Tips voor thuis aan tafel voor personen met een visuele handicap

Samen dineren aan een tafel biedt niet alleen de gelegenheid om te eten, maar ook om samen te zijn, te delen en te genieten. Toch kunnen mensen met een visuele beperking unieke obstakels tegenkomen bij het deelnemen aan deze gezellige en culinaire ervaring. In dit artikel gaan we diep in op verschillende adviezen en aanbevelingen om het tafelen voor mensen met een visuele beperking zo toegankelijk, plezierig en bevredigend mogelijk te maken voor zowel blinden als slechtzienden zelf als voor mensen die blinde en slechtziende personen als gast ontvangen.

Tips voor vrienden en familie voor inclusieve dinerervaring

Hier zijn enkele tips die je aan vrienden en familie kunt geven om bij te dragen aan een meer inclusieve en aangename dinerervaring voor mensen met een visuele beperking:

 • Beschrijf de gerechten: Neem de tijd om elk gerecht te beschrijven voordat het wordt geserveerd. Geef details over het uiterlijk, de textuur, de geur en de smaak van het eten. Dit helpt mensen met een visuele beperking om zich een beeld te vormen van wat er op hun bord ligt en te genieten van de volledige eetervaring.
 • Duidelijke communicatie: Communiceer duidelijk en direct met de persoon met een visuele beperking. Geef aan waar gerechten, drankjes en servetten zich bevinden op tafel, zodat ze zich comfortabel voelen om zelfstandig de juiste items te vinden.
 • Ondersteuning bij serveren: Bied aan om gerechten op te scheppen voor de persoon met een visuele beperking, tenzij ze aangeven dat ze dat liever zelf doen. Dit kan het gemakkelijker maken om te navigeren en te genieten van de maaltijd zonder onnodige obstakels.
 • Assistentie bij snijden: Als er gerechten zijn die gesneden moeten worden, zoals vlees, bied dan aan om te helpen bij het snijden. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de voorkeuren van de persoon met een visuele beperking en respecteer hun zelfstandigheid.
 • Hulp bij drankjes: Bied aan om drankjes in te schenken en help om te voorkomen dat morsen of overlopen plaatsvindt.
 • Leesbare menu’s: Als het diner plaatsvindt in een restaurant, help dan bij het voorlezen van het menu en het uitleggen van de gerechten. Hierdoor kan de persoon met een visuele beperking weloverwogen keuzes maken.
 • Empathie en geduld: Toon begrip en geduld. Het kan iets langer duren voor iemand met een visuele beperking om hun maaltijd voor te bereiden of te eten. Bied je hulp aan als dat nodig is, maar respecteer ook hun zelfstandigheid.
 • Vraag om wensen: Vraag aan de persoon met een visuele beperking hoe je het best kunt helpen en wat hun voorkeuren en wensen zijn. Iedereen heeft verschillende behoeften, dus open communicatie is belangrijk.
 • Informeer over gerechten: Als je weet dat er specifieke gerechten of ingrediënten zijn waar de persoon met een visuele beperking van houdt of juist niet van houdt, deel deze informatie dan met het oog op het menu.
 • Respecteer hun onafhankelijkheid: Hoewel het belangrijk is om hulp aan te bieden, is het ook van groot belang om de onafhankelijkheid en autonomie van de persoon met een visuele beperking te respecteren. Vraag altijd eerst of hulp gewenst is voordat je ingrijpt.

Door rekening te houden met deze tips kunnen vrienden en familieleden een ondersteunende en inclusieve omgeving creëren waarin mensen met een visuele beperking volop kunnen genieten van de dinerervaring.

Toegankelijkheid van de tafelomgeving

Bij het organiseren van een maaltijd thuis is het belangrijk om niet alleen aandacht te besteden aan de culinaire aspecten, maar ook aan de comfortabele toegankelijkheid van de eetomgeving, vooral voor gasten met een visuele beperking. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat de eetomgeving gastvrij en toegankelijk is:

Ruimte en indeling

Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de tafel en de stoelen. Dit vergemakkelijkt het bewegen rond de tafel, vooral voor mensen met een visuele beperking of mogelijke mobiliteitsproblemen. Stoelen die gemakkelijk kunnen worden in- en uitgeschoven, bieden extra gemak.

Vermijd overdaad

Hoewel decoratieve items de tafel kunnen verfraaien, is het belangrijk om niet te overdrijven. Overladen tafels kunnen het moeilijker maken voor mensen om zich vrij te bewegen en kunnen hun zicht op andere tafelgenoten belemmeren. Kies voor een gebalanceerde benadering en selecteer enkele stijlvolle decoraties die de eetervaring verrijken zonder de functionaliteit in gevaar te brengen.

Goede verlichting

Zorg voor voldoende en gelijkmatige verlichting boven de eettafel. Verlichting vanuit meerdere hoeken kan schaduwen verminderen en helpt alle gasten, inclusief die met een visuele beperking, om hun maaltijden goed te kunnen zien.

Overzichtelijke tafelindeling

Een overzichtelijke tafelindeling draagt bij aan de toegankelijkheid. Plaats gerechten, bestek en glazen op vaste posities, zodat ze gemakkelijk te lokaliseren zijn. Dit helpt ook bij het voorkomen van verwarring en onnodig zoeken.

Aandacht voor details

Houd rekening met kleine details, zoals het plaatsen van servetten binnen handbereik en het vermijden van obstakels zoals uitstekende tafelbenen of scherpe hoeken.

Tastbare markeringen

Indien mogelijk kunnen tastbare markeringen, zoals reliëf- of textuurcontrasten op tafellakens, helpen bij het lokaliseren van items en het definiëren van ruimtes.

Informeer de gasten

Als gastheer/gastvrouw is het nuttig om vooraf de opstelling en lay-out van de tafel kort uit te leggen, vooral aan gasten met een visuele beperking. Dit geeft hen een idee van waar alles zich bevindt en bevordert hun comfort.

Flexibiliteit en beschikbaarheid

Sta open voor individuele aanpassingen en vraag gasten of ze specifieke behoeften hebben voor een comfortabele eetervaring. Dit kan variëren van het verschaffen van een stevige stoel tot het plaatsen van etenswaren op gemakkelijk bereikbare plekken.

Open communicatie

Vraag regelmatig of iedereen zich op zijn gemak voelt en of er nog verdere aanpassingen nodig zijn om de ervaring te verbeteren. Open communicatie draagt bij aan een inclusieve en aangename sfeer.

Veilige omgeving

Houd de eetruimte vrij van obstakels op de vloer en zorg ervoor dat elektrische snoeren of draden goed zijn weggewerkt om struikelgevaar te voorkomen.

Door deze aspecten in overweging te nemen, kun je een gastvrije en toegankelijke eetomgeving creëren waarin alle gasten, inclusief die met een visuele beperking, kunnen genieten van de maaltijd en het gezelschap.

Tafelopstelling

Indeling en serviesgoed

Een goed doordachte tafelindeling en de juiste keuze van serviesgoed kunnen de eetervaring aanzienlijk vergemakkelijken voor blinden en slechtzienden. Hier zijn enkele stappen en overwegingen om te overwegen bij het creëren van een toegankelijke en georganiseerde eettafel.

Gestructureerde tafelindeling

 • Vaste posities: Begin met het definiëren van vaste posities voor borden, bestek, glazen en servetten. Hierdoor kunnen deelnemers aan tafel gemakkelijk vinden wat ze nodig hebben, zonder te hoeven zoeken of vragen.
 • Geleidende geometrie: Overweeg om een eenvoudige geometrie te volgen bij het plaatsen van serviesgoed. Denk aan een kloksgewijze indeling, waarbij bijvoorbeeld borden bij 12 uur, glazen bij 3 uur en bestek bij 6 uur worden geplaatst. Dit creëert visuele referentiepunten.

Contrasterende kleuren en visueel contrast

 • Tafelkleed en servies: Kies voor contrasterende kleuren tussen het tafelkleed en het serviesgoed. Dit contrast maakt het voor mensen met een visuele beperking gemakkelijker om de verschillende items te onderscheiden.
 • Servetkleur: Kies ook een servetkleur die contrasteert met het servies en het tafelkleed. Een heldere servetkleur kan opvallen tegen donker servies, terwijl een donkere servetkleur contrasteert met licht servies.

Tactiele en auditieve hulpmiddelen

 • Tastbare markeringen: Voeg subtiele tastbare markeringen toe aan het serviesgoed, zoals reliëfpatronen of kleine siliconen gripjes, om verschillende items te identificeren zonder visuele beoordeling.
 • Servetringen: Gebruik servetringen met verschillende texturen of vormen om elke gast zijn plaats en servet gemakkelijk te laten herkennen.

Persoonlijke voorkeuren en praktische oplossingen

 • Probeer en pas aan: Elke persoon heeft unieke behoeften en voorkeuren. Experimenteer met verschillende indelingen en servieskeuzes om te ontdekken wat het beste werkt.
 • Hulp van anderen: Als je gasten met een visuele handicap ontvangt, kun je hen vragen om feedback te geven over de tafelindeling en servieskeuzes. Hun input kan waardevolle inzichten bieden.

Een goed georganiseerde tafel met zorgvuldig gekozen serviesgoed kan het eetplezier vergroten en de zelfstandigheid van visueel beperkte personen bevorderen. Door te focussen op contrast, tastbare hulpmiddelen en persoonlijke voorkeuren, kun je een toegankelijke en gastvrije eetomgeving creëren waarin iedereen comfortabel kan genieten van maaltijden.

Bestek

Het overwegen van verschillende soorten bestek met unieke texturen voor elk stuk kan aanzienlijk bijdragen aan het vergemakkelijken van het eetproces voor mensen met een visuele handicap. Door groeven, ribbels of andere tastbare texturen toe te voegen aan het bestek, kunnen blinde of slechtziende personen gemakkelijker onderscheid maken tussen verschillende gereedschappen en hun functionaliteit begrijpen.

Tactiel bestek

Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van tactiel bestek voor mensen met een visuele handicap:

 1. Verbeterde herkenning: Tactiele texturen op het bestek kunnen dienen als markers om verschillende gereedschappen te identificeren. Een lepel met groeven kan bijvoorbeeld gemakkelijk worden onderscheiden van een vork met ribbels.
 2. Onafhankelijkheid: Door het gebruik van tactiel bestek kunnen mensen met een visuele handicap meer zelfstandigheid ervaren bij het selecteren en hanteren van het juiste gereedschap tijdens de maaltijd. Ze hoeven niet afhankelijk te zijn van anderen om het juiste bestek te vinden.
 3. Verminderde verwarring: Het gebruik van tastbare texturen kan verwarring voorkomen die kan ontstaan wanneer alle stukken bestek hetzelfde aanvoelen. Dit kan bijdragen aan een soepelere en meer ontspannen eetervaring.
 4. Verhoogde veiligheid: Tactiel bestek kan ook helpen bij het verminderen van de kans op ongelukken, zoals het per ongeluk prikken met een vork in plaats van opscheppen met een lepel.

Bij het selecteren van tactiel bestek is het belangrijk om te letten op de mate van tactiliteit, comfort en ergonomie. De texturen moeten voldoende uitgesproken zijn om gemakkelijk waarneembaar te zijn via aanraking, maar mogen tegelijkertijd niet ongemakkelijk zijn om vast te houden of te gebruiken. Dergelijk tactiel bestek zorgt mogelijk voor aangenamere maaltijden. Het is belangrijk om rekening te houden met persoonlijke voorkeuren en behoeften bij het kiezen van het juiste tactiele bestek.

Lichtgewicht bestek

Kies voorts voor een lichtgewicht bestek voor een beter gevoel van de hoeveelheid voedsel die wordt opgenomen. Let op de vorm van de steel om onderscheid te maken tussen verschillende bestekdelen. Als lepels handiger zijn, kies dan voor een vlotte en doeltreffende manier van eten. Dit kan later helpen om het gebruik van mes en vork weer op te nemen.

Servetten

Het klaarleggen van servetten op tafel kan zeker nuttig zijn voor mensen met een visuele handicap, maar persoonlijke voorkeuren kunnen variëren. Sommige blinden en slechtzienden hebben mogelijk al hun eigen strategieën ontwikkeld om met verschillende eetsituaties om te gaan, terwijl anderen het op prijs stellen wanneer er bepaalde hulpmiddelen, zoals servetten, worden klaargelegd om de eetervaring te vergemakkelijken. Hier zijn enkele overwegingen:

 1. Zelfstandigheid en voorbereiding: Mensen met een visuele handicap zijn vaak bedreven in het omgaan met dagelijkse taken en kunnen hun eigen voorbereidingen treffen. Sommigen vinden het prettig om zelf hun servet op te pakken en te gebruiken, terwijl anderen de voorkeur geven aan een servet dat voor hen klaarligt.
 2. Hoffelijkheid en inclusiviteit: Het klaarleggen van servetten voor alle gasten aan tafel, ongeacht hun visuele vermogen, kan een gebaar van hoffelijkheid en inclusiviteit zijn. Dit toont aan dat de gastheer of -vrouw rekening houdt met de behoeften en comfort van alle gasten.
 3. Bespreking en overleg: Als je iemand met een visuele handicap uitnodigt voor een maaltijd, kan het helpen om openlijk te bespreken of ze graag servetten klaargelegd willen hebben. Sommige mensen hebben specifieke voorkeuren en kunnen je laten weten wat voor hen het handigst is.
 4. Flexibiliteit: Flexibiliteit is essentieel. Hoewel het klaarleggen van servetten behulpzaam kan zijn, moet je begrip hebben voor het feit dat niet iedereen dit nodig vindt. Sommige mensen hebben mogelijk al effectieve methoden ontwikkeld om met verschillende eetuitdagingen om te gaan.
 5. Respecteer privacy: Houd er rekening mee dat mensen met een visuele handicap onafhankelijkheid en zelfstandigheid waarderen. Als je wilt helpen, vraag dan vriendelijk of ze het op prijs stellen dat je servetten voor hen klaarlegt.

Het belangrijkste is om open en respectvol te zijn. Het tonen van bereidheid om aan te passen aan persoonlijke behoeften en voorkeuren is een gewaardeerd gebaar. Het kan ook nuttig zijn om te luisteren naar wat de persoon met een visuele handicap zelf te zeggen heeft over wat hen het meest helpt tijdens een maaltijd.

Papieren zakdoekjes

Het is aan te raden om altijd papieren zakdoekjes bij je te hebben wanneer je aan tafel gaat, vooral als er geen servetten beschikbaar zijn. Papieren zakdoekjes kunnen dienen als een handige vervanging voor servetten en kunnen van pas komen in verschillende situaties tijdens het eten. Bijvoorbeeld, als je je handen wilt afvegen na het eten van voedsel dat wat rommeliger kan zijn, of als je per ongeluk iets hebt gemorst en snel wilt schoonmaken. Voor mensen met een visuele handicap is het extra belangrijk om voorbereid te zijn en zelfvoorzienend te zijn in dergelijke situaties. Papieren zakdoekjes bieden niet alleen praktisch nut, maar laten ook zien dat je proactief bent in het zorgen voor jezelf en het respecteren van de tafelomgeving. Ze kunnen ook helpen om ongemakkelijke momenten te voorkomen als je geen toegang hebt tot servetten. Door altijd een paar papieren zakdoekjes in je tas of zak te hebben, ben je goed voorbereid en kun je genieten van de maaltijd zonder je zorgen te maken over het ontbreken van servetten. Dit is een handige tip om ervoor te zorgen dat je je comfortabel en zelfverzekerd voelt tijdens het eten, ongeacht de situatie.

Tafellaken

De keuze van het tafelkleed blijkt van groot belang voor een aangename en praktische eetervaring. Een tafelkleed kan namelijk een cruciale rol spelen in het vergemakkelijken van het herkennen en onderscheiden van diverse benodigdheden. Hier zijn enkele overwegingen om in gedachten te houden bij het selecteren van het ideale tafelkleed.

Motief en contrast

 • Vermijd drukke patronen: Tafelkleden met drukke of geblokte motieven kunnen het lastig maken om items zoals bestek of zoutvaatjes te onderscheiden. Het visuele lawaai van het patroon kan afleiden van de eetervaring.
 • Contrast met serviesgoed: Een wit tafelkleed, hoewel klassiek, kan snel vuil worden en biedt vaak onvoldoende contrast met het serviesgoed. Het gebrek aan contrast kan het herkennen van verschillende elementen bemoeilijken.
 • Verblindend effect voorkomen: Witte tafelkleden kunnen soms een verblindend effect hebben, vooral bij fel licht. Dit kan de eetervaring oncomfortabel maken.

Rust en functionaliteit

 • Kies voor rustige motieven: Een donker tafelkleed met een rustig motief wordt over het algemeen als aangenaam ervaren. Het motief mag niet storend zijn, maar eerder een subtiele aanvulling op de sfeer.
 • Camoufleer vlekjes: Een rustig motief kan helpen om kleine vlekjes minder opvallend te maken. Dit draagt bij aan een verzorgde uitstraling van de tafel.
 • Verbeterde zichtbaarheid van glazen: Een donker tafelkleed met rustige patronen kan de schittering van het licht in glazen benadrukken. Hierdoor zijn glazen gemakkelijker te zien, wat het risico op omstoten vermindert.
 • Afwasbaar tafelkleed: Je hebt ook de optie om een afwasbaar tafelkleed te kiezen. Deze zijn verkrijgbaar in diverse varianten, zoals met reliëfstructuren of een opengewerkt kantmotief. Het is echter goed om te weten dat deze varianten mogelijk minder praktisch zijn, omdat ze moeilijker af te vegen zijn.

Stabiliteit en gezelligheid

 • Voorkom verschuiven: Om te voorkomen dat het tafelkleed verschuift tijdens het eten, kunnen tafelklemmen worden gebruikt. Deze zorgen voor stabiliteit en verminderen het gedoe van het herpositioneren van het tafelkleed.

Een goed gekozen tafelkleed kan een positieve invloed hebben op de eetervaring, zowel visueel als functioneel. Door rekening te houden met factoren zoals motief, contrast en gebruiksgemak, kunnen mensen met een visuele handicap hun eetmomenten verbeteren en genieten van een meer comfortabele en praktische maaltijd aan tafel.

Verlichting en sfeer

Door aangepaste verlichting te bieden, tastbare elementen toe te voegen, geur en geluid in overweging te nemen, en zorgvuldig te denken aan contrast en kleur, kun je een sfeervolle en gastvrije eetomgeving creëren die bijdraagt aan een positieve en aangename eetervaring voor iedereen.

Persoonlijke voorkeur en comfort

Het is belangrijk om rekening te houden met persoonlijke voorkeuren en comfortniveaus. Sommige mensen met een visuele beperking kunnen gevoeliger zijn voor bepaalde soorten verlichting, texturen of geluiden. Het is raadzaam om te experimenteren met verschillende elementen en te ontdekken wat het beste past bij jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren.

Aangepaste verlichting

Verlichting speelt een cruciale rol bij het creëren van een comfortabele eetomgeving. Het is essentieel om goede en gelijkmatige verlichting boven de eettafel te hebben. Door verlichting vanuit verschillende hoeken te gebruiken, kun je schaduwen minimaliseren en ervoor zorgen dat voedsel en items goed zichtbaar zijn. Het vermijden van te fel licht dat verblinding kan veroorzaken, is ook belangrijk. Verstelbare lampen of dimbare verlichting kunnen helpen om de juiste intensiteit te vinden die het beste past bij je visuele behoeften.

Multizintuiglijke aanpak

De multi-zintuiglijke aanpak bij het dineren is een benadering die zich richt op het betrekken van meerdere zintuigen om een verrijkte en meer bevredigende eetervaring te creëren. Voor mensen met een visuele handicap kan dit bijzonder waardevol zijn, omdat ze hierdoor andere zintuigen kunnen benutten om de omgeving te verkennen en te genieten van hun maaltijd op een dieper niveau.

Hier zijn enkele manieren waarop de multi-zintuiglijke aanpak kan worden geïntegreerd in de eetervaring voor mensen met een visuele beperking:

 1. Geurende elementen: Geur speelt een belangrijke rol bij het waarnemen van smaken. Het gebruik van geurende kaarsen, aroma’s of kruiden op tafel kan de geur van het eten versterken en de zintuiglijke ervaring verbeteren. Bijvoorbeeld, een geurende kaars met een vleugje van de gerechten die geserveerd worden, kan de eetlust versterken en de smaakpapillen voorbereiden.
 2. Achtergrondgeluiden: Overweeg om rustgevende achtergrondgeluiden te introduceren, zoals zachte muziek of natuurgeluiden. Dit kan niet alleen de sfeer verbeteren, maar ook een ontspannen en aangename omgeving creëren voor het dineren.
 3. Tactiele elementen: Naast voedsel kan ook de textuur van servetten, tafellakens en serviesgoed bijdragen aan de zintuiglijke ervaring. Tactiele materialen zoals linnen tafelkleden of servetten met verschillende texturen kunnen variatie toevoegen aan de maaltijd.
 4. Proeverijen en Sensorische Verkenning: Organiseer sensorische proeverijen waarbij gasten worden aangemoedigd om verschillende smaken, texturen en aroma’s te ervaren. Dit kan de eetervaring verrijken en mensen bewuster maken van wat ze eten.
 5. Beschrijvende taal: Gebruik levendige en beschrijvende taal om de gerechten te omschrijven, inclusief de smaken, texturen en aroma’s. Dit helpt mensen met visuele beperkingen om zich een duidelijker beeld te vormen van wat er wordt geserveerd.
 6. Gebruik van specifieke geluiden: Denk na over het gebruik van specifieke geluiden om bepaalde aspecten van de maaltijd te benadrukken, zoals het sissen van een gegrilde schotel of het borrelen van een warme soep.
 7. Sfeerverlichting: Naast visuele verlichting kunnen verschillende lichtniveaus en kleuren een sfeer van gezelligheid en intimiteit creëren, wat de totale dinerervaring kan verbeteren.
 8. Samenwerking met parfum en geurdeskundigen: In sommige gevallen kan het nuttig zijn om samen te werken met parfum- en geurdeskundigen om aangepaste geurprofielen te creëren die aansluiten bij de geserveerde gerechten.

De multi-zintuiglijke aanpak nodigt gasten uit om bewuster te genieten van elke aspect van de maaltijd. Het gaat niet alleen om het voedsel zelf, maar ook om het creëren van een betekenisvolle en gedenkwaardige ervaring die alle zintuigen aanspreekt. Het combineren van visuele, auditieve, tastbare en geurige elementen kan leiden tot een meer inclusieve en rijke dinerervaring voor mensen met een visuele handicap.

Communicatie en sociale interactie

Omschrijvingen geven

Het geven van gedetailleerde omschrijvingen van gerechten is een eenvoudige maar effectieve manier om blinden en slechtzienden te helpen een beter begrip te krijgen van wat er op hun bord ligt. Naast de naam van het gerecht, kun je informatie delen over de kleuren, texturen en smaken van de ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan het beschrijven van een gerecht als “gegrilde kipfilet met een knapperige korst, geserveerd met romige aardappelpuree en knapperige groene bonen.” Deze omschrijvingen geven een visueel beeld en een idee van de smaak van het gerecht, waardoor de persoon een beter beeld krijgt van wat ze kunnen verwachten.

Tastbare aspecten benoemen

Naast visuele omschrijvingen is het ook nuttig om tastbare aspecten van gerechten te benadrukken. Denk aan het benoemen van texturen zoals knapperig, zacht, sappig, enzovoort. Dit helpt mensen met een visuele handicap om een idee te krijgen van de mondgevoelens die ze kunnen verwachten bij het eten van een gerecht.

Gebruik van vergelijkingen

Vergelijkingen kunnen ook nuttig zijn om de smaak van gerechten over te brengen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “De saus heeft een lichte zoetheid zoals honing, maar met een vleugje pittigheid zoals mosterd.” Door bekende smaken en texturen te vergelijken, kan de persoon zich een beter beeld vormen van het gerecht.

Open communicatie aanmoedigen

Het aanmoedigen van open communicatie is van groot belang tijdens een maaltijd. Moedig aan dat mensen zich vrij voelen om hun behoeften en voorkeuren te delen. Als je bijvoorbeeld merkt dat iemand moeite heeft met het snijden van voedsel, vraag dan of ze hulp nodig hebben of als er aanpassingen nodig zijn. Het is ook belangrijk dat personen met een visuele beperking zich comfortabel voelen om eventuele vragen te stellen over het menu, de tafelindeling, of andere aspecten van de maaltijd.

Hulp vragen

Schroom niet om andere gasten in te schakelen om te helpen bij de communicatie en het bieden van informatie. Zij kunnen assisteren bij het beschrijven van gerechten, het aanbieden van aangepaste menukaarten (zoals braillemenu’s) en het beantwoorden van vragen over ingrediënten en bereidingswijzen.

Empathie en begrip

Bovenal is empathie en begrip cruciaal. Erken de eventuele uitdagingen waar visueel gehandicapte personen mee te maken hebben en toon respect voor hun voorkeuren. Een vriendelijke en ondersteunende houding kan het verschil maken in hoe comfortabel en gewaardeerd iemand zich voelt tijdens de maaltijd.

Aan tafel

Schone handen

Het is belangrijk om met schone handen aan tafel te gaan zitten. Hoewel dit advies voor iedereen geldt, is het bij mensen met een visuele handicap vaak nog meer van belang. Mensen met een visuele handicap worden vaak nauwlettender in de gaten gehouden, en de staat van hun handen kan meer opvallen. Het zorgt niet alleen voor een hygiënische en respectvolle tafelervaring, maar het draagt ook bij aan het creëren van een positieve indruk tijdens het dineren met anderen.

Leesbare menu’s

Als het mogelijk is, bied dan menu’s aan in braille of vergroot lettertype. Een digitale kopie van het menu op een smartphone of tablet kan ook handig zijn.

Voorbereiding van gerechten

Het voorbereiden van gerechten voor mensen met een visuele beperking vereist aandacht voor details en slimme aanpassingen om de eetervaring zo comfortabel en aangenaam mogelijk te maken. Hier zijn enkele tips om rekening mee te houden:

 1. Voedselkeuze: Bij het kiezen van voedsel om te serveren, is het belangrijk om te selecteren wat gemakkelijk te snijden, vast te houden en te herkennen is. Denk aan voedsel dat een herkenbare textuur en vorm heeft. Bijvoorbeeld, vlezige groenten zoals wortelen, paprika’s en komkommers kunnen gemakkelijker vastgehouden en gesneden worden.
 2. Aparte schaaltjes: Het serveren van voedsel in aparte schaaltjes kan enorm helpen. Hierdoor blijven verschillende componenten van de maaltijd gescheiden en is het voor de persoon gemakkelijker om ze te identificeren en te selecteren. Bijvoorbeeld, het scheiden van bijgerechten zoals rijst, aardappelen of groenten in individuele schaaltjes helpt bij het duidelijk lokaliseren van elk element op het bord.
 3. Contrast en kleur: Zorg voor voldoende contrast en kleur op het bord. Gebruik contrasterende kleuren tussen het voedsel en het serviesgoed om visuele onderscheiding te vergemakkelijken. Donkerdere voedingsmiddelen kunnen goed contrasteren met lichtere borden en vice versa. Het gebruik van kleurrijke groenten en sauzen kan niet alleen het bord aantrekkelijker maken, maar ook de verschillende componenten beter zichtbaar maken.
 4. Textuur en vorm: Voeg variatie toe aan de textuur en vorm van het voedsel. Hierdoor kunnen mensen met een visuele beperking het voedsel gemakkelijker identificeren. Denk aan het toevoegen van knapperige elementen zoals nootjes of croutons voor extra textuurverschillen.
 5. Aanduidingen: Overweeg het gebruik van subtiele aanduidingen om de positie van voedsel op het bord aan te geven. Bijvoorbeeld, een dun lijntje saus kan aangeven waar de groenten liggen. Een klein bosje kruiden bovenop een gerecht kan helpen om het te identificeren.
 6. Eenvoudig snijden: Als het voedsel gesneden moet worden voordat het wordt gegeten, zorg er dan voor dat het gemakkelijk te snijden is. Bied eventueel voorgesneden stukken aan of zorg ervoor dat het voedsel op een manier is gesneden die gemakkelijk te hanteren is, zoals in hapklare stukken.
 7. Serveerhulpmiddelen: Overweeg het aanbieden van serveerhulpmiddelen zoals tangen, speciale lepels of vorken met reliëfhandgrepen. Deze hulpmiddelen kunnen het gemakkelijker maken om voedsel vast te houden en te verplaatsen.

Het doel bij de voorbereiding van gerechten voor mensen met een visuele beperking is om een eetervaring te creëren die toegankelijk, plezierig en moeiteloos is. Door aandacht te besteden aan voedselkeuze, presentatie en gebruik van visuele en tastbare elementen kun je een gastvrije maaltijd serveren die iedereen kan waarderen.

Glazen

 • Tijdens een maaltijd kan er veel beweging zijn op tafel – gerechten worden doorgegeven, borden worden verschoven en conversaties vinden plaats. Het is raadzaam om te onthouden waar je je glas hebt neergezet om te voorkomen dat je per ongeluk een ander glas oppakt. Dit is vooral nuttig voor mensen met een visuele beperking, aangezien zij niet kunnen vertrouwen op visuele aanwijzingen om hun eigen glas te onderscheiden.
 • Glazen met een iets verzwaarde voet hebben over het algemeen meer stabiliteit. Ze worden minder snel per ongeluk omgestoten, wat gunstig is voor mensen met een visuele beperking of voor iedereen die zich op zijn gemak wil voelen tijdens het drinken. Het extra gewicht aan de onderkant helpt het glas stevig op tafel te blijven staan, waardoor het risico op morsen wordt verminderd.

Eten met lepel

Voor mensen met een visuele handicap kunnen bepaalde eetgereedschappen en -technieken nuttiger zijn dan andere, afhankelijk van hun persoonlijke voorkeuren en vaardigheden. Als het eten met een lepel in het begin gemakkelijker gaat, kan het zeker een goede keuze zijn om deze techniek te gebruiken, aangezien het minder complex kan zijn dan het hanteren van mes en vork.

Het gebruik van een lepel heeft verschillende voordelen voor mensen met een visuele handicap:

 1. Eenvoudigere coördinatie: Het hanteren van een lepel vereist vaak minder gecompliceerde bewegingen dan het gebruik van mes en vork. Dit kan vooral nuttig zijn als iemand net begint met het aanpassen van zijn of haar eetgewoonten.
 2. Tastzin en controle: Een lepel biedt een tastbaar oppervlak waarmee voedsel gemakkelijker kan worden gelokaliseerd en naar de mond kan worden gebracht. Dit kan helpen bij het verminderen van gemors en het vergroten van de controle tijdens het eten.
 3. Efficiëntie: Met een lepel kunnen kleine porties voedsel gemakkelijk worden opgeschept en naar de mond worden gebracht zonder dat er meerdere bewerkingen nodig zijn, zoals het snijden van voedsel met een mes.

Eten met mes en vork

Hoewel het gebruik van een lepel aanvankelijk handig kan zijn, is het ook waar dat het beheersen van de techniek van het eten met mes en vork waardevol kan zijn. Het gebruik van mes en vork biedt meer veelzijdigheid en de mogelijkheid om verschillende soorten voedsel te manipuleren en te snijden. Hier zijn een paar redenen waarom het nuttig kan zijn om de techniek van het eten met mes en vork te leren:

 1. Diverse maaltijden: Er zijn veel maaltijden en gerechten waarbij het gebruik van mes en vork praktischer en efficiënter kan zijn. Bijvoorbeeld bij het snijden van vlees, het opdelen van voedsel in hapklare porties, enz.
 2. Sociale situaties: Het beheersen van de techniek van het eten met mes en vork kan handig zijn in sociale situaties, zoals uit eten gaan of deelnemen aan formele diners. Het biedt een bredere vaardigheid om zich aan te passen aan verschillende eetsituaties.
 3. Persoonlijke groei: Het aanleren van nieuwe vaardigheden kan een gevoel van voldoening en onafhankelijkheid bevorderen. Het kan iemand met een visuele handicap helpen om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen bij het omgaan met diverse uitdagingen.

Kortom, het belangrijkste is dat mensen met een visuele handicap de vrijheid hebben om te kiezen welke eetgereedschappen en -technieken het beste bij hun wensen passen. Dit kan variëren op basis van persoonlijke voorkeuren, de aard van het voedsel dat wordt gegeten, en de specifieke eetsituaties waarin ze zich bevinden.

Menu en gerechten

Brood

 • Georganiseerd broodbeleg: Bij het voorbereiden van een broodmaaltijd kan het handig zijn om het broodbeleg georganiseerd te houden. Plaats alle zoete broodbelegsoorten op een speciaal zoetblad. Dit minimaliseert het zoek- en vraagproces tijdens de maaltijd. Zo kun je eenvoudig en snel het gewenste beleg vinden zonder veel inspanning.
 • Herkenbare verpakkingen: Het kiezen van vaste merken met herkenbare verpakkingen is een slimme aanpak. Zo kun je op basis van de vorm en textuur van de pot of verpakking gemakkelijk identificeren welk beleg het is. Denk aan een glazen pot voor jam, een kartonnen doosje voor siroop en een achthoekig potje voor choco. Dit bespaart tijd en vermijdt verwarring bij het zoeken naar specifiek beleg.
 • Praktische servieskeuze: Bij het kiezen van servies voor broodmaaltijden, overweeg mokken in plaats van kopjes en schoteltjes voor melk of andere dranken. Mokken zijn stabieler en hebben minder kans om om te vallen, wat handig is voor mensen met een visuele beperking en voor iedereen die comfortabel wil genieten van hun maaltijd.
 • Stevige eierdopjes: Als je eieren eet tijdens je broodmaaltijd, zijn er eierdopjes beschikbaar met bredere voeten. Deze dopjes voorkomen dat eieren omvallen en zijn daardoor praktischer en veiliger te gebruiken.
 • Efficiënt smeren van boter: Voor het smeren van boter op brood is een speciale techniek handig. Schraap het mes losjes over de boter en verdeel het van rechtsboven naar links beneden over de boterham. Vervolgens draai je de snee brood een kwartslag en herhaal je de handeling totdat de boter gelijkmatig verdeeld is. Deze methode zorgt voor een gelijkmatige verdeling zonder het brood te beschadigen.
 • Doseren van vloeibaar beleg: Bij het doseren van vloeibare belegsoorten zoals honing of siroop, kan het handig zijn om een lepel te gebruiken of het mes boven de pot te draaien. Dit minimaliseert het risico op het ontstaan van draden en zorgt voor een preciezere dosering zonder geknoei.
 • Schone en efficiënte tafelgewoonten: Houd de tafel netjes door de buitenkant van de pot te controleren voordat je deze weer wegzet. Veeg na het smeren van je boterham het mes zorgvuldig schoon aan de korst van de boterham. Als je een servet hebt gebruikt om kruimels op te vangen, schud deze dan na de maaltijd uit op je bord.
 • Tactiele verkenning van de tafel: Om te weten wat er op tafel staat, kun je voorzichtig met je vingers over de tafel schuiven. Dit is een tactiele manier om de lay-out en plaatsing van items te verkennen zonder het risico te lopen iets om te stoten of voedsel aan te raken.

Al deze tips zijn bedoeld om de broodmaaltijd voor mensen met een visuele beperking gemakkelijker en aangenamer te maken. Ze bevorderen een georganiseerde en zorgvuldige aanpak van het voorbereiden en genieten van voedsel, waardoor de eetervaring meer comfort en zelfvertrouwen biedt.

Soep

Wanneer je je zorgen maakt over het morsen tijdens het eten van soep, zijn er enkele praktische stappen die je kunt nemen om de maaltijd gemakkelijker en comfortabeler te maken. Het neerleggen van een servet op je schoot is een handige voorzorgsmaatregel om eventuele morsingen op te vangen en je kleding schoon te houden.

Soep opscheppen

Hier zijn de stappen om te volgen:

 1. Servet op schoot: Voordat je begint met het eten van de soep, plaats je een servet op je schoot. Dit servet fungeert als een beschermende barrière tussen je kleding en eventuele morsingen die tijdens het eten kunnen optreden. Het biedt een handige manier om snel gemorste druppels op te vangen en je outfit te beschermen.
 2. Positioneer de soeppan: Schuif de soeppan vlakbij je bord. Door de soeppan dichter bij je bord te plaatsen, minimaliseer je de afstand die je lepel moet afleggen om van de pan naar je bord te gaan. Dit vermindert de kans op morsen tijdens het verplaatsen van de lepel.
 3. Opscheplepel positioneren: Met je linkerhand kun je voorzichtig de positie bepalen waar je de opscheplepel wilt plaatsen voordat je begint met opscheppen. Dit helpt je om de lepel nauwkeurig te plaatsen zonder te hoeven zoeken terwijl je met de lepel boven de pan hangt.
 4. Gecontroleerd opscheppen: Schep de lepel niet te vol met soep. Het is beter om kleine, gecontroleerde hoeveelheden soep op de lepel te scheppen om te voorkomen dat de lepel te zwaar wordt en er gemorst wordt tijdens het verplaatsen naar je bord.
 5. Laat de lepel uitdruppelen: Voordat je de lepel voorzichtig in je bord omdraait, laat je hem kort uitdruppelen boven de pan. Dit voorkomt dat overtollige soep druppelt wanneer je de lepel boven je bord beweegt.
 6. Voorzichtig omkeren: Keer de lepel voorzichtig om boven je bord om de soep te laten vallen. Houd daarbij je duim lichtjes over de rand van de lepel. Dit zorgt ervoor dat de soep gecontroleerd op je bord valt en voorkomt dat het bord te vol wordt.

Deze stappen helpen je om comfortabel en met meer zelfvertrouwen van je soep te genieten zonder je zorgen te hoeven maken over morsen. Het gebruik van een servet en het volgen van deze strategieën kan de eetervaring aangenamer maken en helpen bij het vermijden van onnodige ongemakken.

Soep eten

Het eten van soep kan voor mensen met een visuele beperking soms uitdagend zijn vanwege de visuele en tastbare aspecten van het gerecht. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen en tips:

 1. Optische illusie van groentesoep: Heldere groentesoep kan bedrieglijk zijn voor mensen met een visuele beperking, omdat de groenten vaak naar het midden van het bord zakken. Hierdoor lijkt het alsof het bord nog niet vol is, terwijl het eigenlijk al wel het geval is. Het kan nuttig zijn om de soepkom of het bord aan te vullen met extra ingrediënten of bijgerechten om de perceptie van de portie te verbeteren.
 2. Stabiliteit van volle soepborden: Het is belangrijk om volle soepborden niet te verplaatsen tijdens het serveren of eten. Het verplaatsen van een vol bord kan het risico op morsen vergroten, wat zowel frustrerend als potentieel gevaarlijk kan zijn, vooral als hete vloeistoffen betrokken zijn.
 3. Lepel naar de mond: Bij het eten van soep is het aan te raden om de lepel naar de mond te brengen in plaats van het bord naar de mond te kantelen. Hierdoor is er meer controle over de hoeveelheid soep die wordt geconsumeerd, en vermindert het risico op morsen. Het kan handig zijn om de lepel met één hand vast te houden en de kom of het bord met de andere hand te stabiliseren.
 4. Schuin houden van het bord: Het is acceptabel om het bord iets schuin te houden wanneer je het laatste restje soep wilt oplepelen. Dit kan helpen om de overgebleven vloeistof naar een gemakkelijker bereikbare positie te verplaatsen. Zorg er echter voor dat het bord niet te schuin wordt gehouden om morsen te voorkomen.
 5. Tastbare referentiepunten: Overweeg het plaatsen van enkele tactiele referentiepunten op het bord, zoals kleine markeringen met een speciale textuur die aangeven waar de rand van het bord zich bevindt. Dit kan helpen om het schenken en het positioneren van de lepel nauwkeuriger te maken.
 6. Voedselbegeleiding: Als de persoon met een visuele beperking assistentie nodig heeft, bied dan discreet aan om te helpen met het positioneren van het bord, het aanbieden van de lepel en het aangeven van de juiste richting. Vraag vooraf of hulp gewenst is en respecteer hun voorkeur.

Groenten

Hier zijn enkele tips voor het eten en (ver)snijden van groenten tijdens een maaltijd:

 1. Vraag om hulp indien nodig: Als je merkt dat het snijden of eten van groenten tijdens een maaltijd lastig is, aarzel dan niet om om hulp te vragen aan je tafelgenoten.
 2. Kies groenten die gemakkelijk te hanteren zijn: Opteer voor groenten die gemakkelijker te snijden en te eten zijn, zoals gestoomde of geroosterde groenten die al zacht zijn.
 3. Gebruik vork en mes: Als je comfortabel bent met het gebruik van een mes en vork, kun je deze tools gebruiken om groenten in kleinere stukjes te snijden en vervolgens gemakkelijker op te pikken.
 4. Vraag om voorgesneden groenten: Andere tafelgenoten zijn vaak bereid om groenten voor je voor te snijden als je dit wenst. Dit kan het makkelijker maken om ze tijdens de maaltijd te eten.
 5. Probeer de vorkmethode: Voor groenten zoals sperziebonen of asperges, kun je de vorkmethode gebruiken. Plaats de groente op je vork en gebruik je mes om het stuk dicht bij de vork af te snijden.
 6. Kies voor groenteschotels: Als het menu groenteschotels aanbiedt, kunnen deze vaak gemakkelijker te eten zijn, omdat ze vaak al in hapklare porties zijn gesneden.
 7. Maak gebruik van je tastzin: Voel met je vingers hoe de groenten op je bord liggen voordat je begint met snijden of eten. Dit kan je helpen om hun positie te begrijpen en het gemakkelijker maken om ze te manipuleren.
 8. Vraag om hulpmiddelen: Als de persoon bij wie je gaat eten beschikt over hulpmiddelen zoals aangepaste messen, kunnen deze je helpen om groenten gemakkelijker te snijden en te eten.
 9. Kies voor gegrilde of gestoomde groenten: Deze kunnen zachter zijn en gemakkelijker te snijden en te eten tijdens een maaltijd.
 10. Oefening baart kunst: Met oefening kun je vaardiger worden in het hanteren en snijden van groenten tijdens een maaltijd. Neem de tijd om verschillende technieken uit te proberen en ontdek wat het beste werkt voor jou.

Onthoud dat iedereen zijn eigen voorkeuren en comfortniveaus heeft, dus het is belangrijk om te experimenteren en te ontdekken wat het beste voor jou werkt.

Vlees

Het snijden van vlees kan een uitdaging zijn voor mensen met een visuele beperking, maar met enkele strategieën kan deze taak gemakkelijker en efficiënter worden uitgevoerd. Hier zijn enkele tips en technieken om vlees op een aangename en doeltreffende manier te snijden:

 1. Geschikte positie en druk: Begin met het gebruik van een mes en vork om het vlees te snijden. Zorg ervoor dat je voldoende druk uitoefent op het mes om te voorkomen dat het vlees uit elkaar valt. Een gelijkmatige druk helpt om het vlees netjes en gecontroleerd te snijden.
 2. Snijden aan de linkerkant: Voor een gecontroleerde snijtechniek, start aan de linkerkant van het vlees. Plaats het mes tegen de vork en snijd voorzichtig een klein stukje vlees af. Druk uit op het mes terwijl je snijdt om te voorkomen dat het vlees uit elkaar wordt getrokken. Til vervolgens het gesneden stukje vlees voorzichtig op met de vork om te controleren of het volledig is losgesneden.
 3. Beheer van botjes en graten: Om hinder tijdens het eten te voorkomen, is het handig om botjes, graten en andere niet-eetbare delen op een apart bordje te leggen. Dit minimaliseert ongemak tijdens het eten en maakt de ervaring aangenamer.
 4. Gebruik van opscheplepel: Bij het opscheppen van vlees, groenten en aardappelen is het nuttig om de dekschaal of pan tegen de rand van het bord te plaatsen. Door langs de rand te glijden met je hand, kun je de opscheplepel gemakkelijker lokaliseren en doseren. Je kunt de positie van je gerechten ook organiseren volgens een kloksgewijze indeling, zodat je weet waar elk element zich bevindt.
 5. Controle van de vork en het mes: Terwijl je eet, controleer regelmatig of het mes en de vork niet te vol zijn. Schuif het mes langs de vork om te voelen of er overtollig voedsel aanwezig is. Werk vanaf de rand van het bord naar het midden door herhaaldelijk met mes en vork rondom het voedsel te gaan. Dit helpt om te voorkomen dat het voedsel over de rand van het bord schuift.
 6. Apart bord voor botjes: Voor een nog prettigere eetervaring is het aan te raden om botjes, graten en ander niet-eetbaar materiaal op een apart bord te leggen. Dit minimaliseert eventueel ongemak en zorgt ervoor dat je je volledig kunt concentreren op het genieten van je maaltijd.

Het beheersen van deze technieken en tips kan mensen met een visuele beperking helpen om vlees op een comfortabele en zelfverzekerde manier te snijden en te eten. Het doel is om een eetervaring te creëren die zowel praktisch als plezierig is.

Afronden

 • Controle van deksel op potten: Bij het afruimen van de tafel is het een goede gewoonte om te controleren of de potten en containers met voedsel de juiste deksels hebben. Dit voorkomt onbedoelde morsingen en zorgt ervoor dat voedsel veilig en vers blijft tijdens opslag. Een juiste deksel sluit de container goed af en voorkomt dat er lucht of vocht in de container komt, wat kan leiden tot uitdroging of bederf van het voedsel.
 • Afdekken van voedsel voor koelkastopslag: Voedsel dat in de koelkast wordt bewaard, moet altijd worden afgedekt voordat het wordt opgeslagen. Dit is essentieel om te voorkomen dat het voedsel uitdroogt of de koelkast vochtig maakt. Afgedekt voedsel behoudt zijn smaak, textuur en voedingswaarde langer, terwijl het risico op kruisbesmetting tussen verschillende voedingsmiddelen wordt verminderd. Het gebruik van afsluitbare containers, vershoudfolie of speciale afdekmaterialen is handig om de versheid van voedsel in de koelkast te behouden.
 • Netheid bij het verwijderen van het tafellaken: Bij het afruimen van de tafel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen overgebleven voedsel of voorwerpen op tafel achterblijven voordat het tafellaken wordt verwijderd. Het zorgvuldig inspecteren van de tafel voordat het tafellaken wordt opgevouwen en verwijderd, helpt om de tafel schoon en georganiseerd te houden. Dit draagt bij aan een nette en ordelijke eetomgeving.
 • Efficiënt Schoonmaken: Na het eten, schraap systematisch het bord schoon om ervoor te zorgen dat er geen voedselresten achterblijven. Dit helpt om de eetruimte netjes en georganiseerd te houden.
 • Etiquette voor mensen met een visuele Beperking: Voor mensen die nog niet lang visueel gehandicapt zijn en mogelijk onzeker zijn over het naleven van de etiquetteregels, is het geruststellend om te weten dat etiquette er is om het eetplezier en de sociale interactie te verbeteren. Het is begrijpelijk dat sommige etiquettehandelingen uitdagender kunnen zijn voor mensen met een visuele beperking, maar het belangrijkste is om de eetlust en het comfort van alle tafelgenoten te respecteren. Als je binnen een bepaalde marge blijft van wat als respectvol wordt beschouwd, kun je jezelf toestaan om een evenwicht te vinden tussen etiquette en je eigen gemak tijdens de maaltijd.

Dineren buitenshuis

Bij het dineren buiten de deur zijn er enkele handige tips om je ervaring als persoon met een visuele beperking te vergemakkelijken. Voorbereiding en keuze van het restaurant spelen hierbij een belangrijke rol. Het vooraf informeren bij het restaurant en kiezen voor vertrouwde plekken kunnen je helpen om een aangename en zorgeloze eetervaring te hebben.

 • Vooraf informeren: Als je van plan bent om uit eten te gaan, bel dan vooraf het restaurant en informeer hen dan indien gewenst en nodig over je wensen. Dit kan helpen bij het regelen van aangepaste menukaarten (zoals een braillemenukaart), een geschikte tafelopstelling en/of eventueel extra ruimte voor een blindengeleidehond en/of extra spullen.
 • Vertrouwde plaatsen: Kies in het begin voor restaurants waar je vertrouwd mee bent en waarvan je weet dat ze attent zijn op toegankelijkheid.

Meer informatie

Bronvermeldingen:

 • Truus Jonker “Zie je alleen met je ogen?”, Anke Verhiest, Ergotherapeute, KMB Magazine, nr. 1, 1999

 

Deel dit:
Advertenties

 1. Waarom gebruiken niet alle blinden en slechtzienden hulpmiddelen?23-02-2024 08:02:10
 2. Tips om schoenen uit elkaar te houden als je blind of slechtziend bent23-02-2024 08:02:44
 3. Blind of slechtziend en samen wandelen: Communicatiemiddelen in drukke omgevingen09-12-2023 05:12:24
 4. Ouders die pas vernemen dat hun pasgeboren baby blind of slechtziend is08-12-2023 08:12:32
 5. Glasscherven opruimen als je blind of slechtziend bent28-11-2023 01:11:52
 6. Kortingsbon voor beschermde afnemers voor een energiezuinige koelkast, wasmachine, diepvriezer of droogkast26-11-2023 05:11:28
 7. Monoculaire kijker (monokijkertje) voor slechtzienden26-11-2023 07:11:08
 8. Zelf je teennagels knippen als je blind of slechtziend bent26-11-2023 06:11:47
 9. Blind of slechtziend: Rijpheid van fruit en groenten inschatten24-11-2023 01:11:20
 10. Zelfstandig stemmen als je blind of slechtziend bent13-11-2023 12:11:37
 11. Blind of slechtziend: Meubels kopen, plaatsen en onderhouden12-11-2023 07:11:46
 12. Glazen deuren: Problemen voor slechtzienden en geleidehonden09-11-2023 01:11:07
 13. Maquettes voor blinden en slechtzienden08-11-2023 05:11:30
 14. Mobiele beeldschermloep (elektronische handloep) voor slechtzienden08-11-2023 01:11:14
 15. Blind of slechtziend: Wat kan je doen als er geen winkelhulp beschikbaar is?07-11-2023 11:11:48
 16. Merkpasta voor blinden en slechtzienden07-11-2023 07:11:56
 17. Deurklink vinden en deuren openen door blinden en slechtzienden06-11-2023 08:11:42
 18. Sprekende USB-speler voor blinden en slechtzienden06-11-2023 12:11:33
 19. Wandelen in regenweer als je blind of slechtziend bent03-11-2023 01:11:29
 20. Slimme stekkers: Voordelen voor blinden en slechtzienden03-11-2023 06:11:29
 21. Slimme thermostaten voor blinden en slechtzienden01-11-2023 06:11:30
 22. Slimme verlichting: Voordelen voor slechtzienden01-11-2023 05:11:09
 23. Google slimme assistenten27-10-2023 12:10:23
 24. Aangedampte brillenglazen voorkomen en verhelpen27-10-2023 06:10:53
 25. Hoe kan je het werk van je poetshulp controleren als je blind of slechtziend bent?25-10-2023 06:10:54
 26. Blind of slechtziend: Leren werken met hulpmiddelen en aanpassingen19-10-2023 03:10:12
 27. Apple AirTag: Verloren voorwerpen terugvinden17-10-2023 03:10:45
 28. Ergotherapie aan huis voor blinden en slechtzienden17-10-2023 07:10:43
 29. Afstandsbedieningen voor blinden en slechtzienden12-10-2023 04:10:39
 30. Bloeddruk- en hartslagmeters voor blinden en slechtzienden12-10-2023 02:10:45
 31. Kompas voor blinden en slechtzienden12-10-2023 01:10:04
 32. Kookwekkers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 12:10:16
 33. Koortsthermometers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 06:10:17
 34. Labellezers voor blinden en slechtzienden12-10-2023 05:10:26
 35. Hulpmiddelen en apps voor lichtdetectie voor blinden11-10-2023 03:10:12
 36. Loepen voor slechtzienden: Verbeterde zichtbaarheid en leesbaarheid11-10-2023 02:10:41
 37. Meetlatten voor blinden en slechtzienden11-10-2023 11:10:52
 38. Prikpen, prikbord en reglette: Hulpmiddelen om braille te schrijven11-10-2023 06:10:31
 39. Tips om morsen met eten en drinken te voorkomen als je blind of slechtziend bent11-10-2023 05:10:49
 40. Rollators voor blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:58
 41. Seniorentelefoon voor oudere blinden en slechtzienden10-10-2023 06:10:16
 42. Horloges voor blinden en slechtzienden10-10-2023 05:10:54
 43. Tafel met kantelverstelling voor slechtzienden09-10-2023 05:10:38
 44. Accessoires voor de witte stok voor blinden en slechtzienden09-10-2023 04:10:16
 45. Voorzetschermen (beeldschermvergroters) voor beeldschermen09-10-2023 06:10:15
 46. Wekkers voor blinden en slechtzienden09-10-2023 06:10:47
 47. Rekenen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 05:10:45
 48. Doe-het-zelf hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 04:10:10
 49. Merktekens en herkenningshulpmiddelen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 01:10:37
 50. Brailleschrijfmachines en notitietoestellen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 12:10:17
 51. Schilderen in huis: De juiste kleurkeuze voor slechtzienden06-10-2023 11:10:12
 52. Toetsenbord: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 07:10:18
 53. Sprekende keukenweegschalen voor blinden en slechtzienden06-10-2023 06:10:16
 54. Spiegels voor slechtzienden: Soorten, tips en adviezen05-10-2023 05:10:09
 55. Tips voor veilig scheren en ontharen voor blinden en slechtzienden05-10-2023 04:10:20
 56. Hoe kan je als blinde of slechtziende persoon kortingen en aanbiedingen vinden?04-10-2023 03:10:59
 57. Ondersteuning van partner bij visuele beperking03-10-2023 05:10:10
 58. Zwembrillen met aangepaste dioptrieën: Helder zicht onder water01-10-2023 04:10:00
 59. Zonnebrillen met vergroting: Zicht en bescherming in één01-10-2023 04:10:39
 60. Verrekijkerbrillen: Duidelijk zicht op afstand01-10-2023 04:10:19
 61. Verduisterende brillen: Bescherming tegen overmatig licht01-10-2023 04:10:58
 62. Telescoopbrillen: Verbeterd zicht voor gedetailleerde taken01-10-2023 04:10:39
 63. Speciale sportbrillen: Optimaal zicht en bescherming voor sporters01-10-2023 04:10:19
 64. Slimme brillen: Verbeterde visuele ervaringen en onafhankelijkheid01-10-2023 04:10:50
 65. Prismabrillen: Corrigeren van visuele vertekening voor verbeterde visuele ervaring01-10-2023 04:10:30
 66. Overzetbrillen: Extra visuele ondersteuning zonder de eigen bril af te zetten01-10-2023 04:10:10
 67. Omkeerbrillen: verbetering van visuele Waarneming door Beeldomkering01-10-2023 04:10:50
 68. Nachtzichtbrillen: Verbeterd zicht bij weinig licht01-10-2023 04:10:31
 69. Multifocale brillen: Scherp zicht op verschillende afstanden in één glas01-10-2023 04:10:08
 70. Loepbrillen: Handsfree vergroting voor nauwkeurigheid en precisie01-10-2023 04:10:43
 71. Lichtfilterende brillen: Bescherming tegen blauw licht en verbeterd visueel comfort01-10-2023 04:10:19
 72. Leesbrillen: Dichtbij lezen met comfort en duidelijkheid01-10-2023 04:10:37
 73. Kappenbrillen: Verminder zijdelingse lichtinval en lichtgevoeligheid01-10-2023 02:10:36
 74. Druppelbrillen: Comfortabele toediening van oogdruppels01-10-2023 02:10:52
 75. Head-Mounted Display (HMD) brillen: Innovatieve visuele ervaringen01-10-2023 02:10:53
 76. Filterbrillen: Verlichting en comfort voor lichtgevoelige ogen01-10-2023 01:10:20
 77. Corningbrillen: Schitteringen verminderen en contrast verhogen01-10-2023 01:10:25
 78. Contrastversterkende brillen: Kleurverschillen en objecten benadrukken01-10-2023 01:10:35
 79. Contrastverhogende brillen: Zien in scherper detail01-10-2023 01:10:17
 80. Computerleesbrillen: Optimaal zicht voor computerwerk01-10-2023 01:10:31
 81. Computerbrillen: Oogverlichting voor langdurig computergebruik30-09-2023 06:09:20
 82. Brillen voor algemene zichtcorrectie: Verbetering van de gezichtsscherpte30-09-2023 06:09:29
 83. BiOptic-brillen: Verbetering van zicht op verschillende afstanden30-09-2023 05:09:25
 84. Bifocale brillen: Verbetering van zicht op afstand en dichtbij30-09-2023 05:09:44
 85. Kijkstrategietraining voor personen met een visuele beperking28-09-2023 05:09:55
 86. Zelfstandig wonen als je blind of slechtziend bent27-09-2023 12:09:24
 87. Verlichtingsopties voor de witte stok voor blinden en slechtzienden26-09-2023 11:09:14
 88. Blind of slechtziend: Zelfzorg en persoonlijke verzorging22-09-2023 03:09:44
 89. Ouders die willen blijven zorgen voor blinde en slechtziende volwassenen21-09-2023 05:09:09
 90. Luiers verversen als je blind of slechtziend bent20-09-2023 06:09:16
 91. Trappen: Aanpassingen voor blinden en slechtzienden18-09-2023 04:09:41
 92. Handgeschreven documenten lezen als je blind of slechtziend bent18-09-2023 12:09:16
 93. De impact van steun door partner, vrienden, familie, kennissen en lotgenoten bij blinden en slechtzienden18-09-2023 10:09:12
 94. Omgaan met ongevraagde hulp als je blind of slechtziend bent18-09-2023 05:09:29
 95. De Ooglijn: Ondersteuning en informatie rond blinden en slechtzienden17-09-2023 03:09:48
 96. Blind- en slechtziendvriendelijke waterkokers16-09-2023 07:09:06
 97. Memorecorders voor blinden en slechtzienden15-09-2023 02:09:31
 98. Hoe leren blinde en slechtziende kinderen hun veters knopen?14-09-2023 01:09:26
 99. Nummertje nemen bij ticketautomaat: Uitdagingen en tips voor blinden en slechtzienden13-09-2023 03:09:32
 100. Slimme gordijnen: Voordelen (voor blinden en slechtzienden)11-09-2023 05:09:42
 101. Hulpmiddelenbeurzen voor blinden en slechtzienden in België en Nederland10-09-2023 07:09:05
 102. Antislipmateriaal: Betere grip en stabiliteit voor blinden en slechtzienden09-09-2023 11:09:00
 103. Blinde en slechtziende senioren: Leven, welzijn en zorg08-09-2023 06:09:50
 104. Blindennazorgwerken: Ondersteuning en hulp voor blinden en slechtzienden08-09-2023 12:09:31
 105. Thee zetten als je blind of slechtziend bent07-09-2023 06:09:45
 106. Blind of slechtziend: De afwas doen07-09-2023 05:09:24
 107. Gebruik van de airfryer als je blind of slechtziend bent07-09-2023 02:09:51
 108. Tips voor het sorteren van wasgoed voor blinden en slechtzienden07-09-2023 01:09:03
 109. Wasmiddelen herkennen en doseren voor mensen met een visuele beperking07-09-2023 12:09:10
 110. Was opvouwen en opbergen met een visuele handicap07-09-2023 12:09:00
 111. Ergonomie en ergonomische aanpassingen voor blinden en slechtzienden06-09-2023 06:09:53
 112. Aanpassingen aan de buitenomgeving van het huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 05:09:54
 113. Aanpassingen in opslagruimten voor blinden en slechtzienden05-09-2023 04:09:02
 114. Aanpassingen in de garage in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 03:09:57
 115. Aanpassingen in kantoor- en werkruimte in huis voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:22
 116. Aanpassingen in de gang en gangpaden voor blinden en slechtzienden05-09-2023 12:09:05
 117. Aanpassingen in de slaapkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:11
 118. Aanpassingen in de woonkamer voor blinden en slechtzienden05-09-2023 11:09:32
 119. Aanpassingen in de keuken voor blinden en slechtzienden05-09-2023 06:09:44
 120. Aanpassingen in de badkamer voor blinden en slechtzienden04-09-2023 07:09:45
 121. Ramen schoonmaken als je blind of slechtziend bent04-09-2023 12:09:08
 122. Begeleiding van blinden en slechtzienden naar het toilet en in de toiletruimte04-09-2023 05:09:12
 123. Hoe kan je blinde en slechtziende personen best begroeten?03-09-2023 05:09:03
 124. Toegankelijke televisies voor blinden en slechtzienden03-09-2023 03:09:44
 125. Brood smeren als je blind of slechtziend bent03-09-2023 11:09:10
 126. Gebruik van kleur en contrast voor slechtzienden03-09-2023 06:09:23
 127. Hoe kan je vlekken op kleding herkennen als je blind of slechtziend bent?02-09-2023 01:09:04
 128. Oorzaken en gevolgen van geweigerde hulp aan blinden en slechtzienden01-09-2023 06:09:52
 129. Mensen herkennen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 10:08:28
 130. Bed verschonen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 07:08:13
 131. Financiële zaken en administratie afhandelen als je blind of slechtziend bent30-08-2023 06:08:10
 132. Brailleprinter voor blinden en slechtzienden29-08-2023 12:08:07
 133. Keuken- en kookhulpmiddelen voor blinden en slechtzienden29-08-2023 07:08:27
 134. Personenweegschalen voor blinden en slechtzienden28-08-2023 03:08:35
 135. Hulpmiddelenleveranciers voor blinden en slechtzienden28-08-2023 02:08:39
 136. Voorleestoestel voor blinden en slechtzienden28-08-2023 11:08:00
 137. Vergelijkbare spullen van elkaar onderscheiden als je blind of slechtziend bent27-08-2023 02:08:55
 138. Geld herkennen als je blind of slechtziend bent27-08-2023 12:08:52
 139. Daisy-speler: Gesproken lectuur voor blinden en slechtzienden27-08-2023 06:08:45
 140. Spraakassistenten en slimme hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 03:08:54
 141. Vergrotingshulpmiddelen voor slechtzienden26-08-2023 01:08:44
 142. Tijd aflezen: Hoe weet je hoe laat het is als je blind of slechtziend bent?26-08-2023 11:08:51
 143. Braille- en tactiele hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden26-08-2023 11:08:40
 144. Onafhankelijk advies over hulpmiddelen en aanpassingen voor blinden en slechtzienden25-08-2023 12:08:20
 145. Agenda beheren als je blind of slechtziend bent25-08-2023 06:08:15
 146. Het huishouden doen als je blind of slechtziend bent24-08-2023 12:08:48
 147. Verlichting voor slechtzienden24-08-2023 06:08:34
 148. Slimme deurbel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 12:08:17
 149. Toegankelijke thermostaten voor blinden en slechtzienden22-08-2023 10:08:27
 150. Displays lezen als je blind of slechtziend bent22-08-2023 10:08:13
 151. Brailleleesregel voor blinden en slechtzienden22-08-2023 06:08:05
 152. Huis opruimen als je blind of slechtziend bent20-08-2023 06:08:56
 153. Optische hulpmiddelen voor slechtziende personen19-08-2023 12:08:18
 154. (Kleuren)blind of slechtziend: Hulpmiddelen om kleuren te zien18-08-2023 03:08:33
 155. Kan je het gras maaien als je blind of slechtziend bent?16-08-2023 04:08:36
 156. Strijken als je blind of slechtziend bent15-08-2023 02:08:18
 157. Blind of slechtziend: Nagels knippen, verzorgen en lakken15-08-2023 12:08:09
 158. Lichthinder, verstrooiing en schittering bij slechtziende personen15-08-2023 11:08:46
 159. Stofzuigen als je blind of slechtziend bent15-08-2023 05:08:38
 160. Hulp vragen en krijgen als je blind of slechtziend bent13-08-2023 01:08:17
 161. Toegankelijke koelkasten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:15
 162. Toegankelijke diepvriezers voor blinden en slechtzienden13-08-2023 11:08:46
 163. Toegankelijke droogautomaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 07:08:03
 164. Blindvriendelijke friteuses: Toegankelijk frituren als je blind of slechtziend bent13-08-2023 06:08:44
 165. Toegankelijke koffiezetapparaten voor blinden en slechtzienden13-08-2023 06:08:13
 166. Kunnen blinden en slechtzienden zelf een handtekening plaatsen?11-08-2023 06:08:22
 167. Hoe doe je boodschappen als je blind of slechtziend bent?08-08-2023 06:08:16
 168. Blind of slechtziend: Dranken inschenken zonder te morsen08-08-2023 12:08:59
 169. Een inclusief restaurantbezoek voor blinden en slechtzienden08-08-2023 12:08:25
 170. Notities maken en schrijven als je blind of slechtziend bent07-08-2023 03:08:05
 171. Toegankelijke magnetrons / microgolfovens en voor blinden en slechtzienden06-08-2023 06:08:48
 172. Blind of slechtziend: Verloren voorwerpen terugvinden05-08-2023 02:08:20
 173. Visuele handicap en zelf het huis reinigen05-08-2023 01:08:01
 174. Brailletang: Hulpmiddelen voor het maken van braille-etiketten02-08-2023 05:08:26
 175. Kledij kiezen en kopen als je blind of slechtziend bent02-08-2023 07:08:21
 176. Koken met een visuele handicap02-08-2023 05:08:29
 177. Audiodescriptie voor mensen met een visuele beperking31-07-2023 05:07:42
 178. Beeldschermloep: Leeshulpmiddel voor slechtziende personen29-07-2023 04:07:18
 179. Zwelpapier en reliëfafbeeldingen voor blinden en slechtzienden29-07-2023 03:07:33
 180. Aanpassingen in huis wanneer je slechtziend of blind bent10-08-2021 05:08:09
 181. BE: Terugbetaling brillen, (nacht)lenzen, lensimplantatie, oogpleisters en laserbehandeling05-01-2020 07:01:49
 182. Toegankelijke bloedsuikermeters (glucosemeters) voor blinden of slechtzienden met diabetes18-06-2017 09:06:03
 183. Een hulpmiddel tweedehands kopen16-09-2015 06:09:06
 184. Toegankelijke wasmachines voor blinden en slechtzienden14-09-2015 10:09:22
 185. Toegankelijke kookplaten voor blinden en slechtzienden23-02-2015 04:02:29
 186. eSight-bril: De bril waarmee slechtzienden veel beter kunnen zien!25-01-2015 04:01:11
 187. Tips voor thuis aan tafel voor personen met een visuele handicap06-06-2011 06:06:24
 188. Tips voor de omgang met blinden en slechtzienden29-05-2011 07:05:26

Laatst bijgewerkt op 19 februari 2024 – 18:25