Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?

Het aanleren van veters knopen aan blinde en slechtziende kinderen is een waardevolle vaardigheid die hun zelfstandigheid en zelfvertrouwen vergroot. Deze tekst biedt begeleiders, ouders en instructeurs inzicht in de methoden en technieken die worden gebruikt om deze belangrijke vaardigheid aan blinde en slechtziende kinderen aan te leren.

Waarom is het aanleren van veters knopen belangrijk voor blinde en slechtziende kinderen?

Het aanleren van veters knopen gaat verder dan alleen het beheersen van een praktische vaardigheid. Blinde en slechtziende kinderen kunnen hierdoor:

 • Zelfstandigheid ervaren: Door hun eigen schoenen te kunnen vastmaken, vergroten ze hun gevoel van onafhankelijkheid.
 • Mobiliteit verbeteren: Kinderen kunnen hierdoor gemakkelijker en zelfstandiger bewegen, zonder afhankelijk te zijn van anderen om hun schoenen vast te maken.
 • Zelfvertrouwen opbouwen: Het aanleren van veters knopen geeft kinderen een gevoel van prestatie en zelfvertrouwen in hun vermogen om nieuwe vaardigheden te leren.

Methoden en technieken

Blinden en slechtziende kinderen leren veters knopen kan een uitdaging zijn vanwege hun afwezige of beperkte visuele waarneming. Daarom moeten begeleiders specifieke technieken toepassen om deze vaardigheid toegankelijk te maken voor deze kinderen.

Het aanleren van veters knopen aan blinde en slechtziende kinderen vereist geduld, tactiele instructie en creatieve benaderingen. Hier zijn de stappen en technieken die kunnen worden toegepast:

Stap 1: Tactiele demonstratie

De eerste en cruciale stap in het aanleren van veters knopen aan blinde en slechtziende kinderen is de tactiele demonstratie. Tijdens deze fase demonstreert een ervaren begeleider of instructeur het proces van veterknopen door de handen van het kind vast te nemen en ze zorgvuldig te begeleiden doorheen elke stap. Dit helpt het kind vertrouwd te maken met de tastbare aspecten van het veterknopen, zodat het begrijpt hoe de veters samenkomen en worden vastgemaakt.

Voorbeeld: De begeleider begint met het kind de veters te laten vasthouden, één in elke hand. Vervolgens leidt de begeleider zachtjes de handen van het kind om de knoop te maken, terwijl hij/zij gedetailleerde uitleg geeft over elke beweging en stap in het proces.

Tijdens deze demonstratie is het essentieel dat de begeleider geduldig is en bereid is om de handelingen meerdere keren voor te doen totdat het kind een goed begrip heeft van wat er gebeurt. De nadruk ligt op het creëren van een tastbare ervaring voor het kind, waarbij het de bewegingen en handelingen voelt die nodig zijn om de knoop te voltooien. Het is een interactieve en leerrijke stap die de basis legt voor verdere vooruitgang bij het aanleren van deze waardevolle vaardigheid.

Stap 2: Stapsgewijze uitleg

Na de tactiele demonstratie volgt de tweede stap, waarin de begeleider de stappen van het veterknopen stap voor stap uitlegt aan het blinde of slechtziende kind. Het is van cruciaal belang om deze uitleg zo duidelijk en eenvoudig mogelijk te formuleren, gebruikmakend van tastbare voorbeelden om het begrip van het kind te vergroten.

Voorbeeld: De begeleider zegt: “Pak de ene veter in je linkerhand en de andere in je rechterhand. Kruis ze over elkaar en steek de ene veter onder de andere door.”

Tijdens deze stap kan het nuttig zijn om low vision- en optische hulpmiddelen te gebruiken, zoals reliëftekeningen of driedimensionale modellen van veters en knopen. Dankzij deze tactiele hulpmiddelen kan het kind de concepten begrijpen en zich een mentaal beeld vormen van hoe de knoop wordt gemaakt.

De begeleider moet geduldig blijven en bereid zijn om vragen te beantwoorden en verduidelijking te bieden wanneer dat nodig is. Het doel is om het kind vertrouwd te maken met de specifieke stappen die nodig zijn om een veterknoop te maken, en om ervoor te zorgen dat het deze stappen begrijpt op een manier die voor hen zinvol is, ondanks hun visuele beperking.

Stap 3: Tactiele hulpmiddelen

Tactiele hulpmiddelen vormen een essentieel onderdeel van het leerproces voor slechtziende en blinde kinderen. Deze hulpmiddelen zijn ontworpen om de stappen van het veterknopen zowel visueel als tastbaar te maken voor het kind. Een veelgebruikt hulpmiddel in dit leerproces is het plastic veterbord, dat speciale voelbare gaten heeft waarin de veters worden geplaatst. Deze gaten vertegenwoordigen de posities waar de veters moeten worden vastgehouden en gekruist om de knoop te maken.

Voorbeeld: Het kind plaatst de veters in de gaten van het veterbord, waarbij elke veter in een afzonderlijk gat wordt gestoken. Vervolgens volgt het kind de tastbare lijnen en markeringen op het bord om de stappen te doorlopen die nodig zijn om de knoop te maken. Het kind kan voelen waar de veters elkaar moeten kruisen en waar ze onder elkaar moeten worden gestoken.

Tactiele hulpmiddelen bieden een concrete en hands-on benadering van het leren van veterknopen. Het kind kan hierdoor de handelingen voelen en begrijpen door middel van tastzin. Deze visuele en tastbare representatie van de knoopstappen helpt het kind om zelfvertrouwen op te bouwen en onafhankelijk te worden in het uitvoeren van deze vaardigheid.

Het is belangrijk dat de begeleider het kind aanmoedigt en ondersteunt terwijl het met deze hulpmiddelen werkt. Door herhaaldelijk te oefenen en te experimenteren met het veterbord kan het kind zijn of haar vaardigheden verbeteren en uiteindelijk zelfstandig veters knopen zonder het bord als hulpmiddel.

Stap 4: Oefenen en herhalen

Naarmate het kind de vorige stappen heeft doorlopen en vertrouwd is geraakt met de basisprincipes van veterknopen, komt de fase van praktische toepassing en herhaling. In deze stap begint het kind met het daadwerkelijk oefenen van het veterknopen, en dit vereist consistentie en herhaling om de vaardigheid volledig onder de knie te krijgen.

Voorbeeld: Het kind blijft dagelijks oefenen met verschillende soorten schoenveters. Dit oefenen kan worden gedaan met behulp van de tactiele hulpmiddelen zoals het veterbord, maar uiteindelijk zou het kind moeten streven naar het zelfstandig knopen van veters zonder hulpmiddelen. De keuze van verschillende soorten veters zorgt ervoor dat het kind verschillende situaties en uitdagingen kan ervaren, zoals het knopen van dunne veters of veters met verschillende texturen.

Herhaling is essentieel om de neuromotorische vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor het veterknopen. Door dagelijks te oefenen, wordt de hand-oogcoördinatie verbeterd, worden de spieren in de handen versterkt en wordt het algehele vertrouwen van het kind in het uitvoeren van deze onafhankelijke taak vergroot.

Het is belangrijk dat de begeleider geduldig is en aanmoediging biedt tijdens het oefenproces. Fouten maken is normaal en maakt deel uit van het leerproces. Het kind moet worden aangemoedigd om zelfstandig te blijven proberen en te leren van de gemaakte fouten.

Naarmate het kind meer vertrouwen opbouwt en de vaardigheid verbetert, zal hij of zij uiteindelijk zelfstandig veters kunnen knopen, waardoor het een gevoel van prestatie en onafhankelijkheid krijgt. Het succes in het leren van veterknopen kan dienen als een belangrijke stap in de ontwikkeling van zelfredzaamheid voor kinderen met een visuele beperking.

Stap 5: Alternatieve technieken

Hoewel traditioneel veterknopen een waardevolle vaardigheid is voor kinderen met een visuele beperking, moeten we erkennen dat niet alle kinderen dezelfde voorkeuren en behoeften hebben. Sommige blinde en slechtziende kinderen kunnen de voorkeur geven aan alternatieve technieken om hun schoenen te sluiten zonder traditionele veters te hoeven knopen. Deze alternatieve methoden zijn vaak ontworpen om de onafhankelijkheid en het gemak van het kind te vergroten.

Voorbeeld: Het kind maakt gebruik van elastische schoenveters. Deze veters zijn speciaal ontworpen om gemakkelijk te kunnen worden aangetrokken en losgemaakt zonder dat er daadwerkelijk een knoop gelegd hoeft te worden. In plaats daarvan hebben deze veters een elastische eigenschap die het mogelijk maakt om de schoen eenvoudig aan te trekken door eraan te trekken en los te maken door erop te drukken. Dit kan bijzonder handig zijn voor kinderen met beperkte fijne motorische vaardigheden of die gewoon de voorkeur geven aan een snellere methode.

Een andere alternatieve optie is het gebruik van klittenbandsluitingen. Klittenbandsluitingen bieden een eenvoudige en snelle manier om schoenen te openen en te sluiten. Het kind hoeft alleen maar de klittenbandstrips aan elkaar te drukken om de schoen vast te zetten en ze uit elkaar te trekken om de schoen los te maken. Dit kan vooral handig zijn voor jongere kinderen die nog werken aan het ontwikkelen van fijne motorische vaardigheden.

Het is van cruciaal belang om de voorkeuren en behoeften van elk individueel kind te respecteren en te ondersteunen bij het kiezen van de schoenvastmakingsmethode die het beste bij hen past. Het doel is altijd om onafhankelijkheid en zelfvertrouwen te bevorderen, ongeacht welke techniek wordt gebruikt. Door alternatieve methoden aan te bieden en aan te moedigen, kunnen kinderen met een visuele beperking de autonomie ervaren die ze verdienen bij het zelfstandig aan- en uittrekken van hun schoenen.

Geduld, aanmoediging en zelfstandigheid

Het proces van het aanleren van veterknopen aan blinde en slechtziende kinderen vereist een aanzienlijke hoeveelheid geduld, continue aanmoediging en het bevorderen van zelfstandigheid. Voor deze kinderen kan het leren van deze vaardigheid soms frustrerend zijn, vooral als het om een compleet nieuwe vaardigheid gaat. Daarom moeten instructeurs, ouders en begeleiders begripvol en geduldig zijn gedurende het hele leerproces. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van deze fase:

Geduldige begeleiding

Het begint met het begrijpen dat het aanleren van veterknopen tijd en herhaling vergt. Instructeurs en begeleiders moeten bereid zijn om de stappen meerdere keren uit te leggen en het kind te laten oefenen zonder druk of haast.

Positieve aanmoediging

Het is van groot belang om constant positieve feedback en aanmoediging te geven. Het kind moet worden aangemoedigd om door te zetten, zelfs als het moeilijk lijkt. Complimenten en erkenning van de inspanningen van het kind kunnen het zelfvertrouwen vergroten.

Zelfstandigheid bevorderen

Het uiteindelijke doel is dat het kind deze vaardigheid volledig zelfstandig kan uitvoeren. Daarom moeten begeleiders en instructeurs geleidelijk aan meer verantwoordelijkheid aan het kind overdragen naarmate het zelfvertrouwen groeit. Dit kan onder meer betekenen dat het kind de stappen zelfstandig uitvoert terwijl de begeleider toezicht houdt en begeleiding biedt wanneer dat nodig is.

Fouten zijn leermomenten

Fouten en vergissingen zijn een natuurlijk onderdeel van het leerproces. Ze moeten worden gezien als leermomenten en niet als reden tot ontmoediging. Het kind moet worden aangemoedigd om door te gaan, zelfs als er fouten worden gemaakt.

Geduld met individuele vooruitgang

Elk kind zal in zijn eigen tempo vooruitgang boeken. Sommigen kunnen de vaardigheid snel oppikken, terwijl anderen meer tijd nodig hebben. Het is belangrijk om het individuele leerproces van elk kind te respecteren en te ondersteunen.

Door geduldig te zijn, voortdurende aanmoediging te bieden en zelfstandigheid te bevorderen, kunnen blinde en slechtziende kinderen met succes leren hoe ze hun veters kunnen knopen. Deze vaardigheid is niet alleen praktisch maar draagt ook bij aan hun gevoel van onafhankelijkheid en zelfvertrouwen bij dagelijkse activiteiten.

Meer informatie

Deel dit:
Advertenties

 1. Hoe vind je nieuwe producten in de winkel als je blind of slechtziend bent?30-05-2024 06:05:06
 2. Omgaan met productverpakkingen als je blind of slechtziend bent13-05-2024 06:05:26
 3. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen herkennen als je blind of slechtziend bent10-05-2024 07:05:58
 4. Omgaan met visgraten als je blind of slechtziend bent04-05-2024 06:05:17
 5. Omgaan met buffetten als je blind of slechtziend bent28-04-2024 05:04:54
 6. Omgaan met hapjes op feestjes als je blind of slechtziend bent27-04-2024 05:04:54
 7. Toegankelijke robotstofzuigers voor blinden en slechtzienden26-04-2024 07:04:25
 8. Spullen op een vaste plek leggen als je blind of slechtziend bent23-04-2024 07:04:11
 9. Tips om insecten te weren als je blind of slechtziend bent22-04-2024 06:04:07
 10. Hulpmiddelen gebruiken: Psychologische drempels voor blinden en slechtzienden20-04-2024 06:04:24
 11. Slimme speakers voor blinden en slechtzienden19-04-2024 05:04:10
 12. Kookplaat schoonmaken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 11:04:34
 13. Bladeren harken als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:00
 14. Schoenen poetsen als je blind of slechtziend bent18-04-2024 06:04:47
 15. Overdreven behulpzaamheid aan personen met een visuele beperking13-04-2024 07:04:01
 16. Meterstanden doorgeven als blinde of slechtziende persoon12-04-2024 04:04:37
 17. Tandpasta doseren als je blind of slechtziend bent11-04-2024 02:04:36
 18. Maatbekers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 01:04:59
 19. Stevige rugzakken voor personen met een visuele beperking08-04-2024 04:04:04
 20. Digitale handtekeningen voor blinden en slechtzienden07-04-2024 12:04:09
 21. Een dekbedhoes omdoen als je blind of slechtziend bent07-04-2024 06:04:16
 22. Zindelijkheidsproces van een kind met een visuele beperking06-04-2024 01:04:15
 23. Kruiden herkennen als je blind of slechtziend bent06-04-2024 05:04:08
 24. Tips om pasjes uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent04-04-2024 11:04:41
 25. Waarom hebben niet alle blinden en slechtzienden hulp nodig?03-04-2024 11:04:48
 26. Tijd opmeten als je blind of slechtziend bent03-04-2024 07:04:50
 27. Porties eten inschatten en opscheppen als je blind of slechtziend bent03-04-2024 06:04:31
 28. Bril blijven dragen als je zicht te slecht is02-04-2024 07:04:12
 29. Vervaldata lezen als je blind of slechtziend bent01-04-2024 05:04:49
 30. Vraag nooit aan een tafelgenoot: “Wat wil hij/zij (persoon met visuele beperking) drinken/eten?”31-03-2024 06:03:31
 31. Douchen en baden met een visuele beperking31-03-2024 03:03:56
 32. Zich aankleden als je blind of slechtziend bent27-03-2024 06:03:13
 33. Stof afdoen (afstoffen) als je blind of slechtziend bent26-03-2024 12:03:29
 34. Hulp bieden aan gasten met visuele beperking in hotels en restaurants16-03-2024 04:03:52
 35. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 36. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 37. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 38. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 39. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 40. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 41. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 42. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 43. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 44. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 45. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 46. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 47. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 48. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 49. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 50. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 51. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 52. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 53. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 54. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 55. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 56. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 57. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 58. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 59. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 60. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 61. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 62. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 63. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 64. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 65. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 66. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 67. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 68. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 69. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 70. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 71. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 72. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 73. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 74. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 75. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 76. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 77. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 78. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 79. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 80. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 81. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 82. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 83. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 84. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 85. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 86. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 87. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 88. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 89. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 90. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 91. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 92. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 93. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 94. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 95. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 96. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 97. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 98. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 99. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 100. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 101. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 102. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 103. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 104. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 105. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 106. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 107. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 108. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 109. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 110. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 111. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 112. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 113. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 114. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 115. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 116. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 117. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 118. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 119. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 120. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 121. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 122. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 123. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 124. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 125. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 126. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 127. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 128. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 129. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 130. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 131. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 132. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 133. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 134. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 135. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 136. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 137. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 138. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 139. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 140. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 141. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 142. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 143. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 144. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 145. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 146. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 147. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 148. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 149. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 150. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 151. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 152. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 153. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 154. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 155. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 156. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 157. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 158. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 159. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 160. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 161. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 162. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 163. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 164. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 165. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 166. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 167. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 168. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 169. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 170. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 171. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 172. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 173. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 174. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 175. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 176. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 177. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 178. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 179. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 180. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 181. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 182. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 183. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 184. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 185. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 186. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 187. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 188. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 189. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 190. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 191. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 192. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 193. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 194. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 195. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 196. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 197. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 198. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 199. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 200. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22

Laatst bijgewerkt op 14 april 2024 – 13:04