Blind of slechtziend: Dranken inschenken zonder te morsen

Met andere zintuigen ontdekken

Blinden en slechtzienden kunnen vaak aan geluid en andere zintuiglijke signalen herkennen wanneer een glas of mok volgeschonken is. Hoewel ze visuele informatie missen, zijn hun andere zintuigen vaak beter ontwikkeld om dit soort veranderingen waar te nemen. Het vermogen om deze signalen waar te nemen, kan variëren afhankelijk van de persoon en zijn of haar ervaring. Sommige blinden en slechtzienden kunnen deze signalen zeer effectief gebruiken, terwijl anderen mogelijk meer vertrouwen op andere hulpmiddelen om nauwkeurig vloeistoffen in te schenken zonder te morsen.

Hier zijn enkele manieren waarop ze kunnen herkennen wanneer een glas of kom vol is:

Geluid

Het geluid van vloeistof die tegen de rand van een glas of kom klotst, kan een aanduiding zijn dat het bijna vol is. Het geluid kan variëren afhankelijk van de vloeistof en de grootte van het glas of de kom.

Tactiele sensaties

Wanneer een vloeistof het hoogste punt van een glas of kom bereikt, kan dit leiden tot veranderingen in weerstand of druk voor de persoon die schenkt. Dit subtiele tactiele signaal kan hen helpen te bepalen wanneer het vol is.

Gewicht en balans

Naarmate een glas of kom gevuld raakt, kan het gewicht en de balans veranderen. Blinde of slechtziende mensen kunnen deze veranderingen in hun handen voelen terwijl ze inschenken.

Ervaren routine

Personen met een visuele beperking kunnen na verloop van tijd een gevoel voor routine en timing ontwikkelen bij het inschenken van vloeistoffen. Ze weten bijvoorbeeld uit ervaring hoe lang het duurt voordat een bepaalde hoeveelheid vloeistof wordt bereikt.

Hulpmiddelen voor inschenken van vloeistoffen zonder te morsen

Blinden en slechtzienden kunnen tevens gebruikmaken van speciale hulpmiddelen om dranken in te schenken zonder te morsen. Deze hulpmiddelen zijn ontworpen om het inschenken en doseren van vloeistoffen gemakkelijker en nauwkeuriger te maken. Hier zijn enkele van de beschikbare hulpmiddelen:

Tactiele maatbeker

Tactiele maatbekers zijn handige hulpmiddelen waarmee mensen met een visuele beperking vloeistoffen nauwkeurig kunnen meten en doseren met behulp van tastbare reliëfmarkeringen. Terwijl ze gemakkelijk te gebruiken zijn, kunnen ze beperkt zijn tot specifieke meeteenheden, wat van invloed kan zijn op hun veelzijdigheid bij het inschenken van verschillende hoeveelheden.

Uiterlijk

Tactiele maatbekers zijn speciaal ontworpen maatbekers die reliëfmarkeringen of voelbare lijnen hebben die de gebruiker laten weten hoeveel vloeistof er in de beker zit. Deze markeringen zijn tastbaar en kunnen eenvoudig worden gevoeld met de vingers.

Kenmerken

Tactiele maatbekers zijn uitgerust met meeteenheden die in braille of reliëf zijn weergegeven. Dit betekent dat de gebruiker de meeteenheden kan voelen met hun vingertoppen. Als een blinde of slechtziende persoon water wil inschenken, kan hij of zij de reliëfmarkeringen gebruiken om te bepalen hoeveel water er in de beker zit.

Voordelen

Deze maatbekers zijn eenvoudig te gebruiken voor blinden en slechtzienden. Door tastbare reliëfmarkeringen kunnen ze nauwkeurig meten en doseren zonder dat ze afhankelijk zijn van visuele indicatoren. Dit maakt het proces van het inschenken van vloeistoffen veel zelfstandiger.

Nadelen

Tactiele maatbekers zijn meestal ontworpen voor specifieke meeteenheden, zoals milliliters of cups. Hierdoor kunnen ze minder geschikt zijn voor situaties waarin verschillende hoeveelheden vloeistof moeten worden ingeschonken. Als iemand bijvoorbeeld een exacte hoeveelheid van een bepaalde vloeistof nodig heeft die niet overeenkomt met de meeteenheden op de beker, kan dit een beperking vormen.

Vloeistofniveau-indicator

Een vloeistofniveau-indicator is een handig hulpmiddelen die mensen met een visuele beperking helpen om gemakkelijk en zonder morsen vloeistoffen in glazen in te schenken. Door middel van geluidssignalen of trillingen waarschuwen deze indicatoren op tijd wanneer het vloeistofniveau in het glas bijna de maximale capaciteit heeft bereikt, waardoor overstromingen worden voorkomen.

Uiterlijk

Vloeistofniveau-indicatoren zijn hulpmiddelen die speciaal zijn ontworpen om aan de rand van een glas te worden bevestigd. Ze zijn compact en discreet, zodat ze gemakkelijk kunnen worden bevestigd zonder veel ruimte in beslag te nemen. Deze indicatoren zijn voorzien van technologieën die geluidssignalen of trillingen produceren om gebruikers te waarschuwen wanneer het vloeistofniveau in het glas bijna is bereikt.

Kenmerken

De belangrijkste functie van vloeistofniveau-indicatoren is het helpen voorkomen van overstromingen door een tijdige waarschuwing te geven voordat het glas volledig is gevuld. Ze zijn uitgerust met slimme sensoren die de hoogte van de vloeistof in het glas detecteren. Wanneer het vloeistofniveau een bepaalde drempel nadert, activeert de indicator een geluidssignaal of een trilling om de gebruiker te waarschuwen. Dit geeft de persoon voldoende tijd om het inschenken te stoppen voordat het glas overloopt.

Voordelen

Het gebruik van een vloeistofniveau-indicator biedt meerdere voordelen. Deze hulpmiddelen zijn eenvoudig te bevestigen aan de rand van het glas, waardoor ze direct klaar zijn voor gebruik. Ze helpen effectief om morsen en overstromingen te voorkomen, wat zowel praktisch als comfortabel is voor mensen met een visuele handicap.

Nadelen

Hoewel vloeistofniveau-indicatoren eenvoudig zijn in hun gebruik, kan het interpreteren van de geluidssignalen of trillingen enige training vereisen. Gebruikers moeten vertrouwd raken met het specifieke signaal dat aangeeft dat het glas bijna vol is. Dit leerproces kan variëren afhankelijk van de persoon en de specifieke indicator die wordt gebruikt.

Automatische schenktuit

Uiterlijk

Een automatische afsluitende schenktuit is een speciale tuit die is ontworpen om te voorkomen dat vloeistoffen blijven druppelen nadat je hebt geschonken.

Kenmerken

Deze schenktuit is voorzien van een veermechanisme of een andere automatische sluitingsmechanisme. Wanneer je de tuit niet ingedrukt houdt, sluit deze zich automatisch af en stopt het doorlopen van vloeistof. Dit voorkomt druppelen en morsen.

Voordelen

Een automatische afsluitende schenktuit kan eenvoudig worden bevestigd op bestaande flessen, kannen of andere vloeistofhouders. Het minimaliseert effectief het risico op morsen en helpt bij een nauwkeurige schenking zonder achtergebleven druppels.

Nadelen

De mate van de druppelstop kan variëren afhankelijk van het specifieke ontwerp en de kwaliteit van de schenktuit. Sommige modellen kunnen een strakkere afdichting bieden dan andere, wat van invloed kan zijn op de mate van druppelstop.

Kort samengevat, een automatische afsluitende schenktuit is een handig hulpmiddel dat het gemakkelijker maakt om dranken in te schenken zonder dat er druppels achterblijven en morsen wordt verminderd. Het is een praktische aanvulling op bestaande flessen en kannen, en de mate van de druppelstop kan variëren afhankelijk van het specifieke model dat wordt gebruikt.

Elektronische hulpmiddelen

Elektronische hulpmiddelen voor het inschenken van vloeistoffen zijn geavanceerde technologische oplossingen die variëren van slimme schenkhulpmiddelen met ingebouwde sensoren tot intelligente maatbekers met spraakfeedback. Deze hulpmiddelen zijn ontworpen om mensen met een visuele beperking te helpen bij het nauwkeurig en zonder morsen inschenken van vloeistoffen, zoals water, sappen, thee en koffie.

Kopje thee

Kopje thee

Uiterlijk

Deze hulpmiddelen hebben een eigentijds en functioneel ontwerp dat zowel esthetisch aantrekkelijk als praktisch is. Ze kunnen eruitzien als traditionele schenkhulpmiddelen, maar met geïntegreerde technologieën die het inschenken beheersen en reguleren. Denk bijvoorbeeld aan een schenktuit met een slanke vorm en subtiele knoppen voor bediening. Anderzijds zijn er slimme maatbekers die lijken op standaardmaatbekers, maar met geïntegreerde elektronica en feedbacksystemen.

Kenmerken

Elektronische hulpmiddelen voor vloeistofinschenking bieden gevarieerde kenmerken die het proces van inschenken aanzienlijk verbeteren:

 1. Nauwkeurige metingen: Deze hulpmiddelen zijn uitgerust met sensoren die nauwkeurig het vloeistofniveau meten terwijl het wordt ingeschonken. Dit zorgt voor consistentie en voorkomt overstromingen of morsen.
 2. Geluidswaarschuwingen: Sommige hulpmiddelen geven geluidssignalen af wanneer de vloeistof bijna de gewenste hoeveelheid bereikt. Dit auditieve signaal waarschuwt de gebruiker om het schenken te stoppen en minimaliseert zo het risico op morsen.
 3. Spraakfeedback: Intelligente maatbekers kunnen zelfs spraakfeedback bieden, waarbij een ingebouwde stem de gebruiker begeleidt door het inschenkproces. Dit omvat instructies zoals “vloeistofniveau bereikt” om nauwkeurig inschenken te vergemakkelijken.

Voorbeelden van elektronische hulpmiddelen

 1. Slimme schenktuit met sensoren: Een elegante schenktuit die kan worden bevestigd aan verschillende flessen of kannen. De sensor detecteert het vloeistofniveau en sluit automatisch af om morsen te voorkomen.
 2. Spraakgestuurde maatbeker: Een geavanceerde maatbeker met een ingebouwde spraakinterface. Terwijl vloeistof wordt ingeschonken, biedt de maatbeker gesproken feedback om de gebruiker te begeleiden en het juiste niveau te bereiken.
 3. Slimme maatbeker met geluidswaarschuwing: Deze maatbeker is uitgerust met een geluidssignaal dat klinkt wanneer het vloeistofniveau de gewenste hoogte nadert, waardoor gebruikers weten wanneer ze moeten stoppen met schenken.

Voordelen

Elektronische hulpmiddelen bieden aanzienlijke voordelen, waaronder:

 • Nauwkeurigheid: Ze waarborgen precieze metingen en minimaliseren morsen.
 • Diverse functies: Afhankelijk van het model, kunnen ze geluidswaarschuwingen, spraakfeedback en andere nuttige functies bieden.
 • Personalisatie: Deze hulpmiddelen zijn aanpasbaar aan persoonlijke behoeften en voorkeuren.

Nadelen

Niettemin moeten gebruikers rekening houden met enkele nadelen, zoals de mogelijkheid van een leercurve bij het begrijpen en interpreteren van de feedback. Sommige hulpmiddelen kunnen oplaadbare batterijen vereisen, wat regelmatig opladen impliceert.

Voor blinden en slechtzienden kan het kiezen van het juiste hulpmiddel voor het inschenken van dranken een positieve invloed hebben op hun dagelijkse routines. Bij het maken van deze keuze zijn er verschillende belangrijke aandachtspunten om rekening mee te houden. Hier zijn enkele overwegingen en suggesties voor waar je deze hulpmiddelen kunt kopen:

Aandachtspunten bij het keuze van hulpmiddel

 1. Functionaliteit: Bepaal welke functies voor jou het belangrijkst zijn. Wil je een eenvoudige automatische schenktuit, tactiele maatbekers voor nauwkeurige metingen, of geavanceerde elektronische hulpmiddelen met spraakfeedback?
 2. Gebruiksgemak: Kies een hulpmiddel dat eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen is. Let op de bedieningselementen, feedbackmechanismen en eventuele aanpassingsmogelijkheden.
 3. Draagbaarheid: Overweeg of je het hulpmiddel thuis gebruikt, of ook buitenshuis, bijvoorbeeld in restaurants. Kies een hulpmiddel dat gemakkelijk mee te nemen is.
 4. Onderhoud: Denk na over het onderhoud van het hulpmiddel. Moeten er batterijen worden vervangen of opgeladen? Is het gemakkelijk schoon te maken?
 5. Prijs: Stel een budget vast en vergelijk de prijzen van verschillende hulpmiddelen. Houd rekening met de functionaliteit en duurzaamheid bij het overwegen van de kosten.

Aankopen

Bij het kiezen van een hulpmiddel is het raadzaam om eerst te onderzoeken en te vergelijken voordat je tot aankoop overgaat. Het is ook een goed idee om te kijken of er mogelijkheden zijn om het hulpmiddel uit te proberen voordat je het aanschaft, om er zeker van te zijn dat het aan je verwachtingen voldoet. Onthoud dat het uiteindelijke doel is om een hulpmiddel te vinden dat je helpt om zelfstandig en comfortabel vloeistoffen in te schenken, waardoor je dagelijkse activiteiten gemakkelijker worden.

 1. Gespecialiseerde winkels en leveranciers voor hulpmiddelen (BE en NL): Hulpmiddelenleveranciers voor mensen met een visuele beperking kunnen een verscheidenheid aan opties bieden. Deze winkels hebben vaak deskundig personeel dat je kan helpen bij het kiezen van het juiste hulpmiddel op basis van je behoeften.
 2. Online retailers: Online winkels zoals Amazon, eBay en specifieke websites voor hulpmiddelen bieden een breed scala aan opties. Lees recensies van andere gebruikers om een beter beeld te krijgen van de prestaties van het hulpmiddel.
 3. Revalidatiecentra (BE en NL): Als je verbonden bent met een revalidatiecentrum of een blindennazorgwerk, kunnen ze mogelijk hulpmiddelen aanbevelen of zelfs verstrekken.
 4. Lokale gezondheidszorgwinkels: Fysieke gezondheidszorgwinkels in je omgeving kunnen ook hulpmiddelen voor vloeistofinschenking aanbieden.
 5. Oogzorgprofessionals: Overleg met oogartsen, ergotherapeuten van organisaties voor blinden en slechtzienden (BE en NL) of andere zorgverleners die gespecialiseerd zijn in een visuele beperking. Ze kunnen waardevolle aanbevelingen doen op basis van jouw persoonlijke behoeften.
Oogonderzoek bij oogarts

Oogonderzoek bij oogarts

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Hoe vind je nieuwe producten in de winkel als je blind of slechtziend bent?30-05-2024 06:05:06
 2. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 3. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 4. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 5. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 6. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 7. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 8. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 9. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 10. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 11. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 12. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 13. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 14. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 15. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 16. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 17. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 18. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 19. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 20. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 21. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 22. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 23. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 24. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 25. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 26. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 27. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 28. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 29. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 30. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 31. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 32. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 33. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 34. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 35. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 36. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 37. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 38. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 39. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 40. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 41. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 42. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 43. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 44. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 45. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 46. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 47. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 48. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 49. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 50. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 51. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 52. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 53. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 54. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 55. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 56. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 57. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 58. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 59. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 60. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 61. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 62. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 63. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 64. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 65. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 66. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 67. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 68. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 69. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 70. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 71. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 72. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 73. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 74. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 75. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 76. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 77. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 78. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 79. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 80. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 81. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 82. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 83. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 84. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 85. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 86. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 87. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 88. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 89. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 90. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 91. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 92. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 93. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 94. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 95. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 96. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 97. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 98. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 99. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 100. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 101. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 102. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 103. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 104. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 105. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 106. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 107. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 108. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 109. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 110. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 111. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 112. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 113. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 114. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 115. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 116. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 117. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 118. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 119. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 120. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 121. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 122. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 123. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 124. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 125. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 126. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 127. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 128. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 129. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 130. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 131. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 132. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 133. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 134. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 135. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 136. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 137. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 138. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 139. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 140. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 141. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 142. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 143. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 144. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 145. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 146. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 147. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 148. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 149. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 150. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 151. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 152. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 153. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 154. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 155. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 156. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 157. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 158. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 159. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 160. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 161. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 162. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 163. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 164. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 165. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 166. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 167. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 168. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 169. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 170. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 171. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 172. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 173. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 174. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 175. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 176. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 177. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 178. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 179. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 180. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 181. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 182. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 183. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 184. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 185. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 186. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 187. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 188. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 189. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 190. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 191. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 192. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 193. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 194. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 195. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 196. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 197. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 198. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 199. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 200. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22

Laatst bijgewerkt op 28 april 2024 – 12:41