Facebook: Aanmelden, toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden

Facebook is één van ‘s werelds meest populaire sociale netwerken. Ook veel personen met een visuele beperking willen graag lid worden van Facebook. Facebook heeft een reeks toegankelijkheidsopties en sneltoetsen geïmplementeerd, zodat blinde en slechtziende gebruikers volledig kunnen deelnemen aan het sociale netwerk. In dit artikel wordt dieper ingegaan op het aanmeldproces op Facebook, de toegankelijkheidsopties en sneltoetsen van dit platform, en tot slot worden enkele tips voor blinde en slechtziende Facebook-gebruikers gegeven.

Aanmelden bij Facebook als je blind of slechtziend bent

Het aanmelden bij Facebook als je blind of slechtziend bent, is een stapsgewijs proces dat vergelijkbaar is met het aanmaken van een account voor iedereen. Hier zijn gedetailleerde instructies:

Stap 1: Voorbereiding

Zorg ervoor dat je toegang hebt tot een computer, smartphone of tablet met internetverbinding en een schermuitleesprogramma (screenreader) hebt. Populaire schermuitleesprogramma’s zijn VoiceOver voor iOS, TalkBack voor Android, en NVDA, Supernova, ZoomText of JAWS voor Windows. Het is natuurlijk ook mogelijk om andere toegankelijkheidsopties van je besturingssysteem, mobiele apparaat of een app te activeren.

Stap 2: Bezoek de Facebook-website

Ga naar de officiële Facebook-website door je webbrowser te openen en het volgende webadres in te voeren: http://www.facebook.com.

Stap 3: Registratieformulier invullen

 1. Op de startpagina van Facebook vind je het registratieformulier. Hier moet je persoonlijke gegevens invullen, zoals je voornaam, achternaam, mobiel nummer of e-mailadres, wachtwoord, geboortedatum en geslacht.
 2. Vul de vereiste velden in met behulp van je toetsenbord of schermuitleesprogramma. Gebruik bijvoorbeeld de tabtoets om van het ene veld naar het andere te navigeren en gebruik het schermuitleesprogramma om de tekst in te voeren.
 3. Nadat je alle vereiste informatie hebt ingevoerd, druk je op de knop “Registreren”.

Stap 4: Bevestiging van je identiteit

Facebook zal je vragen om je identiteit te bevestigen door een beveiligingscode te sturen naar het opgegeven mobiele nummer of e-mailadres. Gebruik het schermuitleesprogramma om de code te lezen en voer deze in het daarvoor bestemde veld in.

Stap 5: Aanvullende informatie

Na het bevestigen van je identiteit, zal Facebook je vragen om aanvullende informatie toe te voegen aan je profiel, zoals een profielfoto en informatie over jezelf. Dit is optioneel, maar het kan nuttig zijn om je profiel persoonlijker te maken.

Stap 6: Privacy-instellingen

Facebook zal je ook vragen om je privacy-instellingen in te stellen. Hier kun je bepalen wie je berichten kan zien, wie je vriendschapsverzoeken kan sturen en andere privacygerelateerde opties. Neem de tijd om deze instellingen aan te passen aan je voorkeuren.

Stap 7: Beginnen met Facebook gebruiken

Nadat je alle stappen hebt doorlopen, ben je officieel aangemeld bij Facebook. Je kunt nu beginnen met het verkennen van het sociale netwerk en het maken van verbindingen met vrienden en familie.

Vergeet niet om de toegankelijkheidsopties in je Facebook-instellingen te controleren en aan te passen aan je behoeften om je ervaring te verbeteren.

Als je tijdens het aanmeldingsproces of bij het gebruik van Facebook problemen tegenkomt vanwege je visuele beperking, aarzel dan niet om contact op te nemen met de Facebook Helpdesk of de ondersteuningscommunity. Ze zijn er om te helpen en kunnen specifieke hulp bieden om je toegang tot het platform te vergemakkelijken.

Toegankelijkheidsopties in Facebook

Tekst-naar-spraak (TTS)

Een van de belangrijkste toegankelijkheidsopties voor blinden en slechtzienden in Facebook is de mogelijkheid om tekst-naar-spraak (TTS) te gebruiken. Met deze functie kunnen geschreven tekstberichten worden omgezet in gesproken woorden, zodat gebruikers de inhoud van berichten kunnen beluisteren in plaats van deze te lezen.

Hoe te activeren:

 1. Ga naar de instellingen van je Facebook-account.
 2. Klik op “Toegankelijkheid” in het menu.
 3. Onder “Tekst-naar-spraak” kun je de TTS-functie inschakelen en aanpassen aan je voorkeuren.

Ondersteuning voor schermuitleesprogramma’s

Facebook biedt compatibiliteit met schermuitleesprogramma’s, zoals VoiceOver voor iOS en TalkBack voor Android. Deze functie leest de inhoud van het scherm voor, zodat blinde en slechtziende gebruikers kunnen navigeren en de inhoud kunnen begrijpen.

Hoe te activeren:

 1. Ga naar de toegankelijkheidsinstellingen van je apparaat en schakel het schermuitleesprogramma in.
 2. Open de Facebook-app en deze zal automatisch de ondersteuning voor schermuitleesprogramma’s activeren.

Grote lettertypen en hoog contrast

Mensen met slechtziendheid kunnen profiteren van grotere lettertypen en hoog contrast in de Facebook-interface, waardoor de tekst duidelijker leesbaar wordt.

Hoe te activeren:

 1. Ga naar de instellingen van je Facebook-account.
 2. Onder “Weergave” kun je de lettergrootte aanpassen en hoog contrast inschakelen.

Alternatieve tekst voor afbeeldingen

Facebook moedigt gebruikers aan om alternatieve tekst toe te voegen aan hun afbeeldingen. Dit is nuttig voor blinde gebruikers omdat de schermuitleesprogramma’s deze beschrijvingen voorlezen, zodat ze begrijpen wat er op de afbeeldingen staat.

Hoe toe te voegen:

 1. Bij het plaatsen van een afbeelding kun je een beschrijving toevoegen in het vak “Alternatieve tekst toevoegen”.

Gebruik van stembediening

Sommige smartphones en tablets bieden stembediening, wat bijzonder nuttig kan zijn voor blinden en slechtzienden. Gebruikers kunnen spraakopdrachten geven om door de Facebook-app te navigeren en functies te activeren. Dit kan variëren afhankelijk van het apparaat en het besturingssysteem, maar het is een krachtige tool om toegang te krijgen tot de Facebook-ervaring.

Hoe te activeren:

 • Ga naar de instellingen van je apparaat en zoek naar de opties voor stembediening. Activeer deze functie en volg de instructies om de stembediening in te stellen.

Verbeterde beschrijvingen voor afbeeldingen

Wanneer je alternatieve tekst voor afbeeldingen toevoegt, zorg er dan voor dat de beschrijvingen informatief en beknopt zijn. Vermeld belangrijke details zoals personen, acties en de context van de afbeelding. Dit helpt blinde en slechtziende gebruikers om een volledig begrip van de gedeelde inhoud te krijgen.

Ingebouwde opties voor schermuitleesprogramma op mobiele apparaten

Naast de schermuitleesprogramma’s die beschikbaar zijn op smartphones, hebben veel mobiele apparaten ook ingebouwde toegankelijkheidsopties voor schermuitleesprogramma. Raadpleeg de toegankelijkheidsinstellingen van je mobiele apparaat om te ontdekken welke opties beschikbaar zijn en hoe je ze kunt configureren.

Aandacht voor contrast en kleurgebruik

Bij het maken van Facebook-inhoud is het belangrijk om rekening te houden met contrast en kleurgebruik. Zorg ervoor dat tekst goed leesbaar is tegen de achtergrond, en vermijd het gebruik van kleur als enige manier om informatie over te brengen. Overweeg het gebruik van patronen of symbolen om belangrijke elementen te markeren.

Sneltoetsen in Facebook

Facebook heeft ook sneltoetsen geïmplementeerd om de navigatie voor blinde en slechtziende gebruikers te vereenvoudigen. Hier zijn enkele veelgebruikte sneltoetsen:

 • Alt + 1: Ga naar de startpagina.
 • Alt + 2: Ga naar je tijdlijn.
 • Alt + 3: Ga naar je vriendenlijst.
 • Alt + 4: Ga naar je meldingen.
 • Alt + 5: Ga naar je Messenger.
 • Alt + 6: Ga naar je activiteitenlogboek.
 • Alt + 7: Ga naar je groepen.
 • Alt + 8: Ga naar je evenementen.
 • Alt + 9: Ga naar je pagina’s.
 • Alt + 0: Open het Helpcentrum van Facebook.

Algemene tips en adviezen

 • Leer de sneltoetsen: Neem de tijd om de sneltoetsen te leren en te oefenen. Dit zal je efficiëntie aanzienlijk verbeteren bij het navigeren op Facebook.
 • Houd software up-to-date: Zorg ervoor dat zowel je besturingssysteem als de Facebook-app altijd up-to-date zijn om toegang te hebben tot de nieuwste toegankelijkheidsfuncties en bugfixes.
 • Geef feedback aan Facebook: Aarzel niet om feedback te geven aan Facebook over de toegankelijkheid van hun platform. Ze zijn vaak bereid om te luisteren naar de behoeften van hun gebruikers en verbeteringen door te voeren.
 • Ondersteuningsgroepen: Sluit je aan bij Facebook-pagina’s, groepen of communities die gericht zijn op blinden en slechtzienden. Hier kun je tips en ervaringen delen met anderen in een vergelijkbare situatie.
  • De bekendste en grootste pagina rond blinden en slechtzienden is de pagina “Blinden en Slechtzienden“.
  • Bekende besloten Facebook-groepen voor blinden en slechtzienden waar ze vragen kunnen stellen en hun verhaal kunnen doen, zijn “Visueel beperkt” en “Lotgenoten met een oogaandoening en slechtzienden“.
  • Er zijn nog tal van andere pagina’s en groepen rond visuele beperking en oogproblemen te vinden wanneer je hiernaar zoekt in de Facebook-zoekbalk.
 • Test met vrienden: Als je niet zeker bent over de toegankelijkheid van je eigen Facebook-inhoud, vraag dan een partner, familielid of vriend zonder visuele beperking om je te helpen testen of de beschrijvingen van afbeeldingen en andere toegankelijkheidsopties correct zijn geconfigureerd.
Deel dit:
Advertenties

 1. Toegankelijke printers voor blinden en slechtzienden10-04-2024 06:04:46
 2. App Spraaklabel: Objecten herkennen door er labels aan toe te voegen04-04-2024 06:04:05
 3. App Captions: Vertaalde ondertiteling voor video’s03-04-2024 03:04:33
 4. App Speech Central: Digitale teksten voorlezen31-03-2024 02:03:18
 5. Blogs, vlogs en podcasts voor en/of door mensen met een visuele beperking16-02-2024 04:02:44
 6. Wat betekent AI (artificiële intelligentie) voor blinden en slechtzienden?03-02-2024 01:02:21
 7. Fusion: Schermuitleesprogramma voor blinden en slechtzienden13-01-2024 03:01:52
 8. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als je een ontoegankelijke website bezoekt?12-01-2024 07:01:35
 9. Blind of slechtziend: Apps om een taal te leren10-12-2023 06:12:49
 10. App “Sprekende klok”: Tijd automatisch uitspreken10-12-2023 06:12:25
 11. Tablets geschikt voor slechtzienden01-12-2023 12:12:43
 12. Hoe maak je als blinde of slechtziende een foto met je smartphone?25-11-2023 01:11:05
 13. Toegankelijke formulieren maken voor blinden en slechtzienden20-11-2023 07:11:42
 14. App Moovit: Reisplanner, ook voor blinden en slechtzienden15-11-2023 07:11:18
 15. App Apple Kaarten: Navigatie, ook voor blinden en slechtzienden14-11-2023 04:11:27
 16. App Google Maps: Navigatie, ook voor blinden en slechtzienden13-11-2023 01:11:21
 17. App Komoot: Route plannen, ook handig voor blinden en slechtzienden06-11-2023 07:11:48
 18. Voor- en nadelen van mobiliteits-, oriëntatie- en navigatie-apps voor blinden en slechtzienden19-10-2023 05:10:47
 19. App Ariadne: Navigatiehulp voor blinden en slechtzienden13-10-2023 06:10:28
 20. Vergrotingssoftware voor slechtzienden09-10-2023 04:10:24
 21. Be My AI: Uitgebreide beschrijvingen dankzij kunstmatige intelligentie08-10-2023 07:10:29
 22. App Lazarillo: Navigatie en oriëntatie voor blinden en slechtzienden26-09-2023 06:09:35
 23. App Brighter and Bigger: Scherm en tekst aanpassen voor slechtzienden25-09-2023 07:09:55
 24. App TextGrabber: Tekst herkennen en vertalen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:59
 25. App LookTel Money Reader: Geld herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:43
 26. App Earcatch: Audiodescriptie bij tv-programma’s en films voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:27
 27. App Prizmo Go: Tekst herkennen en vertalen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:25
 28. App Voice Dream Scanner: Tekst herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:56
 29. App Voice Dream Reader: Tekst-naar-spraak voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:06
 30. App OneStep Reader (voorheen KNFB Reader): Tekstherkenning voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:36
 31. App Cash Reader: Geld herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:58
 32. App BlindTool: Objecten herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:24
 33. App TapTapSee: Objecten herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 05:09:19
 34. App Seeing AI: (Handgeschreven) tekst, objecten, gezichten, licht, kleuren en documenten herkennen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 04:09:09
 35. ZoomText: Schermuitleesprogramma (screenreader) voor slechtzienden25-09-2023 12:09:47
 36. Supernova: Schermuitleesprogramma voor blinden en slechtzienden25-09-2023 12:09:15
 37. NVDA: Schermuitleesprogramma voor blinden en slechtzienden25-09-2023 11:09:16
 38. CAPTCHA’s en de impact op blinden en slechtzienden25-09-2023 07:09:35
 39. Firefox: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 07:09:29
 40. JAWS: Schermuitleesprogramma voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:11
 41. X (Twitter): Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden25-09-2023 06:09:43
 42. OCR (Optische tekenherkenning: Tekst omzetten in elektronisch formaat20-09-2023 02:09:38
 43. Barcodelezerapps voor blinden en slechtzienden19-09-2023 12:09:16
 44. App Blindsquare: Omgeving verkennen voor blinden en slechtzienden19-09-2023 11:09:39
 45. App Google Lens: Tekst, objecten, obstakels, gezichten en geld herkennen voor blinden en slechtzienden19-09-2023 07:09:45
 46. App Envision AI: Tekst, objecten, gezichten, obstakels en geld herkennen voor blinden en slechtzienden19-09-2023 06:09:22
 47. WordPress: Installatie en toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden18-09-2023 01:09:02
 48. TalkBack: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden17-09-2023 05:09:10
 49. Youtube: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen17-09-2023 02:09:09
 50. App Lookout voor blinden en slechtzienden: Objecten, tekst en mensen herkennen16-09-2023 06:09:05
 51. Facebook: Aanmelden, toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden16-09-2023 06:09:50
 52. Netflix: Toegankelijkheidsopties voor blinden en slechtzienden14-09-2023 07:09:53
 53. Beeldbellen: Voorbeelden en toepassingen voor blinden en slechtzienden14-09-2023 04:09:08
 54. Inspirerende blinde en slechtziende influencers14-09-2023 01:09:19
 55. Google Chrome: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden13-09-2023 04:09:58
 56. Microsoft Edge: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen voor blinden en slechtzienden13-09-2023 04:09:22
 57. Spotify bedienen als je blind of slechtziend bent13-09-2023 04:09:13
 58. Handleiding van Windows Verteller (Narrator), ingebouwde screenreader13-09-2023 03:09:50
 59. Facetime: Toegankelijkheidsopties, sneltoetsen en werking12-09-2023 04:09:25
 60. Zoom: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen12-09-2023 03:09:58
 61. Microsoft Teams: Toegankelijkheidsopties en sneltoetsen12-09-2023 03:09:46
 62. Blind leren typen als je blind of slechtziend bent08-09-2023 03:09:17
 63. Hoe kan je een website laten voorlezen voor blinden en slechtzienden?07-09-2023 10:09:55
 64. WhatsApp: Toegankelijkheidsopties voor blinden en slechtzienden03-09-2023 12:09:53
 65. Tips om je website toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden28-08-2023 12:08:22
 66. Windows 11: Toegankelijkheidsopties voor blinden en slechtzienden28-08-2023 05:08:10
 67. App “Be My Eyes”: Hulp vragen aan ziende personen18-08-2023 04:08:26
 68. VoiceOver, schermuitleesprogramma (screenreader) voor blinden en slechtzienden16-08-2023 05:08:49
 69. Toegankelijkheidsopties van diverse webbrowsers15-08-2023 07:08:00
 70. Screenreader (schermuitleesprogramma) voor blinden en slechtzienden15-08-2023 07:08:48
 71. Objectherkenningsapps voor blinden en slechtzienden12-08-2023 12:08:52
 72. Tekstherkenningsapps voor blinden en slechtzienden12-08-2023 11:08:45
 73. Tekst vergroten op je smartphone of tablet10-08-2023 04:08:36
 74. Mobiliteits- en navigatieapps voor blinden en slechtzienden09-08-2023 04:08:04
 75. App OKO: Hulp bij navigatie en mobiliteit voor blinden en slechtzienden09-08-2023 03:08:42
 76. Toegankelijkheidsopties van diverse social media07-08-2023 05:08:57
 77. Nieuwsbrieven bij organisaties rond blinden en slechtzienden05-08-2023 05:08:00
 78. App Zuzanka: Vervaldatumscanner voor blinden en slechtzienden03-01-2023 12:01:27
 79. WhatsApp-groepen voor blinden en slechtzienden25-01-2022 06:01:07
 80. App Fun Sounds en Sound Effects: Geluiden afspelen met duidelijke weergave voor slechtzienden08-04-2021 10:04:52
 81. Mailgroepen rond blinden en slechtzienden06-11-2014 05:11:58
 82. Facebook rond visuele handicap16-08-2014 07:08:25

Laatst bijgewerkt op 6 oktober 2023 – 06:32