duur zijn in vergelijking met standaard grafische rekenmachines.

De Orion TI-84 Plus Talking Graphing Calculator is een waardevol hulpmiddel waarmee studenten met een visuele beperking succesvol kunnen zijn in wiskunde- en wetenschappelijke vakken. Het combineert de kracht van grafische berekeningen met toegankelijkheid, waardoor het een cruciale ondersteuning is voor inclusief onderwijs.

Sprekende rekenmachines (ENG/FR) of NDL

Beschrijving: Deze rekenmachines zijn beschikbaar in verschillende talen, waaronder Engels, Frans en Nederlands. Ze bieden gesproken feedback voor een breder publiek en ondersteunen basisberekeningen.

Voordelen:

 • Meertalige ondersteuning.
 • Gesproken feedback voor eenvoudige berekeningen.
 • Toegankelijk voor internationale gebruikers.

Nadelen:

 • Beperkte functionaliteit voor complexe wiskunde.

Tactiele rekenhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden

Abacus (13R)

Beschrijving: Een abacus is een klassiek hulpmiddel voor tellen en eenvoudige rekenkundige bewerkingen. Het bestaat uit kralen op staven die tactiel kunnen worden verplaatst om getallen weer te geven.

Voordelen:

 • Tactiele feedback voor tellen en basisberekeningen.
 • Duurzaam en fysiek hulpmiddel.

Nadelen:

 • Beperkt tot eenvoudige rekenkundige bewerkingen.

Braille Lego Bricks

Braille Lego Bricks kunnen worden gebruikt als educatief hulpmiddel om rekenvaardigheden te bevorderen, vooral voor jonge kinderen met een visuele beperking. Ze bieden tactiele en visuele feedback, waardoor ze geschikt zijn voor eenvoudige reken- en wiskunde-oefeningen. Hier zijn enkele manieren waarop Braille Lego Bricks kunnen worden ingezet voor rekenonderwijs:

 1. Cijferherkenning: Braille Lego Bricks met braillecijfers kunnen worden gebruikt om kinderen te helpen cijfers te herkennen. Ze kunnen bijvoorbeeld cijferreeksen maken met de bouwstenen en deze proberen te matchen met geschreven cijfers in braille of in gewoon schrift.
 2. Optellen en aftrekken: Leerlingen kunnen Braille Lego Bricks gebruiken om eenvoudige optel- en aftreksommen te visualiseren. Bijvoorbeeld door twee sets bouwstenen te gebruiken om een som te representeren en vervolgens de uitkomst te bouwen met de bricks.
 3. Vermenigvuldigen en delen: Voor meer gevorderde leerlingen kunnen de bouwstenen worden ingezet om de concepten van vermenigvuldigen en delen te illustreren. Bijvoorbeeld door herhaalde toevoeging te gebruiken om vermenigvuldiging te begrijpen.
 4. Groeperen en patronen: Braille Lego Bricks kunnen worden gebruikt om kinderen te helpen groeperingsconcepten te begrijpen. Ze kunnen bijvoorbeeld groepen van bouwstenen maken om patronen en structuren te ontdekken.
 5. Meetkunde: Bouwstenen kunnen ook worden gebruikt om eenvoudige meetkundige concepten te introduceren, zoals het bouwen van vormen, het vergelijken van lengtes en het begrijpen van symmetrie.

Hoewel Braille Lego Bricks nuttig kunnen zijn voor het aanleren van rekenvaardigheden, kunnen ze in de meeste gevallen niet concurreren met specifieke educatieve hulpmiddelen voor wiskunde, zoals aangepaste rekenmachines of software. Voor meer geavanceerde wiskunde is het waarschijnlijk dat aanvullende hulpmiddelen nodig zijn. Toch kunnen Braille Lego Bricks een waardevolle aanvulling zijn op het leren van rekenen voor jonge blinde en slechtziende kinderen.

Cubaritme

Beschrijving: Cubaritme is een rekenbord verdeeld in 16 x 16 vakjes en wordt geleverd met 100 plastic kubussen waarop brailletekens staan. Dit hulpmiddel is speciaal ontworpen om wiskunde toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden. Alle basisberekeningen kunnen worden uitgevoerd door de kubusjes naast en onder elkaar te leggen.

Voordelen:

 • Tactiele feedback voor rekenen en braillelezen.
 • Ondersteunt het leren van basisberekeningen.
 • Duurzaam en herbruikbaar.

Nadelen:

 • Beperkt tot basisberekeningen en educatieve toepassingen.

Het Cubaritme-rekenbord biedt een hands-on benadering voor het leren en uitvoeren van basiswiskunde, waardoor het een waardevol hulpmiddel is voor educatieve doeleinden en het opbouwen van rekenvaardigheden bij blinden en slechtzienden. Gebruikers kunnen hiermee rekenkundige concepten begrijpen en toepassen met behulp van tastbare braillemarkeringen.

TACK-TILES Blokken met braille

Beschrijving: TACK-TILES zijn speciale blokken met braillemarkeringen die kunnen worden gebruikt om wiskundige concepten te leren en te begrijpen. Ze bieden tactiele feedback en ondersteuning voor braillelezers.

Voordelen:

 • Braillemarkeringen voor toegankelijkheid.
 • Ondersteunt educatieve doeleinden.

Nadelen:

 • Beperkt tot braillegebruikers.

Millimeterpapier

Beschrijving: Millimeterpapier met millimeterrooster kan worden gebruikt voor grafieken en diagrammen, waardoor het handig is voor meetkundige problemen en visualisatie.

Voordelen:

Nadelen:

 • Beperkt tot bepaalde typen berekeningen.

Tellen met de rups

Beschrijving: Dit hulpmiddel maakt gebruik van een rupsachtige structuur om wiskundig tellen en patronen te visualiseren. Het biedt tastbare feedback voor eenvoudige tellingen.

Voordelen:

 • Tactiele feedback voor tellen en patroonherkenning.
 • Geschikt voor educatieve doeleinden.

Nadelen:

 • Beperkt tot eenvoudige tellingen.

Digitale rekenmachinesoftware voor blinde en slechtziende personen

Digitale rekenmachinesoftware is een moderne benadering van toegankelijk rekenen voor blinden en slechtzienden. Deze software kan worden geïnstalleerd op computers, tablets en smartphones en biedt spraakuitvoer en/of brailleweergave voor rekenkundige taken.

Talking Scientific Calculator

De Talking Scientific Calculator is een iOS-app die speciaal is ontworpen om studenten en professionals met een visuele beperking te helpen bij wetenschappelijke berekeningen. Hier is meer informatie over deze app:

Beschrijving: De Talking Scientific Calculator is een iOS-app die beschikbaar is op Apple-apparaten zoals iPhones en iPads. Het is speciaal ontworpen om complexe wetenschappelijke berekeningen toegankelijk te maken voor gebruikers met een visuele beperking. De app biedt gesproken feedback voor elke berekening, waardoor gebruikers nauwkeurigheid kunnen behouden bij hun wetenschappelijke taken.

Kenmerken:

 • Spraakuitvoer: De app spreekt de ingevoerde getallen en berekende resultaten uit, zodat gebruikers gesproken feedback ontvangen.
 • Wetenschappelijke functies: Het omvat een breed scala aan wetenschappelijke functies en berekeningen, waaronder trigonometrie, logarithmen, exponenten en meer.
 • Toegankelijk voor VoiceOver: De app is volledig toegankelijk voor VoiceOver, de ingebouwde schermlezer van Apple, waardoor gebruikers met een visuele beperking deze gemakkelijk kunnen bedienen.
 • Numeriek toetsenbord: Het numerieke toetsenbord van de app is eenvoudig te gebruiken en goed gestructureerd voor efficiënt rekenen.

Voordelen:

 • Ondersteunt complexe wetenschappelijke berekeningen, waardoor het ideaal is voor studenten en professionals in wetenschappelijke disciplines.
 • Biedt gesproken feedback, wat cruciaal is voor gebruikers met een visuele beperking om de nauwkeurigheid van hun berekeningen te waarborgen.
 • Volledig compatibel met VoiceOver, waardoor het een toegankelijke keuze is voor Apple-gebruikers.
 • Handig voor onderwijs en professioneel gebruik, waarbij nauwkeurigheid in berekeningen essentieel is.

Nadelen:

 • Beschikbaarheid beperkt tot Apple-apparaten.

De Talking Scientific Calculator is een waardevolle tool voor iedereen die wetenschappelijke berekeningen moet uitvoeren en tegelijkertijd afhankelijk is van gesproken feedback voor toegankelijkheid. Het maakt complexe wiskunde en wetenschap toegankelijker voor gebruikers met een visuele beperking.

XXS WEB Mathematicus Parvus

Beschrijving: XXS WEB Mathematicus Parvus is een app die is ontworpen voor iPad en iPhone. Het is een audiogame die voornamelijk op het gehoor wordt gespeeld en toegankelijk is voor mensen met een visuele beperking. Deze app is echter ook leuk voor iedereen. Het is gericht op het oefenen en stimuleren van hoofdrekenen en is eenvoudig in gebruik. De app is volledig toegankelijk met behulp van VoiceOver, waardoor gebruikers optellen en aftrekken tot 10, 100 of 1000 kunnen beoefenen, evenals vermenigvuldigen en delen met getallen van 1 tot 12. Het biedt bovendien leuke auditieve en visuele effecten.

Voordelen:

 • Geschikt voor hoofdrekenoefeningen.
 • Toegankelijk met VoiceOver voor gebruikers met een visuele beperking.
 • Leuke en interactieve manier om rekenvaardigheden te ontwikkelen.

Nadelen:

 • Mogelijk beperkt tot bepaalde besturingssystemen (iPad en iPhone).

XXS WEB Mathematicus Parvus is een waardevolle tool voor iedereen die zijn of haar rekenvaardigheden wil verbeteren en tegelijkertijd een leuke, auditieve game-ervaring wil hebben.

Aanvullende aanpassingen voor personen met een visuele beperking

Naast specifieke hulpmiddelen kunnen aanvullende aanpassingen het rekenproces vergemakkelijken. Dit kan onder meer het vergroten van de lettergrootte op een computer, het gebruik van een brailletablet voor complexe wiskundige notaties en het toepassen van spraakbesturing omvatten.

Geraadpleegde bron: https://www.vaph.be/hulpmiddelen/databank

Deel dit:
Advertenties

 1. Hoe vind je nieuwe producten in de winkel als je blind of slechtziend bent?30-05-2024 06:05:06
 2. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 3. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 4. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 5. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 6. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 7. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 8. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 9. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 10. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 11. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 12. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 13. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 14. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 15. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 16. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 17. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 18. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 19. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 20. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 21. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 22. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 23. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 24. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 25. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 26. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 27. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 28. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 29. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 30. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 31. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 32. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 33. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 34. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 35. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 36. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 37. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 38. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 39. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 40. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 41. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 42. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 43. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 44. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 45. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 46. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 47. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 48. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 49. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 50. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 51. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 52. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 53. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 54. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 55. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 56. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 57. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 58. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 59. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 60. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 61. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 62. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 63. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 64. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 65. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 66. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 67. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 68. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 69. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 70. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 71. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 72. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 73. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 74. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 75. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 76. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 77. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 78. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 79. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 80. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 81. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 82. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 83. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 84. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 85. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 86. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 87. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 88. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 89. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 90. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 91. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 92. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 93. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 94. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 95. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 96. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 97. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 98. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 99. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 100. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 101. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 102. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 103. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 104. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 105. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 106. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 107. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 108. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 109. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 110. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 111. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 112. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 113. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 114. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 115. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 116. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 117. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 118. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 119. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 120. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 121. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 122. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 123. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 124. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 125. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 126. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 127. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 128. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 129. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 130. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 131. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 132. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 133. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 134. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 135. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 136. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 137. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 138. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 139. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 140. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 141. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 142. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 143. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 144. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 145. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 146. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 147. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 148. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 149. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 150. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 151. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 152. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 153. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 154. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 155. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 156. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 157. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 158. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 159. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 160. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 161. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 162. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 163. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 164. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 165. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 166. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 167. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 168. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 169. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 170. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 171. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 172. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 173. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 174. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 175. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 176. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 177. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 178. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 179. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 180. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 181. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 182. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 183. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 184. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 185. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 186. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 187. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 188. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 189. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 190. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 191. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 192. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 193. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 194. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 195. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 196. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 197. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 198. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 199. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 200. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22

Laatst bijgewerkt op 11 oktober 2023 – 17:00