Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden

In de avonduren, ‘s nachts en tijdens de donkere wintermaanden kan het voor medeweggebruikers soms moeilijk zijn om een witte stok op te merken. Gelukkig zijn er verschillende verlichtingsopties en accessoires beschikbaar om de zichtbaarheid van de witte stok te vergroten, waardoor de mobiliteit en veiligheid van personen met een visuele handicap kunnen worden verbeterd. In dit artikel worden diverse verlichtingsopties (van de witte stok en ook alternatieven) uitgebreid besproken.

Waarom is het (soms) belangrijk of nuttig om de witte stok te verlichten?

Zichtbaarheid

De witte stok is een universeel herkenbaar symbool dat de onafhankelijkheid en mobiliteit van mensen met een visuele beperking vertegenwoordigt. Het gebruik van de witte stok is wijdverbreid en biedt gebruikers een tastbare manier om hun omgeving te verkennen en zich te verplaatsen. Hoewel de witte stok een essentieel mobiliteitshulpmiddel is, brengt het in donkere omstandigheden, zoals ‘s nachts of tijdens de wintermaanden, uitdagingen met zich mee, aangezien het minder zichtbaar is voor anderen.

Veiligheid

Zeker in landelijke gebieden waar straatverlichting schaars is en trottoirs vaak ontbreken, wordt het vergroten van de zichtbaarheid van blinde en slechtziende personen van cruciaal belang. Aanpassingen aan de witte stok, en/of andere verlichtingsopties, bieden niet alleen een extra laag zichtbaarheid, maar kunnen ook levens redden in situaties waarin verkeersveiligheid van het grootste belang is.

Een belangrijke oplossing hiervoor is een verlichte taststok. Hiervoor bestaan er diverse opties.

Persoon loopt met witte stok op straat

Persoon loopt met witte stok op straat

Voordelen van verlichte witte stok

 1. Verbeterde zichtbaarheid: Een van de meest voor de hand liggende voordelen is de verbeterde zichtbaarheid van de blinde of slechtziende gebruiker. Het heldere licht dat de stok uitstraalt, trekt de aandacht van voetgangers, automobilisten en andere weggebruikers, waardoor het risico op aanrijdingen en ongelukken aanzienlijk wordt verminderd.
 2. Zelfvertrouwen en onafhankelijkheid: De verlichte witte stok geeft gebruikers meer zelfvertrouwen om zich ‘s avonds en tijdens de wintermaanden buiten te begeven. Ze hoeven niet langer te vertrouwen op het beperkte omgevingslicht, wat hun gevoel van onafhankelijkheid vergroot.
 3. Maatschappelijke inclusie: Deze technologie draagt bij aan de maatschappelijke inclusie van mensen met een visuele handicap. Het helpt om barrières te doorbreken die hen anders zouden isoleren en beperken in hun dagelijkse activiteiten.

Verlichtingsopties voor taststok

Hieronder worden enkele van de beschikbare verlichtingsopties van een witte stok uitgebreid besproken:

LED-verlichting geïntegreerd langs een witte stok

Een van de meest voorkomende oplossingen is het integreren van kleine LED-lampjes langs de stok, meestal langs de handgreep of over de hele lengte ervan. Dit maakt het voor gebruikers mogelijk om de verlichting eenvoudig in en uit te schakelen, waardoor hun witte stokken opvallen in het donker.

Voordelen:

 • Verbeterde zichtbaarheid: De geïntegreerde LED-lampjes verlichten de stok en trekken de aandacht van voorbijgangers, automobilisten en andere weggebruikers.
 • Zelfvertrouwen en onafhankelijkheid: Gebruikers voelen zich zekerder om zich ‘s avonds en tijdens de wintermaanden buiten te begeven, waardoor hun gevoel van onafhankelijkheid toeneemt.
 • Maatschappelijke inclusie: Verlichte stokken dragen bij aan de maatschappelijke inclusie van blinden en slechtzienden.

Nadelen:

 • Batterijduur en duurzaamheid: Het is belangrijk om de batterijduur en de duurzaamheid van de LED-lampjes in de gaten te houden, aangezien deze aspecten variëren afhankelijk van het merk en model.
 • Kostprijs: De prijs van een witte stok met geïntegreerde LED-verlichting kan variëren, dus het is verstandig om verschillende opties te vergelijken.

Kenmerken:

 • Geïntegreerde LED-lampjes langs de stok.
 • Schakelbaar ontwerp voor eenvoudige bediening.

Waar te kopen:

Prijs:

 • De prijs varieert, maar kan liggen tussen de 50 en 200 euro, afhankelijk van het merk en de functies.

Tips, Adviezen en Aandachtspunten:

 • Controleer de batterijstatus regelmatig om onverwachte uitval te voorkomen.
 • Oefen met het in- en uitschakelen van de verlichting voor gebruik buitenshuis.
 • Let op de duurzaamheid van de LED-lampjes en overweeg hoe vaak ze moeten worden vervangen.

Witte stok met standaard geïntegreerde LED-verlichting

Er zijn verschillende modellen en merken van witte stokken met standaard geïntegreerde verlichting, waaronder de Gizahand Mobility Cane en de Light-Up Cane.

Gizahand Mobility Cane

Gizahand biedt een scala aan verlichte taststokken die zijn ontworpen om de zichtbaarheid en veiligheid van personen met een visuele handicap te vergroten. Deze stokken combineren de functionaliteit van een conventionele witte stok met geïntegreerde LED-verlichting, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in donkere omgevingen. Hier is een overzicht van de Gizahand-verlichte mobiliteitsstokken en hun kenmerken:

Kenmerken:

 1. Oplaadbaar via USB: Gizahand-stokken kunnen eenvoudig worden opgeladen via USB en bieden meer dan 3,5 uur ultrahelder licht. Dit maakt ze duurzaam en gebruiksvriendelijk.
 2. Verlichting bij weinig licht: De stokken zijn ontworpen om te branden bij weinig licht, wat de zichtbaarheid van de gebruiker in donkere omstandigheden verbetert.
 3. Compatibiliteit: Gizahand-stokken zijn compatibel met andere toonaangevende accessoires en tips van de aftermarket, waardoor ze aanpasbaar zijn aan de persoonlijke behoeften.
 4. Verschillende maten: Momenteel zijn de Gizahand-stokken verkrijgbaar in 125 cm, 135 cm en 145 cm, met plannen om binnenkort de “Candy Cane” voor kinderen uit te brengen.

Prijs en Opties:

De Gizahand-verlichte witte stokken zijn momenteel verkrijgbaar voor £ 69,95 en worden geleverd met gratis verzending in Groot-Brittannië. Optionele extra’s zijn beschikbaar, zoals een accessoireriem of een extra batterij.

Website:

Meer info kan je vinden via: http://gizahand.co.uk/illuminated-mobility-long-cane/

Light-Up Cane

Debby Marchena, een archeoloog en kunstenaar, werd in 2017 ‘s nachts aangereden door een auto die haar over het hoofd zag terwijl ze met haar taststok liep. Dit tragische ongeval leidde niet alleen tot een revalidatieperiode voor Debby, maar ook tot een diepgaand denkproces over het voorkomen van dergelijke botsingen. Haar doel was niet alleen om haar eigen veiligheid te waarborgen, maar ook om de veiligheid van alle personen die afhankelijk zijn van een witte stok te verbeteren.

De noodzaak van verlichte witte stokken:

In Nederland zijn er ongeveer 20.000 personen die afhankelijk zijn van een blinde stok. Wereldwijd wordt het aantal geschat op 4 miljoen. Voor deze personen is het ‘s nachts of op donkere dagen vaak niet veilig om zich buiten te begeven. Velen voelen zich zelfs zo onveilig dat ze besluiten om binnenshuis te blijven als de lichtomstandigheden niet optimaal zijn.

De geboorte van de Light-Up Cane:

Debby ging aan de slag en zocht naar oplossingen. Samen met experts bij de Waag in Amsterdam begon ze de mogelijkheden te verkennen. Dit leidde tot de geboorte van de Light-Up Cane, een innovatieve oplossing om de zichtbaarheid en veiligheid van personen met een witte stok te vergroten.

Prototypes en productie:

Studenten van de Hogeschool Rotterdam werden betrokken bij het ontwikkelingsproces en creëerden prototypes van de Light-Up Cane. Met behulp van 3D-printing worden nu stokken geproduceerd voor de testfase.

Uitdagingen en toekomst:

De productie van deze stokken brengt aanzienlijke uitdagingen met zich mee, aangezien dit een relatief kleine markt is en de ontwikkelingskosten hoog zijn. Gelukkig heeft een team, ondersteund door Havas Lemz in Amsterdam, zich toegewijd aan dit belangrijke project.

Een pilotstudie staat gepland om de behoefte aan de Light-Up Cane te meten, gevolgd door een grootschaliger onderzoek en fondsenwerving om de productie van deze innovatieve stokken mogelijk te maken.

Website:

Als je op de hoogte gehouden wilt worden van de ontwikkelingen rondom de Light-Up Cane, kan je een e-mail sturen naar info@lightupcane.nl.

Website: Bezoek de Light-Up Cane-website voor meer informatie

Lampjes met geluid

Sommige mensen verkiezen lampjes met geluidssignalen die aan een witte stok bevestigd is. Deze lampjes produceren zowel licht als geluiden om de aandacht van anderen te trekken, wat de veiligheid van personen vergroot.

Voordelen:

 • Verbeterde zichtbaarheid: Deze lampjes geven niet alleen licht maar produceren ook geluidssignalen om de aandacht van anderen te trekken.
 • Veiligheid: Het geluidssignaal kan helpen om ongelukken te voorkomen.

Nadelen:

 • Beperkte lichtmodi: Sommige lampjes hebben slechts één stand, bijvoorbeeld knipperend rood licht.

Kenmerken:

 • Licht- en geluidssignalen.
 • USB-oplaadbaar met lange batterijduur.

Waar te kopen:

 • Gespecialiseerde winkels voor hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden.
 • Online retailers.

Prijs:

 • De prijs varieert, maar ligt meestal tussen de 20 en 50 euro, afhankelijk van het merk en de functies.

Tips en Adviezen:

 • Zorg ervoor dat het geluidssignaal goed hoorbaar is voor anderen in de omgeving.

Aandachtspunten:

 • Controleer de batterijstatus regelmatig en laad de lampjes op tijdig op.

Open source ontwerpen

Open source ontwerpen zijn projecten waarbij de blauwdrukken, instructies en software openbaar beschikbaar worden gesteld. Dit betekent dat iedereen toegang heeft tot de informatie die nodig is om het ontwerp te begrijpen, aan te passen en zelfs te verbeteren. In het geval van verlichte witte stokken gaat het om ontwerpen voor stokken die zijn uitgerust met LED-verlichtingssystemen.

Voordelen:

 • Toegankelijkheid: Dankzij open source ontwerpen kunnen personen zelf verlichte witte stokken creëren.
 • Collectieve bijdrage: Ontwerpen en ideeën delen, stimuleert de gemeenschap om bij te dragen aan de ontwikkeling en verspreiding van de technologie.

Nadelen:

 • Technische vaardigheden vereist: Het bouwen van een verlichte stok vereist technische vaardigheden en toegang tot benodigde materialen.

Kenmerken:

 • Diverse ontwerpen beschikbaar op open source platforms.
 • Aanpassingsmogelijkheden afhankelijk van persoonlijke behoeften.

Waar te vinden:

 • Open source platforms en groepen online. Platforms zoals GitHub en Thingiverse bevatten open source ontwerpen voor diverse projecten, waaronder verlichte witte stokken. Je kunt deze platforms doorzoeken om relevante ontwerpen te vinden.

Prijs:

 • De kosten variëren afhankelijk van het gekozen ontwerp en de gebruikte materialen.

Tips, Adviezen en Aandachtspunten:

 • Zoek naar gedetailleerde instructies en tutorials om het bouwproces te vergemakkelijken.
 • Zorg ervoor dat het zelfgebouwde ontwerp voldoet aan de veiligheids- en zichtbaarheidsnormen.

Fietslampjes en andere accessoires

Sommige personen hebben creatieve oplossingen bedacht, zoals het gebruik van fietslampjes of andere draagbare verlichtingsaccessoires, om hun witte stokken zichtbaarder te maken.

Voordelen:

 • Budgetvriendelijk: Fietslampjes en accessoires zijn vaak betaalbaar.
 • Flexibel gebruik: Ze kunnen worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren en behoeften.

Nadelen:

 • Mogelijk minder geïntegreerd: Ze zijn mogelijk minder gestroomlijnd en geïntegreerd in de stok.

Kenmerken:

 • Diverse modellen en stijlen beschikbaar.
 • Bevestigbaar aan de stok of kleding.

Waar te kopen:

 • Fietswinkels.
 • Gewone winkels zoals Action en andere winkels voor huishoudelijke artikelen en outdoorproducten.
 • Algemene detailhandelszaken die fietsbenodigdheden aanbieden.
 • Online retailers.
 • Winkels voor hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden.

Prijs:

 • De prrijzen variëren, maar kunnen beginnen vanaf enkele euro’s.

Tips, Adviezen en Aandachtspunten:

 • Stevige bevestiging: Zorg voor stevige bevestiging om verlies van de verlichting te voorkomen.
 • Waterbestendigheid: Het is een goed idee om lampjes en accessoires te kiezen die waterbestendig zijn. Dit beschermt de elektronica tegen schade door regen of vochtige omstandigheden. Kijk naar producten met een IPX4- of IPX5-classificatie voor waterbestendigheid.
 • Helderheid en zichtbaarheid: Zorg ervoor dat de gekozen lampjes helder genoeg zijn om goed zichtbaar te zijn, zelfs bij weinig licht. LED-lampjes zijn vaak een goede keuze vanwege hun helderheid en energie-efficiëntie.
 • Batterijduur: Controleer de batterijduur van de lampjes. Het is handig om lampjes te hebben met een lange batterijduur, zodat je ze niet constant hoeft op te laden of de batterijen hoeft te vervangen.
 • Bevestigingsmethode: Zorg ervoor dat de lampjes en accessoires gemakkelijk en stevig kunnen worden bevestigd aan je witte stok. Er zijn verschillende bevestigingsopties beschikbaar, waaronder clips, klittenband en elastische banden.
 • Verlichtingsmodi: Sommige lampjes bieden verschillende verlichtingsmodi, zoals continu licht, knipperlichten en meer. Kies een modus die het beste bij je behoeften past.
 • Onderhoud: Lees de instructies voor onderhoud en reiniging van de lampjes en accessoires. Regelmatig onderhoud kan de levensduur verlengen.
 • Prijs: Vergelijk prijzen en kwaliteit om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Duurdere lampjes zijn niet altijd beter, dus doe wat onderzoek voordat je een aankoop doet.

Keuze van verlichte witte stok

Het kiezen van de juiste verlichtingsoptie voor een witte stok is een belangrijke beslissing voor blinden en slechtzienden. De keuze hangt af van persoonlijke behoeften en voorkeuren, evenals praktische overwegingen. Hier volgt een uitgebreide beschrijving van hoe men de juiste verlichtingsoptie kan kiezen:

Breng de persoonlijke behoeften in kaart

Voordat een persoon een keuze maakt, is het essentieel om de persoonlijke behoeften in kaart te brengen. Stel jezelf volgende vragen:

 • Hoe vaak zal de witte stok ‘s avonds of ‘s nachts worden gebruikt?
 • Is er behoefte aan geluidssignalen naast visuele verlichting?
 • Zal de stok vaak binnen of buiten worden gebruikt?

Ken de voordelen en nadelen

Elke verlichtingsoptie heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Neem de tijd om deze aspecten te begrijpen in relatie tot de persoonlijke behoeften:

 • LED-verlichting geïntegreerd in de stok: Dit biedt verbeterde zichtbaarheid en zelfvertrouwen. Dit kan echter duur zijn en vereist regelmatige controle van de batterijstatus.
 • Lampjes met geluid: Deze optie biedt verbeterde zichtbaarheid en extra veiligheid dankzij geluidssignalen. Het beperkte aantal lichtmodi kan een nadeel zijn.
 • Open source ontwerpen: Dit kan een kosteneffectieve optie zijn voor degenen die graag zelf bouwen, maar technische vaardigheden zijn vereist en de veiligheid moet worden gewaarborgd.
 • Fietslampjes en andere accessoires: Dit zijn budgetvriendelijke opties die aanpasbaar zijn, maar ze zijn mogelijk minder geïntegreerd in de stok.

Kenmerken en functionaliteit

Begrijp de kenmerken van elke optie en hoe deze passen bij de behoeften. Overweeg:

 • Het type licht dat wordt geproduceerd (helderheid en kleur).
 • De bedieningswijze (schakelbaar, automatisch, enz.).
 • Extra functies, zoals geluidssignalen.
 • Gemak van opladen en batterijduur.

Budget en beschikbaarheid

Overweeg het budget bij het kiezen van een verlichtingsoptie. Sommige opties zijn kosteneffectiever dan andere. Controleer waar de gekozen verlichtingsoptie beschikbaar is, zoals gespecialiseerde winkels voor hulpmiddelen, online retailers of reguliere fietswinkels.

Tips, Adviezen en Aandachtspunten

 • Raadpleeg andere blinde en slechtziende personen (bijvoorbeeld via online en/of fysieke steungroepen) of professionals voor tips en adviezen. Ze kunnen waardevolle inzichten bieden op basis van hun eigen ervaringen.
 • Let op belangrijke aandachtspunten, zoals:
  • De duurzaamheid van de gekozen verlichtingsoptie.
  • Regelmatig onderhoud en opladen van batterijen.

Door deze stappen te volgen en de juiste verlichtingsoptie zorgvuldig te kiezen, kunnen blinden en slechtzienden een weloverwogen beslissing nemen die past bij hun unieke behoeften en hun veiligheid en onafhankelijkheid verbetert. Het doel is om een helderder pad te volgen door de duisternis en zo een actiever en zelfstandiger leven te leiden.

Omgaan met negatieve reacties inzake het gebruik van verlichting

Het kan gebeuren dat andere mensen negatieve opmerkingen maken of lachen wanneer je als blinde of slechtziende persoon verlichting gebruikt om je zichtbaarheid te vergroten. Dit kan frustrerend en ontmoedigend zijn, maar er zijn manieren om hiermee om te gaan:

 1. Blijf kalm en respectvol: Probeer kalm te blijven en respectvol te reageren, zelfs als anderen lachen of negatieve opmerkingen maken. Soms ontstaat onbegrip uit onwetendheid, en door respectvol te reageren kun je de situatie verbeteren.
 2. Geef informatie: Als je je comfortabel voelt, kun je anderen informeren over waarom je verlichting gebruikt. Leg uit dat het dient om je veiligheid te vergroten en dat het een essentieel hulpmiddel is voor blinde en slechtziende mensen om zich te verplaatsen.
 3. Negeer negatieve reacties: Soms is de beste reactie gewoon negeren. Als mensen lachen of negatieve opmerkingen maken, is het misschien het beste om door te gaan met waar je mee bezig bent. Hun reacties zijn een weerspiegeling van hun eigen onwetendheid of vooroordelen.
 4. Zoek ondersteuning: Praat met je partner, vrienden, familie, of andere blinde en slechtziende personen over je ervaringen. Ze kunnen nuttige tips geven over hoe ze met soortgelijke situaties zijn omgegaan.
 5. Zelfvertrouwen: Onthoud dat je het recht hebt om te doen wat nodig is om je veiligheid en onafhankelijkheid te waarborgen. Laat de reacties van anderen niet je zelfvertrouwen ondermijnen.
 6. Educatie en bewustwording: Als je dat wilt, kun je actief deelnemen aan educatie en bewustwording over een visuele beperking. Door anderen bewust te maken van de uitdagingen waarmee je wordt geconfronteerd, kun je bijdragen aan meer begrip en respect.
 7. Zoek professionele hulp: Als negatieve reacties ernstig zijn en je psychisch beïnvloeden, zoek dan indien nodig professionele hulp bij een therapeut of psycholoog (die ervaring heeft met het omgaan met dergelijke situaties).

Het gebruik van verlichting en andere hulpmiddelen is voor je veiligheid en onafhankelijkheid van het grootste belang. Laat de reacties van anderen je niet weerhouden om deze hulpmiddelen te gebruiken. Uiteindelijk gaat het erom dat je jezelf beschermt en de vrijheid hebt om je leven te leiden zoals jij dat wilt.

Andere mogelijkheden tot een betere zichtbaarheid

Naast het gebruik van een witte stok zijn er diverse andere effectieve manieren om de zichtbaarheid van blinde en slechtziende personen te verbeteren, met als doel hun veiligheid te waarborgen, vooral in situaties met beperkte straatverlichting en slechte infrastructuur. Hier zijn enkele aanvullende tips en opties:

 • Fluohesje (met verlichting): Een interessante oplossing die sommige personen hebben toegepast, is het gebruik van op maat gemaakte wegwerkershesjes met de tekst “Blind” erop. Deze hesjes zijn uitgerust met rode LED-lampjes op de achterzijde die automatisch aangaan in het donker. Deze hesjes bieden een hoog niveau van zichtbaarheid, vooral in het donker.
 • Reflecterende kleding en accessoires: Het dragen van kleding en accessoires met reflecterende materialen, zoals reflecterende stroken op jassen, broeken, schoenen, of rugzakken, kan helpen om licht te weerkaatsen en de persoon beter zichtbaar te maken voor anderen.
 • Heldere kleuren: Kies kleding en accessoires in heldere, opvallende kleuren zoals geel, oranje of neon groen. Deze kleuren vallen meer op in verschillende lichtomstandigheden.
 • Hoofdlampen: Draag een hoofdlamp met verstelbare lichtsterkte en richt deze naar de grond voor beter zicht op de looproute. Sommige hoofdlampen zijn voorzien van rood licht, wat het nachtzicht van de persoon niet verstoort.
 • Reflecterende hulpmiddelen: Bevestig reflecterende stickers of tape op de witte stok (of rollator of rolstoel) om deze beter zichtbaar te maken voor anderen.
 • Geluidssignalen: Naast visuele signalen kunnen geluidssignalen ook de aandacht trekken. Overweeg het gebruik van een draagbaar apparaat met geluidseffecten of zelfs een belletje.
 • Reis met een begeleider: Met een begeleider reizen kan aanzienlijk bijdragen aan de veiligheid, vooral in onbekende omgevingen. Deze persoon kan helpen bij het vinden van de weg en het aankondigen van naderend verkeer.
 • Gebruik van smartphone-apps: Er zijn tal van smartphone-apps beschikbaar die de gebruiker kunnen waarschuwen voor obstakels en verkeer in de omgeving door middel van geluid of trillingen.
 • Onderhoud van hulpmiddelen: Zorg ervoor dat de gebruikte hulpmiddelen, zoals een witte stok, in goede staat verkeren. Regelmatig onderhoud en vervanging van versleten onderdelen zijn belangrijk voor optimale functionaliteit.
 • Blijf op de hoogte van verkeersregels: Kennis van de verkeersregels en -voorschriften is van cruciaal belang. Dit omvat begrip van oversteekplaatsen, verkeerslichten, en de juiste manieren om veilig over te steken.

Personen met een visuele handicap gebruiken best meerdere methoden en hulpmiddelen om hun zichtbaarheid te vergroten, afhankelijk van hun specifieke behoeften en de omstandigheden waarin ze zich bevinden. Een combinatie van deze tips en opties toepassen, kan een aanzienlijk verschil maken in hun veiligheid en onafhankelijkheid tijdens hun dagelijkse activiteiten buitenshuis.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Hoe vind je nieuwe producten in de winkel als je blind of slechtziend bent?30-05-2024 06:05:06
 2. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 3. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 4. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 5. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 6. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 7. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 8. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 9. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 10. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 11. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 12. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 13. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 14. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 15. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 16. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 17. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 18. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 19. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 20. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 21. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 22. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 23. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 24. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 25. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 26. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 27. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 28. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 29. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 30. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 31. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 32. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 33. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 34. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 35. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 36. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 37. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 38. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 39. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 40. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 41. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 42. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 43. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 44. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 45. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 46. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 47. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 48. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 49. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 50. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 51. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 52. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 53. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 54. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 55. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 56. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 57. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 58. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 59. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 60. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 61. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 62. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 63. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 64. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 65. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 66. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 67. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 68. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 69. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 70. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 71. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 72. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 73. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 74. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 75. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 76. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 77. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 78. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 79. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 80. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 81. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 82. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 83. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 84. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 85. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 86. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 87. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 88. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 89. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 90. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 91. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 92. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 93. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 94. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 95. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 96. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 97. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 98. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 99. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 100. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 101. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 102. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 103. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 104. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 105. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 106. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 107. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 108. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 109. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 110. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 111. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 112. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 113. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 114. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 115. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 116. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 117. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 118. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 119. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 120. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 121. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 122. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 123. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 124. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 125. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 126. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 127. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 128. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 129. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 130. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 131. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 132. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 133. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 134. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 135. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 136. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 137. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 138. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 139. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 140. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 141. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 142. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 143. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 144. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 145. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 146. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 147. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 148. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 149. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 150. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 151. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 152. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 153. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 154. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 155. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 156. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 157. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 158. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 159. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 160. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 161. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 162. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 163. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 164. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 165. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 166. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 167. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 168. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 169. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 170. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 171. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 172. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 173. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 174. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 175. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 176. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 177. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 178. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 179. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 180. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 181. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 182. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 183. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 184. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 185. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 186. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 187. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 188. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 189. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 190. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 191. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 192. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 193. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 194. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 195. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 196. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 197. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 198. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 199. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 200. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22

Laatst bijgewerkt op 17 april 2024 – 11:34