Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent

Een eigen stekje is een droom die velen koesteren, en dit geldt niet anders voor blinden en slechtzienden. Zelfstandig wonen met een visuele beperking kan een uitdaging lijken, maar dankzij een scala aan hulpmiddelen, slimme aanpassingen, en vooral de kracht van creativiteit, zijn de meeste huishoudelijke taken prima uitvoerbaar waardoor de levenskwaliteit van blinden en slechtzienden verbetert. In dit artikel onderzoeken we in detail hoe mensen met een visuele beperking zelfstandig kunnen wonen, inclusief praktische tips en inzichten in hoe ze dagelijkse activiteiten kunnen uitvoeren.

Het is belangrijk dat de mate van ondersteuning en de behoeften van blinden en slechtzienden sterk kunnen variëren. Sommigen kunnen volledig zelfstandig wonen met minimale hulp, terwijl anderen meer ondersteuning nodig hebben. Een ondersteunend netwerk van familieleden, vrienden en professionele diensten kan de sleutel zijn tot een succesvol en zelfstandig leven voor mensen met een visuele beperking.

Toegankelijke woonomgeving

Een van de eerste stappen om zelfstandig te kunnen wonen, is het creëren van een toegankelijke en veilige woonomgeving. Dit omvat:

 • Aanpassingen aan de woning: Indien nodig aanbrengen van aanpassingen zoals duidelijke markeringen, tastbare signalen en toegankelijke toestellen kan het dagelijks leven vergemakkelijken. Denk aan aangepaste thermostaten, keukenapparatuur en douchestoelen.
 • Veilig bewegen in huis: Hulpmiddelen zoals trapleuningen en geen obstakels in de looproute, kunnen er voor zorgen dat personen met een visuele beperking zich veilig kunnen bewegen in huis. Ook een goed verlichte omgeving is essentieel.
 • Technologische hulpmiddelen: Slimme thuisapparaten en spraakgestuurde technologieën zoals slimme luidsprekers kunnen worden geïntegreerd om dagelijkse taken te vergemakkelijken.

Huishoudelijke taken

Sleutels

Het zoeken naar de juiste sleutel in een sleutelbos kan voor ziende personen al een uitdaging zijn, laat staan voor blinden en slechtzienden. Gelukkig zijn er eenvoudige oplossingen. Een sleutelbos kan uniek worden gemarkeerd met verschillende texturen, zoals ruwe vierkantjes of zachte stoffen bolletjes, om de verschillende sleutels te onderscheiden. Merkpasta, verkrijgbaar bij diverse blindenorganisaties, biedt een vergelijkbare optie. Dit kleverige goedje is in diverse kleuren beschikbaar en kan worden gebruikt om producten te markeren.

Kledingkeuze en combinaties

Kledingkeuze is een persoonlijke zaak, en dat geldt net zo goed voor blinden en slechtzienden. Sommigen geven de voorkeur aan functionele kleding die gemakkelijk zit, veel zakken heeft, en eenvoudig te onderhouden is. Anderen hechten waarde aan stijl en letten op kleuren, stoffen en bijpassende accessoires.

Zelfstandig winkelen voor kleding is mogelijk, maar velen geven de voorkeur aan begeleiding in de winkel. Het is handig om een vertrouwenspersoon mee te nemen, zoals een vriend(in), partner, familielid of kinderen, om te helpen bij het beoordelen van pasvorm, kleur en eventuele onvolkomenheden.

Het combineren van kleuren kan lastig zijn, vooral voor mensen die nooit kleuren hebben gezien. Hier kan een kleurendetector van pas komen, een speciaal apparaatje dat kleuren uitspreekt. Sommige mensen organiseren hun kleding in setjes in de kast, terwijl anderen alles zorgvuldig opbergen, zoals T-shirts, broeken, truien, vesten en sokken, om ze gemakkelijk terug te kunnen vinden. Na verloop van tijd ontwikkelen velen een gevoel voor welke kledingstukken goed bij elkaar passen, soms geholpen door het dragen van basisstukken, zoals witte broeken, donkere broeken of jeans, die vrijwel met alles kunnen worden gecombineerd.

Wassen en drogen

Wassen en de was drogen is een routineklus die ook voor mensen met een visuele beperking haalbaar is. Voorafgaand aan het wassen wordt de vuile was gesorteerd in verschillende bakken, afhankelijk van het wasprogramma en de temperatuur. Hierbij helpt een kleurendetector om de juiste sortering te maken.

Er zijn zelfs sprekende wasmachines op de markt die het wasproces uitleggen. Als alternatief kunnen gewone wasmachines worden voorzien van duidelijk voelbare knoppen en markeringen, zoals merkpasta, om de bediening te vergemakkelijken. Voor mensen met een visuele beperking zijn wasmachines met digitale displays minder geschikt, omdat deze vaak niet leesbaar zijn. Al zijn er wel enkele tekstherkenningsapps die de tekst kunnen uitlezen.

Voor het drogen van de was zijn er ook wasdrogers met voelbare knoppen beschikbaar, waardoor het proces eenvoudiger wordt.

Strijken

Strijken lijkt misschien een ontmoedigende taak, maar ook hier zijn oplossingen voor mensen met een visuele beperking. Een ergotherapeut of thuisbegeleider van een blindenvereniging kan thuis strijklessen verzorgen. Het belangrijkste bij strijken is om het kledingstuk of de handdoek goed op de strijkplank te leggen. Eventuele vouwen kunnen worden gevoeld en gladgestreken door het gestreken stuk uitgebreid te betasten.

Hoewel een strijkijzer niet speciaal aangepast hoeft te zijn voor blinden en slechtzienden, kunnen modellen met verschillende geluidssignalen handig zijn om aan te geven of het water warm is, het reservoir leeg is, de juiste strijkstand is ingesteld, enzovoort. Strijken vergt concentratie en oefening, maar na verloop van tijd wordt het een efficiënte klus.

Niettemin besteden veel blinden en slechtzienden deze taak uit aan externe hulp.

Huis schoon maken

Opruimen, stofzuigen en poetsen zijn essentiële taken om een schoon en opgeruimd huis te behouden, zelfs als je blind of slechtziend bent en alleen woont. Hier zijn enkele tips en technieken die kunnen helpen bij het uitvoeren van deze huishoudelijke taken:

Opruimen

 • Organisatie: Zorg voor een georganiseerde indeling van je huis. Plaats spullen op vaste plaatsen, zodat je ze gemakkelijk kunt vinden. Label dozen en opbergcontainers in braille of met grote, voelbare letters.
 • Gebruik van tastzin: Gebruik je tastzin om objecten te identificeren. Voel de vormen, texturen en afmetingen om te weten wat je vasthoudt.
 • Minimalisme: Overweeg om overbodige spullen weg te doen. Hoe minder rommel, hoe gemakkelijker het is om je huis netjes te houden.

Stofzuigen

 • Systeematische aanpak: Verdeel je ruimte in denkbeeldige secties en stofzuig elke sectie systematisch. Dit helpt je om geen plekken over te slaan.
 • Voelbare markeringen: Gebruik voelbare markeringen op de stofzuiger of op de vloer om de grenzen van elk gebied aan te geven.
Stofzuiger

Stofzuiger

Poetsen

Het schoonmaken van het huis is een taak die sommige blinden en slechtzienden zelf uitvoeren, terwijl anderen de hulp van een schoonmaakster inschakelen. Ondanks de beste inspanningen blijft er soms echter wat stof achter. In geval van zelf schoonmaken is het handig om de meeste spullen langs een muur te plaatsen en ervoor te zorgen dat er niets op de vloer ligt waarover gestruikeld kan worden. Wil je het echter toch zelf uitvoeren, dan kunnen volgende tips helpen:

 • Gebruik van tastzin: Tijdens het poetsen kun je je tastzin benutten om vuil en vlekken te detecteren. Voel met je handen of een vochtige doek of het oppervlak schoon is.
 • Braille etiketten: Als je schoonmaakproducten hebt, kun je braille-etiketten of grote, tastbare labels aanbrengen om ze gemakkelijk te identificeren.
 • Checklists: Maak schoonmaakchecklists in braille of in groot lettertype om ervoor te zorgen dat je geen enkel gebied overslaat.
 • Hulpmiddelen: Gebruik schoonmaakhulpmiddelen die je helpen bij specifieke taken, zoals een plumeau met lange steel, een vloermop met vervangbare pads en een spons met een grove textuur voor hardnekkig vuil.
 • Professionele hulp: Overweeg om professionele schoonmaakhulp in te schakelen voor grondige reiniging, vooral voor moeilijk bereikbare plaatsen zoals ramen.

Winkelen

Boodschappen doen kan met een witte stok en/of een blindengeleidehond. Sommige slechtzienden gaan zelfstandig winkelen en vragen indien nodig om hulp van een voorbijganger of een winkelmedewerker. Anderen gaan liever niet alleen en nemen een ziende begeleider mee, zoals een vriend(in), ouder of kinderen.

Keuken en koken

Koken is voor mensen met een visuele beperking nog steeds mogelijk, dankzij keuken- en kookhulpmiddelen zoals een anti-overkookplaatje, een maatbeker met braille-aanduidingen en een sprekende keukenweegschaal. Sommige ovens en magnetrons hebben goed voelbare knoppen, waardoor ze gemakkelijker te bedienen zijn. Er zijn ook alternatieven beschikbaar, zoals keramische of inductiekookplaten, voor mensen die geen traditionele gaspitten willen gebruiken.

Koken: Spaghetti met verse groenten klaarmaken

Koken: Spaghetti met verse groenten klaarmaken

Administratie en postbehandeling

Voor administratieve taken, zoals het betalen van facturen en het verwerken van post, maken slechtzienden gebruik van een beeldschermloep, optische hulpmiddelen, en/of allerlei tekstherkenningsapps. Daarnaast kunnen voorleestoestellen, computers of mobiele apparaten met schermuitleessoftware (zoals Jaws, Supernova, ZoomText, NVDA, Talkback, VoiceOver, …) en scanners met OCR-programma’s worden gebruikt om brieven te lezen en boodschappenlijstjes te maken. Een brailleleesregel en brailleprinter kunnen eveneens van pas komen.

Het schrijven van enveloppen is voor sommigen mogelijk, maar anderen gebruiken een naamstempel of vragen een vertrouwenspersoon om te schrijven. Postzegels kunnen in het postkantoor zelf worden gemarkeerd, bijvoorbeeld door een paperclip aan de bovenkant van het velletje postzegels te bevestigen.

Bankzaken kunnen worden afgehandeld via mobiele apps, internetbankieren of door persoonlijk naar het bankkantoor te gaan. Sommige banken bieden zelfs rekeningafschriften in braille op aanvraag. Hoewel digitale oplossingen steeds populairder worden, zijn er nog steeds opties beschikbaar voor mensen die liever persoonlijk contact hebben met hun bank.

Tips voor blinden en slechtzienden

Huishoudelijke taken kunnen af en toe uitdagingen met zich meebrengen voor blinden en slechtzienden. Hier zijn enkele oplossingen:

 • Leer specifieke vaardigheden: Training in huishoudelijke vaardigheden zoals koken, schoonmaken en wassen kan blinden en slechtzienden helpen zelfstandig te functioneren. Dit kan aangeleerdw orden door familie, vrienden en/of mensen van een blindennazorgwerk of revalidatiecentrum (BE en NL).
 • Etiketten en organisatie: Het gebruik van tactiele etiketten en organisatiesystemen is essentieel voor het herkennen en terugvinden van spullen.
 • Hulpmiddelen en apps: Er zijn tal van apps en hulpmiddelen beschikbaar die gesproken instructies geven en helpen bij het maken van boodschappenlijsten, koken en schoonmaken.

Mobiliteit en vervoer

Zelfstandig wonen vereist ook dat blinden en slechtzienden zich kunnen verplaatsen. Hierbij zijn de volgende aspecten van belang:

 • Oriëntatie en mobiliteitstraining: Blinden en slechtzienden kunnen uitgebreide oriëntatie- en mobiliteitstraining krijgen. Mobiliteitsinstructeurs leren hen hoe ze veilig en zelfstandig routes kunnen plannen en volgen, oversteken met de witte stok en/of blindengeleidehond, openbaar vervoer gebruiken en omgaan met verkeerssituaties. Deze training is van onschatbare waarde voor hun zelfvertrouwen en onafhankelijkheid.
 • Openbaar vervoer: Toegang tot en onafhankelijk gebruik van openbaar vervoer is cruciaal. Blinden en slechtzienden moeten met andere woorden routes leren en vervoerschema’s kunnen begrijpen.
 • Technologische hulpmiddelen: Moderne technologie heeft tal van hulpmiddelen voor mobiliteit geïntroduceerd. Smartphone-apps, zoals routeplanners en ov-reisinformatie, bieden gesproken aanwijzingen en toegankelijke kaarten. Daarnaast zijn er draagbare navigatieapparaten die gesproken instructies geven tijdens het lopen.
Trein in beweging aan station waar mensen staan te wachten.

Trein in beweging aan station waar mensen staan te wachten.

Noodsituaties en veiligheid

Noodsituaties kunnen uitdagend zijn voor blinden en slechtzienden. Enkele tips:

 • Noodplannen: Noodplannen met specifieke procedures voor evacuatie of hoe te reageren op noodsituaties zijn van vitaal belang.
 • Communicatie: Communicatiemiddelen zoals een mobiele telefoon met spraakgestuurde functies kunnen helpen bij het inroepen van hulp.

Sociale ondersteuning

Naast praktische aanpassingen en mobiliteit zijn sociale ondersteuning en ondersteunende diensten van onschatbare waarde voor blinden en slechtzienden die zelfstandig willen wonen. Dit artikel belicht het belang van sociale ondersteuning en de rol van familie, vrienden en gemeenschapsdiensten in dit proces.

Familie en vrienden

Familie en vrienden spelen vaak een centrale rol bij het ondersteunen van blinden en slechtzienden die zelfstandig willen wonen. Hun betrokkenheid en begrip kunnen een enorm verschil maken. Hier zijn enkele manieren waarop zij kunnen helpen:

 1. Emotionele steun: Familie en vrienden kunnen een bron van emotionele ondersteuning zijn. Ze kunnen luisteren naar de uitdagingen en zorgen van de persoon met een visuele beperking en een luisterend oor bieden.
 2. Praktische hulp: Dit kan variëren van het hulp bij boodschappen doen tot het voorlezen van post of het begeleiden bij medische afspraken.
 3. Ondersteuning bij mobiliteit: Familieleden en vrienden kunnen helpen bij het vinden van de weg in de omgeving, bijvoorbeeld door als ‘zicht’ te fungeren tijdens wandelingen of uitstapjes.
 4. Hulp bij administratieve taken: Het organiseren van documenten, papierwerk en financiën kan overweldigend zijn. Familieleden kunnen ondersteunen bij deze administratieve taken.

Ondersteunende diensten

Naast de steun van familie en vrienden zijn ondersteunende diensten een waardevolle bron van ondersteuning. Hier zijn enkele diensten die kunnen helpen:

 1. Thuiszorg: Thuiszorgdiensten kunnen helpen bij dagelijkse taken zoals schoonmaken, koken en persoonlijke verzorging.
 2. Maatschappelijk werkers: Maatschappelijk werkers kunnen begeleiding bieden bij emotionele uitdagingen en helpen bij het vinden van hulpbronnen en ondersteuning.
 3. Geleidehondenscholen (BE en NL): Voor mensen die een geleidehond willen gebruiken, bieden gespecialiseerde scholen training voor zowel de persoon als de hond in een nieuwe omgeving.
 4. Blindenverenigingen (BE en NL): Deze organisaties bieden informatie, educatie en sociale activiteiten voor mensen met een visuele beperking en hun families.

Andere blinden en slechtzienden

Alleen gaan wonen kan een grote stap zijn. Veel andere blinde en slechtzienden vertoeven echter in een vergelijkbare situatie en kunnen daardoor tips en adviezen geven aan mensen die hier nood aan hebben. Contact met andere blinden en slechtzienden kan live of digitaal via diverse steun- en lotgenotengroepen zoals onder andere praatgroepen, oogcafés, fora en Facebook-groepen.

Steun gevende handen

Steun gevende handen

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 2. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 3. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 4. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 5. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 6. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 7. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 8. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 9. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 10. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 11. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 12. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 13. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 14. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 15. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 16. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 17. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 18. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 19. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 20. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 21. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 22. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 23. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 24. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 25. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 26. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 27. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 28. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 29. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 30. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 31. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 32. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 33. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 34. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 35. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 36. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 37. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 38. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 39. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 40. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 41. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 42. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 43. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 44. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 45. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 46. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 47. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 48. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 49. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 50. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 51. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 52. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 53. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 54. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 55. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 56. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 57. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 58. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 59. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 60. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 61. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 62. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 63. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 64. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 65. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 66. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 67. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 68. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 69. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 70. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 71. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 72. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 73. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 74. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 75. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 76. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 77. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 78. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 79. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 80. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 81. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 82. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 83. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 84. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 85. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 86. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 87. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 88. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 89. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 90. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 91. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 92. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 93. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 94. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 95. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 96. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 97. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 98. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 99. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 100. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 101. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 102. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 103. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 104. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 105. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 106. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 107. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 108. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 109. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 110. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 111. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 112. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 113. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 114. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 115. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 116. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 117. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 118. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 119. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 120. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 121. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 122. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 123. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 124. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 125. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 126. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 127. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 128. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 129. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 130. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 131. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 132. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 133. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 134. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 135. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 136. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 137. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 138. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 139. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 140. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 141. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 142. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 143. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 144. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 145. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 146. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 147. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 148. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 149. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 150. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 151. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 152. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 153. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 154. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 155. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 156. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 157. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 158. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 159. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 160. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 161. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 162. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 163. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 164. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22
 165. Hoe doe je boodschappen als je blind of slechtziend bent?08-08-2023 06:08:16
 166. Blind of slechtziend: Dranken inschenken zonder te morsen08-08-2023 12:08:59
 167. Een inclusief restaurantbezoek voor blinden en slechtzienden08-08-2023 12:08:25
 168. Notities maken en schrijven als je blind of slechtziend bent07-08-2023 03:08:05
 169. Toegankelijke magnetrons / microgolfovens en voor blinden en slechtzienden06-08-2023 06:08:48
 170. Blind of slechtziend: Verloren voorwerpen terugvinden05-08-2023 02:08:20
 171. Visuele handicap en zelf het huis reinigen05-08-2023 01:08:01
 172. Brailletang: Hulpmiddelen voor het maken van braille-etiketten02-08-2023 05:08:26
 173. Kledij kiezen en kopen als je blind of slechtziend bent02-08-2023 07:08:21
 174. Koken met een visuele handicap02-08-2023 05:08:29
 175. Audiodescriptie voor mensen met een visuele beperking31-07-2023 05:07:42
 176. Beeldschermloep: Leeshulpmiddel voor slechtziende personen29-07-2023 04:07:18
 177. Zwelpapier en reliëfafbeeldingen voor blinden en slechtzienden29-07-2023 03:07:33
 178. Aanpassingen in huis wanneer je slechtziend of blind bent10-08-2021 05:08:09
 179. BE: Terugbetaling brillen, (nacht)lenzen, lensimplantatie, oogpleisters en laserbehandeling05-01-2020 07:01:49
 180. Toegankelijke bloedsuikermeters (glucosemeters) voor blinden of slechtzienden met diabetes18-06-2017 09:06:03
 181. Een hulpmiddel tweedehands kopen16-09-2015 06:09:06
 182. Toegankelijke wasmachines voor blinden en slechtzienden14-09-2015 10:09:22
 183. Toegankelijke kookplaten voor blinden en slechtzienden23-02-2015 04:02:29
 184. eSight-bril: De bril waarmee slechtzienden veel beter kunnen zien!25-01-2015 04:01:11
 185. Tips voor thuis aan tafel voor personen met een visuele handicap06-06-2011 06:06:24
 186. Tips voor de omgang met blinden en slechtzienden29-05-2011 07:05:26

Laatst bijgewerkt op 19 februari 2024 – 12:46