Rollators voor blinden en slechtzienden

Rollators zijn waardevolle mobiliteitshulpmiddelen die de zelfstandigheid en mobiliteit van vele mensen vergroten. Ook blinden en slechtzienden (ouderen en mensen met een mobiliteitsbeperking) maken mogelijk gebruik van een rollator. Speciaal ontworpen rollators met een stokhouder bieden extra ondersteuning en gemak aan deze groep gebruikers, waardoor ze met vertrouwen en onafhankelijkheid kunnen bewegen. Daarnaast zijn ook volop slimme rollators in ontwikkeling. Je kan echter ook zelf een rollator aanpassen zodat hij beter bruikbaar is voor mensen met een visuele handicap. In deze tekst wordt hierover meer aandacht geschonken.

Deze hulpmiddelen kan je soms bij een hulpmiddelenleverancier (BE en NL) bekijken en uitproberen. Soms zijn deze ook online bij retailers en webshops te vinden. Vaak vind je dergelijke rollators ook terug op hulpmiddelenbeurzen (BE en NL). Vaak kunnen ergotherapeuten van mutualiteiten, blindenorganisaties (BE en NL) e.d. informatie, adviezen en tips bieden over (extra aanpassingen van) deze hulpmiddelen. Ook lotgenoten (andere blinden en slechtzienden) kunnen onder andere via lotgenoten- en steungroepen informatie, ervaringen en tips uitwisselen over aangepaste rollators voor blinden en slechtzienden.

Rollator met stokhouder voor blinde en slechtziende personen

Uiterlijk

Een rollator voor blinden en slechtzienden heeft over het algemeen een vergelijkbaar uiterlijk als standaard rollators, maar met enkele aanpassingen om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van deze gebruikers. Het frame is meestal gemaakt van lichtgewicht aluminium en heeft een stevige en stabiele constructie. De handgrepen zijn ergonomisch ontworpen voor comfortabele grip en zijn vaak in hoogte verstelbaar. Een opvallend kenmerk is de ingebouwde stokhouder, waarin de witte stok veilig kan worden opgeborgen tijdens het lopen.

Kenmerken en functies

Stokhouder

Het meest opvallende kenmerk is de stokhouder, waarmee blinden en slechtzienden hun taststok altijd binnen handbereik hebben. Dit vermindert het risico op struikelen en zorgt voor een veiligere wandelervaring.

Hoogteverstelling

De handgrepen van de rollator zijn in hoogte verstelbaar, zodat gebruikers de rollator kunnen aanpassen aan hun specifieke behoeften en comfortniveau.

Stevige constructie

De rollator heeft een solide constructie om stabiliteit te bieden tijdens het lopen, wat van cruciaal belang is voor mensen met een visuele handicap.

Comfortabele zitting

Sommige modellen zijn uitgerust met een zitting waarop gebruikers kunnen rusten als dat nodig is. Dit is handig voor langere wandelingen of om even te ontspannen.

Opvouwbaar ontwerp

Veel rollators voor blinden en slechtzienden kunnen worden opgevouwen voor gemakkelijk transport en opslag, waardoor ze veelzijdig zijn en geschikt voor verschillende situaties.

Voordelen van rollators met stokhouder

Verbeterde mobiliteit

Een van de meest opvallende voordelen van rollators met stokhouders is de aanzienlijke verbetering van mobiliteit. Voor blinden en slechtzienden kan het navigeren in verschillende omgevingen een uitdaging zijn. Een rollator biedt niet alleen extra stabiliteit maar helpt ook om met meer zekerheid te bewegen. Hierdoor kunnen gebruikers veiliger en zelfstandiger deelnemen aan dagelijkse activiteiten, zoals wandelen in parken, winkelen, en sociale bijeenkomsten bijwonen.

Veilige en handige stokopslag

Een van de meest cruciale kenmerken van deze speciale rollators is de ingebouwde stokhouder. Voor gebruikers die afhankelijk zijn van een witte stok, biedt de stokhouder een veilige en handige plek om hun stok op te bergen wanneer deze niet wordt gebruikt. Dit vermindert het risico op struikelen over de stok en houdt deze altijd binnen handbereik voor oriëntatie en ondersteuning.

Comfortabele en ergonomische eigenschappen

Rollators met stokhouders zijn ontworpen met comfort en ergonomie in gedachten. Dankzij hoogteverstelbare handgrepen kunnen gebruikers de rollator aanpassen aan hun specifieke behoeften en voorkeuren. Dit voorkomt onnodig ongemak en garandeert een juiste lichaamshouding tijdens het lopen, wat vooral belangrijk is voor mensen met een visuele beperking.

Stabiliteit en zekerheid

De meeste rollators met stokhouders zijn vervaardigd met een stevige en duurzame constructie. Dit biedt niet alleen stabiliteit tijdens het lopen, maar ook het vertrouwen dat gebruikers nodig hebben om met succes hun dagelijkse activiteiten uit te voeren. Een stabiele rollator vermindert het risico op vallen en bevordert een gevoel van zekerheid.

Opvouwbaar en draagbaar ontwerp

Sommige modellen van rollators met stokhouders kunnen worden opgevouwen voor gemakkelijk transport en opslag. Dit is bijzonder handig wanneer gebruikers de rollator willen meenemen in een auto, bus of trein. Het opvouwbare ontwerp maakt deze rollators veelzijdig en geschikt voor verschillende situaties, zowel binnen als buiten.

Nadelen

Hoewel rollators met een stokhouder enkele nadelen kunnen hebben, wegen de voordelen vaak zwaarder voor mensen met een visuele beperking die streven naar meer zelfstandigheid en mobiliteit in hun dagelijks leven.

Gewicht

Sommige rollators kunnen wat zwaarder zijn vanwege de extra constructie voor de stokhouder, wat transport bemoeilijkt.

Prijs

Rollators met speciale functies kunnen duurder zijn dan standaard rollators.

Tips voor gebruik van rollator met stokhouder

 • Kijk goed of de stokhouder geschikt is voor jou type witte stok. Niet alle stokhouders zijn geschikt voor alle soorten en typen taststokken.
 • Zorg ervoor dat de handgrepen op de juiste hoogte zijn afgesteld om een optimale lichaamshouding te behouden.
 • Oefen het opvouwen en uitvouwen van de rollator, zodat je dit snel en gemakkelijk kunt doen wanneer dat nodig is.
 • Voordat je de rollator gebruikt, controleer je best altijd of de stokhouder stevig is bevestigd om ervoor te zorgen dat de taststok goed is vastgezet.
 • Maak gebruik van de rollatorzitting indien nodig voor momenten van rust of comfort.
 • Neem eventueel contact op met een ergotherapeut om extra aanpassingen te laten aanbrengen.

Voorbeelden

Hier vind je enkele voorbeelden van rollators met stokhouders die speciaal zijn ontworpen voor personen met een visuele beperking:

 1. Days Heavy-Duty Bariatric Rollator: Deze stevige rollator is geschikt voor zwaardere gebruikers en is voorzien van een stokhouder. De rollator heeft extra brede zittingen en stevige handgrepen voor comfort en stabiliteit.
 2. Drive Medical RTL10266 Nitro Euro Style Rollator Walker: Deze rollator heeft een stijlvol en modern ontwerp met een ingebouwde stokhouder. De handgrepen zijn ergonomisch gevormd voor comfort, en de rollator is opvouwbaar voor gemakkelijk transport.
 3. Hugo Mobility Explore Side-Fold Rollator Walker: Deze rollator is ontworpen voor eenvoudig opvouwen en opbergen en heeft een handige stokhouder. De rollator biedt ook een comfortabele zitting en een opbergtas.
 4. Medline Premium Empower Rollator Walker: Deze rollator is uitgerust met een stokhouder en heeft grote, gripvaste wielen voor stabiliteit. De rollator heeft een opbergtas en een verstelbare zitting voor extra comfort.
 5. NOVA Medical Products Zoom Rollator Walker: Deze rollator is opvouwbaar en lichtgewicht en heeft een handige stokhouder. De rollator is ontworpen met gebruiksgemak in gedachten en heeft grote wielen voor soepel lopen.
 6. PREMIS Provo Rollator: De PREMIS Provo Rollator voldoet aan de behoeften van mensen met een visuele handicap en heeft een geïntegreerde stokhouder. De rollator biedt comfortabele handgrepen en een stabiele constructie voor verbeterde mobiliteit en zelfstandigheid.

Slimme Rollator voor personen met een visuele beperking

De Slimme Rollator is eigenlijk geen rollator, maar eerder een kastje met vier camera’s dat op elke rollator kan worden bevestigd.

Hoe werkt de slimme rollator?

In de module bevinden zich sensoren die obstakels detecteren. Via de handvatten worden trilsignalen doorgegeven om aan te geven of het obstakel zich links, rechts of recht voor de gebruiker bevindt. De gebruiker kan de sensoren aanpassen aan zijn of haar loopsnelheid. Bovendien kunnen de sensoren dieptewaarneming mogelijk maken, zoals het detecteren van een trapgat, en de gebruiker daarvoor waarschuwen.

Opmerking: De module is momenteel alleen geschikt voor gebruik binnenshuis, maar verdere ontwikkelingen kunnen uitbreiding naar buitengebruik mogelijk maken.

Zelfstandigheid terugwinnen

Door de Slimme Rollator kunnen ouderen met een visuele beperking hun mobiliteit behouden. Tijdens het testen van de rollator waren de reacties bijzonder enthousiast. Mensen waardeerden het feit dat ze zonder hulp naar bijvoorbeeld de huiskamer konden gaan en vonden het handig in gebruik.

De toekomst van de slimme rollator

Het volgende doel is om de Slimme Rollator verder te ontwikkelen tot een product dat breed beschikbaar is voor gebruik. Dit omvat het toevoegen van functies zoals een batterij-indicator om te waarschuwen wanneer de batterij bijna leeg is, om de veiligheid te waarborgen. Hoewel velen staan te popelen om de Slimme Rollator te gebruiken, vraagt het proces nog even om geduld.

Wil je meer informatie over de Slimme Rollator? Neem dan contact op met projectleider Sanne van Oordt via svoordt@bartimeus.nl

Gebaseerd op: Slimme Rollator voor ouderen met een visuele beperking, https://bartimeusfonds.nl/slimme-rollator-voor-ouderen-met-een-visuele-beperking/

Zelf een rollator aanpassen voor visueel gehandicapte personen

Het is mogeiljk om zelf een rollator aan te passen of te personaliseren voor blinden en slechtzienden, hoewel de mate van aanpassing kan variëren afhankelijk van de specifieke behoeften van de gebruiker. Hier zijn enkele manieren waarop je een rollator kunt aanpassen om deze meer geschikt te maken voor mensen met een visuele beperking:

 1. Contrastrijke markeringen: Je kunt contrastrijke markeringen toevoegen aan de handvatten, de voor- en achterkant van de rollator en andere belangrijke delen van het frame. Witte of reflecterende tape kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de rollator gemakkelijker zichtbaar te maken.
 2. Voelbare markeringen: Door tactiele markeringen toe te voegen aan de handvatten, kunnen gebruikers gemakkelijker de juiste grip vinden. Dit kan worden bereikt met behulp van rubberen of siliconen handgreephoezen.
 3. Stokhouder: Als de rollator niet al is uitgerust met een stokhouder, kun je er een bevestigen die geschikt is voor de taststok van de gebruiker. Dit zorgt ervoor dat de stok veilig kan worden opgeborgen tijdens het lopen.
 4. Reflecterende stickers: Het aanbrengen van reflecterende stickers op verschillende delen van de rollator kan helpen om deze zichtbaar te maken in het donker of bij weinig licht.
 5. Stevige tas of mand: Een tas of mand die stevig aan de rollator is bevestigd, kan worden gebruikt om persoonlijke spullen of boodschappen op te bergen. Dit kan ook helpen bij het organiseren van spullen die gemakkelijk toegankelijk moeten zijn.
 6. Stoelkussen: Als de rollator een zitting heeft, kun je overwegen om een zacht kussen toe te voegen voor extra comfort tijdens rustpauzes.
 7. Antislipvoeten: Zorg ervoor dat de voetjes van de rollator zijn voorzien van antisliprubber om extra stabiliteit te bieden.

Het is belangrijk om rekening te houden met de persoonlijke behoeften en voorkeuren van de gebruiker bij het aanpassen van een rollator. Overleg met een zorgprofessional, ergotherapeut of een mobiliteitsspecialist bij het bepalen van de juiste aanpassingen voor een specifieke situatie.

Meer informatie

Geraadpleegde bron: https://www.vaph.be/hulpmiddelen/databank

 

Deel dit:
Advertenties

 1. Hoe vind je nieuwe producten in de winkel als je blind of slechtziend bent?30-05-2024 06:05:06
 2. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 3. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 4. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 5. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 6. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 7. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 8. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 9. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 10. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 11. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 12. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 13. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 14. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 15. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 16. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 17. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 18. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 19. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 20. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 21. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 22. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 23. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 24. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 25. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 26. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 27. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 28. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 29. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 30. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 31. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 32. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 33. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 34. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 35. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 36. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 37. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 38. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 39. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 40. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 41. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 42. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 43. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 44. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 45. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 46. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 47. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 48. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 49. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 50. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 51. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 52. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 53. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 54. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 55. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 56. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 57. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 58. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 59. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 60. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 61. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 62. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 63. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 64. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 65. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 66. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 67. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 68. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 69. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 70. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 71. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 72. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 73. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 74. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 75. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 76. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 77. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 78. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 79. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 80. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 81. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 82. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 83. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 84. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 85. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 86. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 87. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 88. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 89. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 90. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 91. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 92. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 93. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 94. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 95. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 96. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 97. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 98. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 99. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 100. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 101. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 102. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 103. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 104. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 105. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 106. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 107. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 108. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 109. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 110. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 111. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 112. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 113. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 114. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 115. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 116. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 117. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 118. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 119. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 120. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 121. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 122. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 123. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 124. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 125. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 126. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 127. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 128. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 129. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 130. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 131. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 132. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 133. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 134. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 135. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 136. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 137. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 138. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 139. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 140. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 141. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 142. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 143. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 144. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 145. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 146. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 147. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 148. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 149. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 150. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 151. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 152. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 153. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 154. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 155. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 156. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 157. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 158. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 159. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 160. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 161. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 162. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 163. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 164. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 165. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 166. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 167. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 168. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 169. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 170. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 171. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 172. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 173. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 174. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 175. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 176. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 177. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 178. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 179. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 180. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 181. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 182. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 183. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 184. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 185. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 186. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 187. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 188. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 189. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 190. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 191. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 192. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 193. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 194. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 195. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 196. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 197. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 198. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 199. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 200. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22

Laatst bijgewerkt op 17 april 2024 – 18:50